2016-09-29 752 浏览
一直都想找個機會一嚐,今天終於有機會了。一進去,員工的"歡迎光臨"非常響亮,朝氣勃勃。點了一個赤丸($72)湯底不會太咸,麵質有彈性,叉燒不會油膩,唯獨配菜不足 eg.芽菜只有兩條左右鰻魚飯($68)外型已經先聲奪人,有蛋絲圍邊,鰻魚都足夠(當然再多些便更好),紫菜碎,還有少許的wasabi。本來打算把飯拌一拌,好讓鰻魚汁與飯粒融合。誰知一把它挖個孔發現飯粒已經一早拌好。每顆珍珠米都黏著鰻魚汁。叉燒角包($28)外皮像是北京烤鴨的包皮,而內裏的沙律醬像是麥當當的脆辣雞腿包。因為包皮是蒸包的質料,所以不會油膩反而帶點fresh感。推薦這個角包!最後,員工跟我們說只要做問卷調查便可以免費獲得牛奶布甸卷一張。
一直都想找個機會一嚐,今天終於有機會了。

一進去,員工的"歡迎光臨"非常響亮,朝氣勃勃。

點了一個赤丸($72)
鰻魚飯($68)
外型已經先聲奪人,有蛋絲圍邊,鰻魚都足夠(當然再多些便更好
),紫菜碎,還有少許的wasabi。
叉燒角包($28)
  • 一風堂叉燒角包
2016-09-25 511 浏览
一風堂食過無數次,每家店味道不同,好像價格也不同餃子比拉面好食。一口氣食十個都沒問題。拉麵喜歡原味和鹽味。如果鹽味的湯底可以配原味的拉麵就好了。個人不太喜歡吃扭曲的面條,感覺面條不太聽話!小食都好好食,不比拉麵差。而且小食常換款,不會悶那個松葉蟹豆腐很爽囗。缺點,食完囗太干。最稳定素質是新港那家。
一風堂食過無數次,每家店味道不同
,好像價格也不同

餃子比拉面好食。
一口氣食十個都沒問題。

小食都好好食,不比拉麵差。而且小食常換款,不會悶
那個松葉蟹豆腐很爽囗。

缺點,食完囗太干。
最稳定素質是新港那家。

2016-08-31 503 浏览
Hello, 這是小弟的第三篇食評,開💗share俾各位。碗期間限定蝦拉麫好咸, 好重要,所以要講多三次,好咸好咸同好咸。碗面份量偏少,茶味似茶記D茶,好怪。只能說有其他更好的拉麪店。
Hello, 這是小弟的第三篇食評,開💗share俾各位。

海老豚骨拉麵
2016-08-31
拉麵魔鬼+巨風提子冰條乳酪😋發覺香港越來越多嘅餐廳都有雪糕冰棒的飲料,記得我第一次接觸雪糕冰棒的飲料是在韓國🇰🇷現在香港已經引入這種飲料了,韓國炸雞或是日本拉麵店都開始有了今次就去咗一風堂試佢嘅新款拉麵好大隻蝦,味道而且仲唔錯好濃郁嘅湯底依個湯底就反而俾蝦的湯底清少少當然一定要叫番一杯巨峰提冰條乳酪飲料當冰條溶了時候就會就令乳酪變咗紫色
拉麵魔鬼+巨風提子冰條乳酪😋

今次就去咗一風堂試佢嘅新款拉麵
好大隻蝦,味道而且仲唔錯好濃郁嘅湯底
依個湯底就反而俾蝦的湯底清少少

當然一定要叫番一杯巨峰提冰條乳酪飲料
當冰條溶了時候就會就令乳酪變咗紫色

2016-08-24 237 浏览
好耐冇更新食評了😂之前果段時間喺朗豪坊附近返工,所以lunch理所當然都去返朗豪坊,夠哂方便😏今次午餐點咗炸廣島蠔同特製赤拉麵😍😍😍拉麵少少辣幾好味,炸蠔亦熱辣辣上枱😎整體都ok,但輪候時間較長☹️
好耐冇更新食評了😂
今次午餐點咗炸廣島蠔同特製赤拉麵😍😍😍
拉麵少少辣幾好味,炸蠔亦熱辣辣上枱😎
整體都ok,但輪候時間較長☹️
2016-08-11 319 浏览
It was delicious!! But the price is quite expensive 😐 A best choice to hand out with friends or families 👍
2016-08-03 307 浏览
尋日話8點幾會打風拿拿聲食d野反去就入左去一風堂我食左個唔知幾多週年限定既拉麵本身都考慮食唔食呢個因為呢款拉麵有蝦同雲吞配蝦湯底 好似好奇怪咁但真係無乜款揀,所以都食反呢個· 蝦湯底非常濃味 佢配左個芝士碎俾我加落去本來覺得呢個配搭9唔搭8,但加左芝士竟然好香滑好好味建議唔好落晒 食左一半蝦湯,之後個一半加芝士食就可以食到兩種味道啦· 個兩隻蝦真係拉低左成碗野既質素,霉霉地點解唔用d好既蝦,話晒碗野都唔平要$88· 鰻魚飯$68細細碗 但都飽 因為係珍珠米飯同汁已經撈好,所以味道岩岩好,唔似出面倒個小小汁俾你自己撈· 一風堂炸雞腿 $45細細隻,咬落都啖啖用,外皮味道岩岩好,可惜隻雞唔入味講真食左一次唔會想再食一來無乜款揀,二來貴想話買碗俾個老公試下 又無外賣!順帶一提 個茶壺可唔可以係暖壺啲茶係幾好飲,但凍既感覺好差
尋日話8點幾會打風
拿拿聲食d野反去
就入左去一風堂

我食左個唔知幾多週年限定既拉麵
本身都考慮食唔食呢個
因為呢款拉麵有蝦同雲吞配蝦湯底 好似好奇怪咁
但真係無乜款揀,所以都食反呢個

· 蝦湯底非常濃味 佢配左個芝士碎俾我加落去
本來覺得呢個配搭9唔搭8,但加左芝士竟然好香滑好好味

· 個兩隻蝦真係拉低左成碗野既質素,霉霉地
點解唔用d好既蝦,話晒碗野都唔平要$88
· 鰻魚飯$68
細細碗 但都飽 因為係珍珠米
· 一風堂炸雞腿 $45
細細隻,咬落都啖啖用,外皮味道岩岩好,可惜隻雞唔入味
講真食左一次唔會想再食
一來無乜款揀,二來貴
想話買碗俾個老公試下 又無外賣!

順帶一提 個茶壺可唔可以係暖壺
啲茶係幾好飲,但凍既感覺好差
2016-07-18 354 浏览
香港人就係鍾意食日式拉麵,你見各大品牌拉麵店之前都在香港開店,你就知啦。一風堂同豚王係比較可以比較嘅兩間,因為佢地分店多、價位相近、拉麵款式亦係以五六款經典加上每日限定或者期間/分店限定作招徠。我個人而言,兩間嘅湯底同麵條都啱我口味,一風堂比豚王就勝在麵嘅粗幼有多幾個選擇。今次去到旺角分店,我叫咗3款小食同埋店鋪限定嘅「奉天黑醬油拉麵」。個人而言,奉天醬油的確做幾剛剛好,味道鮮濃而又唔會膩,因為湯底質感唔會有豬骨濃湯嘅稠密,令你每一口食完,你都會覺得仲有空間食多少少。麵條亦容易沾上醬油香。整體都好食,深信我會再encore 食多次。但三款小食就比較普通同埋失望,我叫咗芥末蝦mix 牛油果,呢個組合好穩陣同埋不過不失。IFC 炸雞就炸得比較乾身同堆柴口咁,真係豪大大雞排嘅$30三隻好過佢。黑松露餃子,餃子嘅口感好穩陣不過不失,但係黑松露係來自個醋汁,當個餃子沾上醋汁時,黑松露味大減.....令到呢個菜式有啲失色。希望以上資料可以比大家做個參考啦。

但三款小食就比較普通同埋失望,
我叫咗芥末蝦mix 牛油果,呢個組合好穩陣同埋不過不失。

希望以上資料可以比大家做個參考啦。
2016-06-21 1388 浏览
久聞一風堂之'大名'...早幾年初開在德福, 傳媒狂'煲'再加上拉麵達人同事幫趁多次然後說確有水準, 當時好幾次想吃, 已盡量選非繁忙時間但去到門口見到那堆圍在門口的人超多無一百都幾十, 唯有另覓他選; 前文提過在德福開餐, 人數一多過四位為了好作安排我寧願約在南小館、德藝會、翠園又或是正斗(今年已結業), 一風堂 - - - 真的是望門輕嘆。   後來, 拉麵店越來越多亦越開越精,久而久之...就不了了之。終於吃到一風堂是在今年的事, 不是德福店是我'這種MK人'喜歡去的MK!  人家的店進駐香港已幾年, 分店數間食評好幾百篇我才來吃第一次 。   事緣朗豪坊有Monchhichi 特賣會, 姪女喜歡它所以去買點禮物, 辦妥後Honey帶我去Food Court 那層的一風堂吃早飯, 上篇寫茶木曾提及一風堂,令我回想到ㄧ直欠他一篇好評,順手完成它吧!我們來得合時, 未夠11:30 等幾分鐘已有位, 店員禮貌周周的替大家安排, 坐位濶落很舒適, 樓底高亦沒有油煙味, 沒有food court的一般問題, 印象分即時提高不少!看看有什麼好吃的~因今早吃了ㄧ份非常豐富的早餐沙爹牛丁煎蛋多

看看有什麼好吃的~
因今早吃了ㄧ份非常豐富的早餐沙爹牛丁煎蛋多士及鴛鴦。。。老實說,還未全落格。。。但又不敢開囗怕掃人興,所以我的份兒全叫小食
牛油果熟蝦伴山葵沙律醬
一向頗喜歡吃炸物的我,見有炸墨魚鬚當然不可錯過!
紫菜墨魚鬚
想不到炸雞可以做的這樣好吃~
南蠻雞
"特製黑"不在我手上, 而我這位尊貴的他 標準定得超高, 問他好不好吃則是自討沒趣所以下次我自己叫一客才評吧!

我只知他刨這瓶芝麻入碗麵後,輕輕一拌,香氣傳來坐對面的我,令我忍不住要分吃幾囗,真是ㄧ個放在桌面不是秘密的提味武器,勁!
正所謂"芝麻綠豆"...由此細微之處可看到店家如何認真的對待自己的成品,配服!
秘密武器 - 即磨芝麻
博多飯
服務方面: 有主動加茶及態度不錯。

價錢方面: 幾十元一客小食,麵食大概七八十元起,要加量$12/加配料就另加十元八塊,以今天這餐的食物質素來看是值得再來吃的。
過江龍店打入香港這個為食之都的各門各類如恆河沙數, 開店大展拳腳之時各有抱負各有目標, 站不站得著腳就看大家的實力了, 即使有實力又要和地產霸權較力, 做生意呢又始終要帶點運氣; 當中有些是名大於實的大家一試端倪便逐漸離棄的, 這裡不開名了, 各位心中都可能有不同的名單, 祝它們好運吧!  一風堂是不負盛名的, 我們去了一次以後就來多了因為除了麵食其他食物水準都不錯而且地點便利。

在openRICE這個地盤我們這些小小食家尚有少少自由的小小國度: 好的, 要讚!
不好的就直接彈劾, 母需客氣!

欠你一個好評很久了
一風堂:  笑面』
。  努力保持水準呀~ We'll be BACK!
2016-02-21
牛油果熟蝦伴山葵沙律醬
紫菜墨魚鬚
南蠻雞
  • 牛油果熟蝦伴山葵醬
  • 炸紫菜墨魚鬚
  • 特製黑
2016-05-25 372 浏览
個日想食啲粉麵既物體,經過朗豪坊見到有拉麵食就入去試下。奉天黑醬油 $78由於個人麻麻地蒜味,所以叫咗個黑醬試下(雖然我唔知入面有冇蒜啦haha)。個汁好有味,但有少少咸,加埋隻蛋就fit👍,入面啲肉都幾軟唔錯唔錯。佢啲配菜好多,食完岩岩好夠飽。半熟蛋 $14加咗隻半熟蛋,啲蛋汁好正
個日想食啲粉麵既物體,經過朗豪坊見到有拉麵食就入去試下。
奉天黑醬油 $78
半熟蛋 $14
加咗隻半熟蛋,啲蛋汁好正
是日與兩名好友於旺角逛街,其中一人想吃拉麵作晚餐,剛好身處朗豪坊而且時間已接近晚上十時,剛好一風堂10時30分關門,故我們選擇在此用餐。我點了特製白丸($88),拉麵可選擇軟硬度,我選了硬拉麵,拉麵硬度合格。拉麵配料有兩片紫菜、兩片薄肉片、兩粒小雲呑、一舊排骨、半隻半熟蛋及葱花等配菜。老實説,配料味道十分普通,尤其是小雲呑,皮很大塊但料十分少,少得我都吃不岀來。半熟蛋也不合格,蛋黃快要全熟,而且湯底很咸,喝不了幾口就要不斷喝水,跟我在日本吃到的一風堂不一樣。但以這個價錢在香港吃一風堂是可以接受的。

2016-05-18
2016-05-11 937 浏览
實在很久沒有去過「一風堂」吃拉麵了。想當年,「一風堂」在香港初展拳腳,自己也曾慕名而至,特地前往它的尖沙咀店一試「白丸元味」與「赤丸新味」的滋味。而在之後,也曾在店舖公關的邀請下,在「一風堂」的試食會上一試它的新出品。晃眼數年,自己原來已經有好一段日子不曾到過「一風堂」吃麵了,直到最近的某一天,在網上看見友人龍五品評「一風堂」最新推出的期間限定「奉天黑醬油拉麵」,才再次引起自己的興趣,想到「一風堂」試試這拉麵的味道。這一天,合該與這拉麵有緣,難得可以在平日與老婆仔撐檯腳的我,趁著這天中午有空,約了她在朗豪坊見面,正好到這商場四樓的「一風堂」分店,一嚐這拉麵的滋味。看店中的介紹,原來「奉天本家」開業於日本昭和20年代,歷史悠久,「一風堂」這次引進「奉天本家」的黑醬油拉麵,風味與「一風堂」原有的各款拉麵大有不同,不禁讓自己有所期待。未吃麵前,先嚐小食,是一客五件的「南蠻雞」。這炸雞炸得通透,肉質軟熟入味,蘸些少沙律醬,味道和口感都挺不錯。以印有「奉天」中英文字樣的碗子盛載的「奉天黑醬油拉麵」緊接炸雞送來。這湯色黝黑,看來頗為油膩的拉麵湯底,沒有想像中那麼鹹,味道是適中的,醬油湯的味道慢慢在

以印有「奉天」中英文字樣的碗子盛載的「奉天黑醬油拉麵」緊接炸雞送來。這湯色黝黑,看來頗為油膩的拉麵湯底,沒有想像中那麼鹹,味道是適中的,醬油湯的味道慢慢在口腔中散發,感覺良好,不過就未有令人驚為天人的感覺。拉麵揀了不軟不硬,正正常常的一款,是中粗大小的直身麵條,雖然掛湯能力一般,麵質仍好。
配料方面,這拉麵用的不是日本叉燒,也不是豚角煮,而是薄切的五花腩肉。肥瘦間雜的五花腩口感稍為薄弱,而且沒有溏心蛋,雖然筍乾、青蔥和芽菜都有不少,沒有溏心蛋的拉麵始終像是欠缺了甚麼似的。
另加 $10,專為這麵而設的拉麵配料「辣豚肉韭菜」辣度輕微,少許的刺激對我來說已經足夠,豬肉與韭菜的份量雖然不多,但才十塊錢的配菜自然不能要求太多。
始終,香港的日式拉麵店仍以豚骨湯底居多,醬油拉麵就比較少,要是想吃醬油拉麵的話,這期間限定的「奉天黑醬油拉麵」仍是不妨一試的。
2016-04-10 323 浏览
一個禮拜多前吃的現在才記得打 因為太深刻。。那天行經朗豪坊food court打算食野 見到一風堂唔算多人等就入咗去 打算點麵食 叫店員時等了好一會兒也沒人理 只有個女待應見到時立刻走過來幫我 個日因為不太舒服想食得清淡d 問店員有邊款推介 佢立刻介紹了2款白元原味和另一款鹽味的?給我 我問題都幾多佢都好耐心解答2款有咩分別 仲建議叫我點前者 比較出名 而且是我愛嘅幼面 朋友就點咗新出既辣拉麵食物就普普通通 沒什麼特別需要提 中規中矩 值得一提反而是店員嘅服務埋單時才知道download個app可以草印花 cashier都係同一個幫我點嘢食嘅女仔 好耐心幫我download 然後草印花 甚至主動教我點睇印花幾時過期嗰d 企左喺cashier都幾耐佢全程都好耐心咁幫我 因為而家好少餐廳會有咁有禮貌嘅人 仲要好似幾細個 金髮的 見名牌寫住CRYSTAL 真的值得讚 不像店內其他人沒甚麼笑容耐性 得個快字 食完碗麵未飲完湯 被幾位店員問收碗。。老實說拉面就唔算好抵 但抵在有咁嘅服務 反而令我想食多一次 試試其他拉面
一個禮拜多前吃的現在才記得打 因為太深刻。。

• 特製白丸元味拉麵
從幾年前開始,香港就掀起了一股拉麵風,豚骨湯底拉麵尤其受歡迎,各大日本老店都紛紛來港分一杯羹。而從來愛好麵食的我,當然亦有趁機週圍覓食一下。今天和朋友試了朗豪坊内的一間頗聞名的拉麵店,平常一般都要輪候等位,難得今天不用排隊可即時入座,可能因已過了午飯時段吧。今天我試了特製赤丸拉麵,因有套餐關係,所以加埋一客日式煎餃子會抵D。而朋友則叫了白丸,因普遍拉麵都是大大碗的,所以朋友下單時叮囑要小一點麵就可以了,但想不到侍應很貼心的介紹了另一個選擇 - 只有一半份量的小白丸,果然熱心服務,加分!特製赤丸,香噴噴的拉麵上枱,當然是第一時間喝一口湯一試龍與鳳,湯底入口帶點脂香,味道順滑,豬骨味鮮甜濃郁,但不會過份肥膩,果然是有水準。拉麵屬幼的手工麵,麵底選了普通軟硬度,韌度剛好有咬勁。而那一小匙特製辣肉味噌不是太辣,加上黑蒜油,為湯底增添了微辣而辛香的風味。這款拉麵配料頗多,除了基本的日式叉燒外,還添加了紫菜、竹筍、木耳絲、半熟蛋和豚角煮,令口感更為豐富。日式叉燒厚薄適中,入口鬆化;豚角煮用上五花腩,肥瘦相間,入口即溶,充滿醬油香,脂味濃郁,做得出色,。半熟蛋煮得糖心,唯蛋味不濃;紫菜的香竹筍的脆亦

特製赤丸

這款拉麵配料頗多,除了基本的日式叉燒外,還添加了紫菜、竹筍、木耳絲、半熟蛋和豚角煮,令口感更為豐富。日式叉燒厚薄適中,入口鬆化;豚角煮用上五花腩,肥瘦相間,入口即溶,充滿醬油香,脂味濃郁,做得出色,。半熟蛋煮得糖心,唯蛋味不濃;紫菜的香竹筍的脆亦upgrade了拉麵的口感。
小白丸
小白丸,只有正常portion的一半份量,豚骨拉麵的迷你版,湯底豬骨味濃郁,麵條彈牙,配上日式叉燒、芽菜、葱花和木耳絲,全都清新爽脆,令原本的濃骨湯底中滲出一點清,符合客人因不想吃得太多而order變奏迷你版的目的,夠體貼。

另外店家把醃菜芝麻放在桌上讓大家隨意添加,加點辣芽菜和芝麻,讓拉麵在原味之外上添上多一份口感和香氣。
日式煎餃子
最後的日式煎餃子,餃子的外皮厚薄適中,size的式,一口一隻,以雞肉作為肉餡,口感軟軟的,佐以大量葱花薑蓉,清香撲鼻,雖較乾身但味道仍是不錯。

現時一般在外面吃日式拉麵,動扎也要成百元一碗,而今餐亦相差不遠,唯以用料的豐富及多出了日式餃子及飲品來比較,加上味道質素亦不遜色,顯然胜價比較其他的為高。
2016-03-14
2016-02-06 400 浏览
下午茶想吃拉麵,普遍都是大大碗的,但想不到一風堂也有迷你拉麵。小白丸份量只有豚骨拉麵的一半,下午茶剛好,只是$42!當然要加隻溏心蛋。溏心蛋色澤金黃,呈流心狀。小白丸其實是豚骨拉麵的迷你版,極香豬肉湯,麵質彈牙。
溏心蛋