2018-01-31 947 浏览
天氣咁凍緊係想食d 鑊氣既小炒🤤🤤🤤本身想試下wasabi 蟹子手撕雞嫁😭😭😭😭但係但係但係7點去到就已經賣曬😭😭😭😭不過其他野都唔錯😌 補償番個心理😂沙拉骨 蒜蓉蒸扇貝椒鹽鮮魷+九肚魚:味道剛好,魷魚新鮮蠔餅:蠔多但有d 「麵(粉)皮厚」西檸雞 : 檸味濃,雞滑4個人食左$400😆溫馨提示:1.酒水係要自己去隔離士多買的🤣2. 有揸車既人士記得食完問老闆拎番停車場紙仔,去停車場商場到拎番兩小時免費泊車💞

天氣咁凍緊係想食d 鑊氣既小炒🤤🤤🤤

本身想試下wasabi 蟹子手撕雞嫁😭😭😭😭

但係但係但係7點去到就已經賣曬😭😭😭😭

不過其他野都唔錯😌 補償番個心理😂

沙拉骨

蒜蓉蒸扇貝

椒鹽鮮魷+九肚魚:味道剛好,魷魚新鮮

蠔餅:蠔多但有d 「麵(粉)皮厚」

西檸雞 : 檸味濃,雞滑

4個人食左$400😆

溫馨提示:1.酒水係要自己去隔離士多買的🤣
2018-01-18
等候时间
20 分钟 (堂食)
2017-09-12 903 浏览
我地十幾人叫左十幾個送, 盡量講一D 較特別的吧老水拚盤: 都幾大碟, 入面真是咩都有, 原來仲有鵝脾, 味道正常LA手撕雞: 好似沙律咁, 勁多沙律醬, 但雞肉就少... D FD 話好食, 我唔食沙律醬就覺得麻麻 蝦仁炒蛋: 蛋夠滑, 蝦無鮮味, 都估到係雪蝦的了泰式拚盤: 我食左豬頸肉, 佢應該是炸過, 好脆! 但唔油, 好味椒鹽鮮魷: 唔UN, 唔算好油, 粉漿薄薄的, 熱辣辣, 好味大蝦芝士麵: 呢D蝦就真是海蝦喇, 鮮甜得多, 芝士汁基本上無芝士味, 似白汁多D, 明明叫左伊麵,但來的是意粉...
我地十幾人叫左十幾個送, 盡量講一D 較特別的吧

蝦仁炒蛋: 蛋夠滑, 蝦無鮮味, 都估到係雪蝦的了

2017-04-22 902 浏览
三個人行沙田,見到呢間未食過,就去試下啦!叫左個4送一湯,白飯要另外叫既第一個係潮州蠔餅,佢炸得好脆,勁大碟.....最後係食唔哂既!京都骨,個汁好開胃,洋蔥吸哂D味,唔錯!粟米魚塊,D魚味道一般,不過個汁算唔錯,唔會太傑,味道岩岩好!無記錯既話呢個set係249蚊,幾抵食阿!下次叫三送都應該夠!
三個人行沙田,見到呢間未食過,就去試下啦!

叫左個4送一湯,白飯要另外叫既

京都骨,個汁好開胃,洋蔥吸哂D味,唔錯!

• 潮州蠔餅
2017-02-04 849 浏览
Saturday night would be great to enjoy dinner with friends at 大排檔.Today we choose the one in Shatin.We have tried the one right next to this before with positive feedback, we therefore would like to explore something new 😻So we pick 樂園 however it is quite a nightmare.food:蟹肉豆苗, taste is okay with very little crabsteamed fish , too old i hv to saychinese stir fried beef , chewy like gum 通菜煲,best of the night, great size with little contentservice is disaster, as somebody smoking and one of us can

food:

service is disaster, as somebody smoking and one of us cant stand the smell, smoking is forbidden in all restuarants in hk, after reported,
"get out of here when u finish then u wont smell that"

thats the reply from the waiter..... simply unacceptable
other impolite behavior are not going to mention here........,

2017-02-01 744 浏览
聖誕期間,大學同學相約聚會,決定去陳根記食小菜,但去到先知爆晒人,要等好耐。所以即時轉場去左隔離的樂園大排檔,雖然都要等,但唔使好似陳根記咁誇張。我地一行13人,都叫左好多野食,上菜都幾有效率,好快就到。點左必點的蟹子芥末手撕雞。個醬真心正,夠多又夠惹味,加埋啲青瓜絲,火腿絲,蟹子又卜卜脆。炸蠔餅好大塊,略油,蠔仔都幾多,炸到脆卜卜,都係好食。豉椒炒蟶子個人覺得偏濕,而且有少少沙,雖肉厚,但質素一般。個金銀蛋時菜我鍾意,清清地,健康又好味,湯撈飯都好正。甜酸豬扒甜甜酸酸好好味,送飯又係好啱。個茄子煲火喉好夠,熱辣辣好好味,又係送飯之選。檸檬雞炸得香口,但雞就有啲鞋口,椒鹽九肚魚好燙口,好滑嫩好好食。一行人好似狂風掃落叶咁清晒枱面上的小菜,食得好滿足。個人覺得其實味道同陳根記差不多,價錢差不多,但唔使等位,絕對食得開心。
我地一行13人,都叫左好多野食,上菜都幾有效率,好快就到。
炸蠔餅好大塊,略油,蠔仔都幾多,炸到脆卜卜,都係好食。
豉椒炒蟶子個人覺得偏濕,而且有少少沙,雖肉厚,但質素一般。
個金銀蛋時菜我鍾意,清清地,健康又好味,湯撈飯都好正。
甜酸豬扒甜甜酸酸好好味,送飯又係好啱。
2016-12-17
等候时间
15 分钟 (堂食)
2017-01-24 750 浏览
跟先生刻意來這間大排檔的原因只有一個,就是食這裡才有的沙律鴛鴦球問過很多大排檔都說只有沙拉骨,並沒有沙律鴛鴦球。喜歡吃沙律醬的人,一定一定會喜歡這味菜,沒想到沙律醬拼飯是這麽好味的,多年前試過後便一直念念不忘。鴛鴦球是魚球及雞球,上面再鋪上滿滿的沙律醬,超級美味這次再叫蜜汁牛仔骨,覺得比起黑椒牛仔骨好味,牛仔骨不太靱,易咬東風螺大大隻,肉也爽口,沾海鮮醬吃一流老闆幫我們砌成3餸餐,所以有送湯。湯味濃,兩個人每人可喝兩碗半,暖胃傳統大排檔的風味及鑊氣,是餐廳取代不了的。來到這邊記得要試只此一家才有的沙律鴛鴦球啊
沙律鴛鴦球
蜜汁牛仔骨
白酌東風螺
東風螺大大隻,肉也爽口,沾海鮮醬吃一流
餐湯

傳統大排檔的風味及鑊氣,是餐廳取代不了的。
來到這邊記得要試只此一家才有的沙律鴛鴦球啊
2017-01-23
沙律鴛鴦球
蜜汁牛仔骨
白酌東風螺
餐湯
其實聽好多人講,樂園嘅味道比附近嘅好,今日就嚟試下😎蠔餅它係炸蠔餅,幾好喎,唔油淋淋,食落脆脆地,又香口。內裏有好多蠔仔,同埋個粉醬唔太厚,好味。鹽醃烏頭估唔到都幾大條,條魚好多肉👍🏻👍🏻👍🏻肉又厚雖然鹽醃,其實唔鹹,點埋醬食就啱啱好滷水拼盤正呀,成碟拼盤都好啱口味,一嚟入味,二嚟好大份量,先收$80/碟,仲有嘢好挑剔😁
其實聽好多人講,樂園嘅味道比附近嘅好,今日就嚟試下😎
蠔餅
鹽醃烏頭
估唔到都幾大條,條魚好多肉👍🏻👍🏻👍🏻肉又厚

雖然鹽醃,其實唔鹹,點埋醬食就啱啱好
滷水拼盤

2016-11-02
  • 烏頭
  • 拼盤
  • 蠔餅
2016-09-19 452 浏览
叫五餸一湯,上菜要成半個鐘,啫啫雞冇啫啫聲,兼且有點老,魚腸蒸蛋還可以,蠔餅仲大鑊,食過嘅人全部肚痛,希望聽朝唔使睇醫生,第五個菜等極都冇影,催D伙記上菜當聽唔到。
2015-09-21 862 浏览
First time going there, we found a small table that you have to sit back to back. Ordered 3 dishes, black bean sauce with clams, sweet & sour beef and fried kale. Waited 45 mins, black bean sauce with clams came out uncooked like eating sashimi.  Asked about the chichou style goost dish and they said they use duck only.  So we continued to wait for other dishes, it took 45 mins still nothing came out and we saw other people who came later than us were eating already. So we tried to ask those Chines waitresses who clearly are those that dont give a shxt type.  None of them cares or checked for us, so my friend went to the cashier to ask, the cashier said it is not her business and we shouldnt ask her. Oh my god, whats wrong woth this restaurant? So, we just paid the only dish we ate and then left.  So disapointing! They won't even say anything to us, what is wrong with the owner just stood there and won't even apologise.  I'll never go back again.  No service totally and dirty for sure.
题外话/补充资料: No service
2015-09-20
等候时间
45 分钟 (堂食)
  • No
2015-04-25 850 浏览
Friday Nite ~ 屋企冇飯開~邊度食好? 沙田友的我第一個就會想陳根記 (沙田友的情懷之一😂)7點幾去到~坐爆哂😰又肚餓下就轉隔離個間唔駛等位既樂園呢間成十年冇食過啦~一坐低~ 問侍應姐姐有咩啤酒特價就叫支$16 獅威飲啖先~~😓淡如水睇下有咩食先😂😂😂睇完都係叫例牌野* d姐姐做又36,唔做又係36心態~ 吹佢幾次野食等左半個中~ 都係得一冷淡回應: 黎緊架啦~*😓😰😓😰😓😰終於有得食~椒鹽鮮魷~炸得略油身,唔太脆,魷魚算好食👍潮式拼盤$75~都幾足料,有鵝件,紅腸,金錢肚,墨魚片等等叫多2支青島~($19)好飲好多~😍後加生炒排骨Oh~~排骨炸太耐,好干總結: 沙田大排檔始終都係陳根記 最好食 !😅 呢間上菜慢又漏單(隔離個枱情侶都同我一樣 ,等左半個中😓)叫姐姐拎辣椒醬,佢聽完冇反應都係自己拎😂😂
7點幾去到~坐爆哂😰又肚餓下
就轉隔離個間唔駛等位既樂園

呢間成十年冇食過啦~
一坐低~ 問侍應姐姐有咩啤酒特價
就叫支$16 獅威飲啖先~~😓淡如水

睇下有咩食先

😂😂😂睇完都係叫例牌野

😓😰😓😰😓😰

終於有得食~
椒鹽鮮魷~炸得略油身,唔太脆,魷魚算好食

👍潮式拼盤$75~
都幾足料,有鵝件,紅腸,金錢肚,墨魚片等等

叫多2支青島~($19)
好飲好多~😍

後加生炒排骨
Oh~~排骨炸太耐,好干

總結: 沙田大排檔始終都係陳根記 最好食 !
2015-04-24
  • 潮式拼盤
2013-11-28 784 浏览
都好久沒來禾輋樂園食飯!無咁迫 坐得舒服阿姐亦有禮 但食物確不如陳根記! 手撕雞根本是沙薑雞,很一般﹗不推介﹗辣酒煮螺個汁做得好,東風螺亦新鮮,可一試﹗豆苗自己不易整,還是外出用膳才可吃到鮮嫩的﹗
樂園
都好久沒來禾輋樂園食飯!

辣酒煮螺個汁做得好,東風螺亦新鮮,可一試﹗

豆苗自己不易整,還是外出用膳才可吃到鮮嫩的﹗
2013-11-22
樂園
2013-09-02 374 浏览
坦白講,因為陳根記冇位,所以改到樂園食晚飯,一行三人七點到達,剛好有一張細圓枱,唔洗講都知道晚市頭段廚房多單,所以坐低即刻落柯打。今晚點了四款菜+兩碗白飯一碗白粥。1. 手撕雞半隻 $68 - 冷盤,雞肉撕開成粗條,有少許鹹味,味道只係一般。以下三款係一個套餐,$1602. 中式牛柳 - 個汁做得唔錯,可惜牛柳拉油過火,好乾好老。3. 西蘭花炒雞肉 - 造得好乾身,料頭(蔥、蒜、薑、甘荀)唔夠,導致成個餸唔夠香口同埋西蘭花太乾4. 鴿鬆生菜包 - 用鴿肉+冬菇+馬蹄切碎後炒成,碟底鋪了一層炸脆米粉,上枱時配海鮮醬+一碟西生菜,我覺得呢樣係全晚最好食。埋單$246,四碟餸計落真係唔算貴,但係質素控制得唔好,就算幾平都係假,即使隔離陳根記質素下降緊,可惜係樂園又唔爭氣,難怪兩檔之間有咁大嘅對比。

以下三款係一個套餐,$160

2013-09-01
2012-11-19 316 浏览
星期日未夠七點已經坐滿人,好鬼旺。七個人快食:荔芋雞煲:味道幾好,芋頭好粉好多件,雞走過油好香,好味。桂花餅 (炸花枝餅):一碟六件唔夠分添……烤得好香口,有爽口花枝同大粒馬蹄,熱辣辣,過足口癮。四季豆炒蜆肉:d豆炒得剛剛好,好脆。蜆肉一定係雪野,不過無孤寒,勁多蜆,又好惹味,送飯一流!鹵水拼盤:好大碟,有紅腸、腎、豬腸、豬肚、鵝件、豆腐、墨魚……一次滿足多個願望,夠入味,係d豆腐入味到好咸。蠔餅:蠔仔幾大粒,同粉漿比例剛剛好,好鬆化好味,必點。豉油王炒麵:又係好大碟,不過個麵炒得太乾,呢個麻麻地。蒜蓉炒生菜:味道可以,菜夠新鮮同大棵,不過個茨稠左dd。呢度幾間大排檔連住,其實選擇都多,不過唔係幾鍾意有人企起自己側邊等位 (只係食到一半……),可能平日來會好d既。
星期日未夠七點已經坐滿人,好鬼旺。七個人快食:

荔芋雞煲:味道幾好,芋頭好粉好多件,雞走過油好香,好味。

蠔餅:蠔仔幾大粒,同粉漿比例剛剛好,好鬆化好味,必點。
豉油王炒麵:又係好大碟,不過個麵炒得太乾,呢個麻麻地。
蒜蓉炒生菜:味道可以,菜夠新鮮同大棵,不過個茨稠左dd。

2012-11-18
2012-10-30 491 浏览
沙角大排檔食得多 , 偶爾都會過下黎禾輋呢邊食 , 論環境 , 衞生 , 人流擠湧程度 , 兩者可謂不相伯仲 , 但論小菜款式 , 禾輋較有優勢 , 由其係海鮮 , 相對價廉物美呢日同屋企人一齊黎 , 要自己搵位 , 四口各自企開等人埋單等了又等 , 最後都係捨棄左大家心目中想食較有名o個間 , 過左黎隔離o個檔叫樂園o既 , 唔使等仲有人帶位添呢度食物類別一D都唔輸蝕 .仲有好多是日特價推介 , 我地四個人成餐以海鮮為主 , 食到捧住肚皮 ,埋單 $ 500 有找 1. 椒鹽瀨尿蝦~ 以大排檔例牌黎計 , SIZE 算有睇頭 , 一定唔叫做細隻 , 每人有兩三隻 , 椒鹽香辣惹味 , 帶有洋蔥同脆蒜粒 , 鑊氣十足 ,瀨尿蝦肉質爽甜 , 雖不算肥美 , 但食得出唔係死蝦 , 已屬不錯2. 冬蔭公湯煮花甲~ 好大煲好多蜆 , 湯底足料 , 有蕃茄 , 菇類 , 粉絲 , 青紅椒 , 味道濃郁 , 濃到有 D 過左火 , 越食越辣 , 由其係 D 粉絲 ,個湯有 D 浪費 , 因為只能呷下呷下咁飲 , 好難可以清晒 ,而且飲飲下係辣到開始嗆喉 , 同埋個底o個 d 係好濃味好咸 3.
沙角大排檔食得多 , 偶爾都會過下黎禾輋呢邊食 ,
等了又等 , 最後都係捨棄左大家心目中想食較有名o個間 ,
過左黎隔離o個檔叫樂園o既 , 唔使等仲有人帶位添

呢度食物類別一D都唔輸蝕 .仲有好多是日特價推介 ,

1. 椒鹽瀨尿蝦

2. 冬蔭公湯煮花甲

3. 黃金生蠔
~ 比我想像中好食 , 外脆內嫩 , 蠔肉豐腴多汁 , 不過都幾多油
炸粉薄 , 咸蛋黃足料金香 , 我平時唔食蠔 , 但好鍾意食咸蛋黃 ,
於是試左一淡 , 連我都覺得好好味 , 好軟滑又香口 , 推介 !!

4. 香荷糯米蒸蟹
~ 隻蟹比我想像中更大隻 , 打開籠蓋 , 先係聞到荷葉香 ,
繼而傳出陣陣鮮蟹香味 , 糯米稍欠咬口 , 但好鮮甜好好味
蟹無乜膏 , 但肉質鮮嫩 , 實際價錢唔記得左 , 只係知道係好抵食

## 以上只係當日晚餐中o既海鮮菜式 , 其餘o既遺失左 d 相
大排檔既有風味 , 價錢又大眾化 , 難怪晚晚都咁旺場 !!

2012-02-20 216 浏览
自幾年前有次吃過後覺得味道麻麻後,來禾輋便多吃陳根記。這夜9:00pm來到,尚有三兩張枱,點幾個簡單餸菜作晚飯﹗驚見貴妃雞只係$29半隻,乜而家o的雞賣得咁平,雪藏都係咁話,當然整番碟﹗碟頭都幾大,夠份量,話就話半隻都接近鋪滿大碟,雞味偏淡,肉亦比較削,三十蚊半隻都唔怪得佢,叫做有雞食嘛﹗蒜蓉豆苗,豆苗嫩,炒得香脆爽口,好吃﹗辣酒花螺,$68螺是東風螺,大隻,新鮮無沙,略嫌佢個汁唔多夠辣﹗加多支啤酒埋單$150左右,平平地還可以吧﹗
自幾年前有次吃過後覺得味道麻麻後,來禾輋便多吃陳根記。

這夜9:00pm來到,尚有三兩張枱,點幾個簡單餸菜作晚飯﹗
貴妃雞半隻
蒜蓉炒豆苗
蒜蓉豆苗,豆苗嫩,炒得香脆爽口,好吃﹗
辣酒煮花螺
辣酒花螺,$68
螺是東風螺,大隻,新鮮無沙,略嫌佢個汁唔多夠辣﹗

加多支啤酒埋單$150左右,平平地還可以吧﹗
等候时间
5 分钟 (堂食)
蒜蓉炒豆苗
辣酒煮花螺