2014-05-04 496 浏览
星期日夜晚同老婆撐枱腳。Order 兩個晚餐, 首先係咖哩咸牛脷飯,然後係芝士焗薯蓉肉醬千層麵。頭盤係羅宋湯,咦.....竟然完全唔茶餐廳喎,而且略带半山沙連娜和銅鑼灣金雀feel!咖哩又點呢?都OK嘅!只是略為甜咗少少,牛脷好"林",得!裡面啲洋葱係佢嘅靈魂!千層麵係焗壚出哩,所以夠哂熱,記住唔好掂個碟啊!味道方面不過不失,但肯定好過大家楽,接近 Spaghetti House 添!仲有,茶走好掂!另外鍾意英超嘅話呢道有得睇直播!收費每位60有找,值得推薦!
星期日夜晚同老婆撐枱腳。

仲有,茶走好掂!

另外鍾意英超嘅話呢道有得睇直播!

收費每位60有找,值得推薦!
2014-05-04
  • 咖哩牛脷飯
2011-08-06 149 浏览
lunch同朋友去吃飯,之前見d 食評咁差都驚驚地...但朋友等左陣好快有位,都ok方便~我叫左個芝士豬扒焗長通粉朋友叫左招牌限定果個肉醬薯蓉另一位朋友叫左吉烈咖哩豬扒, 3個都ok喎~~雖最多人吃焗飯但試過朋友個咖哩都唔錯!好香,d 炸豬扒都無勁浸油..朋友大讚佢個肉醬薯蓉~試過都唔錯, 則邊d薯蓉焗到好脆身,肉醬部份唔多, 但勁飽~~自己份長通粉等耐d, 但味道唔錯,夠芝士, 好多肉, 勁飽!其實食落又唔係好差姐.都幾好味, 見周圍d人嘅食物賣相都正正常常丫...點解咁多壞評?anyway~遲d會再去encore!!
lunch同朋友去吃飯,之前見d 食評咁差都驚驚地...

但朋友等左陣好快有位,都ok方便~
我叫左個芝士豬扒焗長通粉
朋友叫左招牌限定果個肉醬薯蓉
另一位朋友叫左吉烈咖哩豬扒,

anyway~遲d會再去encore!!
2011-08-05
  • 肉醬千層面薯蓉
(非会员)
2011-04-08 80 浏览
原本諗住今晚是但入間茶記叫兩個小菜晚餐,見呢間嘢門面都似唔差就入左去。坐底睇住個"小菜牌"叫左西蘭花炒蝦球同茄子斑腩,跟兩個中湯。點知位後生哥仔話冇中湯,只有紅、白同麵豉湯.....無奈地,只有要左兩個紅,餐飲之後先叫等左十幾分鐘,先黎左個唔知乜嘢,我同哥仔講唔係我地既,佢反問我叫左啲咩!!成間嘢得五枱,仲要我地坐底之後冇人再入黎,而家啲年輕人係咪真係記性咁差?!?之後佢放底左兩個白飯,就攞走左碟唔知乜嘢...我地望住左兩碗白飯過左十分鐘左右,終於黎左茄子斑腩,正想問哥仔個湯既問題,佢竟然放底柸凍檸茶同凍檸水??????我即刻同佢講話唔係我地既,佢竟然覺得係我玩緊佢咁講"又唔係你地既???"(哥仔,你係咪玩緊嘢啊?)就係好無奈咁食緊凍白飯同好求其即茄子之時,啊哥仔又走埋黎,(我估都係時候出紅湯!)佢竟然話紅湯買哂~\{}%#~-+*€????哥仔,你想我點啊? 玩夠未啊?啲食物又唔係咩特別嘢!我地只係想舒服入囗唧...過左30秒,放底快子!走人!!(咁既餐廳,幾好食都要走

之後佢放底左兩個白飯,就攞走左碟唔知乜嘢...

過左30秒,放底快子!走人!!(咁既餐廳,幾好食都要走
2011-04-08
2010-08-26 42 浏览
東橋比起北角七姊妹道果面D餐聽真係有D唔同.因為果到多數都係茶餐聽...東橋係果面有少少唔利距!我見比較少人~BUT C0Z I LIVE NEAR IT..我試左第一次,之後就keep住食啦!本今都覺得貴士小小,但係依加就覺得好抵食啦!因為距真係好食l0r!i l0ve the肉醬千層麵sooo much!!但係系限量供應ge...所以要早少少先有!水鄉密語我都好中意~D粒粒好大粒好好咬~佢一個餐會有.野食.野飲(特式飲品+$8).湯湯呢會有羅宋湯.忌廉湯.麵豉湯我未試過麵豉湯如果羅宋湯vs忌廉湯我可以講羅宋湯嬴硬!因為羅宋湯真係好好味....而忌廉湯就普普通通冇咩味!
東橋比起北角七姊妹道果面D餐聽真係有D唔同.
因為果到多數都係茶餐聽...
東橋係果面有少少唔利距!
我見比較少人~
BUT C0Z I LIVE NEAR IT..
我試左第一次,之後就keep住食啦!
本今都覺得貴士小小,但係依加就覺得好抵食啦!
因為距真係好食l0r!
i l0ve the肉醬千層麵sooo much!!
但係系限量供應ge...所以要早少少先有!
水鄉密語我都好中意~D粒粒好大粒好好咬~
佢一個餐會有
.野食
.野飲(特式飲品+$8)
.湯
湯呢會有羅宋湯.忌廉湯.麵豉湯
我未試過麵豉湯
如果羅宋湯vs忌廉湯
我可以講羅宋湯嬴硬!
因為羅宋湯真係好好味....而忌廉湯就普普通通冇咩味!
肉醬千層麵
水鄉蜜語
忌廉湯
外卖送餐
肉醬千層麵
水鄉蜜語
忌廉湯
2010-07-16 48 浏览
我看menu 覺得這家店的食物有多個地區的, 有意式, 日式的, 還有其它, 但一時忘記了!而我就點了這款日式豬軟骨定食, 有餐湯, 有甜品, 還有生果! 不過餐湯味道只屬一般, 但豬軟骨我覺得甜了點, 但軟度就剛剛好! 另外一款就是咖喱牛脷飯, 它很香的, 而且辣度十足(是越吃越辣的那種), 都是附送餐湯的!而我老公所點的是焗龍脷意粉, 也是附有餐湯的, 不要看它平平無奇, 但輪味道, 我覺得它比我點的日式定食好吃! 總結:這家店的食物還算不錯的, 是我所點的日式定食我覺得一般, 整體所點的食物都算份量十足, 唯獨價錢偏貴了點, 但也算是一家會再次光顧的餐廳喔!

總結:

去呢間餐廳食, 係因為見佢店面環境唔錯, 而去試的
呢碟咖哩牛脷, 好好味
這款日式豬軟骨定食, 有餐湯, 有甜品, 還有生果!
飲品一般~
2010-02-05
去呢間餐廳食, 係因為見佢店面環境唔錯, 而去試的
呢碟咖哩牛脷, 好好味
2010-06-15 17 浏览
星期日去食野..嘩嘩嘩...D奶茶同閒日飲既完全唔同.."鞋"到呢~~閒日飲既好好味!!我朋友叫左凍檸茶又係怪到死, 都唔知咩泥既..另一個朋友叫即磨咖啡,,佢會叫係因為我介紹佢飲的,,我見平日番工LUNCH飲過個樣又靚又OK好味, D泡又打得好~~點知星期日叫就出事喇!! 都唔知咩野泥既..睇落一PAT PAT咁..問個朋友飲啖啦..WA..個口感唔同哂囉 搞錯呀!!等我仲叫我朋友叫..佢份人不嬲好慳嫁..凍飲要加錢佢都寧願飲熱野..依加大拿拿加幾蚊得出個咁既結果..唉~ !!我問一問D樓面=_=原來平日個師傅放假~~睇怕星期日都唔去食喇~~星期日飲品評價係: -10分!講下閒日啦..飲野就冇得頂嫁喇..食物都OK我通常LUNCH都坐到D人潮走左大部分先走既..好搞笑..有個應該係老細既物體~~因佢唔多郁手做野的..佢皮膚黑黑地個頭又亂, 真係好鬼似地盤佬呀XD 我同事即刻笑到噴飯另外, 番工LUNCH真係好唔想同人搭枱, 不過冇法子啦~日後應該都仲有機會去LUNCH的{因為沒太多選擇-,-}, 到時又有咩笑料同埋最新消息再同大家分享
星期日去食野..

嘩嘩嘩...

D奶茶同閒日飲既完全唔同.."鞋"到呢~~
閒日飲既好好味!!
我朋友叫左凍檸茶又係怪到死, 都唔知咩泥既..
搞錯呀!!

星期日飲品評價係: -10分!

講下閒日啦..
飲野就冇得頂嫁喇..食物都OK
我通常LUNCH都坐到D人潮走左大部分先走既..
好搞笑

另外, 番工LUNCH真係好唔想同人搭枱, 不過冇法子啦~

2010-06-13
2010-06-01 30 浏览
今日lunch見冇落雨, 可以行遠少少食焗飯!東橋呢個店名"唔日唔中" .. 感覺有少少港式茶記feel..之前都食過佢d 焗飯, 覺得ok (不過, 唔好外賣, 因為d 水準真係會差好多!) lunch set 都有好多款式. 價錢由37~50幾不是日oda:芝士肉醬焗飯: 夠熱!! 肉醬甜甜地, 幾好味! 芝士份量可以, 太多可能會覺得好"漏".羅宋湯: 本人並唔係羅宋湯專家.. 不過, 覺得個湯可以再濃少少..整體黎講, 都算抵食架, 一個set有焗飯, 有湯, 有飲品 (凍飲加2蚊/ 特飲加6蚊). 不過, 好多人.. 要早少少去攞位先!
今日lunch見冇落雨, 可以行遠少少食焗飯!

是日oda:

2010-06-01
2010-05-07 24 浏览
第一次發 POST, 就用呢個開始 因為平日要開 OT, 外賣就在所難免, 但0係鰂魚涌附近 D 外賣已經食到厭, 而且 d 味道就多數 "太好味 " 所以就要越食越遠, 今次就選呢間, 見佢 D 野食種類比較特別 我地 ORDER 左豬軟骨定食, 焗魔鬼牛肉飯, 意大利汁焗煙鴨胸長通粉, 同埋焗芝士白汁海鮮長通粉, 轉特飲就 + 6, 試左荔枝 + 乳酸 ( 荔灣迷情 ) , 同埋百香果 + 草莓 ( 橙色假期 ) 我自己就食豬軟骨定食, 個汁就稀左少少, 肉唔夠入味, 但唔係太差, D 肉再" 林 " D 就正, 其餘都 OK而 D 焗野就聽同事講芝士都幾夠味, 整體可以一試而餐湯就普通 D, 羅宋湯就好淡, 而我飲麵豉湯都係唔夠香特別一提, 雖然送外賣時送漏左個麵豉湯, 但打左個電話去, 一陣補送個湯, 因此個服務唔錯, 應記一功整體都算唔錯, 可能堂食會好 D, 搵日 LUNCH 去試下先

第一次發 POST, 就用呢個開始

其餘都 OK

而 D 焗野就聽同事講芝士都幾夠味, 整體可以一試

而餐湯就普通 D, 羅宋湯就好淡, 而我飲麵豉湯都係唔夠香

豬軟骨定食
焗魔鬼牛肉飯
焗芝士白汁野菌長通粉
意大利汁焗煙鴨胸長通粉
荔灣迷情, 橙色假期
2010-04-27
豬軟骨定食
2010-04-04 12 浏览
這家餐廳開了一段日子, 跟街口的茶餐廳應是同一個老闆, 但這裡賣的主要是比較西式的東西, 但其實中西日式的什麼都有得吃。門口放了個玻璃櫃, 內有一排排的精美「食模」 (食物模型呀), 講真門面是挺用心的。 下午茶時間出差至附近, 食埋個 tea 先返公司。店內有著一般茶餐廳都會有的一股油煙味, 也有電視看; 一室白色枱椅, 曾幾何時應該幾靚的, 不過現在在昏黃的燈光下已顯得有些殘舊。 下午茶餐有不少選擇, 基本的三文治、熱狗、雞翼、沙律固然有, 想吃炒粉麵當午餐的, 這裡也可以滿足你。花多眼亂, 有選擇困難症的我結果點了一客煙鴨胸沙律 ($25), 飲品要了咖啡。這兒也趕潮流有即磨咖啡供應, 但要再加錢就無謂要了。煙鴨胸是煎過的, 雖然是有點油不過總好過「原裝上桌」那麼沒誠意, 而且煎過後也比較香脆的嘛。沙律是雜果沙律, 沙律醬厚厚的港式沙律, 內容也不欺場, 有甘筍、西芹、薯仔、椰果和雜果粒, 算是幾多料的了。咖啡是港式酸味版, 要了少奶更嚴重, 算了。應同事仔的要求, 外賣了個三文治餐回公司 ($22): 麵包選了豬仔包, 再加生菜蕃茄和豬扒, 凍檸茶加 $2。據同事供稱, 豬仔包

下午茶時間出差至附近, 食埋個 tea 先返公司。

應同事仔的要求, 外賣了個三文治餐回公司 ($22): 麵包選了豬仔包, 再加生菜蕃茄和豬扒, 凍檸茶加 $2。據同事供稱, 豬仔包因舟車勞頓兼受潮淋了一點, 不過叮返就沒事, 豬扒是煎的, 也 OK。
煙鴨胸沙律
煙鴨胸沙律
2010-02-01 18 浏览
門面光猛,吸引小弟第一次光顧,試了每日限定的芝士薯蓉肉醬千層麵。比較奇怪的是薯蓉及芝士肉醬千層麵係無乜「交流」,薯蓉圍邊,芝士肉醬千層麵放在中間。薯蓉份量不少,相反芝士肉醬千層麵份量不多,薯蓉多吃頗飽滯。焗飯的精髓之一是香濃嘅芝士,可惜吃畢此千層麵亦未能滿足。肉醬千層麵亦做得不太好,同樣未能給予蕃茄肉醬嘅開胃美味感覺。以此做每日限定推介,差啲喎!

[1/2/2010; Mon]

2010-02-01
2009-10-15 19 浏览
朋友專程到北角一起食lunch,於是我提議到東橋,怎知,出事了。 芝士肉醬意粉:還可以,但芝士少很可憐 咖喱豬扒飯:咖喱完全不像咖喱,好奇怪,豬扒又乾又韌又鞋,好難食 服務可能因為客人多,比了食物我們,但刀叉還未有....三吹四請才把刀叉送過來。多客人忙都能體諒,但以食物質素來說,真的不OK!!

芝士肉醬意粉:還可以,但芝士少很可憐

2009-09-09 14 浏览
自從廿年老店家樂關門大吉,一直期待係同鋪可以開番門間有水凖既食店(家樂D炒米粉真係好正)。幾個月之前終於開左呢間東橋。一開已經試過一次,野食一般。前幾日下晝 mum住比多次几會呢間野叫外賣,靈異事件隨之發生。一打到去好快有人接聽,咁我就話唔該想叫外賣,佢竟然話而家好忘唔得閒叫我遲D打黎,就收我線。係忘就咪聽电話la , 咁既服務真係大開眼界。
2009-09-04
2009-08-19 15 浏览
每星期都好期待星期五,因為可以成班同事一齊出去食lunch~呢個星期我地就試左呢間,12點8度我地就即刻落去攞位,好彩未係好多人,唔使點等。我地每人叫左一個餐,包餐湯、焗飯或粉一款、熱飲,最平好似$34我就叫左個豬扒飯,同事就叫左肉醬長通粉、白汁什菌長通粉等等,個個同事都話要多芝士,點知上枱既時候都好似冇多到,唔知冇叫多芝士會點呢﹖!我個豬扒飯都ok,好多汁,又唔會焗到好乾,D豬扒都好軟腍,不過食到咁上下就好漏,同人share 黎食會好D。有機會都會再去~

有機會都會再去~
都OK既豬扒飯~
2009-08-14
都OK既豬扒飯~
2009-08-18 16 浏览
呢個千層麵講到日日限定咁威,緊要試下先點知有d 失望d 芝士少得可憐,而且食唔到芝士味乜滯可能係因為d 薯蓉味太強勁。之後食落,發現d 粉都好少,得3層左右,每層中間有d 肉碎,但以我理解肉醬係會有d 茄醬加埋d 肉碎去煮,而唔係得幾粒肉碎 d 薯蓉味強勁又係咪代表好味呢?未必,反而令麵、肉醬、芝士、意粉加唔埋一齊夾唔到.....感覺非常古怪...........第一次食,可能都係最後一次食
呢個千層麵講到日日限定咁威,緊要試下先

點知有d 失望

d 芝士少得可憐,而且食唔到芝士味乜滯
可能係因為d 薯蓉味太強勁。

但以我理解肉醬係會有d 茄醬加埋d 肉碎去煮,
而唔係得幾粒肉碎

d 薯蓉味強勁又係咪代表好味呢?
未必,反而令麵、肉醬、芝士、意粉加唔埋一齊
夾唔到.....

感覺非常古怪...........

第一次食,可能都係最後一次食
$38芝士薯蓉肉醬千層麵 (日日限定喎)
白湯~~~~
(非会员)
2009-07-25 12 浏览
今天我跟朋友來幫試試這間新店我点了無石骨飯+羅宋湯+冬O茶我的無石骨好0kD骨好棉同入味,而冬O茶好香我問過老闆原來係用 twining嘅 earl grey tea我都覺得好出其因為我都有買le仲茶飲,好貴架佢仲話我朋友個雞肉串拉麺個麺係用味千拉麺我地都十分落本我地仲有叫左千層麵,朱扒沙律,牛肉石頭飯味道OK不過個羅宋湯就差D我多料但好淡服務OK個老闆好好人
今天我跟朋友來幫試試這間新店
我都覺得好出其因為我都有買le仲茶飲,
好貴架佢仲話我朋友個雞肉串拉麺個麺係用味千拉麺我地都
十分落本
我地仲有叫左千層麵,朱扒沙律,牛肉石頭飯
味道OK不過個羅宋湯就差D我多料但好淡
服務OK個老闆好好人