1K
2020-10-18 2139 views
華麗fine dining午餐 • 超高性價比 • 每位$488起 • 星期一至日也有供應最近出返嚟食飯,同朋友補祝生日。一行四位中學同學着靚靚去Petrus食返個birthday long lunch。Petrus屬於傳統法國餐,去年換了主帥,由Chef Uwe帶領下獲米芝蓮一星殊榮。先講環境,位於酒店頂樓,景色開陽寬躺,坐擁無敵海景。裝修非常華麗,一身古典木制牆壁及大門,再配以優雅的藍色地氈,絕對是新開酒店及餐廳唔能夠媲美的大氣。望一望餐牌,價錢真心優惠,選擇又多。細食嘅女士可以吃$488的2-course lunch,雖然係法國餐,但卻沒有規矩多多,迫全台人食同樣的course。以我們今日為例,我們點了三個3-course lunch($588),另外一位點了2-course,亦同餐廳講明for sharing的。呢啲咁港女嘅要求,餐廳絕對冇嫌棄我哋,亦非常樂意配合。不可不提的,還有這裏的午餐餐酒,索價$88/杯,也太抵飲了吧!連平時唔飲酒的我們,都忍唔住每人點了一杯助慶。餐廳為了確保客人安全,要等到熱辣辣的餐前麵包上枱後,先容許客人除下口罩,謹慎一點也是應該的。頭盤有四個選擇

餐廳為了確保客人安全,要等到熱辣辣的餐前麵包上枱後,先容許客人除下口罩,謹慎一點也是應該的。頭盤有四個選擇,兩熱兩凍,最推介大家吃heirloom tomatoes,蕃茄非常清甜,配埋蕃茄啫喱吃,清新開胃。蟹肉牛油果凍湯賣相好靚,用上優質食材,絕對不會出錯。熱的頭盤也有看頭,蜆肉薯仔湯非常鮮味,魷魚沙律多士就相對普通了些少。

去到主菜,最精彩的一定係sea bream,連我這個不喜歡吃魚的人也大讚魚肉鮮甜嫩滑;其次是龍蝦pasta,pasta上印了綠色花紋,賣相超靚。Beef Tenderloin也是漂亮的medium rare,最後的羊肩肉配焗豆,羊味都幾重,比較切合外籍人士口味。這裏的主菜份量都幾大,女士們基本上食2-course都應該夠飽的。

去到甜品環節,有兩個選擇,另外亦有芝士拼盤。最近好多餐廳都推出無花果甜品,Petrus於檸檬撻上放了新鮮無花果,是非常時令及清新的一道甜品。朱古力撻表面上平平無奇,放入口卻不得了,質地超軟熟,可可味濃。

以這個消費,,換來這一頓午餐,大家都真心覺得超值。在此祝兒時好友生日快樂,身體健康,仔女同老公都聽聽話話。