2019-07-31 102 浏览
係附近做完野就搵下有咩食,同朋友都想食D 小菜類就試下呢間有唔少好評,又見到門口有好多雜誌推介就入去試下一入去見到成個環境都好舒服同乾淨,唔會好似一般酒樓咁污糟冰鎮固魯肉 冰鎮固魯肉 好岩夏天食,甜甜酸酸好開胃,而且冰鎮口感好特別我都係第一次食冰鎮的固魯肉班球兩食第一食就係班球炒西蘭花龍躉啖啖肉,好滑,龍躉夠曬鮮味,西蘭花吸曬鮮味,又好爽口第二食就係班球清蒸米粉,米粉吸曬魚的鮮味同精華,好鮮甜,好好食杏汁豬肺湯 杏汁豬肺湯真材實料夠曬滋潤養顏,杏汁整成的奶白色湯底,好清香,好飲到停唔到口豬肺都入到味有花生小食提供

一入去見到成個環境都好舒服同乾淨,唔會好似一般酒樓咁污糟

冰鎮固魯肉
冰鎮固魯肉 好岩夏天食,甜甜酸酸好開胃,而且冰鎮口感好特別
我都係第一次食冰鎮的固魯肉

第一食就係班球炒西蘭花
龍躉啖啖肉,好滑,龍躉夠曬鮮味,西蘭花吸曬鮮味,又好爽口

豬肺都入到味

前菜小食

有花生小食提供
2019-07-29
前菜小食
  • 杏汁白肺湯
2019-07-29 151 浏览
男友住葵涌 都唔知原來呢度有間集小菜、火鍋、海鮮、刺身於一身既餐廳Openrice見到幾多好評就黎試下點知睇左一陣都唔見三門仔呢個名原來係隱藏左係個logo入面唔講以為佢叫漁夫🤣格局都平民踏實風格 幾多位 唔會太逼首先叫左個斑球兩食 是日主菜1)西蘭花炒斑球第一食 好高水準份量都多 好大碟 夠3-4 個人share石斑係游水魚 唔係冰鮮 連魚皮魚皮好厚 條魚應該好大條味濃 鮮甜 厚實 唔會散開魚肉唔會過熟 咬落去好嫩滑~ 保留到新鮮既口感成舊全部都係肉冇骨 岩哂我食好full既口感 勁滿足用西蘭花🥦墊底2)蒜蓉粉絲蒸斑腩 第二食 又係勁大碟 擺酒宴會果d份量今次呢個係有骨既 應該係條斑既另外部分 都好好食送飯一流就算佢多骨 都好多肉岩哂我呀爸呀媽呢d中意”算”骨既老一輩3) 招牌菜膽杏汁白肺湯唔怪得係招牌 平時屋企唔識煮呢個湯未試過杏汁 未食過豬肺 因為聽講好難洗乾淨第一次食 勁難忘 好香杏汁 豬肺都好嫩滑好補好滋陰養顏既湯 食到渣都冇得剩食到最尾d湯渣 個菜膽索哂d湯 又係好正4)冰鎮咕嚕肉好特別 第一次食用冰鎮住 既咕嚕肉勁大兜冰 好似食刺身咁😂原來冰鎮可以鎖
Openrice見到幾多好評就黎試下

其他食客食象拔蚌刺身 火鍋🍲 都勁吸引
呢度將會變成我屋企人既飯堂 下次同屋企人就叫盤刺身

• 杏汁白肺湯
2019-07-18 123 浏览
黃油 奄仔 好食到冇朋友 連啲蟹鉗都肥嘟嘟 最好一早打電話去訂定先 今年啲奄仔蟹細做要食趁早 今晚加埋支清酒 仲有 前菜 雞泡魚乾 同埋 話梅涼瓜簡直係perfect嘅一餐 做嘢辛苦食好啲慰勞下自己
2019-05-31 275 浏览
未去之前有D驚,因為住附近的同事也不知有呢間野。首先在門外看下,似乎也ok, 便入去搏一搏 。呢一搏,完全唔後悔。因為在openrice book 抬,所以送杏汁豬肺湯,好香杏汁味,正!雖然是送的,我們一行5人,各也飲了三碗多。今晚老板親自幫我們落單,介紹我們食炸子鷄、石鍋金銀蒜蟹飯、薑蔥桶蠔、胡椒鹹菜豬肚粉腸鮮魚窩,豉椒炒番薯蜆加煎米粉底。最後送的南瓜西米糖水也真材實料。蟹、蜆、蠔和魚也新鮮。一個朋友不吃魚的,也説那魚窩的魚不腥味。那個煎米粉,我食完又食。蟹飯的飯焦好脆。總之以上各菜式係無得輸 😋😋😋最後我們發現啲菜價好得意,諗住貴價嘅但又唔係好貴,啊諗住平嘅佢又貴喎,可能係佢哋嘅策略😀5個人食$1100而食咁既質素嘅食物也是ok的。

那個煎米粉,我食完又食。
蟹飯的飯焦好脆。

總之以上各菜式係無得輸 😋😋😋

5個人食$1100而食咁既質素嘅食物也是ok的。
胡椒湘菜豬肚魚鍋
薑蔥桶蠔
豉椒炒番薯蜆,煎米粉底
石鍋蒜蓉蟹飯
2019-05-31
胡椒湘菜豬肚魚鍋
2019-05-31 221 浏览
今日去咗石籬食飯,就係石籬商場附近嘅三門仔漁夫火鍋點心專門店。先來講下食物方面1)杏汁白肺湯呢個豬肺湯真係不得了,一打開個蓋就聞到好香杏仁霜味,個湯底仲有好多豬肺添!名副其實嘅老火湯,聽老細講,豬肺湯係超級有益架!2)金銀蒜鮮蝦飯呢個今日尚算他飯份量真係好多,大約係for三至四人 ,同埋真係好足料,有大約四至五隻蝦喺個飯上邊,依家仲好入味!撈埋炸蒜真係好嘢味!3)飯後甜品食完飯之後,不妨食下啫喱糖!值得一提嘅係,係啫喱糖下面,有啲冰喺度,可以減慢啫喱糖溶嘅速度,餐廳呢個舉動真係好貼心!仲有幾款其他食物我哋都試咗,都係唔錯~整體來講,餐廳嘅環境,食物,服務都好唔錯,如果行開附近嘅朋友仔好似可以去試吓!

先來講下食物方面

1)杏汁白肺湯

2)金銀蒜鮮蝦飯

3)飯後甜品

仲有幾款其他食物我哋都試咗,都係唔錯~

2019-05-22 180 浏览
生日月第一餐生日飯,由朋友發板,帶我嚟到兒時居住嘅地區石籬,好多年無返嚟,估唔到呢度會開咗間海鮮小菜火鍋餐廳,舖頭唔算大,但環境舒適今次我地先試小菜,下次約多幾個朋友先打邊爐杏汁白肺湯,未飲已經聞到好香杏味,豬肺洗得乾淨,十分足料,飲完感覺好潤油鹽水浸蜆,老闆話呢隻叫蕃薯蜆,比較大隻,食落啖啖肉黃金海生蝦,連唔太喜好鹹蛋嘅我,都覺得個蝦香味十足,連殻都可以食埋呢個日式木魚花燒魚係老闆介紹,第一次食燒黃腳鱲,外皮燒到脆脆地甜甜地,魚嘅油份封咗喺入面,肉質保持鮮嫩,食到停唔到口,真心推介食完條魚其實都飽飽地,但係見到石鍋金銀蒜蟹飯,又好想試吓,$128有大大隻蟹,鮮甜多羔,個飯好大鍋,2個人真係食唔晒要打包最後餐廳送上糖水,紅豆沙甜道適中,呢餐真係好滿足P.S. 唔知係咪開喺舊區會有人情味d,老闆、店員都好好傾,食物質素重要,待客之道更為重要,值得支持

杏汁白肺湯

今次我地先試小菜,下次約多幾個朋友先打邊爐

油鹽水浸蕃薯蜆

油鹽水浸蜆,老闆話呢隻叫蕃薯蜆,比較大隻,食落啖啖肉

黃金海生蝦

石鍋金銀蒜蟹飯

最後餐廳送上糖水,紅豆沙甜道適中,呢餐真係好滿足

2019-05-06
黃金海生蝦
2019-05-19 86 浏览
去完探朋友之後, 難得出到黎,咁梗係要一齊食埋飯, 吹得陣水先走架啦咁朋友就話去附近D間三門仔食, 我一於死跟!門面平民得黎又夠整齊, 岩晒我地, 唔想咁貴得黎又要食得好!前菜都唔係一般花生咁簡單, 幾有誠意喎!入面環境都幾闊落, 枱同枱之間既距離都夠, 有私人空間岩晒吹水龍蝦湯-$48位D個龍蝦湯龍蝦味超濃, 有埋忌廉味令成個湯加上CREAMY, 好夾, 而且料係超足, 係真係有龍蝦肉, 出面真係好少飲到咁高質既龍蝦湯龍蝦二食-三文魚籽龍蝦焗飯-+$54/位經理介紹食埋D個龍蝦焗飯, 食落得一個感覺係-好香濃, 係蛋味, 龍蝦味好香濃, 咬咬下, D三文魚籽爆左, 三文魚籽味滲入飯香, 增加口感之餘又增加香味, 好好味石窩疆蔥桶蠔-$168D個蠔係完全唔腥的!!!我係街好少食生蠔的, 因為我好怕腥, 但經埋拍心口保證, 又抵受不住隔離枱D個蠔既香味誘惑, 就信佢一次, 結果係冇叫錯, 蠔真係好好味, 又夠大隻, 又多, $168係超值的!日式木魚花燒魚-$168D條魚其實係倉魚黎, 滑得黎又夠魚味, 就咁食已經好好味, 而夾上沙律醬同木魚, 又第二個味道, 估唔到倉魚都可以咁好味石窩
去完探朋友之後, 難得出到黎,
咁梗係要一齊食埋飯, 吹得陣水先走架啦
咁朋友就話去附近D間三門仔食, 我一於死跟!

前菜都唔係一般花生咁簡單, 幾有誠意喎!

龍蝦湯-$48位

龍蝦二食-三文魚籽龍蝦焗飯-+$54/位

石窩疆蔥桶蠔-$168

日式木魚花燒魚-$168

石窩蝦醬通菜-$78
通菜好嫩, 材料幾靚, 蝦醬好香好嫩味, 而且石窩做法保持温度, D個好好味

甜品, 送的, 好味, 重點免費, 爽呀!!!

總結中菜黎講真係好有創意, 好味, 價錢算平民化, 環境服務都唔錯, 我地都盡興而歸, 唔錯唔錯!
2019-05-07
2019-05-18 182 浏览
有朋友最近搬了去石籬村住,我上去參觀完後就研究一下附近有什麼晚餐、有什麼餐廳。上網看openrice看到這間三門仔的菜色好像不錯,又剛好在附近,最後就揀佢三門仔我印象中是吃海鮮的地方,這一間跟三門仔漁村有什麼關係呢?入座後看到餐牌旁有本書介紹三門仔漁村餐廳的美食,我想這一間是分店吧!反正也不知道什麼好吃,直接叫侍應幫我們推介一下,最後要了龍蝦湯、桶蠔、通菜等。侍應推介的龍蝦兩食,價錢適中。最先來的龍蝦湯跟我平常看到的有點不同,配料十足,可以看到入面還有很多龍蝦肉!而且味道鮮甜濃郁!完全不是平時那些西餐廳用粉開出來那種感覺!另外就是三文魚籽龍蝦焗飯,焗飯氣勢十足,龍蝦還原放上做裝飾,一啖三文魚籽配上少許忌廉汁起起來剛剛好,魚籽的魚油香熱食時更是香濃!焗飯有不少龍蝦肉,這個龍蝦值得一讚,肉質彈牙新鮮!石鍋薑蔥桶蠔:起碼有十粒以上大桶蠔!而且是石鍋新鮮熱上!我欣賞桶蠔沒有沙,也沒有腥味,包著蠔的粉槳在石鍋上煎得更香口!不得不提這個石鍋真的十分熱!食物上枱是一直冒煙,千萬不要碰到!另外石鍋蝦醬通菜也是一絕,很濃郁的蝦醬味,但吃起來並不會太鹹!而且個人覺得這批通菜很新鮮,爽脆!最後這個木魚燒倉魚

石鍋蝦醬通菜

木魚燒倉

最後這個木魚燒倉魚,我還以爲自己去了日式餐廳呢!倉魚分大條,但燒起來並不會把魚肉燒得很老,夾開發現肉質十分鮮嫩,好像比蒸魚控制得更好!而且那些油脂甘香保持,原來倉魚配上木魚挺夾的!可以不用再點沙拉醬,因為倉魚本身的油脂也足夠,充滿魚油香!

最後甜品有一盤啫喱,完美的收尾。總結是這間餐廳是跟平時吃的海鮮店有點不同,店員會推介一些特別的煮法,很過癮!
2019-05-14
石鍋蝦醬通菜
三文魚籽龍蝦焗飯
最近都愛四出尋找一些隱世中菜館 經家住葵涌既朋友介紹下 同飯腳去試試呢間名字頗特別既中菜館 三門仔漁夫火鍋點心專門店位於葵涌住宅及工業區之間 地點確實有點偏遠 時間尚早 雖然無訂枱都可以入座完全唔洗等 店內裝潢頗為特別 有不少香港特色擺設之餘 仲有一幅以漁民捕魚的海上風光畫 天氣開始熱 打邊爐有點上火 所以選擇食特色小菜 雖然唔算肚餓 不過都同飯腳點了好幾款小菜 話妹涼瓜片 涼瓜片是涼食 爽口開胃 巧妙地用上話妹既甜酸味遮蓋涼瓜既甘苦味 味道甘甘甜甜又帶點酸滿滿話妹味  用來作下酒菜更是一流 黃金南瓜條 南瓜香甜 混上蛋黃 甜中帶點醎香 意想不到的稔熟好食 更意想不到南瓜可以咁整 彩椒炒蕃薯蜆+煎米粉底 蕃薯蜆肉質鮮甜肥美 拼上彩椒令整碟餸更添色彩 加左煎米粉底 煎至餅形一開八件 熱食時餅邊香脆 好好食 中間部分米粉吸收左豉椒汁 食落唔會太乾又有層次 呢個拼法無得輸蒜香牛柳粒 牛柳粒蒜香惹味 鑊氣夠 牛味香濃 食落香軟細滑可口 肉汁豐富而且唔油膩 日式木月花燒倉魚 魚皮燒得微焦香脆 魚肉嫩滑唔鞋口 倉魚好新鮮所以入口鮮美唔腥 配上沙
最近都愛四出尋找一些隱世中菜館
加左煎米粉底 煎至餅形一開八件 熱食時餅邊香脆 好好食
蒜香牛柳粒 牛柳粒蒜香惹味 鑊氣夠
牛味香濃 食落香軟細滑可口 肉汁豐富而且唔油膩
日式木月花燒倉魚 魚皮燒得微焦香脆 魚肉嫩滑唔鞋口
倉魚好新鮮所以入口鮮美唔腥 配上沙拉醬同木月一併食 有獨特口感之餘味道更有層次
南瓜西米露 味道細滑有質感 食落啖啖南瓜絲同南瓜蓉 製作用心
呢間三門仔漁夫火鍋點心專門店絕對係誠意小店
偶而路過屋邨一試有驚喜
2019-05-09
2019-05-15 82 浏览
跟飯腳到石蘺工作,晚上一起食飯。石蘺之前未去過,所以就在openrice 搵左這間試下。時間尚早,無訂都唔使等位,可以直入。很有趣,以為係菜單,點知好似一本雜誌,又似一本剪報,都算用心製作。今日唔想打邊爐,所以選了食小菜,好多小菜都想食,最後2個人叫了4個菜。幸好跟飯腳都係食涼瓜的人,所以點了一個特別的小食,話梅涼瓜片,估唔到味道又幾夾,酸酸甜甜鹹鹹甘甘都齊,好爽口的苦瓜片,好食。要了一個好惹味的黃金南瓜條,原來在咸蛋黃的襯托下,可以使南瓜條變得更甜,軟糯香甜。我很喜歡食炒米粉,這個真是另一層次!彩椒炒蕃薯蛤煎米粉底,蛤肥美無沙,豉椒汁配煎米粉很好食。一開八,襯熱食,竟然邊邊是脆卜卜的,所以很喜歡這個組合。蒜香牛柳粒,一向都係中餐晚飯愛食的。 這牛柳粒嫩滑, 蒜香加添幾分惹味,味道不錯。日式木魚花燒倉魚,這個都幾有創意,燒倉魚配上木魚花及沙律醬同食。 倉魚很新鮮,不配任何配料都很鮮甜,而且一點都不腥。 而加了木魚花及沙律醬又會食唔停口。飯腳不是貓,要食無骨的。 我就是貓,任何部位都可以食清,剩下條骨,所以我們都係最佳拍檔。最後送甜品,是南瓜西米露,南瓜好甜,好味。這間餐廳應該是這屋村
跟飯腳到石蘺工作,晚上一起食飯。

石蘺之前未去過,所以就在openrice 搵左這間試下。

時間尚早,無訂都唔使等位,可以直入。

我很喜歡食炒米粉,這個真是另一層次!

蒜香牛柳粒,一向都係中餐晚飯愛食的。
這牛柳粒嫩滑, 蒜香加添幾分惹味,味道不錯。

最後送甜品,是南瓜西米露,南瓜好甜,好味。

這間餐廳應該是這屋村的晚飯好去處,咁啱路過有機會可以食一次,竟然有驚喜。
2019-05-09
2019-05-15 97 浏览
以前中學時期係住係石籬,所以周圍環境都比較熟,最近去左石籬探下朋友,順便一齊食下晚飯,朋友就帶左我黎依間三門仔漁夫私房菜。一入到店裡裏,老闆就好熱情招呼,問幾多位,落單個陣老闆仲會推薦時令海鮮同邊種煮法最配合到海鮮添。睇左餐牌,發現有款驚喜靚湯,唔間間食店都有供應,無錯就係-杏汁白肺湯!眾所週知煮一碗白肺湯工序又多,又繁複,屋企都唔會煲,所以見到餐單有寫,梗係即係問下老闆仲有無得飲,好彩仲有!湯係用燉盅上,非常保暖,一上枱就聞到杏汁香味,平時最怕食內臟,因為處理得唔好會有陣腥味,難以入口,估唔到依個豬肺食落又無咩腥味,成個湯好清甜,滋潤又養顏!落單老闆好推介蕃薯蜆,依隻蜆之前未聽過,問左老闆,佢話蕃薯蜆大隻又好食架。 果然真係無推介錯,肉質飽滿又滑嫩,好有鮮味!黃金蝦係我最愛,濃郁嘅鹹蛋黃味,蝦殼又脆卜卜,肉質爽口又彈牙,成隻蝦連殻都可以食架!好食到停唔口!日式木魚花燒魚估唔到小店都有fusion菜食,上菜個陣老闆提一提要點埋沙律醬同木魚花一齊食。 不過我第一啖梗係要試下原味,燒鱲魚第一次見,估唔到燒完肉汁仲好豐富又嫩滑。第二啖配沙律醬同木魚花,好有日式風味,酸酸甜甜,連本身少少魚肉嘅
,順便一齊食下晚飯
,朋友就帶左我黎依間三門仔漁夫私房菜。

一入到店裡裏,老闆就好熱情招呼,問幾多位
,落單個陣老闆仲會推薦時令海鮮同邊種煮法最配合到海鮮添

睇左餐牌,發現有款驚喜靚湯
,唔間間食店都有供應,無錯就係-杏汁白肺湯!

杏汁白肺湯

,估唔到依個豬肺食落又無咩腥味,成個湯好清甜,滋潤又養顏

鹹蛋黃金蝦

黃金蝦係我最愛

日式木魚花燒魚

。第二啖配沙律醬同木魚花,好有日式風味,酸酸甜甜,連本身少少魚肉嘅腥味都掩蓋埋,最適合小朋友食

其實食完上面幾碟餸都已經好飽,但比傳媒訪問片中石鍋金銀蒜蟹飯吸引到
,所以決定加單,一於食到飽上心口先

老闆一如既往都有細心提一提
,如果想食飯焦就要等待5-10分鐘先好攪拌。 我同朋友都好鐘意食飯焦,就好乖咁等待⌛️。

蟹飯有一整隻嘅肉蟹,雖然唔係好大隻,但蟹肉好多,食到啖啖肉,味道鮮甜

飯底係用蒜蓉加蛋預先炒過,熱辣辣又香,飯焦脆卜卜
。最值得一提係石鍋夠曬熱,由頭食到尾都無變凍,味道可以好好保持

最後仲好貼心送左一人一碗紅豆沙
,煲到起曬沙,清甜解膩,真係一個圓滿嘅結束

2019-05-06
鹹蛋黃金蝦
2019-05-12 109 浏览
今日母親節,想一家四口齊齊去食餐飯慶祝下,聽講屋企附近有間餐廳唔錯就book咗夜晚8點半去食。去到見到人咁多都以為安全,我地叫咗個四人餐($988)同埋一渣青檸花旗蔘蜜其中鮑魚,和牛粒同個蠔都係還可以,只係份量太少,唔夠飽肚。不過問題黎啦。會呢度上菜極慢,侍應好明顯係缺乏經驗,上菜嗰陣仲問我係咪25號枱。我心諗,我點會知自己係幾多號枱?另外又有次個侍應逐台問人係咪叫咗啤酒,有人吖佢落單佢先話無帶筆喺身。明顯睇得出員工訓練不足,極度低效率同服務水準。其實佢地啲野食某幾道係okay, 不過份量太少。餐廳個電視一路播住個石鍋飯可以裝到幾多碗幾多碗飯,我地就打算食完再睇下加唔加單。最扯火件事黎啦,我地等最後個飯等咗大半個鐘,然後有個侍應出黎對單,問我地啲野黎齊未。原來個石鍋金銀蒜蟹飯竟然俾人落咗咗落第二枱度!仲要已經賣哂!佢話會換個三門仔海鮮炒飯黎,然後再幫我地減啲錢。我地已經又嬲又餓,只希望佢拿拿林拎啲飽肚啲嘅野食黎食完走人。又等咗3個字,個飯終於都黎。嗰陣時已經10點幾,我地真係未試過食餐飯兩個鐘都仲係餓,所以就拿拿林食。個飯好鹹,鹹魚未撈勻就上碟,所謂海鮮都係等啲蟹籽同幾粒蝦仔。雖然我好

其中鮑魚,和牛粒同個蠔都係還可以,只係份量太少,唔夠飽肚。

三門仔炒飯

又等咗3個字,個飯終於都黎。嗰陣時已經10點幾,我地真係未試過食餐飯兩個鐘都仲係餓,所以就拿拿林食。個飯好鹹,鹹魚未撈勻就上碟,所謂海鮮都係等啲蟹籽同幾粒蝦仔。雖然我好餓,但係個飯真係太鹹,所以我地都有食剩。

然後個侍應甜品嗰陣話:「唔夠飽呀?俾個甜品你食!」聽落十分礙耳之餘,個甜品就係啲魚膠粉啫哩加啲朱古力彩針,然後下面就係佢地出刺身/生魚嘅冰兜。我真係唔敢,亦都唔想食,只想快啲食完走人。

最後埋單時,仲發現佢地不單止無幫我扣返錢,仲加多咗我地幾罐野飲嘅錢。我嗰陣真係好嬲,問佢地咁嘅服務憑乜野收我地服務費。佢地都知錯幫我改返張單。最後走嘅時候一聲對唔住都無,淨係識講多謝。我地成枱水魚俾你咁昆梗係要多謝我地啦!

最後最後都要講多次,呢間野啲服務態度,質素係完全令人失望,同openrice嘅評分完全搵唔到任何關連。如果你地問我嘅話,我就唔會再去食架啦,與其俾千幾蚊慶祝母親節換成肚氣,我不如大家開開心心出去食放題無咁嬲!

甜品
2019-05-12
庆祝纪念
母亲节
2019-05-12 73 浏览
阿妹話佢屋企附近有間幾正既私房菜館,於是我就約個朋友一齊去品味一番這漁夫火鍋點心專門店就開係石離商場附近既,小區生意仔,人流吾多,入面又裝修得幾好坐得好舒服店員俾左幾份餐牌我地睇.原來菜館都得過好幾次雜誌既介紹.晚巿,就一般食小菜或火鍋既.我地最後叫左小菜,我就叫左個金銀蒜蝦石鍋飯,太史鮮魚羹同一支桂花菊花露.店員好有禮貌甘溫馨提示我地石鍋飯會好熱,小心吾好燙親.同埋,飯底有飯焦,可以翻開的飯食到.但其實,個蝦鍋一送上枱,我己被佢陣銀蒜香味同開邊虎蝦吸引住啦,開左邊既蝦,特別入味,又容易食,混埋的蒜香同少少飯焦一齊食,又香脆又美味,正呀!太史鮮魚羹,好鮮甜,啖啖肉,好足料,仲加左的陳皮,更加正.店員見我食緊魚羹,又好好甘走黎叫我小心魚骨,因為魚肉係人手拆骨取肉,所以,可能都會吾小心夾雜左小小魚骨.食飽香口惹味既小菜,再飲下支冰涼既桂花菊花露,感覺好正,仿似一股清泉.菜館的小菜每碟都好足份量.我地兩個食左差吾多一個半鐘至食得晒.食到好飽,我諗下次都係叫多幾個朋友一齊試埋其他小菜.

我諗下次都係叫多幾個朋友一齊試埋其他小菜.
2019-05-09 72 浏览
琴晚經過石籬,同朋友去咗呢間餐廳食個晚餐, 估唔到真係好有驚喜😍😍 同埋呢間餐廳嘅店員態度真係好好, 好有禮貌👍, 食嘅過程中仲會幫我地換碟,收返食完既碟等,good呀!值得一讚我其中一個印象深刻既餸就係日式木魚花燒倉魚: 倉魚表皮好香脆可口,魚肉好滑好淋身,好入味😍 配埋沙律醬,幾正😋 同埋木魚都幾有口感仲有話梅涼瓜片我都好鍾意😍😍 我本身都唔太喜歡吃涼瓜片, 因為驚苦, 但係呢個加埋梅子, 梅子汁配埋涼瓜片, 好清甜, 一啲都唔苦, 好清涼嘅感覺😍😍 令我本身唔鍾意食涼瓜嘅人,都忍唔住食咗好多片😋另外蒜香牛柳粒都幾正, 牛柳粒軟硬適中, 配埋啲蒜味, 都幾惹味😋我哋覺得呢間餐廳既大廚同埋店員都好有心,同埋都有好多唔同款式嘅食物畀客人揀👍

2019-05-06 104 浏览
今天約了友人見面,便在她家的附近找了一間餐廳吃晚飯,於是來了這一間三門仔漁夫火鍋點心專門店。餐廳內的裝修很花心機,給人一種很舒服的感覺,店內環境亦十分舒適,柔和的燈光令人有種放鬆的感覺。我們點了蝦飯,炒飯十分出色,其中亦有XO醬,令其口感更加豐富!蝦飯亦很足料,絕對不是小蝦一兩隻,米飯粒粒金黃,賣相吸引,令人胃口大開!而餐廳的烤魚亦值得一試,微焦的魚皮加嫩滑的魚肉,絕對開胃。餐廳的員工亦為我們介紹了一種獨特的吃法,魚肉點上沙律醬,就更為好吃,口感獨特,必定要嘗試。