2023-03-21 864 浏览
是日嚟荃灣純粹因為朋友有交收,順道可以去汀九看看有否藍眼淚,交收客人近地鐵站,所以在千色店下車,本來打算在pokka cafe吃,但朋友想試其他,那著他不如先問買家可否提早交易,然後他就主動去買家那邊先交收,應該是他經過的時候看到這間漢堡包店,就留了「好多人排,應該幾好食,但唔好坐」.我沒理會他最後那句,先上openrice 看食評,一面倒的好食,就deal了.我先去那間漢堡店,在一個有點像葵廣場入面的格局,店子不大,左邊有3張枱,右邊就一排枱,果然有很多人排隊,但最入內還有一張枱,朋友未交收完,我還是先決定入內坐.餐牌選擇不多,包總括有牛,魚,雞三種,我覺得它出名手打牛,所以還是先選了安格斯那個.麵包很重要,但餡料一定是靈魂,肉很彈牙很厚,不乾,肉汁剛好,朋友和我都吃安格斯牛堡,啤酒菇好吃,外脆內軟的感覺好得意,甜甜的,尤其是配那個黑松露醬,朋友最後只滔醬來吃😂題外話,朋友未到的時候,我聽到有客人專誠來問店家有沒有整枝嗒嗒醬賣,我猜應該是配fish and chips那個,店家回覆沒有,我想下次就要試它這個fish and chips, 看評語魚柳好像都不錯,應該也會試—-已想好了下

安格斯漢堡
啤酒菇

題外話,朋友未到的時候,我聽到有客人專誠來問店家有沒有整枝嗒嗒醬賣,我猜應該是配fish and chips那個,店家回覆沒有,我想下次就要試它這個fish and chips, 看評語魚柳好像都不錯,應該也會試—-已想好了下一次的餐單🤣🤣
2023-03-18
安格斯漢堡
啤酒菇
2023-03-20 33 浏览
今日又去《一.漢堡》食晚餐,《一.漢堡》有各款不同款式的漢堡有牛🐂肉,雞🐔肉,豚肉🐷,魚肉🐟,大啡菇🍄。手工製作超好味。《一·漢堡》位於荃灣西樓角路170-184號華都中心1樓。我叫左一個漢堡,炸薯角同埋沙律。手打安格斯牛漢堡手打牛肉漢堡超Juicy,好重嘅牛味,鬆軟的麵包🥯夾住厚厚的一塊手打安格斯牛漢堡扒,加上芝士🧀,洋蔥🧅,青瓜🥒生菜🥬和千島醬。食落去多種口感多種味道👍炸薯角薯角新鮮即炸,炸到金黃色非常好味😋沙律🥗新鮮沙律,有生菜,蕃茄配塔塔醬,爽口清新必食呀!

我叫左一個漢堡,炸薯角同埋沙律。

手打安格斯牛漢堡

炸薯角

薯角新鮮即炸,炸到金黃色非常好味😋

沙律🥗

新鮮沙律,有生菜,蕃茄配塔塔醬,爽口清新必食呀!
2023-03-17 43 浏览
🍔💯脆炸乳酪雞漢堡❤️‍🔥雞塊炸到好香脆,加咗乳酪都唔會咁容易霖🤣👍🏻而且真係好香,超級吸引!乳酪酸酸甜甜咁,呢隻口味都係第一次食,有新鮮感!漢堡包🍔好軟熟,好易入口,小麥味都好香🤤🤤😗🤩微辣雞翼🌶️🐤雞翼香脆熱辣,醃佐既雞翼夠晒辣,仲要煎果陣面頭再有辣粉,十級惹味,雞肉又夠嫩,一份完全唔夠食!🤩大啡菇素漢堡漢堡有啲洋蔥,漢堡扒就係大啡菇,原塊大啡菇煎香佐,同洋蔥一齊食好夾好爽,口感好好,大啡菇好新鮮,食到菇獨有既香味,仲有大大塊既生菜蕃茄,成個漢堡都好fresh好好味,岩晒啲食素既朋友,真係好好味!配埋可樂飲好爽!🍔
🍔
💯脆炸乳酪雞漢堡❤️‍🔥
🤩微辣雞翼🌶️🐤
🤩大啡菇素漢堡
🍔
今日同奶奶,去荃灣辦貨,shopping完之後, 見佢攰攰哋,於是我地就入咗呢一間小型美式漢堡餐廳,見到佢地方簡簡單單,佢哋好有愛心,專登告訴我一個無冷氣出口位畀老人家坐。脆炸乳酪雞漢堡👑好好味, 初初見到乳酪雞漢堡,覺得應該個味道是開胃。但估唔到真的好好味,好開胃,終於是我叫多一個和奶奶share。好食!!!炸魚薯條👑非常大塊炸魚𐾐!!!魚肉雪白又結實,縫隙中微微流出鮮魚汁。魚肉雪白又結實,非常鮮嫩。薯條油炸度好似淺炸,不至於好熱氣或炸得過火,顏色金黃,微微咸味。 蜂蜜芥末醬👑配薯條一流,食出好滋味塔塔醬👑我個人覺得配炸魚一吃食,最夾!
炸魚薯條👑
蜂蜜芥末醬👑配薯條一流,食出好滋味
塔塔醬👑我個人覺得配炸魚一吃食,最夾!
2023-03-15 33 浏览
《一.漢堡》終於到午飯時間啊,去咗荃灣西華都中心1樓41號舖,嘆番個靚午餐。手打豚肉漢堡🍔第一次食到咁Juicy嘅豚肉漢堡啊!大大個漢堡,肉同油脂嘅比例非常好!咬落去肉汁就即刻迫出嚟!裏面的洋蔥🧅,芝士🧀,生菜🥬,蕃茄🍅爽口又多水。好掂呀!因為有好多唔同既Veggie,所以食落都唔會覺得「流」!炸薯條🥔即叫即炸的薯條,超香脆惹味,新鮮熱辣,香脆可口,佢係粗身嘅薯條,入邊軟綿綿好正呀。再整番罐甜甜忌廉,滋味!
《一.漢堡》
手打豚肉漢堡🍔
炸薯條🥔
再整番罐甜甜忌廉,滋味!
炸魚薯條🫶🏻呢間既炸魚薯條直情好似係英國食咁,好大條好足料,味道好濃,係魚既鮮甜味,炸魚既粉漿又唔會太厚,唔會成口油,真係外脆內軟,超正呀!薯條亦都係好脆既,炸得好乾食,少少咸,多多脆!松露蛋黃醬🤞🏻呢個醬好濃松露味,蛋黃醬亦整得好好,好咸香,成個醬都好惹味。蜂蜜芥末醬✌🏻呢個醬就相對上味道無咁濃,但都好夠味,甜甜地辣辣地,點薯條食超爽的!塔塔醬🤘🏻呢個就係沙律醬,有啲洋蔥粒,少少酸,調教得岩岩好,點炸魚食都好味啲!
炸魚薯條🫶🏻
松露蛋黃醬🤞🏻
蜂蜜芥末醬✌🏻

塔塔醬🤘🏻

今日放工,同一個朋友,去到荃灣華都中心1樓41號舖,見到有一間特色嘅美式漢堡包的小店,環境舒適,於是就入咗去,Hea 下!!! 呢排公司咁忙碌,非常納悶,於是大家都嗌咗啲可樂,吹多兩句!!! (˘︶˘).。.:*♡大啡菇素漢堡呢排太多場BBQ的朋友聚會,所以叫啡菇食,又飽肚,又清清地。啡菇的直徑跟上層面包有過之而無不及,咬落去好多汁流出來,啡菇肉又厚,下次都會叫這個(˘︶˘).。.:*♡ 手打安格斯牛漢堡牛肉味好重,牛肉好多味,牛肉塊又厚,肉碎食到少少牛筋,好口感,但不影響咀嚼吞嚥。
(˘︶˘).。.:*♡大啡菇素漢堡
(˘︶˘).。.:*♡ 手打安格斯牛漢堡
2023-03-10 38 浏览
原來荃灣呢度有間Burger One,細細間鋪頭但都幾多野食,正呀。我同呀妹一人叫佐一個漢堡,我叫佐手打安格斯牛漢堡,一個漢堡既牛勁厚🤤絕對唔講得笑,重點係煎得妹靚,無馬虎,外脆內軟,安格斯牛勁靚,肉質好好,啲肉汁鎖晒係漢堡入面,牛肉表面煎到香脆,入面就仲好軟腍,加埋燒溶既芝士同埋生菜蕃茄呢啲,好好食呀!呀妹就叫佐手打豚肉漢堡,豚肉好嫩好腍,又煎到有肉汁🤩連芝士都燒溶佐,仲有啲炒香佐洋蔥,仲有生菜,成個口感真係好豐富,好出色呀!薯條呢就係粗薯條,即叫即炸,好脆好熱😋又唔會太咸,好香好好食!仲有仲有!咖啡都好好飲,好濃味,加佐少少奶,好滑。

仲有仲有!咖啡都好好飲,好濃味,加佐少少奶,好滑。
2023-03-09 34 浏览
發現荃灣有一間「Burger One」,店裡環境舒服,收銀櫃上面餐牌列明清晰,有中英對照,店員態度友善,做事速度也有效率,當時人流較多,排隊速度都挺快💓❤️‍🔥脆炸魚柳漢堡❤️‍🔥跟姐姐準備在這裡用餐💕每人擇了一款漢堡,漢堡Size份量十足,魚柳好大塊,炸得好靚魚柳好鬆軟💕濃濃既魚柳味道,炸得好香,而且個包都係脆脆地,裡面軟棉棉,做得好正宗💕💕❤️‍🔥脆炸乳酪雞漢堡❤️‍🔥仍然都係好大份,啲雞炸得好香而無油益味,雞肉味新鮮好味💕容易入口,食完啲牙都無攝肉,雞肉外層調味做得相當惹味,💕輕輕既鹹味帶出雞肉味道,真心覺得好食 比我搵到有水準既漢堡,以後有時間可以再食其他💕
❤️‍🔥脆炸魚柳漢堡❤️‍🔥
❤️‍🔥脆炸乳酪雞漢堡❤️‍🔥
比我搵到有水準既漢堡,以後有時間可以再食其他💕
2023-03-09 30 浏览
荃灣有一間「Burger One」,店裡環境舒服,收銀櫃上面餐牌列明清晰,有中英對照,店員態度友善,做事速度也有效率,當時人流較多,排隊速度都幾快👍🏻👍🏻👍🏻脆炸魚柳漢堡一拎上手熱辣辣,即叫即整既脆炸魚柳漢堡,成個包份量好大,疊到好高,啲魚柳炸得香脆,非常惹味,外脆內軟,連著包一齊果種味道,真食得好滿足既,食漢堡包又點少得叫一罐汽水呢,拎住飲管飲可樂真暢快脆炸乳酪雞漢堡估唔到雞肉漢堡都可以咁好食,啲雞肉好嫩好滑,用乳酪醃既雞肉有種乳香,更加帶出雞肉既鮮味,炸得好脆,仲有啲青瓜條,真係好好食呀🤤
脆炸魚柳漢堡
脆炸乳酪雞漢堡
2023-03-09 20 浏览
每項5💛為滿分食物份量💛💛💛🤍食物種類💛💛💛🤍🤍性價比💛💛💛💛🤍餐廳環境💛💛💛💛🤍📍一.漢堡 (荃灣)荃灣西樓角路170-184號華都中心1樓41號舖雖然鋪頭細細 但都有2排座位坐到大概15人😋澳洲和牛漢堡配炸薯條+烏龍茶 $73包皮望落好金黃咬落非常軟熟和牛味濃 充滿肉汁 非常juicy juicy到我拎起影相的晒啲汁落枱😂入面仲有芝士、洋蔥、青瓜、蕃茄同生菜口感好豐富 仲可以中和返油膩感😋手打安格斯牛漢配沙律+烏龍茶$58真係手打!我睇住師傅搓牛肉再去煎 牛肉味都好濃 而且肉質厚實 非常惹味而配菜黎講沙律非常大碗同新鮮😋炸魚薯條配塔塔醬$48炸魚薯條炸到皮脆肉嫩 大大塊食落啖啖肉
每項5💛為滿分

食物份量💛💛💛🤍
食物種類💛💛💛🤍🤍
性價比💛💛💛💛🤍
餐廳環境💛💛💛💛🤍

📍一.漢堡 (荃灣)
荃灣西樓角路170-184號華都中心1樓41號舖

雖然鋪頭細細 但都有2排座位坐到大概15人

😋澳洲和牛漢堡配炸薯條+烏龍茶 $73
包皮望落好金黃咬落非常軟熟
和牛味濃 充滿肉汁 非常juicy
juicy到我拎起影相的晒啲汁落枱😂
入面仲有芝士、洋蔥、青瓜、蕃茄同生菜
口感好豐富 仲可以中和返油膩感

😋手打安格斯牛漢配沙律+烏龍茶$58
真係手打!我睇住師傅搓牛肉再去煎
牛肉味都好濃 而且肉質厚實 非常惹味
而配菜黎講沙律非常大碗同新鮮

😋炸魚薯條配塔塔醬$48
炸魚薯條炸到皮脆肉嫩 大大塊食落啖啖肉

2023-03-03 59 浏览
呢間係荃灣既漢堡小店真係好細間,但完全係麻雀雖小 五臟俱全。漢堡我就簡佐呢個脆炸乳酪雞漢堡,估唔到雞肉漢堡都可以咁好食,啲雞肉好嫩好滑,用乳酪醃既雞肉有種乳香,更加帶出雞肉既鮮味,炸得好脆,仲有啲青瓜條,真係好好食呀🤤另外叫佐微辣雞翼,雞翼又係炸得好脆,完全唔會油膩,好香脆,雞翼肉又嫩,好熱好辣口但好好食,加埋少少辣粉既味,正😝我地都有再加佐蜂蜜芥末醬同茄汁去點雞翼,我特別中意蜂蜜芥末醬,辣辣地甜甜地,味道幾有層次,點啲雞翼去食都好正,味道好豐富,好味道呀😚呢度既熱咖啡都好好飲,係即沖日香濃咖啡,好香醇又唔會太多奶,配合得岩岩好😄

2023-03-03 42 浏览
荃灣華都中心既Burger One鋪頭細細,但食物就完全唔簡單,非常之咁好食!手打豚肉漢堡🍔呢度既漢堡都有幾款,我今次就試佐呢個豬肉漢堡。叫得豚肉都係靚啲既豬肉,仲要係手打,口感真係更加好。啲豚肉唔會好大豬騷味,反而好香豬肉味,豚肉係肥瘦參半既,所以煎完就油香十足,又脆又香,再加埋熱溶芝士同洋蔥,好香口!漢堡既包皮都好好食,脆脆地,好有口感呀!塔塔醬🫙呢個醬可以點雞翼/薯條黎食,果醬好香,有啲洋蔥粒,同沙律醬配搭得岩岩好,令其他食物味道更好呀!微辣雞翼🐣雞翼都係世一呀,好香好脆,有啲辣粉係面,雞皮辣辣地又好脆,雞肉就仲好嫩好滑,即叫即炸,爽爽的!
手打豚肉漢堡🍔
塔塔醬🫙
微辣雞翼🐣
2023-03-03 34 浏览
😍微辣雞翼👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿心血來潮想食吓熱氣嘢,跟朋友一齊Share,呢個雞翼好香,外層微微辣感,裡面既雞肉嫩滑而又唔會油份過多,控制得好好😍手打豚肉漢堡👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿平時係荃灣真係好難搵到一間專食漢堡,唯有呢一度有,手打豚肉真係親自手打出來,果然係用心製作,豚肉都十分好味,口感實在係鮮味濃郁,調味方面也是配得十分好😍脆炸乳酪雞漢堡👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿雞塊外層炸得好香脆,加埋乳酪實在太好食,脆得來又唔會太濕,乳酪帶有酸酸甜甜咁,十分開胃,配合漢堡一齊食,連埋啲菜食到颯颯聲,好滋味😍熱咖啡👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿每日一定要飲一杯咖啡先有精神,呢杯咖啡又香又滑,十分高質
😍微辣雞翼👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿
😍手打豚肉漢堡👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿
😍脆炸乳酪雞漢堡👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿
😍熱咖啡👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿
每日一定要飲一杯咖啡先有精神,呢杯咖啡又香又滑,十分高質
2023-03-03 30 浏览
下午茶時間,突然好想食《一.漢堡》於是去荃灣華都中心買漢堡返屋企食。餐廳以黑白色為主,地下如西洋棋盤一樣,好型,裝修特出,所以好容易搵。🍔最鍾意食大啡菇漢堡,佢冇肉漢堡咁油,好清爽。比肉漢堡仲有口感!大啡菇比起肉更加juicy,好滿足!漢堡入面有生菜,青瓜,同埋甜甜地嘅洋蔥🧅,好滋味!🥗有D唔夠喉,再加埋個新鮮沙律,超嫩綠爽口生菜🥬,配上酸甜塔塔醬,好滋味呀!呢個下午茶好得呀,下次要再Encore!
呢個下午茶好得呀,下次要再Encore!
外卖自取