2019-06-26 608 浏览
Came to this place for lunch with my friend. Arrived at 1215 and there was not a long queue. Really manageable in terms of timing. Take around 5 mins for the beef to arrive. I ordered the classic trio beef steak for 78hkd, and it comes with a salad set and soup. The beef was 10 percent cooked and slowly cooked properly on the heating plate, personally preferred it more cooked But it was very juicy and overall the texture is very good for its price.
2019-06-06 989 浏览
之前喺社交平台見到striple steak,曾經想去長沙灣總店試下。點知經過見到好多人,要排差不多一個鐘。上星期去中環見到有分店,就決定要試試六點半左右去到,唔算多人餐廳係半自助式。入到去就有服務員幫手點餐。先入錢,再揀要邊款牛扒,服務員就會幫你交飛。等提示器響期間,可以攞定餐具啊,圍裙啊,水啊,湯啊等等。前菜有椰菜沙律同通粉沙律,有唔同醬汁選擇湯方面就係牛肉湯我地叫左三拍子牛扒300g同西冷牛扒200g拎牛扒番位既時候都幾驚險,d位比較窄,好彩佢有紙巾姐住,如果唔係彈到都會幾痛三拍子牛扒唔算出色,好韌,冇咩牛味反而西冷令人眼睛一亮,肉汁多,肉味濃,值得推介溫馨提示食幾多切幾多咁就唔會過熟整體而言都幾好味,不過如果呢個價位。。。有更好選擇
六點半左右去到,唔算多人
等提示器響期間,可以攞定餐具啊,圍裙啊,水啊,湯啊等等。

前菜有椰菜沙律同通粉沙律,有唔同醬汁選擇
湯方面就係牛肉湯

我地叫左三拍子牛扒300g同西冷牛扒200g

三拍子牛扒唔算出色,好韌,冇咩牛味

反而西冷令人眼睛一亮,肉汁多,肉味濃,值得推介
西冷牛扒200g

溫馨提示
食幾多切幾多
咁就唔會過熟

整體而言都幾好味,不過如果呢個價位。。。有更好選擇
西冷牛扒200g
  • 西冷牛扒
假期前夕, 可以早少少LUNCH既優勢下, 黎到上環排隊店TRIPLE STEAK (三拍子🎶), 係紅色門外🚪落力參透佢既攻略後, 走入去部販賣機度買票, 諗左10秒鐘時間, 後面已經一大抽人龍準備替補你既位置, 雖然有店員加持, 買既過程都唔算順利😩 購完票, 其實店入面已經有超多指示➡️↘️⬇️ 叫等你佢帶位, 票就比佢放廚房👨‍🍳然後可以好似去迪士尼咁做足準備👨‍🏫應付BIG BOSS 牛扒😈成件事根本係走勻成條村, 搵晒啲NPC, 儲好盔甲 🛡️(圍裙)、武器 🏹(餐具, 醬碟)、藥水 🍹(飲品)、補品💊 (白飯, 菜, 湯), 等你打大佬時唔好拿手唔成勢🤭集齊架牚後, 等你手中既紅色燈號亮起💡就衝去大門度打開最終BOSS既門, 佢有一層白色披風 (防禦力+100)😮你要引佢去到你個位慢慢減佢HP⏬留意今次係玩TIME ATTACK⏱️ 牛BOSS坐係熱石板上既時間有限💥 攻略都有教你唔好玩📲 快手食; 2️⃣BOSS一個三拍子牛, 一個西冷牛, 兩個都老年咁大份, 已經佔左成個畫(板)面既70%, 要點樣迴避到佢攻擊黎切💢 要用用腦💫記住打BOSS要續啲續啲減佢HP, 細細塊切出黎辣熟佢

三拍子牛扒 400g

西冷牛 300g

記住打BOSS要續啲續啲減佢HP, 細細塊切出黎辣熟佢🔥自己決定好幾成熟, 我建議唔好太熟, 因為三拍子既牛脂肪唔多😕一熟咗就好韌; 西冷牛幼嫩程度稍勝, 適合先推, 三拍子一大座山咁上黎, 唔係咁易入中路😟食食下, 發現自己智慧唔夠🤯睇到人地係搬開啲牛去碟仔度, 唔好比剩牛不停加熱變老😱

西冷牛 300g

留意番, 打BOSS過程入面係有NPC幫手👍 枱上係有唔少既醬汁, 有WASABI, 蒜蓉, 牛汁, 豉油, 鹽同胡椒, 最緊要有紙巾…

講番肉質其實只能夠算中等👌同平時食既和牛差兩個級數, 好就好係自己有得玩🤳唔係睇住人打機👀不過到LUNCH尾段, 門外同店內都塞門人, 同埋成件事都係追趕過不停🏃‍♂️🏃‍♀️ 無乜機會比你享受午餐; 另外, 見到抽風抽唔晒啲煙💨加上座位其實都係窄, 呢隻GAME唔需要二週目, 除非唔駛排長龍啦 (門外排隊位隔離係垃圾房都幾惡頂😨); 兩個人食344港紙, 抵就一定唔係, 玩過就算吧 🤪

2019-06-06
2019-06-02 1072 浏览
本來同同事去食日本野點知見到呢排好興的鐵板燒牛扒我同同事一齊叫左三拍子牛扒300g300g 其實好夠食仲有任食吧 有通粉沙律and peper soup rice 果d其實 塊鐵板好夠熱 之前有d comment 話呢類型店唔夠熱 會好影響steak好在今次無呢d 問題 完全件牛扒 幾好味 點佢d 醬汁不過有個tips 就係一夠熟就 放去 第二度其實塊板好夠熱 好快會熟哂所以要睇住
本來同同事去食日本野

不過有個tips 就係一夠熟就 放去 第二度
其實塊板好夠熱 好快會熟哂
所以要睇住

2019-05-24 1034 浏览
放工路經,發現新開了一間日式牛扒店,石頭上燒牛扒,即燒即食的東西,總是誘人,因此便來一試。一入門口,需先在自動販賣機買食卷,十足日式餐廳!買一塊牛扒就可以免費享用沙律吧。在等待牛扒期間,可以先裝飯、湯和沙律(即是椰菜絲)。湯就是加了肉與胡椒的味道,不怎麼樣。日本人愛牛扒配白飯,來到這裡,我也試試配白飯,意外的不錯。最平$75(180g)就有交易,但因為這天比較肚餓,所以選了300g 的三拍子牛扒$109。在熱石上,滋滋聲的牛扒,讓人非常有食慾,而且肉看起來很厚,很新鮮。然而,入口的瞬間就明白什麼是想像很美好,現實很殘酷了。沒有牛味,肉質似加了鬆肉粉。放在燒石頭上,也不好控制熟的程度。我覺得跟茶餐廳的鐵板牛扒差不多。另外,肉是沒有調味的,但餐廳提供很多調味,可自己調適合的口味。總結來說,不好不壞,貪新鮮,試過就好。

一入門口,需先在自動販賣機買食卷,十足日式餐廳!

湯就是加了肉與胡椒的味道,不怎麼樣。

日本人愛牛扒配白飯,來到這裡,我也試試配白飯,意外的不錯。

然而,入口的瞬間就明白什麼是想像很美好,現實很殘酷了。

我覺得跟茶餐廳的鐵板牛扒差不多。

總結來說,不好不壞,貪新鮮,試過就好。

2019-05-24 633 浏览
今天去中環,看見一間新店是吃牛扒的。概念來自日本 🇯🇵。頗新鮮,味道也不錯 😆可惜湯不夠料,沙律也沒多選擇。但醬汁的配撘,應🈶️盡🈶️!似乎甚受年輕人歡迎 👏🏻
Steak
Steak
2019-05-13 948 浏览
之前一直都bookmark左呢間喺深水埗嘅鋪頭佢係出名牛扒大件夾抵食😋但因為唔係成日去深水埗而且聽講食飯時間勁多人排隊🤔所有一直未試到但最近佢喺中環、西環 都開左分店🥳🥳/前幾日我中午12點過少少就去左中環店試試佢!因爲已經唔係lunchtime最早個批間鋪頭又唔係話好大 所以都喺門口等左十分鐘👯‍♀️👯‍♂️入到去發現佢成間野都好自助用日本賣拉麵呀賣牛肉飯個啲機 要買飛仔跟住要自己攞湯攞salad攞刀叉攞水攞飯攞圍裙好鬼忙😂😂好多人係咁行黎行去🏃‍♀️💦/圖中呢個係signature三拍子牛扒🥩300g💲109無錯 牛扒都係要自己行去攞🏃‍♀️佢地係一成熟咁上然後塊熱力石板係非常咁熱🥵當我行到番位嘅時候 我覺得佢變左三成熟😳再搵個位放低佢影下靚相咁 已經變左五成🤯再切開佢研究下點咩醬汁 又再變左七成😱到真係放得入口 已經變左十成熟了😭😭成舊係灰晒😭😭老牛/其實唔怪得佢 係我自己唔夠經驗平時食牛扒都碟上😢唔怕愈放愈熟 又唔怕啲汁彈晒出黎🙈下次再食呢間嘅話 我會一放低就拎開舊牛扒先!再update比大家聽呢個方法work唔work!/中環 - Triple steak#Hanako_中環🌻#Ha
之前一直都bookmark左呢間喺深水埗嘅鋪頭
佢係出名牛扒大件夾抵食😋
但因為唔係成日去深水埗
而且聽講食飯時間勁多人排隊🤔
所有一直未試到
但最近佢喺中環、西環 都開左分店🥳🥳
前幾日我中午12點過少少就去左中環店試試佢!
因爲已經唔係lunchtime最早個批

成舊係灰晒😭😭老牛
其實唔怪得佢 係我自己唔夠經驗
平時食牛扒都碟上😢
唔怕愈放愈熟 又唔怕啲汁彈晒出黎🙈
下次再食呢間嘅話 我會一放低就拎開舊牛扒先!
再update比大家聽呢個方法work唔work!
中環 - Triple steak
#Hanako_中環🌻
#Hanako_西餐🌸
2019-05-09 2234 浏览
收工同男朋友黎食,食果日仲超大風超大雨,入到餐廳我地有遮都濕晒。不過店員好細心,即刻遞上紙巾比我地抺乾雨水。然後職員就教埋我地點樣用自助點餐機去落單。座位空間唔算好大好闊落,幸好果晚唔算好多客人,如果多客時應該都會坐得幾辛苦,不過枱底有個勾可以比客人勾袋,職員帶位時亦有提到,都係一個細心位。餐廳分左唔同份量既三款牛,分別有牛柳、西冷、三拍子牛扒。我同男朋友分別叫左最細份量既牛柳同西冷。而每份餐既價錢都已經包左自助沙律吧(有沙律菜/通粉沙律/白飯/湯)。餐廳亦貼有指示教客人點餐流程👍🏿而枱頭上面都有紙巾/豉油/酸汁/牛扒醬/鹽/黑椒/wasabi/茄汁。因為牛扒黎到時係無加任何調味,所以就有上面咁多配料。牛肉係由熱力石板烘住咁上,拎/食時都要小心。所有牛肉都會係一成熟咁提供比客人,再由客人自己煎到自己喜歡既生熟程度去食。最後果點笑左「請玩少陣手機、盡早進食。」上面亦有提及如果熱石板食到中途唔夠熱,都可以去前台同職員換一塊新既熱石板。不過除左玩電話,好似我平時食野都比較慢,都要急急腳食快啲等佢唔好變熟晒🤥職員比我地時都會有塊紙巾鋪係牛肉上面防止油彈(因我要影相所以拎走左)切開就會見到一成熟

餐廳亦貼有指示教客人點餐流程👍🏿

切開就會見到一成熟既肉。食落由於無調味,所以只能靠佢枱頭上既調味,但鹽係粗鹽,所以沾上食時都不免有少少太咸,配醬味道較無咁咸但又不能說個醬好好食。肉質係淋身,無筋。

不過同男朋友都覺得好似比多少少錢食花園餐廳/金鳳會開心啲😂

P.S 佢沙律吧個湯超難飲,又淡但又唔係水既味,都唔知飲緊乜,飲左一啖放棄左。
2019-05-03 1041 浏览
之前經過深水埗已經見過這家分店,當時門外排隊的人不少,讓人不禁好奇,真的這麼吸引?現在這家牛扒店在中環插了旗,自然去一探虛實。這天平日晚上6點多,店內已經坐滿了四分一食客,和附近食肆對比算是不錯的成績了。由於這家店採用自助方式用餐,在門外已經以大字報形式提醒用餐流程。進門後,首先看到一台自助購票機,雖然是「自助」,但旁邊還是會有一個店員指示你,還有帶位和提供「嗶嗶機」的全套服務,所以我也不懂為什麼不直接設一個收銀台落單,反正說到底還是要有一個店員在門口提供服務。值得一讚的是,桌子底有掛鉤放個人物品(店員亦有提示)。桌子上有一排調味料和醬汁,可以隨個人口味添加。近取餐區有通粉和椰菜絲作為「沙律前菜」,白飯和湯任添,沙律可以配三款醬汁,但都好像比一般的稀,兩部汽水機壞機暫停使用,餐湯味道類似黑胡椒牛肉湯,油膩而且自己比較習慣牛扒配西湯,個人感覺除了牛扒以外,所有東西都很一般,不值一試。牛扒可以選擇牛柳、西冷和三拍子牛扒,亦可以選擇不同重量大小,當然,份量越大,價錢就越貴。這次點的是牛柳200g $85,「牛有牛味」,肉質嫩滑,沒有筋,有肉汁,單純以牛扒來說有驚喜,而自己動手DIY的過程確實

牛扒可以選擇牛柳、西冷和三拍子牛扒,亦可以選擇不同重量大小,當然,份量越大,價錢就越貴。這次點的是牛柳200g $85,「牛有牛味」,肉質嫩滑,沒有筋,有肉汁,單純以牛扒來說有驚喜,而自己動手DIY的過程確實挺過癮。每塊牛扒出餐時也會加上防彈油的紙巾,很貼心的設計。
不得不說,這裏油煙味很重,如果坐滿客人的話,味道估計會更重,上班一族午餐後肯定會帶著一股味道回辦公室,其次,座位特別狹窄,本身要自己捧著燙熱的石板回座位,就有一定危險性,而座位和走道之間空間很窄,要是轉身時不小心,可能就會發生碰撞和意外了。

沒錯,單以牛扒來說,肉質絕對不hea場,但衡量用餐環境和各方面後,我個人就不會有下次了。
2019-05-01 955 浏览
終於食晒三款牛嘞,各有特色嘅,triple steak係我個人喜好,淋,夠牛味,我老細喜愛牛柳,有牛味唔韌,我覺得西冷肥左啲。早餐都唔錯喎,50零蚊其實計落咪同靚靚茶記差唔多。有多士,無限飲汽水茶啡。服務員幾細心,又自自3,整體真係唔錯。只可惜幾大1陣味,食完成身燒烤味,要支態熊寶寶幫手至得嘞。
2019-04-28 781 浏览
今日專誠陪男朋友去食昵間新開既triple steak,是關男朋友太愛吃🐂,所以陪佢食完🐂之後先陪我去食第二D嘢😛😛門口望見牛扒介紹圖片既質素都好靚,我望見D牛扒都比佢吸引到差D破介,望住佢食都差D流曬口水😥😥今次由我朋友品嚐什麼味道,我看他食得甘滋味,我望見都覺得超級好食,甘我就望左當食左😂不過愛吃🐂人士必要去食下,是關呢度D係日本牛,又靚又平,生熟成數任你話事👍只要你係鐘意食牛,剩係望見價錢,相片,已經被佢吸引住😅😅全自助銷售機,吳識有人會教你,想食咩🐂,㨂啱就拍板😂😂全自助式,包括調味品及餐具,坐位亦算寛闊。吳知點食吳知點買,跟住佢提示個流程就吳識都教到你識,最好笑係最尾果句(叫你玩少一陣手機)😂😂😂😂😂買完之後等一陣,紅色部機閃亮震動時就有得食😛😛出去拿的時候,怕D牛扒汁彈,又衛生乾淨有張隔油紙蓋住塊牛扒,不過拎時小心D,個石板超熱,需然有木板放底,但都要小心拎😛wow,牛扒一成上比你,自己鐘意想食生D熟D自己選擇,我望見流哂口水,男友就食得津津有味,我剩係聞到都香到不得了,靚到➕好食到,無得輸,牛扒軟熟肉質又靚,需然我無食到,但我用把刀一切就知塊牛扒幾甘靚又幾甘正😂(味道好吳
只要你係鐘意食牛,剩係望見價錢,相片,已經被佢吸引住😅😅
全自助銷售機,吳識有人會教你,想食咩🐂,㨂啱就拍板😂😂
全自助式,包括調味品及餐具,坐位亦算寛闊。
買完之後等一陣,紅色部機閃亮震動時就有得食😛😛
wow,牛扒一成上比你,自己鐘意想食生D熟D自己選擇,我望見流哂口水,男友就食得津津有味,我剩係聞到都香到不得了,靚到➕好食到,無得輸,牛扒軟熟肉質又靚,需然我無食到,但我用把刀一切就知塊牛扒幾甘靚又幾甘正😂(味道好吳好食係由我男友告訴我)當然係好食到👍👍👍👍👍
我就唯有飲住可樂睇住佢食啦😂😂😂😂
2019-04-21 860 浏览
出左糧就一定要慰勞自己。近排興呢d 石板燒牛排,同埋呢間嘢喺中環新開所以就去試。今日同同事去Triple Steak。我地4個人,中午12點幾去到排左15分鐘左右,人齊方能入座。此餐廳融入日本拉麵餐廳概念,門口有部機俾你落order。今次就同同事分別試左三拍子同西冷扒。其實都算貴,西冷扒300g $175,唯一可取係沙律,湯同飯任食/飲。空間狹窄係敗筆,每人平均空間得1/4 張辦公檯大細。冷氣唔夠,空氣唔流通。皆因全部自助,餐具啊,湯啊,飯啊等等都要自己攞,就咁行黎行去攞呢樣攞嗰樣返到埋狹窄既位已經相當lau gau。講埋個扒,間餐廳既概念係燒紅塊石板,牛扒方面就煮至一成熟,等你可以攞餐之後因應自己喜好煎熟塊扒。但係呢....呢間嘢可能有d 人手不足,我地攞塊扒返到埋位已經好熟下....情急之下我要將d 扒極速移開,可幸的是有一塊唔會太熟,正合我意。味道方面,係無既....調味架上有鹽,黑胡椒,wasabi,蒜 等等比大家調味...我個人簡單d 就咁落鹽同黑胡椒就算。塊扒都hai hai 地...食完就想快d 走,身上仲會有淡淡的牛扒香......短期內未必會再去,一個人更加唔洗講,絕對唔係毒L 首選.....
2019-04-18 572 浏览
今天行經西營盤, 往香港大學方向走, 一直在盤算晚餐吃什麼。然後經過一間燈火通明的店, 有點日式風格的裝修,便看看玻璃窗上的貼紙,看是吃什麼的。 石燒牛扒專門店, 一款叫做三拍子牛扒的只要$75, 還有白飯、沙律、湯,任裝!好!那麼進店去試一試吧!一入門便有一部大型的販賣售票機, 自己把錢放進機內便會找續和給一張收據 。買好票之後.店員把一個呼叫器交給我. 由於未到六點, 所以客人也不太多位置可以任坐.看看四周環境,所有東西都是自助式的。 這裏讓我感到有一點不方便的是沒有提供托盤, 於是餐具、白飯、湯、沙律、醬料碟等等的東西,我要逐次出來才能夠全部拿完。不多久我的呼叫器也有聲音了!然後便要自己把熱辣辣的石板牛扒捧回座位。接著便是與時間競賽! 由於我吃牛扒喜歡全熟的, 所以要盡快把一成熟的牛扒全部切成丁。(當然如果你喜歡吃五成熟的,便不用那麼快把它切完)牛扒完全沒有調味, 我覺得顧客就像是廚師一樣, 可以自己控制牛扒的 成熟度,可以自己加鹽加黑椒等等的調味. 其實都幾好玩嘅!牛扒即使全熟仍然很滑沒有筋,非常好味! 不過我其實不太明白為什麼要叫做三拍子牛扒? 可能是跟餐廳叫做Triple
好!那麼進店去試一試吧!

由於未到六點, 所以客人也不太多位置可以任坐.

(當然如果你喜歡吃五成熟的,便不用那麼快把它切完)
牛扒即使全熟仍然很滑沒有筋,非常好味! 不過我其實不太明白為什麼要叫做三拍子牛扒? 可能是跟餐廳叫做Triple steak有關 。
這裏是快餐店形式, 所以要說服務其實也沒有什麼服務了, 一切都要自己 動手呢!

2019-04-16 443 浏览
行過見到新開,知道旺角開個間勁多人排隊,所以知中環開左特登黎試食,果然係好好味,又抵食。白飯丶湯丶沙律任食,今日又去食第二次。三拍子牛扒好食過牛柳,下次都係㨂番三拍子牛扒
2019-04-08 7068 浏览
自己牛扒自己燒!這樣以熱石烹調的牛扒實在太好玩了~店內是採用半自助形式的,首先會經過一部點餐機,操作清晰而簡單:1)選自己想吃的部位:三拍子牛扒(牛肩部份)/牛柳或西冷2)選擇份量:180g/200g/300g/400g*牛扒下列出的價錢已包括無限量添加的沙律/湯及白飯點餐後店員即隨安排座位給我們,這時候可到自助區取餐具、沙律及湯,耐心等待取餐提示器響就可以去取餐囉~沙律有兩款,分別是生椰菜絲及通粉沙律。生椰菜絲共有3款醬汁可選,我將日式和風醬和胡麻醬混合一起吃,效果不錯~通粉沙律醬不會過酸,而且通粉挺有彈性,也不錯。但需要留意的是衛生情況有點糟,有條曲曲的體毛在沙律裡面,有點噁心。湯熱騰騰的,我本來期望不是很高,湯料內有肉、蛋花和菜,也是OK的。珍珠米也是自助添加~最貼心的是這裡有供應圍裙,燒起來不怕被醬汁弄髒衣服,可是店內抽風系統不太好,油煙味很重而且煙霧彌漫,午飯過後回到公司味道久久不散阿~牛扒會稍微煎過後再出餐。我選了牛柳,因牛柳是三者中肉質最嫩的。牛肩部份應該會韌一點,西冷肉味濃但多渣,所以牛柳是我的最佳選擇嚕~回到座位時牛扒差不多已經三成熟了,將它切開來肉質非常嫩,而且肉味
自己牛扒自己燒!這樣以熱石烹調的牛扒實在太好玩了~

1)選自己想吃的部位:三拍子牛扒(牛肩部份)/牛柳或西冷
2)選擇份量:180g/200g/300g/400g
*牛扒下列出的價錢已包括無限量添加的沙律/湯及白飯

飲料區

沙律有兩款,分別是生椰菜絲及通粉沙律。

椰菜沙律醬料

通粉沙律醬不會過酸,而且通粉挺有彈性,也不錯。

沙律

珍珠米也是自助添加~
白飯

牛扒會稍微煎過後再出餐。
出菜區

我選了牛柳,因牛柳是三者中肉質最嫩的。

回到座位時牛扒差不多已經三成熟了,將它切開來肉質非常嫩,而且肉味濃,品質是出乎意料之外的好~
每次可切一小塊來煎,避免過熟的情況出現,石頭很熱所以大約兩秒左右就已熟了
牛柳 200g

醬汁放於兩排座位的中間,取來使用很方便,可因應個人喜好加入調味料,個人愛酸汁和烤肉汁,與牛扒很搭,推薦~
自助醬料

座位間的通道只夠一人通過,因很多客人捧著熱石牛扒,以及來回自助區,兩旁都坐滿了食客所以有點危險。用膳時要留神~