2022-10-25 557 浏览
KOMEDA’S Coffee源自名古屋, 其獨特早餐文化係可以點咖啡送早餐, 分店遍至全日本, 而家終於開到嚟香港早餐主要為一片厚多士 可以有三款選擇,包括烚蛋、蛋沙律或者紅豆蓉; 另外再可以個人化口味,將多士塗上牛油或士多啤梨醬 至於咖啡方面亦都有好幾款選擇, 推介KOMEDA咖啡和Au Lait 環境方面,香港店都採用返日本嘅木系和式, 配上紅梳化為主調, 卡位私隱度高, 簡潔明亮; 餐廳播有柔和音樂, 而且重點係冇時間限制; 再加上店內有各類報紙雜誌, 真正可以享受一個完美的早餐👍
KOMEDA咖啡
迷你冰與火
KOMEDA咖啡
迷你冰與火
日迷表示這間昭和風餐廳可以再刷十篇!✨✨.週末與友人專程到黃埔拜訪全港首間Komeda’s Coffee - 珈琲所コメダ !KOMEDA是名古屋著名的連鎖咖啡店品牌。單是餐單,都惹得大家好期待喔!!.柔和的暖色燈光和素雅木系裝潢貫穿整間餐廳,在簡約設計的基礎下,加配彩色馬塞克玻璃燈和同風格的掛畫,營造出日式洋食屋的舒適休閒氛圍。當晚意粉和漢堡包類的主食剛好售罄,所以我們五位就點了一些輕料理和甜品,分別是:-KOMEDA 炸雞(6件$45)-雞蛋沙律潛艇堡($45)-炸蝦拼盤($128)-炸豬柳拼盤($118)-照燒雞烤三文治($90)-冰與火($65)-蜜瓜雪榚梳打($48x2)-蘋果汁($40)-雪糕抹茶歐蕾($58)-雪糕歐蕾咖啡($55)-兒童套餐($68).總共$808,不設加一服務費,平均每位約$160,價錢十分親民、划算。難怪那麼受歡迎!.1️⃣冰與火 シロノワール ($65)先分享名古屋店必食招牌人氣甜品-「冰與火」。即叫即製,熱辣辣出爐。如果大家要拍照打卡,速度一定要快!不然就會錯過暖騰騰的丹麥酥皮麵包,與頂層冰凍牛奶雪糕的冷熱交融口感了!2️⃣蜜瓜雪榚梳打($48)這個是的
日迷表示這間昭和風餐廳可以再刷十篇!✨✨

-KOMEDA 炸雞(6件$45)
-雞蛋沙律潛艇堡($45)
-炸蝦拼盤($128)
-炸豬柳拼盤($118)
-照燒雞烤三文治($90)
-冰與火($65)
-蜜瓜雪榚梳打($48x2)
-蘋果汁($40)
-雪糕抹茶歐蕾($58)
-雪糕歐蕾咖啡($55)
-兒童套餐($68)
1️⃣冰與火 シロノワール ($65)

「冰與熱」

2️⃣蜜瓜雪榚梳打($48)

這個是的在菜單中最先鎖定的必點飲料!賣相實在太吸睛了!可愛的胖靴子造型杯身,盛載著充滿昭和感的營光梳打綠,配上高顏值的特濃牛奶軟雪糕。
蜜瓜雪榚梳打

3️⃣KOMEDA 炸雞(6件$45)

Komeda炸雞有分6件和10件裝,性價比很高!已經被我列入二刷名單之一了!香噴噴的炸雞,皮脆肉「暖」,熱吃炸物就是幸福!
KOMEDA 炸雞

4️⃣炸豬柳拼盤($118)

豬柳炸至鬆化香脆,內層肉質雖未算十分嫩滑多汁,不過勝在淋上的漿汁好吃,而且伴上的蔬菜和蛋沙律比例剛剛好!太愛吃正宗日式蛋沙律了!
炸豬柳拼盤

套餐追加的栗米濃湯,香甜而濃郁,有著滿滿的日式風情,好喜歡!
栗米濃湯

5️⃣炸蝦拼盤($128)

天婦羅炸蝦賣相好討喜,炸物與蔬菜的比例同樣剛剛好。由於我不吃蝦,所以只吃了蕃茄和多士。不過迷日者而言,炸蝦拼盤算是必點料理之一吧。
炸蝦拼盤

6️⃣雞蛋沙律潛艇堡($45)

由於意粉和漢堡包售罄,所以我們只好點了別的澱粉質作主食。潛艇堡感覺還好,可能上菜時有點冷掉了,所以包身有點不夠柔軟。而且冷掉的雞蛋沙律變得平平無奇(反而拼盤中的蛋沙律更加好吃)。不過整體還是可接受。
雞蛋沙律潛艇堡

7️⃣照燒雞烤三文治($90)

印象中共有四塊切件三文治,只是在拍照時來不及記下來。哈哈!大家為了趁熱吃,都拍得很急促。甜甜鹹鹹的燒汁雞肉很開胃,可是每一塊的雞件尺寸都偏小。不過若果作為cafe的早餐和下午茶,也不失為一個好選擇。
照燒雞烤三文治
8️⃣蘋果汁($40)

右邊是正常蘋果汁,左邊是兒童餐的蘋果汁。
兩款的杯身也很可愛呀!友人們說喜歡得想把杯子購下來(笑。
蘋果汁

9️⃣雪糕歐蕾咖啡($55)

上層的牛奶雪糕比起蜜瓜雪榚梳打的更濃郁更甜!配上招牌香醇咖啡,下次來要再二刷!
雪糕歐蕾咖啡
反而另一杯香港限定-雪糕抹茶歐蕾($58),就有點失望。雖然很多廣告文都在宣傳這款抹茶款,不過於我們而言,抹茶甜度則過淡,也嚐不到茶味。
總結:我要再去!

希望下次能吃到意粉和漢堡包!🤤🤤🤤🥹
蘋果汁
雪糕歐蕾咖啡
  • 蜜瓜雪糕梳打
  • 冰與熱
雞蛋沙律三文治 $65烘底三文治配雞蛋沙律,可惜乾爭爭,0沙律醬,生菜都比得少,成個三文治主要係得雞蛋照燒雞烤三文治 $70普通日式照燒雞扒三文治,不俗冰與火 $65全個下午茶嘅mvp!丹麥麵包非常香脆可口,配上香濃嘅牛奶雪糕同楓糖漿,值得encore!雪糕抹茶 $55友人嗌嘅雪糕抹茶,聽聞得香港先有,可惜太多冰,第一啖落口期望飲到濃濃嘅抹茶味,但失望嘅係味道非常淡,冰塊融化後更加試唔到咩抹茶味雪糕咖啡 $55呢杯其實係類似affogato,下面係ice americano,上層係牛乳雪糕,咖啡入口比較酸澀,但整體都不俗雪糕歐蕾咖啡 $55上層依然係牛乳雪糕,下面就係latte,咖啡比例較多同埋杯嘢非常多冰,入口順滑,雪糕融化後更加好飲當日係禮拜日去朝聖,一行三人排左大概1個半鐘先入座,雖然thegulu可以取票但當日店鋪停止左呢個安排,改為員工幫手禁飛,食客可以scan qrcode睇下排到邊個人就認為排接近兩個鐘就非常唔值喇🫡🫡經過嘅話可以入去試下咖啡同埋甜點🍮☕️
雞蛋沙律三文治 $65

照燒雞烤三文治 $70
普通日式照燒雞扒三文治,不俗

冰與火 $65

雪糕抹茶 $55

雪糕咖啡 $55

雪糕歐蕾咖啡 $55

雞蛋沙律三文治
2022-10-23 593 浏览
11:10攞飛, 1:00才可入座,但係入邊有好多吉位,menu上亦多款食物售罄,食物質素一般,同自己屋企整嘅旦沙律三文治質素差唔多,吉列豬柳好似食湯渣豬肉咁鞋,吉列魚漢堡較為好,招牌咖啡個人認為比不上UCC。追加$10嘅蛋沙律,份量比乒乓波仲細😆😆應該係開業太短時間所有嘢都未ready。套餐內本來有椰菜,1:00 order 已經話冇,要用生菜取代。唯獨是喺門口嗰位姐姐,好有心機咁逐位解釋點解唔派飛。禮貌可嘉。
2022-10-23
  • 沒有
2022-10-23 458 浏览
喺日本有超900間分店嘅KOMEDA’S Coffee喺香港開舖喎,當然要去試吓店內裝潢沿用日式傳統風格,用木和磚為元主調,打做溫馨小木屋風格,座位舒適呢度仲有充電🔋位及wifi ,好啱都市人KOMEDA 咖啡咖啡香濃,加入忌廉及砂糖,風味更佳而咖啡係用有佢哋名陶瓷杯盆住,好特別😍厚多士套餐買咖啡☕️送多士,仲有得揀紅豆泥、沙律或水煮蛋做配料,多士外脆內軟,紅豆泥幼滑香甜,好好食😋冰與火烤熱🔥咗丹麥麵包,配在冰凍軟雪糕🍦冷熱交融,雙重口感香辣炸豬扒方堡香脆炸豬扒配上特製惹味香辣醬,真係一試難忘

呢度仲有充電🔋位及wifi ,好啱都市人

KOMEDA 咖啡
咖啡香濃,加入忌廉及砂糖,風味更佳
而咖啡係用有佢哋名陶瓷杯盆住,好特別😍

厚多士套餐

冰與火
烤熱🔥咗丹麥麵包,配在冰凍軟雪糕🍦冷熱交融,雙重口感

香辣炸豬扒方堡
香脆炸豬扒配上特製惹味香辣醬,真係一試難忘

用餐优惠
試食活動
2022-10-22 227 浏览
昨天試業第一天, 見到排隊條龍很長, 兼無得GULU拎票, 所以放棄!但今天見有得用GULU, 而且只是等第三張枱, 等一會兒便入得, 一於去試吓吧千層蛋糕味道上算合格, 珈啡亦不錯, 1個人下午茶座位頗舒適, 但人太多感覺很嘈雜, 可能係新開張關係!

2022-10-22
之前看見OpenRice介紹這間名古屋的過江龍餐廳,等佢一開張,就特登嚟黃埔試吓。週末午餐時候等待的人非常多,站滿整個門口,我差不多等了大半小時才可以入座。餐廳裝潢走日式木系風格,佈置簡潔明亮,以不同顏色的玻璃燈點綴及照明。用餐座位比一般餐廳寬敞,座位有手機充電位,並提供1小時免費wifi,有圖文並茂的餐牌比客人睇,以手機QR code落單的,非常方便,座位上亦裝有一個按鈕,有需要時可以按鈴叫服務員過來。餐點以三文治、意粉、炸雞、甜品等輕食為主。第一次到訪,當然點餐廳名物。我揀咗餐廳同新宿中村屋共同研發嘅香辣炸豬扒方堡,再加$20要個熱嘅招牌KOMEDA咖啡。招牌KOMEDA咖啡係先上嘅,仲送一包細嘅豆菓子,咖啡幾香,但味道不算太有特色,同豆果子也不是很夾,相比之下,個人覺得UCC嘅咖啡更加香濃同順滑😅可能顧客太多,香辣炸豬扒方堡係咖啡嚟咗一段時間之後先上,可以在下單時選擇將方堡切開幾多份,方便與朋友分享,一試之下,豬扒炸得鬆脆,不是太油,但豬扒幾薄吓,沒有Juicy的口感,麵包是幾鬆軟的,中間加咗椰菜絲及日式咖喱醬,味道不錯,食完肯定飽肚,但沒有什麼特色,也不至於齒頰留香,名過其實。

餐點以三文治、意粉、炸雞甜品等輕食為主。

招牌KOMEDA咖啡

香辣炸豬扒方堡

既然一場嚟到,就試埋另一個名物冰與火,估唔到餐牌仲有迷你版冰與火,呢個安排好貼心及合理,要俾個讚👍🏻通常食完主菜之後都好飽,好難再食一大碟甜品😆

冰與火係將九州大阿蘇牛奶軟雪糕,放喺自家製丹麥麵包上,仲有充滿懷舊風情嘅紅櫻桃做點綴,凍冰冰嘅雪糕同暖笠笠嘅丹麥麵包一齊食,製造冰火交融嘅效果🤩先試雪糕,牛奶味的確好濃,丹麥麵包鬆軟香甜,加埋糖漿更加好味😋但係當你將雪糕同丹麥麵包一齊咬落口,牙齒馬上會覺得酸軟,味道亦都唔係太夾,所以最後我係先食雪糕,再食丹麥麵包🤣分開食比較美味😅

冰與火

食完就自行去門口買單,可能因新開張關係,流程未理順,見到有好幾位食客因為張單嘅價錢唔啱,企喺門口到等,而收銀嘅職員似乎唔太清楚如何收電子貨幣,可能要等開張一段時間後,先會順暢啲。

總括嚟講,服務員態度有禮,冰與火有特色,標榜為名物的咖啡及炸豬扒方堡,則令人有點失望,結帳時沒有收取加一服務費,以日式餐廳來說,價錢也算是合理。
2022-10-22
冰與火
想吃傳統日式的雪糕咖啡嗎?最近名古屋的「コメダ珈琲店」第一間分店今日(1021)就在黃埔開張了。🔶交通,環境🔶,Komeda Coffee 係名古屋起家的日本連鎖店咖啡店,主打早餐、輕食、咖啡及甜品。最近由Aeon接手,開了第一間分店在黃埔架船入面,感覺像在日本出海時坐在船中吃飯一樣。現場所有擺設仍保留和洋風格,都是從日本空運來的,用酒紅絲絨梳化,手繪畫牆壁,為典型的日式洋食屋。同時員工都在開業前到日本受訓9成食材為日本空運,味道一樣。餐廳也提供60分鐘wifi ,卡位有插頭,方便大家。評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑🔸食物🔸此店沿用了日本咖啡店做法,早餐點咖啡時,免費送多士,並有A-C 三款多士配烚蛋,配蛋沙律,或配紅豆蓉。誠意度爆分。若真不夠吃,還可以加$10/20配以多士,燒賣,乳酪 ,薯角等當日有吃炸蝦餅方堡,「KOMEDA炸雞」,蛋沙律方堡,多士配紅豆蓉,焗白汁蝦仁,每一道菜雖簡單,但入味得來,沒有味精感。招牌就當然是圖三的🧇🔹「冰與火」人氣招牌甜品🔹,用上九州大阿蘇牛奶製作的雪糕配64層丹麥麵包,以及🔹☕「KOMEDA經典咖啡」🔹🔹🍦「雪糕咖啡」🔹,經典咖啡有傳統的日本炭燒感覺,雪糕咖

🔶交通,環境🔶

同時員工都在開業前到日本受訓
9成食材為日本空運,味道一樣。
餐廳也提供60分鐘wifi ,卡位有插頭,方便大家。

評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑

🔸食物🔸

當日有吃炸蝦餅方堡,

,以及🔹☕「KOMEDA經典咖啡」🔹
🔹🍦「雪糕咖啡」🔹,經典咖啡有傳統的日本炭燒感覺,雪糕咖啡用的都是冰與火的阿蘇牛奶雪糕
不過很快就溶,要打卡就要注意⚠️一下。

評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑

🔸食後感🔸

整體感覺很有和風感,加上食物真的有日本感覺,加上地方大,態度也親切,除了街坊必去,即使非黃埔居民也感覺很值得去朝聖。

整體評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑

焗白汁蝦仁
炸豬扒方包
Komeda  炸雞
2022-10-21
$80 (其他)
用餐优惠
焗白汁蝦仁
炸豬扒方包
  • Komeda  經典珈琲
2022-10-22 413 浏览
黃埔真係一個小日本城,有齊Donki, Aeon, Sushiro, Uniqlo, 現在還有Komeda coffee! 今晚路過见到佢地招牌已掛起,知道已開張,心想就去试吓,我第一次吃是在名古屋,到處也見到它們招牌所以一啲也不陌生!來到門口非常多人有著廿零三十人等位,心想都拿張票試吓,垂不知轉頭已經有位,因為他們有一行約8個專蜀單獨位,所以我很快就有位,我點了個肉醬意粉加燒賣配紅豆奶茶!其實好想點我最愛嘅果凍咖啡但寫售馨!但杯紅豆奶茶一般般吧,跟住是燒賣,唔!燒賣同街檔一團粉做那些是一樣吧!然之後就等了45分鐘(追了2次)才出我嘅主菜!可能第一日開張,有點混亂!而門口等位客人也嘮嘈起嚟!希望運作耐啲情況會改善吧!不過如果等太耐,下面有間UCC cafe也一樣ichiban!