2020-07-11 509 浏览
上到熟食中心行去入面個間大排擋188$辣酒煮花螺 總共得三十隻?大量銀芽做掩飾 花螺係咪甘貴呀?食水太深。係呢個市道下 做香港人生意應該要均真啲啦海鮮以外嘅野就還可以接受豆腐海鮮匙都算煲 味道尚可。
上到熟食中心行去入面個間大排擋
188$辣酒煮花螺
總共得三十隻?
大量銀芽做掩飾
花螺係咪甘貴呀?食水太深。
係呢個市道下 做香港人生意應該要均真啲啦

海鮮以外嘅野就還可以接受
豆腐海鮮匙都算煲 味道尚可。
辣酒煮花螺
2018-03-22 1171 浏览
年初四,上鵝頸橋街巿食飯,點知得三興有開,矛計啦,試吓囉!首先,人地圍圍枱上哂菜,我地d菜都無影,叫咗個炸蠔餅,草莓骨同蒜蓉蒸開邊蝦啫,又話入咗單,等到圍圍枱都食兩轉,叫我點敢再幫襯?草莓骨無草莓,連搽麵包果d草莓醬都食唔出,咁.... 叫草莓骨黎做咩?等咗成個鐘嘅蒜蓉蒸開邊蝦,終於上枱,蝦肉唔梅,合格,蠔餅有驚喜,外表炸到成朵花咁款,夠特別!會唔會再幫襯?嘿嘿.... 咪玩啦!
年初四,上鵝頸橋街巿食飯,點知得三興有開,矛計啦,試吓囉!
會唔會再幫襯?嘿嘿.... 咪玩啦!
2018-02-28 974 浏览
今日喺港島區活動完, 原本朋友帶我哋上頸橋街市嘅熟食檔食正抖大排檔小炒, 可惜心儀食店初十一先啟市, 九菜! 一心行到過嚟.....邊間開就食邊間啦, 費事再搵。 行咗一個圈, 只有呢間三興可以食小炒, 退而求次就呢間啦。巧多小炒供選擇, 價錢跟一般大排檔及酒樓差唔多。四川地道烏江魚 ($158)烏江魚肉質非嫩滑型, 食落有啲似鯇魚肉, 比鯇魚滑少許, 少幼骨, 剛食時頗有魚味, 之但係滾得幾滾......所有煱內嘅食物都變得非常麻兼辣, 佢哋嘅火鍋底做得不錯, 底下嘅薯粉吸曬啲麻辣湯, 又香又辣, 過癮!臺灣冰梅骨 ($78)梅味唔夠, 過甜, 有點失望。薑汁芥蘭 ($68)椒鹽鮮魷 ($88)炸漿唔夠薄, 又唔夠椒鹽, 幸好都炸得幾乾身, 唔會油淋淋, 魷魚粗壯爽口。麻辣雞球煲 ($88)熱辣辣上枱, 麻香飄散, 雞肉之多.....應該緊緊夠我哋六個人一人一件吧!雞肉入味唔嚡, ok 的, 我還是愛吃全雞多過雞肉。菜脯魚煎蛋煎得乾身, 菜脯爽口, 鹹度適中。近排紅樂嘅代表作, 太貼心的祝福了, 兩樣我都好需要呀, 成你貴言五個小菜、三支啤酒及三罐可樂, 每人$ 120, 新年流流仲

行咗一個圈, 只有呢間三興可以食小炒, 退而求次就呢間啦。

巧多小炒供選擇, 價錢跟一般大排檔及酒樓差唔多。

四川地道烏江魚 ($158)
四川地道烏江魚 ($158)

臺灣冰梅骨 ($78)
梅味唔夠, 過甜, 有點失望。
臺灣冰梅骨 ($78)

薑汁芥蘭 ($68)
薑汁芥蘭 ($68)

椒鹽鮮魷 ($88)
椒鹽鮮魷 ($88)

麻辣雞球煲 ($88)
麻辣雞球煲 ($88)

菜脯魚煎蛋
煎得乾身, 菜脯爽口, 鹹度適中。
菜脯魚煎蛋

五個小菜、三支啤酒及三罐可樂, 每人$ 120, 新年流流仲係大排檔小炒, 算抵食了。
题外话/补充资料: 3.5星
2017-12-14 641 浏览
講到大排檔首選當然係三興啦,去完睇戲搵飯食就去咗灣仔街市一上到去又係人多到差不多full晒,我地等左一震終於安排到張枱比我地兩個食飯,叫咗個魚腩煲加碟芥末炒牛柳粒,食得大排檔當然要同老公啤啤,叫啤酒嗰陣時試下問有冇戰鬥碗今日好彩有提供,因為唔係次次都有的,一路飲住啤酒一路等菜黎,最後終於嚟咗兩道菜,正,熱辣辣,魚腩好多塊又夠味正常出面邊有甘多塊魚腩碟牛肉粒,都好正, 芥末味岩岩好吾會太重,牛肉又嫩吾會炒得過老,而且份量都好多,低你甘好生意,
2017-11-11
2017-12-13 381 浏览
300多元嘅羊腩煲,點知只得枝竹兩片,而肉不多出十塊,再填滿蘿蔔。汁又偏水。另外,炒蜆搵唔到一比一的殼和肉。究竟啲肉去咗邊呢?好少呵,一個地道嘅食肆會咁唴?我如何比分好呢?

另外,炒蜆搵唔到一比一的殼和肉。究竟啲肉去咗邊呢?

好少呵,一個地道嘅食肆會咁唴?我如何比分好呢?
2013-10-31 1157 浏览
鵝頸街市,是一個臥虎藏龍的飲食勝地,可是,晚上的集中地,都多時都只落在地下的三間海鮮大排檔身上,而街市上的幾間夜市好店,的確只有知情者及熟路人才知道他們的存在。是日的加班晚餐,便同同事們上來鵝頸街市,場內三選一之下,我選擇了帶有外省特色的《三興飯店》。而這一家《三興飯店》有什麼東西把我吸引住呢? 這就是一味叫做《魚食牛》的東西。人食魚,魚食牛,誰又在人的背後蠶食呢? 權力、地位、利益,往往在我們的背後吞噬我們......說回食,這一個魚食牛是什麼呢? 是煎倉魚,另在倉魚內的魚肚內,釀入了免治牛肉,之後再在魚身上面淋上咖喱汁,單是這一個製作方法,已令人覺得魚食牛非常之特別。單是咖喱倉魚已經十分之惹味,而魚肉內的牛肉,令到入口的香味再度升華,更甚的,就是魚是釀入了牛肉後才一起煎,令魚肉也充滿了牛肉的味道,的確是《魚食牛》,魚食完牛,滿身都是牛肉味。這兒提供了川菜的味道,所以有口水雞這一道菜式,我們一行三人就點了半隻口水雞。單是看當中的辣汁,已經覺得這東西有一定程度的辣,但咸香的雞肉味,仿佛把辣口的味道中和了,我們的口,是有點辣,也是辣到流口水的辣,但舌頭感受到的,只是微辣。不夠辣嗎? 這一

魚食牛
不夠辣嗎? 這一個傷心丸就一定把你弄到眼淚長流。原因是什麼,簡單的炸蝦丸能令你流多少眼淚呢? 答案就在那丸的內心,受得了的,或是受不了的,都一定令你咳一咳,或辛苦地合一合眼,那是什麼呢? 就是幾乎爆醬的日本Wasabi,完全是一個刺激。
傷心丸
豆豉鯪魚油麥菜,是我們的上海上司點的,我們都很 surprise 國內人會懂得這一種食法,問了一下才知道,他們也很流行用豆豉鯪魚去炒菜。這一個菜,炒出來不算是油膩,也許沒有用上一罐,甚至是半罐鯪魚吧,而且用豆豉鯪魚來炒菜,同咸魚一樣,落少少已經可以很有味,而是日的這一個炒菜,少少魚,多多菜,味道濃郁咸香。
要找一流的街市大排檔,灣仔的鵝頸橋街市絕對是一個不容錯過的地方,場內的早、午、晚三個時段,絕對是各有各精彩,再者,這一個街市更有乎合素食者同清真食者的美味食肆。

是晚的《三興飯店》,把北方的口味帶進了街市大排檔,與港式的小炒融合為一體,的確是有一種獨特的色彩。上一次來,食過了他們的水煮菜式,愛辣者,這兒的水煮魚,一定要試。
魚食牛
傷心丸
並唔係第一次去鵝頸橋街市食飯,但係係第一次去三興之前一直唔識貨,真係覺得好對唔住自己!幸好今次有朋友帶路,入到最篤篤,終於有機會一試!我嘅例牌:椒盬九肚魚,無得輸!除咗材料本身新鮮之外,唔係「成身粉」是常識吧?好耐冇食過咁正嘅椒盬九肚魚,外面香脆、裡面嫩滑!雖然係炸嘅,但唔會覺得油膩,夠哂乾身,YUMMY!!全晚最唔得嘅竟然係呢味豉椒炒蟶子 勁唔開心…人哋好鍾意食蟶子的說…唯一要講嘅就只有「唔多新鮮」,因為炒得再香再靚都好,食海鮮,唔新鮮就咩都假!「叫錯」咗,本來係想要臘腸炒芥蘭,點知叫咗臘味…味道不錯,不過都係普通嘢,無驚喜~人生第一次食琵琶豆腐!愛上了!連半唐番朋友都識叫嘅菜,我呢個正宗香港人竟然未食過…失敗~由於我之前未食過,所以無得比較,不過就覺得呢度整得VERY NICE!!聽講係魚肉同豆腐做成嘅?正常豆腐無乜味,但係佢加完魚肉仍然一啲鯹味都無喎~蒜茸粉絲蒸扇貝,味道不錯,但扇貝細到無肉食咁…士多啤梨骨,味道OK,但肥同骨多,又係肉少…朋友果然食開「知訂」,叫咗呢個芝心百花球,正!啱啱炸起,外脆內軟,非常彈牙,而個心又好香好滑嘅芝士味,係三興嘅又一必食之選!整體而言都係好唔錯
並唔係第一次去鵝頸橋街市食飯,但係係第一次去三興
之前一直唔識貨,真係覺得好對唔住自己!
幸好今次有朋友帶路,入到最篤篤,終於有機會一試!

我嘅例牌:椒盬九肚魚,無得輸!
除咗材料本身新鮮之外,唔係「成身粉」是常識吧?
好耐冇食過咁正嘅椒盬九肚魚,外面香脆、裡面嫩滑!
雖然係炸嘅,但唔會覺得油膩,夠哂乾身,YUMMY!!
椒鹽九肚魚
全晚最唔得嘅竟然係呢味豉椒炒蟶子
勁唔開心…人哋好鍾意食蟶子的說…
豉椒炒蟶子
「叫錯」咗,本來係想要臘腸炒芥蘭,點知叫咗臘味…
味道不錯,不過都係普通嘢,無驚喜~
臘味少芥蘭
人生第一次食琵琶豆腐!愛上了!
連半唐番朋友都識叫嘅菜,我呢個正宗香港人竟然未食過…失敗~
琵琶豆腐
蒜茸粉絲蒸扇貝,味道不錯,但扇貝細到無肉食咁…
蒜茸粉絲蒸扇貝
士多啤梨骨,味道OK,但肥同骨多,又係肉少…
士多啤梨骨
朋友果然食開「知訂」,叫咗呢個芝心百花球,正!
芝心百花球
整體而言都係好唔錯,係扇貝同骨無乜肉食啫~
不過如果下次再去鵝頸橋街市食飯,我都會揀三興!
2013-10-12
$130 (宵夜)
椒鹽九肚魚
琵琶豆腐
芝心百花球
10:00pm上去, 有位唔駛等, 有得食4個人3碟餸, 叫做夠食因有3位女士1. 士多啤利骨 - 士多啤利味唔夠重, 整體OK2. 黑椒豬展骨 - 好食, 但見大部分人都係點避風塘豬展骨, 下次都係叫番招牌款3. 招牌雙心丸 - 估佢唔到, 咬落有驚喜, 唔錯, 係份量太少了4. 4罐汽水 - 周圍都係一樣味, 唔多講埋單~$220, 唔算太貴
10:00pm上去, 有位唔駛等, 有得食

2013-07-20
招牌雙心丸
黑椒豬展骨
2012-06-05 208 浏览
超時工作,晚8點,又是時候大家先食個飯再繼續努力工作啦。又要近又要快,公司座落在鵝頸橋街市旁根本不用怕找不到地方食飯。行落樓下,就是風味海鮮排檔。三間風味排檔都留了腳毛,想找一點新意的我就想到了熟食中心,真正街市內的熟食檔。而我們亂打亂撞地,選擇了三興。上到黎街市,大排檔的賣點不再是以海鮮為主,鑊氣小炒才是大排檔的主要賣點。受啤妹誘惑而叫下了生力啤之後,我們細心鑽研menu時發現,這一家店凡老闆娘原來是四川人,同事見是四川菜,一點就點下了一份水煮牛肉,我們由辣開始。水煮牛肉,一大窩的充滿了辣椒同花椒,辣油鋪滿面,夾上來的芽菜,能看到紅色的油,一滴一滴的滴出來。麻、香。辣,可能是自己承受到,這辣味,這牛肉,這麻目感,非常之好,只恨此水煮,辣味就了香港人,而我們沒有要求加辣,感覺未到家。但這味道,依然是好食。 避風塘豬仔骨,也是以辣為主,辣椒,蒜炒出來像椒鹽,但因為蒜香較重又令人覺得似避風塘風味,豬仔骨肉嫩,香口,同在樓下其中一檔的手揸骨同種,但味道不同,這一個可謂是升級版。 奇怪的名字叫做魚食牛,是這店的招牌

奇怪的名字叫做魚食牛,是這店的招牌菜之一,魚點樣食牛,是不自量力的意思? 同瀨蛤蟆想食天鵝肉同義? 非也! 魚食牛亦非真食,是倉魚肚肉,釀入了牛肉碎,但兩者的味道是不夾的,怎算? 巧妙的,魚上再淋上咖哩汁,魚煎香,牛肉煎香再放入去,變成了一個既香口又有雙重味道的特式菜,紅肉加白肉,巧妙地配合。

通菜,爽甜,同事說,家裡的火不夠猛,是絕對炒不出這樣好的通菜的。

臥虎藏龍,寶靈頓街市 (鵝頸街市),的確是尋找好味道的一個寶地。
  • 魚食牛
2011-08-26 168 浏览
椒鹽鮮魷: 超香口好食西檸雞: 合格無驚喜蠔餅: 蠔餅象沒有調味, 雖然酥脆, 但淨食的話真的一般, 沾了附上的魚露卻又死鹹...可惜炒聖子: 沒有食, 但應該不過不失吧海鮮豆腐煲: 一上桌是非常吸引, 但除辣味比較特出外, 真真是淡得不能再淡, 真想問店家拿鹽調味. 豆腐大大塊; 海鮮有蝦, 魚塊和魷魚, 但量少金茹肥牛煲: 肥牛放面頭, 下面是不多的金茹, 最下面是大量粉絲, 這不打緊, 因為如煮法得當, 粉絲能吸盡金茹和肥牛的精華而成為主角...可惜店家做不到, 又因為調味太淡之過 而且偏辣 西芹炒象拔: 又是偏辣, 象拔片量少而細, 還不如叫淨西芹好過 金沙骨: 酸酸甜甜, 開胃, 不錯 豆豉蒸倉魚: 最尾上, 只食了兩口, 不過不失另外要了白飯, 啤酒2支, 氣水等一共$808
椒鹽鮮魷: 超香口好食

西檸雞: 合格無驚喜
炒聖子: 沒有食, 但應該不過不失吧
而且偏辣

金沙骨: 酸酸甜甜, 開胃, 不錯

豆豉蒸倉魚: 最尾上, 只食了兩口, 不過不失

另外要了白飯, 啤酒2支, 氣水等一共$808

2011-03-24 155 浏览
寶靈頓街市(即鵝頸街市)樓上主要有兩間食店, 近電梯的那間就試得多, 今次就試下入面那間"三興飯店"坐下發覺, 隔離枱有人食煙, 未食野已被迫吸了兩口二手煙, 職員沒有阻止食客食煙, 只替我們換了一張遠少少的枱, 但仍然受"煙氣" ,無奈已經9點幾, 又倦又餓, 外面果間又無位, 唯有食完走人....吃了煎蠔餅好脆, 不過粉較多, 蠔好少咸雞不過不失啫啫通菜幾惹味, 西蘭花炒花枝片花枝片唔夠爽, 明顯唔係新鮮食物大致OK, 不吃埋"二手煙"就真係唔OK囉

吃了
煎蠔餅
煎蠔餅
好脆, 不過粉較多, 蠔好少

咸雞
咸雞
不過不失

啫啫通菜
幾惹味,

西蘭花炒花枝片
花枝片唔夠爽, 明顯唔係新鮮
西蘭花炒花枝片
食物大致OK, 不吃埋"二手煙"就真係唔OK囉
2011-03-23
2010-06-09 117 浏览
after reading comments of a few restaurants in the similar Dai Pah Dong Style, i have decided to select this one for our Tibet Revival venue. (Was moaning about seafood in Tibet) was never able to reach anyone with the number providede here is Openrice, therefore, friends, this is the restaurant numbers: 6385 4433 or 5186 2131We arrived pretty early, shortly after 7, were able to find seats easily.This is our dinner menu (haha...i was the only who could talk and read Chinese, my friends had no c
This is our dinner menu (haha...i was the only who could talk and read Chinese, my friends had no choice but to rely on me)
1) Black Bean fried with Bamboo Scallop -- i think the bamboo scallop wasn't very fresh, therefore they put some thai sweet sour sauce in it....NOT GOOD
2) steam shrimps with garlic and vermicilli -- yummy
3) steam scallop with garlic and vermicili -- yummy
4) fried garlic with baby Pak Choy -- yummy
5) fried chicken -- good
6) steam Wu Tao with lemon slice -- well...can be better...i had better one in other places
7) fried squid -- yummy

we have ordered at least 5 bottles of beer, i thought i have overseen sth when the bill came...
friends have already requested to visit here again...
2010-06-08
2010-04-28 128 浏览
一年一度的日本清酒祭又到,當然不能錯過,但攤位只放了少量品牌可供試飲,沒有試飲的就唯有購枝小號,試試後合心水再來「掃貨」也未遲。最終與兩位舊同事買了三枝小清酒,然後來到鵝頸街市的三興邊吃邊喝,貪這裡不收開瓶費吧。 闊別一段時間,難怪老闆娘也責怪我們「失蹤」了!有了清酒,當然還要有海鮮。我們趁附近街市收檔前的劈價時段買了些帶子作來料加工,之後再另叫幾碟小菜便成。 豉汁蒸帶子:十六隻小帶子只售 $20,再加來料加工費用,整個菜只需 $45,認真超值。平價小帶子質素不會太高,但也算新鮮乾淨無沙,以豉汁蒸很惹味,不錯。 蒜蓉蒸扇貝:扇貝一碟四隻,簡單以蒜蓉粉絲蒸已是最好。扇貝鮮甜,加上蒜蓉全滲進扇貝內,味道一流。 乾煎中蝦:蝦碌算是大隻,而且很新鮮,有不少蝦膏。以美極香煎,味道極佳,蝦殼也脆得可一併吃吧! 芝心百花球:蝦丸中心釀入芝士,然後炸成金黃色。整個百花球用上全蝦膠,入口爽口彈牙,包心的芝士也香濃美味,值得一試。 客家五香卷:以腐皮包著平日常見的梅菜蒸肉餅,然後卷成條狀炸香。創意十足,味道也不差。但整件是肉,太膩了;而且上檯兩大條,每條切開約七件,即足足一整碟梅菜肉餅份量,如果

客家五香卷:以腐皮包著平日常見的梅菜蒸肉餅,然後卷成條狀炸香。創意十足,味道也不差。但整件是肉,太膩了;而且上檯兩大條,每條切開約七件,即足足一整碟梅菜肉餅份量,如果先點了這個之後可以單點個白飯便埋單走人了!

蒸扇貝與中蝦為特價孖寶,合共只需 $108,雖然百花球單叫已 $88,但這頓海鮮餐合共每位亦不需百元,算是實惠。味道方面也好,但環境相對嘈雜,喜歡地道大牌檔小炒不妨到來一試吧。

豉汁蒸帶子
豉汁蒸帶子
蒜蓉蒸扇貝
乾煎中蝦
2010-04-12 119 浏览
答應了老闆要寫食評,雖然遲了寫,請別介意啦^^2010年3月31日我同一班同事去左三興開飯一到埗老闆哥哥好熱情招呼我地禮貌加分=]我地8個人叫左6個餸有生炒骨,避風塘豬展骨,芝士豬展骨,蒜香生菜,椒鹽鮮魷,沙拉骨我覺得避風塘豬展骨一定要試,招牌菜嘛XD好多地方冇得食架~同埋好香口~正!唔鍾意食辛辣野既可以叫個芝士味的~已經價錢實惠,仲有碟碟都夠份量~另外要多謝老闆半價汽水比我地~所以我都好比心機寫食評~希望你會看到xd
答應了老闆要寫食評,雖然遲了寫,請別介意啦^^
2010年3月31日
我同一班同事去左三興開飯
一到埗老闆哥哥好熱情招呼我地
禮貌加分=]
我地8個人叫左6個餸
我覺得避風塘豬展骨一定要試,招牌菜嘛XD
好多地方冇得食架~同埋好香口~正!
唔鍾意食辛辣野既可以叫個芝士味的~
已經價錢實惠,仲有碟碟都夠份量~
另外要多謝老闆半價汽水比我地~
所以我都好比心機寫食評~希望你會看到xd
沙拉骨
生炒骨
椒鹽鮮魷
2010-02-11 73 浏览
以為平日會無乜人 點知爆棚以為得阿叔上去食 點知咁多80後扒緊飯太多人搞到要等位 不過d侍應好好人每隔1陣就走黎提你 "呢檯就埋單 好快好快"雖然都等左10分鐘=..=巴結下老闆 全檯人有免費汽水飲 果然異性相吸 hahaha仲有得揀道地綠茶tim 無得頂!好堪坷地叫左7碟"送"..太唔吉利都係加多樣 芝土墨魚膠mix蝦膠丸 又幾好食其實老闆推介親都好食 所以1定要叫佢落單今次食左 風沙雞 沙拉骨 雜菜煲 椒鹽鮮尤 炸蠔餅墨魚膠mix蝦膠丸 咕嚕肉 蒸蟹飯.蟹飯油左d 沙拉骨漏左d 椒鹽鮮尤要襯熱食
以為平日會無乜人 點知爆棚
以為得阿叔上去食 點知咁多80後扒緊飯

太多人搞到要等位 不過d侍應好好人
每隔1陣就走黎提你 "呢檯就埋單 好快好快"
雖然都等左10分鐘=..=

巴結下老闆 全檯人有免費汽水飲 果然異性相吸 hahaha
仲有得揀道地綠茶tim 無得頂!

好堪坷地叫左7碟"送"..
太唔吉利都係加多樣 芝土墨魚膠mix蝦膠丸 又幾好食
其實老闆推介親都好食
所以1定要叫佢落單

今次食左
風沙雞 沙拉骨 雜菜煲 椒鹽鮮尤 炸蠔餅
墨魚膠mix蝦膠丸 咕嚕肉 蒸蟹飯.

蟹飯油左d 沙拉骨漏左d
椒鹽鮮尤要襯熱食