2015-08-02 548 浏览
替朋友搬家由荃灣山長水遠嚟到上水, 出了很多汗水無哂氣力啦, 點都要食個雞煲補充返!在住宅中沒太多地舖的餐廳, 要搵有鑊氣的都在市政大廈中!飲得太多鬼佬涼茶, 還是飲返啲正氣涼茶! 加多寶唔夠辣還可以加多啲指天椒!重慶麻辣雞煲半隻 $138雞肉嫩滑唔會有一舊舊脂肪! 味道惹味可口熱味慢慢滲出, 真係食到一頭煙!而且好少可有雞腎! 真係手快有手慢冇手切牛肉 $188如果遇上脂肪分佈過於分明的牛肉我一定唔感食, 而呢個分佈平均, 厚薄適中保留口感加送兩片牛胸脂也未嘗過, 不用怕它是脂肪而不敢放進口, 煮熟後是爽口的! 非常特別唐生菜$18 最緊要洗得乾淨份量亦足夠 山根$15, 響鈴$28沒理由不點響鈴山根索索味吧!辣雞煲味道濃郁點可以浪費!日本烏冬$15認住冰鮮烏冬先夠彈牙!配雞煲精華辣湯㡳, 味道最獨特再飽都要食多碟啦!平均消費 $142, 3位, 半隻雞煲+3個餸+1個烏冬+4罐裝飲品推介此餐廳 4/5雖然係遠啲, 好彩有班搵食飯團朋友陪我食哈哈, 濃味雞煲味道喺我鍾意的, 各款配料價錢合理, 而且店長非常熱情會講解佢哋嘅用料, 雞煲選擇仲有椰子花蟹雞煲, 滋補花雕醉雞鍋, 胡椒豬
在住宅中沒太多地舖的餐廳, 要搵有鑊氣的都在市政大廈中!
飲得太多鬼佬涼茶, 還是飲返啲正氣涼茶! 加多寶
唔夠辣還可以加多啲指天椒!
重慶麻辣雞煲半隻 $138
而且好少可有雞腎! 真係手快有手慢冇
手切牛肉 $188

唐生菜$18
最緊要洗得乾淨份量亦足夠
山根$15, 響鈴$28
沒理由不點響鈴山根索索味吧!
雞煲味道濃郁點可以浪費!
日本烏冬$15
認住冰鮮烏冬先夠彈牙!
雞煲精華辣湯㡳, 味道最獨特再飽都要食多碟啦!
推介此餐廳 4/5
雖然係遠啲, 好彩有班搵食飯團朋友陪我食哈哈, 濃味雞煲味道喺我鍾意的, 各款配料價錢合理, 而且店長非常熱情會講解佢哋嘅用料, 雞煲選擇仲有椰子花蟹雞煲, 滋補花雕醉雞鍋, 胡椒豬肚包雞等等, 適合唔食辣嘅朋友, 可以約埋唔食啦嘅朋友!!

三和火鍋餐廳雞煲
星期一至日: 18:00-00:00
上水石湖墟新街市二樓CF23號鋪
2015-07-27 525 浏览
吃雞煲的熱潮一直都沒有平息過,而且雞煲食店亦不斷出現,遍佈港九新界都能見到雞煲蹤影。友人帶我到新界上水的三和火煱餐廳雞煲,在石湖墟新街市裏屬大排檔熟食中心。第一次來這個街市,街市面積很大,想不到這熟食中心有那麼多食店。直行清楚見到三和雞煲banner,大約8:30pm左右,座位都差不多滿了,幸好我們只是兩個人,較易有位。一般去雞煲食店,大多數都會選擇食麻辣雞煲,但今次想試一試其他,我們就點了滋補藥材花鵰醉雞全隻$208/半隻$138。二人吃半隻都已經足夠了。先來一個滋補藥材湯底,材料份量十足,有紅棗、桂圓肉、杞子、淮山……滾熱後,將所有雞件掉入鍋內,直至再滾起後熄火,等大約十分鐘。一揭開蓋子,花鵰酒酒香撲鼻,湯底清甜。這種食法可以令雞件保持肉質嫩滑,熟透後雞件顏色潤澤,肉質鬆軟。鍋內湯底經雞件煮過後,味道加倍鮮甜。新鮮雞子$98食雞煲最好的配搭就是雞子,餐廳每日在新鮮雞檔取貨,雞子大小比平常細,咬落薄脆的外皮是滑溜的口感。如果份量能多一點就更好。鮮魚標$38色澤新鮮,價錢超值,口感特別。魚標表層是薄薄又軟又滑的外皮,包著一個爽口有彈性的心腚,連住一條螺旋形的管狀。鮮肥美鵝腸$82這裡有

新鮮雞子$98
鮮魚標$38
鮮肥美鵝腸$82
這裡有普通鵝腸和鮮肥美鵝腸兩款選擇,適合不同口味的人。對於我們來說鵝腸一定要夠肥才好吃,上枱一看已經知道新鮮。非常肥美,吃起來鵝腸肥膏甘香美味。
安格斯肥牛$138
安格斯肥牛雪花脂肪紋分佈平均。牛肉切記不要過熟,湯滾後放在鍋裏慢數五秒,左右翻兩下就可以吃。牛肉肉質鬆軟,吃起來一點都不老身。而且份量頗多,很抵食。
竹笙$32
竹笙很有營養,多吃都不怕。而且放在鍋裏滾得久都不會爛。加上竹笙能吸收所有藥材湯味,濃郁美味。
最欣賞的地方是湯底非常足料,鮮甜美味。湯底味越吃越濃,由清甜到濃郁,而且添加的是湯不是水。店長更說會因應客人需要,如果很喜歡吃花鵰酒的話,非常樂意為人客添加。加上選用的食材都為新鮮,這個地方值得一讚。惟上菜速度比較慢,可能客人太多,如能改善定會更好。
2015-07-20
2015-06-26 1554 浏览
早前入過東涌搵食,雖然蒲台島先喺香港最南,但東涌(加埋機場)晌我嘅搵食地圖已經喺最南;隔唔夠幾多日,由最南走到最北,嚟到上水食雞煲,地點就喺街坊食堂嘅石湖墟熟食中心,專程捧朋友場 。第一次到石湖墟熟食中心,一如好多市政嘅熟食中心,美食廣場格局,但估唔閒日晚依然咁旺場,人聲鼎沸,正式嘈喧巴閉,咁先喺本土嘅地踎風情 。日頭喺興記麵家,晚上遙身一變,成為三和火鍋雞煲。餐牌唔多描述嘞,一張點菜紙(湯底、佐酒小食、海鮮、丸類、肉類、蔬菜、什項、粥品、飲品、啤酒)乜都睇晒。總之,今晚打正旗號嚟食雞煲 ,所以,火鍋料就變得其次,一起身就整兩款雞煲先,火鍋料就隨意點少少。 酸辣青瓜雲耳 $20 雞煲製作需要,先食住個酸辣青瓜雲耳間一間場,青瓜、雲耳同樣爽脆,尤其後者更喺有益健康之美食,灑上好多蒜蓉,酸辣開胃之餘,又有陣陣蒜香。 胡椒豬肚包雞 $238(全隻) 「煲」底有多款選擇,如胡椒蟹煲、澳門豬骨煲、椰子花蟹雞煲、滋補藥材花雕醉雞煲……等等,先試個胡椒豬肚包雞。話就話喺「包」雞,查實只喺全雞之上放上豬肚,未有做到真正包雞,因為外間好多店子都真喺做到成個豬肚包住整隻雞,雖然外觀上未有
日頭喺興記麵家,晚上遙身一變,成為三和火鍋雞煲
酸辣青瓜雲耳 $20

酸辣青瓜雲耳
胡椒豬肚包雞 $238(全隻)

「煲」底有多款選擇,如胡椒蟹煲、澳門豬骨煲、椰子花蟹雞煲、滋補藥材花雕醉雞煲……等等,先試個胡椒豬肚包雞。話就話喺「包」雞,查實只喺全雞之上放上豬肚,未有做到真正包雞,因為外間好多店子都真喺做到成個豬肚包住整隻雞,雖然外觀上未有做到「原貌」,但味道不俗,湯底帶有濃濃胡椒香,豬肚爽口無臊味,雞肉入口又幾嫩滑,而且,份量實在唔講得少
,所以,清晒啲雞煲料都唔需要點太多火鍋配料。
胡椒豬肚包雞
重慶麻辣雞煲 $208(全隻) / $138(半隻)

雞煲依家賣到成行成市,各家有各家嘅配方,因為個胡椒豬肚包雞只有全隻選擇,所以,個重慶麻辣雞煲就要半隻嘅份量。一打開煲蓋,一陣陣嘅麻辣香氣隨即四竄,香氣四溢
,雞肉既腍滑,又入味,雖然只要小辣,一樣惹味
手切肥牛 $188

本地肥牛,油花唔算好多,但勝在肉味濃,輕灼入口,腍滑好食。不過,諗住入到嚟上水,成本應該相對低啲,但賣$188嘅肥牛都唔喺好多。
手切肥牛
鹽燒芝士丸 $38

芝士丸一向大有市場,依一款加入「 鹽燒 」元素,又會喺點?其實鹽燒個效果唔喺好突出,但溶透幼滑嘅芝士,令粒丸嘅美味度差極有個譜。
響鈴 $28、山根 $15

漸漸響鈴已成為打鞭爐例點嘅必然之物,其實好吊詭,究竟想入口喺脆,定喺索滿汁呢?所以,小弟反而鍾意食山根,索滿汁,腍腍滑滑咁,咬落又煙煙韌韌,有趣!
響鈴、山根
菜肉餃 $28、香菇貢丸 $28
以餃類嚟打鞭爐小弟一向覺得麻麻,溝雜晒個味道之餘,好多時都煮爛咗;然而,啲香菇貢丸唔錯,內裡嘅香菇醬幾濃香。
菜肉餃、香菇貢丸
脆鯇片 $38

睇起嚟頗為新鮮,輕灼一會就可以,放入口非常鮮甜,帶微微嘅脆口感。
脆鯇片
鮮枝竹 $20

兩個雞煲,讓大家食咗唔少肉,臨尾階段,喺時候補充番多少少纖維質,鮮枝竹貪佢有豆香及有嚼頭。
鮮枝竹
竹笙 $28

朋友嘅至愛,竹笙打鞭爐又真喺幾好,一來佢本身有益健康,二來淥幾耐都唔怕,唔縮又唔會爛,口感實喺爽嘅,吸收湯汁,豈會唔好味
竹笙
唐生菜 $18

蔬菜嘅嘢,都喺隨心點,用得嚟打鞭爐都唔喺食其菜鮮味,所以,食也菜由他人發辦可以喇。
唐生菜
加多寶 $10、各式汽水 $10
加多寶、各式汽水
整體而言,雞煲甚有水準,份量又夠十足,定價合理,然而火鍋料嘅款式及質素雖則不俗,但算唔上好突出。另外,始終地點對好多九龍人及港島人會嫌遠有啲偏,較難得區外客撐場,不過,以其質素相信可吸納唔少粉嶺及上水區嘅客人。
重慶麻辣雞煲
上水的朋友你有囗福了?今日上水朋友相約小妹用膳,其實兩個人有甚麼好吃!我倆經常雞煲的,夏天也無阻我倆雞煲之心!她告知小妹上水近日開了間隱世雞煲,心想應該不俗吧?但友人說,這家雞煲開在街市內,小妹已經大吃一驚,我很少會在街市熟食市場吃飯,今晚我獻出第一次吧!很好友人識路,帶小妹到街市用餐!她說在 橫額下的座位便是這店的位子,小妹不懂太多那只好跟她覓食!星期一的人客也算不少,不少人也大圍大圍的開餐,但只有我倆是兩個人雞煲,每次也遭人奇異目光,不打緊不打緊,我倆開心就好了!點餐紙的推介美食已經俘虜了我心,牛心頂, 鵝腸,豬腸,安格斯肥牛!小妹點了個雞煲,兩個人吃半隻就可以了,小辣也夠我倆!五個火鍋配料,什丸,什菌, 新鮮鵝腸, 安格斯肥牛,響鈴!小辣雞煲過了大約半小時才上枱,等到我倆肚子也餓了!!!!!!!不過一上枱我倆覺得值了,還未開煲蓋,一陣一陣的香味已經香氣撲鼻!老闆一來把蓋開了,用匙羹炒兩炒!芫茜的香也慢慢透出!!一試雞煲果然有水準,不是辣油的辣味,帶點東南亞香料味,不是四川的油膩味,是種意想不到的味道!吃到中段咬到點陳皮及當歸,竟放了點中藥提味,真的估不了!雞煲的雞肉油脂香,肉質嫩

小辣雞煲$138/half
小辣雞煲
一試雞煲果然有水準,不是辣油的辣味,帶點東南亞香料味不是四川的油膩味,是種意想不到的味道!吃到中段咬到點陳皮及當歸,竟放了點中藥提味,真的估不了!
雞煲雞肉
油脂香,肉質嫩,雞皮細滑醬汁香濃!!
嘗過雞煲後也急不及待打邊爐了!
安格斯肥牛$138

最為期待的是安格斯肥牛,肥牛索價不高,相對我在街舖吃算是平價美食,肥牛的油脂分佈均勻,紅通通的色澤已經很吸引,淥過一分鐘已經可以吃了,肥牛入口已感受到肉質嫩囗,紋路分明!!
芝心蟹籽丸
什丸$38
是最佳選擇,有芝心蟹籽丸,墨汁墨丸,墨魚丸,芝士丸,牛丸,貢丸!嘩嘩嘩,老闆用手很重耶!最欣賞是墨汁墨丸不是實掘掘的,竟是爽彈的墨丸,還有點墨魚肉,第二愛當然是芝士丸,芝士丸又香芝士味又爆漿!!
響鈴$28
,竟是全場為一敗筆,響鈴又硬又沒有脆的囗感,淥在雞煲中,味道是有,但是響鈴來貨很一般耶!!
新鮮鵝腸$78
, 分辨新鮮與否滑溜溜的,在外頭吃到的是多數是滑溜溜水水的,但這家是新鮮的又多肥膏,清新很乾淨,淥過後吸附雞煲辣味又香又辣,肥膏位是最吸引人的!
什菌$28
又平又抵吃,有雞肶菇,金菇,冬菇,秀珍菇,每種菇在雞煲中也能發揮所長,因為菇香又腍身,吸盡辣味又香又好吃!!

道地綠茶配雞煲是最好的,因為可以清熱解喝又清甜!!!!

上水的朋友請不要嫌棄地方,走進街市覓食一番,必定有所驚喜!!
小辣雞煲$138/half
2015-06-14 454 浏览
上水街市熟食中心多好野食就好多人都知,今次本來諗住食燒鵝點知sold out~吹脹!行去後面比睇下,我嗅到一陣好香嘅雞煲隨,見到又風口位咁(夠涼爽),就試下佢!第一樣野梗係叫個煲(雞)先啦!再睇下啲生料,原來有哩啲牛心頂比柏葉口感更豐厚、爽口墨汁墨魚丸唔會死實、有墨魚碎喺入面有咬口,墨香濃郁新鮮鵝腸鵝腸嘅鮮甜味加埋鵝脂肪嘅香味,令我非常滿足手切本地肥牛好多時食果啲美國肥牛,口感又「鞋」又無牛味好似食爛布一樣!而手切本地肥牛就有鮮甜味、有彈性、重牛味隱藏餐單-「牛胸油」好彩多口問一句,啲手切肥牛夠唔夠肥先?店員話:「你食得肥就不如試下胸油啦,唔係成日有ga!」胸油嘅口感比較煙韌,牛味濃就唔洗講啦,可以一試

第一樣野梗係叫個煲(雞)先啦!
再睇下啲生料,原來有哩啲
牛心頂
比柏葉口感更豐厚、爽口
墨汁墨魚丸
唔會死實、有墨魚碎喺入面有咬口,墨香濃郁
新鮮鵝腸
鵝腸嘅鮮甜味加埋鵝脂肪嘅香味,令我非常滿足
手切本地肥牛
好多時食果啲美國肥牛,口感又「鞋」又無牛味好似食爛布一樣!
而手切本地肥牛就有鮮甜味、有彈性、重牛味
隱藏餐單-「牛胸油」
胸油嘅口感比較煙韌,牛味濃就唔洗講啦,可以一試
2015-06-09
  • 鵝腸
  • 墨汁墨魚丸
2015-06-13 553 浏览
從小就住在北區, 以前會覺得北區沒有什麼好吃的餐廳, 老是出去其餘的十七區找食。不過近幾年, 漸漸發現其實美食一直都在身邊。人家總說元朗呀那裡那裡的雞煲很好吃, 愛吃雞煲的我會老遠地跑去試, 然而, 原來美味的雞煲就在附近。這一夜, 和幾位中學同學來到石湖墟街市的熟食市場, 一試上水的雞煲。一班吃辣的人, 當然要點個重慶麻辣雞煲, 這次決定挑戰中辣。在雞煲來之前, 點了兩份餐前小食, 過過口癮。椒鹽雞軟骨: 炸得香脆, 粒粒雞軟骨都很入味。酸辣青瓜雲耳: 酸酸的醋十分醒胃, 雲耳十分爽口, 青瓜也很爽脆。等了大約十多分鐘, 這個香味噗鼻的雞煲就送來了。夾起件件雞都大大件的, 這裡的雞肉很滑很新鮮, 咬開雞肉感到十分彈牙。最愛它的醬汁, 煮得非常入味, 又夠辣而且不會過咸。手切肥牛: 這裡的手切肥牛是餐廳自己切的, 厚薄度剛剛好, 灼一會就可以吃, 牛味十分濃郁。鹽燒芝士丸: 愛吃芝士的食客不許錯過! 不像在街市或超市買到的芝士丸, 這個的芝士比較香濃和幼滑, 一咬開芝士醬就會爆出來, 很滿足。炸響鈴: 火鍋邊爐少不了要吃響鈴, 這裡的響鈴十分鬆脆, 點雞煲的辣湯吃簡直停下了口。脆鯇片:

椒鹽雞軟骨: 炸得香脆, 粒粒雞軟骨都很入味。
等了大約十多分鐘, 這個香味噗鼻的雞煲就送來了。
夾起件件雞都大大件的
脆鯇片: 切得很美而且新鮮, 建議灼一會就好, 太熟的話口感會變差。
鮮枝竹、金菇和什菌: 全部都很新鮮, 什菌煮久一點會更吸湯味。
令人驚喜的是, 大家一直吃不斷加湯, 但雞煲的醬汁味沒有變淡, 仍然很濃郁。雖然如此, 卻沒有覺得餐廳加了味精, 不像在外面吃的要不斷喝飲料。下次會帶家人來吃。
2015-06-10
2015-06-13 701 浏览
假日見冇野做去上水搵朋友食下飯吹下水,咁就去左石湖墟街市食啦貪佢夠大同方便。去到發現開左間新雞煲基於我地勇敢既精神,我地一致決定會一會佢 。椒鹽脆骨腩 ($108) : 聞落好重椒鹽味,味道偏鹹肉質幾滑,一碟有成十幾舊脆骨腩可以慢慢食。椰子蜆雞煲 (半隻 $138) : 餐牌本來係椰子花蟹雞煲,不過當日花蟹唔新鮮鋪頭冇入貨,所以換左蜆(剛好我對蟹敏感食唔到),先開火滾下椰子湯待湯滾就落雞,未落雞之前可以先飲下椰子湯,飲落好香好甜椰子味椰肉都十分淋 ,落雞之後封蓋等佢再滾熄火焗佢十分鐘。雞肉本身十分滑再吸左椰子味好正。炸魚皮 ($28) : 炸魚皮同平時食果D好唔同,佢唔止魚皮仲帶少少魚肉。比普通炸魚皮厚身要大力D咬,落湯滾一下會好食好多,我估廚房用馬友炸因為好似咸魚味。有牛心頂、鮮雞子,鮮魚標、鹽燒芝士丸、墨汁墨魚丸 : 牛心頂較韌有少少似牛柏葉。雞子細細好易食完全唔腥。魚標第一次滾太耐有D韌,第二次好食好多。鹽燒芝士丸咬開有大量芝士流曬出黎,外皮可能因為鹽燒關係咬落好特別。墨汁墨魚丸同普通墨魚丸差唔多。珊瑚蚌 ($78) : 肉質爽甜彈牙夠新鮮 安格斯肥牛($138) : 本來
珊瑚蚌 ($78) : 肉質爽甜彈牙夠新鮮
安格斯肥牛
安格斯肥牛($138) : 本來想點手切肥牛因限量售罄,好彩仲有安格斯肥牛,好灼十秒就可以食
。薄薄一片都好重牛肉味再點少少豉油好食。

一班朋友吹吹下水三個鐘頭就咁過左,夜深歸家去。
题外话/补充资料: 老闆好好人經常過黎睇下我地有冇咩需要,見佢同好多檯D人好熟一齊飲酒吹水。
安格斯肥牛
上水街市熟食市場係一個臥虎藏龍的地方,好多隱世美食。見到新開左間雞煲店,當然要試下佢點解夠膽係上水街市開啦~我地叫左個雞煲,仲叫左D生料 - 安格斯肥牛、手切肥牛、脆魚腩、牛柏葉,仲叫左D都好少見的食材如墨汁墨魚丸、牛心頂、新鮮鵝腸。因為個雞煲我地叫左少辣,老闆話雞煲唔辣無咁好食,果真我地都覺得唔夠辣,佢隻雞煲同出面的味道唔一樣,辣味比較溫順,就算唔食得太辣都可以試下叫中辣。食材都好新鮮,話晒係正街市,拿貨一定夠新鮮。仲有出面好少有的新鮮鵝腸,味道比一般鵝腸鮮甜好多,而且爽口彈牙。最特別係個墨汁墨魚丸,好香墨魚味而且仲有一粒粒墨魚肉係裡面。唔會同平時食開D丸口感咁死實,而且仲有墨魚肉爽口口感。
上水街市熟食市場係一個臥虎藏龍的地方,好多隱世美食。
見到新開左間雞煲店,當然要試下佢點解夠膽係上水街市開啦~

2015-06-11 385 浏览
住在石湖墟附近的姨姨帶路, 是晚我們一起到熟食市場打邊爐, 據姨姨說那是熟食市場樓下一間幫襯慣的淡水魚檔的親戚開的, 可以給姨姨一個折扣, 姨姨一個老人家又怎可以自己走去打邊爐, 遂叫了我們一起去陪她吃。石湖墟這個熟食市場都有到過幾次, 最初是為了吃「農場」, 其後都是為吃甜粥, 反而晚上是從沒走上過這邊, 是晚的體驗 --- 人在江湖也~傍晚的熟食市場與日間是很有分別, 暫時只有開夜間店的店員在做準備工作, 而我們則被安排坐在一旁。熟食市場的格局就會有熟食市場的辦事態度, 他們豪邁, 一點也不造作, 看來慣到大餐廳裏摸著酒杯底的客人是一定不能習慣的。與姨姨打招呼的「店主??」介紹, 他們從爺輩已在此山頭賣淡水海鮮, 各界蔬果鮮肉海鮮的檔主早已認識了三十多年, 所以能取得第一手鮮貨, 然而打邊爐與鮮貨有着天生的默契, 一定是絕配吧!姨姨不好辣, 「店主??」介紹我們吃滋陰而不燥的 椰子花蛤雞鍋 $208我們四人便點全隻雞, 送上檯都嘩然 ... 「這麼大隻」!  第一時間當然要向「店主??」查明雞的身份 ... 呵呵 ... 原來是冰鮮的龍崗雞, 難怪件頭這麼大。椰子湯底很足料, 椰子

椰子湯底很足料, 椰子肉外還有杞子、圓肉、雪耳、花蛤等等, 邊滾邊散出椰油香。
蘸醬也是特別調配, 豉油、紅椒也加點青檸汁, 味道頓時立體下來。
把雞件放進鍋裏滾至自己喜歡的熟度,
雞黃油通通浮在湯面 ... 我知道, 很肥膩 ... 喜歡的話可自己把雞油舀走再喝湯 (這店並不提供舀油服務), 但是「店主??」說舀油後確會減少椰子雞湯裏雞精華的風味, 這一刻的湯底清甜帶潤。
龍崗雞肉質肥美, 啖啖肉, 我喜歡僅熟的嫩滑雞肉質, 雞皮厚而爽身;雞件越滾越會縮細, 吃過全熟時的雞肉質又不會粗嚡嚡, 仍然保持著有幾分的雞肉滑。
鮮肥美鵝腸 $78
當然要有熟人才可以入貨, 鵝腸的肥膏極富油香, 味非常甘甜。
豬膶 $28
並非黃沙膶, 灼至僅熟也會覺得它的膶質是稍硬、粉口。
脆鯇片 $38
新鮮, 只把脆鯇片輕灼60秒, 眼見魚肉轉為雪白兼捲曲, 放進嘴裡輕嚼, 它帶有筋度, 就是喜歡那種彈牙鮮美, 越嚼越有筋香的鮮嫩甜口。
鮮魚鰾 $38
送上檯時已見到廚師有為魚鰾加薑去辟腥味, 謹記魚鰾灼太長時間會變韌, 失去爽口口感之餘也會使美膚的膠質流失 (花膠原是大魚的魚鰾乾品)。
牛心頂 $58
屬於牛的心臟頂部連接血脈和心臟的組織, 我估計韌性會較高, 因為廚師特別把醶水加進牛心頂去醃, 吃到爽爽脆脆似水魷魚的味, 我不是太喜歡。
不斷食, 全力食 ... 但因為一些外圍因素, 我們不得不離開, 一來老人家要早睡嘛~   離開才夠膽轉身快拍一張是晚環境, 有很多黑衣人呢~

• 椰子花蛤雞鍋
  • 鮮肥美鵝腸
  • 脆鯇片
  • 鮮魚鰾
與朋友北上深圳消費原本打算到海鮮街大吃一番但朋友卻說上水石湖墟街市有一檔大牌檔的火鍋雞煲非常美味所以按摩後, 我們便與深圳說再見坐港鐵到上水吃雞煲~由上水站步行大約5分鐘路程就到達石湖墟熟食中心直入至盡頭就是三和火鍋雞煲這裏的雞煲選擇很多呢~有重慶麻辣雞煲、椰子花蟹雞煲胡椒豬肚包雞及藥材花鵰雞煲等等 本來我們打算吃招牌椰子花蟹雞煲但這天的花蟹不夠新鮮所以店長暫停供應不過, 取而代之就是蜆肉放湯這樣湯底味道會變得更鮮甜~ 職員表示先把椰子湯煮熱放入嫰雞, 略略煮一煮後再焗一會就可以吃得了 先品嘗雞煲吧~雞煲內的食材十分足料除了有雞肉外, 還有紅棗、杞子、椰子肉、蜆肉、桂圓等等由於想雞件入口嫰滑一點所以沒有把雞皮取下當雞件放入椰子湯底時釋出的雞油蠻多~雖然湯底有點油膩但入口清鮮, 帶有濃郁的椰香味道而且味道頗柔和, 感覺挺補身呢~ 雞件真的非常好味由於雞件本身用椰汁湯底煮熱所以味道非常突出及濃郁香氣沁人, 帶有點點的甜味加上雞肉內質細滑, 個人認為很對胃口 一個人也可以吃上半隻雞以上 我們數人不用半小時就把雞煲吃掉了之後便開始火鍋環節先來店長推介的墨汁墨魚丸及鹽燒芝士丸墨汁墨魚丸大家知道嗎
與朋友北上深圳消費

原本打算到海鮮街大吃一番

但朋友卻說上水石湖墟街市

有一檔大牌檔的火鍋雞煲非常美味

所以按摩後, 我們便與深圳說再見

坐港鐵到上水吃雞煲~
由上水站步行大約5分鐘路程

就到達石湖墟熟食中心

直入至盡頭就是三和火鍋雞煲

這裏的雞煲選擇很多呢~

有重慶麻辣雞煲、椰子花蟹雞煲

胡椒豬肚包雞及藥材花鵰雞煲等等
本來我們打算吃招牌椰子花蟹雞煲

但這天的花蟹不夠新鮮

所以店長暫停供應

不過, 取而代之就是蜆肉放湯

這樣湯底味道會變得更鮮甜~

職員表示先把椰子湯煮熱

放入嫰雞, 略略煮一煮後

再焗一會就可以吃得了
先品嘗雞煲吧~

雞煲內的食材十分足料

除了有雞肉外, 還有紅棗、杞子、

椰子肉、蜆肉、桂圓等等

由於想雞件入口嫰滑一點

所以沒有把雞皮取下

當雞件放入椰子湯底時

釋出的雞油蠻多~
雖然湯底有點油膩

但入口清鮮, 帶有濃郁的椰香味道

而且味道頗柔和, 感覺挺補身呢~

雞件真的非常好味

由於雞件本身用椰汁湯底煮熱

所以味道非常突出及濃郁

香氣沁人, 帶有點點的甜味

加上雞肉內質細滑, 個人認為很對胃口

一個人也可以吃上半隻雞以上
我們數人不用半小時就把雞煲吃掉了

之後便開始火鍋環節

先來店長推介的墨汁墨魚丸及鹽燒芝士丸

大家知道嗎?

墨魚的膽固醇含量極高

但加入墨汁就變得健康

因為墨汁含多醣體, 能增免疫力

不過, 個人認為墨汁墨魚丸的味道一般

沒有墨魚丸應有的爽口彈牙感覺

鹽燒芝士丸內裝滿了滿滿的芝士溶

一啖咬下去就會香濃的芝士漿流出

而外層的口感帶點煙靭

有點像吃著爆漿的麻糬波波, 超級美味
新鮮雞子

大家可能覺得雞子的SIZE 偏細

其實坊間的食店大都用上火雞雞子

但這裏就是用上鮮龍

所以, 味道比較強烈及濃郁

外皮口感有點香脆, 而內裏口感綿綿

充滿濕潤的水份, 很美味呢~

鮮魚標

這樣的鮮魚標真的非常新鮮

入口爽脆帶有嚼勁

而且魚標上帶有點點魚油脂肪

入口味道甘香, 每一口都充滿豐富的膠質

這天本來想吃限量的手切牛肉

但由於已經售罄了

所以便點了安格斯肥牛
安格斯肥牛的脂肪分佈非常平均

能清楚看到雪花紋理

可以說是脂肪與瘦肉兼備

牛肉香而不臊

而且牛肉味道較濃厚

相當滋味, 令人難忘

珊瑚蚌的口感超級爽脆

入口彈牙爽口, 但味道較淡

不及蜆肉及生蠔等海鮮鮮味

本地生蠔

原本叫的是美國桶蠔

但最後還是揀了本地生蠔

最主要的原因是價錢較平

雖然本地生蠔的size不及桶蠔

但味道同樣肥美, 不但肉厚多汁

而且鮮味突出, 口感 creamy, 讚~

2015-06-07 330 浏览
自己出來工作後, 各有各忙, 甚少跟中學同學聯絡, 今次聚會終於辦得成, 雖然是小貓三四隻。既然大家都住上水、粉嶺, 當然走回中學回憶最近的地方 - 石湖墟街市, 有好多大排檔選擇, 我們都很喜歡這港式地道風味, 而且有冷氣就沒問題。沒有特定那一間, 打算是吃火鍋, 周圍逛見到合心水、比較舒適及乾淨就坐下, 選擇就是三和吃雞煲。在上水石湖墟街市其中一個好處, 價錢非常相宜。除了基本的豉油外, 還提供青檸作醬汁, 將少少擠落豉油, 有點泰式風味, 酸酸地會開胃。本來想點椰子花蟹雞煲 $138 (半隻雞), 不過店員說花蟹不新鮮, 轉為蜆。湯底是椰青水, 加湯底也是椰青水及雞湯, 原來除了椰青肉外, 還有蜜棗、杞子。是選用龍崗雞半隻, 皮下脂肪較少, 肉質較嫩滑。待水滾時放雞, 大火滾起, 再熄火焗10分鐘就可以吃了~有椰青肉、蜜棗、杞子、桂圓肉 像一個滋補湯水, 帶少許酒香味。用上龍崗雞確實是肉質嫩滑, 少脂肪, 而且相當入味, 好少時間要點豉油。蜆份量都幾足料, 蜆肉鮮甜沒有沙。而椰青肉肉質很嫩滑爽口, 除了蜜棗、杞子, 還加入桂圓肉不會太燥熱, 吃了幾粒桂圓肉都好甜。除了火鍋外, 都
在上水石湖墟街市其中一個好處, 價錢非常相宜。
椰子蜆雞煲
是選用龍崗雞半隻, 皮下脂肪較少, 肉質較嫩滑。
椰子蜆雞煲
待水滾時放雞, 大火滾起, 再熄火焗10分鐘就可以吃了~
椰子蜆雞煲
除了火鍋外, 都有小食提供, 就是炸魚皮 $28, 跟平日吃薄薄的那款不同, 是用海魚皮去炸, 質地較厚帶鹹味, 太大塊要浸湯吃才可。
炸魚皮
椒鹽脆骨腩 $108: 脆骨腩肉質相當滑, 少少辣都可以接受, 不過有點鹹。
椒鹽脆骨腩
火鍋配料終於出場, 首先推介牛心頂 $58, 味道似牛柏葉的朋友, 而質地都幾爽口, 不錯。
墨汁墨魚丸肉質未夠彈牙

而鹽燒芝士丸就好推介, 外皮好滑, 輕輕咬開芝士流心流出, 很滋味。
鹽燒芝士丸
粟米: 粟米超鮮甜, 十幾元的價錢已經好難找到
粟米
豆腐也有白福豆腐、玉子豆腐及冰豆腐選擇, 不過我喜歡滑口充滿豆香的感覺, 選了白福豆腐。
百福豆腐
同場搞笑加演, 當我夾起生菜的時候, 連腸仔也緊緊跟隨著, 火鍋就隨著這笑聲慢慢結束了, 好期待下次的開心聚會。
粟米
百福豆腐