2016-07-08 2820 views
已經唔喺第一次去尼間食,因為佢喺屋企附近,喺我嘅午餐晚餐好去處,所已經喺常客之一,但因種種事情到宜家先寫尼篇食評。所以,利益申報下先,以下食評會略為偏向間餐廳,如果覺得太偏頗我都冇辦法,你去試下就個架啦。果日喺同屋企人一齊食,臨近三點去,算喺下午茶但星期日及假期佢地喺冇架(好似喺),如果平日下午茶時段經過不妨入去試試,一定會體會到咩叫物超所值。入到鋪頭,燈光喺編暗,鋪頭唔大,但據聞老細打算喺灣仔開多間,時間就唔清楚,灣仔嘅朋友就尼有口福啦。每張鋪都有一塊抬布,仲已經細心地鋪左枱紙,以前喺黑白嘅,宜家喺彩色枱紙,唔知靚左幾多萬倍。枱紙仲印埋menu上去,尼個idea我幾like。果日總共叫左生牛河午餐set,春卷,扎肉河同埋兩個椰青兩杯嘢飲,唔洗十分鐘,啲嘢已經上齊曬。佢地每一碗河粉都會有一細碟嘅芽菜,辣椒粒同埋一細舊青檸(應該喺一開八),非常窩心嘅服務,以防有啲人唔食得芽菜但落左,我就冇尼啲問題,全部落曬嘅,芽菜同辣椒粒全落,青檸就榨曬啲汁落去碗湯度。湯底十分清,鮮甜,但略為偏淡,個人唔喺好鍾意食太濃嘅嘢,所以尼碗湯啱啱好,我每次都食度一乾二淨,啲湯一滴不留。(温馨提示:如果有落辣椒粒

(温馨提示:如果有落辣椒粒,強烈建議飲湯之前將辣椒粒夾出尼,如果唔喺嘅話,(>﹏<))牛肉一啲都唔老,嫩滑,一咬即斷。
扎肉,彈牙,爽口,一個字,正。
每碗河粉仲有少量洋蔥,同埋香料,我對香料香草冇咩研究,我估應該喺九層塔掛,如有認錯,歡迎糾正。鍾意食牛肉嘅朋友絕對唔錯過佢地嘅牛肉飯。飯量適中,牛肉應該喺炒嘅,同埋啲洋蔥、辣椒一齊炒,仲有啲佢地自製嘅牛肉汁落埋一齊炒。又香又正,撈飯首選,佢地仲驚我地唔夠牛肉汁,仲有一細碗嘅牛肉汁比埋我地,撈埋一齊食,絕配。春卷即叫即做,熱辣辣,當然提供埋生菜比我地包啦,仲有啲類似九層塔物體比我地一齊包住尼食,仲有一個細碟仔比我地倒汁,服務認真體貼。春卷據聞仲要喺自己包嘅添,外脆內軟,餡料十分豐富,詳細有啲咩已經唔喺好記得,總之喺有紅蘿蔔絲仲有一埋蔬菜絲同肉餡,堅喺皮薄餡靚。淨叫一份春卷要43,抵食。
約嫌貴可以等六點後,有晚餐set,價錢會貴啲,40幾到50幾60,附送春卷或木瓜沙律,作為一個唔食木瓜但食得落佢地啲木瓜沙律就知道有幾正啦,仲要一啲都唔細份,第一次叫嘅人,相信十個有九個會比佢地嘅份量嚇親。個人對椰青麻麻,但佢地啲椰青一隻手都揸唔曬,入面啲椰汁超滿,飲完汁就緊喺食椰肉架啦,我就負責整比屋企人食嘅啫,睇住佢地食到一啲都冇留低,我嘅辛苦冇白廢嘅。如果佢地可以幫手整埋啲椰肉嘅話,咁服務即刻爆曬分,我會比六粒星。

凍飲要加5蚊先有一杯,凍奶茶同凍檸茶就不過不失啦。仲有青檸梳打同埋越南嘅滴滴咖啡飲添,雖然好似要加唔肯定8蚊定10蚊,宜家好似仲有埋啤酒飲。

仲有佢地喺自助餐枱,即喺每張枱有個櫃桶裝住曬啲筷子,匙羹,叉,紙巾同埋牙籤。喺鋪頭叫外賣,等外賣果陣佢地仲會比杯茶或水比我地飲,服務真喺好到世界級,隨左間鋪細左啲之外都唔知有咩好挑剔啦。

總括而言,西營盤超抵食越南餐廳,經過不妨一試,大眾化嘅價錢,飛去越南嘅味覺體驗。
Soo Viet 牛肉飯
Soo Viet 春卷
椰青
扎肉河
2016-06-26
$60 (Lunch)
Soo Viet 牛肉飯
Soo Viet 春卷