2012-05-14 337 浏览
星期日是母親節, 訂位全滿 早一天星期六還可以訂位, 但只有6:30pm這一輪當天, 連門口都擺放了幾張枱原來單6:30pm就有100張訂枱 ... 當晚只有母親節的套餐, 母親節的散叫的餐牌. 沒有叫套餐, 散叫涼菜...雞絲伴粉皮 >> 雞絲分量很少, 個醬有點怪, 也不夠香糖醋小排骨 >> 中規中矩, 糖醋的醋味可以多點四喜烤麩 >> 妹妹的喜愛, 差不多她一個人吃光主菜...松子桂花魚 >> 這個醬汁送飯一流牛柳粒炒明蝦球 >> 8粒牛柳加8隻蝦, 牛柳好味有很濃的牛味, 相反蝦就只食到雪味砂窩餛飩雞 >> 上枱已經分好5碗, 塞得滿滿是菜和餛飩, 餛飩包得大大隻, 味道一般, 沒有太多湯, 可惜勝瓜炒菌菇 >> 清淡主食...南國蔥油拌麵 >> 好像是廣式炒麵, 蔥的分量很少 準時8:00pm交枱 ...
星期日是母親節, 訂位全滿

早一天星期六還可以訂位, 但只有6:30pm這一輪
當天, 連門口都擺放了幾張枱
原來單6:30pm就有100張訂枱 ...

涼菜...
雞絲伴粉皮 >> 雞絲分量很少, 個醬有點怪, 也不夠香

糖醋小排骨 >> 中規中矩, 糖醋的醋味可以多點
四喜烤麩 >> 妹妹的喜愛, 差不多她一個人吃光
主菜...
松子桂花魚 >> 這個醬汁送飯一流
, 相反蝦就只食到雪味
勝瓜炒菌菇 >> 清淡
主食...
南國蔥油拌麵 >> 好像是廣式炒麵, 蔥的分量很少

準時8:00pm交枱 ...
题外话/补充资料: 明白是母親節, 客人會比較多 但上菜次序太混亂, 蔥油拌麵竟然是第一度上的菜, 雞絲伴粉皮中段才到 大部分的菜都是暖, 不太熱 但服務就沒法說, 雖然是客人多, 但舉手馬上有人到, 加水加東西, 有回應 ... Good
2012-05-12
母亲节
2011-10-07 175 浏览
星期晚上去食BOOK位就唔使等張枱好大張椅又好大又林好好坐燈光光猛裝修靚冷氣夠出名灌湯生煎包真係生煎好熱好好食味濃肉汁多食了一個又一個包夠林但唔濟可以食十個即係唔係好大個沙喎雲吞雞好大隻雞半隻雞雞肉點醬油都好食D湯甜有雞味唔係假雞湯菜又爽令到D湯都有菜味雲吞有隻蝦好大隻吸左D湯味所以好好食小籠包一籠3隻汁唔太多又唔少肉味甜皮較厚好熱
星期晚上去食BOOK位就唔使等

肉味甜
皮較厚
好熱

2011-08-14 98 浏览
之前食過一次, 係幾好食, 不過覺得好貴。今次媽咪要求下, 就帶佢去試下啦。6個人叫左1) 担担麵($50), 係幾好食, 麵質好有好感, 辣辣地, 但太細碗啦, 仲要$502) 南國蔥油拌麵 ($88). $88係一個例牌, 一碗就$48, 睇相好似好好味, 但上台就o左咀, 好似豉油皇炒麵咁, 麵質比炒麵粗身, 味道仲要好淡, 炒麵仲好食。3) 小籠包(5隻$48), 皮薄到一夾就穿, 味道ok4) 上湯生煎包 (5隻$48), 因為我地6個人, 可以叫多一隻, 就加$10, 呢個真係值得食, 煎得好靚, 雖然入面有湯, 但個包面唔會話淋晒。5) 上海炒年糕 ($98), 超唔抵, 其他上海店食都係$7x, 仲有d 肉絲tim, 但呢到$98, 只係得少少雪菜, 一條肉絲都無, 炒得又油, bad!6) 香蕉豆沙鍋餅 ($78), 上次食過very gd, 所以今次要encore, 好香香蕉味, 唔太甜, 煎得香脆, 貴d都值既。7) 香菇素菜包 (3個$48), 好味, 入面全係冬菇+薺菜, 好健康咁呀!不過呢到茶錢$9位, 前菜$12, 未食都已經$7x, 好貴呀!埋單$620
之前食過一次, 係幾好食, 不過覺得好貴。
今次媽咪要求下, 就帶佢去試下啦。
6個人叫左
炒麵仲好食。
3) 小籠包(5隻$48), 皮薄到一夾就穿, 味道ok
埋單$620
2011-08-14
2011-06-20 216 浏览
This is my first time to write in openrice! Cuz this is a really shitty experience that have to share!!!To celebrate father's day, I booked the restaurant in advance.I asked the staff if there' ll be set or a la carte. She told me there'll be sets and normal a la carte menu.So that night, we together 8 people went to the restaurant.When we looked up the menu, the price of all food were marked up 1.5 times!Also, the portion of servings reduced!!!For examples, a dish of steamed dumplings which co

For examples, a dish of steamed dumplings which contained 5 in normal days, they only served 3!!!!!!!

I was so angry not because of the price or portion but I believe an honest restaurant should tell their customers of price changes during booking not being discovered by the customers.

Lastly, the food were cold that day! Probably reheat?
2011-06-19
父亲节
2011-04-25 272 浏览
2011-04-15
太飽冇食到,
松子魚,我既至愛~
八寶鴨
杞子菊花茶~
好靚既餐具,玻璃枱閃閃發光好靚~
2011-04-23 63 浏览
本來開開心心的生日飯, 換來的是好像給人欺騙了, 依碟野邊有蟹粉呀! 明知我地個個唔食得海鮮, 仲介紹比我地! 當左我地係遊客咩! 最慘, 就係埋單先知依碟野要hk$488, 咁樣做生意, 叫d遊客點黎hong kong呀! 真係好嬲law!

真係好嬲law!
2011-04-22
生日
2011-04-23 74 浏览
黎Mega Box次次都飲茶, 今次即管試試新野, 小南國。12點幾去到, 唔洗等位, 環境好好, 好靜, 服務都好好, d waiter/waiteress個個四萬咁口, 又幫你倒茶, 多謝前多謝後。睇返個餐牌, 原來成$12蚊位茶芥, 前菜每碟$12, 6個人未叫野食已經一百蚊落樓, 唔怪得咁好服務。我地6個叫左..1) 前菜: 四喜烤夫, 味道普通, 都是霸王山莊最好食。2) 前菜: 掠伴茄子. 樣子包裝得精美, 味道卻普通得很, 很淡。 3) 小籠包x 2: 好味哦, 皮薄, 夾得唔小心就好易穿嫁啦, d 肉好滑。4) 津白炒年糕: 好味, 上海粗炒的味道, 年糕煙煙unun.5) 上湯生煎飽: 超讚, 第1次食有湯既生煎飽, 雖然有湯, 但飽身都唔會被浸淋, 煎得唔過火, 很想encore.6) 砂窩雲吞雞: 半隻$138. 好貴呀, 最後分得一人一碗, 一人2粒雲吞, 1塊雞肉, 一條菜, 雲吞普通, 雞鞋十十的。7) 担担麵: $48碗, 碗大, 料少, 味道ok.8) 香蕉豆沙窩餅: 好特別, 第1次食有香蕉既豆沙窩餅, 比平時普通的豆沙窩餅無咁甜, 好味。埋單tota
我地6個叫左..
1) 前菜: 四喜烤夫, 味道普通, 都是霸王山莊最好食。
7) 担担麵: $48碗, 碗大, 料少, 味道ok.
埋單total $699, 其實都幾貴。
2011-04-23
2011-04-09 64 浏览
還記得小南國在 MEGABOX 開張無耐,我同老婆經常幫趁。當初每樣美味食物都深深留喺我腦海裡。但可惜就如香港很多食肆一樣,食物質素不能維持。直至有次忍無可忍,決定唔再幫趁。事隔一年,忽然想起小南國未「亡國」前嘅美食,希望相隔一段時間能回復少少水準。今日決定「故國重遊」。我叫咗:1. 鹹肉炒飯 - 送上嚟時連我個好細食嘅菲傭都話「So Small」,你預大約三小碗。啲米好油潤,喺昏暗嘅餐室裡面好似識得發光咁。2. 素鵝 - 除咗薄薄嘅腐皮,啲餡好似「脗」上去咁,好少。你地不妨去尖沙嘴「泰豊廔」叫同一道菜,你就知天堂同地獄嘅分別。3. 毛豆百頁炒毛瓜 - 有層好厚嘅「力架」,同啲炒飯襯埋一SET。我個仔乜都食,但我個菲傭喂佢,佢只係猛咁擰頭。4. 小籠包 - 好似五十歲女人出街個妝咁,啲皮好厚粉。最神奇有成1MM厚嘅皮竟然會穿,更神奇係只有好少好少汁流出,心裡暗嘆莫非未上枱前已經有人搞過佢? 忽然令我想起紅樓夢「落紅不是無情物」之句。食落口,我發覺超市急凍貨更有食趣。5. 甜品仿真花生合桃 - 好似再見年少時夢中情人,但見佢時早已洗盡鉛華,點解咁殘忍畀我地再重逢呢?食完之後,我即興作咗首

我叫咗:

食完之後,我即興作咗首「南國破」,送畀啲仲相去小南國送死嘅人:

「南國破」

餐室人跡渺,食物份量少。

味道早全非,美食知多少?

最後一提:咁高級嘅餐廳,啲餐具同喺深水埗啲地踎酒樓一樣都係好多洗完碗嘅水漬。

2011-04-09
2011-03-19 132 浏览
今晚落雨想係商場食飯唔會濕身。最後揀左小南國,環境唔錯服務都好好,食物有d做得幾好。酒味香,雞很滑,連唔鐘意食雞既老婆都話好味。炸得岩岩好,我不知不覺食左兩條…黎到時已經唔熱,蟹粉唔夠味,個皮唔夠薄,有小小失望。我覺得味道很一般,不過很細心用火燒住黎保暖。炒得太干,年糕如果軟d會更易入口。
醉雞
酒味香,雞很滑,連唔鐘意食雞既老婆都話好味。
春卷
炸得岩岩好,我不知不覺食左兩條…
蟹粉小籠包
黎到時已經唔熱,蟹粉唔夠味,個皮唔夠薄,有小小失望。
上海炒年糕
我覺得味道很一般,不過很細心用火燒住黎保暖。
酸辣湯
炒得太干,年糕如果軟d會更易入口。

2011-03-18
纪念日
醉雞
春卷
  • 醉雞、春卷
買咗飛睇哈利波波, 之前走去食個快嘅晚餐。我哋叫咗小籠包 - 皮薄, 肉鮮, 好味!炒年糕 - 味道較清淡, 啱晒我, 不過年糕就硬咗少少青菜燴麵 - 冇咩特別只係呢三樣嘢, 都要$210埋單, 真係貴咗啲囉......我記得上次喺度食咗涼伴海蜇、雞絲粉皮、小籠包同酸辣湯都係$280埋單......
買咗飛睇哈利波波, 之前走去食個快嘅晚餐。

我哋叫咗
小籠包 - 皮薄, 肉鮮, 好味!

炒年糕 - 味道較清淡, 啱晒我, 不過年糕就硬咗少少
青菜燴麵 - 冇咩特別

2010-12-22
2010-12-16 151 浏览
提早夾定食團年飯, 早一日訂位, 因為閒日所以都有位, 訂位嗰個侍應都好細心, 我報10位, 7大3小, 佢即刻問定要幾多張bb椅(因為試過去餐廳, 真係無晒bb椅架)有個姓林嘅部長推介一個小南國招牌宴(一席$3180, 半席$1600), 呢個套餐只有Mega box分店有得食, 我哋叫咗半席小食可以响餐牌度任揀3款小食(雖然菜牌只有6款)我哋揀咗:花雕醉雞---酒味不太濃烈, 小朋反都接受到, 雞不算肥, 但王家沙嘉美雞好味啲海蜇頭----爽口, 但無乜味皮旦豆腐---呢個好味, 豆腐滑焦糖龍井河蝦仁---口偏淡, 少少甜, 自己對河蝦一向不太喜歡, 得個爽字砂鍋雲吞雞湯---湯清甜, 雲吞好味, 雞無飠, 怕好嚡ロ南國龍煆燒年榚---極好味, 部長話係招牌菜, 特登放入套餐內等多啲人試, 散叫好貴, 龍蝦都好多件, 年榚煙"un", 啲汁好味, 好夾年榚 紅燒元蹄---本來餐牌係"外婆紅燒肉", 餐廳比我哋改為"紅燒元蹄", 元蹄鬆化, 唔肥"利"樟茶全鴨---食咗鴨胸, 似煙鴨胸, 但茶味無乜, 唔羶特色松子魚---酸酸甜甜, 魚炸到開花, 魚肉唔腥無泥味乾貝竹笙扒時蔬----

酒釀丸子

砂鍋雲吞雞湯

焦糖龍井河蝦仁

海蜇頭

花雕醉雞

提早夾定食團年飯, 早一日訂位, 因為閒日所以都有位,
小食可以响餐牌度任揀3款小食(雖然菜牌只有6款)
我哋揀咗:
海蜇頭----爽口, 但無乜味
皮旦豆腐---呢個好味, 豆腐滑

砂鍋雲吞雞湯---湯清甜, 雲吞好味, 雞無飠, 怕好嚡ロ
樟茶全鴨---食咗鴨胸, 似煙鴨胸, 但茶味無乜, 唔羶
特色松子魚---酸酸甜甜, 魚炸到開花, 魚肉唔腥無泥味
乾貝竹笙扒時蔬----足料唔會太咸, 白菜仔鮮嫩
蟹粉小籠包-----好多湯汁, 好味
繽紛三色--即係合桃酥、花生酥同棗糕, 合桃酥同花生酥好鬆化, 唔太甜, 棗榚我無食, 家人話好味
仲有部長送嘅酒釀丸子----自己對酒釀丸子一向不太喜歡, 味淡不太甜, 丸子煙"un"

部長勁nice, 又唔會太hard sell, 真係想客人食得開心, 送晒現金卷比我哋下次用
其他侍應好勤快, 小肥髀唔小心打爛玻璃杯, 即刻有人處理
連埋啤酒, 埋單$19XX(尾數唔記得
特色松子魚
乾貝竹笙扒時蔬
繽紛三色
2010-10-04 38 浏览
去了在香港難得能保持一貫水準的小南國. 叫了以下菜式:- 冷盤三拼-味道還可以馬蘭頭招牌小籠包 (5隻)蔥油香蔴餅 (小)四喜烤夫特色燻魚灌湯生煎包-煎得香脆, 餡料及湯汁有鮮味, 真係好熱.擔擔麵 (湯另上)砂窩雲吞雞 (半份)干燒明蝦球-有六大隻蝦球,爽口彈牙!棗泥千層糕, 桂花糕, 超級好味食到勁飽呀, 好滿足的一餐!!!!!!
去了在香港難得能保持一貫水準的小南國.

叫了以下菜式:-

冷盤三拼-味道還可以
馬蘭頭
招牌小籠包 (5隻)
蔥油香蔴餅 (小)
四喜烤夫
特色燻魚
灌湯生煎包-煎得香脆, 餡料及湯汁有鮮味, 真係好熱.

擔擔麵 (湯另上)

砂窩雲吞雞 (半份)
干燒明蝦球-有六大隻蝦球,爽口彈牙!
棗泥千層糕, 桂花糕, 超級好味

食到勁飽呀, 好滿足的一餐!!!!!!

2010-09-30
(非会员)
2010-10-04 46 浏览
前陣子,因拎證書,到了德福,見有免費巴士到MEGA BOX,便去行行,晚上到了小南國開餐~因我6點左右已去到,不用等位,入去就有位坐~茶叫心心相印,是店員介紹的,都幾得意原本是類似茶餅的東西,浸了一會就開了花,幾靚另外叫左杯雪梨蜜(定茶?),好清潤,原本那天是有點喉嚨痛,喝杯熱的雪梨蜜當堂舒服晒~前菜:皮蛋凍豆腐(不太記得個名),好好味!薄切豆腐好正!腐皮卷,好像是素來的~我好鍾意食!點心:小籠包,這個小籠包好似是限定的,在台上有推介牌,便叫了,這個不用薰醋吃,因為已經浸了在湯上,有些虫草在面,覺得好似高貴好多~~飯:石頭蒜容炒飯,無啦啦有點韓式的感覺~有點格格不入~米粒有點硬~但蒜容味勁!我最愛~甜品:不太記得名,好像是綠茶奶凍,奶味重~一讚:真係好細心呀!每人都有兩對筷,我太大鄉理啦,初頭我都唔知做乜有兩對筷子~原來其中一對是公筷來的!
便去行行,晚上到了小南國開餐~
因我6點左右已去到,不用等位,入去就有位坐~

茶叫心心相印,是店員介紹的,都幾得意
原本是類似茶餅的東西,浸了一會就開了花,幾靚

前菜:皮蛋凍豆腐(不太記得個名),好好味!薄切豆腐好正!
腐皮卷,好像是素來的~我好鍾意食!

甜品:不太記得名,好像是綠茶奶凍,奶味重~

飲前一茶餅
限定小籠包
雪梨蜜
奶凍
2010-10-01 201 浏览
中秋節一家人去咗小南國做節, 一住低服務生就拎咗杯雪耳紅蘿蔔水嚟, 服務態度不錯。 五福臨門(炸湯圓 / 核桃酥 / 花生酥 / 桂花拉糕 / 南瓜糰 ): 買相好得, 仲要好好味, 唔太甜。 . 宴前五小碟(山珍雲耳 / 香汁鴨舌 / 特色燻魚 / 金瓜絲海蜇 / 翡翠百頁卷 / 四喜烤麩 / 拍青瓜 / 糖醋小排骨): 份量十足, 買相又係好得兼碟碟都好好味 清炒河蝦仁; 唔油, 炒得好乾身外婆紅燒肉: 睇好似好肥但係佢哋真係做得好好, 一啲肥都無...贊!

清炒河蝦仁; 唔油, 炒得好乾身

蟹粉豆腐
清炒河蝦仁
外婆紅燒肉
椒鹽小黃魚
2010-07-07 52 浏览
總括來說都唔差, 價錢適中, 服務態度亦無問題, 可能唔係周末所以侍應人手算充足特色燻魚 (冷盤, 味道幾好, 但頗為多骨)尖椒皮蛋豆腐 (冷盤, 較為失望, 唔夠辣, 皮蛋無皮蛋味, 豆腐無豆腐味)薺菜百葉卷 (冷盤, 實在唔掂當, 薺菜陣味太古怪了, 不是一般人愛吃)砂窩雲吞雞 (六碗份量, 雲吞唔錯, 多汁多肉, 湯又好味, 雞都唔算鞋)香菇麵筋煲 (那些麵筋好入味, 小棠菜亦不是點綴, 份量唔少)外婆紅燒肉 (Prefect, 燒肉好好味, 香滑淋身, 又唔會太肥膩, 但煲底既菇菇就咸左少少)石燒蒜茸飯 (這個飯幾特色, 蒜茸味好香噴噴, 最後剩低既飯焦又好食)灌湯生煎包 (內裏肉汁豐富, 外皮煎得剛剛脆口)三鮮窩貼 (可能已經飽哂, 加上入錯單所以遲上枱, 故此覺得一般貨色)

特色燻魚 (冷盤, 味道幾好, 但頗為多骨)
灌湯生煎包 (內裏肉汁豐富, 外皮煎得剛剛脆口)
2010-07-06
生日