2019-09-04 80 浏览
難得放假同朋友去左位於旺角既Moko商場行街,期間我地試左呢間有得食燒肉既日本餐廳我地分別叫左兩個午市燒肉套餐和牛紐約客牛扒和牛紐約客牛扒油花分佈得好靚,每一塊塊都極為柔嫩!當我地放上鐵盤上烤既時候滋滋作響,油脂香氣超級誘人,令我地都胃口大開呀,牛扒口感軟嫩另外肉汁亦都好豐富和牛肉眼扒厚身既和牛肉眼扒食起來細嫩中帶有嚼勁,紋理有如雪花般而且帶有濃郁且多層次既口感 肉和油香平衡 肉味更為香濃 確實一試難忘!而每一份午市套餐亦會包左一碗白飯 一份沙津 麵豉湯及飲品小食方面我地試左呢到既串燒「雞之響宴」其實係一款有齊多款雞肉為主既串燒 好岩同朋友一齊share食 分別有雞全翼串、雞腿肉、雞胸肉、雞胸軟骨、雞皮串特別推介雞皮串 雞皮燒至乾身 每一啖都外脆內軟 燒至金黃色既雞皮香口 完全唔會比人一種好油膩嘅感覺另外雞胸軟骨串 咬落脆卜卜非常有口感 可以一試!

我地分別叫左兩個午市燒肉套餐

和牛紐約客牛扒

和牛肉眼扒

而每一份午市套餐亦會包左一碗白飯 一份沙津 麵豉湯及飲品

小食方面
我地試左呢到既串燒「雞之響宴」

另外雞胸軟骨串 咬落脆卜卜非常有口感 可以一試!
2019-09-04 60 浏览
平時lunch time 都會去moko 搵下野食,最近就發現呢度開左間新既日本餐廳。呢度既lunch set 有平有貴,亦有不同類型可以揀。想食燒肉又得,想食丼飯定食又得,亦有海鮮丼飯可以揀。我地揀左兩個燒肉set, 分別係和牛肉眼定食同埋和牛拼盤定食。和牛肉眼定食有100g 肉加兩件蔬菜,定食有包埋小食、前菜、麵豉湯同飯。燒肉拼盤就有三款肉,每款有兩件,共六件。呢度既肉質素都唔錯,環境又坐得舒服,所以想舒舒服服食燒肉既話呢度都係一個唔錯既選擇

燒肉拼盤就有三款肉,每款有兩件,共六件。

同老公喺moko 睇完戲•見有小小餓•moko ☁️☁️餐廳•黎咗丸十Tea一Tea•🤪見到牆身有好多🐄🐂•原來丸十係主打食🐄🐂架•燒和🐂黑松露溫泉🥚沙律🥗塊牛肉相當juicy •食得出係高質🐂•個🥗份量都唔少•有青瓜 •粟米 •蟹柳 •薯蓉•溫泉🥚•沙律菜•溫泉🥚大大提升咗🥗嘅味道•🤤海鮮之盒靜🐔🐔話你知•散叫其中3 串都成$150蚊•精明消費者你地一定識揀啦••活鰻個皮脆扑扑•好juicy •🤩鹽燒油甘魚頭餃燒得乾身•又香又滑•
見到牆身有好多🐄🐂•原來丸十係主打食🐄🐂架•

鹽燒油甘魚頭餃
燒得乾身•又香又滑•
  • 燒和牛黑松露溫泉蛋沙律
2019-08-30 2184 浏览
好久已經沒有到新世紀廣場了,今日朋友約我到這聚舊,來到商場發現已經改頭換面,多了很多大大小小的食肆,朋友選了這間"丸十あぶり牧場"試試,餐廳主打燒肉和食。看看餐牌,如日本居酒屋一樣選擇多樣,有沙律、前菜、刺身、石燒、串燒、炸物、燒物、丼和麵食等。《燒牛舌丼 $118》牛舌舖滿碗面,足料10片,牛舌薄切,燒完不韌,爽嫩有口感,配上餐廳的特調醬汁和檸檬汁,更有風味。《汁燒牛肉烏冬 $98》燒牛肉和烏冬是分開上的,燒牛肉份量多,肉帶點煙韌肉汁豐富,配菜洋蔥香甜。湯底清甜,烏冬爽彈。《免治雞肉串 $28》免治軟骨口感一流,吃到粒粒軟骨碎,醬汁調味不錯,很有風味。《雞心 $28》喜歡雞心的質感,調味亦不錯,整體夠汁潤。《大蔥日本雞肉串 $28》雞肉嫩滑油香十足,中間是用長蔥相間,愛蔥人士必點項目。《香草羊肉串 $35》較為乾身,羊羚味濃,肉質尚算嫩滑。《蒲燒鰻魚 $48》鰻魚薄身,肉質嫩滑,醬汁味濃,整體不錯。《抹茶雪糕配紅豆、白玉丸子 $55》白玉丸子完全無味,所以配上帶甜的抹茶雪糕配紅豆就剛好。

《燒牛舌丼 $118》

《汁燒牛肉烏冬 $98》

《免治雞肉串 $28》
免治軟骨口感一流,吃到粒粒軟骨碎,醬汁調味不錯,很有風味。

《雞心 $28》
喜歡雞心的質感,調味亦不錯,整體夠汁潤。

《大蔥日本雞肉串 $28》
雞肉嫩滑油香十足,中間是用長蔥相間,愛蔥人士必點項目。

《香草羊肉串 $35》
較為乾身,羊羚味濃,肉質尚算嫩滑。

《蒲燒鰻魚 $48》
鰻魚薄身,肉質嫩滑,醬汁味濃,整體不錯。

《抹茶雪糕配紅豆、白玉丸子 $55》
白玉丸子完全無味,所以配上帶甜的抹茶雪糕配紅豆就剛好。
2019-08-27
2019-08-29 123 浏览
旺角新世紀廣場3樓嘅丸十,中午時段都好旺,今日一早來到,同好友食個午飯再睇戲🤗日式風格設計,入口處有吊燈和大大隻牛各部示意圖,真係未食都流口水😂我睇中左呢個每日限定日出富士丼定食$188,而我朋友就要燒和牛定食$158,價錢都十分合理,而且加配飲品有半價👍🏻好快就送上左兩杯以柚子味為主的抹茶,一杯是青檸,令一杯是西柚,大大隻杯,大容量,唔會小氣,入口醒神開胃😍嘩!我果份日出富士丼定食送到了,外型好似火山🌋咁,上面仲有D岩漿,不過周圍都係靚靚嘅和牛,好得意好正😍每條和牛保持五成熟左右,求其一條都足足成尺長,入口好夠肉味,食得開心又滿足😋朋友嘅燒和牛定食,每一件呈現粉紅色,一睇已經知正啦,配埋沙律、白飯、温泉蛋,我都試左件和牛,埾夠肉味,正👍🏻抹茶雪糕配紅豆、白肉丸子$55,嘆埋呢個甜品就真係無得頂,甜甜蜜蜜💕好快已經全場爆滿,侍應效率亦高又有禮,上餐速度快,值得一讃👍🏻
2019-08-28 162 浏览
今日同男朋友黎左旺角想食牛 見到呢間餐廳都好似都專食牛於是就入左黎啦我地睇完個menu之後見到個每日限定宣土丼同個和牛三文治幾吸引 味道同想像既差唔多~ 個富士丼其實係牛肉丼 牛肉既份量都唔少 面頭仲有個半熟蛋 睇落去勁邪惡 另外個和牛三文治味道都唔錯 牛肉非常嫩滑 feel到係高級牛 不過略嫌醬汁味道唔夠惹味我地仲叫左個鰻魚玉子燒同豚肉串燒 玉子燒出乎意料地好食!玉子非常juicy同熱辣辣 好快就食哂 而個豚肉都好肥美 原汁原味 個人鐘意多d醬汁🙊🙊

2019-08-28 104 浏览
前日試左丸十朗豪坊果間店,見到同樣旺角有間都係丸十,主打我最喜歡既燒牛肉,同一集團應該質素有返甘上下水準。【和牛小排】$200/150g我就要6成,fd就要8成,店員親自幫我地燒到各自理想既熟度,好親切。牛小排肉味都幾濃郁,肉質爽口,油脂好香。【鹽燒豚腩丼伴溫泉玉子】$108表面燒到有啲焦香,厚切半肥瘦豚腩軟稔,有少少肥膩,篤穿埋頂頭隻溫泉蛋,蛋汁慢慢滲入啲飯到,口感好柔和。【極上海鮮丼】$168啲魚生片同鮮蝦入口後甘甜又有彈性既肉質,最正係海膽,吾腥又奶滑,米飯粒粒飽滿,加埋啲醋,吾洗其他調味已經好掂!

【和牛小排】$200/150g

【鹽燒豚腩丼伴溫泉玉子】$108

【極上海鮮丼】$168
2019-08-27 93 浏览
早前去新世紀食晏,路經呢間「丸十」,係鋪面見到佢哋放係門口雪櫃的和牛和日本牛,幾款肉類都非常吸引,就心思思想搵日午餐都黎試吓。是日,就約左旅遊通講大市講行情,就約埋係「丸十」食餐好,一向食開好野的佢,點都要搵番間好質素彼此慰勞。 未入餐廳,係門口已經見到個大雪櫃做display 見到佢地的高質牛, 而入左reception 就見到bar 檯同半開放式廚房, 入到去, 內裡環境好大,樓底高,空間感十足。張張都係卡位,感覺得別闊落。 其實除左燒肉, 餐廳都供應唔同款式的食物, 可自己燒又得, 叫廚師燒埋又得, menu 更有其他非牛肉類的食物,如豬、雞、海鮮、野菜、前菜、飯麵湯品等等,選擇多元化。唔使煩嘅諗食乜, 是日我地就叫左兩款日式燒肉定食,分別係和牛拼盤定食(有牛腰脊肉、牛肩肉、牛胸肉) , 及綜合燒肉拼盤定食 (西京豬頸肉、雞腿肉、牛腰脊肉) 再加多條巨龍(丸十壺漬巨龍外腹肉)同兩款海鮮定食(長腳蟹腳及鮑魚), 每款套餐都已包咗漬物、沙律、日本飯同餐飲, 以日式燒肉黎講,唔算貴。 首先先講和牛拼盤定食, 話明拼盤當然咩肉都有, 有牛腰脊肉、牛肩肉、牛胸肉,  腰脊肉的運

腰脊肉的運動量少,肉質較嫩,大理石紋油花分布均勻; 牛肩肉的間隙脂肪含量較多,肉質鮮嫩, 牛胸肉, 軟嫩多汁。唔洗燒得太耐, 入口滿滿都是牛的味道, 配日本米飯就最好食。不得不提米飯是日本「七星米」煮熟後米粒鬆軟有光澤,黏度和甜味兼具。

至於綜合燒肉拼盤定食, 有西京豬頸肉、雞腿肉、牛腰脊肉。

以白麵豉醃過的豬頸肉, 燒過後的焦香味都滲入口中,雞腿肉肉質軟嫩多汁,鮮嫩飽滿。

另外因為半價的關係, 叫了丸十秘製的壺漬巨龍外腹肉, 外腹肉有成40cm咁長, 圍住個爐可圍夠2個圈,

外腹肉,肉質細滑,肉味香濃,脂肪分佈均勻,燒過後油脂甘香而不會過膩。

除了肉, 我地仲叫了長腳蟹腳及鮑魚, 長腳蟹殼薄肉多,肉質富彈性, 肉鮮甜多汁,令人唇頰留香。
至於鮑魚, 鮑魚很鮮甜, 用惹味秘製醬汁燒, 燒過後肉質保持鮮嫩彈牙, 經非常好吃。順帶一提, 長腳蟹同鮑魚怕自己燒得唔好食, 都可以叫廚師燒埋比自己食, 唔洗怕燒得過老。

最後, 講埋服務,真喺值得一讚,店員知我地有D趕時間, 野食好快上之餘,仲幫我地前埋蟹殼,離開時店員以至廚房的廚師都好好禮貌一齊講再見, 所以,服務一環又點可以唔俾滿分, 而呢點亦係我會番去再encore 的原因。
2019-08-27 102 浏览
在Yoko看電影前在附近找吃的,看到丸十あぶり牧場人不多不用等位,餐牌亦蠻吸引,於是就在這裡吃午餐。看至餐牌上的日出富士丼定食造型很特別,雖然$188這價錢有點貴,但還是點了來試試。這是半生西冷牛肉包著白飯,上面加上半熟玉子,伴以沙律汁及芥茉汁,配搭新穎。燒和牛定食,可選不同部位,我們選了腰脊肉,肥瘦均勻,放在加熱至200度的石板上燒幾秒就剛剛好了,六片牛肉實在有點少。另外還點了一份明太子玉子燒,帶微甜的肉子配微鹹的明太子,鮮甜美味,完美配搭。玉子處理得很好,很多汁。
日出富士丼定食

自家制明太子玉子燒
2019-08-21
日出富士丼定食
自家制明太子玉子燒
  • 明太子玉子燒
  • 石燒和牛
2019-08-27 76 浏览
上個禮拜,約咗一個好耐冇見嘅朋友出去食飯,我哋約咗去旺角行街跟住一齊食埋晚飯。我哋行行吓就見到呢間餐廳,又有燒肉又有日本野可以食,所以我哋就揀咗呢間餐廳嚟食晚飯。我比佢呢一個每日限定嘅日出富士丼吸引,所以我哋就叫左一個,另外我叫咗啲小食同埋甜品。首先嚟咗嘅係燒鵝肝,鵝肝好大塊同埋肥美,咬落去啲油流晒出嚟,入口即溶,仲充滿鵝肝嘅香味。跟住呢個就係極上牛柳三文治,而且佢個牛柳仲係厚切嘅,差唔多有兩片麵包咁厚,牛肉味好重,而且好嫩滑。終於嚟咗個日出富士丼,賣相真係好吸引,雞蛋黃就好似熔岩咁流出嚟,加埋啲牛肉,口感好豐富,而且呢個差唔多有成10 cm高。最後我哋仲叫咗個牛奶雪糕,味道充滿牛奶香味,為我哋呢一餐晚飯畫上咗一個好完美嘅句號。

• 和牛三文治
2019-08-27 74 浏览
新世紀廣場有好多食肆,朋友推介呢間,心諗一定唔差。一心想食刺身壽司之類,但睇完menu後,俾其他食物吸引了!石燒和牛腰脊肉🥩套餐有前菜(蘿蔔絲,菇), 日式沙律,御飯,味噌湯及飲品,好豐富喔!石燒板乾淨俐落,牛腰脊肉坑紋清晰可見,油花分布密集,黑椒粒亦巧妙地增添野味!日出富士定食由於賣相吸引,覺得冇理由唔食!果然冇令人失望之餘,仲有驚喜!頂層的温泉蛋剛好舖在山口面,飯團被薄切西冷牛重重包圍,伴隨著醬汁,名乎其實的睇得又食得!掂!燒玉子食得多,加上明太子夠特別!互不搶各自的原味,夾埋一齊食甜鹹的味覺真不錯!草莓乳酸🍹賣相吸引,口感近似奶昔。結賬時有糖果奉上,好細心啊!
新世紀廣場有好多食肆,朋友推介呢間,心諗一定唔差。

一心想食刺身壽司之類,但睇完menu後,俾其他食物吸引了!

石燒和牛腰脊肉🥩

日出富士定食

由於賣相吸引,覺得冇理由唔食!

草莓乳酸🍹

賣相吸引,口感近似奶昔。

結賬時有糖果奉上,好細心啊!

• 明太子玉子燒
  • 日出富士定食
2019-08-25 85 浏览
做完一個專題與同事們午餐慶祝,在新世紀廣場吃和牛烤肉點了兩客午市套餐「和牛拼盤定食」有牛腰脊,肩胛小排和上頸肉,定食包括米飯沙律,前菜及飲品很豐富,一次過可以試到三種不同部位的和牛,肉質感覺不同但是油香味道都是很好。見到店內宣傳版的「日出富士丼(伴玉子)」很吸引,便點了一客,他是一片片慢烤西冷牛包裹米飯,頂層有半熟玉子,生冷牛片肉嫩,將半熟雞蛋和他及米飯混合,味道和賣相也很不錯。見到餐桌旁的優惠牌,我們四個人可以用半價點得到一客「丸十壺漬巨龍」,巨龍是長長的牛外腹肉,長度不止一尺,烤後肉汁豐富也有咬口,充滿牛肉的香味,另外再加點了「鸡之盛宴」,串燒包括雞皮雞翼雞軟骨等,大家分享過過口引。除了一般飲品有同事點了「抹茶牛奶冰」沒想到是一杯用抹茶冰成的冰磚配合一樽熱牛奶上枱,自己調製成抺茶牛奶冰飲,又好玩又好吃
做完一個專題與同事們午餐慶祝,在新世紀廣場吃和牛烤肉
點了兩客午市套餐「和牛拼盤定食」

見到餐桌旁的優惠牌,
我們四個人可以用半價點得到一客「丸十壺漬巨龍」,
另外再加點了「鸡之盛宴」,
串燒包括雞皮雞翼雞軟骨等,大家分享過過口引。
除了一般飲品有同事點了「抹茶牛奶冰」
  • 丸十壺漬巨龍
2019-08-23 487 浏览
超高質日本餐廳今日去旺角出job,之前食過丸十系列,所以見到係丸十系列其他餐廳,諗都冇諗就入去食。呢間以燒肉為主。Lunch set都算平, $100頭就已經有超高質的享受,包味增湯,小沙律,小吃,餐飲和一個主食。我哋分別叫咗兩個lunch set日出富士丼名乎其實外形成個富士山咁,有慢烤薄切西冷牛肉包圍住,上面仲淋有半熟玉子,牛味香濃,而且肉質好滑。配飯既獎係介末同Cream,一答牛肉一答飯,撈埋d汁!估唔到咁好味!角切刺身丼滿滿的刺身多到搵唔到飯,而且款款刺身都很新鮮,勁高質呀!又足料又好味!小食就叫左炸雞軟骨同雞之盛宴炸雞軟骨炸得岩岩好,仲保持到外脆內爽既口感,好貼心加埋檸檬汁比人點。雞之盛宴姐係由雞唔部分租成既串燒,當中既燒雞皮一流呀!超香又肥美,一咬落去,油香爆哂出來。燒肉就揀左壺漬巨龍外腹肉一食落去既感覺係Oh mY god! 點解可以咁好食架!佢既調味岩岩好,自己控制燒幾熟,我就自己燒到5-7成食,牛味濃到不得了!超高質日本餐廳,雖然主力做牛,不過其他食物一點都唔輸蝕!
超高質日本餐廳

我哋分別叫咗兩個lunch set

日出富士丼

角切刺身

小食就叫左炸雞軟骨同雞之盛宴

雞之盛宴姐係由雞唔部分租成既串燒,
當中既燒雞皮一流呀!超香又肥美,一咬落去,油香爆哂出來。

燒肉就揀左壺漬巨龍外腹肉

超高質日本餐廳,雖然主力做牛,不過其他食物一點都唔輸蝕!
2019-08-21
庆祝纪念
生日
2019-08-23 1570 浏览
今日同媽媽嚟食日本野!呢度嘅裝修以黃色燈同埋木做主店內設有高枱,可以一邊望住師傅整嘢食一邊食嘢、另外仲有普通卡位有燒爐,可以比客人食燒肉。除此之外仲有普通座位食物種類都幾多元化,有刺身、串燒、燒肉、烏冬、丼等首先想講講佢哋供應嘅抹茶,同一般餐廳嘅抹茶好唔同,呢度嘅抹茶係非常非常非常濃郁!感覺好似飲緊抹茶牛奶嘅無糖版咁我哋兩個人帶咗三樣嘢食:《特上海鮮丼》 $168痴線!佢個海鮮丼勁好食❤️❤️❤️入面有拖羅、海膽、尺蝦、三文魚、仲有一隻唔知咩魚所有刺身都勁新鮮,而且唔係好似途中咁每樣都係得一片。每一款刺身都起碼有三至四片,除咗蝦得一隻😂😂拖羅勁肥美❤️❤️❤️勁好食,連我媽咪都讚不絕口!估唔到除咗高級餐廳之外係呢種嘅日本餐廳都可以食到質素咁高嘅拖羅👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻《海洋之盒》$148賣相都好唔錯!佢個燒蠔勁重海水味好鮮👍🏻帆立貝好大粒而且好甜👍🏻燒鰻魚肉質幾彈牙同肥美燒海蝦嘅質素都唔錯,蝦肉彈牙但燒鯖魚就比較普通,因為上面果幾款食材真係好唔錯👍🏻👍🏻👍🏻《和牛牛小排》$200肥膏俾肉多,所以食落去嘅時候會覺得油膩!肉質有啲咬口,牛味唔算特別重所以想食燒肉嘅可以一試!唔想食嘅話就食我介紹嘅海鮮丼
今日同媽媽嚟食日本野!
呢度嘅裝修以黃色燈同埋木做主

食物種類都幾多元化,有刺身、串燒、燒肉、烏冬、丼等
感覺好似飲緊抹茶牛奶嘅無糖版咁

我哋兩個人帶咗三樣嘢食:

《特上海鮮丼》 $168

《海洋之盒》$148
賣相都好唔錯!佢個燒蠔勁重海水味好鮮👍🏻
帆立貝好大粒而且好甜👍🏻
燒鰻魚肉質幾彈牙同肥美
燒海蝦嘅質素都唔錯,蝦肉彈牙

所以想食燒肉嘅可以一試!唔想食嘅話就食我介紹嘅海鮮丼就夠😂😂😂

令我見到佢哋啲刺身咁新鮮,想叫一啲當日推介嘅刺身,但係點知店員係落左單之後同我講埋賣晒😭😭😭唯有下次再嚟食啦
  • 特上海鮮丼
2019-08-23 87 浏览
前排喺朗豪坊試咗丸十。為食妺👧🏻覺得唔錯。今曰喺moko又發現丸十。🔥牛👅丼定食~一二三四五六七八塊牛👅份量相當多。牛舌薄身🔥得淋。👴🏻👵🏻唔怕食得🦷仔軟。定食包埋前菜。沙律。麵豉湯同飲品。牛👅丼大件夾抵食。午市加$68有🐔之盛宴🤪抵🦷🐔🐔🐔🐔🐔X 5串。全部都係🐔。🔥雞翼最🉐️我心。好juicy 特上和牛三文治🥪想試好耐啦。終於試到🦷。和牛嫩滑。個醬辣辣地好惹味。三文治烘咗脆卜卜。好好好味

🔥牛👅丼定食~
一二三四五六七八塊
牛👅丼大件夾抵食。
午市加$68有🐔之盛宴🤪抵🦷
特上和牛三文治🥪