2020-04-22 1063 views
哩間大頭芋烘焙真的想試好耐,見佢IG有POST大大舊的香芋泥捲,真的好想買返去試下,上到去 職員招呼我一陣, 10分好禮貌,好有耐性講解食芋頭酥同埋芋頭旦捲的口味,因為想同HONEY試多D不同的味道,所以就買左三舊不同口味的旦捲伯爵紅茶蛋捲,抹茶紅豆蛋捲,芋泥蛋捲,另外也買左佢地三舊不同口味的芋頭酥蛋黃芋頭酥,話梅芋頭酥,原味芋頭酥可惜麻薯芋頭酥賣曬~~~伯爵紅茶蛋捲,抹茶紅豆蛋捲,芋泥蛋捲伯爵紅茶蛋捲 - 真的值得推介,本身鐘意飲伯爵紅茶的我,食落D CREAM好足夠的伯爵紅茶味,真的比起芋泥蛋捲,佢哩款旦榚真的值得一試抹茶紅豆蛋捲- HONEY最愛,抹茶紅豆再加上芋泥,真的多重口感芋泥蛋捲- 佢的招牌真的做得好出危,入口芋泥好綿密,又唔會太甜,心機真的唔少蛋黃芋頭酥,話梅芋頭酥,原味芋頭酥三款不同口味的芋頭酥,顏色真的好美~~蛋黃芋頭酥,真的有唔少的旦黃╴食落好甘香,好惹味話梅芋頭酥,.話梅清新,真的同芋頭好夾原味芋頭酥,大大口芋頭真的正~~HONEY都話哩間的芋頭甜品真的唔錯!!
真的好想買返去試下,上到去
職員招呼我一陣, 10分好禮貌,

好有耐性講解食芋頭酥同埋芋頭旦捲的口味,
伯爵紅茶蛋捲,抹茶紅豆蛋捲,芋泥蛋捲,
另外也買左佢地三舊不同口味的芋頭酥
蛋黃芋頭酥,話梅芋頭酥,原味芋頭酥
可惜麻薯芋頭酥賣曬~~~

伯爵紅茶蛋捲,抹茶紅豆蛋捲,芋泥蛋捲

真的比起芋泥蛋捲,佢哩款旦榚真的值得一試

蛋黃芋頭酥,話梅芋頭酥,原味芋頭酥
三款不同口味的芋頭酥,顏色真的好美~~
蛋黃芋頭酥,真的有唔少的旦黃╴食落好甘香,好惹味
話梅芋頭酥,.話梅清新,真的同芋頭好夾
原味芋頭酥,大大口芋頭真的正~~

HONEY都話哩間的芋頭甜品真的唔錯!!
2020-04-14
  • 芋泥蛋捲
2020-04-18 692 views
想念台灣既我無意中搵到呢間賣芋頭酥同蛋卷既小店,佢隱藏左係荔枝角既工廈入面,主打大甲芋頭甜點,包括芋頭酥同埋蛋卷。由於佢無添加既關係,買左就要快快手食,同埋數量有限既關係,事前最好要電話預約呀!!芋頭蛋糕磚蛋糕好鬆軟,蛋味香濃,芋泥更加唔洗講,細滑得黎又有濃郁既芋頭香味,超級正!家中兩老表示呢個味道好岩佢地胃口!伯爵茶蛋卷好鐘意伯爵茶既我表示,第一次食到伯爵茶味咁濃,而且唔會過甜既蛋卷!佢入面無包芋泥,蛋糕同忌廉本身都加入左伯爵茶去整,好好食。原味芋頭酥佢既外型做得十分完美,酥皮整得幾靚,唔油膩,好乾爽同脆身,加上色彩繽紛,睇到都開心。內餡無加任何香料,味道天然濃郁。麻糬芋頭酥基本上同原味芋頭酥差唔多,不過佢入面多左粒麻薯。強烈建議有焗爐既話要焗一焗,無焗爐都用微波爐輕輕熱一熱佢,智好食好多架!麻薯又煙韌又唔會過甜,係正既!聽店主講,除左可以打電話上去預定之外,仲可以留意平時既ig post,會有地鐵站交收團,相對方便好多!另外,除左普通散買之外,可以訂購做婚宴回禮或者小禮物,送比朋友~而且佢地仲不時會有烘培班,有興趣既朋友可以試試呢!

2020-04-15
麻糬芋頭酥
話說經常要做跑腿嘅我,今次又幫老闆嘅老闆買餅🙈,算是新技能unlocked嘅一種吧。佢哋睇完電視訪問,就話想試試芋頭酥,叫我每樣買啲試下,睇下邊款啱做散水餅。而我亦都每樣買咗啲返屋企,畀屋企人試下😊。首先係一盒四隻味道嘅芋頭酥,盒裝造型超精美,四款口味所以有四隻顏色。💖 粉紅色:話梅芋頭餡 ($17)💜 紫色:原味餡($17)💛 黃色:蛋黃芋頭餡 ($20)💚 綠色:麻薯芋頭餡 ($20)我同屋企人一致認為原味係最好食、最香!其他口味都OK,但酥餅入面嘅芋頭餡反而會因此溝淡咗,最好食係個餡本身嘛。不過好彩嘅係其他口味嘅成份都落得恰到好處,唔會喧賓奪主,仍然食得出係芋頭酥😜。另外,兩件切餅蛋糕($25/件),分別係爆漿芋泥蛋捲同蛋黃芋頭蛋捲。前者真係幾好食喎,蛋糕本身夠香、夠鬆軟,而且同芋泥好夾,無違和感👍。後者嘅蛋捲係一層層的,🍳蛋黃餡融入咗喺芋泥入面,但味道唔算太突出,整體無上面件蛋捲咁吸引。總括嚟講,大頭芋嘅出品都幾唔錯,味道接近台灣嘅正宗口味🇹🇼,價錢就中等啦,始終人手製造,心機時間都係錢。題外話,店主除咗賣餅外,好似仲有開班教人整的。

💖 粉紅色:話梅芋頭餡 ($17)
💜 紫色:原味餡($17)
💛 黃色:蛋黃芋頭餡 ($20)
💚 綠色:麻薯芋頭餡 ($20)

2020-04-06
Other
  • 原味芋頭酥
2020-04-11 593 views
位於荔枝角永康街29-33號兆威大廈6樓12室的大頭芋烘焙 (Mrtaro cooking class),主打台式手工芋頭酥及蛋捲。除了能學習製作芋頭酥,也能買現成的手工芋頭酥。烘焙店的老闆娘是一位女生,而芋頭酥也包裝得相當精緻,好像一個小禮盒。不同顏色對應著不同口味的芋頭酥:紫色為原味、粉紅色為話梅口味、黃色為蛋黃口味、綠色為麻糬口味。芋頭酥放在室溫的賞味期限約三天,放在冰箱則可以擺放大約一星期。個人最喜愛吃紫色 (原味)的芋頭酥,能吃到頗為濃厚的牛油味,中間則是幼滑的芋頭蓉,實淨足料,味道不會十分甜。芋頭酥十分足料,個人喜愛把它切開,和朋友一人一半分享。曾經吃過其他店的芋頭酥,味道太甜,有點過膩。這店的芋頭酥甜度則稍為降低,更能吃到芋頭原本的味道。。朋友則喜愛綠色(麻糬口味)的芋頭酥,麻糬口感QQ的,煙煙韌韌,口感豐富。另外,要了兩件茶系列的切件蛋捲:(右)特別版烏龍茶蛋捲及(左)伯爵茶蛋捲,有整條蛋捲或切件蛋捲提供。兩款蛋捲的味道都不錯,茶味清香。這款原味蛋捲配烏龍茶口味忌廉相當有驚喜,原味蛋捲能嚐到雞蛋的甜味,配上清新的茶香忌廉。蛋糕口感綿密細緻,蛋糕中的氣孔細小,忌廉的份量也

四色手工芋頭酥

蛋糕口感綿密細緻,蛋糕中的氣孔細小,忌廉的份量也相當充足。
2020-04-08
5 Minutes (TakeAway)
$20 (Tea)
四色手工芋頭酥
  • 原味芋頭酥
  • 芋頭酥
2020-06-20 0 views
又一間本土小店!出名食芋頭,有和類既芋頭酥同芋泥卷蛋,一出lift已經聞到超大香,我係非常期待,可惜今次試完係覺得失望...唔知芋泥卷蛋會唔會好d1. 原味-紫色($17)紫色既原味就單絕芋泥係入面,芋泥內餡好多,好滑身,冇顆粒;皮好薄,都夠酥,而且唔油膩,留意唔係酥脆路線。但唔知係咪芋頭問題,我食完咁多粒都唔太食得出芋頭味同芋香.....但係就食得出好甜好甜,應該有加左奶粉或者糖之類去調味2. 話梅-粉紅色($17)呢粒真係好古怪,成粒食完只係有好衝擊既話梅味😨 不過屋企人就覺得話梅呢粒最特別,酸酸maymay好驚喜,覺得最好係呢粒...真係....人人口味唔同3. 麻糬-綠色($20)我竟然最中意呢粒,中間有麻糬,質感有層次,而且有麻糬隔一隔,反而覺得個芋泥餡冇咁甜4. 咸蛋黃-黃色($20)呢粒就好似平日蛋黃酥/月餅咁,食落芋泥存在感不高,不過呢粒符合期望同想像,個味就係大家會想像到既味總括黎講,今次呢4款食完覺得一般,首先個皮既顏色係螢光色,已經覺得好色素同少少creepy...加試食完感覺冇其他人講到咁好食,不過唔知係咪因為主打健康所以冇乜味掛,但我又食到好甜好甜,我期望既芋

1. 原味-紫色($17)

2. 話梅-粉紅色($17)

3. 麻糬-綠色($20)

4. 咸蛋黃-黃色($20)

總括黎講,今次呢4款食完覺得一般,首先個皮既顏色係螢光色,已經覺得好色素同少少creepy...加試食完感覺冇其他人講到咁好食,不過唔知係咪因為主打健康所以冇乜味掛,但我又食到好甜好甜,我期望既芋頭唔係咁,嗚嗚
️大頭芋烘焙 #荔枝角❗️專賣芋頭產品 推出芋頭糭應節❗️——————————————————一向鍾情於芋頭產品嘅我一直都有留意呢一間小店🤩記得幾年前曾經買過,當時已經覺得好好食!最近留意到佢哋推出埋芋頭糭應節✨決定要再次品嚐佢哋嘅芋頭產品!佢哋嘅芋頭產品款式種類多,包括最經典嘅芋頭酥、卷蛋,配搭唔同嘅味道,芋頭控一定要試吓!雖然只係一間位於荔枝角工廠大廈嘅店舖,但已經得到多間報章雜誌推介,包括蘋果日報、新假期、U magazine等等👍🏻佢哋定期將會搞啲芋頭甜品烘焙班,有興趣自己整嘅都可以報下。芋頭糭💚💚$118/2以為係甜嘅芋頭蓉糭,點知原來係咸🤣內裏包着滿滿嘅條狀台灣水芋、原粒瑤柱、半肥瘦豬腩肉、鹹蛋黃,非常足料🤩調味恰到好處,本身糯米同綠豆蓉都帶有少少鹹味,配上充足嘅餡料,完全唔需要點豉油、糖都已經好好食😋仲要坐咗低油配方,可以健康咁渡過端午節!不過糯米容易較黏口,建議大家烚十分鐘就可以,太耐反而會過淋㗎。味道: 4.2/5性價比: 4.3/5四色芋頭酥💖💛💚💜色彩繽紛嘅芋頭酥分別象徵着唔同嘅味道:有綠色嘅麻薯芋頭酥$20💚紫色嘅芋頭餡 $17💜粉紅色嘅話梅餡$17💖同埋黃色嘅蛋黃
️大頭芋烘焙 #荔枝角
❗️專賣芋頭產品 推出芋頭糭應節❗️
——————————————————

芋頭糭💚💚$118/2
味道: 4.2/5
性價比: 4.3/5

四色芋頭酥💖💛💚💜
色彩繽紛嘅芋頭酥分別象徵着唔同嘅味道:有綠色嘅麻薯芋頭酥$20💚紫色嘅芋頭餡 $17💜粉紅色嘅話梅餡$17💖同埋黃色嘅蛋黃餡$20💛。
每款味道各有特色,最鍾意淨芋頭,最能品嚐到芋頭嘅香氣!話梅餡酸酸甜甜味道衝擊幾大。蛋黃餡就鹹香味最重。麻糬就更有口感,如果可以煙韌啲就更正!
欣賞佢芋頭蓉喺香港來講味道的確非常突出🥰而且品嚐到芋頭本身嘅香甜,唔會有過多嘅奶或者糖👍🏻冇乜忌廉奶所以口感就實啲。佢哋嘅酥皮亦唔係非常酥化嗰種,少少似老婆餅,感覺冇乜油健康啲。
味道: 4/5
性價比: 4.3/5

整體來講,覺得呢一間嘅芋頭產品的確幾高水準✨尤其係最新推出嘅芋頭糭,真係比我想像中好食得多😋我平時唔係特別鍾意食糭,而且每次食親都一定要加糖或者豉油先覺得好食,但呢一個芋頭糭居然唔需要加任何額外嘅調味都已經好好味💯另外仲有香港較為少買到嘅芋頭酥,買來過下芋頭癮的確唔錯。

——————————————————
四色芋頭酥
四色芋頭酥
2020-06-07 45 views
近期好興芋泥,成日想食,但好多地方既芋頭產品都冇芋頭味,得啲假味又死甜無意中發現呢間,蛋糕夠軟,芋頭味濃,真材實料,不時仲食到粒粒芋頭,又吾會太甜🍰🥳佢個麻糬芋頭味一樣好好食,入面既麻糬餡非常軟糯!
佢個麻糬芋頭味一樣好好食,入面既麻糬餡非常軟糯!
2020-04-25 190 views
因為疫情關係,原本3月去台灣既trip cancel了🤧唯有食番d台灣野安慰下自己🤧🤧試左間專食芋頭既甜品小店,價錢合理,又好食,推薦比大家😆芋頭酥 一共有4款,每款我都要左一粒試下😍包括原味($17)、話梅味($17)、咸蛋黃($20)、麻糬($20)~麻糬味都唔錯咖,qq既口感,但相對上芋泥蓉少左~而咸蛋黃味係芋泥入面有原個咸蛋黃,非常邪惡🙈話梅味就係芋泥加入話梅,酸酸甜甜,但唔係個個都接受到~芋頭控既我最中意食原味的芋頭酥,有超足料芋頭蓉,淡淡芋頭香味,唔會太甜。我食戈陣仲有焗一先食,微暖、皮脆,更加好食!爆醬芋泥捲蛋($25)超爆多既芋泥!大滿足!而且好香既牛奶味!捲蛋幾扎實,較濕潤,仲有淡淡既蛋香味🥰
一共有4款,每款我都要左一粒試下😍
我食戈陣仲有焗一先食,微暖、皮脆,更加好食!

爆醬芋泥捲蛋($25)
超爆多既芋泥!大滿足!而且好香既牛奶味!
捲蛋幾扎實,較濕潤,仲有淡淡既蛋香味🥰

2020-04-20 131 views
最近無意中發現左荔枝角呢間「大頭芋」,係一間由香港90後女生開設的純手工制作芋頭酥餅甜點專賣店。選擇豐富,包裝精美,送禮或自食皆可原味芋頭酥層次豐富的酥皮,包住飽滿芋泥蓉,甜度適中,芋頭味突出,味道同口感都好豐富!麻薯口味的芋頭酥夾心層煙韌彈牙,充滿嚼勁,同芋泥餡都幾夾蛋黃味的則帶有陣陣鹹蛋黃香,口味獨特,我鍾意台式芋泥蛋卷蛋卷呈金黃色,鬆軟可口,帶濃郁蛋香!內裡包住嘅芋泥份量爆多,身為芋頭控的我表示大滿足!店主採用台灣水芋,口感綿滑,甜而不膩,芋味香濃,好正呀!

原味芋頭酥

麻薯口味的芋頭酥夾心層煙韌彈牙,充滿嚼勁,同芋泥餡都幾夾

蛋黃味的則帶有陣陣鹹蛋黃香,口味獨特,我鍾意

台式芋泥蛋卷

$50 (Tea)
2020-04-18 99 views
在網上見到朋友POST出好靚靚的台式酥餅,最近成日都在家中開飯,忍唔住問左資料就上去買O黎試下,當係送俾家人的好味甜點。小台在工廈入面,並唔難找。一入去見到哇好精美又用心的包裝呢因為未食過,所以今次總共買了4件,每隻味都試下。台員用心介紹,原來呢到既餅都是自己手作做架,由餅的酥皮到入面的料都係真心感覺到係用心製作的精神原味芋頭酥、話梅味芋頭酥、蛋黃餡及麻薯芋頭酥,每件$17-20左右。四個就有個好精緻的盒包裝,加上每個都有CUP CAKE的杯,令人見到都好開心~味道方面,每一個入面都有好大份量的料,芋頭酥好香芋頭味,真材實料。話梅味芋頭酥就甜中帶少少酸,好開胃呢蛋黃餡就似蛋黃酥,我最鍾意~麻薯芋頭酥就比較甜。每一款個皮都又鬆又香,真係又好睇又好食的甜點~!

話梅味芋頭酥
2020-04-06
Last Night Supper
話梅味芋頭酥
2020-04-14 141 views
去親台灣都會買芋頭酥,而家咁樣都唔知幾時先有得飛去買嚟食啦。既然save咗呢間店好耐,就的起心肝訂咗拎返屋企食。原味芋頭酥、話梅芋頭酥、蛋黃芋頭酥、麻糬芋頭酥芋頭酥外酥鬆化內軟,食落一啲都唔油膩,芋泥口感綿滑,甜度適中唔會過甜而且味道超濃。最特別嘅應該都係話梅味,未食之前總係覺得怪怪哋咁,但估唔到話梅搭芋頭係夾㗎喎!話梅味好濃,真係好似含住粒話梅咁,食到咁上下就輪到芋頭味,層次分明!另外麻糬都好出色,夠晒煙韌,但如果大塊啲就最好嘞,話晒我都係個煙韌控嘛抹茶紅豆芋泥蛋卷 ($25)抹茶味唔係勁都甘嗰種,係清清啖啖嗰隻,加咗紅豆粒後口感更豐富,而且見到塞滿芋泥嘅蛋卷真係會令人心情大好

原味芋頭酥、話梅芋頭酥、蛋黃芋頭酥、麻糬芋頭酥
芋頭酥

抹茶紅豆芋泥蛋卷 ($25)
抹茶紅豆芋泥蛋卷
$50 (Tea)
  • 麻糬芋頭酥
  • 話梅芋頭酥
2020-04-14 190 views
fb 見到有fanpage 討論大頭芋先知原來依間主打芋頭類甜品同埋可以係地鐵站交收,唔駛去門市,依個服務要加$10~今次order 左個芋泥麻糬蛋卷試下一拎上手雖然size 細細,但真係好重手,感覺好足料包裝簡約,拎到番屋企岩岩好軟身番就即刻切黎食蛋糕體一睇就知偏實,唔係鬆軟個種,某泥份量夠,麻糬同芋泥都有一比一芋泥有芋頭味但唔算濃,而且一d 都唔甜麻糬只有鹹味,兩者味道夾埋都ok, 蛋糕就聞落好香蛋味,但真係太實淨,同芋泥麻糬既軟身質感唔太夾,好分離既感覺希望個蛋糕體真係可以改善下,因為食過其他ig 手作店d 蛋糕體係可以好鬆軟但都標榜無落化學野有進步空間
fb 見到有fanpage 討論大頭芋

先知原來依間主打芋頭類甜品

同埋可以係地鐵站交收,唔駛去門市,依個服務要加$10~

今次order 左個芋泥麻糬蛋卷試下

一拎上手雖然size 細細,但真係好重手,感覺好足料

包裝簡約,拎到番屋企岩岩好軟身番就即刻切黎食

芋泥有芋頭味但唔算濃,而且一d 都唔甜

有進步空間
2020-04-12
$95 (Tea)
2020-04-13 138 views
冇得去旅行,好掛住台灣啲美食!今次搵到呢間台灣芋頭甜品店真係好驚喜~估唔到芋頭酥都可以有咁多款味道,今次就試左原味同話梅兩款味。兩款芋頭酥既酥皮同樣好多層好薄~原味芋頭酥切開見到真係好多芋泥,好足料,芋頭口感紮實,味道香濃,甜度適中。話梅芋頭酥好驚喜,話梅味好出,酸酸地,好開胃同芋頭味意外地夾,值得一試。另外都試左店內其他茶味蛋捲,仲要係我鐘意食既茶味。今次試既兩款蛋捲同樣外層蛋糕鬆軟富彈性,而內裹既cream就好滑好綿密,口感不錯。伯爵茶蛋捲外層蛋糕帶著清淡伯爵茶味,內層既伯爵茶cream茶味更濃,但唔會過甜,而且好濕潤,好好食!鐵觀音蛋捲外層蛋糕則是蛋味較為突出,配上香濃既鐵觀音cream,兩者好夾,蛋味可以中和返鐵觀音既茶甘味~

2020-04-07
黎荔枝角搵食 😛預先搵定搵到附近工廈有賣芋頭手工製糕點 🤪注明係用左大甲芋頭甜點 又無添加防腐劑無色素 仲有麻糬幾吸引一於試下 🤤包裝幾穩陣 👍🏻黎到返去都好完整 今次食左幾隻口味 講講個人幾鐘意既其中兩款🥰一款係麻糬芋頭酥 酥皮有啲厚身 幾實在唔油膩 芋泥食落夠紮實 味道夠天然 得黎幾濃郁 中間麻糬 幾煙韌 幾香甜😋仲有就係幾驚喜既話梅芋頭酥 係用左特選日本高山梅切條加落去芋泥 食落幾開胃 好適合鐘意食酸酸甜甜既人 幾特別😌

2020-04-12 128 views
I saw the introduction of Mr. Taro in the tv one day and it looks yummy so I facebook it. Found out they will deliver to mtr station with $10 delivery fee so there is no hesitation to wait.I ordered 4 taro pastry and 1 taro roll first time. Both are so tasty and I can feel I am eating real taro. Taro pastry really steal my heart, the pastry itself is crispy and buttery, the taro filling inside is so rich and smooth. The cake part of the taro roll is special, very spongy and strong egg flavor, it

I ordered 4 taro pastry and 1 taro roll first time. Both are so tasty and I can feel I am eating real taro. Taro pastry really steal my heart, the pastry itself is crispy and buttery, the taro filling inside is so rich and smooth. The cake part of the taro roll is special, very spongy and strong egg flavor, it is really good. The taro filling has bits of taro pieces which make the whole experience better.

I ordered 10 more taro pastry second time and as usual, they are good. I recommend anyone who like taro to try their product, you will never regret.
2020-04-04