2023-06-14 60 浏览
行商場經過,見到環境幾優雅座位又多,決定入去試試😋🥢胡瓜一本漬 $52新鮮的青瓜搭配醃製過的漬物口感很奇妙,可以一試,如果青瓜醃製過會更好🥢鮮海膽 $68 & 火焰牛 $48海膽好鮮甜,牛肉火候啱啱好,可以一試👍👍🥢汁燒五花豚丼 $95五花豚肉超出色,大大舊,連燒汁和飯一口食,美味!!好推薦😋😋😋🥢三盛燒肉丼 $108有豚肉,雞肉,牛舌,一次過品嘗3款燒肉,燒烤味十足,推薦。👍👍不過小心,辣椒超香也超辣🌶️🥢燒牛肉蘆筍 $38牛肉少少over,蘆筍鮮甜,搭配口味清新🥢淺蜜白桃烏龍 加椰果 $27 & 鮮草莓覆盤子四季春 加寒天 $37飲品茶底唔錯,味道正常,好搞笑係太大杯,飲筒唔夠長,飲唔到底嘅料😂✨總體而言:環境舒服,食物不錯,不限時,可以約三五知己聚會的好地方🍻
行商場經過,見到環境幾優雅座位又多,決定入去試試😋

🥢胡瓜一本漬 $52

🥢鮮海膽 $68 & 火焰牛 $48
海膽好鮮甜,牛肉火候啱啱好,可以一試👍👍

🥢汁燒五花豚丼 $95

🥢三盛燒肉丼 $108

🥢燒牛肉蘆筍 $38
牛肉少少over,蘆筍鮮甜,搭配口味清新

2023-05-20 132 浏览
三代目 (愉景新城)荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城1樓1064-1065號舖成日出黎荃灣都係市中心個幾個商場活動,真係比較少過黎愉景新城,今日突然想過黎呢邊行下,原來都開左好多新鋪頭,而且餐廳既選擇都好多呀,行到累累地我地就入左黎呢間<三代目>醫肚啦。。餐廳係分左幾個鋪位,我地晚市大約7點半黎到已經差唔多滿座啦,相信質素一定有保証薯仔沙律首先上檯既就係薯仔沙律,雖然份量唔算太多,但係都幾足料,有青瓜絲,蟹柳絲同埋薯仔混埋一齊,呢個配搭都幾match大蜆味噌煮大蜆本身都好新鮮,以味噌煮呢個烹調方式最能夠突顯鮮味,除左可以食到蜆肉之外,大家仲可以品嘗埋鮮甜既味噌湯燒豚梅肉拉麵拉麵既湯底非常濃郁,試得出係冇用味精淆製,而燒豚肉脂肪比例分佈平均,而且幾厚切食落口感一流,再加埋隻開邊既流心蛋,絕對係一碗完美既拉麵鹽燒牛舌丼牛舌以鹽燒嘅方式烹調係最惹味既,估唔到份量係多到鋪滿晒成碗飯既表面,起碼有成7~8塊,非常抵食呀炸雞軟骨即叫即炸既雞軟骨,上檯既時候仲熱辣辣,食落十分香脆,雖然係好熱氣但都忍唔到口啦,一粒接一粒,真係食到停唔到口呀雪芝蜜桃烏龍/朱古力爆脆呢個位係最驚喜架,平
三代目 (愉景新城)

薯仔沙律

大蜆味噌煮

燒豚梅肉拉麵

鹽燒牛舌丼

炸雞軟骨

雪芝蜜桃烏龍/朱古力爆脆
呢個位係最驚喜架,平時食日本嘢主要都係飲熱茶或者清酒,但估唔到呢到仲可以點台式飲品,非常多元化,可以迎合到唔同客人既需要,值得一讚

2023-05-18 139 浏览
行過見有間日本野,環境幾寛敞,睇menu食物個樣唔錯,價錢又合理,就入左去叫左杯芒果百香烏龍甜甜酸酸咁,有果肉係入面,建議大家可以選擇其他野飲吉列牡蠣🦪 炸得幾香脆,粉又唔會過多,配合蛋黃醬又幾好味最喜歡係呢個麵辛燒豚梅肉拉麵千祈唔好比佢湯底咁紅色扼到,佢唔係真係咁辣,辣度近似辛辣麵,但冇辛辣麵咁辣拉麵彈牙,吸曬湯底既味,好入味梅肉好肥美,肥同瘦肉分配均勻喜歡辣嘅真係要試試佢味噌甲羅燒呢樣又係必叫項目,價錢平,又新鮮又有滿滿既膏🥰🥰🥰係入面,真係不得了有啲餐廳會配梳打餅,呢間配既係紫菜& 飯係好味啲紫菜墨魚天婦羅呢個配搭比較特別紫菜是香脆,墨魚是諗身的,但墨魚味重點下蘿蔔蓉嘅天婦羅汁更添美味😋燒喜之次叫左個燒魚,佢將一條魚切半咁上碟,燒得係幾靚既,食落係酸酸地,魚骨比較多,怕骨人士要留意

叫左杯芒果百香烏龍
甜甜酸酸咁,有果肉係入面,建議大家可以選擇其他野飲

吉列牡蠣🦪
炸得幾香脆,粉又唔會過多,配合蛋黃醬又幾好味

最喜歡係呢個麵
辛燒豚梅肉拉麵
拉麵彈牙,吸曬湯底既味,好入味
梅肉好肥美,肥同瘦肉分配均勻
喜歡辣嘅真係要試試佢

味噌甲羅燒
有啲餐廳會配梳打餅,呢間配既係紫菜& 飯
係好味啲

呢個配搭比較特別
紫菜是香脆,墨魚是諗身的,但墨魚味重
點下蘿蔔蓉嘅天婦羅汁

吉列牡蠣
辛燒豚梅肉搵麵
  • 辛燒豚梅肉拉麵
2023-05-14 100 浏览
愉景新城最近好唔少新既食肆,一直都未食過三代目,今晚難得早收工,一於同朋友黎食dinner醉漬鮮鮑帶有味醂味,鮑魚好大隻,新鮮彈牙!炙牛拉麵有三片炙牛,牛有好濃既牛味,十分軟嫩,配上彈牙既拉麵同豬骨濃湯,好滿足三盛燒肉丼 呢個丼有三款肉,分別係煙燻雞,五花肉同牛舌,份量十足,每種肉都烤得好香,火候剛剛好🤩燒一口牛個牛燒得好香口,牛仲一d都唔韌tim!海之天婦羅有5款天婦羅,蝦,鯛魚,黑松露帶子,墨魚同紫蘇葉,因為係新鮮炸起所以非常脆口!最後飲埋杯鮮水果茶做總結
愉景新城最近好唔少新既食肆,
一直都未食過三代目,
今晚難得早收工,一於同朋友黎食dinner

醉漬鮮鮑
帶有味醂味,鮑魚好大隻,新鮮彈牙!

炙牛拉麵
有三片炙牛,牛有好濃既牛味,十分軟嫩,
配上彈牙既拉麵同豬骨濃湯,好滿足

三盛燒肉丼
呢個丼有三款肉,分別係煙燻雞,五花肉同牛舌,
份量十足,每種肉都烤得好香,火候剛剛好🤩

燒一口牛
個牛燒得好香口,牛仲一d都唔韌tim!

海之天婦羅
有5款天婦羅,
蝦,鯛魚,黑松露帶子,墨魚同紫蘇葉,
因為係新鮮炸起所以非常脆口!

最後飲埋杯鮮水果茶做總結
這家三代目餐廳是一間供應居酒屋美食的地方。其中的味噌呷羅燒是一道非常滿足的料理,融合了新鮮的蟹膏、蟹籽和雞蛋黃,再撈上紫菜和鵪鶉蛋,配上飯一起食用,味道非常美味。牛之拼盤則包括了牛舌串、一口牛和牛肉蘆筍,其中的牛舌爽口彈牙,一口牛口感極佳,牛肉蘆筍也燒得非常好,保持了肉質的嫰滑。海之天婦羅則是一道非常豐富的料理,包括了蝦、鯛魚、黑松露帶子、黑魚和紫蘇葉等多種海鮮,其中的鯛魚和帶子都非常出色,肉質鮮甜滑嫩。燒油金魚鮫非常香口,充滿魚油香。另外,還點了兩款飲品,分別是檸檬薑蜜、黑糖薑蜜,非常適合作為餐後消暑飲品。
這家三代目餐廳是一間供應居酒屋美食的地方。

2023-05-04
午餐
2023-05-04 77 浏览
Bookmark咗呢間日本過江龍居酒屋好耐😊呢間日本過江龍居酒屋----三代目位於荃灣,裝修時尚優雅,主打親民的既日式料理,空間感寬闊, 設多張卡位, 坐得舒服,以黑紅為裝修主色設計,黑紅傢俬為主,牆上有木製壁燈作裝飾,充滿濃厚既居酒屋🏮風情。 彩虹凱撒沙律($68)大推😋💖份量好多,好大碗賣相好Colorful ,好吸睛😍種類好多:有芒果、橙、疏菜、紅淑、秋葵等感覺好健康,生果好新鮮好甜連埋日本流心蛋拌食,好味又有益💫宮崎辛稻庭上($92)賣相幾吸引😍湯底有肉碎、椰菜、蛋花園辣椒等不過唔食得辣既朋友注意,湯底有啲辣鮮海膽一口壽司($68)海膽超鮮甜,用料好好👍👍好新鮮無腥味好想不停encore食🤣照燒魷魚筒 (98)一上枱,大大條魷魚,魷魚筒脹卜卜,惹味爽口又彈牙,燒完再加燒汁,香噴噴一口燒牛肉丼 ($95)一口牛柳粒份量好多,每一口都滿滿油脂香,肉質軟嫰,而且飯係日本珍珠飯,米香好嚼口真係食到停唔到,大滿足😚芝士焗蠔($48)蠔肉飽滿肥美,口感富彈性又滑溜,味道濃郁甘香,再加上芝士,簡直味蕾享受👅👅
Bookmark咗呢間日本過江龍居酒屋好耐😊
呢間日本過江龍居酒屋----三代目位於荃灣,

彩虹凱撒沙律($68)
大推😋💖
份量好多,好大碗
賣相好Colorful ,好吸睛😍
種類好多:有芒果、橙、疏菜、紅淑、秋葵等
感覺好健康,生果好新鮮好甜連埋日本流心蛋拌食,好味又有益💫

宮崎辛稻庭上($92)
賣相幾吸引😍
湯底有肉碎、椰菜、蛋花園辣椒等
不過唔食得辣既朋友注意,湯底有啲辣

鮮海膽一口壽司($68)
海膽超鮮甜,用料好好👍👍
好新鮮無腥味
好想不停encore食🤣

照燒魷魚筒 (98)

一口燒牛肉丼 ($95)
真係食到停唔到,大滿足😚

芝士焗蠔($48)
蠔肉飽滿肥美,口感富彈性又滑溜,
味道濃郁甘香,再加上芝士,簡直味蕾享受👅👅

2023-05-03
  • 三盛燒肉丼
  • 宮崎辛稻庭
  • 一口壽司
2023-05-02 526 浏览
【荃灣區】【三代目】同朋友慶生,佢只係有一個條件,就係食完飯之後要畀佢行 IKEA 買嘢。初初諗住喺青衣食,不過青衣冇 IKEA,如果喺青衣食完再入荃灣 IKEA 又好似太費時失事,咁就不如簡單直接唔好怯,入荃灣食咪得囉,咁都被我諗到喎。佢喺芸芸餐廳之中選擇咗呢間日本菜,畀佢揀有個好處,一陣我揀平嘅,又好似好寒酸,揀貴嘅,又好似好傷,仲要未必好食,咁佢揀咗呢間睇落都好似幾好咁,就入去啦。初初以為佢好細,原來佢有兩邊,加埋就唔細喇。主食我哋叫咗 $108 嘅「三盛燒肉丼」,有煙燻雞、五花肉、牛舌,睇圖好靚,上菜時以為係吉野家。食落就覺得佢個飯好食,吸引過啲餸,好笑。之後到 $108 嘅「燒喜之次」,只能夠講係正常嘅好食,未必會有下次咁。之後食串燒,叫咗 $108 嘅「牛之拼盤」,有牛舌、一口牛、牛肉蘆筍,唔太好,甚至會質疑佢有冇真係燒過。反而之後 $118 嘅「海之天婦羅」有驚喜,有蝦、鯛魚、黑松露帶子、墨魚、紫蘇葉,炸得幾好,幾樣都好食。難得開開心心,飲少少酒,叫咗杯 $68 嘅「Suntory 金啤」,佢做緊第二杯半價,所以第二杯係 $34,一人一杯啱啱好,夠凍又好飲,正。成餐飯夾埋

難得開開心心,飲少少酒,叫咗杯 $68 嘅「Suntory 金啤」,佢做緊第二杯半價,所以第二杯係 $34,一人一杯啱啱好,夠凍又好飲,正。成餐飯夾埋 $598,只能講係不過不失,雖然有啲嘢整得唔錯,但同時亦有敗筆。。。

(地址:荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城1樓1064-1065號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am荃灣區 #荃灣 #三代目 #三盛燒肉丼 #煙燻雞 #五花肉 #牛舌 #燒喜之次 #牛之拼盤 #牛舌 #一口牛 #牛肉蘆筍 #海之天婦羅 #蝦 #鯛魚 #黑松露帶子 #墨魚 #紫蘇葉 #Suntory金啤 #1am0884 #1ambackup
2023-05-01 65 浏览
.♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥【餐廳】三代目【地區】#Dr_eat_荃灣【價位】中價位【用餐時段】晚市【餐廳主打】#Dr_eat_日式────────────────────【環境/服務/衛生/讚一』。紅黑型格風嘅日式裝潢色調。設有二至四人座,卡位及吧枱位。位置寛敞,空間感足。門口位有手調茶作外賣櫃檯。加入手搖茶品牌「三茶 San Tea」。無論堂食定外賣,都有手調茶飲供應.【宮崎辛稻庭 $92】。食落真係幾有驚喜呢~。採用日本鮮製手切稻庭烏冬。口感十分Q彈細膩又煙韌。在蛋花,肉碎,韭菜,韭黃等製成嘅湯芡中。加入辛辣元素。令每啖烏冬都能抓住香辣湯汁。啖啖都辛辣又惹味.【自家製餃子 $62】。自家製既日式餃係白菜豬肉餡。餃子皮滑薄嫩。包裹著嫩滑既豬肉碎同白菜粒。入口肉汁豐盈,外脆內軟.【炙牛拉麵 $92】。湯頭以豚骨熬煮10小時而成,味道自然濃厚。拉麵口感爽滑煙韌。厚度偏幼身,抓湯力十足。而牛肉經過火烤。鮮美嫩滑之餘,更帶一陣微焦嘅香氣.【沖繩黑糖珍珠牛乳烏龍 $36】。香濃嘅牛乳同不帶苦澀既烏龍茶完美融合。再加上獨特既黑糖味道。濃香醇滑而不膩.【手作鮮檸雪芽 $2
♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥
【餐廳】三代目
【地區】#Dr_eat_荃灣
【價位】中價位
【用餐時段】晚市
【餐廳主打】#Dr_eat_日式
────────────────────
【環境/服務/衛生/讚一』
。紅黑型格風嘅日式裝潢色調
。設有二至四人座,卡位及吧枱位
。位置寛敞,空間感足
。門口位有手調茶作外賣櫃檯
。加入手搖茶品牌「三茶 San Tea」
。無論堂食定外賣,都有手調茶飲供應

【宮崎辛稻庭 $92】
。食落真係幾有驚喜呢~
。採用日本鮮製手切稻庭烏冬
。口感十分Q彈細膩又煙韌
。在蛋花,肉碎,韭菜,韭黃等製成嘅湯芡中
。加入辛辣元素
。令每啖烏冬都能抓住香辣湯汁
。啖啖都辛辣又惹味

【自家製餃子 $62】
。自家製既日式餃係白菜豬肉餡
。餃子皮滑薄嫩
。包裹著嫩滑既豬肉碎同白菜粒
。入口肉汁豐盈,外脆內軟

【炙牛拉麵 $92】
。湯頭以豚骨熬煮10小時而成,味道自然濃厚
。拉麵口感爽滑煙韌
。厚度偏幼身,抓湯力十足
。而牛肉經過火烤
。鮮美嫩滑之餘,更帶一陣微焦嘅香氣

【沖繩黑糖珍珠牛乳烏龍 $36】
。香濃嘅牛乳同不帶苦澀既烏龍茶完美融合
。再加上獨特既黑糖味道
。濃香醇滑而不膩

【手作鮮檸雪芽 $29】
。味道清爽解膩
。好適合係夏天飲,酸香開胃又消暑
【野菜天婦羅 $88】
。拼盤有南瓜,粟米,茄子,甜薯,紫蘇
。南瓜外層酥脆,內里香甜軟糯
。已拆好芯嘅粟米,酥香帶甜美
。茄子口感柔軟,外層酥脆,一軟一脆,好正

【日本雪糕球 $28。芝士蛋糕 $28】

────────────────────
•• ┈┈┈┈┈ 𝗦𝗘𝗘 𝗠𝗢𝗥𝗘 ┈┈┈┈┈ ••
【地址】荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城1樓1064-1065號舖
【分店】北角|荃灣|將軍澳
【℡】63338019
【營業時間】
星期一至五,公眾假期前夕: 11:30-22:00
星期六至日,公眾假期: 11:00-22:00

2023-04-28 89 浏览
三代目係居酒屋🏮,亦係茶飲店🧋,兩者mix埋一齊嘅都係第一次見! 估唔到茶飲都有幾多選擇,質素亦都唔錯😌,同坊間嘅差唔多。最重要係一次過滿足到兩個願望,食到日本嘢之餘仲可以飲到最愛嘅「廢水」👍🏻。·🍜紫蘇燒豚梅肉拉麵 HKD$98 豬骨湯底都幾濃郁🐖,仲會聞到微微紫蘇葉香氣;豚梅肉叉燒肥瘦適中,口感軟糯😚,麵條亦都幾掛湯,不錯啊。·🐟豚肉醬油魚介拌麵 HKD$92見到中間粒蛋黃已經心心眼😍咗! 拌麵賣相色彩繽紛,淨係賣相已經好吸引人🤩。配料十分豐富,包括有 竹筍、櫻花蝦🦐、洋蔥粒、蔥粒、蛋黃🍳、紫菜、叉燒🐖、魚介粉末等,個人特別喜歡當中的洋蔥粒☺️,拌勻後洋蔥粒完全發揮到香氣同口感層次👍🏻!! 拌麵惹味又具口感,蛋黃亦增添了濕潤感,幾出色呢。·🐓雞之拼盤 HKD$98有齊 雞胸軟骨🐥、雞腎🐣、雞肉京蔥🐤 三個不同部位嘅串燒🍢,雞胸軟骨好有咬口,雞腎好爽口,而雞肉京蔥搭配得來好夾。·🐠白鱔串 HKD$68魚皮燒至微微乾身,香脆得來同時帶點軟韌感😚;而魚肉口感軟嫩,亦唔會食到好多魚骨👍🏻。·🍗三色手羽 HKD$68一碟試到三款不同口味的炸雞翼,包括👉🏻七味、芝士、黑七,賣相同味道都
估唔到茶飲都有幾多選擇,質素亦都唔錯😌,同坊間嘅差唔多。
🍜紫蘇燒豚梅肉拉麵 HKD$98

麵條亦都幾掛湯,不錯啊。
🐟豚肉醬油魚介拌麵 HKD$92

🐓雞之拼盤 HKD$98

有齊 雞胸軟骨🐥、雞腎🐣、雞肉京蔥🐤
🐠白鱔串 HKD$68

🍗三色手羽 HKD$68

一碟試到三款不同口味的炸雞翼,包括👉🏻七味、芝士、黑七,賣相同味道都好似平時食到嘅芝麻雞翼,三款各自灑上七味、芝士🧀、黑七粉末在雞翼表面,個人偏愛芝士那款😋,咸香又香脆。
🥤雪芝大紅袍 HKD$30

奶蓋鹹香濃厚🤩,配以走甜的大紅袍味道剛剛好,質素可媲美坊間茶飲店呢😻。
📍三代目
2023-03-15
  • 豚肉醬油魚介拌麵
2023-04-27 63 浏览
三代目是日本過江龍來的,主打食拉麵,而我們不太愛拉麵,就吃其他東西吧,它在愉景新城地下,我曾經在這附近工作一段長時間,滿滿的回憶。薯仔沙律$42自己曾經做過薯你沙律,製作過程頗繁複,在這裡見到有就叫了,薯仔綿密中帶咬口,伴有其他蔬菜口感豐富。大蜆味噌煮$78用小火保持熱度但不會讓它越來越熟,大蜆保留少少生感,隻隻飽滿脹卜卜,吃下去是預期中的鮮甜多汁,而味噌湯不會太鹹,滲了蜆隻的鮮味好喝。鹽麴枝豆$32鹽麴是用蒸過的米、豆類再發酵過後的日本傳統調味料,平常吃枝豆通常沒有任何調味,用上鹽麴有淡淡的香味,感覺很好,而鹽麴比我想像中不鹹,比味噌淡口。鹽燒牛舌丼$98牛舌切得較薄身,比較易咬,燒過後香氣四溢,牛舌有油化,口感爽口,份量也很足,足夠伴飯吃,米飯亦很香甜。雞之拼盤$98有三串的串燒包括雞肉京蔥、雞胸軟骨、雞腎,雞腎爽口,雞胸軟骨比較像雞胸,比較肉感。火焰牛配醬漬山葵莖$48火焰牛油脂豐富,燒過後有在口中融化的感覺,非常滋味。雪芝茉莉雪芽$30 雪芝蜜桃烏龍$30比較特別的是這裡可以喝到茶飲店的飲品,而且價錢合理,雪芝應該是奶蓋類東西,夠厚和香濃,可以選擇無糖的茶,健康一點。

薯仔沙律$42

大蜆味噌煮$78

鹽麴枝豆$32

鹽燒牛舌丼$98

雞之拼盤$98

火焰牛配醬漬山葵莖$48
火焰牛油脂豐富,燒過後有在口中融化的感覺,非常滋味。

雪芝茉莉雪芽$30 雪芝蜜桃烏龍$30
因為朋友推介, 所以我都帶朋友黎試下。如果下次再黎, 我一定要試一口壽司🤤.三盛燒肉丼有人話個丼份量比較細, 依個價比較貴,都同意嘅, 少過$100會比較合適。但係無論肉定飯都好好味, 都值得一試。肉唔會好韌, 而且好鮮嫩, 特別係燒燻雞肉,五花肉和牛舌都好爽口。連帶一提, 佢嘅燒肉係真幾出色。.牛之拼盤同樣好好味, 牛嘅外皮唔會燒到好焦,入面仲好粉嫩, 燒得剛剛好。不過呢, 平均$36一串牛, 真心貴。味道係正嘅, 不過其他地方食同樣質素嘅牛串, 每串只係值$18-25, 可能租貴啦。值唔值得試就自己考慮。.炸墨魚咀依味餸都好味, 夠香口, 同埋夾口。建議加杯啤酒🍻.醉漬鮮鮑隻鮑魚好大隻! 切開左一片片, 易食!朋友話好好味, 不過我食過更好味嘅酒煮凍鮑, 依隻係比下去, 我覺得可以落多點酒, 同埋再凍點。.辛燒豚梅肉拉麵依碗係我朋友叫嘅主餐, 無share食。不過眼見真係無咩特別, 每樣食材都好普通,佢都話唔係好好味個D.食拉麵, 真心去返拉麵專門店。.🍺🍻金啤好飲, 鍾意偏苦嘅啤酒可以一試!
因為朋友推介, 所以我都帶朋友黎試下。
如果下次再黎, 我一定要試一口壽司🤤
三盛燒肉丼
有人話個丼份量比較細, 依個價比較貴,
都同意嘅, 少過$100會比較合適。
但係無論肉定飯都好好味, 都值得一試。
肉唔會好韌, 而且好鮮嫩, 特別係燒燻雞肉,
五花肉和牛舌都好爽口。

連帶一提, 佢嘅燒肉係真幾出色。
牛之拼盤
同樣好好味, 牛嘅外皮唔會燒到好焦,
入面仲好粉嫩, 燒得剛剛好。
不過呢, 平均$36一串牛, 真心貴。

味道係正嘅, 不過其他地方食同樣質素嘅牛串,
每串只係值$18-25, 可能租貴啦。
值唔值得試就自己考慮。
炸墨魚咀
依味餸都好味, 夠香口, 同埋夾口。
建議加杯啤酒🍻
醉漬鮮鮑
隻鮑魚好大隻! 切開左一片片, 易食!
朋友話好好味, 不過我食過更好味嘅酒煮凍鮑,
依隻係比下去, 我覺得可以落多點酒, 同埋再凍點。
辛燒豚梅肉拉麵
依碗係我朋友叫嘅主餐, 無share食。
不過眼見真係無咩特別, 每樣食材都好普通,
佢都話唔係好好味個D.
食拉麵, 真心去返拉麵專門店。
🍺🍻金啤好飲, 鍾意偏苦嘅啤酒可以一試!

金啤
2023-04-25
金啤
📍 三代目放工落車就到愉景新城,諗住近近地,點知愉景真係冇乜好野食,見到呢間裝修幾日式就入左🥱💡食物質素,性價比一般—————————————————————❣️ 宮崎辛稻庭 $92見好似幾特別就嗌左,不過個湯底係有啲肉碎、有啲椰菜、蛋花咁,有啲唔抵,不過烏冬都夠彈牙,湯底都幾辣.❣️ 紫蘇燒豚梅肉拉麵 $98湯底偏淡,豚肉有厚脂肪層不過都淋嘅,如果唔咁肥會好啲,配紫蘇一齊,不過🐷就唔係好食到紫蘇味🥱麵質似係即食拉麵咁,幼身冇乜咬口,一般,溏心蛋ok!.❣️ 燒喜之次 $108貴價魚,不過呢度好平就食到,都算大條!魚皮香脆,好多魚油,加啲檸檬汁就fresh啲,不過🐷覺得咸左啲,應該要洗多幾次先燒,同埋食嘅時候要小心,因為都幾多骨.❣️炸雞軟骨 $48 味道啱啱好,咸咸地,炸粉唔會太厚,炸得好脆又唔會乾,不過份量就小左啲—————————————————————不專業評分👅好味指數: 6/10 💰性價比: 6/10👍🏻推薦: 5/10 —————————————————————🏡地址: 三代目 (愉景新城) (荃灣)荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城1樓1064-1065號舖👉🏻將軍澳北角都有分

📍 三代目
💡食物質素,性價比一般

❣️ 宮崎辛稻庭 $92

👅好味指數: 6/10
💰性價比: 6/10
👍🏻推薦: 5/10
—————————————————————
🏡地址: 三代目 (愉景新城) (荃灣)
👉🏻將軍澳北角都有分店
🕑營業時間: 11:00-22:00

———————————————————

tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架
2023-04-18
2023-04-26 47 浏览
❝❝❝❝三代目(荃灣店)❞❞❞❞同女女學完嘢帶佢過嚟食埋晚飯先返屋企。之前黎玩經過見到有機械人送餐,而且兒童餐仲有玩具送。今日就一於帶女女嚟食。最鍾意餐廳有兒童餐,咁就嗌一份俾佢自己搞掂,我就可以食自己想食嘅嘢兒童餐HKD78 蘋果汁🍹吉列炸蝦🍤和風炸雞,芝士條,燒豚角,薯仔沙律,叉燒拉麵仲有個搖搖贈送汁燒五花豚丼 HKD95牛之拼盤 HKD108 (牛舌,一口牛,牛肉蘆筍)南瓜甜薯天婦羅 HKD52鮮海膽 HKD68燒白鱔串 HKD68沖繩黑糖珍珠牛乳烏龍HKD36
❝❝❝❝三代目(荃灣店)❞❞❞❞

同女女學完嘢帶佢過嚟食埋晚飯先返屋企。

兒童餐HKD78

仲有個搖搖贈送

汁燒五花豚丼 HKD95

牛之拼盤 HKD108 (牛舌,一口牛,牛肉蘆筍)

南瓜甜薯天婦羅 HKD52

鮮海膽 HKD68

燒白鱔串 HKD68

沖繩黑糖珍珠牛乳烏龍HKD36
2023-03-30
2023-04-25 39 浏览
三代目📍荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城1樓1064-1065號舖🧡食物🐟 燒喜之次 $108呢個魚味好香,燒得外皮有啲乾,但係入面肉嘅質地有啲彈性同好滑,有汁,好特別嘅口感~推薦度:😋😋😋😋🦀 味噌甲羅燒 $98有蛋、魚子、蟹膏蟹肉,味增起到一個畫龍點睛嘅效果,提到個鮮甜味出嚟,而且呢個份量好足,啲飯係完全唔夠配,好正~剩下少少飯嘅時候可以倒啲飯落去撈,好似醬油蟹嘅食法,好正~推薦度:😋😋😋😋😋🥩 牛之拼盤——牛舌,一口牛,牛肉蘆筍 $108呢個好正,選擇困難症之選,建議由牛肉蘆筍、一口牛、牛舌呢個順序食,慢慢變得濃味,全部火候都好好!勁香!推薦度:😋😋😋😋😋🥩 燒牛舌 $48因為拼盤入面嘅牛舌太好食,所以單獨encore咗一串,厚肉得嚟一啲都唔會韌,好正~推薦度:😋😋😋😋😋🍤 海之天婦羅——蝦,鯛魚,黑松露帶子,黑魚,紫蘇葉 $118呢個同樣係好抵食嘅,咩都可以試吓,我當中最欣賞鯛魚,麵漿好薄,好厚肉但係依然好滑,保留到汁液,好正~帶子都好正,好鮮甜!推薦度:😋😋😋😋😋🫔 鮮海膽天婦羅 $88紫蘇葉包住一層嘅海膽,極度誘人,油香、紫蘇香,激發曬海膽嘅甜味,而且出面酥化嘅皮包裹住軟
三代目

🧡食物

🐟 燒喜之次 $108

🦀 味噌甲羅燒 $98

🥩 牛之拼盤——牛舌,一口牛,牛肉蘆筍 $108

🥩 燒牛舌 $48

🫔 鮮海膽天婦羅 $88

紫蘇葉包住一層嘅海膽,極度誘人,油香、紫蘇香,激發曬海膽嘅甜味,而且出面酥化嘅皮包裹住軟綿嘅海膽,口感同味道都好正!!!

🐚 鮮海膽 $68

海膽份量好足,好新鮮好鮮甜,而且同上面嘅天婦羅唔同,呢個更加體會到海膽本身嘅鮮美,好正!!!

🍣 粉嫩吞拿魚 $58.0

其實係吞拿魚茸嚟,我一直食吞拿魚都好驚腥味,但係呢個又冇,幾好!

🐄 火焰牛(配醬漬山葵莖) $48

個山葵莖起到一個提味嘅作用,幾乎係牛肉刺身嘅牛肉配住呢個山葵莖,好惹味好正,又唔會好似普通Wasabi咁太過刺激,幾正~

🦪 火炙帶子 $48

呢個純粹係帶子出面淥親咗一下嘅感覺,入面仲喺全生,好甜!!!!

🥤 士多啤梨奶昔 $29

呢個幾好飲,好fresh

🍨 乳酸沙冰加奶蓋 $35

沙冰加奶蓋又真係幾特別,奶蓋幾欣賞,鹹鹹地,沙冰本身酸酸甜甜,好開胃!

🍰 芝士蛋糕(朱古力味)$28

以為朱古力味會蓋過芝士味,但係又唔會喎,芝士味雖然係淡淡地,但係中和咗朱古力嘅膩,我幾鍾意~

推薦度:😋😋😋

🍦 日本雪糕球(3.7牛乳) $28

好香牛奶味,唔會有冰碴,幾好食!

推薦度:😋😋😋
同朋友👱🏻‍♀️一齊喺荃灣呢個商場,佢話想食日本嘢🇯🇵,咁我哋喺商場行個圈,見到呢間,乾淨企理,大家都未食過😆,咁就決定入去試吓😋$58「醉漬鮑魚」:鮑魚大大隻,肉質結實,但係又唔難咬😋,鮑味鮮甜,漬過之後仲有淡淡嘅醬油同味醂香味😋$62「唐揚豆池魚」:池魚細細條(通常10cm以下叫豆池魚 豆アジ,20cm以下叫小アジ,長過20cm叫アジ或マアジ),炸過之後非常香口,仲可以成條連骨連頭食埋🤩;餐牌寫住呢個係「日本產」🤩;アジ / マアジ / 真鯵 由夏天到初秋都係當造嘅季節🤩$108「燒喜之次 キンキの塩焼き」:餐牌寫住 喜之次 係日本🇯🇵宮城県產🤩,呢條 喜之次 似乎係用鹽醃過,充滿鹹香,肉質鮮嫩,有鹹鮮味🤩$108「牛之拼盤」:包括有「牛舌、一口牛、牛肉蘆筍」,全部都幾好牛味🤩;「牛舌」牛油含量極高😋;「一口牛」燒得香口😆;「牛肉蘆筍」有蘆筍平衡番牛嘅油脂食落幾清新🤩$58「吞拿魚一口壽司🍣」同埋 $48「火焰帆立貝一口壽司🍣」:最後一人嚟一口壽司🍣🤩,兩款都新鮮好味,其中帶子壽司尤其鮮甜可口😋