2018-07-24 3906 浏览
今日同小胖女一家去食家庭飯,食返傳統中菜,黎左呢間上海廳,晚飯時間十分多人,都要等一陣先入到去,全部都係一家大細一齊食飯,先叫左兩個冷盤開下胃,蒜泥白肉同話梅花雕醉雞,最正應該係個雞,吸哂d酒味,又滑又多肉,跟住開始叫主食啦,黎到點會唔叫主顯菜式,小籠包同生煎包呢?先黎小籠包,最欣賞係夠多湯,未咬前記得先係個包頂吸哂D湯先,再慢慢咬入面黎食就最享受啦,生煎包亦都做得唔錯,如果個肉做得再多汁D就更好,熱食方面叫左一碗酸辣湯,擔擔麵同埋一個紅油牛肉麵,酸辣湯個酸度OK ,未試過既人去食都可以接受最有驚喜一定係個牛肉麵,D紅油,好辣,唔係咁食得辣既人要小心,但個種辣唔係食唔到既辣,可以接受的,擔擔麵份量十足,4人一齊分3碗野都非常夠,最後一定要食返個中式甜品啦,香蕉高力豆沙登場,係咩家伙呢?熱辣辣,咬落去軟綿綿,又甜甜地,入口味道似食緊梳化李咁唔試用文字表達,大家要去試一試
今日同小胖女一家去食家庭飯,食返傳統中菜,黎左呢間上海廳,
先叫左兩個冷盤開下胃,蒜泥白肉同話梅花雕醉雞,
最正應該係個雞,
吸哂d酒味,又滑又多肉
,跟住開始叫主食啦,黎到點會唔叫主顯菜式,
小籠包同生煎包呢
再慢慢咬入面黎食就最享受啦
,生煎包亦都做得唔錯,如果個肉做得再多汁D就更好,
最有驚喜一定係個牛肉麵,D紅油,好辣
,唔係咁食得辣既人要小心,但個種辣唔係食唔到既辣,
香蕉高力豆沙登場

唔試用文字表達,大家要去試一試

2018-05-25
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 香蕉高力豆沙
  • 蒜泥白肉
2018-06-24 281 浏览
黃金炒飯金黃色既炒飯, 材料只係得蝦但係超好味, 蝦好爽口之餘仲要好多汁呢碟既飯都分到4-5碗砂鍋雲吞雞一雞兩味既食法, 既可以飲個雲吞雞湯, 又可以食到好嫩滑既湯雞係我最鐘意既食法, 因為我好鐘意食又淋又入味既雞先講雲吞, 皮薄多餡多汁!! 真係幾正, 呢度既雲吞確係唔錯個湯係真材實料煲出黎, 超香濃既雞湯味道, 一鍋既雲吞雞可以分到6碗左右既湯成隻雞咁浸架!!自己用餐刀就可以好EASY咁分件味道係香濃既雞湯味而且雞件好嫩滑, 超好味干貝賽螃蟹食過咁多間上海菜, 呢個既賽螃蟹我係最鐘意既因為佢材料多, 有干貝等等都係好香口既配料MIX埋一齊食真係啖啖都勁好味!!
黃金炒飯

金黃色既炒飯, 材料只係得蝦
但係超好味, 蝦好爽口之餘仲要好多汁
呢碟既飯都分到4-5碗

砂鍋雲吞雞

係我最鐘意既食法, 因為我好鐘意食又淋又入味既雞

成隻雞咁浸架!!
自己用餐刀就可以好EASY咁分件

味道係香濃既雞湯味
而且雞件好嫩滑, 超好味

干貝賽螃蟹
食過咁多間上海菜, 呢個既賽螃蟹我係最鐘意既
因為佢材料多, 有干貝等等都係好香口既配料
MIX埋一齊食真係啖啖都勁好味!!
2018-06-02
2018-06-24 217 浏览
上海小籠包黎到食上海菜第一件事就係嗌個小籠包先咁多種包我淨係最鐘意食小籠包呢度既小籠包一籠有4隻而且可以見到佢係皮好薄用筷子夾都要好有技巧先得一放入口個皮真係好薄D汁好熱架大家小心好彩我係等左一陣先食既入面既肉係超香同埋超多汁, 食到好滿足火腿扒津白津白同金華火腿既味道真係夾到加零一津白既鮮味加上火腿既咸香一口律白加小小的火腿就已經好味都不得了!!素什錦炒年糕食太多肥膩野都食返D健康既呢個炒年糕係用素食來做配料有菜有菇等等年糕勁有口感!!

黎到食上海菜第一件事就係嗌個小籠包先
咁多種包我淨係最鐘意食小籠包
呢度既小籠包一籠有4隻
而且可以見到佢係皮好薄
用筷子夾都要好有技巧先得

一放入口個皮真係好薄
D汁好熱架大家小心
好彩我係等左一陣先食既

入面既肉係超香同埋超多汁, 食到好滿足

火腿扒津白

津白同金華火腿既味道真係夾到加零一
津白既鮮味加上火腿既咸香
一口律白加小小的火腿
就已經好味都不得了!!

素什錦炒年糕
食太多肥膩野都食返D健康既
呢個炒年糕係用素食來做配料
有菜有菇等等
年糕勁有口感!!
2018-05-29
2018-06-17 319 浏览
母親節前1天同家人嚟呢到食飯,呢到平時都多人,但排隊時間出奇地快,大約15分鐘就有位,位置分別有店內及店外,我哋被安排坐喺店外扶手電梯旁邊。人少少三個人都叫咗唔少嘢食。必食上海小籠包內裡肉汁好香美味、沙鍋雲吞雞有成半隻雞份量,雲吞大隻、青瓜海蜇好夾脆開胃、生煎包吸收晒內裡肉汁好好味、上海粗炒味道正宗好正、擔擔麵湯好濃郁,麵煮得軟硬適中、金絲蝦燒賣內裡係糯米做涵好飽肚、蔥油開楊拌麵唔太油膩、冷盤四小拼(包括:水晶肴肉、五香燻魚、三喜烤夫、江南小排骨),

擔擔麵

沙鍋雲吞雞
生煎包
青瓜海蜇
2018-06-15 290 浏览
見到朋友嘅instagram 問咗一間好吸引嘅上海菜到食飯即刻就問佢拎個地址去到門口間餐廳都有好多位所以我哋唔駛等好耐就入咗去見到Menu入面嘅食物都唔係好貴我哋首先就叫咗個雞絲水晶粉皮佢同麻醬好夾 而且好Q彈而且仲有啲青瓜絲 令到成個口感都好好之後就叫咗個水晶肴肉 冇諗過$68就有12件咁多 真係超級誇張之後就叫咗個四川雞柳炒年糕見到佢個Menu有一條辣椒就知道一定要叫再加埋豆瓣醬 勁惹味最後就叫干貝賽螃蟹 只係$78超抵
見到朋友嘅instagram 問咗一間好吸引嘅上海菜到食飯

見到佢個Menu有一條辣椒就知道一定要叫
再加埋豆瓣醬 勁惹味

最後就叫干貝賽螃蟹 只係$78超抵
2018-06-14 188 浏览
今日到黃大仙廟上香,不太熟環境,地鐵出來見到商場內有間上海廳,食上海菜也不錯,餐廳佔地好大,好寬敞坐位好舒適,感覺不錯。蒜泥白肉 $62先嚟個蒜泥白肉,肉一片片整齊排成圓形,賣相幾唔錯,份量足。蒜味重,粉皮爽,再加埋甜甜的醬油,幾好。鱔糊撈麵 $60食上海菜怎能不點鱔糊,鱔夠多又大條,肉質爽嫩,醬汁好夠味,配上麵好好食,口感很好。松子黃花魚 $156松子魚個人最喜歡松子魚,醬汁帶微酸十分開胃,炸得十分酥脆,而已不影響魚本身的味道口感。上海小籠包 $36小籠包好飽滿,皮夠煙韌不易破,輕輕一咬湯汁溢出,微暖的湯汁好夠味,好滿足。茗茶($4)店員殷勤,主動,服務質素不錯,下次再光顧。

蒜泥白肉 $62

鱔糊撈麵 $60

松子黃花魚 $156

上海小籠包 $36

茗茶($4)
店員殷勤,主動,服務質素不錯,下次再光顧。
2018-06-13
2018-06-14 206 浏览
住係黃大仙,介紹返黃大仙既嘢食先黃大仙兩個mall 翻新後多咗好多食肆,中西日乜都有,呢間係其中一間。上海菜係我最愛菜色之一,皆因本小姐係上海人時也~先來個冷盤,口水豆腐,夠辣不夠麻,但都幾好食既,有創意!葱爆羊肉,略嫌羊肉比較碎,味道是對辦的,下飯一流!賽螃蟹,無蛋黃,有d唔開心,不過算喇,見佢夠大碟,分量補返數!酸辣湯雲吞,食得出雲吞並不是現成貨,讚!酸辣湯材料夠晒豐富,啖啖有料有湯!驚喜發現,有一頁menu係素食黎,素食人士來到都有好多選擇!
住係黃大仙,介紹返黃大仙既嘢食先
上海菜係我最愛菜色之一,皆因本小姐係上海人時也~
先來個冷盤,口水豆腐,
夠辣不夠麻,但都幾好食既,有創意!
葱爆羊肉,
略嫌羊肉比較碎,味道是對辦的,下飯一流!
賽螃蟹,
無蛋黃,有d唔開心,不過算喇,見佢夠大碟,分量補返數!
酸辣湯雲吞,

驚喜發現,有一頁menu係素食黎,
素食人士來到都有好多選擇!
2018-06-01
今日去咗黃大仙附近工作 我都唔太熟悉黃太仙區 見到有個黃大仙中心裝修得似大型商場 於是就入去搵食 邊到有間半開放式設計嘅餐廳 叫上海廳 顧名思義就係食上海菜 門口仲放著人力車 舊黑膠片機等等嘅裝飾物 好有懷舊感覺 座位都好舒服唔會太過擠迫 不過午飯時間較為人多 聲音較嘈雜午市套餐均有一個白飯,小菜,同埋例湯蔥爆羊肉分量都幾多 羊肉用上羊肉片 羊肉味濃 冇根所以唔靭 羊蘇味唔太重加上海量嘅大蔥去炒更加惹味 好有上海菜嘅風味 送飯一流 不過多油左啲 都同樣貫徹上海風格 哈哈 紅燒獅子頭 有食過獅子頭嘅都知道 獅子頭其實好似波波嘅肉餅 啱曬我呢啲食肉獸 有兩個巨型波波 非常份量十足 加上香濃嘅醬汁好邪惡 好在有小棠菜伴碟 等我冇咁內疚 同樣送飯係超好食飯都食兩碗上海小籠包 呢到上海餐廳梗係要叫一碟 小籠包皮薄湯汁多餡料夠肉味唔錯

午市套餐均有一個白飯,小菜,同埋例湯

1K
2018-06-13 111 浏览
黃大仙區一直以來卜人舊式屋邨為主,自從領展開始發展新商場後,該區已經與從前不同。引入很多各式各樣的店舖及食肆,其中上海菜更加是格外不同。單看店舖「上海廳」與時並進,無論燈光、桌子、椅子及餐牌也日新月異。餐牌上的種類繁多,包括有:包點、海鮮、炒粉麵、小食、前菜、甜品等等。由於食物的種類多元化,吸引一家大小或朋友聚會的好地方。前菜方面,雞絲粉皮簡直是上海菜必點之物。粉皮的份量粗幼大細平均,配上雞絲同吃份外滿足,混合芝麻醬更加美味。除了小籠包之外,生煎包也是上海菜最為美味的食物。生煎包一客三個,底層的煎得香脆可口及肉汁豐盈相當美味。另一道菜是菠蘿黑醋排骨,有別於傳統煮法卻帶點驚喜。黑醋帶酸甜配上菠蘿非常開胃,排骨吸收黑醋的精華,非常惹味。能夠名為「上海廳炒飯」,的確非同凡響飯粒炒至晶凝通透,每粒也是吃得出甚有鑊氣。而且炒飯炒出味道,份量也恰到好處。最後甜品是高力豆沙香蕉,即叫即整相當美味。輕輕咬一口內含香蕉蓉,配上豆沙餡,甜在心頭。

2018-05-20
  • 雞絲水晶粉皮
2018-06-13 120 浏览
爸爸在黃大仙返工,今日相約他去食晚飯,知道他喜歡食上海菜,正好黃大仙北館有間上海廳,一於帶他去食。餐廳就在地鐵出口旁的商場,門面寬敞大氣,店夠大,有大大小小不同的坐位組合,裝修帶有舊時年代的上海風,坐得非常舒適。店員好快送上熱茶及餐牌,茶位收$4。上海小籠包 $36食上海野重點當然是小籠包,新鮮熱辣,皮薄唔易爛,輕咬溢出濃湯肉汁。生煎包 $35同樣鮮製,最欣賞就係麵包底部好香脆,加上麵包質感好煙韌柔軟,唔粘牙,味道稍微較淡。砂鍋雲吞雞 $168雲吞雞鍋賣相好豐富,份量足,有半隻雞,湯奶白吸引,雲吞好大粒;二人份量都有點多,雞肉嫩滑入味,最喜歡雲吞皮薄餡靚。高力豆沙香蕉 $46粒粒脹卜卜大大粒很吸引的樣子,外面舖滿糖粉但不太甜,入口鬆軟汁潤,還有新鮮香蕉,整體不錯。

店員好快送上熱茶及餐牌,茶位收$4。

上海小籠包 $36

生煎包 $35

砂鍋雲吞雞 $168

高力豆沙香蕉 $46
2018-05-13
2018-06-13 123 浏览
睇開黑洞食評都知我對上海菜情有獨鍾上星期五收工就去左食 今次去左黃大仙店勁方便一出地鐡出口就到好在個日收早 大約6.30去到吾等位可以直接入座!茶位$4/位 吾太貴可接受每次食上海野必食小菜紅油抄手 咬落肉汁豐富 表皮吾太厚粉 GOOD微微辣好爽之後又點小得鍋貼呢雖然只有3隻 但每隻SIZE比大般大值得一讚鍋貼表皮吾會好油最緊要係無鍋屎!加分!黑洞勁怕煎餃類個底好多鍋屎主食方面 叫左個波羅咕嚕”肉”其實係猴頭菇整成除左主餐牌 呢到有個素食MENU就算食素既朋友仔都有好選擇講番個咕嚕”肉” 好食!!!最緊要個汁醬酸酸甜甜好開胃至於猴頭菇口感十足 吸收埋汁醬朋友仔叫左個擔擔面 花生醬味道剛好湯底入到落喉開始感受到微辣 好爽忍吾住一啖面一啖湯咁食最後仲叫多個黃金鮮蝦炒飯真材實料每粒飯都沾上咸蛋外 仲食到咸蛋顆粒蝦既數量都吾少 $70有找抵食呢餐一人$100頭已經份量十足下次上海菜癮起又食過
睇開黑洞食評都知我對上海菜情有獨鍾

上星期五收工就去左食 今次去左黃大仙店
勁方便一出地鐡出口就到

好在個日收早 大約6.30去到吾等位可以直接入座!
茶位$4/位 吾太貴可接受
每次食上海野必食小菜
紅油抄手 咬落肉汁豐富

表皮吾太厚粉 GOOD

微微辣好爽
之後又點小得鍋貼呢

雖然只有3隻 但每隻SIZE比大般大
值得一讚鍋貼表皮吾會好油

最緊要係無鍋屎!加分!

黑洞勁怕煎餃類個底好多鍋屎
主食方面 叫左個波羅咕嚕”肉”

其實係猴頭菇整成
除左主餐牌 呢到有個素食MENU
就算食素既朋友仔都有好選擇

講番個咕嚕”肉” 好食!!!
最緊要個汁醬酸酸甜甜好開胃

蝦既數量都吾少 $70有找抵食
呢餐一人$100頭已經份量十足

下次上海菜癮起又食過
2018-06-12 95 浏览
今天下午攞假陪女兒往拜黃大仙,天氣炎熱,拜完就往附近的黃大仙中心商場行下,順道食晚餐,經過一間上海菜館,名叫上海廳,很久之前我都有來食過,味道不錯,女兒又話想食上海菜,那我們就入座了。酸辣湯拉麵:材料有荀絲、木耳絲、蛋絲、豆腐等,酸辣度適中,拉麵又滑又彈牙,好味!上海廳粗炒:有穫氣用,用豬肉、菜和上海麵條炒成,調味醬料味道不錯,好惹味!排骨擔擔麵:排骨炸得香口,擔擔麵滑溜,湯底香濃帶微辣,加埋肉碎增加口感,更添美味!生煎鍋貼:鍋貼餡料用新鮮豬肉做成,味道鮮甜,鍋貼底部煎得香脆,點些豆板醬更美味!砂鍋雲吞雞:份量都不少,雞半隻好嫩滑,雲吞皮薄餡鮮味,小棠菜林甜,湯程奶白色,加有金華火腿,味道濃郁又鮮甜。

2018-06-04
  • 酸辣湯拉麵
  • 上海廳粗炒
  • 生煎鍋貼
  • 砂窩雲吞雞
今天約了媽媽去吃上海菜, 成日經過黃大仙中心都見到這間上海廳。 店內裝修雅緻,營造舊上海的氣氛,張餐紙都襯晒。涼拌茄子$43天氣很熱少不了冷盤。 先來一碟涼拌茄子, 醃製的汁带微微酸, 茄子切得幼細整齊的排著, 賣相很靚。 很特別質感入口即溶, 好像沒有什麼粗糙的纖維, 整體感覺清新開胃。上海小籠包$36必定會叫的上海菜点心, 即點即做, 皮薄餡料豐富, 小心啲夾內有丰滿湯汁, 滿口肉汁和湯汁混合, 美味極了!酸辣湯雲吞$52媽媽很喜歡酸辣湯, 就點了一個酸辣湯雲吞。 酸辣湯用料豐富, 有豆干絲,木耳,肉絲,菇絲, 酸中帶辣又有點嗆喉, 味道平衡豐富, 一口接一口喝不停。 加上皮薄餡靚雲吞, 媽媽讚不絕口。鱔糊撈麵$60 字母粗炒食得多撈麵還是第一次。 起初以為啲麵真係一pat嘢, 這個先煮好麵條再放上爆香了的 鱔糊, 爆香了的蒜完全帶出鱔肉的香口鮮味, 加上濃味醬汁和芽菜, 惹味非常。 鱔肉亦冇腥味。[ 蒸銀絲卷 ]味道標準, 熱辣辣配濃味的鱔糊也不錯。高力豆沙香蕉$46上枱時熱辣辣即點即做。 內裏的豆沙香蕉融為一體, 配合鋪滿糖粉的 "高力" (打起的蛋白和麵粉炸成 )剛炸起外脆內

店內裝修雅緻,營造舊上海的氣氛,張餐紙都襯晒。

涼拌茄子

涼拌茄子$43

上海小籠包$36

酸辣湯雲吞

酸辣湯雲吞$52

鱔糊撈麵

鱔糊撈麵$60
。 鱔肉亦冇腥味。

蒸銀絲卷

[ 蒸銀絲卷 ]味道標準, 熱辣辣配濃味的鱔糊也不錯。

高力豆沙香蕉

高力豆沙香蕉$46
上枱時熱辣辣即點即做。 內裏的豆沙香蕉融為一體, 配合鋪滿糖粉的 "高力" (打起的蛋白和麵粉炸成 )剛炸起外脆內軟, 很傳統的一種甜品
酸辣湯雲吞
鱔糊撈麵
高力豆沙香蕉
2018-06-10 89 浏览
• 環境走中式復古風格,座位坐得舒服,員工笑容好,服務有禮,讓人感覺良好!!• 涼伴皮蛋豆腐,首先真係好佩服廚師既刀功,豆腐切得細緻,味道微辣,好開胃!!• 上海粗炒,份量十足,每一啖都食到肉絲同白菜仔,兩者比例平均!!大家可以問店員拎豆瓣醬,沾黎食更加野味!!• 必食之選,黃花魚雲吞湯,湯上枱仍然熱騰騰!!魚湯奶白色,香濃鮮甜完全唔腥!!黃花魚肉質嫩滑,重有雲吞同菜,成個湯味道好豐富!!• 食上海菜總覺得要食番幾款全統菜式,當中小籠包絕對係不二之選,小籠包皮薄,一咬開有肉汁流出,做得不錯!!• 黃金炒四季豆,黃金即係指咸蛋黃,炒得好好味,好香,下次下廚都試下學佢咁炒先!!

2018-06-10 81 浏览
就嚟又到一年一度嘅父親節,身為孝順嘅仔女梗係會同爸爸出外食飯啦!父親大人最鍾意食上海菜,所以就左依間專門食上海菜嘅餐廳提早慶祝父親節!上海菜必食之選當然是小籠包吧!這籠小籠包皮薄餡靚,外皮薄得黎夾起小籠包不易穿,入口外皮富嚼勁!內裡既湯汁非常豐富,外皮一咬即破,豐富既肉汁即時湧出來,湯汁充滿肉香!麥皮芹末蝦球令人又愛又恨,芥末辣勁非常勁,辣得鼻塞也會通了呀!蝦球入口爽彈,加上脆脆既麥皮,口感層次很豐富!生煎包是我們最愛吃的上海名菜之一呀!這個生煎包不太油膩,麵包底煎得非常香脆。內裡肉餡脹卜卜的,豬肉甘香軟滑,非常美味!紅油炒手外皮薄得剔透,味道又麻又辣,十分惹味!

紅油炒手外皮薄得剔透,味道又麻又辣,十分惹味!