餐厅: 三和敘
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
日本菜之中最令人興奮以及食到醉鮮味嘅菜式絕對係Omakase , 😎充滿左神秘感, 但同時每一道菜都一定係滋味十足,十足十藝術品。 🥰就算喺九龍城呢個小泰國之稱嘅地方,同樣都可以搵到高級Omakase 店,推介嘅係三和敍😌未入主題之前首先清新一下😋食個蘆薈沙律,酸酸甜甜,就係引出胃口嘅最佳方法,🥗配合埋暖笠笠嘅茶碗蒸,鮮甜甘口🤍網燒北寄貝配水雲醋— 🐚打頭炮嘅就係擁有爽口彈牙嘅北寄貝,微微嘅清甜,再加上燒完帶出嚟嘅炙燒香。🐚配合埋底部酸酸地嘅海藻同埋醋,融合埋都係一道酸甜嘅菜式🐚長崎產小長井蓮蠔— 🦪之後,就輪到清甜又清新嘅日本蠔,分量十足,鮮嫩無比,🦪面頭就已經配上左,金箔香蔥同埋酸汁,原汁原味直接一啖歌海洋嘅味道同埋氣息瞬間綻放🦪醬油燒鯛魚白子— 🐬鯛魚就經常都會食到,但係白子就真係非常少接觸,🐟外表可能同雞子大同小異,但燒完之後食落去絕對有另一番體驗,🐟香濃嘅內在,接近蟹膏嘅texture , 同埋魚肝油嘅油香,係一道好濃烈味道嘅菜式,🐟但同樣完全識到更強烈嘅魚香味🐟接下來就有最享受嘅壽司時間🍣深海池魚— 💙魚肉厚,膠質咁明顯,肉質更加係鮮嫩肥美,油香十足細膩,喺魚油澎湃嘅情況之

蘆薈沙律

網燒北寄貝配水雲醋

長崎產小長井蓮蠔

醬油燒鯛魚白子

接下來就有最享受嘅壽司時間🍣

深海池魚— 💙魚肉厚,膠質咁明顯,肉質更加係鮮嫩肥美,油香十足細膩,喺魚油澎湃嘅情況之下,再加少少Wasabi就瞬間balance到最正嘅moment,連壽司飯都變到油香十足💙

小肌魚— 🩵個外表同秋刀魚都有少少相似,但肉身就顯得薄啲,平時比較少接觸呢種魚,所以確係非常新奇,肉質就反而比較緊致,要食到就嚟完嘅時候先至有種回甘嘅感覺,上面已經搽咗一層薄薄嘅醬油,用嚟提一提鮮味🩵
小肌魚

赤貝— 🧡貝類嘅壽司都係個人至愛,而且杯更加有一種特別嘅味道係令我着迷,原片嘅赤貝就可以享受到最爽口嘅質地,嗰種味亦都平衡到剛剛好🧡
赤貝

海膽軍艦— ❤️最有驚喜嘅一個環節, 選用左銀次郎北海道海膽,一個海膽伴隨住大片嘅海膽,極度creamy極度鮮甜。新鮮脆卜卜嘅紫菜更加係錦上添花❤️
海膽
海膽軍艦

中/ 大拖羅—🩷採用左塩釜延繩宮城県嘅吞拿魚,色澤非常紅潤,中拖羅根位好少,成塊都係做到入口即溶嘅感覺,香軟嘅魚肉包裹飯粒,非常完美。
中拖羅

至於大拖羅更加講求肉同脂肪嘅比例,可以見到係好平均嘅油脂比例,雖然根位比較粗,但係粗而唔韌,肉身更加接近紅色,肉嘅部份更加鬆軟,🥰油脂去到最高位,彈性嘅更對比起中拖羅嘅單一感覺就帶出與眾不同嘅感受,各有優點🩷
大拖羅

食完咗咁多一流上乘嘅壽司之後就嚟到熱食部份,🍜可以選擇湯或者烏冬。🍜扁身嘅烏冬,更加容易入口,湯底就係最清甜嘅湯,🍜清甜亦都可以中和返頭先濃郁嘅壽司味道。 🍜
湯烏冬

再加埋最後嘅朱古力窩夫,🍫同樣好有彈性,純正朱古力做到甜入心嘅感覺,🍫每一個環節都帶出獨有嘅滋味,令人非常難忘非常享受🍫
朱古力窩夫

三和叙 (九龍城)
九龍城福佬村道46號地下
朱古力窩夫
  • 深海池魚
  • 海膽軍艦
  • 中/ 大拖羅
今晚閨密約我黎到九龍城呢個泰菜為主既地方🙌估唔到今次黎到呢間樓高五層既「三和敍」每個樓層都有唔同元素主題😎今日我地就黎一樓食鐵板燒🔥$1380一位Summer Tasting Menu😎💖前菜帶來鮮北寄貝北海道海膽水雲酢物帶海水味爽滑北寄貝加上我最愛海膽😍水雲酸味味好開胃😍💖禾桿草煙燻青魚簡單搭配蔥washbi☺️陣陣煙燻味已慘入極滑身魚肉當中好鬼滋味😋💖花膠天婦羅伴干貝柱焞雞湯第一次食花膠天婦羅好驚喜🤩薄薄天婦羅粉漿包住養顏花膠🥰點埋附帶濃郁似膠既雞湯😋有感食完骨膠原滿滿🥳最後食埋龍珠果令漿口感覺盡消再食下一道👍💖鐵板沙巴大蝦🦐伴海膽松茸菇醬🤩沙巴大蝦🦐爽口彈牙🙌蝦膏混合海膽加入矜貴摩利菌x羊肚菌做成醬汁☺️而搭配紫蘇花x薄荷葉又係另一種風味👍💖北海道帶子配九州華味雞🐣釀羊肚菌😊師傳把華味雞切至變成免治雞肉再加入蘆筍粒雞軟骨釀入羊肚菌當中😎免治雞肉中會有爽脆口感 🤪伴菜好靚係沖繩食用花🌸絕對係師傅心機菜之一😎💖A5佐賀和牛三文治🥪一客四小件多士中間係入口即化爆juice既A5佐賀和牛🐮和牛肉汁及油脂與多士融合🥰真係食過翻尋味🤤💖清湯食過和牛多士後來了熱辣辣又清新既瑤柱舞茸菇清湯一解和牛膩

💖前菜帶來鮮北寄貝北海道海膽水雲酢物

💖鐵板沙巴大蝦🦐伴海膽松茸菇醬🤩

💖北海道帶子配九州華味雞🐣釀羊肚菌😊

💖A5佐賀和牛三文治🥪

💖清湯
食過和牛多士後來了熱辣辣又清新既瑤柱舞茸菇清湯一解和牛膩😬好正‼️

💖甘物
最後先食及日本士多啤梨🍓全透明口感似啫喱既水上玄餅以沖繩黑糖黃豆粉調味🤩

🌟總結「三和敍」裝修走日本風格😍坐位好舒服😌除左食物質素新鮮高質🙌特別鍾意師傅用心製作既北海道帶子配九州華味雞🐣及A5佐賀和牛三文治🥪另外要讚下店員真心親切有禮👍下次一定會再試下佢地既Omakase及海鮮😋
  • A5佐賀和牛三文治
  • 北海道帶子配九州華味雞釀羊肚菌
  • 鐵板沙巴大蝦伴海膽松茸菇醬
九龍城區自從有左鐵路之後非常方便出入,呢區由以前既泰國菜館為主都多左好多唔同類型既餐廳進場。呢間三和叙好似去咗日本咁,成棟樓都係屬於餐廳,每一層樓都有屬於佢地既主題,例如有壽司,爐端燒,鐵板燒,定食,omakase 等等….梅~一人前 $468前菜係 有機野菜沙律+ 茶壺蒸蛋沙律伴有盧薈、葵花籽、藜麥,口感清新茶壺蒸配有蟹汁同蟹肉絲,口感順滑重蛋香法國鴨肝意大利黑醋及燒汁鴨肝燒過之後非常香脆軟滑,仲要好重油花,入口非常juicy。而且會有兩種食法一半准山伴黑醋、一半伴洋蔥燒汁2款食法各有特色甘鯛配南瓜海膽黑松露醬甘鯛用上立鱗燒煮法,睇住師傅由生魚讚油到熟魚,感覺好治癒,魚鱗非常香脆,魚肉厚實得黎又滑,配埋醬汁又會多一種層次美國安格斯牛肉薄燒因為點左5成熟,變咗好似好考師傅手藝睇住師傅好快咁將蔥同炸蒜放入牛肉,再卷起輕輕煎香牛肉亦配上香草鹽、昆布鹽、岩鹽每件牛肉鋪上薄薄既鹽之後更加帶出牛味櫻花蝦炒飯口感豐富既炒飯,除咗飯炒得粒粒分明,炒飯都有好多配料,有蛋、蔥、紅蘿蔔絲、櫻花蝦等等…甜品店員表示甜品每星期都會轉款,今次既甜品係朱古力窩夫

梅~一人前 $468

前菜係 有機野菜沙律+ 茶壺蒸蛋
沙律伴有盧薈、葵花籽、藜麥,口感清新
茶壺蒸配有蟹汁同蟹肉絲,口感順滑重蛋香

法國鴨肝意大利黑醋及燒汁
一半准山伴黑醋、一半伴洋蔥燒汁
2款食法各有特色

甘鯛配南瓜海膽黑松露醬

美國安格斯牛肉薄燒
因為點左5成熟,變咗好似好考師傅手藝
睇住師傅好快咁將蔥同炸蒜放入牛肉,再卷起輕輕煎香
牛肉亦配上香草鹽、昆布鹽、岩鹽
每件牛肉鋪上薄薄既鹽之後更加帶出牛味

櫻花蝦炒飯

甜品
店員表示甜品每星期都會轉款,今次既甜品係朱古力窩夫
2023-04-30 2089 浏览
都真喺好耐無過嚟九龍城食嘢啦,就算屯馬線開通咗咁多年,呢區都甚少作為搵食首選,唔喺唔方便,我搭屯馬線過嚟都好快,喺無咗嗰種慣性啫。最近就同老友過嚟走訪一下食日本菜,因為有間日本餐廳「三和叙」開業好幾年,風評不錯,睇落都好有質素,環境又舒服。單睇門面,已覺得有種好高級嘅感覺,入到裡邊 你唔好以為地方細細,經侍應解釋,其實餐廳喺樓高5層,地下喺專做爐端燒,上一層喺做鐵板燒,再上多層就專做壽司,每一層裝修都各有風格,裝修雅致,加上牆上掛咗唔少畫作,甚具和風風情,而且,都以席前料理嘅吧枱為主,可以更多機會同廚師直接交流。仲有兩層無咁大嘅,正正間成獨立廂房,啱啱有一間未有客,侍應唔介意帶我哋參觀吓,原來又幾寬敞,仲佈置到好似一個家居客廳咁,非常啱一大班老友聚一聚。再者,呢度啲服務幾熨貼,侍應亦好殷勤有禮,讓人用餐舒服。食物方面,午市主要喺供應套餐,包括多款特選午市御膳、季節廚師推介御膳、其他刺身或壽司御膳,以及唔介意豪少少嘅,可以揀廚師發辦。此外,仲有爐端燒午市御膳、鐵板燒午市御膳,總之選擇非常之多,豐儉由人,絕對符合所有人嘅喜好。而所有御膳都會奉上有機野菜沙律、季節湯、茶碗蒸、甜品,以及指定飲
,睇落都好有質素,環境又舒服。
食物方面,午市主要喺供應套餐,包括多款特選午市御膳、季節廚師推介御膳、其他刺身壽司御膳,以及唔介意豪少少嘅,可以揀廚師發辦。此外,仲有爐端燒午市御膳、鐵板燒午市御膳,總之選擇非常之多,豐儉由人,絕對符合所有人嘅喜好
。而所有御膳都會奉上有機野菜沙律、季節湯、茶碗蒸、甜品,以及指定飲品,所以,每一份御膳都非常豐富。
雖然只喺食個午餐,但都做得一絲不苟,枱上擺放好精緻嘅餐具,配上玄米茶,就連杯墊都繡咗餐廳名字。我哋點咗兩份御膳,都喺打算一齊共享,侍應好醒目即時另外俾多兩隻碗我哋。
有機野菜沙律(御膳)

雖然都喺啲野菜,不過,都食到質素嘅高下,寫明有機,成本自然又要高啲啲,除咗基本嘅沙律菜、車厘茄,仲加咗啲蒟蒻粒、藜麥、松子仁嚟增加口感,淋上柚子醋,酸酸咪味食落好清爽開胃。
有機野菜沙律
有機野菜沙律
季節湯(御膳)

都估佢喺麵豉湯,但唔喺就咁普普通通嘅麵豉湯,除咗麵豉味好香濃之外,湯內更有唔少昆布、腐皮同豆腐粒,味道豐富,食完個沙律再嚟暖和一下腸胃,喺好好嘅配搭。
季節湯
季節湯
茶碗蒸(御膳)

茶碗蒸喺好多定食嘅一個必然出現菜式,其實好多時都喺大同小異,不過,高下在於用料。先講講個「茶碗」非常精緻,配以小木羹,裡面嘅蒸蛋非常之嫩滑,又具蛋香,除咗有冬菇、雞肉、銀杏、帶子粒,仲加咗少少魚翅,自然高檔咗,又好食咗。
特製免治雞肉棒 $68

睇見啲食評都讚呢度啲爐端燒好有一手,而免治雞肉棒亦喺招牌作之一,點一客開心「些牙」。睇落燒得好靚仔,有炭火香,咬落肉質真喺好鬆化嫩滑,又富肉汁,外層仲有少少焦脆感,攪勻月見同醬油,沾上之後食味更加一流。
雜錦天婦羅配熱稻庭烏冬御膳 $228

爐端燒果然有一手,咁啲炸功又點呢?所以就試咗一款天婦羅御膳配稻庭烏冬,寫明有2件隻蝦、1件鱚魚、3件野菜,野菜就俾咗冬菇、南瓜、蕃薯,其實睇啲天婦羅外觀已經覺得有水準,因為炸漿好薄,食落一啲都唔油,可以講喺炸功了得。
雜錦天婦羅配熱稻庭烏冬御膳
啲大蝦又新鮮又爽彈,好有蝦鮮味,而鱚魚食落都好唔錯,十分鮮甜;南瓜更喺極之粉甜,確喺靚料,至於冬菇同蕃薯,友人試過亦都讚好。講到啲稻庭烏冬,外貌比較幼身少少,但喺入口非常之滑溜,咬落帶少少韌勁,配以木魚清湯,已好好食。
松葉蟹肉鮑魚釜飯御膳 $298

小弟就唔喺第一次食釜飯,反而朋友就第一次喇,其實可以講喺日式煲仔飯,但當然整個賣相就有睇頭多啲。侍應教路叫我哋焗多陣,咁樣可以有多啲飯焦。
松葉蟹肉鮑魚釜飯御膳
打開蓋面,除咗有大大隻鮑魚切咗片之外,仲鋪滿晒松葉蟹蟹肉,真喺啱晒我呢類懶得拆蟹,但又想食蟹嘅人,啲蟹肉真喺幾正,既鮮甜,又帶有啲啲海水鹹鮮味,啖啖蟹肉食得爽呀!而啲鮑魚炆得好軟腍,但咬落有煙韌感,加上入晒味,一個字:正呀!加埋啲飯粒圓潤軟綿,又有點黏糯感,底下有唔少飯焦脆,卜卜脆,食得過癮
甜品(御膳)

定食包埋甜品唔喺咩特別嘢,但奉上嘅甜品喺水信玄餅就甚驚喜,絕對喺一個亮點。整客甜品賣相標緻,而水信玄餅晶瑩剔透,伴以黑糖漿及黃豆粉,入口超滑溜,味道甜蜜,確喺好食。仲記得第一次食嘅時候喺晌大坑嘅「八寸料亭」,不過,已喺近7、8年前嘅事喇。
水信玄餅
青檸梳打、巨峰提子梳打(御膳)

個午市御膳仲包埋飲品,可以揀汽水、咖啡及一啲特飲,有級數即喺有級數,單喺睇見我哋兩杯餐飲已屬於高檔次啦。我就揀咗飲巨峰,味道幾唔錯,提子味頗為清甜,飲落卻喺好清爽,正正襯返頭先個釜飯嘅濃味。
青檸梳打、巨峰提子梳打
無論食材嘅用料、烹煮嘅功夫,以及侍應嘅服務 ……等等,都喺屬於高檔次嘅水平,加上環境舒適,幫襯嘅都喺斯文客多,所以,更添清靜,故此同朋友食完都仲坐多陣,傾吓偈,享受一吓
水信玄餅
2023-04-29 79 浏览
位於九龍城的「三和叙」是一家融合了傳統日本料理中的三大菜式(壽司、鐵板燒、爐端燒)和其他和食的餐廳。一家餐廳能做到獨佔五層、高度承襲日本奢華風格裝潢,就知道他們對食材和出品的要求也非同小可。一直已經想試試他們的手藝和創意有多厲害😌今天藉着和朋友慶祝生日,終於完成這個心願🙌🏼貪心的我們今天選了他們的特色菜單,可以一次試到幾類菜式。先是開胃菜的「鮮北寄貝海膽水雲酢物」,鮮甜的海膽和北寄貝墊上的海藻絲,感覺清新。接著是「藁燒淅鮮鯖魚」,半熟的鯖魚肉質經由熱禾稈草慢燻烹製,絕對是傳統的心機菜。鐵板燒的菜式有「海膽大蝦伴松茸菇醬」😻這道非常驚豔!大蝦以海膽汁燒熟再配上摩利菌和松茸菇醬,每口結實的蝦肉也帶着層次分明的香氣。炸物「花膠天婦羅伴乾貝柱雞湯」也同樣出色,花膠做的天婦羅已經非常罕見,配上自家製的乾貝柱雞湯汁,只有這裏才吃得到。再接下來的「羊肚菌釀帶子雞肉煮」是一道非常考廚師功夫的精品,根本捨不得吃下😅直到壓軸的「鐵板佐賀和牛西冷三文治」,燒成半熟的和牛粒在口腔中油脂爆發、牛味十足,心裏對廚師們的設計拍案叫絕。最後喝過主打松茸菌的季節清湯與和菓子甜品,完成了完美的一餐🇯🇵值得一讃的還有這裏的

值得一讃的還有這裏的室內設計和氛圍。一樓的京都風爐端燒專區,和二樓製作鐵板燒的開放式廚房,也可以讓客人和廚師交流,欣賞食物的烹調過程。還有特別喜歡鐵板燒區的高天花和金屬裝置,特別美!與及服務員的熱情款待。

2023-04-28 66 浏览
九龍城可說是美食林立之地,泰國菜、韓國菜、越南菜、中菜全部都有,而三和叙樓高五層的日本餐廳,提供傳統日本料理中的三大菜式:壽司、鐵板燒、爐端燒及其他和食,喜歡呢度樓底高,非常有空間感,典雅和式裝潢,配合開放式廚房的設計,非常舒適既用餐環境,絕對令人relax💮鮮北寄貝海膽水雲酢物開胃菜酸酸甜甜,北寄貝好鮮甜藁燒淅鮮鯖魚好小地方會用呢個燒法,因為成本太高,難得呢度有,真係有口福😋鐵板海膽大蝦伴松茸菇醬呢個相當出色,大蝦非常彈牙,松茸菇醬勁香濃,心心眼😍花膠天婦羅伴乾貝柱雞湯第一次食花膠天婦羅,3件都好大塊,配乾貝柱濃雞湯一絕👍🏻羊肚菌釀帶子雞肉煮有心思既一度菜式,個汁香濃但無遮蓋哂佢本身既味道,入面餡料豐富,好想食多隻🤤鐵板佐賀和牛西冷三文治最後既高潮位嚟喇,呢個和牛西冷三文治🥪好厚身,入口油脂爆發,細心位係側邊有埋酸酸地既莓,可以中和口腔,感覺唔會膩💯季節清湯打開香氣十足,清啖但不失色精選甜品最後一味甜品我本身都好喜歡,再配有福岡士多啤梨🍓,今餐真係好滿足,大飽眼福及肚福😁

鮮北寄貝海膽水雲酢物
開胃菜酸酸甜甜,北寄貝好鮮甜

藁燒淅鮮鯖魚

鐵板海膽大蝦伴松茸菇醬
呢個相當出色,大蝦非常彈牙,松茸菇醬勁香濃,心心眼😍

花膠天婦羅伴乾貝柱雞湯
第一次食花膠天婦羅,3件都好大塊,配乾貝柱濃雞湯一絕👍🏻

羊肚菌釀帶子雞肉煮

鐵板佐賀和牛西冷三文治
膩💯

季節清湯
打開香氣十足,清啖但不失色

精選甜品
九龍城高端日本餐廳 - 三和敍,一直是該區指標性的高級優質食府之一。有別於一般以刺身料理為主廚師發辦餐廳,三和敍以坊間較罕見的爐端燒廚師發辦御膳作主打,還有日式鐵板燒。樓高足五層,大部份為師傅席前料理的吧檯位置,亦有私隱度高的ᴠɪᴘ房間可供預訂。.朋友一直大推此餐廳的爐端燒項目,碰巧遇上餐廳新推出的爐端燒宵夜時段優惠,由即日起至6月3日,逢星期四至六晚上九時半後蒞臨光顧,爐端燒宵夜項目有七折,酒精飲品亦有買一送一,方便一班夜鬼子盡歡。爐端燒宵夜餐牌項目滿多滿齊,性價比高。.日式「爐端燒」是指以炭火烤爐現點現烤的料理項目。海鮮、肉類、野菜甚至各種佐酒小吃也適合,主吃炭燒風味因此一般只作簡單調味。今天有幸得到餐廳資深爐端燒主廚ᴍᴀʀᴋ師傅親身接待負責安排美食,主廚風趣幽默健談,全程為我們詳細介紹了各款不同的食材和他們的處理方法。全晚用餐氣氛愉快,服務員也很殷勤貼心。.➿海鮮✿ 燒日本生蠔 💲90來自日本長崎縣小友生蠔比手心還要大,是時令蠔款供應期短。甚有份量的小友生蠔肉質肥厚。經炭火燒烤至半熟狀態,口感飽滿蠔味濃郁。.✿ 白鱔 💲83主廚推薦燒白鱔是他的招牌名作之一,強烈建議必試。此白鱔的
➿海鮮
✿ 燒日本生蠔 💲90
燒日本生蠔
✿ 白鱔 💲83
主廚推薦燒白鱔是他的招牌名作之一,強烈建議必試。此白鱔的矜貴之處,在於前期經過工序極為繁複的去骨處理,魚肉焦香肥美啖啖肉,口感一流。
✿ 西京味噌銀鱈魚 💲203
甜甜的西京味噌銀鱈魚,主廚開玩笑的說是「兒童」必選之熟食。喜歡銀鱈魚的油脂咁感,配上西京味噌汁惹味非常。份量也相當慷慨。
西京味噌銀鱈魚
➿牛肉
✿ 日本佐賀和牛海膽串 💲196
燒和牛可說是到訪日式餐廳必選之物,現來一客更奢華的炭燒和牛,面再鋪上新鮮的北海道馬糞海膽,再灑上調味的淡雪鹽。馬糞海膽特色是味道柔滑濃厚,加上外焦脆內軟嫩、油脂豐腴的和牛,相當滿足。
✿ 澳洲ᴍ5和牛胸腹 💲336
店家大力推薦餐廳的燒澳洲和牛胸腹,說絕不會後悔。相對於前作日本的佐賀和牛,澳洲頂級的ᴍ5和牛油脂感較平均,有更多牛肉的香嫩味道。以炭火燒至半熟狀態,面鋪一點日式xᴏ醬和法國蔥花增味。伴碟還有新鮮芥末莖、酸蕎頭,提升味道層次。
澳洲ᴍ5和牛胸腹
✿ 牛舌 💲83
炭燒牛舌肉質充滿彈性,牛味豐盈帶濃烈肉香。
牛舌
➿ 燒鳥
✿ 特製免治雞肉棒 💲48
免治雞肉棒為餐廳另一款爐端燒招牌之作。此款居酒屋必備的雞肉棒,表面上看似平平無奇。但實際上雞肉的那軟糯質感、加上特調味美的月見醬汁,有著另一種不能言喻的層次。
✿ 日本阿波美雞翼 💲48
✿ 明太子阿波美雞翼 💲95
阿波美雞是日本知名食材,低脂肪加上爽脆嫩滑的質感,雞味香濃。選了普通版本的炭燒雞全翼和手工心思作、釀明太子的雞翼版本,兩款皆不錯。
日本阿波美雞翼
➿ 豚肉
✿ 日本黑豚肉五花腩 💲53
✿ 日本豚肉蘆筍卷 💲48
豚肉類的炭燒物選了五花腩肉和薄切豚肉加上蘆筍卷。本以為屬尋常的串燒之物,想不到也有驚喜。五花腩經炭燒後變得乾身爽脆,油膩感大大減低。而豚肉蘆筍卷的調味相當對胃口,特別是夾心的蘆筍,味道甚佳。
日本豚肉蘆筍卷
牛舌
日本豚肉蘆筍卷
日本黑豚肉五花腩
2023-04-03 370 浏览
之前對九龍城嘅刻板印象剩係得泰菜 嗰日行過見到間裝修好精緻嘅日本菜 估唔到已經開業左四年 今晚宵夜試下佢❣️日本佐賀和牛海膽串 $196燒到滋滋聲嘅和牛採用西冷位置 減少油膩感 上面舖滿北海道小村海膽 面頭灑上微量淡雪鹽和牛結實但依然入口即溶 配搭肥美鮮甜海膽同小小鹽吊味 一人一串邊夠師傅仲話海膽係睇時令限定 未必次次一樣 想試下唔同嘅combination真係要食多幾次先得啦❣️燒明太子豆腐 $84成塊豆腐炸到脆卜卜完全乾身 有啲似食響鈴嘅口感明太子topping都有返咁上下厚度 小小鹹香味勁啱送酒❣️辛口胡麻茄子燒 $48唔係一般港式燒茄子嘅傳統做法 採用日本🍆細細條水分十足 茄肉幼嫩 胡麻醬混合七味粉小小辛辣好惹味❣️燒日本芝士年糕 $35吉開仲係熱辣辣出晒煙 年糕包住流心🧀煙韌外層外脆內軟 即燒即食果然係最好味❣️炭燒活龍蝦 $478活捉龍蝦份量十足 五成熟製法保留蝦肉天然彈性🦞淋上龍蝦膏煮嘅龍蝦汁 令每舊都完完全全浸泡龍蝦香 最後即刨上白菌片 成個過程師傅用心製作加埋啲鮮味 真係嚟到一定要嗌❣️澳洲M5和牛胸腹同樣係和牛但呢個相對油脂豐富啲

❣️日本佐賀和牛海膽串 $196

炭燒活龍蝦

❣️炭燒活龍蝦 $478

❣️澳洲M5和牛胸腹
同樣係和牛但呢個相對油脂豐富啲 更有入口即溶嘅感覺
切成一片片嘅牛肉片面頭放左由10幾種調味料混合而成嘅調味粉 鹹鹹地好match 仲有牛蒡 杏莆 山葵漬伴碟 擺盤非常誘人
吟之曈大吟釀(300ml)

❣️吟之曈大吟釀(300ml) $280 for 2
宵夜時段買一送一真係好抵飲🍶全手工製作 果香味輕盈 爽朗圓潤 一啲都唔確喉 最啱配串燒炸物一齊食
2023-03-31
宵夜
燒明太子豆腐
辛口胡麻茄子燒
炭燒活龍蝦
澳洲M5和牛胸腹
吟之曈大吟釀(300ml)
位於九龍城單幢式5層大樓的和三叙集結壽司/鐵板燒/爐端燒/和食於一身每層都有不同的日式料理可以選擇🎏地下是和食爐端燒 2樓為鐵板燒3樓則是主打壽司 而最上的2層是團體包房區裝潢設計非常有格調 每一層都各有特色💕《午市爐端燒「蓮」套餐 》🥢前菜沙律🥢燒鮑魚鮑魚煮得超軟嫩入味 味道恰到好處🤤🥢燒伊勢海老伴有機白菌龍蝦這道擺盤賣相超美!味道略鹹 但搭配白菌一起吃口感不錯🥢燒物盛串燒反而有點失色 味道一般般🥢燒魚鮫魚鮫外皮燒得焦脆 入口即化 滿滿油脂香😍🥢迷你鰻魚飯燒鰻魚非常出色 吃起來焦香味十足而不油脂這道菜同行的人都大讚很惹味!🥢甜品雪糕🥢咖啡整體來說午餐性價比高 吃完整頓飯撐到不行食物超豐富 而環境亦很舒適 可以一試👍🏻
位於九龍城單幢式5層大樓的和三叙

🥢前菜沙律
🥢燒鮑魚

鮑魚煮得超軟嫩入味 味道恰到好處🤤
🥢燒伊勢海老伴有機白菌
龍蝦這道擺盤賣相超美!
味道略鹹 但搭配白菌一起吃口感不錯
🥢燒物盛

串燒反而有點失色 味道一般般
🥢燒魚鮫
魚鮫外皮燒得焦脆 入口即化 滿滿油脂香😍
🥢迷你鰻魚飯
燒鰻魚非常出色 吃起來焦香味十足而不油脂
這道菜同行的人都大讚很惹味!
🥢甜品

雪糕
🥢咖啡

整體來說午餐性價比高 吃完整頓飯撐到不行

食物超豐富 而環境亦很舒適 可以一試👍🏻
  • 燒魚鮫
  • 鰻魚飯
之前嚟食過地層鐵板燒,當時個人認為質素可以,無特別。但據聞九龍城嘅餐廳嚟講 大部分人都話三和敘OK,今次就好即興咁去試佢二樓嘅壽司!由於夜咗去 都無留枱,好多食材都賣晒 無廚師發辦。雖然剩低選擇唔多 但突然太想食壽司嘅關係,就散叫 問師傅有咩推介,點知 係出乎意料哋好食!蠔,新鮮,充滿海水味魚子生牛肉他他賣相討好,味道可以。紅酒鮟鱇魚肝依個係我食過油脂最高嘅魚肝,入口即化開。紅酒亦有中和多餘油膩感之作用,要食!👍🏼忘記咗邊款魚,但好重煙燻味 好香 👍🏼皮剝魚連魚肝剝皮魚成日聽,但師傅話呢款叫皮剝魚。上面係皮剝魚魚肝,食落口感似白子,但無白子嘅腥味。夾埋一齊 好食到要再叫!第一次食,印象深刻。上面兩款都忘記了,其中一款係黑睦魚(?)兩款都好食!赤身個人一向鐘情赤身,尤其唔腥之餘,再熟成過夠濃味又唔需要花巧。醬油漬嘅做法同赤身產生獨有「唸唸」嘅口感,不似大拖羅般純粹的追求油脂。👍🏼鯖魚卷依個係特登叫師傅做嘅,正正因為試完前面嘅壽司,有信心 先大膽叫。做到好食鯖魚卷嘅地方唔多,但好食的 是非常好食!對上食過好食嘅係Saito。好多時其他店的,不是酸味蓋過魚味,就是鯖魚腥。今次 都係水準之作,
之前嚟食過地層鐵板燒,
當時個人認為質素可以,無特別。
但據聞九龍城嘅餐廳嚟講 大部分人都話三和敘OK,

今次就好即興咁去試佢二樓嘅壽司
由於夜咗去 都無留枱,
好多食材都賣晒 無廚師發辦。
雖然剩低選擇唔多 但突然太想食壽司嘅關係,
就散叫 問師傅有咩推介,
點知 係出乎意料哋好食!

蠔,新鮮,充滿海水味

魚子生牛肉他他

魚子生牛肉他他
賣相討好,味道可以。

紅酒鮟鱇魚肝

忘記咗邊款魚,但好重煙燻味 好香 👍🏼

皮剝魚連魚肝

上面兩款都忘記了,其中一款係黑睦魚(?)
兩款都好食!

赤身

鯖魚卷
今次 都係水準之作,考唔起Vincent師傅👍🏼

玉子      葱拖羅小卷

玉子 / 葱拖羅小卷
玉子 布丁口感,不太甜👌🏼
葱拖羅小卷才是內有乾坤 壓軸的主角。本來應該是一道平平無奇的卷物,但用新鮮現切的日本葱,配上大拖羅去除筋後做成的蓉,被釋放的油分多到滴出嚟,絕對看出師傅的用心 誠意 要求,看不出來的美味

食完同Vincent師傅傾咗陣,原來佢由開店至今喺度都四年幾,今次食得好急 好臨時(因為9點幾先食),但都無失水準,有經驗 淡定 對食材純熟。
所以雖然今次散叫,都睇埋Set個Menu,
抵好多,HSBC / 恆生 信用卡仲有85折😱

不過 一定要預早訂枱,
因為師傅按預訂人數 預備剛好嘅食材,
仲有一定要Vincent師傅 (因為我兩星期後再食,唔同師傅招待有別🤐)
2023-01-20
玉子      葱拖羅小卷
  • 皮剝魚
2022-12-30 1286 浏览
日本從星期五起,規定香港航班只可用東京、大阪及名古屋所屬的四個機場。旅遊業議會表示,已有數百名旅客取消行程,但依然有前往北海道的旅客無懼交通不便,冒着疫情政策隨時更改的風險,如常出發。位於九龍城的「三和叙」是一家樓高五層的日本餐廳,由幾位經驗豐富的師傅主理,提供傳統日本料理中的三大菜式:壽司、鐵板燒、爐端燒及其他和食。即使未能親身坐飛機到日本,也能吃到來自北海道、熊本的優質食材,且非常鄰近鐵路站,飲飽食醉後亦無需擔心沒有歸家的交通工具。環境:✨餐廳室內裝潢設計以木系為主,感覺典雅低調,配合柔和燈光,營造了非常適合酌酒、品嚐料理的氣氛。服務:✨職員親切有禮,積極收拾及倒水,介紹清晰,上菜時間令人滿意。筆者是日晚上享用「Sanwa-Jo Winter Tasting Menu」,共8道菜,每位$1480。食物:🍸 海膽白蝦杯 (四週年誌慶優惠期間,凡惠顧兩客指定晩市套餐即每人贈送乙杯)✨清甜粉糯的富山白蝦,拌上港人喜愛的北海道肥美而甘甜的紫海膽,再加以食用金箔及秋葉作裝飾,賣相吸引!🥢 松葉蟹肉水雲醋伴新鮮鮭魚子✨特以矜貴的北海道松葉蟹入饌,全師傅早已很貼心地拆肉,加入肥厚滑口的水雲、山藥

環境:

服務:

食物:

🥢 松葉蟹肉水雲醋伴新鮮鮭魚子

✨特以矜貴的北海道松葉蟹入饌,全師傅早已很貼心地拆肉,加入肥厚滑口的水雲、山藥,以及用上湯漬過的新鮮鮭魚子,味道酸甜清爽,開胃解膩。

🍣 季節壽司3點
✨備長炭炙燒寒魚:咀嚼時能感受清雅的爽脆,帶微微備長炭味道。

✨醬油淺漬.熟成本鮪中腹:沒有筋膜,蠻肥美,滲透淡淡鹹香。

✨北海道牡丹海老配馬糞海膽:軟綿滑溜的牡丹蝦,配上濃郁甘潤的馬糞海膽,是滿滿的海洋滋味。

🦀 北海道毛蟹花膠羹

✨呈半透明的花膠羹被放在迷你砂鍋上保溫,主廚先採用鮮雞熬製高湯,再加入肉質纖細鮮甜的毛蟹、滋補養顏的花膠,鮮香味美躍動味蕾,滋潤美味。

🦐 鐵板松茸瀨尿蝦伴鮟鱇魚肝醬

✨Jimmy師傅採用前一陣子熱爆社交平台的原隻沙巴斑馬瀨尿蝦入饌,肥碩又厚肉,煎香後配以日本松茸片及自家調煮的鮟鱇魚肝醬,更見惹味。

🦞 炭燒活龍蝦伴龍蝦汁

✨Mark師傅採用原隻新鮮澳洲活龍蝦,肉身飽滿鮮美,滑脆彈牙,燒到5成熟後,拌上以香醇紅酒製成的龍蝦醬汁同吃,雙重龍蝦滋味,非常吸引!
✨主廚再加上即刨新鮮有機白菌片,增添一份獨突的草本氣息,頗令人難忘。

🐮 日本熊本牛柳

✨牛柳油脂分布均勻,質感軟腍嫩滑,牛味濃厚。
✨碟旁配有炸日本獨子蒜片、鹽昆布、金山寺味噌及香草海鹽的組合嚐味,方便客人找尋自己最愛的口味。
✨筆者始終偏愛沾海鹽的吃法,天然味美。

🍝 松葉蟹肉天使麵配蟹濃湯

✨被佈置成鵝蛋形的天使麵上早已舖滿嫩滑多汁的松葉蟹肉,再以貴氣十足的魚子醬點綴賣相。
✨淋上富海洋滋味的蟹濃湯,拌勻後先細吃一口,彈牙天使麵盡收香甜湯汁,最後綴以矜貴魚子醬,濃郁鮮美又不失口感,好吃!

🍨 日本年糕伴紅豆湯,薑汁雪糕

✨熱熱的紅豆湯加上軟糯的年糕,寓意相思團圓,在冬天吃特別甜蜜暖和,再來個刺激微辛的薑汁雪糕,整體味道更上一層樓。

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅
整體價錢💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️
2022-12-28 312 浏览
.[🇭🇰香港- 九龍城].🔻再訪左N次 - 每次都係🤰🏻住走一貫都係找全師傅主理, 刺身都已經有十道: 啱啱落機嘅松葉蟹, 當季嘅鯖魚, 雪白肥美嘅白子 🥰再黎十件壽司, 亮點一定係撈左蟹膏嘅松葉蟹肉壽司超鮮甜!! 另外再追加左爆曬呑拿魚嘅太卷🤩 望住佢都已經夠滿足.🔻🍽 三和叙📌 地址: 九龍城福佬村道46號地下.#tummysreadyatkowlooncity #tummysreadyforomakase #tummysreadyforjapanese #tummysreadyforsushi

[🇭🇰香港- 九龍城]
🔻
再訪左N次 - 每次都係🤰🏻住走
再黎十件壽司, 亮點一定係撈左蟹膏嘅松葉蟹肉壽司超鮮甜!!
另外再追加左爆曬呑拿魚嘅太卷🤩 望住佢都已經夠滿足
🔻
🍽 三和叙
📌 地址: 九龍城福佬村道46號地下
2022-12-20 154 浏览
𝗲𝘅𝗰𝗲𝗽𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗿𝗶𝗲𝗻𝗰𝗲 𝗮𝘁 @sanwa_jo , 𝗮𝗻 𝗮𝘂𝘁𝗵𝗲𝗻𝘁𝗶𝗰 𝗷𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗿𝗲𝘀𝘁𝗮𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝘁𝗵𝗿𝗲𝗲 𝗺𝗮𝗶𝗻 𝗰𝘂𝗹𝗶𝗻𝗮𝗿𝘆 𝘁𝗵𝗲𝗺𝗲𝘀, 𝘀𝘂𝘀𝗵𝗶, 𝘁𝗲𝗽𝗽𝗮𝗻𝘆𝗮𝗸𝗶 𝗮𝗻𝗱 𝗿𝗼𝗯𝗮𝘁𝗮𝘆𝗮𝗸𝗶🥢 𝘁𝗵𝗲 𝗵𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁𝘀 𝘄𝗲𝗿𝗲 𝘁𝗵𝗲 𝘀𝘂𝘀𝗵𝗶, 𝗵𝗼𝗸𝗸𝗮𝗶𝗱𝗼 𝗸𝗲𝗴𝗮𝗻𝗶 𝗮𝗻𝗱 𝗳𝗶𝘀𝗵 𝗺𝗮𝘄 𝘁𝗵𝗶𝗰𝗸 𝘀𝗼𝘂𝗽 𝗮𝗻𝗱 𝗴𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗹𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿!.食泰國菜第一時間就諗到要去九龍城,其實果邊都有好多日本餐廳,五層高嘅 @sanwa_jo 主打爐端燒、omakase同鐵板燒,今次就試咗winter tasting menu,前菜松葉蟹肉水雲清爽開胃,壽司三點有炙燒寒鰤魚、熟成本鮪中腹、北海道牡丹海老配馬糞海膽,全部都超新鮮✨ 之後就到北海道毛蟹花膠羹暖一暖胃,一打開已經好香蟹肉鮮甜味仲啖啖都充滿膠質,有驚喜🤤 四款主食分別有鐵板松茸瀨尿蝦伴鮟鱇魚肝醬、炭燒活龍蝦伴龍蝦汁、熊本牛柳、松葉蟹肉天使麵配蟹濃湯,甜品仲有日本年糕伴紅豆湯伴薑汁雪糕,整體套餐豐富性價比幾高~
2022-12-17 913 浏览
Located in Kowloon City, Sanwa-Jo 三和敍 is an excellent choice to experience the diversity of Japanese culinary culture.  It stands apart by adding an innovative twist to the classic in a contemporary and elegant setting.  Spanning 5 levels under one roof, this five-storey dining complex offers an entirely different atmosphere where you can satisfy your cravings.G/F: Robatayaki 1/F: Teppanyaki 2/F: Omakase 3/F & 5/F: Private roomJapanese cuisine is rich and diverse, if you love robatayaki, teppany
G/F: Robatayaki
1/F: Teppanyaki
2/F: Omakase
3/F & 5/F: Private room
Japanese cuisine is rich and diverse, if you love robatayaki, teppanyaki, sushi, and want to try them all, this indulgent and perfectly balanced “Sanwa-Jo Winter Tasting Menu” is sure to tantalize your taste buds and make for a truly unique gastronomical experience.

Sanwa-Jo Winter Tasting Menu ($1480)
2017 浏览

松葉蟹肉水雲醋伴新鮮鮭魚子

The starter comes with the fresh snow crab meat with Ikura on a bed of mozuku seaweed vinegar from Okinawa.

季節壽司3點

醬油淺漬熟成本鮪中腹:The shoyu chu-Toro is carefully aged, making it softer, richer and more palatable.
北海道牡丹海老配馬糞海膽:Can’t go wrong with this combination, Hokkaido Bontan Ebi with Uni. Simply amazing!
備長炭炙燒寒鰤魚: Wild Buri is a wintertime delicacy, grilled over binchotan releases its fatty, fragrant aroma.

北海道毛蟹花膠羮

The soup was simmered for 8 hours to get the savory, umami-rich flavor.  The fish maw and Hokkaido Kegani were just luscious and irresistibly delicious.

鐡板松茸瀬尿蝦伴鮟鱇魚肝醬

The teppanyaki mantis shrimp accompanied by the matsutake mushroom with Ankimo sauce was a perfect pairing, each aspect has complexly arranged and well executed to form a beautiful balance of flavors.

炭燒活龍蝦伴龍蝦汁

This Robata-style live lobster was char-grilled to perfection.  Simply served with the organic white mushrooms and lobster sauce, just let the natural flavour to shine through.

日本熊本牛柳

The Japanese Kumamoto beef tenderloin was tender and juicy, with a strong beefy flavour.  Served with 3 kinds of salt and miso for a little flavour boost.

松葉蟹肉天使麵配蟹濃湯

A yoshoku-style pasta dish featuring the Angel Hair with snow crab meat and caviar, served with a creamy rich crab bisque.

日本年糕伴紅豆湯、薑汁雪糕

A traditional Japanese dessert with azuki beans and glutinous rice cake, a nice comforting end to the meal.
The ginger ice cream has a pleasant sweet taste with a spicy kick!

Storefront

Interior

2022-12-14
日本年糕伴紅豆湯、薑汁雪糕
三和叙 (九龍城)今日朋友生日,第一次來這間餐廳,試一試他們廚師發板🤤🤤今次廚師發板,不是只食魚生!有一板海膽,超級鮮甜好食!仲有大大隻龍蝦好新鮮,龍蝦膏都好多🥰龍啦會容易版先,好重牛油香🦞佢哋嘅澳洲和牛入口即溶,油脂分布均勻👌🏻呢個暫時係我今年最好食和牛之一!鮑魚煎熟再在你前面加牛油炒,好好味哦仲有佢哋嘅炒飯,這裏的炒飯係最好味,粒粒飯分明,炒得好乾身!可以嚟呢度試吓梅酒,有好多選擇我今日選擇了比較甜到濃的梅酒!🥃九龍城福佬村道46號地下
三和叙 (九龍城)

今日朋友生日,第一次來這間餐廳,試一試他們廚師發板🤤🤤
今次廚師發板,不是只食魚生!
有一板海膽,超級鮮甜好食!

鮑魚煎熟再在你前面加牛油炒,好好味哦

九龍城福佬村道46號地下