2008-05-06
Tonkichi 係咪好食得咁驚人﹖ 個人認為未免太誇獎喇。响飲食方面我真係唔認為我係嫌尖﹐ 只不過我中意週圍搵食﹐ 食得多﹐ 自然有比較。Tonkichi 做得吉列專門店﹐ 一定會比返咁上下嘢你嘅﹐ 叫得自己做專門店都搞得唔好﹐ 不如唔好做﹗ 唔係點可以收你咁嘅價錢﹐ 仲要等 N 咁多個鐘頭先有位﹐ 個個又係做到黑晒面﹐ 都仲有咁多人排住隊去食呢﹖講真﹐來呢庭專門店就唔好 pat pat 痕叫 D 非專門類別嘅嘢食。要食壽司點解唔去板前一壽司﹖ 叫得自己做專門店﹐ 梗係某D嘢勁先咁稱呼自己﹐就梗係叫個"勁嘢" 來食﹗無可否認佢哋係有出眾嘅食物﹐ 吉列鬆化﹗ 油而不膩﹗ 個吉列蠔就真係幾正﹗ 吉列豬柳﹐ 炸蝦都屬 正常。唯獨吉列豬扒﹐ 個人認為仲有進步空間... 乾左少少咁啦。食物可以保持水準﹐ 工欲善其事﹐ 必先利其器。Tonkichi真實背景係點我就搵唔到﹐ 但我記得蘇施黃曾經介紹過有關Tonkichi嘅廚房有幾勁﹗ 幾十萬正部吉列機﹗你 話我聽唔好食﹖ 咪鬼玩啦﹗ 有無聽過麥記薯條唔好食先﹖ 又有無聽過麥記炸膿薯條﹐ 或者次次炸出嚟唔同味先﹖ 機炸㗎嘛﹗老老實實﹐ 我唔會列 To
老老實實﹐ 我唔會列 Tonkichi入我十大喜愛餐廳﹕ 論價錢﹐ 佢貴﹔ 論服務﹐ 佢一般﹔論地方﹐逼到可以夾埋隔離檯舊豬扒 (因為每次都係兩個人去﹐次次都坐得好鬼逼夾) 平均都 $200 – $300一位﹐ 咁嘅環境﹐ 我寧願去其他地方食個痛快﹗
又係個句﹐ 既然對飲食咁有誠意﹐ 能夠做出咁有質素嘅食物﹐ 不如順便搞埋 D配套﹐ 成為真真正正有實力嘅餐廳﹗
有待改進﹗