2024-12-23 252 浏览
一盅點心 (長沙灣)地址:青山道152號地舖長沙灣優質中菜點心餐廳推介😍😍價錢平民,食物高質,淨係依個原因已經非常值得支持😋👍👍每樣食物都係好好味,好多街坊支持!餐廳乾淨企理,雖然未必有傳統茶樓坐得寬鬆,但食物質素確係掂呀!一場黎到,一定要試佢個招牌燒賣,世一燒賣拼盤,咩味道都齊晒!一定要試!😍😍依間一定係全港最多燒賣種類既點心專門店!!好有誠意呀世一燒賣拼盤,十二款味道合成,款款驚喜,創意無限!每款都係勁好味😋一定要試!花膠鮮竹卷 ,靚靚花膠搭配鮮竹卷,口感正😊醬皇蒸鳳爪 ,茶樓必食款式之一,送飯一流既!古法陳皮牛肉球 ,估唔到陳皮配牛肉球個味道係如此之夾😆😆筍尖蝦餃皇,又係必食款式之一!蝦餃仲要大大粒,料十足!燉湯蒸飯霸王花蜜棗燉金砂骨湯章魚肉餅飯 碗蒸飯勁大碗😂又飽又好味,仲有埋個燉湯套餐
一盅點心 (長沙灣)
地址:青山道152號地舖

花膠鮮竹卷 ,靚靚花膠搭配鮮竹卷,口感正😊
醬皇蒸鳳爪 ,茶樓必食款式之一,送飯一流既!
古法陳皮牛肉球 ,估唔到陳皮配牛肉球個味道係如此之夾😆😆
筍尖蝦餃皇,又係必食款式之一!蝦餃仲要大大粒,料十足!
燉湯蒸飯
霸王花蜜棗燉金砂骨湯
章魚肉餅飯
碗蒸飯勁大碗😂又飽又好味,仲有埋個燉湯套餐
2024-12-21 212 浏览
我哋嚟得呢間餐廳,當然有佢獨特之處,堪稱全港最多燒賣種類嘅點心專門店,有成12款之多,我哋當然要嚟試下喇😆。🥢世一燒賣拼盤$98燒賣拼盤總共有12款,有辣有唔辣,有懷舊亦有新搞作,有濃味又有惹味,啱哂多心又係燒賣控嘅我哋👇。1 懷舊燒賣王 2梅菜扣肉燒賣3芝士墨魚燒賣4麻辣牛肉燒賣 5鮑魚燒賣 6芫茜馬蹄豬肉燒賣7泡椒燒賣 8蕃茄海鮮燒賣 9乾蒸牛肉燒賣10花辣椒燒賣 11爆汁墨魚燒賣(龍蝦汁)12鵪鶉蛋燒賣傳統之外亦有創意,款款都質地Q彈好味,當中最鍾意嘅有梅菜扣肉燒賣好有梅菜味,唔肥膩之餘仲好爽彈,而芫茜馬蹄豬肉燒賣,就啱哂鍾意食芫荽嘅我哋,超濃芫荽香😋。如果玩埋世一挑戰賽遊戲,仲有可能以半價食到世一燒賣拼盤添🤩。🥢筍尖蝦餃皇$34餃皮晶瑩,內裡多蝦juicy。🥢咖哩魷魚$39咖哩味濃郁,口感非常煙靭。🥢煎釀虎皮椒$29 虎皮椒微辣,鯪魚肉釀到滿滿,煎到夠哂香口。🥢白灼靚生菜$25青嫩油潤🥢龍躉球蒸飯$68蒸龍躉球及白飯是分開蒸的,龍躉球嘅份量都唔少,口感爽彈,飯粒蒸到粒粒分明好爽口。🫖茶位$6下午2點後點心有8折優惠,仲有燒賣蒸飯及燉湯蒸飯套餐添,非常之抵食🤑。

🥢世一燒賣拼盤$98
7泡椒燒賣
8蕃茄海鮮燒賣
9乾蒸牛肉燒賣
10花辣椒燒賣
11爆汁墨魚燒賣(龍蝦汁)
12鵪鶉蛋燒賣

🥢筍尖蝦餃皇$34
餃皮晶瑩,內裡多蝦juicy。

🥢咖哩魷魚$39
咖哩味濃郁,口感非常煙靭。

🥢煎釀虎皮椒$29
虎皮椒微辣,鯪魚肉釀到滿滿,煎到夠哂香口。

🥢白灼靚生菜$25
青嫩油潤

🥢龍躉球蒸飯$68

🫖茶位$6

自從上次經過發現這間街坊點心店後,這次帶朋友過來一起吃。依舊是全場爆滿,等了一陣子就能進店吃點心了。上次來也有街坊特意來問有沒有燉湯,今次也是。看來這裡燉湯非常出名,真的不好意思,最後一盅給我點了,聽到遲來的客人要等到20:30才再有燉湯出爐。另外,店家有特價套餐及下午茶優惠時段,非常實惠。還可以挑戰以49元吃世一燒賣拼盤。1️⃣向店員挑戰講出燒賣名稱2️⃣發帖到社交平台*詳情以當日店家標準為準。♥️世一燒賣拼盤一盤有12件不同口味的燒賣,應該是全港最多燒賣款式的點心店吧。每粒燒賣都大粒多肉,還有原隻鮑魚,真的實惠得來材料十分充足。♥️花旗参蟲草花燉雞足料靚湯,入口就知道經過時間的燉制,不含味精,味道香濃,完全是家的感覺。果然是每天限時新鮮燉制。♥️醬皇蒸鳳爪鳳爪入味,咬入口皮骨易離,滿滿骨膠原。♥️香茜馬蹄牛肉腸腸粉皮薄,粉皮調得恰到好處,入面牛肉量多,而且鬆軟彈牙。♥️白灼靚生菜生菜新鮮且份量多,綠油油夠嫰口。♥️香芒凍布甸芒果味鮮甜,充滿奶香。♥️煎釀虎皮椒青椒微辣,上面充滿飽滿的鯪魚肉,煎得夠香,十分好味。一盅點心地址: 長沙灣青山道152號地舖#深水埗美食 #深水埗 #長沙灣美食 #長沙灣 #點心

上次來也有街坊特意來問有沒有燉湯,今次也是。

另外,店家有特價套餐及下午茶優惠時段,非常實惠。

還可以挑戰以49元吃世一燒賣拼盤。
1️⃣向店員挑戰講出燒賣名稱
2️⃣發帖到社交平台

*詳情以當日店家標準為準。

♥️世一燒賣拼盤

♥️花旗参蟲草花燉雞

♥️醬皇蒸鳳爪
鳳爪入味,咬入口皮骨易離,滿滿骨膠原。

♥️香茜馬蹄牛肉腸
腸粉皮薄,粉皮調得恰到好處,入面牛肉量多,而且鬆軟彈牙。

♥️白灼靚生菜
生菜新鮮且份量多,綠油油夠嫰口。

♥️香芒凍布甸
芒果味鮮甜,充滿奶香。

♥️煎釀虎皮椒
青椒微辣,上面充滿飽滿的鯪魚肉,煎得夠香,十分好味。

地址: 長沙灣青山道152號地舖

#深水埗美食 #深水埗 #長沙灣美食 #長沙灣 #點心 #燒賣 #飲茶 #香港旅行 #香港美食 #香港美食打卡

2024-12-05
2024-12-07 274 浏览
嚟到長沙灣,有間食點心嘅專門店,仲要係食燒賣,種類之多真係大開眼界~~世一燒賣拼盤,有12款不同口味,各有特色嘅燒賣,有啲辣味嘅燒賣,特別得來幾好食~~視覺上同味蕾上嘅衝擊滿足~墨魚燒賣爽口彈牙~黑松露鮮蝦餃,超足料嘅蝦肉,黑松露味強勁!千島醬脆炸蘿蔔糕,香甜千島醬,脆炸香口~咖喱魷魚,香濃醬汁,魷魚爽彈~經典糯米雞,大大隻非常飽肚~叉燒包,餡料幾多~~香茜馬蹄牛肉腸,腸粉幾香滑~餐廳仲有好多唔同嘅套餐,燒賣或者燉湯配蒸飯~份量都好夠食,抵食之選~

黑松露鮮蝦餃,超足料嘅蝦肉,黑松露味強勁!

千島醬脆炸蘿蔔糕,香甜千島醬,脆炸香口~

咖喱魷魚,香濃醬汁,魷魚爽彈~

經典糯米雞,大大隻非常飽肚~

叉燒包,餡料幾多~~

香茜馬蹄牛肉腸,腸粉幾香滑~

2024-12-05 633 浏览
🙋🏻‍♂️餓底探員去咗長沙灣調查呢間點心店,店舖嘅點心手工做,即叫即蒸,呢度除咗傳統懷舊點心,仲有創意新派點心,價錢大眾化,吸引唔少街坊嚟光顧🥟世一燒賣拼盤 $98🦐懷舊燒賣皇|🐖梅菜扣肉燒賣🧀芝士墨魚燒賣|🥩花椒牛肉燒賣🦪鮑魚燒賣|🌿芫荽馬蹄豬肉燒賣🌶️泡椒燒賣|🍅番茄海鮮燒賣🥩乾蒸牛肉燒賣|🌶️花辣椒燒賣🦑爆汁墨魚燒賣|🥚鵪鶉蛋燒賣🙋🏻‍♂️表示世一燒賣拼盤有12款口味,每款各有特色,有幾款餓底好鍾意,芝士墨魚芝士味濃,墨魚口感爽彈,芫荽馬蹄豬肉充滿芫荽清香,食落爽口有層次,番茄海鮮茄味香濃,又有海鮮嘅鮮味,最特別係梅菜扣肉,食落脂香,好似真係食緊梅菜扣肉咁,咁多口味,各位燒賣控又點可以錯過🦐筍尖蝦餃皇 $34🙋🏻‍♂️表示蝦餃晶瑩剔透,蝦餃皮薄軟糯,蝦肉爽口彈牙,食落好有鮮味🥩古法陳皮牛肉球 $24🙋🏻‍♂️表示牛肉球口感軟腍,配上陳皮,馬蹄,芫荽等配料,食落層次感豐富🥟XO醬菜苗餃 $29🙋🏻‍♂️表示菜苗餃包住鮮蝦,菜苗同馬蹄,配上XO醬,食落鮮甜又惹味🫔花膠鮮竹卷 $36🙋🏻‍♂️表示個鮮竹卷用腐皮包住花膠,豬肉,香菇,腐皮吸收咗鮮甜嘅上湯汁,食落充滿鮮味🥕千島醬脆炸蘿蔔糕 $34🙋🏻‍♂️

🥟世一燒賣拼盤 $98

🥟XO醬菜苗餃 $29
花膠鮮竹卷

🫔花膠鮮竹卷 $36

🥕千島醬脆炸蘿蔔糕 $34
🙋🏻‍♂️表示蘿蔔糕炸到金黃,口感外脆內軟,味道清甜帶有臘味脂香,配上千島醬同木魚亁,食落香口惹味

🦀春風得意腸 $36
🙋🏻‍♂️表示個腸粉咬落有粒粒鮮甜蟹籽,軟糯嘅腸粉皮包住香脆嘅油炸鬼,入面有彈牙嘅蝦肉,層次非常豐富
榨菜麻辣牛肉飯
🥩榨菜麻辣牛肉飯 $42
🙋🏻‍♂️表示個飯配上牛肉餅,榨菜同菜心,牛肉餅食落鬆軟,加上香辣嘅榨菜,味道好突出,蒸飯用個砵裝住,食落充滿懷舊風味

⚠️世一燒賣拼盤咁吸引,餐廳推出咗「世一燒賣挑戰賽」活動,只要以下兩個條件,就可以半價($49)食到,詳情請向店員查詢
1. 向店員挑戰,講出各款燒賣名稱

XO醬菜苗餃
花膠鮮竹卷
榨菜麻辣牛肉飯
2024-12-05 159 浏览
深水埗的**一盅點心**您可以享受到多款精緻的點心。 **世一燒賣拼盤**,包含12件不同口味的燒賣,每一口都是不同味道。 **魚肚滑雞扎**口感滑嫩。 還有**XO醬菜苗餃**,醬香濃郁,讓人回味無窮。 **香茜馬蹄牛肉腸**則是別具特色,牛肉味道鮮美,搭配香茜的清香。 另外,**龍躉球蒸飯**,每粒米都吸收了魚的鮮味,十分美味。 最後,**白灼靚菜心**,清爽可口,為整餐增添了清新感。 這裡的點心不僅美味,而且環境舒適,是聚餐的好選擇。 **地址:** G/F, 152 Castle Peak Road, Sham Shui Po。
深水埗的**一盅點心**
您可以享受到多款精緻的點心。

**魚肚滑雞扎**口感滑嫩。

還有**XO醬菜苗餃**,醬香濃郁,讓人回味無窮。

最後,**白灼靚菜心**,清爽可口,為整餐增添了清新感。

這裡的點心不僅美味,而且環境舒適,是聚餐的好選擇。

2024-12-03 147 浏览
一盅點心 - 長沙灣青山道🍴 位於青山道即係深水埗附近嘅一盅點心而家推出咗一個超吸引嘅世一燒賣拼盤挑戰賽!只要喺限時內講得出12款燒賣,就有半價或者免單嘅機會,真係好刺激!🍡 世一燒賣拼盤呢日我就挑戰咗佢哋嘅世一燒賣拼盤,裏面有12款唔同嘅燒賣,包括麻辣牛肉燒賣、鮑魚燒賣、墨魚燒賣、龍蝦燒賣同黑松露燒賣等等,每一款都非常美味!🍤 筍尖蝦餃筍尖蝦餃啲蝦肉鮮甜彈牙,真係一口一個唔會停!🥢 千島脆炸蘿蔔糕千島脆炸蘿蔔糕外脆內嫩,千島醬嘅味道同蘿蔔糕完美結合,味道一流!🌯 春風得意腸粉春風得意腸粉類似港式嘅炸兩,仲加咗蟹籽,超脆超好食!🍲 芋頭蒸排骨芋頭蒸排骨,芋頭軟綿,排骨嫩滑,味道配搭得非常好!🍢 魚翅灌湯餃魚翅灌湯餃餡料豐富,湯汁鮮美,一啖咬落去簡直係享受!💓XO醬菜苗餃呢一個xo醬菜苗餃好正呀!因為佢嘅xo醬放喺面下面係鮮蝦做嘅,真係好好食好爽口!一盅點心真係一個飲茶嘅好地方,呢度仲有好多其他精選點心等你嚟發掘!📍 地址:長沙灣青山道152號地舖#一盅點心 #長沙灣美食 #燒賣拼盤 #麻辣牛肉燒賣 #鮑魚燒賣 #墨魚燒賣 #龍蝦燒賣 #黑松露燒賣 #筍尖蝦餃 #千島脆炸蘿蔔糕 #春風得
一盅點心 - 長沙灣青山道

🍡 世一燒賣拼盤

🍤 筍尖蝦餃
筍尖蝦餃啲蝦肉鮮甜彈牙,真係一口一個唔會停!

🥢 千島脆炸蘿蔔糕

🌯 春風得意腸粉
春風得意腸粉類似港式嘅炸兩,仲加咗蟹籽,超脆超好食!

🍲 芋頭蒸排骨
芋頭蒸排骨,芋頭軟綿,排骨嫩滑,味道配搭得非常好!

🍢 魚翅灌湯餃
魚翅灌湯餃餡料豐富,湯汁鮮美,一啖咬落去簡直係享受!

💓XO醬菜苗餃

📍 地址:長沙灣青山道152號地舖

#一盅點心 #長沙灣美食 #燒賣拼盤 #麻辣牛肉燒賣 #鮑魚燒賣 #墨魚燒賣 #龍蝦燒賣 #黑松露燒賣 #筍尖蝦餃 #千島脆炸蘿蔔糕 #春風得意腸粉 #芋頭蒸排骨 #魚翅灌湯餃 #香港美食 #餐廳推薦 #食評

挑戰呢個超吸引嘅燒賣拼盤挑戰賽,享受美味嘅同時仲有機會食霸王餐!🍴😊✨

2024-12-03 143 浏览
Cyclocybe aegerita in duck soup 🍄🥣羊肚菌茶樹菇燉水鴨湯 $49夠晒滋潤養生嘅羊肚菌茶樹菇燉水鴨湯味道天然,裏面有煮到好腍嘅水鴨肉🍖、足料嘅茶樹菇🍄‍🟫同埋矜貴嘅羊肚菌,燉湯味道唔會太鹹,超級natural 又補身,暖暖哋好適合而家冬天飲😋Coconut sweet pudding 🥥 椰香黃金糕 $24一籠有三件嘅嘢香黃金糕性價比極高,黃金糕即叫即蒸,聞落去已經充滿椰汁香🌴,食起上嚟口感好彈牙,夠晒煙煙韌韌,而且味道唔算太甜,好高質,值得推介👍🏻Steamed rice roll with barbecued pork 甜蜜蜜叉燒腸 $29 滑捋捋嘅叉燒腸絕對係必叫傳統港式點心,叉燒肥瘦均勻,切到碎碎地連埋蔥花🌿、芫荽一齊食,夠晒match,點埋甜豉油一齊食唔錯
羊肚菌茶樹菇燉水鴨湯 $49

甜蜜蜜叉燒腸 $29
2024-12-02 142 浏览
位於長沙灣嘅一盅點心真係堪稱全港最多燒賣種類嘅點心專門店🥰,佢哋最新推出嘅🥇「世一燒賣拼盤」,由1️⃣2️⃣款燒賣合成,款款驚喜💓!身為燒賣迷嘅我又點可以錯過呢🤭,所以今日就約埋老友一齊嚟試試💕!🥇世一燒賣拼盤 $98一個拼盤就可以試齊1️⃣2️⃣款唔同口味燒賣,包括懷舊燒賣、鮑魚燒賣、芝士🧀墨魚燒賣、鵪鶉蛋燒賣、泡椒燒賣、梅菜扣肉燒賣、花椒辣燒賣、蕃茄海鮮🦐燒賣、爆汁墨魚🦑燒賣、芫茜馬蹄豬肉燒賣、乾蒸牛肉燒賣及麻辣牛肉燒賣,真係款款各有特色。當中我就最鍾意食爆汁墨魚🦑燒賣喇,一咬入口裡面嘅龍蝦汁🦞就爆晒出嚟,真係好正呀🤤!黑金流沙包 $35黑色外皮很鬆軟配上流心嘅鹹香奶黃醬,真係濃郁又好味呀🤩!千島醬脆炸蘿蔔糕 $34炸過嘅蘿蔔糕撈埋千島醬同木魚碎一齊食,口感外脆內軟,屬必食推介💕!春風得意腸 $36外面係軟滑嘅腸粉皮加超多蟹籽,入面係薄脆嘅炸皮包住爽口蝦仁🦐,多重口感真係豐富得嚟又好食!魚翅灌湯餃🥟 $36大大碗既足料又矜貴,撈埋醋一齊食,真係冇得彈呀😘!爆餡叉燒包 $24叉燒包餡料充足,食落又惹味🥰!經典糯米雞 $36大大塊荷葉包住嘅糯米雞,真係大件夾抵食,食落仲有好香嘅荷葉味😍!一盅點心

🥇世一燒賣拼盤 $98
黑金流沙包 $35
黑色外皮很鬆軟配上流心嘅鹹香奶黃醬,真係濃郁又好味呀🤩!
千島醬脆炸蘿蔔糕 $34
春風得意腸 $36
魚翅灌湯餃🥟 $36
大大碗既足料又矜貴,撈埋醋一齊食,真係冇得彈呀😘!
爆餡叉燒包 $24
叉燒包餡料充足,食落又惹味🥰!
經典糯米雞 $36
2024-11-29 185 浏览
就近長沙灣站《一盅點心》下午2點後有8折,套餐更抵食,坐滿九成街坊食客,店舖乾淨企理,店員友善親切。我們點左世一燒賣有12種不同口味,有辣有不辣,最岩愛吃燒賣的我們,燒賣全都大大粒,全部味美彈牙好吃,值得推介👍筍尖蝦餃皇 :蝦餃皮晶瑩剔透,大大隻蝦仁爽口彈牙美味好吃💯魚肚雞札:魚肚頗大件、芋頭粉糯、雞件嫩滑、厚身冬菇,材料豐富又美味😍韮黃鮮蝦腸:大大原隻蝦仁,勁爽口彈牙,腸粉煙韌。甜蜜蜜义燒腸:腸粉包住頗多的义燒,味道不錯。五柳鮮蝦炸雲吞:包住大隻蝦仁炸得香脆可口,配甜酸醬很夾。古法陳皮牛肉球:有牛肉味又有陳皮清香味,加喼汁提升美味。香芒凍布甸:勁多芒果肉很甜又香,加花奶更香滑可口。總結:真材實料新鮮大碟,值得推介。
我們點左

筍尖蝦餃皇 :蝦餃皮晶瑩剔透,大大隻蝦仁爽口彈牙美味好吃💯

韮黃鮮蝦腸:大大原隻蝦仁,勁爽口彈牙,腸粉煙韌。

甜蜜蜜义燒腸:腸粉包住頗多的义燒,味道不錯。

五柳鮮蝦炸雲吞:包住大隻蝦仁炸得香脆可口,配甜酸醬很夾。

古法陳皮牛肉球:有牛肉味又有陳皮清香味,加喼汁提升美味。

香芒凍布甸:勁多芒果肉很甜又香,加花奶更香滑可口。

總結:真材實料新鮮大碟,值得推介。
  • 蝦餃
  • 甜蜜蜜叉燒腸
  • 香芒凍布甸
2024-11-27 171 浏览
見到有世一燒賣拼盤,即刻決定試吓😍1️⃣世一燒賣拼盤拼盤還有12種不同燒賣,啱晒燒賣控.最近餐廳仲做緊活動😍只要向店員挑戰,講出「世一燒賣拼盤」既燒賣名或係社交平台出Post,分享「世一燒賣拼盤」試食心得就可以$48就食!2️⃣春風得意腸腸粉內有蝦,炸兩 口感豐富上面仲加咗蟹籽,又靚又好食3️⃣黑金流沙包差啲比流沙包嚇親奶黃醬完全係爆漿4️⃣XO醬菜苗餃皮薄餡靚,加埋XO醬更加有風味5️⃣花膠鮮竹卷芋頭好淋,雞同冬菇都好入味6️⃣花旗參蟲草花燉雞湯超足料 啱晒湯控如果大家想食飯,仲有燉湯蒸飯套餐,好抵食👍🏼
見到有世一燒賣拼盤,即刻決定試吓😍

1️⃣世一燒賣拼盤
拼盤還有12種不同燒賣,啱晒燒賣控
最近餐廳仲做緊活動😍
只要向店員挑戰,講出「世一燒賣拼盤」既燒賣名
或係社交平台出Post,分享「世一燒賣拼盤」試食心得
就可以$48就食!

2️⃣春風得意腸
腸粉內有蝦,炸兩 口感豐富
上面仲加咗蟹籽,又靚又好食3️⃣黑金流沙包
差啲比流沙包嚇親
奶黃醬完全係爆漿

4️⃣XO醬菜苗餃
皮薄餡靚,加埋XO醬更加有風味

5️⃣花膠鮮竹卷
芋頭好淋,雞同冬菇都好入味
黑金流沙包

6️⃣花旗參蟲草花燉雞湯
超足料 啱晒湯控

如果大家想食飯,仲有燉湯蒸飯套餐,好抵食👍🏼
黑金流沙包
花旗參蟲草花燉雞湯
2024-11-25 147 浏览
今晚來到長沙灣📍一盅點心 作為全港最多燒賣種類嘅點心專門店👏🏻👏🏻燒賣款式多!有辣有唔辣😋⭐️世一燒賣拼盤 一式12款口味!燒賣彈牙足料!燒賣控要來試試來到除咗食燒賣外,亦都要試下自家點心即叫即蒸!新鮮熱辣!而且座位闊落!營業時間由朝早七點到凌晨一點半隨時隨地想食燒賣點心無問題👏🏻⭐️筍尖蝦餃皇 ⭐️潮州粉果 ⭐️豉汁蒸排骨⭐️家鄉鹹水角⭐️古法陳皮牛肉球 ⭐️原籠馬拉糕⭐️章魚肉餅飯店舖舉辦《世一燒賣挑戰賽》 ~大家可以參加一盅點心 📍長沙灣青山道152號地舖#一盅點心 #香港美食 #香港美食日記 #hongkongfood #點心 #美食推薦 #美食地圖 #燒賣 #燒賣控 #燒賣研究所 #飲茶
今晚來到長沙灣📍一盅點心
作為全港最多燒賣種類嘅點心專門店👏🏻👏🏻
燒賣款式多!有辣有唔辣😋⭐️世一燒賣拼盤
一式12款口味!燒賣彈牙足料!燒賣控要來試試

來到除咗食燒賣外,亦都要試下自家點心
即叫即蒸!新鮮熱辣!而且座位闊落!
營業時間由朝早七點到凌晨一點半

⭐️章魚肉餅飯

店舖舉辦《世一燒賣挑戰賽》 ~大家可以參加

📍長沙灣青山道152號地舖

2024-11-24 160 浏览
今次嚟到呢間手工現做嘅港式點心舖挑戰佢哋嘅世一燒賣拼盤挑戰~ 作為一間擁有全港最多燒賣種類嘅點心專門店,只要你食完30秒答啱6 種嘅燒賣名;或者關注➕讚好就可以用優惠價食盡曬12種嘅燒賣~ (其實估中6款真係唔難😎)個人最鍾意創新嘅爆汁墨魚燒賣(龍蝦汁) 同懷舊款嘅鵪鶉蛋燒賣~其他味道就等你嚟試吓係咩 🤭🤭🤭除咗燒賣之外佢哋仲有其他款式嘅點心同燉湯蒸飯。天氣咁凍嚟返個燉湯補補佢,有8款咁多最後揀咗淮杞螺片竹絲雞。話有滋陰補腎、益氣養陰、潤肺止咳嘅功效,不過我哋話個重點係夠足料夠鮮甜~千島醬脆炸蘿蔔糕 - 經過炸香嘅蘿蔔糕,面頭加埋千島醬同柴魚,味道更豐富,成個感覺好 fusion~春風得意腸 - 傳統腸粉皮包住脆卜卜嘅油炸鬼,蝦膠同埋蟹子,口感酥脆又彈牙,好食~秘製牛柏葉好爽口~咖喱魷魚都好有傳統茶樓嗰種風味~
除咗燒賣之外佢哋仲有其他款式嘅點心同燉湯蒸飯。

秘製牛柏葉好爽口~咖喱魷魚都好有傳統茶樓嗰種風味~
2024-11-15
  • 春風得意腸
2024-11-23 132 浏览
呢度全港最多燒賣種類嘅點心專門店,嚟到《一盅點心》不可不嗌《世一燒賣拼盤》,一個拼盤有成十二種口味,我會總括為兩大類,創意燒賣和傳統特色燒賣:✨️創意燒賣芝士墨魚燒賣泡辣燒賣梅菜扣肉燒賣花椒辣燒賣番茄海鮮燒賣爆汁墨魚燒賣芫荽馬蹄豬肉燒賣麻辣牛肉燒賣✨️傳統特色燒賣鮑魚燒賣懷舊燒賣皇鵪鶉蛋燒賣干蒸牛肉燒賣創意燒賣:好多口味都好驚喜芝士墨魚食Pizza就見得多,原來用來做燒賣都會有另一番風味。梅菜扣肉吾配白飯食,配燒賣形式嘅豬肉食,都好好食傅統燒賣:最見功夫燒賣皮薄餡靚,豬肉鮮嫩,粒粒大小均一,認真不錯。其他點心:棉花雞|棉花軟腍不醒,鮮雞滑流义燒腸|义燒肥瘦均勻,腸粉滑溜炸雲吞|脆卜卜,配合附上甜酸醬食,好好味菜心|翠綠色,非常新鮮臘味飯|熱辣辣、好入味糯米雞|完整大大片荷棄包著,糯米飯中有清香葉味,可解膩

✨️創意燒賣

鵪鶉蛋燒賣
干蒸牛肉燒賣

創意燒賣:好多口味都好驚喜

傅統燒賣:最見功夫
燒賣皮薄餡靚,豬肉鮮嫩,粒粒大小均一,認真不錯。

其他點心:
棉花雞|棉花軟腍不醒,鮮雞滑流
义燒腸|义燒肥瘦均勻,腸粉滑溜
炸雲吞|脆卜卜,配合附上甜酸醬食,好好味
菜心|翠綠色,非常新鮮
臘味飯|熱辣辣、好入味
糯米雞|完整大大片荷棄包著,糯米飯中有清香葉味,可解膩
之前都睇過唔少都有食,覺得好吸引,上星期放工同左男朋友去飲個夜茶~除左世一燒賣拼盤依個主打~其他點心都幾好味🤭世一燒賣拼盤(HK$138):一盤12只味道,只要贊好社交平台就有優惠🤭✅原味✅鮑魚✅泡椒✅梅菜扣肉✅鵪鶉蛋✅芝士墨魚✅花椒✅爆汁墨魚✅麻辣牛肉✅芫荽馬蹄豬肉✅蕃茄海鮮✅乾蒸牛肉✅魚翅灌湯餃(HK$42)✅黑松露鮮餃(HK$38)✅黑金流沙包(HK$35)✅咖喱魷魚(HK$39)✅章魚肉餅飯(HK$42)其他點心個人覺得佢地黑松露蝦餃幾夾🤭好香口🤭魚翅灌湯餃都幾大粒~湯頭幾清甜🤭

世一燒賣拼盤(HK$138):
一盤12只味道,只要贊好社交平台就有優惠🤭
✅蕃茄海鮮✅乾蒸牛肉

✅魚翅灌湯餃(HK$42)
✅黑松露鮮餃(HK$38)
✅黑金流沙包(HK$35)
✅咖喱魷魚(HK$39)
✅章魚肉餅飯(HK$42)