2023-06-20 25 浏览
平日都好喜歡到堅尼地城搵食,有好多小店可以慢慢發掘,今日同老弟聚聚,選左呢間串燒堂。店面唔算大,但位同位之間都唔會迫住坐。佢地款式選擇好多,當中亦有唔少係比較特別。我地點左20款串燒,手機落單後,嘢食唔使等好耐都逐樣送上。私心推介雞皮餃子、牛舌芯、卜卜魚豆腐、羊肉串、豬頸肉、墨魚咀,除左香料嘅味道,食材本身嘅味無被遮蓋,質地同味道都好唔錯,有驚喜,而其他的都屬正常水準。 下次呢幾款相信會係必點之選。「吃飯時間 不談減肥」
「吃飯時間 不談減肥」
雞皮餃子

雞皮餃子
2023-06-09 44 浏览
臨近放工feel到有d肚餓😛,即刻搵埋同事search下附近有咩食。😙我諗起成日經過堅尼地城荷蘭街嘅串燒店。🍢餐廳🍴有多款串燒、小食選擇。🥳仲可以揀辣度🌶️,如果冇揀嘅話,餐廳店員就會默認小辣。😏入到餐廳見到有必食推介🥇,我地就嗌咗其中幾款。😎▶️ 蒜蓉燒原條魷魚▶️ 蒜蓉燒大大茄子▶️ 蒜蓉燒大生蠔▶️ 燒脆脆香燒賣▶️ 燒香卜卜魚豆腐原條魷魚🦑出色,容易咬開。蒜蓉同香蔥調味嘅茄子🍆好入味。生蠔🦪鮮甜好味,食落唔會有腥味。燒賣同魚豆腐香脆可口。🤭除咗餐廳必食推介,我地再揀埋其他食物。☺️▶️ 燒八爪魚鬚▶️ 燒雞軟骨雞腎(各3串)▶️ 醬燒墨魚咀▶️ 燒燒台灣腸▶️ 頂級墨魚丸▶️ 燒司華力腸串燒🍢火喉啱啱好,唔會燒得太乾。🥸用孜然調味相當惹味。🤩每枱都有擺放孜然粉,想食濃味嘅可以自己再加。😎▶️ 錫紙燒麻辣金針菇自家製麻辣味道🌶️惹味。我地揀嘅小辣唔算太辣。🤭金針索汁之餘,仲越食越有麻嘅感覺。😛飲品🧃有多款汽水、茶供應。食住串燒飲住凍冰冰嘅可口可樂同椰子汁。爽!🤩
我諗起成日經過堅尼地城荷蘭街嘅串燒店。🍢

餐廳🍴有多款串燒、小食選擇。🥳
仲可以揀辣度🌶️,如果冇揀嘅話,
餐廳店員就會默認小辣。😏

入到餐廳見到有必食推介🥇,我地就嗌咗其中幾款。😎

▶️ 蒜蓉燒原條魷魚
▶️ 蒜蓉燒大大茄子
▶️ 蒜蓉燒大生蠔
▶️ 燒脆脆香燒賣
▶️ 燒香卜卜魚豆腐

原條魷魚🦑出色,容易咬開。
蒜蓉同香蔥調味嘅茄子🍆好入味。
生蠔🦪鮮甜好味,食落唔會有腥味。
燒賣同魚豆腐香脆可口。🤭

除咗餐廳必食推介,我地再揀埋其他食物。☺️
▶️ 燒八爪魚鬚
▶️ 燒雞軟骨雞腎(各3串)
▶️ 醬燒墨魚咀
▶️ 燒燒台灣腸
▶️ 頂級墨魚丸
▶️ 燒司華力腸

串燒🍢火喉啱啱好,唔會燒得太乾。🥸
用孜然調味相當惹味。🤩
每枱都有擺放孜然粉,想食濃味嘅可以自己再加。😎

▶️ 錫紙燒麻辣金針菇
自家製麻辣味道🌶️惹味。
我地揀嘅小辣唔算太辣。🤭
金針索汁之餘,仲越食越有麻嘅感覺。😛

飲品🧃有多款汽水、茶供應。
食住串燒飲住凍冰冰嘅可口可樂同椰子汁。爽!🤩

2023-05-28 59 浏览
等到頸都長埋 終於俾我等到啦堅尼地城終於有串燒食啦當然係假期前夕去享受一下啦望一望餐牌 價錢一啲都唔貴喎 可以話好平㨂左蒜蓉花甲同埋蒜蓉燒帶子 海鮮野一試就知咩料啦 咁佢又真係唔差喎 花甲隻隻都厚肉帶子又大大粒 配埋岩岩好嘅蒜蓉 正叫左好多串燒 即叫即燒 呢樣真係超加分雞翼燒到皮脆肉嫩 燒冬菇同脆玉瓜真係好好食一啲都唔乾 重有少少juicy 豬頸肉同五花腩 口感一流 最正係佢啲辣粉落得岩岩好 少少惹味 最後叫左燒紐西蘭羊架 少少嘅肥膏帶埋啲羊味 🤤好滿足
等到頸都長埋 終於俾我等到啦
雞翼燒到皮脆肉嫩 燒冬菇同脆玉瓜真係好好食
一啲都唔乾 重有少少juicy
最後叫左燒紐西蘭羊架 少少嘅肥膏帶埋啲羊味 🤤好滿足
2023-05-13 71 浏览
最近發現原來西環真係好多好嘢食!今次就俾我發現咗呢間串燒堂~選擇都幾多,價錢合理,品質唔錯👍🏻▪️三重芝士撈丁 $58如果你係芝士控嘅話,超推介呢個芝士撈丁🧀滿滿嘅芝士超滿足▪️燒八爪魚鬚 $28八爪魚鬚幾大條,配埋上面嘅辣粉好惹味▪️燒原切牛舌心片 $38夠厚切,肉質好淋墨魚丸 $20最鍾意食墨魚丸,夠晒彈牙✌🏻▪️燒繠古羊肉串 $22香濃羊肉味,肉質夠嫩▪️燒紐西蘭羊架 $45羊架好重孜然粉味道,加埋旁邊嘅蒜蓉味道更有層次▪️錫紙燒蒜蓉金針菇 $38醬汁好香嘅蒜蓉味,金菇吸收晒蒜蓉汁嘅味道超正❗️仲有啲娃娃菜煮得好夠淋,好入味🤩

▪️三重芝士撈丁 $58
如果你係芝士控嘅話,超推介呢個芝士撈丁🧀滿滿嘅芝士超滿足
▪️燒八爪魚鬚 $28
八爪魚鬚幾大條,配埋上面嘅辣粉好惹味
▪️燒原切牛舌心片 $38
夠厚切,肉質好淋
墨魚丸 $20
最鍾意食墨魚丸,夠晒彈牙✌🏻
▪️燒繠古羊肉串 $22
香濃羊肉味,肉質夠嫩
▪️燒紐西蘭羊架 $45
羊架好重孜然粉味道,加埋旁邊嘅蒜蓉味道更有層次
▪️錫紙燒蒜蓉金針菇 $38
2023-04-30 55 浏览
假期夜晚竟然唔洗排隊,店內冷冷清清。餐廳環境新淨,提供一次性筷子。唯獨係頭頂部冷氣機「轟轟轟」好鬼吵,好似隔離打樁咁,加上餐廳播歌,陰功完全傾唔到計,有少少耳鳴。講下食物啦,串燒食物種類選擇都好多,上菜速度好快,可能因為少客,又或者電爐燒得快。推薦魚豆腐、魷魚、茄子,好好食!可惜雞翼又乾又柴,一陣雪味,好失望!以為特級墨魚丸有驚喜,點知成口粉,更失望!整體來講,食物味道OK,價錢唔平仲要加一。如果部冷氣維修下,絕對會回頭幫襯。
假期夜晚竟然唔洗排隊,店內冷冷清清。

推薦魚豆腐、魷魚、茄子,好好食!

可惜雞翼又乾又柴,一陣雪味,好失望!

以為特級墨魚丸有驚喜,點知成口粉,更失望!

2023-04-30
  • 蒜蓉燒茄子
  • 魚豆腐
2023-04-28 35 浏览
今晚放工同朋友想話食個串燒又飲返兩杯咁,咁就搵左呢間位於荷蘭街既串燒堂,小店店面唔大但都有好多串燒選擇,最適合三五知己嚟食下嘢吹下水👍🏻咁今日我哋就比較專攻海鮮,因為呢度啲燒海鮮真心幾抵食,非海鮮類就試左雞軟骨,燒得岩岩好又好重孜然粉,夠惹味正!燒雞翼就一定好食啦,外脆內多汁😋錫紙蒜蓉牛油蜆大大盤勁正,好足料,蒜蓉味勁濃,蜆冇沙👍🏻蒜蓉燒鮑魚,串燒店都有飽魚食,仲要勁爽彈,正!蒜蓉燒生蠔,Cheese燒生蠔仲有蒜蓉燒帶子,樣樣海鮮都勁新鮮勁大隻冇hea你,生蠔燒到真係岩岩好入口即溶,冇蠔臭,好唔錯😆最後要食返啲菜類,就嚟個金針菇🤣

錫紙蒜蓉牛油蜆大大盤勁正,好足料,蒜蓉味勁濃,蜆冇沙👍🏻

蒜蓉燒鮑魚,串燒店都有飽魚食,仲要勁爽彈,正!

最後要食返啲菜類,就嚟個金針菇🤣

2023-04-24 29 浏览
放工和朋友想慢慢吃飯閒聊一下,就來到串燒堂吃串燒😋。餐廳很多四人位置,坐得很舒服~價錢不貴,而且店員也很友善。🙌🏻因為四位枱位置闊落,即使點了很多串燒都不會很沒有位置擺放。👍原本不打算點炸雞軟骨,但聞到隔離枱上菜的雞軟骨很香👃🏼,所以最後都有點。好彩最後有點到,因為真的很好食🌟!不單止好大盤好夠喉,而且又香又脆,軟骨部份還有連少少肉,口感很好,唔會過硬🐥。✨炸脆脆香燒賣也是推介之一,五粒一串。燒到外表很脆口,裏面又能保持軟熟,加上獨有的調味粉,好惹味!🐡燒雞泡魚乾一直都是我到串燒店必點之一!味道甜甜的,有煙韌口感之餘,又不會難扯開😬。燒香卜卜魚豆腐保留到軟綿嘅口感,很多調味粉🐟。正正方方嘅魚豆腐有三塊,份量好足!燒惹味小饅頭比較像炸饅頭,外脆內鬆軟。雖然店員表示炸饅頭才會配煉奶,但店員也很好給了我們。新鮮的炸饅頭配煉奶,超正🫰🏻!!

炸雞軟骨

燒雞泡魚乾

燒惹味小饅頭
炸雞軟骨
燒雞泡魚乾
燒惹味小饅頭
2023-04-18 64 浏览
今日去堅尼地城幫襯左間串燒小店。雖然未夠七點,但店舖已經七八成滿。食物價錢平,款式都幾多。呢度用QR Code 落單非常方便。花甲粉辣辣地好開胃。花甲份量多,一碗差唔多有廿隻好抵食,花甲處理得好好,鮮甜而且一粒沙都食唔到。粉絲吸收哂花甲鮮味,非常好食。原條燒茄子上枱非常震撼。上面一大咋孜然蒜蓉醬好惹味。燒惹味小饅頭呢個又係必食之選。饅頭外皮好脆,甜甜地。食完咸食,再食呢個中和返。燒五花腩同燒香卜卜魚腐皮絕對係串燒之霸。呢兩款食物燒完之後外皮都係脆卜卜。五花腩嘅油脂香同魚腐皮既甜甜醬。越食越停唔到口。款式多到不能盡錄。

原條燒茄子上枱非常震撼。上面一大咋孜然蒜蓉醬好惹味。

款式多到不能盡錄。
2023-04-12
用餐时段
2023-04-17 26 浏览
朋友住開附近,每個星期都會去聚一聚,今日佢帶我地去食串燒。一坐低即刻叫左啤酒先,無幾可有得飲,日本啤酒,一個字,爽!第一下上左枝豆先,會粒都脹卜卜,好香豆味帶小小鹽,送啤酒吹水一流!之後上埋燒肥牛金菇,肥牛唔會太肥,夾埋金菇既汁,都唔會痴牙,好爽口,肥牛都唔鞋,無得輸。如果唔想食甘多肉,都可以叫燒娃娃菜黎食,初頭以為會好乾,多數去bbq都會燒到d菜好乾身,但呢到唔會有呢個問題,岩晒d唔食牛既朋友,之後我地都有再落呢2個串燒,因為唔夠分😂😂之前反國內好鍾意食燒韮菜,現家香港都唔另外,完全係我鍾意既口感,又夠味,豆卜又燒到脆卜卜,見到都流口水🤤朋友話四季豆都好爽口,又甜,唔會覺得食完好口乾最後叫埋燒玉子同薯仔,玉子當做甜品,好彩佢唔係好甜,我平時係出面食既玉子都偏甜,薯仔就比較爽口,羅黎送啤酒唔錯。最重要係同成班朋友一齊,甘樣就不知不覺2個鐘啦,下次都會再反去食,因為坐得好舒服。👍🏻
朋友住開附近,每個星期都會去聚一聚,今日佢帶我地去食串燒。
一坐低即刻叫左啤酒先,無幾可有得飲,日本啤酒,一個字,爽!
朋友話四季豆都好爽口,又甜,唔會覺得食完好口乾
2023-04-03 54 浏览
西環呢頭都幾多嘢食,今晚就嚟到呢一間唔係好起眼嘅小店,餐廳位置唔算好多,大概五六張枱。呢間串燒舖嘅串燒種類尚算不少,海鮮類肉類同蔬菜類都各有一堆選擇,而且價錢頗為親民。 串燒主要用孜然粉調味,部份串燒亦會加蒜蓉,簡單而美味。小編點左牛舌心、豆卜、魚腐、魷魚、豬頸肉、雞軟骨、雞肉棒子、牛柳粒、翠玉瓜、饅頭。串燒燒得頗為均勻,豆卜和魚腐經過燒烤之後口感更加香脆,並且吸收了孜然粉的香味。魷魚的鮮美和嚼勁也不錯。饅頭燒得金黃,外脆內軟。

2023-04-02 50 浏览
放工想同朋友聚一聚,就係海旁附近搵左間食串燒嘅好去處😆一入到去已經有香香嘅孜然味😋座位唔算太逼🥳睇下餐牌,入面有勁多種類可以揀😍同埋價錢都唔貴🫶🏻🌸 超美味玉子燒玉子燒都幾有份量😍味道甜甜🫶🏻🌸 炸饅頭口感外脆內軟❤️沾上練奶更香🌸 燒脆香雞皮雞皮燒得香脆🤓唔油👍🏻🌸 燒原切牛舌芯片牛舌芯燒得岩岩好,口感爽彈👍🏻又唔膩🌸 雞肉棒串雞肉棒必推,外脆入面有肉汁😋🌸 醬燒豬頸肉豬頸肉食落香香甜甜,口感爽滑😍🌸 燒日本一口和牛粒,翠玉瓜,司華力腸司華力腸燒得香脆,又有份量,好好味🤗最後我地仲點左王老吉&椰樹牌椰子汁😍感覺超地道🤗

睇下餐牌,入面有勁多種類可以揀😍同埋價錢都唔貴🫶🏻

🌸 超美味玉子燒
玉子燒都幾有份量😍味道甜甜🫶🏻

🌸 炸饅頭
口感外脆內軟❤️沾上練奶更香

🌸 燒脆香雞皮
雞皮燒得香脆🤓唔油👍🏻

🌸 燒原切牛舌芯片
牛舌芯燒得岩岩好,口感爽彈👍🏻又唔膩

🌸 雞肉棒串
雞肉棒必推,外脆入面有肉汁😋

🌸 醬燒豬頸肉
豬頸肉食落香香甜甜,口感爽滑😍

🌸 燒日本一口和牛粒,翠玉瓜,司華力腸
司華力腸燒得香脆,又有份量,好好味🤗

最後我地仲點左王老吉&椰樹牌椰子汁😍感覺超地道🤗

2023-03-28 47 浏览
堅尼地城呢邊一直都唔算好多串燒店,呢間串燒堂就係少有嘅其中一間!餐廳有幾款食物都做緊半打優惠🤣燒絕味雞軟骨 燒雞腎 鹽燒南美大虎蝦食串燒唔少得嘅兩款雞肉產品😜雞軟骨好香口,雞腎質感爽脆,兩隻虎蝦都勁大隻!燒燒脆香燒賣 超美味玉子燒對於本身好鍾意食燒賣嘅我,燒燒賣係我必選之一,灑上調味粉後,令佢變得更加吸引😈玉子燒嘅口感軟嫩,都係強推單品之一👍燒特色土豆片 頂級墨魚丸 炸鵪鶉蛋串平時好少將薯仔咁樣食,口感驚喜又特別😻炸鵪鶉蛋好誇張,外脆內軟好得意😆墨魚丸啖啖肉,唔使多講😝燒肥牛金菇卷 燒娃娃菜金菇肥牛卷都係食串燒絕對唔可以錯過,呢個組合真係不得了😀燒韭菜 燒四季豆 燒豆卜最後叫咗幾款蔬菜😃
餐廳有幾款食物都做緊半打優惠🤣
燒絕味雞軟骨 燒雞腎 鹽燒南美大虎蝦
燒燒脆香燒賣 超美味玉子燒
燒特色土豆片 頂級墨魚丸 炸鵪鶉蛋串
燒肥牛金菇卷 燒娃娃菜
金菇肥牛卷都係食串燒絕對唔可以錯過,呢個組合真係不得了😀
燒韭菜 燒四季豆 燒豆卜
最後叫咗幾款蔬菜😃
2023-03-27 22 浏览
這間串燒店正!試左燒香卜卜魚豆腐,燒絕味雞軟骨,燒雞腎,鹽燒南美大虎蝦,燒豬大腸,燒日本一口和牛粒,燒肥牛金菇卷,燒雞中翼,每一道菜都令我嘴角上揚,讓我回味無窮。首先,他們的燒香卜卜魚豆腐口感鮮嫩,且味道豐富,豆腐吸收了魚湯的精華,咬上一口,豆腐甜滑,魚肉鮮嫩,令人欲罷不能。接下來,他們的燒絕味雞軟骨,燒雞腎,鹽燒南美大虎蝦也是精心烤製,每一道菜都帶有炭烤的香氣,口感細膩,令人回味。最令我驚艷的是他們的燒豬大腸,燒日本一口和牛粒,燒肥牛金菇卷,燒雞中翼。燒豬大腸烤得恰到好處,口感彈牙,濃郁的豬肉香氣配上大腸的鮮味,絕對是一絕。燒日本一口和牛粒更是肉質鮮嫩、經過炭烤後更是口感更加豐富。燒肥牛金菇卷和燒雞中翼都是十分好吃的小點心,配上店家特製的醬汁,更是美味至極。

2023-03-27 30 浏览
ENCORE西環串燒堂!!-放工搵地方同朋友食飯 諗唔到就嚟咗呢度食串燒每樣都叫咗啲 超滿足!我哋叫咗以下嘅食物:燒日本一口和牛粒超美味玉子燒燒豆卜燒特色土豆片燒甜美菠蘿日本枝豆每次食串燒都一定要叫牛肉 因為好睇到餐廳嘅水準啲牛肉非常之多汁 而且無太老玉子燒真係超美味 果然冇改錯名雞蛋食得出係用料上乘 甜甜地而且唔會好假另外個金菇牛肉卷都印象深刻 因為牛肉juicy 裏面嘅金菇味道香濃-串燒堂西環堅尼地城荷蘭街1A-1G號太康大廈地下D號舖
ENCORE西環串燒堂!!
放工搵地方同朋友食飯 諗唔到就嚟咗呢度食串燒

雞蛋食得出係用料上乘 甜甜地而且唔會好假
串燒堂
西環堅尼地城荷蘭街1A-1G號太康大廈地下D號舖
2023-03-26 29 浏览
推介👍🏻串燒店朋友介紹既呢間串燒店,話一定要試吓!環境都算企理舒適👍🏻坐低即刻叫左個日本枝豆咬一咬先!幾甜,開下胃等食串燒!叫左玉子燒、土豆片,玉子燒唔會太乾身,有返應有既濕潤度,做得幾好!土豆片薄薄地,燒到幾香脆,邊位脆度似薯片咁😍另外仲叫左燒魚豆腐、韭菜、娃娃菜,魚豆腐做串燒的確幾夾,因為燒完會變得香脆👍🏻加上適量調味粉,想加多幾串🫣韭菜無乍,燒娃娃菜第一次食,又估唔到幾得意幾夾👍🏻四季豆亦出色,唔會乾,菠蘿更加係無得輸,必定要叫!!甜甜酸酸勁多汁!食完串燒必食😉😉唔少得叫左支啤酒啤一啤啦!呢間推介,調味不錯👏🏻👏🏻
推介👍🏻串燒店

朋友介紹既呢間串燒店,話一定要試吓!
環境都算企理舒適👍🏻
坐低即刻叫左個日本枝豆咬一咬先!
幾甜,開下胃等食串燒!

叫左玉子燒、土豆片,
玉子燒唔會太乾身,有返應有既濕潤度,做得幾好!
土豆片薄薄地,燒到幾香脆,邊位脆度似薯片咁😍

唔少得叫左支啤酒啤一啤啦!呢間推介,調味不錯👏🏻👏🏻