2021-07-25 61 views
之前聽朋友介紹一間西餐廳叫Ember,雖然喺銅鑼灣旺區,但晚餐竟然二百幾蚊已經有湯有包有前菜有主菜,而且裝潢都幾有格調,唔係普通樓上cafe咁,所以就搵個價期前夕黎試下。留意,Ember因為性價比高,所以平時都幾多人幫趁,所以一定要預早book定位,同埋每張枱都相隔得比較近,不過就唔會話有入座時限嘅。晚餐由$248至$398,價錢取決於揀邊款主菜,另外餐湯同前菜都可以另外加錢top up。栗米忌廉湯 - 粟米湯幾creamy,唔會太水汪汪,栗米味幾香甜,入面仲有幾粒粟米。餐包上枱仲暖暖地,幾軟熟。Grasshopper($78/HH) - Cocktail選擇唔算太多,都係經典款式。Grasshopper薄荷朱古力味幾出,非常易入口。鮮青口意大利粉 - 哩個意粉係前菜黎,所以個份量唔會好多,比平時一人份量嘅再少啲。意粉比較幼身同腍,個汁幾水潤,所以食落似忌廉底咁滯。雖然話係前菜,但都有四隻青口,算幾有頭。烤美國熟成肉眼扒($338) - 肉眼扒有10安士,大約有一隻手掌咁大,約1cm厚,下面仲有菠菜、薯仔同車厘茄墊底。肉眼扒唔然唔算厚肉,但以哩個價錢都交足功課,我點左五成熟,切開肉質仲

栗米忌廉湯

Grasshopper

烤美國熟成肉眼扒

肉眼扒唔然唔算厚肉,但以哩個價錢都交足功課,我點左五成熟,切開肉質仲帶啲玫紅色,食落亦好腍竹筋。醬汁有紅酒燒汁同芥辣兩款,不過個人覺得後者個味太搶,紅酒燒汁夾啲。
烤美國熟成肉眼扒

總結,Ember野食唔錯,性價比幾高,不過亦因為咁所以都真係幾多人幫趁,如果怕人多我覺得平日黎好啲。
栗米忌廉湯
Grasshopper