2017-05-09 1052 views
今天同成班FD一齊黎食,梗係叫多幾樣野啦。由上到下分別係:芝士炸雞,鰻魚拌飯,炸蝦餅及墨魚餅,部隊鍋,生菜包,辣醬炸雞,辣炒年糕。提起韓國食物,炸雞相信係近年最多人趨之若鶩既食品之一。我地點左兩款味道,先講雞。雞件既肉非常滑,無雪藏味。而炸皮十分脆,而且唔似得某知名炸雞快餐店咁,一搣就成塊甩出黎。辣醬雞惹味,正常韓色辣醬味道;而芝士雞則有驚喜,芝士有拉絲效果,食起上黎亦唔會掩蓋左主角>雞既味道。不過友人略嫌芝士不足,呢一點就睇大家口味而定,哈哈。鰻魚拌飯:鰻魚肉尚算肥美多汁,其餘部分正正常常,無咩好講。炸蝦餅及墨魚餅:呢一道菜我最喜歡,先講炸皮,薄得黎係完全cover到?蝦滑/墨魚滑,而即使係即叫即炸,亦唔會出現勁多油既情況,非常抵讚。此外,份量亦都十分巨大。坊間通常係薄薄一塊,細細舊咁,而呢度係成個拳頭咁大,可想而知蝦滑/墨魚滑係幾咁充實。蝦滑十分鮮味,夠彈牙;而墨魚滑更係出乎我意料之外,果種新鮮既程度真係令我猶如置身於海洋中。墨魚滑係我必定encore既菜式之一。部隊鍋:湯底味道十分濃郁,由於入面有蝦滑,對蝦敏感既朋友就要注意了。呢個鍋最正既地方係面頭既一層芝士,只要你將筷子插到底
今天同成班FD一齊黎食,梗係叫多幾樣野啦。

鰻魚拌飯:鰻魚肉尚算肥美多汁,其餘部分正正常常,無咩好講。

部隊鍋:湯底味道十分濃郁,由於入面有蝦滑,對蝦敏感既朋友就要注意了。呢個鍋最正既地方係面頭既一層芝士,只要你將筷子插到底,將最下面既麵夾上黎,令?麵掛上芝士,你就等於食到呢個鍋最正既部分。

生菜包:呢一個好難評,佢係好好食,辣得黎令你仍然食到香料既味道。肉碎仍有保留肉汁,唔會乾潧潧食擦膠碎咁。

辣炒年糕:呢一道菜某程度上係同辣醬炸雞同出一轍,味道近似,值得一提既係年糕夠煙韌。
  • 炸墨魚餅