2024-10-28
❣️世一燒賣拼盤一盅點心全情投入燒賣研究🧐最新推出的點心,由12款唔同口味的燒賣組成,創意無限款款驚喜~包括懷舊燒賣皇、鮑魚燒賣、梅菜扣肉燒賣、泡椒燒賣、花椒辣燒賣等⋯⋯❣️臘味蒸飯秋風起,食臘味🤩天氣開始轉涼,總會令我按捺不住想食~臘腸同臘肉選用半肥瘦,食之前會淋上甜豉油醬汁,讓米飯的滋味更豐富,攪拌米飯同食材搭配一起食,風味最正❣️羊肚菌茶樹菇燉水鴨羊肚菌喺雲南被稱為菌中之王,係珍稀的食用菌,呢個湯有助增強免疫力和滋補養顏~湯顏色稍深,味道清甜❣️南北杏菜膽燉豬肺天氣開始乾燥,最好飲個靚湯補補,滋潤一下,湯底香濃加入菜膽能夠提升整個湯的鮮甜味道~絕對係秋冬湯水之選❣️咖喱魷魚相信係唔少人的童年回憶,咖喱味道夠濃微辣,一上枱已經聞到其香味,魷魚入口煙韌彈牙,比起坊間嘅現成魷魚,為求爽口而用化學品浸發多咗一份魷魚味👍
❣️臘味蒸飯
❣️羊肚菌茶樹菇燉水鴨