2019-08-30 60 浏览
約左frd frd,幾大雨都要赴約其實我無去過呢頭𠺢,原來咁多野食的個frd仲話等我下次去,試新野今次先試左呢間台灣野先啦!點解揀佢係因為openrice啲食物相好吸引。。。點知。。。去到得午餐餐牌,好吸引啲無得叫不過個menu都幾多野揀的。。。可能有30款以上丫我叫左個紅燒三寶。三寶有乜呢?有牛腩,牛筋,同牛肚。全部都好嫩滑,唔痴牙。。。實在抵贊丫可惜嗰兩嚿紅蘿蔔同白蘿蔔就硬的,點解唔煮淋佢的呢?呢兩嚿野令到碗麵失曬色丫。個湯微辣,無味精,飲左半碗先停口,唔錯唔錯
約左frd frd,幾大雨都要赴約
其實我無去過呢頭𠺢,原來咁多野食的
個frd仲話等我下次去,試新野

不過個menu都幾多野揀的。。。可能有30款以上丫

紅燒三實麵

個湯微辣,無味精,飲左半碗先停口,唔錯唔錯
2019-08-25
紅燒三實麵
2019-08-29 161 浏览
上星期難得約到個好耐冇見既朋友,揀左呢間近佢屋企既台式餐廳。之前都有黎食過牛肉麵,味道濃郁,感覺幾正宗,今次決定豪少少食多啲當慶祝下。當然台式餐廳必叫既都係牛肉麵,今次改叫三寶,牛筋牛肉同牛肚都唔錯,而且味道仍然好正宗,湯底食得出八角茴香等香料味鹽酥雞係呢間餐廳既招牌菜,上次一個人黎冇機會食,呢度係即叫即炸,個皮非常酥脆,就咁食都好正,仲可以自行加六種唔同既味粉,個人最鍾意原味同香辣,食到一半仲可以加梅子或芝士轉下口味,而且份量都好多,絕對可以四個人share食。蚵仔煎都係台式必叫,呢度改左少少整法多左蛋既比例岩香港人口味,蚵仔好大隻同喺台灣食既差唔多,醬汁既濃度都岩岩好,值得試下。為左滿足大食既朋友仲叫左唔少小食:麻辣牛展夠麻少辣,牛展都好爽口;滷水拼盤(小)同牛肉麵既湯底一樣有香料味,而且款式多,無論係雞蛋雞翼雞腎或是豬大腸都好入味,份量睇落小啲,但兩個人都夠食。唯一覺得可惜係最後黎既醉小三,雖然有酒香但唔入味,唔算特別好食。不過成餐黎講真係最近食過最好食既台灣菜,就算係我個住過喺台灣既朋友都讚不絕口,如果我住近啲既應該都會變成飯堂。有機會試下佢地既鐵板餐同珍奶。

,而且份量都好多,絕對可以四個人share食。

,份量睇落小啲,但兩個人都夠食。

有機會試下佢地既鐵板餐同珍奶。

紅燒三寶麵
紅燒三寶麵
蚵仔煎
滷水拼盤
2019-08-26 78 浏览
今日老婆話唔煮飯,咁我哋就出去河畔個頭睇吓有咩好嘢食,見到一間餐廳叫九份十分,去唔到台灣就試吓依間台灣餐廳啦。平日都咁多人,證明食物質素有保證。menu好多嘢食揀紅燒牛肉麵超大碗牛肉夠淋,古早味,唔會太咸。皮蛋豆腐,豆腐夠話滑身,刀工一流切都好薄片,上面夾埋肉鬆超級絕配。鹽酥雞超大份有勁多配料選擇有咖喱,梅子,香辣,紫菜,原味,芝士。包有一種啱你食。鹽酥雞炸得好鬆脆,雞肉好滑身。忌廉芝士磨菇雞翼,炸得好脆口,蘑菇好香配埋芝士,必食。食台灣野點少得蚵仔煎,蠔仔好新鮮,蛋煎得好好食。軟殼蟹手抓餅配咖喱汁,軟殼蟹好大嚿,炸得好脆啲蟹肉好新鮮,手抓餅配上咖喱汁好惹味。芝士奶蓋芒果沙冰,芒果好鮮甜,好飲過麥記嗰啲奶蓋多多聲。芋圓珍珠雙色冰淇淋鬆餅,鬆餅整得好脆,香蕉奇異果士多啤梨都好新鮮,芋頭雪糕同雲呢拿雪糕都好好味,香蕉奇異果士多啤梨都好新鮮,芋頭雪糕同雲呢拿雪糕都好好味,芋圓唔會好un.呢個價錢食到咁大份甜品超值。

平日都咁多人,證明食物質素有保證。

menu好多嘢食揀

紅燒牛肉麵超大碗牛肉夠淋,古早味,唔會太咸。

忌廉芝士磨菇雞翼,炸得好脆口,蘑菇好香配埋芝士,必食。

食台灣野點少得蚵仔煎,蠔仔好新鮮,蛋煎得好好食。

芝士奶蓋芒果沙冰,芒果好鮮甜,好飲過麥記嗰啲奶蓋多多聲。

芋圓珍珠雙色冰淇淋鬆餅,鬆餅整得好脆,
2019-08-26
  • 忌廉芝士蘑菇雞翼
  • 蚵仔煎
  • 鹽酥雞
  • 皮蛋豆腐
2019-08-25 77 浏览
沙田入得多,但未去過河畔花園個邊搵野食,見好多食評都讚好就試試晚上7點幾,要得等位,10分鐘就有位好彩唔太耐(見佢邊好多餐廳都好多人等位)我一早彩中牛肉麵同柯仔煎,但我對面個位想食炸雞,我見隔離枱炸豬扒個樣,好乾仲黑黑地....但對面位人兄都話要食,叫.....試.....牛肉麵—-第一啖湯飲落口覺得淺口左,唔夠濃郁,但牛肉同牛筋非常冧同入味 必食呀要!醉小食拼盤—-豬腳,鴨舌,雞。酒味濃既,不過唔夠香,但都入味 唔錯既鹽酥雞—-唔好試,凍左硬左同無味,我知..比左好多味粉自己加,但都唔夾既,咩味粉都好 都係好淡口。加上炸野又凍又硬都已經唔係味道既問題喇!叫左杯鮮金桔,都係比較淡期望過高左添,二位差不多$300同尖咀間牛肉麵鋪頭性價比都差左d

必食呀要!
鹽酥雞
叫左杯鮮金桔,都係比較淡
期望過高左添,二位差不多$300
同尖咀間牛肉麵鋪頭性價比都差左d
牛筋牛肉麵
2019-08-24
牛筋牛肉麵
2019-08-24 52 浏览
好少寫食評,但今次一定要寫,因為未食已經一肚火!有個阿姐(聽聞係店經理)俾咗門口嘅位我,因為啱啱行過嚟,熱到一身汗,咁啱有人走,咁我就問佢可唔可以坐嗰個位,佢話咁你出去門口等啦!咁我未去門口等囉,跟住我見佢執走咗枱面嘅野,我就行入嚟諗住坐低,跟住佢就好惡咁話你等我抹埋枱先,仲要個menu係丟落嚟“啪”一聲。本來好肚餓,激到無晒食慾!
好少寫食評,但今次一定要寫,因為未食已經一肚火!

2019-08-19 57 浏览
朋友住沙田河畔花園,我去探佢,佢話帶我去食好野😍佢帶左我去一間名叫”九份十分”既台灣餐廳.餐廳入面裝修都幾靚,睇餐牌都幾多選擇👍睇相幾吸引,樣樣都想試下.所以,叫左好多野食😜我地叫左個基隆海鮮雜錦泡飯,好彩只叫一個飯者因為佢個份量都幾大,夠晒我地兩個分甘同味,😍海鮮料好足,湯底吾會咸,清清地,幾好味👍👍萬巒豬手,豬手肉燜得好霖,好容易入口👍滷味大腸本來就吾應該叫既.好似吾係幾健康.但睇到的相,又忍吾住叫左,好彩,望落食落都幾乾淨,又真係幾好味,一次半次吾緊要啦😋我地另叫左個干貝玉米羹,諗住飲的羹滋潤返下,點知份量又係大大份.好彩味道都幾好者😋我地叫左個蜂皇咸金桔一齊飲.如果係日頭,我肯定會叫珍珠奶茶飲囉.不過,夜晚飲下咸金桔其實都幾正既.夠晒滋潤😜本來都已經食到好飽架啦, 但最後都後念念不忘,一打開餐牌見到既珍寶三色冰粉,原來三色冰粉又係好大份,仲要好多吾同既配料,有芋園圓,珍珠,雪燕,桃膠等等.😍可惜,這台灣餐廳冇係九龍區開多一間,吾係就可以多的去幫襯下佢
朋友住沙田河畔花園,我去探佢,佢話帶我去食好野😍
佢帶左我去一間名叫”九份十分”既台灣餐廳.
餐廳入面裝修都幾靚,睇餐牌都幾多選擇👍

睇相幾吸引,樣樣都想試下.所以,叫左好多野食😜
我地叫左個基隆海鮮雜錦泡飯,好彩只叫一個飯者
因為佢個份量都幾大,夠晒我地兩個分甘同味,😍
海鮮料好足,湯底吾會咸,清清地,幾好味👍👍
萬巒豬手,豬手肉燜得好霖,好容易入口👍
滷味大腸本來就吾應該叫既.好似吾係幾健康.
但睇到的相,又忍吾住叫左,好彩,望落食落都幾乾淨,
又真係幾好味,一次半次吾緊要啦😋
我地另叫左個干貝玉米羹,諗住飲的羹滋潤返下,
點知份量又係大大份.好彩味道都幾好者😋
不過,夜晚飲下咸金桔其實都幾正既.夠晒滋潤😜
2019-08-16 166 浏览
看到open rice 介紹此間沙田區九份。十分的台灣菜,有大比數讚好,我已想試好耐了,所以決定生日當天前去試吓。餐廳裝修有分隔為兩個區域,枱與枱之間都幾相近,滷水食物最為出色,飲品方面有好多款式選擇。醉鴿- 肉質唔夠嫩滑,但酒味不太濃,恰到好處細滷水拼盤- 滷水味好出,最好食是滷水大腸,可以再試台式鹽酥雞- 雞肉本身炸得唔夠香脆,但有多種味粉可選擇值得一讚芒果軟殼蟹米紙卷- 芒果汁配合是很清新,但米紙卷質地略嫌稍為不夠薄身,不能一啖咬開米紙卷青青草原-好處不是太甜,好大杯好抵飲
醉鴿- 肉質唔夠嫩滑,但酒味不太濃,恰到好處
細滷水拼盤- 滷水味好出,最好食是滷水大腸,可以再試
青青草原-好處不是太甜,好大杯好抵飲

醉鸽
細滷水拼盤
  • 滷水拼盤
  • 青青草原
2019-08-15 235 浏览
每年都會去台灣旅行,當地寫意既生活, 食店員工既人情味, 台式食物既獨特之處都令人回味。所以就算 回到香港,也會令我多番響往旅行既吃既日子, 所以間中也會尋覓台式食品小店回味一番。 今晚尋找到九份.十分 呢間台式餐廳,去回味昔日旅行情懷,為香港忙碌既日子嘗一點甜今晚係閒日,不用等位,店員很快就安排入坐了小妹1向認為台式飲品係一餐飯既重點。維多利亞的秘密: 其實係一杯雜莓沙冰 , 有很多原粒既莓果粒, 味道口感非常透豐富,而且大大杯,岩哂成晚一邊吹水,一邊飲野。 芝士奶蓋綠茶: 奶蓋香滑,淡淡芝士味, 配合清綠茶, 很配合台式食物既濃烈口感。炸雞沙律: 炸雞即炸香脆可口, 沙律菜新鮮量多, 配合埋特別調製酸酸甜甜既醬汁, 很開胃呢!芒果軟殼蟹米紙卷果然係名不虛傳, 即炸既軟殼蟹,配合新鮮生菜, 青瓜絲, 沾上香甜既芒果汁, 口感新鮮有層次拌碟既沙律菜也不少,相當健康柯仔煎充滿著台式風味, 柯仔大大隻,用上雞蛋薯粉來煎,配合上微辣醬汁蘑菇芝士雞翼也是大熱門,不容不試, 雞肉包著蘑菇芝士,雞翼炸得岩岩好大滿足果然是半根半肉, 已經非常“諗”,入味,湯底唔係味精湯,係經過時間精煮既湯底,充滿著

今晚係閒日,不用等位,店員很快就安排入坐了

維多利亞的秘密

芝士奶蓋綠茶

小妹1向認為台式飲品係一餐飯既重點。

南蠻炸雞沙律

芒果軟殼蟹米紙卷

拌碟既沙律菜也不少,相當健康

柯仔煎

忌廉芝士蘑菇雞翼

紅燒半根半肉麵

果然是半根半肉, 已經非常“諗”,入味,湯底唔係味精湯,係經過時間精煮既湯底,充滿著正宗台式既味道

今晚食得非常舒服開心,令我感受到台式美食既情懷。

維多利亞的秘密
芝士奶蓋綠茶
南蠻炸雞沙律
柯仔煎
忌廉芝士蘑菇雞翼
紅燒半根半肉麵
2019-08-14 91 浏览
依間其實已經食過好多次,每次黎都要排隊但今次好好彩吾洗排。一坐低環境佈置都排常舒服有好多台北風味但也不失新一代既新意。講到餐牌,份類為 飲品,前菜,主食,小食,沙津,甜品 十分豐富。今晚我同朋友7:30 pm 入到去已經非常肚餓,一口吃叫左五個菜,兩杯drinks........陣間會每樣介紹比大家。1. 主食: 紅燒半根牛肉麵每次黎必食,我個人好鐘意食佢地個牛肉面,最精之處佢比你揀半根牛肉,依個部位比軟少餐廳會用。軟滑牛筋配埋香濃牛肉成件牛既口咬好好。 炆得火喉夠成個湯好濃而且牛肉一啲都吾硬。仲有紅白蘿蔔係湯低, yummy 2. 鹽酥三兄弟分別係酥炸魷魚鬚,杏鮑菇同雞軟骨。 調味非常惹味,炸得甘香酥脆配酒一流由於相比之下魷魚真係無得比,我地清曬! 哈哈3. 綜合水果茶雖然價錢$52但係算係合理。因為佢哋真係比足料,有好多唔同生果, 眼見有:蘋果,青檸,百香果,話梅,菠蘿橙。 查底仲用咗Lipton 紅茶, 我自己叫左少甜少冰所以剛剛好! 4. 萬巒豬腳比個名吸引左,好有詩意。 豬手炆得好入味,食落好有當年去台北的古早味,用秘製醬料,薑片,糖去炆煮。 值得推介! 骨膠原補給!
1. 主食: 紅燒半根牛肉麵

2. 鹽酥三兄弟
由於相比之下魷魚真係無得比,我地清曬! 哈哈

3. 綜合水果茶

4. 萬巒豬腳
紅燒半根牛肉湯麵
2019-08-12
紅燒半根牛肉湯麵
  • 綜合水果茶
2019-08-07 126 浏览
我成日覺得香港食嗰啲台灣嘢其實都好一般,但係今次嚟到沙田食呢一間終於有少少改觀呀。因為佢嘅味道真係好似喺台灣街邊嗰啲風味小廚一樣, 味道真的與台灣當地很相似,而且佢仲份量十足大大份啱曬我哋呢啲大胃王。間餐廳門口係ok嘅,入都去啲侍應都好好態度,好親切,招呼周到環境企理光猛。難得嘅係喺香港呢啲地方仲可以有闊落嘅位置, 最起碼唔會枱夾枱咁退後少少都會撞到人 個種。仲有足夠嘅員工去招呼每一圍枱嘅客人。 所以如果去開沙田嘅朋友又想食台灣嘢又想性價比高有飽肚,呢度係不錯 ga選擇。

2019-07-31 117 浏览
今晚和朋友相約在河畔花園,我們都很掛念台灣的美食,便去了這間餐廳食晚飯。餐廳環境都很待別,牆壁掛了台灣的地圖,令我們很有衝動想再去一次台灣旅行😊我們點了“櫻花蝦高麗菜煎蛋餅”:煎蛋餅得很香口,口中混和著高麗菜和櫻花蝦的煎蛋餅,配埋醬汁,味道很夾😍😍台式肉鬆芝士蛋卷:這款小食也值得一讚,芝士味濃郁,肉鬆也很足料,再配埋木魚絲,很好吃😋😋紅燒牛肉麵:牛肉咬下去很淋很嫩滑,配上微辣的湯麵,令人很開胃😍😍芒果軟殼蟹米紙卷:吃下去有種很清新的感覺,新鮮的芒果,配上香脆可口的軟殼蟹,再用紙米卷包著,好正😍😍 伴碟還有很多沙津生菜😋我朋友點了“維多利亞的秘密”飲料,是乳酪野莓沙冰,只看賣相已經覺得很吸引,她說飲落去感覺有很多紅莓草莓味,配上乳酪,令野苺汁更加滑我就點了杯熱柑桔檸檬,味道都不錯👍

我就點了杯熱柑桔檸檬,味道都不錯👍

2019-07-30 91 浏览
今日好友約我到沙田飯聚,她說想吃台灣嘢,然後她就帶我到一間台灣餐廳吃晚飯。這間餐廳地方不少,台式的裝修,桌子及椅子是用木造的,帶點文青的感覺,連牆上都有一架火車頭作裝飾, 真的花了心思。餐牌裏面種類有很多,朋友是很懶的,隨便點了一個套餐及兩杯飲品。其中一款小食是老媽煎餃子,雖然是煎的,但一點也不覺得熱氣。食落有肉汁及香蔥的味道,再沾一些醋一起吃,更是美味,我鍾意。另一款小食是涼拌海蜇,海蜇食落爽口,加上有芝麻及少少辣的味道,好食。下面是一些已切絲的青瓜,都是爽口的,這個小食不錯。主菜是紅燒牛肉麵,上面有一些雪菜,一塊紅蘿蔔及白蘿蔔,然後加了一點芫茜作點綴,樣子討好。這個麵很煙韌,紅燒牛肉處理得很好,咬落很淋,份量都算多。湯底牛的味道很濃,但一點也不咸,幾好。另一款主菜是芭樂鳳梨鹽水雞涼麵,台灣叫番石榴做芭樂的。這款涼麵的配料有很多,沙律菜及生果都新鮮爽口。醬汁是麻醬,食落味道很濃很香,另外有青芥辣的味道,吃落有點刺激。鹽水雞咸咸地,不太粗,細細粒。夏天沒有胃口,吃這個主菜是相當不錯的選擇。這杯是青青草原,其實是頂級宇治抹茶牛奶沙冰。看賣相很不錯,大大杯。友人說抹茶味道濃,沙冰很凍。本來

這杯是青青草原,其實是頂級宇治抹茶牛奶沙冰。看賣相很不錯,大大杯。友人說抹茶味道濃,沙冰很凍。本來味道是偏甜的,之後因為溶了的關係,所以就變得剛剛好,消暑解渴一流。

這個是我叫的宇治抹茶紅豆鮮奶,飲落覺得鮮奶味很濃。紅豆甜甜的,抹茶味道可以,整杯的甜度很適中,好好飲。

連收銀台都這樣有特色,真的覺得用心去做。這餐晚飯是朋友請下的,她說很抵,性價比高,叫我下次要陪她再吃一次。
2019-07-26 120 浏览
夜晚緊係要搵野醫肚,沙田有好多好野食,於是就係果到落腳,同同事食左野先番屋企。台灣野食好耐都未食過,係時候去懷念一下,成日食連鎖餐廳黎黎去去都係咁,今次就去啲小店食下,睇下有無不一樣的感覺先講講我地兩個都好鍾意食台灣下,小食就更加係我地嘅最愛呢到有好多大大杯嘅特飲,有啲味道仲幾特別,當然要叫黎試下啦~我地叫左碗紅燒三寶麵,入面有牛肉、牛筋同牛肚,仲可以自己揀要幼麵定粗麵,我地揀左幼麵,口感都幾彈牙唔會煮到變左漿糊咁,湯底有好香嘅胡椒同藥材味,三寶(牛肉、牛筋同牛肚)都煮得好入味同嫩腍,仲有紅白蘿蔔都炆得幾腍,個麵比想像中足料豐富我同同事分別點左杯青青草原(抹茶牛奶沙冰)同暗黑系甜心(oreo曲奇沙冰),大大杯啲沙冰高過隻杯,入口幾幼細,抹茶牛奶沙冰有好香濃嘅抹茶味oreo沙冰仲有好濃嘅曲奇同牛奶味,就算放左好耐啲冰溶左都好,唔會變左水,個味唔會淡左,仲有oreo餅食,飲品+甜品而家天氣熱熱地都想食下啲涼盤鬆番下,醉雞都可以一試喎,雞肉好嫩滑,入口仲有好濃嘅紹興酒味,我醉了~(才不會)滷味鴨舌份量都唔少,兩個人食都足夠有餘,鴨舌滷得好入味,有好香八角味,鴨舌底下仲墊左啲酸菜,我當然食埋佢

先講講我地兩個都好鍾意食台灣下,小食就更加係我地嘅最愛

滷味鴨舌份量都唔少,兩個人食都足夠有餘,鴨舌滷得好入味,有好香八角味,鴨舌底下仲墊左啲酸菜,我當然食埋佢啦。

微辣脆脆椒雞軟骨睇落去有好多辣椒好似好辣咁,一開頭我地都嚇親,但食落唔會好辣,咬落去唔只得雞軟骨,仲有雞肉,外脆肉嫩,仲有花生食添~

忌廉芝士蘑菇雞翼,估唔到炸雞翼細細都可以釀入左咁多料,忌廉同芝士味都好香,加埋蘑菇片增加口感,GOOD,雞翼仲炸到好JUICY

最後黎張大合照~

沙田真係周圍都係寶,下次都去開沙田都放心搵下野食醫肚~
2019-07-21 130 浏览
今日又去食一間台灣料理餐廳,入到門口,發現它們的裝飾和報置,去過台灣的人,一定知道代表什麼。😉大大的火車頭在頭頂,懷舊的電話座,牆上的璧畫!今晚訂了8:15,一去到,嘩,已座無虛席呀⋯⋯但等待時間尚算正常☺️員工好快就安排位置,見到他們的餐牌,🤦🏿‍♀️選擇困難症又發作啦⋯⋯教我如何選擇呢?🤣食台灣野,要知是否正宗,咁就一定要試牛肉面啦⋯⋯份量唔少,牛展亦有四五片,厚厚的。湯底有濃濃的牛肉味,加二件白,紅蘿白,清甜,適中。還有馳名鹽酥三兄弟,雞軟骨,尤魚鬆,雞肶菇。鬆化可口✌️✌️谅伴三小碟,麻辣海蜇,越食越多過癮,酸酸麻辣👍👍,雞絲粉皮,那個醬汁,令人停不到囗。鮮柑桔檸檬,酸酸甜甜,令人食慾大增😋⋯⋯
大大的火車頭在頭頂,懷舊的電話座,牆上的璧畫!

• 鹽酥雞
2019-07-17 484 浏览
今日老公去河畔找一位朋友,之後他就約我到附近食飯。朋友推介他樓下的一間台式餐廳,說是不錯,於是我們就去看看。餐廳內吹文青風,燈光柔和,進去的時候已有很多客人,感覺不錯。餐牌裡有很多選擇,在門口時已看到一個套餐叫做車站新登場,有一款前菜,一款小食,兩款主菜及兩杯飲品,非常豐富。飲品我們轉了特飲,我點的是宇治抹茶紅豆鮮奶。入口有濃濃鮮奶味道,紅豆已浸淋,容易咬開,抹茶味道亦可以,這杯甜度是我喜歡的甜度,我很喜歡。老公點的是青青草原(頂級宇治抹茶牛奶沙冰),看到都很想飲,很大杯。抹茶味道可以,沙冰是比較甜,但當沙冰溶了後就變得甜度度中,入口冰冰的,非常適合現在的夏天,真是心都涼,老公說好飲。前菜是涼伴海蜇,海蜇上有一點辣椒及芝麻,入口清涼帶少少辣,味道很香。底的是青瓜絲,感覺清新,整體味道是爽口,是夏日最好的涼伴。小食是老媽餃子,這個餃子是蒸的,入口有點肉汁及蔥的味道,配旁邊的醋,覺得一點也不膩,口感很好,一點也不熱氣,好食。先來的主菜是芭樂鳳梨鹽水雞涼麵,芭樂(番石榴),鳳梨(菠蘿)及沙律菜都很新鮮,涼麵上面有青瓜絲,將整個拌勻,每口都有麻醬的味道,這個醬汁很香濃,還帶點淡淡青芥辣的味道,

先來的主菜是芭樂鳳梨鹽水雞涼麵,芭樂(番石榴),鳳梨(菠蘿)及沙律菜都很新鮮,涼麵上面有青瓜絲,將整個拌勻,每口都有麻醬的味道,這個醬汁很香濃,還帶點淡淡青芥辣的味道,涼麵入口煙韌。估不到整體味道都很夾,水果配涼麵感覺清新爽口,不錯。

另一款主菜是紅燒牛肉麵,湯底味道清淡重牛味,帶點辣味,很惹味。裡面有一塊紅蘿蔔及白蘿蔔,兩塊都跟牛肉一樣,炆得很淋,牛肉口感不錯,沒有筋,啖啖肉,牛味重。這個麵亦是很煙韌,連湯一起吃,更是好味。

這間台式餐廳的質素真得不錯,味道很好,這款套餐是夏日之選,價錢真的很抵,不用三百就有這麼豐富,非常值得推介。
2019-07-16