番工番得咁辛苦,緊係要有啲野慰勞下,舒緩下緊張嘅情緒嘅😫😫~尤其係需要化悲憤為食糧的時候,於是就同禾女人黎到呢間銅鑼灣登龍街的七重天啦🏝~喺永光中心非常就腳易搵,放工時間去仲唔使擔心太遠唔想行,真心係一個好處🤣~ 上到去其實環境都幾黑(呢樣係隊長B無預料過嘅😅)大大部留聲機放於門口訖相當注目,座位都係舒服的沙發😌,望出去更係時代廣場,景同mood都非常有情調😎~ 店員話原來呢度逢星期3-6 晚上9點都會有live band show,每晚5-9點更有紅白啤酒買一送一活動,絕對岩晒上去一邊傾計一邊飲野聽歌😳~ 置身其中,就好似去左另一個忘我空間咁,可以好relax,怪不得呢度有七重天的美名,亦即西方傳說中至善之地的意思🌅(隊長B無盡聯想中……)---------------------呢度餐牌講食物的唔多,實際上亦只有兩版,不過店員話會定期換換款🤓,加上好特別的是餐廳會盡力滿足客人的需要,假如有餐牌以外的野想食,可以講出黎師傅盡量解決,所以好多時候都有創下新菜式,更儲落一班熟客😍~全晚伴酒薯片係任添的,仲要係利士洋蔥味,送酒一流~叫左4樣菜: 海膽蕎麥麵 🍜Sea Urchin S
---------------------
海膽蕎麥麵 🍜Sea Urchin Soba w/Bonito Soup($78)
出餐可以講係好優雅,雖然份量比較少😗,亦唔算太有特色,但麵身好滑,湯好清甜,同麵拼在一起係不錯的。鋪面的加膽非常鮮甜👍,同麵相配好相合~
泰式豬肉生菜包 🥗Thai Minced Pork w/Lettuce Wrap ($78)
無諗過酒吧會有泰式生菜包食,生菜唔會有多餘的水份沖淡肉香,肉碎可能因為加左胡椒💁🏻,所以都有少少辣,同埋咀嚼間會食到有陣煙薰的味道,惹味得黎都幾得意🙆🏻~
炸有皮薯角🍟 Deep Fried Potato Wedge($58)
薯角好薯好粉🥔,由於剛剛炸起,所以係非常熱同脆~
香煎帶子配意式煙肉🥓 Pan-Fried Scallops w/Pancetta($98)
香煎的大粒日式刺身帶子放在巴馬火腿和雞冠草之上,帶子香口很有新鮮海水味👄,咬下去是非常的滿足,配合爽脆的雞冠草和黑蟹子,就是軟滑和脆脆的雙重口感🤤,最後再由巴馬火腿從底托住,更為菜式加上一點精髓,是非常值得推介的!!
當然講得黎飲野,點可以唔介紹兩杯飲品:

Pink Lady:初頭飲有少少膠味🤔,但其實是raspberry的味道,點點甜味再加上粉紅粉紅的顏色,的確如名一樣,很有少女對夢想憧憬的感覺👸🏻~
Mezze 7 Sour:有egg white 同Johnnie Walker Red Label🥂, 原本以為會好酒味,但又意想不到地易入口,少少酸感覺幾fresh🌟~
好味指數😋:7.5/10
翻啅指數🙆🏻:8/10
人均消費💰:201-399
服務態度👨🏼‍🍳:9/10
乾淨指數🌝:8/10
2017-06-08
  • 香煎帶子配意式煙肉
2017-06-04 124 浏览
今日返工諸事不順 有冤無路訴所以要搵朋友飲野傾訴....我哋嚟咗銅鑼灣永光中心呢一間七重天bar 因為呢一間餐廳九點鐘之後就會有live music   想到你餐廳嘅裝修好中國上海風格而且中央位置亦都有好多酒,感覺好似係一有古典特色嘅中式酒吧 ~一坐低店員就已經捧出一盤薯片俾我哋, 呢個薯片呢係可以無限refill 架好正! 我地最尾竟然食左兩盤~~同一時間我哋當然要望望餐牌睇吓有咩可以叫! 小食選擇上佢哋都有十幾款,我地叫咗雞骨串($78) 炸腐皮卷($68)同埋帶子配意式煙肉($98) 至於飲品,朋友揀cocktail :Mezze 7 $88,我呢就揀咗Asahi  $58Mezze7 因爲有brandy所以朋友話味道都幾strong 再加埋檸檬感覺幾得意~腐皮卷腐皮卷份量幾多大概有七八粒每粒都煎得好香脆再點埋呢個酸酸甜甜醬  朋友話感覺好似食緊章魚燒一樣但係呢一個係彈牙既章魚燒哈哈! 雞骨串有三吋 而且煎得好香~送酒一流 另外就係呢個香煎帶子粒帶子真係好大粒外面煎得香脆 上面擺滿黑魚子下面鋪有海帶感覺好惹味 賣相亦非常精緻總括來講呢一個係一個同朋友消遣嘅好地方環境幽雅 而且最緊
今日返工諸事不順 有冤無路訴所以要搵朋友飲野傾訴....

Mezze 7

腐皮卷

雞骨串

雞骨串有三吋 而且煎得好香~送酒一流
帶子配意式煙肉

總括來講呢一個係一個同朋友消遣嘅好地方環境幽雅 而且最緊要當然係有音樂聽~食完小食飲完酒聽完歌 感覺公司所受既煩惱時都一掃而空!
2017-06-01
2017-05-31 102 浏览
想飲一杯,聽聽音樂,傾下計,銅鑼灣多了一個新選擇。朋友帶我們來到登龍街的七重天,不懂架部的真的不會走上來,來到卻發現另有一番新感受。餐廳經理十分熱情好客,介紹了不同的特色飲品給我們,特別推介了Pineapple Sunrise給女生,無酒精飲品,果汁混和了梳打,有清檸香味。餐廳主打小食,當天main course只有兩款,但我們只想傾下計,只點了少少小食就夠了。香煎和牛粒是非吃不可的小食,細細粒一啖一口,每粒和牛5-7成熟,香口有肉汁,和牛肉質軟滑,而且入味。日式磯煮鮑魚,細心地切開了一粒粒,鮑魚嫩滑,加入了鰻魚汁調制,有少許咸。香煎帶子,用煙肉包著帶子來煎,濃郁香味口感,下面墊底的不知是什麼,有點像海帶,爽口,跟煙肉帶子一起吃會中和肥膩感。巴馬火腿片配無花果,配搭幾特別,但又幾合襯,巴馬火腿咸加上無花果的清甜,咸襯甜味道剛剛好。煙三文魚芝士,芝士是比較CREAMY的質地,初食芝士的都易入口。海胆蕎麥面,上面鋪有一片加拿大海胆,很鮮甜,蕎麥面也爽口,醬油是冷面的汁,清得來帶甜。餐廳逢星期三至六9:00pm-11:00pm 有live music,校啱時間來可以免費聽歌。

2017-05-30 79 浏览
朋友介紹這間在銅鑼灣的bar,除了環境不錯外還有食物也不錯的。我們幾個人7點來到,應該時間尚早所以我們是第一檯客人,這裡也可以在大廳裡唱k,另外也有一個大房間,店員說有private party 也可以在他們這裡book房。一個有很多selection的bar,看到有不同的cocktail, wine, whiskey等等食物menu selection有大概有10款,都是小碟的,我們點了幾款和一杯cocktailmeeze 7 party, 味道挺甜,酒味也挺濃煎和牛,很香多汁,略加了一點海鹽,還有用來點牛肉的醬汁,味道有點酸挺開胃這是蕎麥麵配海膽,不怎麼吃海膽的我也嘗了一口,很新鮮不腥,蕎麥麵的湯還喝了幾口,很清甜巴馬火腿配無花果,從未食過無花果的我,覺得這道菜味道很特別,因為在火腿下還有厚切芝士,這種芝士奶味不濃不鹹,可以和火腿一起吃香煎帶子有黑魚子,也是巴馬火腿在外層,帶子大大粒,帶子肉也很軟熟。帶子下是雞冠草,口感像海帶,也是爽脆的鮑魚也不算細隻,醬汁比較鹹,不過整體味道還好這是smoked salmon 芝士配沙律,芝士和三文魚配合得很好,因為芝士是不鹹的,一口三文魚芝士一

meeze 7 party, 味道挺甜,酒味也挺濃

鮑魚也不算細隻,醬汁比較鹹,不過整體味道還好

這是smoked salmon 芝士配沙律,芝士和三文魚配合得很好,因為芝士是不鹹的,一口三文魚芝士一口沙律,很清新

很脆口的炸薯角,外脆內熱,一個一個的吃著不用5分鐘就給我們清光了

我們下單的時候服務員告知這裡9點到11點會有歌手來唱歌,這位菲律賓籍歌手唱的挺有感情我們也享受著聽出耳油了。

最後我經侍應介紹下也喝了幾款 whiskey, 每款味道也不一樣,喜歡喝scotch 的朋友也可來試試
2017-05-29 52 浏览
今晩想去bar輕鬆一下,又未吃晚飯,所以想選一些有小食的地方。我們也是第一次來,座落在19樓,一進門口右邊是bar檯,這裡的裝修也看得出挺花心思,整個環境給人一種舒服乾淨的感覺。店員和我們介紹這裡不在menu上的特別菜,有慢煮鴨脾和黑松露,另外這是menu上的菜我們點了六七款小食和一杯無酒精飲品pineapple sunrise virgin海膽蕎麥麵,雖然是小小的一碗,但配上海膽令這個蕎麥麵更美味,麵的湯底也不是淡而無味和牛粒,肉質鮮嫩多汁,加上旁邊的醬汁馬上減少了和牛的肥膩感日式磯煮鮑魚,鮑魚很新鮮,淡淡的鮑魚與這種黑色醬汁一起吃還不錯帶子被薄薄的Parma ham包裹著,底部是沙律菜,帶子稍微煎過,火腿的鹹度和帶子一起吃是一個不錯的配搭,比起一般用煙肉來得清淡,不會太鹹煙三文魚芝士沙律,芝士味不濃烈不羶,而且質地是軟身的,伴著煙三文魚吃味道也不腥,很好的芝士parma ham 無花果芝士,芝士和三文魚的是同一種,這樣吃無花果還是第一次。味覺層次大概是這樣,面層是無花果淡淡的果香味微甜,中間是微鹹的火腿,底層則是軟軟的芝士,三者一起吃會給你一種很特別的味道,值得一試最後這個相信是o

我們點了六七款小食和一杯無酒精飲品

pineapple sunrise virgin

和牛粒,肉質鮮嫩多汁,加上旁邊的醬汁馬上減少了和牛的肥膩感

最後這個相信是off menu的,很薄很薄的炸粉令這個炸薯角外皮口感很脆,而裏面則是溶溶的薯肉,正

最後一題,這間bar 九點後還有live music,這餐真的令我們聽覺和味覺都得到了滿足。店員還說以後會有happy hour,很期待呢
2017-05-28 410 浏览
舊同事聚舊,闊別了幾年,但時間沒有令話題變少,在銅鑼灣食完晚飯,只有六七分飽的我們,就轉場繼續未完的話題。朋友不好甜品,只好酒品,就帶我到了附近一間樓上酒吧。**************七重天是一間以懷舊作主題的酒吧,幾何圖案地磚,配襯深啡色的皮梳化,感覺像回到六七十年代。酒吧播放著的都是八九十年代的金曲,小型舞台旁邊的螢光幕還可以點歌,想唱返兩咀的酒客也可以拿著咪高峰高歌一曲。酒吧飲酒少不了薯片,以我多年食薯片的經驗,一食就食得出是Lay's出品,質素絕對有保証,但最驚喜是薯片不用另外收費,而且還是無限refill的。Mezze 7 Party($88)酒吧內Cocktail選擇不算多,約有十款口味,價錢由$78至$138,以銅鑼灣來說收費都算合理。這杯Mezze 7 Party呈冰藍色,色彩迷幻,由於有Brandy,所以酒味都帶點烈,不過對我來說仍屬於可以駕馭的程度,Lemon Jucie和Sparkling lime,令酒味中多了一點微酸。意式番茄多士($58)有酒當然要有餚,雖然酒吧內只有九款佐酒小食,但款式都頗為特別,而且價錢都是$58至$108,非常親民。意式番茄多士一客有
**************
薯片
Mezze 7 Party($88)
Mezze 7 Party
意式番茄多士($58)
意式番茄多士一客有三件,每位多士上鋪滿如小山高的番茄粒。
意式番茄多士
多士烘得外脆內軟,番茄粒入口偏酸,非常開胃。

意式番茄多士
煙三文魚配芝士沙律($88)
原本以為沙律會是一整碟上,原來是分成三小件,賣相精緻吸引。
煙三文魚配芝士沙律
每件沙律上都放上由煙三文魚包裹著的芝士,煙三文魚不會太薄,有口感,鹹度適中,芝士是軟芝士,芝士味香濃,芝士和煙三文兩者配合得剛剛好,下面的沙律菜又正好減去芝士的膩感。

煙三文魚配芝士沙律
香煎帶子($98)
香煎帶子一客有三大粒帶子,每粒比五蚊銀還要大。
香煎帶子
帶子煎至表面金黃,上面放上黑得發亮的黑魚子,下面再鋪上紅紅綠綠的海帶,色相誘人。
香煎帶子
帶子煎至表面剛剛熟,入口鮮甜微彈,想不到一間酒吧都可以做出中高級餐廳水準的食物。

香煎帶子
帶子下面的紅綠色海帶也不要錯過,帶點嚼勁,味道不錯。
香煎帶子
總結,食物出奇地高水準,但人均消費又非常合理,據店長所講,酒吧還有主菜供應,上次要試下先。
2017-05-20 105 浏览
七重天,好有上海feel 的餐廳名。踏入餐廳,果然係,40年代,啡色梳化,水晶燈,留聲機,還有間大VIP Karaoke 房,消費$4000便可,容納15人。Cocktails 種類特別, 叫來杯Frozen Wine,以Vodka, Granny Smith Apple, Martini Rosse, red wine 打成沙冰, 酒份量不重,好啱唔常飲酒的女士,但又想有酒精的cocktail, 冰凍 ,好酸甜醒胃。香煎帶子,Pancetta 圍住大大粒帶子,Pancetta 帶鹹香味,味道甘香,濃郁,帶子煎得好香,滋味豐富,配酒一流。海膽蕎麥麵, 蕎麥麵健康之選,海膽新鮮,海膽有獨一無二的鮮味,配上蕎麥麵及 醬油, 鮮味無限提升日式磯煮鮑魚, 鮑魚雪凍的,好清甜, 爽 ,好貼心的,幫我們將每隻鮑魚切成三份。

Frozen Wine

日式磯煮鮑魚
2017-05-11
2017-05-20 58 浏览
工作左一天,真係要happy hour 下今日搵到一間好有feel既bar呢間bar唔係好大,但坐得幾舒服每晚9點都會有live band,可以欣賞下音樂Pink Lady $88呢杯pink lady 主要係raspberry + pineapple juice + vodka,飲落pineapple味好重,而且感覺好freshFrozen Lime $88呢杯frozen lime 有vodka+青蘋果+martini+red lime,味道不太大眾化,又酸又苦,唔係好岩我既口味香煎帶子 $98隻帶子好厚肉,味道唔錯,連埋雞冠草&魚子食,更加一流日式雞骨腸 $78味道有少少甜,面頭仲有d七味粉&黑椒,味道更豐富不過得3條腸,價錢有點貴
工作左一天,真係要happy hour 下

今日搵到一間好有feel既bar
呢間bar唔係好大,但坐得幾舒服
每晚9點都會有live band,可以欣賞下音樂

Pink Lady $88

Frozen Lime $88

香煎帶子 $98
隻帶子好厚肉,味道唔錯,連埋雞冠草&魚子食,更加一流

日式雞骨腸 $78
味道有少少甜,面頭仲有d七味粉&黑椒,味道更豐富
不過得3條腸,價錢有點貴
2017-05-17
2017-05-18 33 浏览
最近找到一間有 Live Band 走廊,當然急不及待 Call 些好友品嚐一下!餐廳名 "七重天" 門面與裝飾擺設都有一種懷舊 feel 👍🏻, 特別放在門口的一部留聲機!我們被安排在舒適的卡坐,剛好可望到表演台! 友善的店員用心推介了我們食品和餐飲:雞骨腸軟硬適中,香滑薇辣,特色之處,他真的有一條雞骨在中間!😆香煎和牛粒充滿牛味、高溫快煮,控制時間恰當,使和牛表面甘脆可口,內裏還保持肉質鮮嫩多汁,加上秘製醬汁,真是叫人再三回味😘😋😋!日式磯煮鮑魚這道菜也是餐廳厨師推介之一,新鮮鮑魚爽彈鮮甜,廚師更把大大粒魚籽放在鮑魚上,使口感鮮味更推至極點,除此之外,廚師也細心把原隻鮑魚切成小塊,方便我這些懶人食用!🤗Long BeachMezze 7 Party 剛好遇上菲律賓歌手即場演繹經典歌曲和音樂,美酒當歌人生幾何!這兩杯 Cocktail 🍹 襯托迷人冧歌,真是足夠舒舒服服享受一整晚上!煙三文魚配芝士沙律分量十足,襯托香濃芝士沙律,用作伴酒小吃最合適。意式番茄多士不油不膩的粒粒番茄多士,能吃出粒粒番茄外更加入了果醋,入口酸酸甜甜,醒胃美味!一整晚也在飲、飽、食、醉、聊、笑、唱⋯⋯ hap

我們被安排在舒適的卡坐,剛好可望到表演台!

友善的店員用心推介了我們食品和餐飲:

雞骨腸
軟硬適中,香滑薇辣,特色之處,他真的有一條雞骨在中間!😆

香煎和牛粒

日式磯煮鮑魚

Long Beach

煙三文魚配芝士沙律
分量十足,襯托香濃芝士沙律,用作伴酒小吃最合適。

意式番茄多士

一整晚也在飲、飽、食、醉、聊、笑、唱⋯⋯ happy 到震😆😆😆👍🏻
2017-05-15
最近老婆仔工作壓力很大很想和她吃餐好去抒發一下但最近的晚餐仍然要用手機處理公事仿似沒有收工時間搜尋餐廳時看到這間酒吧突然想起在昏暗情況下可能逼到她放下手機所以收工後馬上帶她到這裡晚餐上到來果然如預期一樣昏暗時間尚早人流不多更能享受寧靜後來得知平日晚上9時後會有LIVE BAND發現這裡原來只要是飲酒和小食但也沒關係反正主要想逃離一下分別選擇了98元的香煎帶子88元的煙三文魚配芝士沙律以及78元的巴馬火腿片配無花果飲品方面就選了88元的Pink Lady以及68元的Pineapple Sunrise先來的是伴酒的薯片簡簡單單的薯片一直無意識的狂吃更易抒發心中的感受更能釋放壓力這杯Pink Lady成分有Fresh Raspberry, Raspberry Liquer, Vodka, Pineapple juice第一口入口時感覺很藥水味後來慢慢才發覺原來是Raspberry味慢慢覺得味道還可而且酒味不算很突出算是易入口感覺酒精濃度也適中而這杯則是Pineapple Sunrise是一杯無酒精的Mocktail成分有Blue Curacao, Pineapple juice, Soda
最近老婆仔工作壓力很大

感覺酒精濃度也適中
Pineapple Sunrise
而這杯則是Pineapple Sunrise
是一杯無酒精的Mocktail
成分有Blue Curacao, Pineapple juice, Soda water
相對是清新的味道

Pink Lady
Pineapple Sunrise
巴馬火腿片配無花果
2017-05-15 529 浏览
有水準兼有Live band嘅餐廳或酒吧在香港已賣少見少,今晚居然誤打誤撞在銅鑼灣發現這間環境同氣氛都一流的live band七重天!甫步入餐廳已被一座懷舊大喇叭所吸引,由於時間尚早,客人不多可隨意就坐。這裡燈光昏暗,裝修雅緻,景觀開揚,除了有一間大K房可包場外,中央還有一個小小的表演台,侍應告知原來逢星期二至五,每晚9-11點有Live music, 千萬不能錯過!懷著興奮的心情期待著live music,等待中當然 少不了美食和美酒陪伴呢! 點了兩杯cocktail : Frozen Wine & Mezze 7 , 顏色鮮豔奪目,酸甜易入口,為味蕾帶來清新感覺,令人食慾大增。由於是新店,食物種類不算太多選擇,不過貴精不貴多,食物水準高足以彌補一切。必試"日式磯煮鮑魚" $98 ~ 鮑魚爽彈鮮味,on top配上幾粒魚籽及澆以風味獨特的醬汁,口感豐富!每隻鮑魚還已切開3小份,這個價錢有這個份量及水準,絕對超值!!! "海膽蕎麥麵" $78 ~ 海膽鮮甜美味,蕎麥麵輕盈幼滑,湯底亦清新淡雅,不過略嫌份量較少。"日式雞骨腸" $78 ~ 香氣四溢的雞骨腸肉香惹味,佐酒一流另一必食之選"

日本磯燒鮑魚

日式雞骨腸

另一必食之選"香煎帶子" $98 ~ 嫩滑帶子被油脂均勻的煙肉包裹著,兩者濃淡味互相呼應,真是令人回味無窮

香煎帶子

充滿Fusion特色的"煙燻安格斯牛扒配黑松露腸粉" $288 ~ 上枱後稍待一分鐘才將蓋子打開, 煙燻味隨即湧出,香氣樸鼻。 安格斯牛扒肉質鬆軟而肉汁豐腴; 不過最令人驚喜的是黑松露腸粉, 絕對是充滿創意的完美黑白配!

煙燻安格斯牛扒配黑松露腸粉

最後高潮位是這晚適逢有位食客生日,由singer帶領大家一齊為她唱生日歌,她還請我們吃生日蛋糕,拍照及飲杯, 令氣氛高漲!這晚能夠在這間充滿人情味的restaurant and bar一邊聽靚歌一邊享受美酒佳餚,還認識了新朋友,簡直是人生一大樂事呢!

2017-05-10
日本磯燒鮑魚
日式雞骨腸
煙燻安格斯牛扒配黑松露腸粉
2017-05-14 114 浏览
一直以為飲嘢只是在LKF蘭桂芳,或者是灣仔駱克道?朋友建議去銅鑼灣飲嘢,銅鑼灣?究竟有什麼好地方? 在登龍街的樓上鋪,竟然有間有Live Music的。真是要去看一下了。裝修不錯,是成間Pub,還有靚仔哥哥彈琴唱Live! 張枱有燈㗎,裝修都很用心噃。還有一個偏廳,可以俾人包場用的吧,環境都真是不錯!下次有舊同學聚會等,可以想下在這裡。 佐酒食物有幾款,都好像很好味的,我選了巴馬火腿片配新鮮無花果。Fig這種生果是很有益的。我們還叫了四款Cocktail,Long Beach,Mojito,Messe 7 Party 及 Pink Lady。 Long Beach的菠蘿汁的香味加上酒,剛剛好。Messy 7 Party,Mojito 也很不錯! 這裡的氣氛很好,招呼服務及食物也很滿意,他們㨂那些歌也不錯,大部份是英文歌。現有唱Live的Pub不多,在銅鑼灣就更加少,食完飯上來飲嘢傾計真是賞心樂事!小食上碟不錯,都幾靚。唯一是Menu上的Cocktail比較少,可能他們這裡還是比較新,會慢慢加多一些的了。Cocktail 的味道最喜歡是LongBeach了。

這裡的氣氛很好,招呼服務及食物也很滿意,他們㨂那些歌也不錯,大部份是英文歌。現有唱Live的Pub不多,在銅鑼灣就更加少,食完飯上來飲嘢傾計真是賞心樂事!小食上碟不錯,都幾靚。唯一是Menu上的Cocktail比較少,可能他們這裡還是比較新,會慢慢加多一些的了。Cocktail 的味道最喜歡是LongBeach了。發現了這個新地方,下次銅鑼灣食完飯,可在這裡飲嘢,不用去中環或者灣仔了。

是晚每人約160元左右,幾抵!
2017-05-03
  • 巴馬火腿無花果
  • Long Beach
2017-05-11 293 浏览
Once awhile, i will meet up with my friends for catching up and today after work, he suggested to me that we could meet up at a cosy bar named Mezze 7. When we reached there, the place is dim lit and most of the seats were those big sofa type. It has a feel that brought me back to the Shanghai Tang 60's. Shortly after we were seated, the waiter brought us a plate of chips to chew on. He also mentioned that they have just changed their food and drinks menu. There was live band at late night too.

Pink lady - This was a cocktail drink, consisting of fresh raspberry, raspberry liqueur, vodka, pineapple juice and syrup. The drink was easy to drink, sweet and refreshing as well. I could feel foam as well as i drink.

Deep fried bean curd stick with shrimp meat - Soy sauce was provided at the side for us to dip onto. Even though it was deep fried, it was not that oily. It was chewy and crispy.

Wagyu beef - The portion was quite reasonable and BBQ sauce was provided to enhance the flavour. Beef was soft and tender, tasty as well.

Sea urchin, soba with bonito soup - This noodles compliment nicely after we ate those food. The soba was served cold and the noodles was chewy and the sea urchin was soft, literally melting in my mouth.
2017-05-04 227 浏览
本來同朋友打算食串燒和飲兩杯。來到才知道餐廳轉左手,換了menu,已經沒有串燒,而且不是以前夜上海feel的格局了。不過一場來到,我們決定坐下來飲杯酒和吃點小食。我們一開始點了2杯飲品和2個小吃。我點了一杯Long Beach , 朋友點了 Mezze 7。另外小食就點了香煎帶子和安格斯牛柳粒。香煎帶子 $78煎帶子都幾大粒,賣相唔錯。仲有好薄的火腿包住帶子,上面再加了少許魚子醬,煎得好好味,仲好食過我去開的意大利餐廳。安格斯牛柳粒 $68牛柳粒煎香了,食落去牛肉濃郁,唔係平價貨,加上小許芝麻,味道很好。Long beach & Mezze 7 無記錯都是$78我杯Long Beach 是檸檬味,清新易入口。另一杯signature 是藍色的,好靚但酒味比較濃,都幾岩朋友口味。原本打算飲完就走,但食到一半有位男士(應該是經理)過來問我地食物如何,其實我們都相當滿意,比想像中樓上吧的食物好好多。佢介紹左幾款食物,我地決定叫多一round 和2款食物。煙燻牛扒配黑松露腸粉 $288(依家優惠送一杯 Cocktail)一上菜已經好吸引,真係有煙架!一打開仲有d木味。牛扒肉質鮮美多汁,黑松露腸

帶子

香煎帶子 $78

安格斯牛柳粒 $68

Long beach & Mezze 7 無記錯都是$78
我杯Long Beach 是檸檬味,清新易入口。

煙燻牛扒配黑松露腸粉

煙燻牛扒配黑松露腸粉 $288
(依家優惠送一杯 Cocktail)
一上菜已經好吸引,真係有煙架!一打開仲有d木味。牛扒肉質鮮美多汁,黑松露腸粉放在牛扒下面, 成件事好fusion,黑松露和腸粉出奇地夾,好好食。
而送的cocktail揀了Pink Lady, 唔會好重酒味,適合女仔,朋友果杯係Life of Coffee,我也試了,兩杯都好飲!

海膽蕎麥面 $78
用了加拿大海膽,好大粒又鮮甜。蕎麥面質素幾好,飲酒期間食覺得湯底較清,可能作為前菜比較好。

朋友就再點了一set 3杯 Whiskey (送小食) 1 set 好似$400左右
由左至右,味道由淡到濃,whiskey 一set咁上都係第一次見。因為我唔係好識,只知道右邊果杯smoke味好重,而我個朋友不停話好,非常欣賞。
送的小食係三合一,又有帶子,正!仲有Parma ham 同炸蝦腐皮卷。

我地不經不覺就用了3小時食飯,飲酒,聽歌 (9點開始有男歌手唱英文歌,唱得幾好聽)。這餐飯一共吃了4個小食,1個主菜,7杯酒。 食物水準高,價錢唔貴,唔計酒水,一人太約$250,有機會我們會再來。

題外話,一晚有3張枱都是外國人,好像頗受鬼佬歡迎

2017-04-27
帶子
煙燻牛扒配黑松露腸粉
  • 香煎帶子
2016-07-21 4533 浏览
上星期日同朋友去呢度包房, 因為第一次同老公黎食都覺得好正, 野食有水準, 所以滿心歡喜同朋友黎多次。可能係我地唔好彩, 老闆娘唔係度出左trip, 得一個伙竟, 想叫野食右話大廚未番, 等到7:00幾8:00先見人, 拿拿聲叫野食啦,點知同上次根本係兩回事, 食得入口既, 不過意粉係仲未熟的…最後係要我地自己落街買野食。同場加影, 漏左袋新買既衫係房, 過兩日打去個男仔聽, 二話不說就問我肯定留左係度呀?執房無講唔覺喎...其實搵唔番就預左, 衫係無記認的, 不過問下先答我都唔死啦。留電影叫佢搵下call番我右唔覆, 真係無言
2016-07-17
庆祝纪念