Tonkichi 係咪好食得咁驚人﹖ 個人認為未免太誇獎喇。响飲食方面我真係唔認為我係嫌尖﹐ 只不過我中意週圍搵食﹐ 食得多﹐ 自然有比較。Tonkichi 做得吉列專門店﹐ 一定會比返咁上下嘢你嘅﹐ 叫得自己做專門店都搞得唔好﹐ 不如唔好做﹗ 唔係點可以收你咁嘅價錢﹐ 仲要等 N 咁多個鐘頭先有位﹐ 個個又係做到黑晒面﹐ 都仲有咁多人排住隊去食呢﹖講真﹐來呢庭專門店就唔好 pat pat 痕叫 D 非專門類別嘅嘢食。要食壽司點解唔去板前一壽司﹖ 叫得自己做專門店﹐ 梗係某D嘢勁先咁稱呼自己﹐就梗係叫個"勁嘢" 來食﹗無可否認佢哋係有出眾嘅食物﹐ 吉列鬆化﹗ 油而不膩﹗ 個吉列蠔就真係幾正﹗ 吉列豬柳﹐ 炸蝦都屬 正常。唯獨吉列豬扒﹐ 個人認為仲有進步空間... 乾左少少咁啦。食物可以保持水準﹐ 工欲善其事﹐ 必先利其器。Tonkichi真實背景係點我就搵唔到﹐ 但我記得蘇施黃曾經介紹過有關Tonkichi嘅廚房有幾勁﹗ 幾十萬正部吉列機﹗你 話我聽唔好食﹖ 咪鬼玩啦﹗ 有無聽過麥記薯條唔好食先﹖ 又有無聽過麥記炸膿薯條﹐ 或者次次炸出嚟唔同味先﹖ 機炸㗎嘛﹗老老實實﹐ 我唔會列 To
老老實實﹐ 我唔會列 Tonkichi入我十大喜愛餐廳﹕ 論價錢﹐ 佢貴﹔ 論服務﹐ 佢一般﹔論地方﹐逼到可以夾埋隔離檯舊豬扒 (因為每次都係兩個人去﹐次次都坐得好鬼逼夾) 平均都 $200 – $300一位﹐ 咁嘅環境﹐ 我寧願去其他地方食個痛快﹗
又係個句﹐ 既然對飲食咁有誠意﹐ 能夠做出咁有質素嘅食物﹐ 不如順便搞埋 D配套﹐ 成為真真正正有實力嘅餐廳﹗
有待改進﹗

• 吉列蠔
2008-05-03 11 浏览
本身唔係太好煎炸野, 但係都想試下~同媽咪叫左一個set share~都真係幾好味!!!d 蝦好好味~ 隻炸蠔都好鮮~豬扒一d都唔會老!!d炸皮好薄~唔會成口粉~連個湯都好好味~最開心既係伴碟既salad係任加的!!!我食左好多lor~~~wakaka~~~~
本身唔係太好煎炸野, 但係都想試下~
同媽咪叫左一個set share~

都真係幾好味!!!
d 蝦好好味~ 隻炸蠔都好鮮~
豬扒一d都唔會老!!
d炸皮好薄~唔會成口粉~
連個湯都好好味~

最開心既係伴碟既salad係任加的!!!
我食左好多lor~~~wakaka~~~~

2008-05-01 8 浏览
以前來過尖沙咀分店一、兩次, 事隔巳好幾年,印象也開始模糊....只記得要自己動手磨芝蔴調醬汁。網上看到此店之評價頗高,看來在寫此評前亦應前往"温故知新"一回。據說銅鑼灣店經常大排長龍, 所以今天特別晚到差不多二時半前才到達。果然不出所料, 不用等待,馬上長驅直進入內.....因接近午休時間, 所以服務特別有效率。一個侍應生說需時十到十五分鐘做好的豬扒、生定食不到六分鐘巳上枱, 差點連磨芝蔴遊戲也趕不及完成。想不到在如此短時間下食物水平還可保持。吉列豬扒外層是鬆脆, 內裏肉汁四溢, 豬肉吃得出是上等材料。吉列豬扒是看起來容易, 做得好頗考工夫的食物。麵包糠太厚, 炸得太久, 外層就像硬殼, 放進口中一不留神就連口腔也弄個"遍體鱗傷",豬肉亦會像肉乾一樣。這裏師傅掌握的時間就剛好, 看看生還是剛熟便知得一清二楚了。這店無論從裝修, 食物及價錢都非常適合香港的年輕一族。無怪評分一直高居在飲食網榜上前列位置。偶然一次到來絕對是件樂事,畢竟用吉列方法烹調東西不是我的至愛。建議改進的地方 - 如果蔬菜可從椰菜換上生菜我會覺得更配合他們混得不錯的紫菜酸沙律汁。

2008-04-30 15 浏览
提起「豬扒」, 很少人會用「正」作為形容詞. 因為在這個年代, 「豬扒」已經被用作來形容樣貌不好. 不過Tonkichi日本吉列專門店餐廳的吉列豬扒卻被認為是one of the best in HK!這天我點了一個吉列豬扒和蠔的套餐, 另外加了$28換了一個菜湯. 本來我想吃咖哩, 不過我忘記了, 只好等下次. Tonkichi的二人套餐其實很抵, 但這天沒有人和我一起吃, 只好點個1人前的套餐. 這裡的白飯和生菜絲都是任吃, 非常好!!! 我吃了兩大碗白飯, 飽得很. 吉列豬扒和蠔也非常美味. 我很喜歡他們的醬汁, 令食物更好味. 在食評中, CWB店有很好的評價. 我也很欣賞這裡的服務. Staff都很attentive, 很細心, 態度一流. 隔離座位掉了筷子, 侍應便9秒9送來一對新筷子. 他們不時問食客要不要添菜和飯. 難怪我6點入座已差不多全滿. 我走的時候更有不少人在等位.我覺得Tonkichi的豬扒是不是最好不是重點, 只要他們能保持食物和staff的質素, 就已經值得一去再去. 如果很久沒有飽飯落肚, 這更是不可錯過的好地方!

吉列豬扒和蠔套餐
2008-04-28 11 浏览
其實,大約3、4年之前已食過這間吉列專門店。當時想, 百幾二百蚊食炸豬扒、炸蝦,有無貴添呀! 不過,見都幾多人話好食,所以都抱住試佢一試心態同朋友去試! 當時試係佢地豬扒同蠔。好記得當時豬扒入口外層吉列即溶,非常鬆化!但係豬扒又唔會太乾,(因為通常炸得耐肉質會無晒水份,變得好乾)幾juicy. 而蠔皮同豬一樣,入口即溶。蠔本身都大小適中,裡面又creamy. 食完埋單大約每人二百五左右,當時都覺得好滿意!上星期六再去,佢話weekend 無得book, 所以唯有去到排隊。我地兩個人由6:40pm 排到8:10pm 先有位。坐低後order 一份吉列豬柳+ 蝦, 一份吉列豬扒+ 蠔。鍾意佢地,夠大!服務員都好有禮貌同不厭其詳咁解釋唔同種類醬油用點咩!講返食物,吉列依然鬆化,都係入口即溶。個蠔同之前食差不多,無失水準。但係豬扒同豬柳肉質就比以前硬少少同無咁juicy. 至於蝦, 肉質就有,但如果唔點醬的話就無咩味!Overall, 以前我會係味道比5 分, 而家就會比4 分。我依然覺得我會去再食,不過唔會係weekend 因為唔想再等個半鐘...

2008-04-09 11 浏览
終於來左依度食了,,唔知係咪期望過高,,唔知點解好似無我expect錦好食,,不過都好心滿意足錦離開,,起碼吉列有一定水準,,服務真係well done抵讚,,有機會會再去,,我喜歡棷菜with紫菜汁,,好正,,tim左好多好多次,,嘻嘻*
終於來左依度食了,,唔知係咪期望過高,,
唔知點解好似無我expect錦好食,,
不過都好心滿意足錦離開,,
起碼吉列有一定水準,,
服務真係well done

抵讚,,
有機會會再去,,

我喜歡棷菜with紫菜汁,,好正,,
tim左好多好多次,,嘻嘻*
2008-04-07 2 浏览
因為網上好多假食評,好多網頁都係做枚既,所以都抱平常心黎食呢一餐。同三五知己行完一陣街就上黎食野,好多人呀!因為,星期六嗎﹖見到好多樣都好想食,最後點左豬柳+蝦set 同豬扒+蠔set。哈哈哈因為其實第一次黎食,唔多知點食,好在侍應都叫做細心,介紹點食法,d 椰菜好好食呀!又不停non-stop咁refill,好甜好爽,食左好多菜law,係我食最多菜既一日,應該食左成6-7轉。哈哈主菜係炸野嗎~ hehe~首先磨芝麻果part都幾好玩,好少shop有得咁玩的。飲左個麵豉湯~ 咸淡剛剛好呢,漬物幾好食。之後就到吉列野黎左上台,好大陣仗咁,3隻蝦2件豬柳開邊1件豬扒開6件2隻蠔,中間一堆椰菜,hehe~ 好有氣勢熱氣既feel都要照食呢!蝦一咬落口又香又爽好味。真係好大隻蝦。豬柳好多汁,又香口好正呀!豬扒冇咩突別不過都叫鬆化既。蠔好重蠔味~ i like it呢!哈哈哈當然主菜係最好食果part,不過,椰菜都唔可以睇少,真係減輕左熱氣感之餘又好食,記得一定要加佢果個汁,一流。最尾西瓜起晒沙,甜美ending。真係加埋一, 185一個餐都抵既。仲要坐window site~雖然係中午一樣咁正
因為網上好多假食評,
好多網頁都係做枚既,所以都抱平常心黎食呢一餐。

同三五知己行完一陣街就上黎食野,
好多人呀!因為,星期六嗎﹖
見到好多樣都好想食,
最後點左豬柳+蝦set 同豬扒+蠔set。

哈哈哈因為其實第一次黎食,
唔多知點食,好在侍應都叫做細心,介紹點食法,
d 椰菜好好食呀!又不停non-stop咁refill,

主菜係炸野嗎~ hehe~
首先磨芝麻果part都幾好玩,
好少shop有得咁玩的。
飲左個麵豉湯~ 咸淡剛剛好呢,漬物幾好食。
之後就到吉列野黎左上台,好大陣仗咁,
3隻蝦2件豬柳開邊1件豬扒開6件2隻蠔,中間一堆椰菜,
hehe~ 好有氣勢熱氣既feel都要照食呢!
蝦一咬落口又香又爽好味。真係好大隻蝦。
豬柳好多汁,又香口好正呀!
豬扒冇咩突別不過都叫鬆化既。
蠔好重蠔味~ i like it呢!

哈哈哈當然主菜係最好食果part,
不過,椰菜都唔可以睇少,
真係減輕左熱氣感之餘又好食,
記得一定要加佢果個汁,一流。
最尾西瓜起晒沙,甜美ending。
真係加埋一, 185一個餐都抵既。
仲要坐window site~
雖然係中午一樣咁正呀!

請朋友食飯唔可以寒酸,見呢度咁多哈哈笑就慕名而來喇!估唔到六點幾來到門口已經大排長龍,而隔離就水掙鵝飛,足以證明呢度係幾咁好食!結果等左一個鐘終於有位喇!兩個人叫左吉列豬柳拼炸蝦同吉列豬扒拼蠔套餐,每個套餐都包任食椰菜同白飯,仲有麵豉湯同水果。我地第一次食,侍應首先俾左碗芝麻我地,之後好細心咁教點樣磨芝麻同加吉列汁,好好玩哩!因為我地share,所以食物都放係一個大碟上,好似好大堆頭咁,未食已經流口水了!首先試左個豬柳先,香脆既吉列包住鮮嫩多汁既豬柳,真係好好味啊,點埋加左芝麻既醬汁就perfect喇!吉列豬扒都一樣,唔會好似出面食果乾爭爭硬掘掘的,不過比較上黎都係豬柳好味!而海鮮方面,炸蝦同蠔都非常新鮮,點沙律醬調味,一流!唔可以唔提既係佢既任食椰菜絲,侍應姐姐會拿住個兜逐問你加唔加,好多人都食左好多,皆因佢既椰菜絲幼細易入口,新鮮清爽帶甜味,與別不同,加上特製既紫菜汁同西油汁調味,可算絕無僅有!由於實在太好味喇,最後食左碗半飯,真係有點過份了!如果飯唔好咁,口感會更好添!食飽仲有三片香甜西瓜解熱氣,順便為完美既一餐劃上句號!
結果等左一個鐘終於有位喇!
而海鮮方面,炸蝦同蠔都非常新鮮,點沙律醬調味,一流!
食飽仲有三片香甜西瓜解熱氣,順便為完美既一餐劃上句號!
2008-04-03 22 浏览
黎過依度食好多次dinner架啦,但次次都唔得閒寫食評,今次特登寫番先~同老公未夠七點去等位,等左abt九個字就入得去了,都算ok快架啦,可能時間尚早掛叫左吉列大蝦拼豬扒定食+吉列豬柳定食,其實差唔多次次黎都係叫依兩個set架啦,因為覺得豬柳真係好好食,所以叫個齋set會多幾塊~我想講全部野都好好食!d蝦啖啖肉,豬柳最好味,椰菜點兩隻汁都好正,我同老公兩個食到停唔到口!最正就係食完都唔覺熱氣~

2008-04-02 7 浏览
今次係第一次黎呢間餐廳食野, 之前睇得多評語都知呢間餐廳既質素好高, 真係好好食, 不過個芝麻加汁就真係麻麻, 而個SALAD 醬真係好好味, 用黎伴椰菜一流, 其實整體真係好好味, 一定會再去食.
2008-03-31 6 浏览
Just had dinner at this restaurant tonight...... the deep fried pork + oysters set cost ~220 in total (including tips and a drink), but the quality is really very good. I must say this is one of the best of its kind that I have tried in HK so far. The fried pork is really "cripsy on the outside, soft and juicy in the inside". The special sesame sauce that goes with the pork is quite nice too. Service is not bad.Overall a nice restaurant although I must say the price is not cheap. The portions ar

Overall a nice restaurant although I must say the price is not cheap. The portions are quite large, though, and I think 3 ladies can easily share a 2 person set and get quite full at the end. Well worth a try.
2008-03-28 3 浏览
其實我都去左起碼都有10次了每次吃完都想回來留言但又成日唔記得- -可能因為真係好出名所以食飯時候通常做walk in 都要等一陣從10分鐘到40分鐘~ 都試過同班friend最近又去吃味道都無變水準都保持得好好看著menu 好多選擇 我班friend都有問豬柳跟豬扒甚麼分別個侍應都好有耐心逐個逐個慢慢解釋還告訴我們叫個餐會抵吃頭盤就叫左冷豆腐+ 薯仔沙律凍豆腐味道其實同出面普通日本餐都差唔多唔係話特別好吃不過開胃者我都唔係咁敢食咁多那天人都幾多下餐廳都滿座但係d野食唔係等左好耐就黎到所以我覺得服務速度都好快個菜同飯都可以無限refill 亦都會有侍應周不時過來問我地有無其他需要個菜可以選2種沙律汁仲有解釋邊隻打邊隻我個人就非常喜歡紫菜汁淋落去大淡吃都可以材料都好新鮮200一個豬扒餐講真係好似貴左少少但係呢個餐真的好值得去試唔洗日日去食但食過這個豬扒餐包你食過翻尋味!! 肉質好軟外面又炸得好脆完全地顯出一個吉列豬扒的最好出黎~大蝦真係好大隻配個沙律醬無得彈~!我平時都好怕吃辣野但呢個咖哩汁真係唔可以缺少把豬扒配咖咖哩味又唔係好辣但材料都好用足完全唔會覺得食得唔抵既感覺!!非常建議大家去

同班friend最近又去吃味道都無變水準都保持得好好

肉質好軟外面又炸得好脆完全地顯出一個吉列豬扒的最好出黎~
大蝦真係好大隻配個沙律醬無得彈~!
我平時都好怕吃辣野但呢個咖哩汁真係唔可以缺少

非常建議大家去食!!
2008-03-24 8 浏览
一直以來都很喜歡吃日式吉列食物,終於今天可以和家人到「吉列」吃午餐。到達時剛好12時,幸運地找到一個對著維多利亞港的海景位置。誰知家人遲到了近一小時,幸好待應沒有表示出不滿的態度,仍不時樂意為我添茶。家人到達後,我們一起玩一個很有趣的遊戲──磨芝麻,鮮磨的芝麻傳來陣陣香氣。過了不久,待應便送上我們的食物──三人吉列拼盤和雜錦吉列海鮮餐。所有食物(包括蠔、蝦、帶子、蟹肉薯餅、豬柳、豬扒)放在同一個碟子上,還有如山一樣高的菜絲,看起來份量很多。隨套餐每人附送麵豉湯和飯,使我們的桌子滿是食物。食物的味道當然好,用料非常新鮮,不時吃到裏面的鮮肉汁。蝦肉、帶子、蠔、豬柳等真的份量很大,而且很鮮甜,外層的炸粉更不會太厚,又很香脆,即使過了很久才吃仍能保持香脆。是經過店員介紹,試試配上不同的汁吃不同的食物後,發覺味道更佳。不得不提那些無限添加的飯和菜絲,使我們不住的一次再一次添加。飯的質感很好,軟綿綿的。菜絲咬下時陣陣清爽,配上醬汁(柚子汁和紫菜汁)更是一流,非常醒胃。飯後附送的西瓜,以及那杯完餐後換過的茶,為我們消除炸物的口氣,更令我們之後沒有口渴的感覺。服務方面,待應大多很主動為我們添茶、飯和菜

到達時剛好12時,幸運地找到一個對著維多利亞港的海景位置。

服務方面,待應大多很主動為我們添茶、飯和菜絲,而且每一次的份量也挺多,介紹菜式和醬料時也很細心。

雖然價錢比一般日式餐廳昂貴,但質素和服務也是非常有水準的。能夠享受真正的日式服務,偶然一次也值得的。
2008-03-12 9 浏览
老婆一直話要我去呢間食吉列豬扒,但我成日覺得佰幾蚊食個炸豬扒,一直覺得好唔低,但被要求好幾次後,最後我都去了,我點了個吉列豬扒,老婆就點了蝦加生蠔,豬扒ok,有汁,反而蝦加生蠔真的不錯,不失其海鮮味。飯可添,菜也可以,總結是不錯的。但也是覺得食豬扒,要佰幾蚊有D..........
2008-03-03 11 浏览
試了吉列豬扒,大蝦,生蠔,帶子最好味係生蠔...其次大蝦同豬扒...帶子味道則比較遜色...下次我再來不會叫雙併...只叫生蠔已非常滿足了^^...還有椰菜非常新鮮..加了醬汁後..十分開胃...侍應服務很好..很體貼呢..很有耐性講解醬汁...還會自動加茶,椰茶,飯...今晚非常享受呢!!
試了吉列豬扒,大蝦,生蠔,帶子

最好味係生蠔...

其次大蝦同豬扒...

帶子味道則比較遜色...

下次我再來不會叫雙併...

只叫生蠔已非常滿足了^^...

還有椰菜非常新鮮..加了醬汁後..十分開胃...

侍應服務很好..很體貼呢..

很有耐性講解醬汁...

還會自動加茶,椰茶,飯...

今晚非常享受呢!!