2024-02-24
今日收工想食餐好,加上又好耐冇食燒肉,於是就同朋友去咗間友人推薦話抵食嘅燒肉餐廳- 一喜。燒肉。 一入去,店員就安排我哋坐卡位,好闊落坐得舒服。我地就揀咗美國 SRF 金標牛牛肩胛半自助放,入面仲包埋關東煮/壽喜燒涮涮鍋,選擇豐富。 先講燒肉,肉嘅質素絕對對得住價錢,肉質嫩得黎仲保持到肉味,油花啱啱好,有肉味得來又唔會太肥膩。除咗原味牛肩胛,餐廳都有其他味嘅選擇:味噌、辛味、鹽醬等,等我哋可以換下口味冇咁單調,而全部都入味好食。如果怕太單調嘅話仲可以嗌埋紫菜飯一齊食。放題食物亦有唔少選擇,其中吉烈帶子同三文魚刺身最為我驚奇,質素好好👍🏿食燒肉食到咁上下又試下佢個涮涮鍋,入面有肥牛同好多蔬菜,加上甜甜嘅壽喜燒湯底,可以充走燒肉嘅油膩感。到最後,我地仲食左甜品同雪糕,雪糕更加係有啲特別嘅口味,例如花生醬咁。今次真係食到好飽好滿足。整體來講,呢間性價比真係好高,尤其係食物嘅選擇繁多,絕對啱哂啲乜都想食嘅人😛