2022-02-12 410 浏览
有一次經過呢度,見個名咁特別就入咗嚟食,總括嚟講呢間啲嘢食其實好好食,裝修又特別又懷舊,有個人特色,服務態度幾好!佢啲河粉好特別,有少少似粿條!秘製香醬鳳爪 ,呢個好好食,鳳爪炆得夠林又入味醬燒豬頸肉,份量足夠,不過覺得唔係好有特色,味道正常,燒得唔夠香金牌麻辣豬手,味道係夠,不過豬手唔夠淋同唔夠入味,唔係太有特色滷水鮮豬大腸,呢個係特別推薦,每次去到必叫,好有懷舊的味道,佢炆得好好味,唔會太淋又唔會硬,瑞士雞翼,味道夠而且入味咖喱魷魚,呢個都唔錯,幾好味豬紅,味道夠而且炆得入味金牌麻辣汁,秘製辣汁,呢兩隻辣汁都好好味
佢啲河粉好特別,有少少似粿條!
秘製香醬鳳爪 ,呢個好好食,鳳爪炆得夠林又入味
瑞士雞翼,味道夠而且入味
咖喱魷魚,呢個都唔錯,幾好味
豬紅,味道夠而且炆得入味
金牌麻辣汁,秘製辣汁,呢兩隻辣汁都好好味
2022-01-21 413 浏览
最愛車仔麵,呢間三不館車仔麵,午飯時間,入面坐滿人之餘,岀面又有人排隊,都幾受歡迎😍店舖走懷舊路線,有很多香港八九十年代嘅店舖招牌、街招等做裝飾,很有心思🥰講返食物,車仔麵配料都算多,想食嘅都有齊哂,價錢亦都合理,兩餸一麵係$34,四餸都係$42,款款餸都係劃一價錢,唔會牛腩,大腸個啲會貴啲👍🏼食車仔麵一定會叫豬紅,大腸,牛腩,蘿蔔呢啲經典款式👍🏼😃🐖豬紅口感嫩滑入味冇異味☺️🐄牛腩都炆得入味,肉質軟嫩唔會好嚡同好硬😚🍜蘿蔔索湯又清甜,最緊要係一啲渣都冇!必食呀✋豬手都好好食,有兩大件,食🐷手塊皮係最緊要,豬皮好軟腍,滿滿骨膠原👍🏼滷水豬大腸 $28由於我地都鐘意豬大腸,所以另叫一碟豬大腸。份量好足,滷得入味,仲癡住啲肥膏,軟腍唔韌好好食🥰再叫番杯冰凍豆漿真係超滿足。價錢🌕🌕🌗🌑🌑回頭指數🌕🌕🌕🌖🌑

食車仔麵一定會叫豬紅,大腸,牛腩,蘿蔔呢啲經典款式👍🏼😃

🐖豬紅口感嫩滑入味冇異味☺️
🐄牛腩都炆得入味,肉質軟嫩唔會好嚡同好硬😚
🍜蘿蔔索湯又清甜,最緊要係一啲渣都冇!必食呀

滷水豬大腸 $28
再叫番杯冰凍豆漿真係超滿足。

價錢🌕🌕🌗🌑🌑
回頭指數🌕🌕🌕🌖🌑
2022-01-13 309 浏览
每次經過路德圍三不館,無論任何時段都見到有人等位,啲人又講到咁好食,今日終於走去試吓環境雖然細但充滿懷舊色彩,車仔麵嘅餸選擇又多我揀咗三餸一河粉再加腩汁湯底,個湯濃郁令整碗麵味道更有層次至於啲餸牛腩炆得入味,大大大舊軟嫩有嚼勁;豬頸肉爽口彈牙,帶點油香,果然係必食之選; 蝦條彈牙。整體唔錯可以回頭
環境雖然細但充滿懷舊色彩,車仔麵嘅餸選擇又多

我揀咗三餸一河粉再加腩汁湯底,個湯濃郁令整碗麵味道更有層次

2021-12-23 407 浏览
超難食, 送又少 未食過一間 咁難食我昨晚去食叫了三個餸 叫咗蝦條 煮.未夠熱 凍冰冰 仲有豬大腸 四嚿細細嚿 當時見到門口感特別走入去試下囉 唔怪得冇乜人幫襯啦 當時連埋我得三個客人 我唔會選擇再去啦
時常都幫襯三不館,基本上每星期都會幫襯一次,荃灣路德圍我諗大大話話都有四五間車仔麵舖,大部份都試晒,最後我覺得三不館最好食每次必食咖哩魷魚,豬大腸豬大腸滷得好入味大家如果食辣既一定要加埋辣菜脯,我每次都加好多😂

每次必食咖哩魷魚,豬大腸
豬大腸滷得好入味
大家如果食辣既一定要加埋辣菜脯,我每次都加好多😂
三不館車仔麵 (登發街)地址: 荃灣登發街10號地下電話: 23482998🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹一個人諗住簡簡單單食個快嘅晚餐。行落路德圍附近,俾呢間餐廳充滿老香港情懷嘅門口吸引咗入去。首先店內嘅人好友善有禮貌,入到去,裝修真係睇得出好花心思,大家坐摺凳,好似去咗大排檔咁。入面仲播住好多老歌添。💫兩餸河粉($34)轉沙嗲湯底(+$6)叫咗豬紅同雞翼尖,分量偏少,啱晒會去路德圍掃街食下場嘅我😊 豬紅有四舊,不過不失,滑嘅,雞翼尖四隻。沙嗲湯底好濃厚,有花生香。菜莆好有驚喜,脆卜卜好新鮮,唔係放咗好耐果啲,辣辣地。正。整體好食指數:🤤🤤🤤🤤🤤(5/ 5)🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
三不館車仔麵 (登發街)
地址: 荃灣登發街10號地下
電話: 23482998

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

💫兩餸河粉($34)轉沙嗲湯底(+$6)

沙嗲湯底好濃厚,有花生香。

菜莆好有驚喜,脆卜卜好新鮮,唔係放咗好耐果啲,辣辣地。正。

整體好食指數:🤤🤤🤤🤤🤤(5/ 5)

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
三不館車仔麵3餸1麵麻辣豬手、蘿蔔、豬大腸古法麻辣價錢💲: $42好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.5/5性價比🥢: 4.4/5回頭率😚: 4/5-講到車仔麵,其中一間幾出名的就係三不館車仔麵,我最愛飲食youtuber都介紹過架🤣 除左大埔總店外,而家荃灣都開了!佢哋的環境係舊香港,坐摺凳,好有特色。-✅古法辣汁/鹵水豬大腸/金牌麻辣豬手/清甜蘿蔔/幼麵😋湯底係比較清淡既,不過飲完唔口渴,熬得幾鮮甜😌 如果想食得濃味惹味啲,就一定要揀啲辣的餸+辣汁😎 佢個古法辣汁我揀小辣,再加埋麻辣豬手的辣都真係好辣下,但好刺激,我又幾中意🤪 蘿蔔清甜冇渣,似係用上湯煨過咁,一定要叫!😍 豬大腸入味唔臭,合格!重點的豬手真係好好食!😱 有2大舊。個皮用火槍炙過,所以d毛去得乾淨,又有陣燒過的味道!入面好辣好正,可以吸晒d辣味😚仲炆得好腍,啲骨位好易分開,一定要叫!-食左3樣餸都幾有水準,呢間一定要叫啲秘制餸‼️因為個湯比較淡,所以揀咩餸好緊要!同埋佢地都偏細碗呀🤫
三不館車仔麵
3餸1麵
麻辣豬手、蘿蔔、豬大腸
古法麻辣
性價比🥢: 4.4/5
回頭率😚: 4/5

✅古法辣汁/鹵水豬大腸/金牌麻辣豬手/清甜蘿蔔/幼麵😋

2021-11-10 363 浏览
Lunch 係荃灣食車仔麵。店內嘅裝修好花心機,見到d好搞笑嘅句子,例如 祖傳三代,依傢係第一代配餸超過30個選擇 ,推薦醬燒豬頸肉同埋金牌麻辣豬手,我平時唔係好食豬手,覺得好難咬,但呢個係好軟得嚟有咬口,辣辣地咁好正湯底都好多選擇 ,有麻辣汁、古法辣汁、沙嗲,想食清d嘅話可以選擇牛腩汁、蕃茄湯或者清湯 但本身食小辣嘅朋友要注意啦,如果你叫左麻辣豬手,已經等於叫左小辣,再加埋小辣嘅話,就已經變左中辣,所以我建議配返牛腩汁中和下留意返呢度嘅桌比較窄,適合食完就走,要吹水慢慢食嘅話,呢度就唔適合特別要注意嘅係d汁好容易彈到手袋,要自己放定紙巾係面

湯底都好多選擇 ,有麻辣汁、古法辣汁、沙嗲
,想食清d嘅話可以選擇牛腩汁、蕃茄湯或者清湯

,所以我建議配返牛腩汁中和下

特別要注意嘅係d汁好容易彈到手袋,要自己放定紙巾係面
2021-11-07 306 浏览
聽說這家係車仔麵黃店,所以午餐咁趕時間,行過路過都可以入去試下😍叫左時菜、豬頸肉同豬手米粉,加左少少辣成個麵變得惹味哂🥳其中豬頸肉同豬手係尼度招牌,所以專登嗌黎試一試。豬頸肉內質有啲靭,但有少少炭燒味好吸引。沙薑豬手都整得好入味,啲皮幾厚,再加少少肉,真係好好食。初初以為三餸車仔麵好大份,會擔心食唔哂,原來份量唔算話好多,豬頸肉兩塊略嫌少左啲,豬手份量就好足夠。小鳥胃表示夠飽,但正常食量者應該唔夠食,可以加底 總結成個車仔麵都幾高質,會回頭。

總結成個車仔麵都幾高質,會回頭。

荃灣好多好野食,唔知食乜好,見呢間都幾多好評,就過黎試下,不過好似叫錯野🙈 三餸(豬頸肉/蝦條卷/日式餃子)沙嗲湯油麵 - 油麵正常,麵底好似比平時車仔麵少啲啲,附送小小(兩三條)生菜,$42 三餸麵,正常價位沙嗲湯底 (+$6)- 見打左粒星,就點黎試下啦,見到湯底好濃,知咩料啦,唔係流架,不過湯底整體偏鹹,沙嗲味唔係好突出。下次再黎會揀其他湯底。豬頸肉(三片)- 爽口唔韌好味,同泰國食肆既燒豬頸肉差唔多,推薦日式粟米餃子 - 呢個幾好食,食到粟米甜味,可以再嗌。蝦條卷 (4半條)- 除非你鐘意食粉,唔係唔好叫,完全無蝦,只係啲調色調味既粉。下次都係叫返大家推薦既餸先🙈舖頭環境係用霓虹燈招牌裝飾,加上播放80,90年代既歌曲,令人懷念以前既香港,無論係以前既明星,電影定環境…… 希望在明天

沙嗲湯底三餸麵

日式粟米餃子 - 呢個幾好食,食到粟米甜味,可以再嗌。

蝦條卷 (4半條)-
除非你鐘意食粉,唔係唔好叫,完全無蝦,只係啲調色調味既粉。

下次都係叫返大家推薦既餸先🙈

2021-10-23 276 浏览
一個人想食個快 lunch / dinner,車仔麵絕對是平靚正的選擇。我的心水車仔麵店有麵尊、榮記和新記。最近仲多左一間,就係荃灣的三不館。三不館走懷舊香港路線,裝修以車仔麵店來說很別緻。最正係播埋懷舊今曲,幾有feel💃🏻食物方面,今次點了滷水豬大腸、沙薑豬手、醬燒豬頸肉、清甜蘿蔔和油麵。豬頸肉有三大塊,好味,一啲都唔乾👍🏻豬大腸又係必叫,好入味。沙薑豬手和蘿蔔就正常,唔算特別出色。下次會試下佢個秘製香醬鳳爪!📍 三不館車仔麵 荃灣登發街10號地下
我的心水車仔麵店有麵尊、榮記和新記。
最近仲多左一間,就係荃灣的三不館。

三不館走懷舊香港路線,裝修以車仔麵店來說很別緻。
最正係播埋懷舊今曲,幾有feel💃🏻

豬頸肉有三大塊,好味,一啲都唔乾👍🏻
豬大腸又係必叫,好入味。
沙薑豬手和蘿蔔就正常,唔算特別出色。
下次會試下佢個秘製香醬鳳爪!

📍 三不館車仔麵
荃灣登發街10號地下
  • 豬頸肉
  • 豬大腸
2021-10-19 219 浏览
因為係附近番工既緣故,基本上我每個星期總會食一次三不館,係路德圍呢一帶食過幾間車仔麵,始終覺得三不館係最好味👍🏻👍🏻,但當然價錢唔係最平推介咖哩魷魚,豬皮豬皮滷到超入味,冇細毛👍🏻👍🏻👍🏻

推介咖哩魷魚,豬皮
豬皮滷到超入味,冇細毛👍🏻👍🏻👍🏻
2021-10-15 238 浏览
車仔麵一向受人歡迎,我都鍾意㗎,go go 馬上行動,正正近荃灣地鐵站,步行幾分鐘到了,登發街 「三、不、館 」裝潢 別具特色 ,欣賞一下 牆上懐舊設計尋人廣告、租 售 牌 ,靚靚吊燈 ..!🤗紙上有齊所有食物及冷 熱飲料✔️ 兩、三、四、餸 加粉 麵😊 ✔️ 湯底 ✔️ 秘制香醬鳳爪 : 有2隻,入味 炆得淋,秘制好惹味,蝦條卷: 橙黃色,咀嚼后,係魚肉,三小件,味道一般,唔多覺有蝦味😀懷舊牛腩: 都好好味😋㗎碗內仲有爽脆生菜,增添賣相湯底:美颜清湯😀對皮膚好嗎?湯份量多多,甜甜哋喜歡食油麵 😋😊總結: 三餸一麵 $42😊職員服務態度表現不錯,下次再嚟 bye

裝潢 別具特色 ,欣賞一下 牆上懐舊設計
尋人廣告、租 售 牌 ,靚靚吊燈 ..!🤗

紙上有齊所有食物及冷 熱飲料
✔️ 兩、三、四、餸 加粉 麵😊 ✔️ 湯底 ✔️

秘制香醬鳳爪 : 有2隻,入味 炆得淋,秘制好惹味,

懷舊牛腩: 都好好味😋㗎

碗內仲有爽脆生菜,增添賣相

湯底:美颜清湯😀對皮膚好嗎?
湯份量多多,甜甜哋

喜歡食油麵 😋😊

2021-10-03
車仔麵中規中距,冇話難食,但唔係特別好味,餸嘅份量比較少,揀左麻辣湯底但唔夠味,勝在枱上有得落醬料塔救。但份小食虎皮尖椒真係出哂事,menu上冇出「辣椒仔」嘅logo,我估辣都唔辣得去邊。點知一食,辣到個口痛,及事叫侍應比多權桔仔水同反映下。佢話啲尖椒係一時辣一時唔辣,大佬咁唔食得辣嘅人好易中伏。我平時食譚仔係小辣,但個口痛到我打到呢度都未平伏到。總結黎講我覺得價錢偏貴,但環境氣氛的確係唔錯嘅,但叫虎皮尖椒真係要小心啲。

點知一食,辣到個口痛,及事叫侍應比多權桔仔水同反映下。
佢話啲尖椒係一時辣一時唔辣,大佬咁唔食得辣嘅人好易中伏。
我平時食譚仔係小辣,但個口痛到我打到呢度都未平伏到。
炸虎皮尖椒

2021-08-24 499 浏览
食一次試下就算了,應該冇下次。周圍環境係不錯,行懷舊香港路線。但主角車仔麵,佢寫金牌湯底,原來冇味,豬腸五夠淋,鳳爪淋但冇味,叫三個餸料係多嘅,就咁塞飽個肚嘅話,佢係可以。不過,味道真係有待改善。因為同區或者附近地區都有更好選擇,所以只能說不過不失。價錢係可以的,同市價一樣。原鋪係大埔個間,希望下次試到。