2020-01-19
依排無再幫襯鐵火堂,有留意開時事嘅朋友應該都知點解啦。但自己又中意食魚生飯喎,好彩經朋友介紹,搵到大埔呢間一鳴丼,可以滿足一下口腹之慾。餐廳裝修幾唔錯,有日本居酒屋嘅風格,門口係和式敞門,掛左兩條藍色布簾,上面繡住禾黍嘅圖案,幾具韻味。咁我同朋友就跟左店員嘅介紹,叫左兩客蓋飯:三色海膽蓋飯同雜綿魚生蓋飯。先講海膽蓋飯,上面除左海膽之外,重有一隻鵪鶉蛋,埋芥末同豉油就食得。海膽味道十分濃郁,不過無想像中咁有海水味,扣左少少分,不過仍然好好食,屬上盛之選。至於雜綿魚生飯就不過不失啦。蓋飯之外,我地重叫左幾份焼物,味道都幾好,雞軟骨雖然唔係好夠味,不過有辣椒粉,所以其實都還好。另外,枱面都有飯素提供,幾細心,值得一讚!總體黎講,除左座位有D窄之外,整個用餐體驗都唔錯,推介!!!