2020-04-13 238 views
冇得去旅行,好掛住台灣啲美食!今次搵到呢間台灣芋頭甜品店真係好驚喜~估唔到芋頭酥都可以有咁多款味道,今次就試左原味同話梅兩款味。兩款芋頭酥既酥皮同樣好多層好薄~原味芋頭酥切開見到真係好多芋泥,好足料,芋頭口感紮實,味道香濃,甜度適中。話梅芋頭酥好驚喜,話梅味好出,酸酸地,好開胃同芋頭味意外地夾,值得一試。另外都試左店內其他茶味蛋捲,仲要係我鐘意食既茶味。今次試既兩款蛋捲同樣外層蛋糕鬆軟富彈性,而內裹既cream就好滑好綿密,口感不錯。伯爵茶蛋捲外層蛋糕帶著清淡伯爵茶味,內層既伯爵茶cream茶味更濃,但唔會過甜,而且好濕潤,好好食!鐵觀音蛋捲外層蛋糕則是蛋味較為突出,配上香濃既鐵觀音cream,兩者好夾,蛋味可以中和返鐵觀音既茶甘味~

2020-04-07