2023-11-19 70 浏览
呢排無假期無得去旅行,但又好掛住台灣夜市野食,上次經過中環街市見到呢間台北菜,今日就揀左佢黎止下癮。麻辣鴨血臭豆腐 鴨血入口嫩滑,臭豆腐吸收哂麻辣汁,一咬落去爆汁。大腸麵線 完全係台灣味道,大腸煙韌有咬口,麵線幼滑。古早榨菜肉鬆蛋餅肉鬆味道咸香,榨菜爽口,蛋餅口感煙韌。久久川味牛肉麵 味道酸甜,帶少少香辣,牛肉軟林,筋位爽位,麵質爽口彈牙。芋香珍珠奶茶 芋香味道濃郁,茶底香甜,珍珠煮得煙煙韌韌,好有咬口。

麻辣鴨血臭豆腐
鴨血入口嫩滑,臭豆腐吸收哂麻辣汁,一咬落去爆汁。

大腸麵線
完全係台灣味道,大腸煙韌有咬口,麵線幼滑。

古早榨菜肉鬆蛋餅
肉鬆味道咸香,榨菜爽口,蛋餅口感煙韌。

久久川味牛肉麵
味道酸甜,帶少少香辣,牛肉軟林,筋位爽位,麵質爽口彈牙。

芋香珍珠奶茶
芋香味道濃郁,茶底香甜,珍珠煮得煙煙韌韌,好有咬口。
2023-11-17 95 浏览
📍位置:近香港站 E1 出口,在中環街市地面一層,在Pulau餐廳對面。🏠環境:粉色的外牆配金色的招牌,半圓形的出餐區前是中環街市提供的白色餐桌,亦有室外的座外,中庭是一個小竹園,在這邊吃飯是挺寫意。🤵🏻服務:人手下單,不收取加一。🍽️午市:提供多款台灣麵飯,可加配特飲和小食,也有下午茶餐。🐮紅燒🥩半筋半肉麻辣拌麵🍜 $75😆份量十足,牛筋和牛𦟌雖然是只有兩塊,但厚身大塊,牛筋入口軟綿,啖啖的膠質感😍;牛𦟌則啖啖的肉😋;另有滷肉燥和小唐菜,手工麵軟韌,要再拌一拌碗底的辣油,辣勁十足🥰,惹味又飽肚👍🏻。🥣古早芋泥三色芋圓 $38也是份量多,中間是芋泥,搭配三色芋圓和仙草,再淋上牛奶🥛,整個糖水的甜味主要靠個芋泥,所以不會過甜🤗,芋圓份量多🥰,口感軟韌,性價比高👍🏻。

🏠環境:粉色的外牆配金色的招牌,
半圓形的出餐區前是

🤵🏻服務:人手下單,不收取加一。

🐮紅燒🥩半筋半肉麻辣拌麵🍜 $75
😆份量十足,牛筋和牛𦟌雖然是只有兩塊,但厚身大塊,
牛筋入口軟綿,啖啖的膠質感😍;
牛𦟌則啖啖的肉😋;另有滷肉燥和小唐菜,

🥣古早芋泥三色芋圓 $38

芋圓份量多🥰,口感軟韌,性價比高👍🏻。

2023-11-15
  • 紅燒🥩半筋半肉麻辣拌麵
  • 古早芋泥三色芋圓
2023-11-17 54 浏览
當在中環街市的久久吃下午茶,這是一場美味的冒險!首先,不辣的麻辣鬼椒起司雞腿蛋吐司,椒麻的香氣與起司的香濃融合,與鬆軟的吐司和滑嫩的雞腿形成了美妙的共鳴。接著,士林鹽酥雞的鬆脆口感讓人難以忘懷。而古早榨菜肉鬆蛋餅則是一種甜與咸的極致結合,榨菜的微酸與肉鬆的香濃在口中交織出獨特的風味。久久紅燒半筋半肉麵更是廚師的巧思結晶,牛肉入口即化,湯汁則彷彿蘊含了無數的滋味層次,每一口都是一種味覺的享受。最後,珍珠奶茶和熱黑糖薑母茶為整餐劃上完美句點,讓味蕾在這場美食之旅中獲得極致享受。
當在中環街市的久久吃下午茶,這是一場美味的冒險!

• 久久紅燒半筋半肉麵
今日在中環街市逛逛,順便看看有乜嘢好食☺️發現有間特色台灣麵 …「久久] .. 看看餐牌,價格親民而且又係下午茶時間,當然今日就這間啦😆久久味川紅燒半筋半肉麵,湯底辣得來好惹味,紅燒牛肉半筋半肉,肉質口感軟腍,味道不錯!古早花雕雞卷麵,花雕雞卷好香酒味,肉質不錯!麻辣鴨血臭豆腐,麻辣夠香!古早榨菜肉鬆蛋餅,榨菜肉鬆比例不少,餅皮夠薄夠香!芋香珍珠奶茶,不能減甜度,但又不會好甜!不好芋香的我都覺得好飲👍

古早花雕雞卷麵,花雕雞卷好香酒味,肉質不錯!

麻辣鴨血臭豆腐,麻辣夠香!

古早榨菜肉鬆蛋餅,榨菜肉鬆比例不少,餅皮夠薄夠香!

在枱上scan QR code 落單,拎食物時見到外賣包裝,我奇怪問店員:「我堂食,不是外賣。」店員:「你落單時叫左外賣,係咁的」我:「但我無㩒到外賣」店員不耐煩:「但總之㩒左外賣,就係咁,轉唔到碗俾你」我奇怪:「你現場有碗,點解轉唔到俾我??」店員不耐煩:「咁我要問下經理喎」問完經理,經理黎到都笑笑口,但答覆是⋯⋯「包左係咁架喇,其實你咁樣食都一樣架姐~我倒出黎俾你,其實都倒到亂哂架~~」我更奇怪問佢:「下?咁我要現場食,我想要個碗,你倒番出黎俾我。得唔得??」佢Ok ,入左去倒落堂食碗其實外賣碗係麵&食材分開,又何來會亂哂??就算亂、都係店員佢地有無心做俾個客嘅問題吧?點會同客人講「倒到亂哂架!!係咁架喇」其實就是想省功夫,叫你外賣咪外賣碗頂住先囉,咁解⋯⋯態度已經差,食物更是唔掂⋯⋯我叫左「醉雞捲麵」,雞捲好咸!全碗野唔係出煙熱辣辣,只能說是溫⋯其實中環街市,其他店(越南河,肉骨茶(個啲都好咸!!我家人叫左,大家都覺得食物唔多掂⋯⋯味精重。我睇左久久呢間台灣店的食評都明白佢點解負評係話「態度差」因為真係極差⋯⋯⋯⋯⋯唔會有下次⋯⋯⋯
店員:「你落單時叫左外賣,係咁的」
我:「但我無㩒到外賣」
店員不耐煩:「但總之㩒左外賣,就係咁,轉唔到碗俾你」
我奇怪:「你現場有碗,點解轉唔到俾我??」
店員不耐煩:「咁我要問下經理喎」
問完經理,經理黎到都笑笑口,但答覆是⋯⋯
佢Ok ,入左去倒落堂食碗
其實外賣碗係麵&食材分開,又何來會亂哂??
就算亂、都係店員佢地有無心做俾個客嘅問題吧?
點會同客人講「倒到亂哂架!!係咁架喇」
其實就是想省功夫,叫你外賣咪外賣碗頂住先囉,咁解⋯⋯

態度已經差,食物更是唔掂⋯⋯

我睇左久久呢間台灣店的食評
都明白佢點解負評係話「態度差」
因為真係極差⋯⋯⋯⋯⋯
唔會有下次⋯⋯⋯
2023-11-05
2023-11-04 69 浏览
中環街市的食肆, 很快又換了新一批, 這一家主打台灣麵食和飯食的餐廳, 價錢當然是中環價, 一碗牛肉拌麵連飲品接近一百元, 份量還可以. 麻辣風味也是我的喜好, 其麻辣以辣為主, 略嫌欠了花椒的麻香. 牛肉以牛𦟌肉為主, 出奇地煮得軟淋, 甚至可以說是一夾即散, 比起傳統的爽實有所不同, 牛筋同樣煮得相當軟糯, 反而麵條煮得爽實, 與前兩者起來對比度高. 平心而論做得不差, 至於服務, 在Food Court有送餐服務我覺得已能接受. The eateries in Central Market change quickly, and this restaurant that specializes in Taiwanese noodles and rice dishes is the latest addition. Of course, the prices are Central-level prices, with a bowl of beef noodles and a drink costing close to a hundred yuan. The portion si

The eateries in Central Market change quickly, and this restaurant that specializes in Taiwanese noodles and rice dishes is the latest addition. Of course, the prices are Central-level prices, with a bowl of beef noodles and a drink costing close to a hundred yuan. The portion size is decent. I particularly enjoy the spicy and numbing flavor, although the spiciness is more prominent than the numbing sensation of Sichuan peppercorns. The beef used is mainly tenderloin and surprisingly cooked to a very tender and delicate texture, almost falling apart with a gentle touch. It differs from the traditional chewy texture in a positive way. The beef tendons are also cooked to a soft and sticky consistency. On the other hand, the noodles have a satisfying firmness, creating a nice contrast with the beef. All in all, it's a good dish. As for the service, I find the delivery service available in the Food Court to be acceptable.
2023-10-25 85 浏览
今日嚟久久餐廳食飯,真係好失望!唔止食物唔夠出色,最慘係店員無禮貌!我試咗佢哋嘅紅燒牛三寶麵,普通好味,但係整個食飯體驗都好差!我落單嘅時候用手機app,梗係想揀飲品少甜少冰嘅選項,但係app竟然冇呢個選擇!唔知所謂!我就親身出去同店員講,希望佢哋可以配合下。不過,佢哋嘅回覆真係無禮至極,話飲品已經全部整好!我真係唔明,咁多杯飲品可以一兩分鐘內全部整好嘅?就算係,再整多一杯少甜都好困難嗎?佢哋完全無視顧客嘅需求,只顧住自己方便,態度真係惡劣到極點!咁樣嘅服務態度,真係不知所謂!除非你鍾意受氣,否則我強烈建議大家唔好嚟呢間餐廳!唔止食物一般,而且店員態度差,完全冇尊重顧客需求!嚟到呢度真係浪費時間同金錢!

2023-10-25
2023-10-20 72 浏览
#搞串個pantry近期香港🇭🇰成日都講夜晚出去玩、夜經濟🪩。不過平日放工💼之後可以食乜嘢🍴,或者有乜嘢地方好消遣呢🛝?我哋今次就喺 #中環 ,睇下有咩收工就腳嘅美食🥢,又啱行下街㗎啦🛍️。🐮久久紅燒牛肉麵($72)牛肉好滑好嫩,係牛𦟌部位🐄,夠曬腍滑。湯汁🍜有淡淡咸香味,而麵有咬口🫦,配合牛肉同湯一齊食,幾正😆。份量夠大,好滿足😝。🥩久久紅燒半斤半肉麵($78)肉質同樣係鮮嫩,食到紅燒🔥香味。湯底都幾滋味😋!麵條都係屬於有咬口嘅類型👅,配合肉、啫喱狀好有膠質嘅牛筋🦵🏻、同湯底,更加正🥳。🌭古早台式烤香腸($48)呢款古早台式烤香腸🍳好有風味!香腸外脆內嫩,烤☄️得剛剛好,大塊、口感又好💕。加埋蒜片🧄嘅微辣同埋蒜香味更加正🤤!🧋黑糖珍珠奶茶(+$22)飲到奶茶☕️嘅甜香味,仲有淡淡嘅黑糖味🍩,而隨着黑糖慢慢溶入去珍珠奶茶🧋裏面,味道更加邪惡😋。珍珠嘅質地都啱啱好,夠煙韌彈牙🦷。
#搞串個pantry

🐮久久紅燒牛肉麵($72)

🥩久久紅燒半斤半肉麵($78)

🌭古早台式烤香腸($48)

🧋黑糖珍珠奶茶(+$22)
2023-10-19
2023-10-15 153 浏览
餐廳:久久地點:中環街市菜式:台灣菜餐牌:下午茶餐牌有古早手工麵,家傳滷肉飯,地道小食,甜點,飲品,價錢相宜久久紅燒半筋半肉麵 $63久久紅燒半筋半肉麵大大碗,面頭係牛肉兩大件同牛筋幾條。牛肉係半筋半肉,夠稔,食落骨膠原感重,味道亦啱啱好。牛筋入口即化。伴有兩大條小棠菜,鹹菜同蔥花。個湯好清,飲落帶少少酸味,送麵好好食。麵係白色扁身麵條,偏稔,份量唔少。呢個下午茶價錢抵食。久久麻辣牛三寶 $98呢碟小食好大碟,熱辣辣上枱。牛三寶包括腱心兩大條,牛筋三/四條,牛肚4片。牛肚好有口感,味道係好辣架,好刺激!伴有滷水蛋一隻同鹹菜。滷肉A菜 $38滷肉A菜係油墨菜上面加好多滷肉。油墨菜份量足,滷肉份星多,菜又嫩又夠味!古早芋泥三色芋圓 $38古早芋泥三色芋圓大大碗,中間芋泥一大舊,外圍有黃,深紫同淺紫芋圓各5粒,再加涼粉,最後加上淡奶。芋泥都頗甜,整散餸芋圓涼粉同食就啱啱好。芋圓口感煙韌唔會太粉,涼粉滑溜,口感豐富!食完碗甜品可降溫。今餐最正係牛三寶!上菜快捷,價錢合理,地點方便。中環返工人士可以試試。
餐廳:久久

2023-10-04
久久麻辣牛三寶
滷肉A菜
古早芋泥三色芋圓
中環返工真係好多人等位。呢間久久位於中環街市地下,午飯時間人就唔算多,同一班同事一齊嚟到,等咗唔係好耐就有相連座位一齊坐啦。【紅燒半筋半肉麵】 - $90呢個牛肉麵都相當精緻,個牛肉湯濃味又幾甜,藥材味重,好正宗嘅牛肉麵湯底。牛肉炆得好冧,牛筋都好軟冧冧,都好有肉味,唔會好柴皮嘅質感。仲有兩條小棠菜係碗上面,好均衡飲食。呢個價錢嚟講,包一杯飲品都可 以接受,唔算係太貴。我就揀咗一杯【台南高山綠茶】,清甜消除油膩感覺。
同一班同事一齊嚟到,等咗唔係好耐就有相連座位一齊坐啦。
【紅燒半筋半肉麵】 - $90

紅燒半筋半肉麵

仲有兩條小棠菜係碗上面,好均衡飲食。

呢個價錢嚟講,包一杯飲品都可 以接受,唔算係太貴。
我就揀咗一杯【台南高山綠茶】,清甜消除油膩感覺。
2023-10-06
  • 紅燒半筋半肉麵
呢日收工又黎中環街市食晚飯,今次試下台灣野,不過就揀左啲平時比較少食既野,唔想成日食牛肉麵😂《大腸麵線 $32》呢碗麵線係輕量版黎,啱晒想試少少但又唔想食太多既朋友,大腸嘅份量都唔會太少啱啱好,洗得好乾淨,有大腸味🤣仲有好多菇喺入面,個湯又唔會太杰身,都唔錯😌《麻辣鬼椒起司雞腿蛋吐司 $58》呢個吐司即叫即整,醬汁只係微微辣,入面有煎蛋同好大塊雞腿,鹹淡適中,比想像中好食,賣相仲好靚添🥪《古早芋泥三色芋圓 $38》呢碗糖水本身唔係好甜,主要係靠個芋泥嘅甜味,芋泥甜度適中,仙草同芋圓都幾多下,芋圓好煙靭,幾好食,呢個甜品性價比幾高👍🏻久久中環皇后大道中93號中環街市地下G18號舖[⭐️5分為滿分]味道⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️⭐️推薦⭐️⭐️⭐️

《大腸麵線 $32》

推薦⭐️⭐️⭐️
2023-10-11
麻辣鬼椒起司雞腿蛋吐司
2023-10-09 92 浏览
作為中環打工仔,這是小編的第4次到訪。💁🏻‍♀️久久紅燒牛肉麵 $72紅燒牛肉麵的份量好豐盛,尤其是牛展肉部分,牛肉肉厚多汁,經過調味,味道甜甜的。麵條口感煙韌,湯頭濃郁香濃。作為快餐好抵吃。💁🏻‍♀️紅燒半筋半肉麻辣拌面 $79拌面的辣恰到好處,越食越過癮。牛筋和牛肉份量好多,牛筋爽口彈牙,牛肉軟嫩多汁。此外,這道拌面的份量也相當十足,好抵吃。💁🏻‍♀️自家製芋泥鮮奶 $22甜度剛剛好,奶香濃郁,芋泥中帶有一粒粒鮮軟的芋頭,口感豐富。價錢比手搖店鋪便宜,抵喝!💁🏻‍♀️紅棗桂圓茶 $12紅棗桂圓茶非常足料,淡淡紅棗桂圓和花乾,而家味道香甜,好喝。
作為中環打工仔,這是小編的第4次到訪。

💁🏻‍♀️久久紅燒牛肉麵 $72

💁🏻‍♀️紅燒半筋半肉麻辣拌面 $79
。此外,這道拌面的份量也相當十足,好抵吃。

💁🏻‍♀️自家製芋泥鮮奶 $22

💁🏻‍♀️紅棗桂圓茶 $12
2K
2023-09-21 93 浏览
同朋友👩🏻‍🎓喺中環街市,想簡單食個晚餐,記得呢間,幾好味,台灣食物,咁就嗱嗱聲同朋友👩🏻‍🎓過去開餐🤣$72「蜜汁滷排骨滷肉飯」:滷排骨用脆漿包住外邊炸到啡紅色兼脆卜卜,好香口😋;滷肉半肥瘦 撈飯食好夾🤩$70「古早老花雕雞卷麵」:花雕雞卷 圓轆轆一片片,厚切,有啲花雕酒香味😋,雞肉幾軟滑🤩;麵條粗身,煙韌仲有啲彈牙,浸喺有少少花雕酒香味嘅湯底裏邊,幾好食😋$38「滷肉A菜」:滷肉半肥瘦,份量都幾多,鋪喺A菜面,令爽脆嘅A菜更加好食🤩$58「麻辣鬼椒起司雞腿蛋吐司」:有雞髀肉、有煎雞蛋、有熱溶咗嘅芝士、有少少辣嘅辣椒粉,配埋多士,好惹味😋

中環街市又有新餐廳啦!今次係位於底層food court的台式餐廳,主打滷肉飯,牛肉麵,同各款台灣小食。今晚就點左以下幾樣食物:1. 蜜汁滷排骨滷肉飯 $72-滷排骨炸到焦香-加左蜜汁令排骨表面焦糖化,食落去更加脆-薄薄地的一層滷肉,唔會令個飯太咸2. 紅燒半筋半肉麻辣拌麵 $82-牛腱和牛筋大件,炆得夠淋-麻香比辣味重-有葱花肉碎3. 古早花雕雞卷 $56-花雕香撲鼻,食落有淡淡的酒香-肉質細嫩-想不到小店可以做出咁有水準的涼菜另外仲點左經典的古早榨菜肉鬆蛋餅$46,味道唔洗多講啦!環境:中環街市買完搵位食,food court 格局。呢間值得再encore!

1. 蜜汁滷排骨滷肉飯 $72
-滷排骨炸到焦香
-加左蜜汁令排骨表面焦糖化,食落去更加脆
-薄薄地的一層滷肉,唔會令個飯太咸

2. 紅燒半筋半肉麻辣拌麵 $82
-牛腱和牛筋大件,炆得夠淋
-麻香比辣味重
-有葱花肉碎

3. 古早花雕雞卷 $56
-花雕香撲鼻,食落有淡淡的酒香
-肉質細嫩
-想不到小店可以做出咁有水準的涼菜

另外仲點左經典的古早榨菜肉鬆蛋餅$46,味道唔洗多講啦!

2023-09-14
  • 蜜汁滷排骨滷肉飯
  • 古早花雕雞卷
2023-09-10 797 浏览
@chewtaiwan located inside @centralmarkethk serves causal taiwanese handmade noodles, braised pork rice, and variety of taiwanese snacks 🍢@chewtaiwan 位於 @centralmarkethk 中環街市 主打台灣手工麵 台式滷肉飯 台灣地道小食 等 🍢🍜 久久紅燒半筋半肉麵 HKD$63chew braised beef and tendon noodle 牛筋軟腍 滿滿膠質 牛腩鬆軟軟嫩溏心蛋流心 湯底濃郁 手工麵煙韌 份量十足🍖 蜜汁滷排骨滷肉飯 HKD$58honey glazed ribs with braised pork rice排骨香脆 厚身大塊 肉質滑嫩 鹹鹹甜甜滷肉飯肥瘦適中 配鹹酸菜 溏心蛋 好滿足 🍗 鹽酥雞滷肉飯 HKD$58popcorn chicken with braised pork rice鹽酥雞香脆大粒 嫩滑多汁滷肉飯肥瘦適中 配鹹酸菜 溏心蛋 好滿足 🍂 冷泡亞里山烏龍 +HKD$12 (單價 HKD$2

🍜 久久紅燒半筋半肉麵 HKD$63

🍗 鹽酥雞滷肉飯 HKD$58
鹽酥雞香脆大粒 嫩滑多汁
滷肉飯肥瘦適中 配鹹酸菜 溏心蛋 好滿足

鹽酥雞滷肉飯

🍂 冷泡亞里山烏龍 +HKD$12 (單價 HKD$22)
cold brew alishan oolong tea
濃香醇厚 甘潤不苦澀

🍃 冷泡台南高山綠茶 HKD$22
cold brew tainan alpine green tea
細緻溫柔 清甜帶點花香

冷泡亞里山烏龍 +  冷泡台南高山綠茶

🧋 珍珠奶茶 +HKD$16 (單價 HKD$28)
bubble tea
茶底香濃 珍珠煙韌軟糯

🍠 自家芋泥芋香奶茶 +HKD$22 (單價 HKD$32)
taro milk tea with homemade taro paste
芋香奶茶香甜柔滑 芋泥綿密細膩

珍珠奶茶 +  自家芋泥芋香奶茶

📍 @centralmarkethk 中環皇后大道中93號中環街市地下G18號舖🇭🇰
  • 久久紅燒半筋半肉麵
  • 蜜汁滷排骨滷肉飯