2008-02-23 14 瀏覽
對上一次食鼎泰豐,已經係四年前響台灣永康店食,當年美味既蟹粉小籠包至今仍係我懷念之最,得知尖沙咀開了其直屬分店,第一時間同阿媽去試食... 直屬分店,有一半侍應都係講國語的,六點半去到,人多得很,但見派飛安排都幾混亂,因應人數不同分成ABCD,但我拿到的,竟是無英文編號,原來要等約六十分鐘,而號碼飛仔係排ABCD之後. 於是等了廿分鐘,問下個企響門口既四眼妹侍應幾時有位,佢問介唔介意搭臺? 唔介意!!! 於是即刻有位(八人臺分四組客) ^_^ 雖然係搭臺,環境都唔算迫,幾舒服. 剛剛有一組係外國客,見到侍應即送上英文menu 同刀叉,服務相當好~ 抵讚! 點了蟹粉小籠包$60/ 6只(台灣一樣價錢是十只)、蝦仁蒸餃$48/ 6只(台灣高記同樣價錢是十只)、油炸排骨麵$45,另要加每位五蚊茶錢、加一,價錢是正常地比台灣貴了一點~ 味道方面呢... 蟹粉小籠包味道同台灣差不多,輕咬一下,飲了包內的汁,鮮味非常!蝦仁蒸餃方面,以蒸餃水準來說,相當不錯,餃子入面超多汁,但台灣的蝦仁會比較大粒~油炸排骨麵,即係炸豬排,幾香口同鬆化,麵條亦頗有水準!鼎泰豐,相信我會狂encore XD

油炸排骨麵,即係炸豬排,幾香口同鬆化,麵條亦頗有水準!

鼎泰豐,相信我會狂encore XD
蟹粉小籠包
蝦仁蒸餃