2021-04-28 690 浏览
好耐冇去上海小籠皇吃下午茶了,今天再去品嚐,味道一樣好。下午茶套餐包括了一個主食,一個點心或小食還有一杯飲品,好豐富,每客$45。上海炒粗麵 材料有豬肉絲、椰菜、冬菇絲等等,麵條炒得很乾身,充滿着香噴噴的醬油味道,熱辣辣很好味。雪菜肉絲炒年糕 煙韌軟糯,白雪雪的年糕片加上點點雪菜香,好吃。兩個小食是雞絲粉皮和紅油抄手,濃濃的麻醬加上雞肉和柔軟的粉皮,好香口。紅油抄手兩大粒雲吞,餡料非常豐富,最重要是那個辣油為主的醬料,帶出抄手的惹味。熱豆漿 夠熱,豆味香濃又帶少少燶味,不錯。

熱豆漿 夠熱,豆味香濃又帶少少燶味,不錯。
2021-03-05 382 浏览
每碟,也超细碟,上海粗炒只有半盒份量收$77, 肉碎豆角只有1/3 盒,叫了鍋貼附加豆辦酱不知豆辦醬有冇10ml,?每樣份量小到嚇一跳。賺錢也不是這樣吧!不會再光顧!!!
外卖送餐
2020-10-16 717 浏览
今日去咗食上海野,菜心獅子頭+菜飯,獅子頭一個大大的,肉質嫩滑有咬口,整個獅子頭打得好緊致,唔會一吉即散,還有冬菇片和小棠菜,個汁濃濃杰杰的把菜餚都緊緊包裹着。上海排骨粗炒面 酥炸排骨都很稔滑,個粗炒炒得非常好,又乾爽又入味,不會很多油的,我最喜歡這個麵質,一陣等吃完了。另加$8 點了一客美味烤麩,烤麩伴以雲耳花生,美味的小食。

另加$8 點了一客美味烤麩,烤麩伴以雲耳花生,美味的小食。

2020-10-09 358 浏览
今日LUNCH 想食上海野, 於是同同事們一齊去麗城薈既上海小籠皇。午餐選擇好多, 唔想食飯, 可以揀食粗炒同湯麵, 仲可以加冷盤同小籠包。而家天氣咁乾, 仲有桂圓雪梨茶可以點。今日涼涼地, 就點個酸辣湯雲吞黎食啦! 酸辣湯雲吞 - 雲吞有4 粒, 酸辣湯有少少太咸, 不過酸度辣度都好足, 如果可以少咸就好了。另外點左桂圓雪梨茶, 秋天飲好清潤, 個人即刻感覺冇咁乾。

今日涼涼地, 就點個酸辣湯雲吞黎食啦!
酸辣湯雲吞

另外點左桂圓雪梨茶, 秋天飲好清潤, 個人即刻感覺冇咁乾。
2020-10-09
等候时间
10 分钟 (堂食)
酸辣湯雲吞
2020-02-11 999 浏览
好喜歡上海小籠皇的食品,午飯時侯都很多人,現在非常時期,同事們安排不同時段午餐,今日我就享受左下午茶時段的優惠。我們點選了一個上海粗炒面及雞牛粒炒飯,上海粗炒面一貫的好,味道、麵的質感、配料每次都做得很穩定的水準,抵食超贊。第一次食雞牛粒炒飯,飯的味道相當不錯,炒飯粒粒鮮明,很爽口,但牛粒即牛𦟌粒有些唔係太夾,可能我不太喜歡吃牛𦟌。下午茶還有點心小食可以揀選,選擇好多還有一杯美味的飲品。

2019-12-02 631 浏览
掛住食影得一張相👍🏻👍🏻👍🏻小籠包,鍋貼等都好好味,仲有叫左杯雪梨水好好飲,都有個鋪頭又大,唔算迫有房,家庭聚會都可以以,下次約埋朋友再去食,大家值得一試
2019-12-02
用餐时段
2019-11-05 504 浏览
約了朋友下午茶,他說麗城薈有間上海菜館食物質素好好,而且下午茶更可以講係超值的。下午茶種類好多,天氣不太好胃口差,所以我選了一個清清地的 青菜煨麵,雖然看似很寡的面食,其實個湯底係非常之濃郁,只配合青菜蘑菇和幼身的麵條,便造成一個很出色的靑菜煨麵。上海湯粗麵 也很有水準,椰菜、肉絲、東菇絲等,很可口,但肉𢇁的份量好似少了一些。另外叫了跟餐的紅油抄手,有兩粒,味道不錯有肉汁,配上紅油辣辣地 好味。即煎的鮮肉鍋貼,熱辣辣充滿肉汁又是一個可口的小食。

即煎的鮮肉鍋貼,熱辣辣充滿肉汁又是一個可口的小食。

2019-10-11 430 浏览
上海小籠皇食物質素非常好荃灣麗城薈有間上海小菜館 食物質素非常好,今天我們去了吃下午茶。北京炒拉麵 雖然沒有很多材料,只有韭王、銀芽、菇菌類,但這個拉麵炒得相當好,好乾身味道非常好,這就是一個出色的炒拉麵。黑醋骨配菜飯,菜飯只得一小小碗唔係好夠食,但他的黑醋骨非常好味,黑醋加上糖將排骨弄得很入味,入口溶化,排骨的份量也多,好滋味。我哋仲叫咗招牌小籠包,湯汁很多好味道。
上海小籠皇食物質素非常好

2019-10-03 340 浏览
每星期一日返工日子,都要諗食咩,今日突然想食上海野,就去喇!我地一行三人,每人叫一個餐,三碟小菜三碗飯,share食,我地叫左回窩肉,魚香茄子同埋豉椒炒牛肉飯係菜飯,有雞濃雞味,而且都多菜回窩肉:好食,足料,有別於罐頭魚香茄子:無魚香,反而有酸筍,所以食落酸酸地豉椒牛肉:牛肉淋口,易咬整體黎講味道ok,價錢正常,$49一個lunch,荃灣區黎講唔算貴,而且佢每一至兩星期轉一次餐單,下次等佢轉餐單再食過

飯係菜飯,有雞濃雞味,而且都多菜
回窩肉:好食,足料,有別於罐頭
魚香茄子:無魚香,反而有酸筍,所以食落酸酸地
豉椒牛肉:牛肉淋口,易咬

2019-09-12 243 浏览
去開麗城薈食LUNCH,都唔算多選擇,所以就撰咗間上海野食,之前黎開食,質素都保持到,唔錯。蔥爆牛肉牛肉好嫩,而且好入味,連埋啲蔥一齊爆炒,好香,不過就略嫌啲蔥爆得唔夠腍,同埋都好多油下🙈不過食上海菜都預咗😂回鍋肉材料有青紅椒、豆干、豬肉片、包心菜一齊去炒,有少少微辣,好開胃👍🏻不過今日啲豬肉就好似唔係太新鮮,有少少豬羶味,不過個醬汁夠重口味,所以食落去還算OK因為呢兩碟餸都好野味同開胃,我同朋友一人一碗菜飯都食到干干淨淨🤣🤣🤣

蔥爆牛肉

回鍋肉

2019-08-12 314 浏览
今天上班好忙碌,連飲啖水的時間也沒有,卒之等到食飯時間,真的要放鬆下了。立刻與同事去上海小籠皇取位。我們點了回鍋肉菜飯套餐,醬汁香濃,配豬肉雜菜,送飯一流。津白粉絲獅子頭菜飯套餐,相對清淡些,啖啖肉,好飽肚。也點了美味烤麩,正宗上海美食,聽講烹調方法好繁複,加上製得不錯,好美味。還有手拍青瓜,清新爽口,去水腫一流。小籠皇生煎包,例牌點的,因煎得好香脆,熱騰騰的。雖然店舖小小,但顧客也不少,也是我們的飯堂。
立刻與同事去上海小籠皇取位。
我們點了回鍋肉菜飯套餐,醬汁香濃,配豬肉雜菜,送飯一流。
回鍋肉菜飯套餐
津白粉絲獅子頭菜飯套餐,相對清淡些,啖啖肉,好飽肚。
津白粉絲獅子頭菜飯套餐
美味烤麩,手拍青瓜
美味烤麩,手拍青瓜,菜飯
小籠皇生煎包,例牌點的,因煎得好香脆,熱騰騰的。
小籠皇生煎包
雖然店舖小小,但顧客也不少,也是我們的飯堂。
2019-08-12
等候时间
5 分钟 (堂食)
回鍋肉菜飯套餐
津白粉絲獅子頭菜飯套餐
美味烤麩,手拍青瓜
美味烤麩,手拍青瓜,菜飯
2019-07-06 279 浏览
中午到荃灣麗城花園探朋友,先到樓下廣場吃午餐。到處都是人,大排長龍,走著見到上海小籠皇不用排隊,不管了,坐下再說。這店面呈L形,在外看以為佔面很小,原來裏面也有坐位。午餐有多款選擇,最後點了津白粉絲獅子頭和回鍋肉,小食是涼拌青瓜和烤麩,再加2隻生煎包。小吃爽口開胃。回鍋肉味較濃,沒有想像中辣。獅子頭吃起來有點粉,津白粉絲淡淡的,正好與回鍋肉相襯。午餐有送菜飯,分量剛好,沒有油油的感覺。生煎包很生鮮,皮薄餡靚。不過這店要消費過200元才能用信用卡,也沒有八達,有點不方便。

這店面呈L形,在外看以為佔面很小,原來裏面也有坐位。

2019-07-06
等候时间
5 分钟 (堂食)
服務態度極差, D嘢未食完,侍應不停追問收碟, 趕客走。座位又迫刧,座得唔舒適。 嘢食質素下降,冇開張時好食,餐牌上話有的小菜,但實際冇。餐牌錯咗,十年都唔改。晚餐價錢貴冇水準!食得一肚氣!極不推薦此餐廳!!!
2018-11-23 635 浏览
I think this is probably the cheapest Shanghainese food I’ve had in HK! At only $45, I got a huge plate of fried noodles, 2 dumplings and a beverage.The fried noodles were very delicious with a nice mix of pork, vegetables and soy sauce. The texture of the noodles were quite elastic but not too chewy.The dumplings tasted ok too with hot soup flowing out when cut open. However, the wrap of the wonton was a but overcooked on the side.

2018-10-21 475 浏览
上海小籠皇的出品一向都好有水準,昨天跟婆婆晚餐,她說很想吃松子大黃魚,魚身炸到香脆,薄薄的炸漿之下是很嫰滑的魚肉,配料酸酸甜甜有洋蔥菠蘿青椒等,當然還有松子啦。我們還叫了一個上海炒年糕,味道很好,婆婆吃得很開心!