2024-02-02 520 浏览
本身見到社交媒體網站有推薦呢間,又見佢啲菜式好吸引,加上媽媽又有提過想食上海菜同小籠包,所以就提前打電話去問下需唔需要訂位,有個嬸嬸聽左,答一句無訂位(語氣已經不太好),咁我諗住問多句會唔會有落場時間個啲 ,我都未問到就比佢cut左我線,未食態度服務都咁差,再加上見有留言都係有提到員工服務差,明顯唔想做生意咁,我知野食好食係重點,但服務態度真係都會好影響,感受十分不好
2024-01-30 464 浏览
見到社交媒體介紹呢間上海菜,影出嚟又幾吸引,於是特登摸車出城試吓,呢度地點都算偏,雖然近地鐵站,但食客應該俾之前幾條街嘅食店吸引左,所以晚飯時間都唔多人。點左小菜加包點:孜然羊肉、小籠包、胡椒包、雞湯燉雲吞、糖醋排骨、擔擔麵,食物味道不錯,肉有些來不及影相,已通知煞清,只是糖醋骨切太細,大塊啲先似樣,少見的胡椒包,似炸銀絲卷夾叉燒,原本期望同台灣胡椒包差不多,有些落差,但味道唔太差。價錢平民,所以座位較平民,清潔度一般,最扣分是訂座服務,之前一日打咗三次電話,一係冇人聽,一係噏完一輪就收線,完全無奈。
  • 招牌小籠包
  • 孜然羊肉
  • 擔擔麵
2024-01-18 675 浏览
位於上海菜小店 走平民路線😋食物好多種類選擇 實在花多眼亂上海包點、冷盤、拉麵、炒粉麵飯、小菜、甜品都有酸菜魚 水煮魚都有😍下午茶麵餐$40幾蚊起叫麵餐追加上湯小籠包只需$20 就有4隻😋即叫即蒸 粒粒大大粒 幾多湯汁黑胡椒大餅會一開四 方便share 內裡餡料十足羊肚菌螺頭雲吞雞燉湯 可以叫一盅或一壺都得喜歡食辣可以叫農家小炒肉🥩有豬肉或牛肉可以選擇蔥油涼拌黑毛肚面頭有唔少蒜同雙色辣椒🌶️唔食辣亦可以走辣啊醬燒豬手蔥花家常薄餅農家隔水蒸雞
位於上海菜小店 走平民路線😋
食物好多種類選擇 實在花多眼亂
上海包點、冷盤、拉麵、炒粉麵飯、小菜、甜品都有
酸菜魚 水煮魚都有😍

醬燒豬手
蔥花家常薄餅
農家隔水蒸雞
2023-12-25 415 浏览
叫左酸菜魚米線,生煎包同燻魚,首先茶完全吾熱,米線完全冇湯,出尼既時間米線已發脹,生煎包個底完全吾脆同燻魚完全吾入味。食食下聽到微波爐叮一聲,好肯定佢地吾係即整係番熱既。食物差,員工更差,兩個人三樣野近二百蚊,三個員工基本禮貌都冇,同以前食物很大分別,點菜時仲同我講點咁小咋,不知所謂,以後都吾會再去。
2023-11-30 434 浏览
食過好多次,記得以前幾好食。今次再嚟食,首先發現個Menu有啲古怪,同以前唔同咗,有水煮魚、水煮牛、酸菜魚。食物質素嚴重下降…. 食咗春卷、雪菜肉絲麵、熏魚…. 非常失望。 不會再來了。
食過好多次,記得以前幾好食。

2023-11-17
2023-11-29 353 浏览
今日忽然想食小籠包點,見很多網友推介這間的小籠包便打算入去試試。 我見一下小籠包單點48蚊,但如果連午餐追加的話只要22蚊,我便叫了他的午餐然後追加一籠小籠包。 這店的午餐set只有麵類例如擔擔麵和一些小菜的set, 我便叫了他們的招牌擔擔麵(小辣 )追加一籠小籠包 , 見這店有提供熱雪梨水,我便加五蚊要了一杯試試。食物很快便上桌,但係一吃擔擔麵便心知不妙, 我懷疑這店用的麻醬不是花生醬所開成的麻醬,而是用芝麻醬所開成, 還加了醋來溝稀佢, 導致擔擔麵湯底帶酸,我還特定跟店員確定他們的擔擔麵是否帶酸,她說是的。 我還真未吃過帶酸的擔擔麵呢。 擔擔麵上放了少許肉沫和丁點花生。除了我不喜歡的帶酸味道 ,這店的湯底亦很油膩, 食起來像喝一層油呢, 味道方面不鹹但亦沒有帶辣味, 虧我還是叫小辣, 我跟店員要了辣椒醬但他們 只提供豆瓣醬, 加咗落麵度亦沒有太大改善。小籠包方面, 小籠包的皮很薄,內帶有肉汁,味道亦帶有鲜味 ,味道ok,而且$22有4粒,價錢很平。加了五蚊的雪梨水雖然有丁點雪梨味,但係和喝開水差不多, 反而他們提供的蕎麥茶非常好味好飲。這店的服務一般,中午時分餐廳冇坐滿,所以我可以

這店的服務一般,中午時分餐廳冇坐滿,所以我可以坐四人座坐得舒服一點。整體來說不會再幫襯。
招牌擔擔麵
2023-11-29
午餐
2023-09-12 503 浏览
見佢舖頭靚靚仔仔入去座,每人叫一碗麵,碗碗麵都係糊口一pat pat ,根本成碗麵只能食配菜,芽菜、雲耳都可以。牛肉就la 得好勁。湯底都係好一般湯底,近10年食過最差的麵。做上海野點可能做到咁? 開得舖頭出來就做好些喇!小籠包就過得去的,有肉有湯!

做上海野點可能做到咁? 開得舖頭出來就做好些喇!

小籠包就過得去的,有肉有湯!

Sloppy dumplings with thin skin and all the soup is gone when picking up by the chopsticks 😶‍🌫️ .Fried dumpling is slightly better but there’s no soup inside at all 🫨.🤪 they use the thinly sliced pork for hotpot to do the dish, it’s quite over cooked .. and the rice cake is super gluey and tasted like plastic .🫨thought the red bean fired dumpling is order-to-made but it comes flat and not fluffy nor airy … reheat-to-order?? .🫡among all the dishes, only the fried noodle tastes barely average .💦su
💦super thirsty after the meal, not sure if they have put too much MSG
💰HK$340ish

Steamed  dumpling
Fried  dumplings
2023-08-19
2023-06-22 595 浏览
開店初期經常幫襯,因為食物水準好好。 今日再食,水準跌咗起碼唔似一個水平, 唔知係咪換咗廚師原因。 生煎湯包基本上冇湯汁, 口感乾爭爭;小籠包啲皮好差,一夾即穿;鹹肉蛋白炒飯食完以為係食緊菜飯,完全冇鑊氣。 其他嘅餸就叫做還可以,但係最招牌最基本嗰幾樣咁搞法真係唔收貨。 同行一齊食嘅都有相同感想, 所以並唔係只係我個人主觀感覺。 當然唔可以同最初開店水準比較,係連一般上海菜嘅基本標準都達唔到, 認真失望 見近排嘅食評都係比較差, 睇嚟店家要想辦法改善先得喇。
見近排嘅食評都係比較差, 睇嚟店家要想辦法改善先得喇。
外卖自取
2023-06-08 520 浏览
係附近做開嘢,見呢間幾多好評就入咗嚟食先叫咗籠小籠包同熱豆漿小籠包夠新鮮,有汁,係皮厚左少少熱豆漿好飲,好香豆味,甜度適中但凍會抵飲好多,因為冷熱同價,但份量爭double 熱豆漿用茶杯裝凍豆漿做大啤酒杯裝,無法理解同價錢,點解份量爭咁遠酸辣湯雲吞 雲吞有6粒,份量算多但一食…… 皮好厚餡勁少外面一粒菜肉雲吞嘅餡 等如呢間嘅double 餡調味同口感都唔掂, 個皮又淥到過晒龍到個湯, 一飲 勁水, 料又少, 好淡口以前食開唯一酸辣湯嘅我同呢間比, 唯一係天, 佢係地呢間仲要收茶錢$3
係附近做開嘢,見呢間幾多好評就入咗嚟食
先叫咗籠小籠包同熱豆漿
小籠包夠新鮮,有汁,係皮厚左少少
熱豆漿好飲,好香豆味,甜度適中
但凍會抵飲好多,因為冷熱同價,但份量爭double

熱豆漿用茶杯裝

凍豆漿做大啤酒杯裝,無法理解同價錢,點解份量爭咁遠

酸辣湯雲吞

雲吞有6粒,份量算多
但一食…… 皮好厚餡勁少
外面一粒菜肉雲吞嘅餡 等如呢間嘅double
餡調味同口感都唔掂, 個皮又淥到過晒龍
到個湯, 一飲 勁水, 料又少, 好淡口
以前食開唯一酸辣湯嘅我
同呢間比, 唯一係天, 佢係地

呢間仲要收茶錢$3
酸辣雲吞
小籠包,酸辣雲吞
2023-06-08
  • 熱豆漿
2023-05-29 418 浏览
我係上海人,從來未食過咁難食嘅上海菜。食物一啲都不新鮮,完全冇味道根本是一間超難食的食府。尤其是碟醉雞,雞母雞味,又冇酒味唔知想點。另外仲叫咗碟酸菜魚,完全係唔入流。服務員態度一般,還講粗口。真係明白到點解會冇生意。
服務員態度一般,還講粗口。真係明白到點解會冇生意。

2023-05-29
2023-05-15 415 浏览
5月15日揾食肥華約咗靚媽,收工後到此店,食佢嘅下午茶粉麵餐,因之前食過真係好食又掋食,肥華又係例牌式點上海酸辣湯麵,上海粗炒下午茶餐各一份跟冷熱荳漿各一杯,另加兩隻小籠包和一客例牌回鍋肉,今次食呢個酸辣麵,個麵底保持水準,但個湯底嘅配料就有商確餘地,因此店今日係用筍蝦做配料,呢樣嘢個種味唔係個個接受,起碼靚媽就頂佢唔順,話覺得有朕壓味,食咗壹啖就唔再食呢碗麵,而肥華係一個鍾意食筍蝦之人,就將成碗麵食晒,而其他食物都係正常此店水準,肥華在此奉勸各位,如對筍蝦味道抗拒人仕,到此店食酸辣湯類食品,就問下店員個湯底有冇落筍蝦,至好點此類食品
2023-04-19 441 浏览
偶然發現呢間高質上海菜😍💛價錢親民,小籠包大大件又夠熱,認真皮薄饀靚😋🤩🍜擔擔面有得揀小辣🙆🏻‍♀️湯底係好濃嘅花生味,有油香得嚟唔會太肥膩!睇埋張單,就覺得真係抵到爛🙀🙌🏻個人覺得好食過overpriced嘅名店呢😛舖頭樓面都算乾淨,服務都好好,絕對冇得輸!
偶然發現呢間高質上海菜😍💛

價錢親民,小籠包大大件又夠熱,認真皮薄饀靚😋🤩

睇埋張單,就覺得真係抵到爛🙀🙌🏻
個人覺得好食過overpriced嘅名店呢😛

舖頭樓面都算乾淨,服務都好好,絕對冇得輸!
2023-04-18 347 浏览
一個人係佐敦工作完,都差唔多晚飯時間,路經見到有間上海菜,見到餐牌價錢適中,又唔使等位,所以試一試。餐廳光線光猛,地方整潔,洗手間設於後巷,清潔程度一般,每枱有一壺熱麥茶,麥茶味道濃郁,好香麥味,每位茶位$ 3招牌牛肋湯麵,湯底味道適中唔太鹹普通湯麵味道,兩件牛肋條炆得淋冇癡牙,上海幼麵正常唔會煮得太淋,$ 52招牌小籠包(一籠4隻),小籠包上枱熱辣辣,有肉汁,但餡料豬肉鬆軟,口感欠奉,有醋提供醋汁內有薑絲,但有4隻小籠包,依個價錢都算合理$38

招牌牛肋湯麵
招牌小籠包
2023-04-17
招牌牛肋湯麵
2023-04-03 282 浏览
今日收工約咗女朋友喺佐敦食飯,但有少少唔舒服所以想食得清淡少少。喺openrice 揀咗好耐,見到上海點匠滬點小廚好似都okay,所以唔諗咁多,快啲去到坐低快啲食。想清淡就選擇唔太多,揀咗小籠包,豬肉水餃麵同一個四季豆。小籠包入面啲湯汁keep到,皮唔會好厚,但又唔會一夾就爛,食落都唔錯。至於水餃麵就不過不失,豬肉餡有少少一patpat,無乜咬口,麵質偏淋。最後四季豆就炒得唔錯,幾香口同唔會食到成口都係油。餐廳大致上都唔差,可惜狀態唔好試唔到其他嘢。等好番之後一定會番嚟試埋其他嘢。

想清淡就選擇唔太多,揀咗小籠包,豬肉水餃麵同一個四季豆。

最後四季豆就炒得唔錯,幾香口同唔會食到成口都係油。

餐廳大致上都唔差,可惜狀態唔好試唔到其他嘢。

等好番之後一定會番嚟試埋其他嘢。
2023-03-08