2024-01-13 353 浏览
原本想要杯飽肚啲嘅芋頭飲品,不過又再次被甘蔗汁所吸引,最後就變成嗌甘蔗青茶。為咗可以有嘢食,就試吓加綠茶凍。職員好好,會問需唔需要少糖少冰,方便無記性嘅人唔使又要錯甜度同冰度。甘蔗本身就有甜味,所以轉少糖都好緊要。甘蔗解津,青茶解膩,兩者意想不到咁夾。綠茶凍唔同普通啫喱,帶有少韌度,即使吸嚟飲都方便,唔會全部碎晒喺杯底而食唔到。食落似係蜂蜜綠茶味,比想像中好食。

甘蔗青茶加綠茶凍
甘蔗青茶加綠茶凍
2023-06-19 663 浏览
其實我本身份人就少飲水果茶嘅😂唔係唔鍾意🍎純粹窮起上嚟想飲野都會揀左奶茶先咁解🧋咁呢舊蛋糕就令我深深咁明白到😂有時水果茶唔一定係水果茶鋪嘅本體😂😂😂🐓🍳🎂冇錯佢個名就係叫雞蛋糕🎂🍳🐔簡單易明😂其實佢仲有個【古早味(adj.)】入口外殼脆,內涵軟,甜度適中,唔乾,唔鞋口,一口接一口,份量啱啱好,就係咁簡單🤓有時comfort food唔洗大菜又貴又咩咁,簡簡單單,就係咁簡單😂肥仔指數:🐒🐒🐒🐒/5🐒滿分#foodiehk #comfortfood #黃色經濟圈 #美食家 #肥仔覓食 #食物 #hongkong #水果茶 #hkig #Instagram #黃店 #食評 #香港 #香港人 #hker #hkfoodie #delicious #foodblogger #bubbletea #珍珠奶茶 #一芳 #一芳水果茶 #雞蛋糕 #bubbletealover #bubbleteatime #古早味 #生酮 #traditionalcake #台式飲品 #台灣
其實我本身份人就少飲水果茶嘅😂
唔係唔鍾意🍎純粹窮起上嚟想飲野都會揀左奶茶先咁解🧋

🐓🍳🎂冇錯佢個名就係叫雞蛋糕🎂🍳🐔
簡單易明😂
其實佢仲有個【古早味(adj.)】

肥仔指數:🐒🐒🐒🐒/5🐒滿分

2022-11-10 895 浏览
其實今次都唔係第一次飲,之前都飲過一次。話說兩次我同朋友都係星期六晚去到,兩次都係同一個男店員喺度做野,嗰位男店員係瘦瘦地戴眼鏡同好似係少少長髮,兩次佢既態度都十分之差,唔知係咪阻住佢玩電話啦, 佢同我地講野唔望住同對住我地,打側曬個人同我地成90度角喱啲都算,已經隔住塊膠板,間野又喺大馬路隔離,佢講野又要細聲語氣又差,西口西面,最後仲要冇覆單,就咁講三個字仲有冇就算,最尾我朋友要少甜都冇少到,杯野飲甜到傻。最後我想講既係,男店員,唔想做既quit一芳囉,喺屋企任你hea啦,想hea幾耐都得,三十零蚊杯野飲唔係話好貴,但係基本野都要俾到人囉,尊重人尊重自己啦。
金鑽鳳梨綠
2022-11-05
5 分钟 (外卖自取)
有日覺得好攰,所以想食熱氣邪惡嘢,路過一芳決定買杯嘢飲減輕熱氣邪惡感,見到呢杯寒天冬瓜露,一拎上手咁多一點點白色嘅?店員解釋因為佢地用鮮檸檬露,個啲係檸檬碎。飲一啖,果然大快人心,暑氣全消(雖然中秋已過,但天氣仲係三十幾度真係好熱),一芳嘅寒天冬瓜露,檸檬同冬瓜嘅比例好好,寒天QQ,又有自身甜度好味!係我飲過最好飲嘅寒天冬瓜露,沒有之一!有日飲完飯,係屋企開完罐裝嘅冬瓜茶,飲咗兩啖,硬係覺得爭啲,所以都係忍唔住落咗街再買嚟飲😆飲一啖,啊~爽呀,就係呢種檸檬嘅清爽啦~
有日覺得好攰,所以想食熱氣邪惡嘢,
路過一芳決定買杯嘢飲減輕熱氣邪惡感,
見到呢杯寒天冬瓜露,
一拎上手咁多一點點白色嘅?
店員解釋因為佢地用鮮檸檬露,
個啲係檸檬碎。

飲一啖,果然大快人心,
暑氣全消(雖然中秋已過,但天氣仲係三十幾度真係好熱),

一芳嘅寒天冬瓜露,檸檬同冬瓜嘅比例好好,
寒天QQ,又有自身甜度
好味!
係我飲過最好飲嘅寒天冬瓜露,沒有之一!

飲一啖,
啊~爽呀,
就係呢種檸檬嘅清爽啦~

• 寒天冬瓜露
好耐無飲過一芳,經過就一於再試下。因為本人對「芋頭」同埋「奶綠」一直都好愛好,所以考慮左一陣就決定揀呢杯「芋頭鮮奶綠」。芋泥都算芋頭味香濃,芋頭亦有d一粒粒咁,幾有咬口,牛奶味亦算重,感覺唔係奶精開出黎,但綠茶味略嫌唔太夠,不過總括黎講杯野飲都算幾ok,但$40呢個價錢都幾貴,性價比不高,如果可以平d會好d。
好耐無飲過一芳,經過就一於再試下。

素聞一芳大名已久,因為香港都好多間分店,這幾年都成日會幫襯~~~臨封關前最後一次去台灣,都只喺飲咗一杯青蛙下蛋咁大把,而家諗起都覺得好後悔,點解當時冇喪飲狂飲怒飲珍珠奶茶同各式各樣嘅茶飲😭😭😭番到來香港封關咁耐,見到佢出咗個黑糖珍珠奶茶,仲有埋粉圓,每日限量一百杯,而且這幾天真的崩潰了太多次了,我太需要攝取一點糖份來哄哄自己了所以就算減肥中都忍唔住破戒,飲番杯珍珠奶茶哄哄自己呢間的黑糖係即煮的,感覺還不錯但我覺得佢甜度同冰都冇得自選呢點令怕肥一族如我覺得有點困擾
素聞一芳大名已久,
因為香港都好多間分店,
這幾年都成日會幫襯~~~
臨封關前最後一次去台灣,
都只喺飲咗一杯青蛙下蛋咁大把,
而家諗起都覺得好後悔

點解當時冇喪飲狂飲怒飲珍珠奶茶同各式各樣嘅茶飲😭😭😭
番到來香港封關咁耐,
見到佢出咗個黑糖珍珠奶茶,
仲有埋粉圓,
每日限量一百杯,
而且這幾天真的崩潰了太多次了,
我太需要攝取一點糖份來哄哄自己了

所以就算減肥中都忍唔住破戒,
飲番杯珍珠奶茶哄哄自己

呢間的黑糖係即煮的,
感覺還不錯

但我覺得佢甜度同冰都冇得自選呢點令怕肥一族如我覺得有點困擾

2020-08-08 2588 浏览
之前去一芳都係飲水果茶多,今日見有推廣黑糖珍珠鮮奶,而我絕對係係黑糖珍珠鮮奶控,當然要試下啦黑糖珍珠鮮奶, 黑糖味好濃,而且珍珠口感比較腍,但仍然好有咬口,好煙靱!同食到有層薄薄的黑糖衣係珍珠表面,所以珍珠味道係非常夠!而且珍珠份量仲好多,好開心!! 鮮奶都幾香,可能我外賣拎到返屋企先飲……啲冰已經溶哂………攪混之後啲水沖淡左啲奶,但仍然有奶香,好滑,亦唔會好似奶水咁,如果啲冰未溶一定更好飲!另外仲有黑糖珍珠麥精豆奶,岩哂我老公!佢唔飲得鮮奶,但成日見我話黑糖珍珠厚奶好好飲佢又冇得試,呢杯麥精豆奶真係為佢而設,佢終於明白點解我咁鍾意飲!呢杯麥精豆奶真係好好飲,好濃味,就算冰溶左都仲好夠味!真係推薦!以後除左小黑糖又有另一間選擇喇!

以後除左小黑糖又有另一間選擇喇!
2020-03-22 1476 浏览
係哩段艱辛的時期難得出街,梗係要消費下刺激黃色經濟💰💰行過見到哩間一芳舖面咁靚就知一定要幫襯🐷.松柏嶺青茶 (L) $20台式飲料本身就偏甜,所以去邊間台式飲品店都一定會少甜少冰一芳名物水果茶係台灣飲過,今次就叫杯大的松柏嶺青茶,因為好驚台式茶飲好甜,所以叫左半糖少冰,點知都係覺得偏甜,有時都唔係好明點解台灣人飲咁甜🙈雖然甜左些少又凍左些少,但茶底濃郁唔澀,止渴甘甜,如果係三分糖走冰會更好🤪
係哩段艱辛的時期難得出街,梗係要消費下刺激黃色經濟💰💰
行過見到哩間一芳舖面咁靚就知一定要幫襯🐷
松柏嶺青茶 (L) $20
松柏嶺青茶

台式飲料本身就偏甜,所以去邊間台式飲品店都一定會少甜少冰
2020-03-21
下午茶
松柏嶺青茶
平日我嚟到台灣最鍾意嘅飲品就係檸檬愛玉,奈何一直都搵唔到有台灣味道嘅檸檬愛玉,今日經開一芳見口淡淡,就決定叫杯試下,點知有驚喜❗️❗️❗️中華愛玉檸檬🍋 $29同平時香港嘅台式飲品店一樣,有得選擇甜度同冰度,健康嘅我就梗係揀少甜少冰啦講番杯野飲愛玉:份量一啲都唔失禮,大約佔咗三份一杯,口感好厚好夠,好QQ,出色檸檬🍋:檸檬味好夠,酸度啱啱好整體黎講好出色,第一次係香港飲到咁有台灣味道嘅愛玉檸檬🍋
中華愛玉檸檬

中華愛玉檸檬🍋 $29

講番杯野飲

檸檬🍋:檸檬味好夠,酸度啱啱好

整體黎講好出色,第一次係香港飲到咁有台灣味道嘅愛玉檸檬🍋
行到灣仔口乾乾,終找一間位於灣仔軒尼斯道的良心台式茶飲店,就是一芳水果茶店。這間店的特色是舖內貼滿了每位顧客心願的便利貼及不同的文宣,門前貼上良心驗証,懲罰得非常放心,多顧客光顧也是非常正常。在茶飲品種琳瑯滿目的餐牌上最終找到一杯最適合我, 哈!就係依杯金峰洛神檸檬🍋,紅紅的洛神花有助降血脂抗衰老的養生食材,但洛神花的味道單調,通常配上酸梅汁或蘋果醋,一芳就配上台灣出產的綠皮檸檬帶回酸酸甜甜的台灣風味,味道清新,值得一試。

金峰洛神檸檬
2019-10-30
40 分钟 (外卖自取)
$40 (其他)
金峰洛神檸檬
大甲芋頭鮮奶 $35 🥛🍠連主打水果茶既一芳前排都推出左芋頭鮮奶啦 仲要標榜用大甲芋頭整!作為芋頭控既小編梗係要即刻去試啦😝_其實本身對呢杯芋頭鮮奶冇乜expectation 因為一芳始終唔係做開呢範 但估唔到呢個有的驚喜呢!一攞到手 嘩!芋泥份量慷慨到‼️‼️差唔多成半杯都係芋泥呢😻 將佢同d奶撈埋 然後一飲...🤩🤩🤩 芋頭味意想不到地濃郁呢‼️‼️‼️ 而且同奶味平衡得唔錯~店員話芋泥本身帶甜 所以建議無糖~ 不過即使係無糖 小編都係覺得有啲偏甜🙈🙈 但還可接受 同埋幸好芋泥味道唔人工同埋幾濃郁 所以小編收貨😚 至於口感呢 芋泥入面藏有超多顆粒 多到有時會塞住條飲管😂 所以口感特別豐富!不過稍嫌啲顆粒硬左啲 如果可以熬得再綿身些少一定仲正!_雖然個人覺得都係milksha既芋頭奶勝出😛 但一芳勝在分店夠多 得閒經過買杯過下口癮都好開心好滿足🥰🥰🥰
大甲芋頭鮮奶 $35 🥛🍠

_
_
2019-05-27 448 浏览
粉圓鮮奶茶(微糖少冰)💰HK$8🍹純粹解癮本身叫微微糖,又怕太苦,最後叫微糖,甜度可以接受,整體無咩特別,鮮奶唔夠奶味,茶味唔夠出,成杯都覺得好淡咁。粉圓夠煙韌,不過我鍾意大粒d, 太細粒好驚會哽親😹不過$8就唔咁多要求啦,過下珍奶癮就算一芳水果茶(微糖少冰)💰HK$33🍹消暑解渴之選透過杯身已經見到有好多真材實料既水果!第一啖飲落好甜,可能未攪勻,之後就覺得好refreshing! 材料主要係熱情果、橙、蘋果等等新鮮水果。雖然水果料多,但唔會蓋過紅茶,茶味十足,而且同啲水果好夾!不過有個重要問題😹就係啲水果好大舊頂住哂,飲到一半就已經好難啜,要打開個蓋先食到
粉圓鮮奶茶(微糖少冰)
💰HK$8
🍹純粹解癮
不過$8就唔咁多要求啦,過下珍奶癮就算

粉圓鮮奶茶

一芳水果茶(微糖少冰)
💰HK$33
🍹消暑解渴之選

一芳水果茶

一芳水果茶
2019-04-24 899 浏览
一芳的水果茶,傳承了曾祖母的小名與秘方;嚴選當令盛產水果,絕不添加任何濃縮汁調味,滿口都是水果自身的鮮甜;所有食材皆每天新鮮採購及熬製,讓古早經典再現。黎到一芳可看到有一種台灣茶店簡約風、裝飾簡單實際,只作數十個木牌般介紹,給人舒服親切感覺。水果茶店細看下,果然有不少水果茶可供選擇,而且如果今日唔想飲水果茶都有其他的選擇, 如鮮奶茶,黑糖粉圓系列而甜度,溫度都可以自由選擇一芳水果茶賣點 - 現切台灣當季水果,以秘方水果醬熬以入味,再以松柏嶺青茶托出鮮果的酸甜清爽風味,為一芳招牌飲品利害呀,做埋外送服務(戶戶送 網上外賣平台),不過都要睇番外送服務既地點而定一芳水果茶 - $30今日咁岩經過緊係要再試下(對上一次飲都係係澳門), 當日飲既水果茶太過甜,所以今次都叫左佢左少糖、去埋冰, 咁先可以飲番佢既原汁原味(熱情果),可能我真係唔太鍾意飲一粒粒既野(百香果), 所以都係有一種怪怪的感覺, 好彩佢仲有蘋果、橙,感覺都算清新。建議要微微糖甜度都可以了。今次揀咗少糖都覺得甜, 但整體味道算唔錯!黑糖粉圓鮮奶茶 - $30黑糖粉圓鮮奶茶都想走冷,但收銀員說這款飲品不能更改甜度及冰量, 因為都設
一芳的水果茶,傳承了曾祖母的小名與秘方;

水果茶店細看下,果然有不少水果茶可供選擇,

而甜度,溫度都可以自由選擇

一芳水果茶 - $30

黑糖粉圓鮮奶茶 - $30
黑糖粉圓鮮奶茶都想走冷,但收銀員說這款飲品不能更改甜度及冰量, 因為都設定了最合適的味道, 等咗大概十五分鐘而剛拿到時一摸杯底,黑糖珍珠是微熱的, 而店員吩咐要搖匀先好飲,雖然無得加減糖,但我又覺得無想像中咁甜,可能當中有些冷粒, 淡淡的黑糖味, 粉圓都算彈牙, 口感不錯很有嚼勁(而珍珠係用細珍珠)
2019-04-23
2019-04-07 395 浏览
晏晝食完飯口痕, 經過-芳, 想飲番杯台式飲品。咁啱至愛嘅黑糖珍奶賣曬, 所以試左佢嘅期間限定 - 芋頭鮮奶。店員建議嘅甜度係微糖或無糖, 冰度唔改得。所以大食妹就聽話要咗杯微糖。<芋頭鮮奶(微糖)$31> (味道: 2.5/5) (抵飲: 3/5)等左-陣, 終於攞到我嘅芋頭鮮奶, 啱啱攞到嘅時候上層係鮮奶, 下層係芋頭, 睇落唔錯, 搖勻後飲就有少少失望。芋頭粒切得太細, 無咩咬口, 芋頭味同鮮奶味道偏淡。雖然嗌咗微糖, 但依然有少少過甜。大食妹建議大家可以嗌無糖同埋熱飲, 味道應該會好啲。
晏晝食完飯口痕
, 經過-芳, 想飲番杯台式飲品。

芋頭粒切得太細, 無咩咬口, 芋頭味同鮮奶味道偏淡。
雖然嗌咗微糖, 但依然有少少過甜。

大食妹建議大家可以嗌無糖同埋熱飲, 味道應該會好啲。
2019-01-21 525 浏览
一芳一芳成日聽到朋友話水果茶好飲2個月前喺大陸飲過,覺得都還可以幾日前經過灣仔店就想買杯試下,睇下同大陸有乜分別先都係叫左杯招牌水果茶,半糖,少冰一飲落去。。。。好。。甜。。。會唔會係因為我叫左少冰呢?不過先講一下個味道飲落去會有陣好濃百香果味,係好熱帶風情果種果香味,好明顯飲得出種水果味唔係來自杯入面的蘋果呀果D..所以,你可以叫呢杯叫做百香果茶但整體而言,係好飲嘅!中意熱帶口味水果茶嘅你地,可以試一試但建議真係叫半糖或微糖就夠
一芳一芳
成日聽到朋友話水果茶好飲
2個月前喺大陸飲過,覺得都還可以
幾日前經過灣仔店就想買杯試下,睇下同大陸有乜分別先
都係叫左杯招牌水果茶,半糖,少冰
一飲落去。。。。
好。。甜。。。
會唔會係因為我叫左少冰呢?
不過先講一下個味道
所以,你可以叫呢杯叫做百香果茶

但整體而言,係好飲嘅!
中意熱帶口味水果茶嘅你地,可以試一試
但建議真係叫半糖或微糖就夠