一品紅川菜
辣味川菜
patfish521
2015-12-17
关注
6月一整月都要在深圳工作,但陪同行之同事又是另一人,同事對深圳找吃比較懂,放工一同吃飯便去新地方。愛吃辣的我們,便去吃這間一品紅川菜,地方都幾大,有點像酒樓格局的裝修,看看還有另外2間分店,都相信比較多人來吃。食物味道並不像正宗川菜的味道,但都算做的不錯,這餐晚飯連飲品茶介為RMB190/2人,真的不貴。************************放工坐的士到某地方下車,跟著朋友走,便來到店門外。看看原來有3間分店,我們是去了一品紅分店。蒜香拍黃瓜,RMB20。都不算很大碟的涼菜,但蒜香味很香,黃瓜很爽口,好吃。山椒小木耳,RMB22。不是酸辣的味道,是咸椒,味道略咸,木耳都靚幾爽口,感覺一般。蟹黃豆腐,RMB30。很大盤蟹黃豆腐,可惜的是沒有蛋黃的味道,是稀湯底,加了點青豆和蟹柳,真的沒有什麼味道,當湯飲還可以,還不是正宗的蟹黃豆腐,味道真的是一般。上湯豆苗,RMB25。賣相似金銀蛋時菜,份量都幾大碟。菜不是我們常吃的豆苗,像溫室的菜苗,入口爽口帶點青草味,上湯用上皮蛋煮,都幾好味。烏江魚金份,RMB65。因為我愛吃辣,很想吃水煮魚,這盤就是水煮烏江魚了。看上不像正宗的水煮魚,沒什麼辣油,其實味道真的辣口,魚肉片都幾多, 碟底都幾多芽菜,都好味。天地一號陳醋,RMB22。我愛飲原味陳醋,國內是較多蘋果陳醋味道,這個本來就愛喝,一定好飲,這個價錢比香港買的還要平。查看更多
+ 5
mickylau
2013-05-12
1K 浏览
关注
又係要6點鐘就到嘅菜館,唔係又有排等都唔明點解係大6食飯要咁早,但係唔早去又攞唔到位...........查看更多
Mrsgarlic
一品紅
Mrsgarlic
2010-05-22
关注
上大陸玩加試下一品紅之前都睇過OPENRICE既食評覺得值得一試! 餐廳既位置位置幾方面就係地鐵 福民站 C出口 轉右行2分鐘到!一去到8點半 都幾多人等 15分鐘就有位啦!:)我同男朋友叫左5個餸!上排左:担担面(RMB $8) 下排左:麻辣涼粉(RMB $12) 以為好細碗 點知一碗係2人份量兩個都夠麻! 吾錯!中間: 水煮魚片(RMB $28)好好味 中辣 夠辣 魚片好滑 吾會太油!抵食又好味 值得一試!!!! 下: 口水雞 半隻(RMB $22)期望好高 點知麻麻地 D雞肉好鞋多骨又冇咩肉 ..:( 右:蒜泥白肉卷(RMB $20)多蒜 肉包住青瓜絲 吾會太咸! 都OK!上大陸食飯一定會有D小吃呀 紙巾收費甘小吃 荼位 每個2蚊 紙巾1蚊但吾好既係會有人食煙 好大煙味囉!食左(RMB $97) 查看更多
水煮魚片 蒜泥白肉卷
winsly
服務不錯
winsly
2010-01-18
关注
當天去到八點,等了15MINS已經有位。服務態度不錯,有當地人亦有香港人。衛生環境都算OK,可BOOK房,有獨立電視,但需事先BOOK位。水煮魚斷斤計,另有魚類可叫例牌。魚類極之推介!查看更多
餐牌
餐牌二
辣椒田雞。正!不試不可
水煮魚。好滑,夠辣夠麻卻不失魚味,必食之選。
整條街都是食肆,不過一品紅川菜最多人等位。
水煮魚
辣椒田雞
jadejade
辣辣辣的一餐
jadejade
2009-10-15
关注
4個人上深圳就係為咗食川菜上次睇open rice試過老院子, 正正......今次再試呢間一品紅, 試完結論係都係咁口味, 但如果只食過老院子那種辣, 嚟一品紅真係要有心理準備, 真係好鬼辣架, 水煮魚 例牌35人仔 ~~~ 正! 只可惜侍應問我係咪少麻, 口爽爽答咗係, 攪到唔夠麻辣.口水雞 半隻 28 ~~~ 好味干煸四季豆 人仔15 ~~~ 咪睇佢青 bb, 辣到跳舞清炒笋絲 人仔15 ~~~ 好咸, 一d都唔清, 差呀干煱肥腸 ~~~ 得個辣字, 腸唔肥, 燒蠔 半打 25 ~~~ 一流, 燒到啱啱好熟孜然羊排 42人仔 ~~~ 本身唔食羊, 但朋友話麻麻, 試過就算,辣子田雞 ~~~ 田雞炸到啱啱好, 夠新鮮, 正蔥油餅 ~~~ 好香脆, 好似食緊薯片咁查看更多
燒蠔
價廉味美
mandom
2009-08-10
关注
今次來到深圳寫食評由落馬洲站下車步行約 15 分鐘到達十分方便的 一品紅川菜 先簡單介紹八款菜式: 川北涼粉(少辣).爽滑香;份量不少但只售 $8 :) 口水雞.他們的招牌菜;肉質嫩滑有雞味,刀功一流無碎骨 燒椒皮蛋.上面那些青辣椒非常辣,皮蛋很爽而不漿口,有嚼頭 水煮魚.本身自己不懂吃魚,只吃了一小片,魚肉很滑,但十分多骨,不知甚麼魚 生蠔(少辣).很大很肥美的生蠔,可惜煮得太熟,有點“鞋”口,但將整隻放進口內仍很滿足 煎餃.普通,純粹為飽肚 紙包豆腐(連甜酸汁).這道菜滿是期望卻換來失望,不吃芫茜的是無法放進口內,吃芫茜的朋友也嫌芫茜味過濃 :( 蒜泥白肉卷(無相).由於外貌並不討好,而本人亦不吃豬肉,所以不在此評論後記: 店員服務一般,但食物上台速度很快 店面座位寬敞但椅子沒有軟,菜牌很大本,因為很多食物都附有相片以供參考5人茶錢,8款菜式,2支大可樂,1罐王老吉,每人承惠:$45整體是不錯的,論質素和價錢更是超值之選!查看更多
+ 3
检举
川北涼粉,口水雞,燒椒皮蛋
生蠔
一品紅.人氣指數榜
八款菜式=$164
口水雞,燒椒皮蛋,生蠔
再試一品紅另一分店
2009-06-30
关注
今次試另一間分店. 11點多去到都仲有位, 之後就越黎越多人. 今次試佢地既招牌菜口水雞(半隻, 28蚊) + 水晶粉(20蚊). 從未食過口水雞, 所以唔知正中既味度係點. 呢度既口水雞小辣不麻(自己感覺), 不過都OK滑. 水晶粉味度略咸, 可以接受. 服務都可以, 祇係樓上厠所衛生好似麻麻. 總括黎講, 都算唔錯既一餐. 有機會都會再幫襯既. 查看更多
初試一品紅
2009-06-22
关注
星期日無野好做又上左深圳四圍遊. 午飯去左水圍衣間一品紅開餐. 叫左自磨豆付煲及回鍋肉. 豆付煲豆味幾香但唔夠滑, 味度可以. 回鍋肉辣味剛剛好(對我黎講)但紅油就多左D. 招呼OK, 地方都叫寬趟(2層), 唔會覺得逼. 好啱一家大細去開餐. 有機會會去試埋另一間一品紅, 果間好似旺過呢間添. 查看更多
san san cat
舊舖一品紅
san san cat
2009-05-18
关注
星期五上黃崗按摩,去舊舖一品紅,相片見到的是新D間,佢大間D,舊舖細D有三層,地址係:福田區皇崗下圍一村2號,今次去先知原來佢重新裝修過,看上去光猛左,地方又乾淨左,兩間我都去過,不過我都係覺得舊舖好食D,今次叫左:口水雞半隻,雞有雞味,肉又嫩滑,唔會(鞋)口,雖然成盆紅辣椒油, 不過唔會大辣..............正 $28元 串燒辣蝦半斤,蝦肉夠爽又新鮮..........正$25元 富貴鱸魚一條,起洒肉,魚肉又嫩又滑.........正$42元 水煮牛肉,wah見到好似個洗面盆咁大的,紅辣椒油裏面有些芽菜, 牛肉都ok煮得唔會太老,不過就冇乜牛味,唔知是否給辣油蓋過.................$35元 煎餃子半打,唔錯剛剛煎好拿來仲熱辣辣的.............正$12元真係好好味又低食,我次次上去多數食這間,不過唔好以為佢全部都係辣野,如果食唔到辣的都可以叫些唔辣的菜式.查看更多
+ 1
串燒辣蝦
富貴鱸魚
煎餃子
細文
喜歡食口水雞, 一定要來試試
細文
2009-03-30
关注
非常有四川地道風味的川菜, 尢其是口水雞, 第一次入口 - 香、第二次入口: 麻、第三次入口: 少辣。喜歡食口水雞朋友, 一定要去試試。查看更多
Lady!
平價抵食之選
Lady!
2009-03-06
关注
我們兩人吃四個小菜, 兩支大啤三碗飯. $125 十分超值, 菜式也很美味. 根本食唔晒.以價論貨, 90 分啦! 如果多人去吃這間好過去吃 " 大漁" 啦! 一般每人$30 - $40 左右已很飽肚了.查看更多
松鼠魚
口水雞
香辣四季豆 .........
Hyacinth
川菜....
Hyacinth
2009-03-05
关注
佢喺皇崗好似有兩間分店, 我兩間都食過.....味道差唔多...但呢間就大啲clean 啲.....毛血旺好味道..多配料夠香夠麻夠辣....正...... 同埋個蒜泥拍青瓜...好香好棒. 成碟我一個都食得晒 查看更多