香港探店|將軍澳|豬手|一豚豬手很喜歡吃德國的豬手香脆的外皮,包裹是的是脂肪和肌肉你叫我怎麼能夠不愛豬手呢?這一間連鎖的一豚豬手,一直是我家大時大節必點的外賣店!因為勝在大分夾抵食、而且質素高,做了很多遍的回頭客!這次要推介的是大阪燒脆腩!點上他們家的芥末汁,能夠升華到另一個層次!而且,就算外賣拿到家中,外皮仍然保持十足香脆!超正!另一個要推介的是他們的主打:豬手!這裏的豬手是即叫即切,不過記得盡快去吃,因為豬手放久了,就會開始變硬,不容易咬開!我推介他們的泰式酸辣汁,感覺特別開胃!——————為食分界線——————📍 一豚豬手專門店 (將軍澳)將軍澳唐明街2號尚德街市地下M101號舖人均消費: $80#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #
香港探店|將軍澳|豬手|一豚豬手

很喜歡吃德國的豬手

香脆的外皮,包裹是的是脂肪和肌肉
你叫我怎麼能夠不愛豬手呢?

這次要推介的是大阪燒脆腩!
點上他們家的芥末汁,能夠升華到另一個層次!
而且,就算外賣拿到家中,外皮仍然保持十足香脆!超正!

另一個要推介的是他們的主打:豬手!

我推介他們的泰式酸辣汁,感覺特別開胃!

——————為食分界線——————
📍 一豚豬手專門店 (將軍澳)
將軍澳唐明街2號尚德街市地下M101號舖

人均消費: $80
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
2023-06-14 51 浏览
有時煮得飯多都唔知煮咩好,買啲嘢加餸就最方便啦😉,豬手喺屋企整都要啲工序,今日經過尚德街市就買咗一隻返去食下,屋企人都食到舔舔脷啊😋🍴韓式滷水豬手 $100都唔使就有一大隻!職員好耐心慢慢切,豬皮嘅部份好煙韌,油脂分布都平均,滷水味香,唔會太鹹,點埋泰式辣醬好開胃,四個人食都好足夠🫡🍴大阪燒腩卷呢個組合都幾得意,有啲似燒腩仔同豬手嘅混合,攞到返屋企如果想再脆啲可以翻熱,呢個就比起豬手多少少油脂,點黃芥辣一流🐽🐽

🍴韓式滷水豬手

🍴大阪燒腩卷
2023-06-05 46 浏览
呢間《一豚豬手專門店》都好多人介紹,原來屋企附近都有分店,買啲返屋企加餸一流——————————————————————————💥招牌黑椒豬手豬手勁大隻,有幾種味揀,我揀咗黑椒味,店員會幫你切好放入盒,條骨仲可以拎嚟煲湯👍🏻豬手皮煙韌爽彈,肉質軟腍,食落帶點黑椒香,仲勁多骨膠原😌——————————————————————————💥大阪燒脆腩表皮燒到金黃色,入口脆卜卜,食落帶油香好juicy

——————————————————————————
💥招牌黑椒豬手
豬手勁大隻,有幾種味揀,我揀咗黑椒味,

——————————————————————————
💥大阪燒脆腩
表皮燒到金黃色,入口脆卜卜,食落帶油香好juicy
  • 招牌黑椒豬手
  • 大阪燒脆腩
依家天氣熱辣辣,行入廚房都熱到暈,唔想煮咁多餸,以前斬料加餸通常係燒味,自從街市開左「一豚豬手專門店」我一直都心癢癢想試下,今日天氣酷熱就買嚟加餸,行過見到岩岩整好左既大阪燒脆腩,外表燒到金黃香脆,決定買嚟試下。店員好好人,提我返到屋企要打開個盒,食個陣可以焗/用鑊旱返熱食,另外佢介紹必買既滷水豬手,最正係可以留起條骨用嚟煲湯/煲粥 ,yummy又抵多餐!大阪燒脆腩咬落去真係超級無敵脆,再配埋芥末醬食到停唔到口,啖啖肉滿滿油脂香,好食,而且店員話卷住嚟燒,好多工序,所以都係買嚟食過下癮!滷水豬手份量好多好,整得好入味又腍身,食落去啖啖肉,但又唔會過鹹,超正,兩款都有特色,夏天加餸必買之選!

2023-06-03 107 浏览
呢間一豚豬手有好多間分店 小妹Daddy👨🏻上次喺太安樓見到已經想食🤭今次小妹就去咗尚德街市嗰間分店尋日夜晚6點幾去到見到都幾多人買有啲已經賣晒😳大家想加餸真系要趁早😂-㋡ 韓式滷水豬手 $98/隻我哋冇加熱直接食豬手唔算系好肥嗰啲豬皮煙煙韌韌幾有咬口😋肉嘅部份以豬手嚟講系偏瘦嘅 但食落一啲都唔鞋😳略嫌乾咗少少🤏🏿但佢有配泰式甜辣醬點咗醬辣辣地食都幾開胃😆不過豬手嘅滷水味就唔系好出好嘅系夠味得嚟唔會太鹹幾啱我哋口味🤭如果想熱食嘅可以隔水蒸3-5分鐘不過小妹覺得凍食幾好食 就冇去整熱$98份量咁多嘅都幾抵😚味道: 8/10性價比: 9/10-☻︎ 大阪燒脆腩 $59/半磅店員建議我哋食之前放入焗爐焗3-5分鐘焗完之後豬皮夠晒脆口😝腩肉對於小妹嚟講太肥 所以小妹不嬲都唔太鐘意點芥末食會冇咁油膩🤭但本身腩肉嘅肉質唔算好滑肥嘅部分都有啲筋對比起豬手佢就普普通通小妹會推大家買豬手🥳味道: 6/10性價比: 7/10-唔想煮飯嘅話呢間真系加餸嘅好選擇😆$98原隻豬手一家四口都夠食😚(本身我哋屋企人唔大食 除咗細佬🤭)佢哋仲有好多其他款式 豬排骨、豬頸肉、雞翼 連牛筋都有😳小妹下次一於去試下佢個牛筋😜
呢間一豚豬手有好多間分店
小妹會推大家買豬手🥳
味道: 6/10
性價比: 7/10
唔想煮飯嘅話呢間真系加餸嘅好選擇😆
佢哋仲有好多其他款式 豬排骨、豬頸肉、雞翼 連牛筋都有😳
小妹下次一於去試下佢個牛筋😜

服務: 8/10
衛生: 8/10
抵食: 8/10
回頭率: 7.5/10
想睇更多關於小妹嘅food diary 歡迎follow IG😚♥️👉🏿 @snoopy._.eating 🙌🏿🙌🏿
大阪燒脆腩
大阪燒脆腩
2023-05-23 36 浏览
📍一豚豬手專門店#5🫶🏻係最高環境:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻食物:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻回頭率:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻服務態度:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻-大板燒脆腩 外層脆卜卜 大家盡量買完要盡快食 淋左會比較煙靭 可能因為佢係焗或啫燒 所以食落嘅肉比較鞋口 但油脂唔多 而家味道唔咸 所以食完都唔會有罪惡感滷水豬手 份量唔少 而且外層都好淋 食落同樣唔咸 就算唔點汁 都好好食 油脂同樣唔多 但肉質唔乾 相關呢個比較好食 絕對係加餸首選!
📍一豚豬手專門店

服務態度:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
大板燒脆腩

• 滷水豬手
2023-05-18 27 浏览
最近放工都比較繁忙, 諗諗每天吃什麼也是比較煩惱, 在街市內看到這家賣豬手的專門店, 產品的款式很多。 最吸引就是那個捲捲形狀的大阪脆腩卷, 芝麻皮的外表脆卜卜的感覺。 原隻豬手也有幾款, 韓式鹵水豬手、黑椒豬手、 脆皮豬手。仲有好多小食鹵水豬丁、 燒春雞、燒豬頸肉、鹵水雞翼、 煙燻鴨胸、 鹵水豆腐。大阪脆腩卷買了半磅 大阪豬腩卷試試, 店員切脆腩卷的時候,發出脆卜卜的聲響, 好吸引的聲音, 脆腩卷肥瘦均勻, 鹹香味道適中, 點黃芥辣更加 美味。韓式鹵水豬手大大隻的豬手, 店員細心 處理 豬手,滿滿的大大盒,非常滿足 而且比想像中多。 豬皮骨膠原 滿滿的, 肉質嫩滑 味道不錯。

韓式鹵水豬手

今日去朋友屋企食飯,唔想兩手空空去,咁啱經過街市想買新鮮水果,之後經過依間豬手店好香,而且見到好靚既豬手,而且好大隻好多肉。我見到店面有另一推介就係大阪脆腩卷,所以我就叫左依兩個同朋友試下。滷水豬手就真係好吸引,因為好多用,而且店員都好有心機去切片。店員仲話番去如果想整熱, 大阪脆腩卷可以焗熱,而滷水豬手就可以蒸番熱,兩樣都整番熱,真係不錯。兩個都好有肉質,啖啖肉呀,而且口感不同,真係好正,脆腩卷就香脆,而滷水豬手就好有膠質,又入味,不錯的加餸之選。依家仲做緊優惠,買滿$100 仲可以入會同埋有折,咁就真係好吸引呀

大阪脆腩卷+滷水豬手
滷水豬手
题外话/补充资料: 好有肉質,啖啖肉呀
2023-05-13
庆祝纪念
生日
大阪脆腩卷+滷水豬手
2022-07-23 544 浏览
今日再次介紹將軍澳區美食給大家.一豚豬手專門店(將軍澳).呢間舖我已經試過多次.每次都能保持水準.今次介紹喺黑椒豬手飯及煙鴨胸飯.一豚豬手是間外賣店.並無堂食㗎.大家要留意!黑椒豬手飯及煙鴨胸飯.外賣價每盒$23元.CP值極高.黑椒豬手飯及煙鴨胸飯喺落單即做.所以都要等三至五分鐘.一豚還有很多其他食品.樣樣都好吸引.泰脆腩卷.東波肉及滷水豬手等。黑椒豬手飯及煙鴨胸飯賣相OK.每一盒都有沙律菜/豆腐/芝麻醬等。黑椒豬手或煙鴨胸都有五至六件.黑椒豬手.肥美甘香.肉好嫩。煙鴨胸都好大件.好香煙燻味.鴨胸肉好甘香。
黑椒豬手或煙鴨胸都有五至六件.黑椒豬手.肥美甘香.肉好嫩。
煙鴨胸都好大件.好香煙燻味.鴨胸肉好甘香。
黑椒豬手飯及煙鴨胸飯
黑椒豬手飯
煙鴨胸飯
2022-07-07
黑椒豬手飯及煙鴨胸飯
黑椒豬手飯
煙鴨胸飯
2021-10-01 635 浏览
間唔中口痕都會買翻屋企食,呢到嘅豬手真心左,首先份量好足,我哋一家四口可以食足兩日,然後就係味道好夠,豬手好入味,但不會太咸,係易入口,令人想一嘗再嘗的味道推薦!
推薦!
2021-01-10 1156 浏览
第一次認識"一豚",係在筒鑼灣,當時去街中,已經被佢啲食物吸引,可惜當時要去街,無法試食,好彩原來有好多分店,其中一間係將軍澳, 那時已經立定決心 要一試,今日買了韓式鹵水豬手飯, 醬燒豬頸肉飯,另小食, 麻辣雞翼, 麻辣墨魚,小食$55兩盒,單買$30,先講猪手飯,果然係招牌, 唔會太乾味道啱啱好, 醬燒豬頸肉醬汁惹味,豬頸肉入味, 最欣賞每盒飯都有沙律菜滷水豆腐, 令到成盒飯冇咁油膩! 麻辣雞翼 , 未夠入味, 如果入味更加好味, 麻辣墨魚 一樣都未夠入味,我相信如果夠入味道一定會好好味!
麻辣墨魚
麻辣雞翼
韓式鹵水豬手飯
醬汁豬頸肉飯
2020-07-12 1524 浏览
新開之後屋企人食過幾次,最近終於到我晚餐食佢啦,買左黑椒豬手飯,一份先30蚊,真係好平,但有幾次想食,過左7點都買唔到,所以5點幾6點應該係呢段時間會賣晒,想試的人要提早買。一盒有沙律菜、黑椒豬手肉都有5、6塊,夠送飯食,但白飯我覺得男士會唔夠飽,我一個女仔食就夠晒飽。豬手肉質彈,黑椒味夠,有燒過所以好香,一試就愛上,下次又買來食😋😋😋見到店裡都有其他滷味賣,其實價錢都好平,30幾蚊都買到一份滷味,加送又有多啲新選擇,真係好。