2022-09-03 85 views
第一次黎到位於天后既金鶴拉麵,當然要試下佢既招牌啦。個招牌拉麵印喺set lunch menu 上,叫金鶴雞白湯拉麵。加少少錢就可以擁有其中幾款小食,但係我冇加到。由於做緊會員優惠,所以新登記嘅會員只要出示QR code就有免費一罐可樂。身邊嘅朋友反而叫咗一份炸雞,慶幸我都可以識到。熱辣辣嘅唐揚炸雞,浸落少少麵湯再食一啖,外脆內軟嘅雞有着雞湯嘅鮮味。咁既食法真係令人回味無窮。個拉麵等咗差唔多15分鐘就已經上枱。拉麵上面有大量加牛蒡做裝飾。脆卜卜既牛蒡浸落湯度比起齋食更加好味。麵中間有兩塊雞胸同埋好大塊嘅叉燒。我認為叉燒係肥瘦適中。比其他拉麵店嘅叉燒切得更加薄,但係好大塊。兩塊雞胸比較嫩滑,一咬落去係食到好淋嘅口感。麵中間有糖心蛋,一啖麵配一啖糖心蛋真係好正。雞湯其實比較濃稠,飲太多會覺得比較肥膩。總括嚟講,人均$100嘅拉麵店呢一間算係超高水準,值再三回味。

金鶴雞白湯拉麵

金鶴雞白湯拉麵