2021-04-29 34 views
收工後係天后炮台山蜆殼街到發現一間隱世高級拉麵店,店外裝潢特別,有種神秘感吸引我和同事決定入內一嘗。進入店舖後,映入眼簾的是一張別有特色日式的長拉麵bar枱,防疫措施亦非常齊全,讓人感覺安全又不失格調。 店內裝修以黑色木質製造為基調,金鶴嘅圖案作為裝飾,燈光配合下,營造出豪華又精緻的感覺,十分舒適。 餐廳店員服務周到,態度禮貌,熱心推薦店內人氣美食,我和友人分别選擇了金鶴雞白湯拉麵和慢煮雞胸肉飯。 雞白湯的湯底蘊含著雞肉本身的鮮味,十分濃香,加上兩片肥瘦均勻的叉燒和嫩滑的雞胸肉,配菜高質且分量十足,麵既質地軟硬適中,最後放上炸牛蒡作為點綴,令人食慾大增。整體而言,不論拉麵的湯底,配菜,用料和味度都十分岀色。 友人的慢煮雞胸肉飯亦非常驚喜,精緻的盒裝佈滿兩層鮮嫩的雞胸肉,加上各種配菜點綴和醬汁搭配,配上一口日本珍珠米,令人回味無窮。套餐配有小食一份,炸雞配上海鹽,口感豐富 最後當然不能錯過串燒的部分,我們嘗了明太子雞翼、黑豚肉串及日本多春魚,全部即場燒製,香味四溢。雞翼去骨再釀入明太子,可見背後心思和工夫,入口帶有一點芝士香濃配上明太子口感,十分難忘。最後喝上一口日本麥茶,豐富的味覺饗宴

慢煮雞胸肉飯
慢煮雞胸肉
套餐配有小食一份,炸雞配上海鹽,口感豐富

明太子雞翼,黑豚肉串,日本多春魚
明太子雞翼、黑豚肉串
最後喝上一口日本麥茶,豐富的味覺饗宴以清新的感覺作結,金鶴拉麵絕對需要encore!
2021-04-29
慢煮雞胸肉飯
慢煮雞胸肉
明太子雞翼,黑豚肉串,日本多春魚
明太子雞翼、黑豚肉串
  • 雞白湯拉麵
  • 唐揚炸雞
2021-04-07 239 views
在這個休閒的星期日,兩口子想吃日式食物,便想起拉麵、小食……經過内裡的街道,看看餐牌,有很多選擇,便入内品嚐😋😋侍應帶我們到吧枱位置,很有日本feel😆😆 坐得舒服,不會太高!我倆點了一個二人套餐,每人可選一碗拉麵+一款小食+飲品,都是$256/,相當抵食!再加多串秋葵🤭🤭 上菜速度快,服務也殷勤,會主動加茶👍👍「金鶴雞白湯拉麵」:侍應上菜時叮囑可選擇牛蒡先吃,怕被湯浸過沒有香脆口感。果然,非常鬆脆,味道剛好,沒有油膩感,就算浸過湯也很入味,是另一食法!湯味濃,雞味重,味道適中,真材實料!厚厚的雞肉和大大塊的豬肉,份量相當多,口感軟淋、肉味清淡,沒有肥膩,頗為健康,配以筍、木耳絲、椰菜等材料,很滿足!「 黑蒜拉麵」:濃濃的黑蒜湯底,一粒粒的芝麻味香,跟拉麵一啖飲下,口感彈牙咸度適中,頗適合重口味人士!同樣有三塊雞肉和兩塊豬肉、糖心蛋……吃到停不了口。「 日式炸餃子」:炸得剛剛好,外脆肉嫩,蔬菜比例多,配以醬汁,沒有肥膩感,不錯!「 唐揚炸雞 」:大大舊的脆炸雞塊,肉嫩肉汁豐富,餣得剛剛好,不會過咸過淡,配以檸檬鹽減去油膩感,非常特别,值得推介!👍👍👍最後,喝杯汽水解一解渴😂😂滿足!整體

再加多串秋葵🤭🤭 上菜速度快,服務也殷勤,會主動加茶👍👍

最後,喝杯汽水解一解渴😂😂滿足!

整體來說份量足,可以吃到飽,每人只是百多元,午餐來説相當不錯!
還有,多個付款方法可選,十分方便!牆上還貼上其他推介,有機會下次不妨一試!
  • 唐揚炸雞
  • 黑蒜醬油湯拉麵
  • 日式餃子
  • 金鶴雞白湯拉麵
2021-01-10 883 views
📌環境.店內環境以黑調為主,枱椅沉黑色外,餐牌和餐具都黑色主打,燈光亦偏暗。.之前去過北角店,試過極濃雞白湯拉麵($138)和雞白湯拉麵($98)兩款比較,極濃雞白湯雖然貴$40,味道實相差太遠,極濃湯遠遠優勝,真的極濃好有雞湯味,飲到一滴不漏,還問店員有沒有單點極濃雞白湯😅😅答案是沒有😅😅.所以今次在炮台山天后經過金鶴,決定要入去並一定要叫極濃雞白湯拉麵。.📌餐牌.除了有極濃雞白湯及雞白湯拉麵外,還有黑蒜湯、辛辣湯、醬油湯和沾麵。👇亦有很出名的鰻魚飯👇以及其他串燒及小吃👇我們差點想叫這個期間限定的蟹湯👇結果沒叫蟹湯的原因是有套餐,而套餐卻沒有蟹湯。.📌抵食套餐.超值套餐 $128,包麵食、小吃及汽水。.我們原本想叫的極濃雞白湯拉麵也可用套餐叫,只需加$20,即共$148包原價已是$138的極濃雞白湯拉麵、一小吃和一汽水,小吃我們選了日式餃子(4隻)和唐揚炸雞(3件),兩樣本身都要每款$38,當然叫套餐。.📌食物評分.1. 史上極濃雞白湯拉麵 $138 ⭐️⭐️⭐️⭐️侍應端上時,第一感覺像湯少了,麵索下索下湯好易好快無,上次北角店的印象應該並沒這樣少湯的。.既然期待已久,當然馬上飲啖極濃雞白
📌環境
📌餐牌

👇亦有很出名的鰻魚飯

👇以及其他串燒及小吃

👇我們差點想叫這個期間限定的蟹湯

👇結果沒叫蟹湯的原因是有套餐,而套餐卻沒有蟹湯。

📌抵食套餐
超值套餐 $128,包麵食、小吃及汽水。
📌食物評分
1. 史上極濃雞白湯拉麵 $138
極濃雞白湯拉麵

既然期待已久,當然馬上飲啖極濃雞白湯,一用個匙羹”筆”啲湯就覺得好”傑身”,”傑身”並無問題,極濃會”傑身”啲,而且忌廉湯都是”傑身”,但這個”傑身”湯配拉麵覺得有點不太配,令麵易淋。上次印象並不像這麼”傑身”。
上次北角店的侍應還提醒我們那兩片雞不要放太久,要先食,原因是剛剛好比較嫩滑,在熱湯放得耐會過熟。上次的雞肉的確剛剛熟和嫩口,今次不論湯、拉麵和雞肉的味道都稍覺遜色。
麵上的一大堆炸牛蒡則依然搶眼和美味。一般炸物都香口而不易食出原本食材的味道,這個炸牛蒡能食出牛蒡原味,讚👍
2. 日式餃子4隻 $38
日式餃子4隻

這份炸餃子原價$38,包在套餐好抵。
我一向喜歡餃子,但不喜歡日式餃子,因為皮太薄,肉太多😅 但這幾隻餃子我竟然覺得很好味,皮炸得香脆剛剛好,不太硬。
3. 日式唐揚炸雞3件 $38
日式唐揚炸雞3件

這份唐揚炸雞原價也是$38,亦是包在套餐,好抵。
一上時感到完全是剛炸好,熱氣迫人,等了一會才敢食。好香口,我特別喜歡這雞不鹹,碟的一旁有鹽粒讓食客自己調配適合個人鹹度。
我好奇什麼叫唐揚,於是又上網查看,原來是指日本的一種烹調方法,一般是指肉類,切成小塊,用炸的方式烹調。
📌總結:
可能上次北角店實在好好味,留下深刻印象,甚至理想化了味道吧,所以今次希望再食極濃雞白湯時,便容易有比較有失望。
湯沒有上次那麼香濃鮮甜,味道總體較北角店遜色一點點,同時還是美味的😋 (只是由5⭐️變成4⭐️,還算不錯👍)
2020-12-27
$163 (Lunch)
極濃雞白湯拉麵
日式餃子4隻
日式唐揚炸雞3件
呢個星期天氣明顯轉涼,最岩食返碗熱辣辣拉麵暖吓胃。今日lunch去左金鶴拉麵,位於天后炮台山蜆殼街,鄰近地鐵站,夠哂方便又易搵~次次黎親都係食雞白湯拉麵,打開餐牌見到有個期間限定既北海道極濃蟹湯拉麵,一於試下先!拉麵面頭有大量蟹肉,夠哂足料,賣相好吸引!湯頭濃郁充滿蟹味,鮮美十足,配叉燒、糖心蛋、紫菜,糖心蛋有流心效果,充滿蛋香,豚肉軟嫩多汁,拉麵爽滑彈牙,正。雞白湯拉麵黎金鶴拉麵每次必點雞白湯拉麵,湯底濃厚creamy、韻味醇厚,超香濃~牛蒡新鮮炸起酥脆香甜,浸湯後更好味;慢煮雞胸片柔嫩多汁,口感清爽;豚肉片Q嫩軟滑,肉汁香甜。另有黑木耳、筍、香滑糖心蛋,好足料。日式餃子即叫即炸,香脆可口,豬肉蔬菜內餡新鮮。
呢個星期天氣明顯轉涼,
最岩食返碗熱辣辣拉麵暖吓胃。

今日lunch去左金鶴拉麵,
位於天后炮台山蜆殼街,
鄰近地鐵站,夠哂方便又易搵~

次次黎親都係食雞白湯拉麵,
打開餐牌見到有個期間限定既
北海道極濃蟹湯拉麵,一於試下先!

拉麵面頭有大量蟹肉,
夠哂足料,賣相好吸引!
湯頭濃郁充滿蟹味,鮮美十足,
配叉燒、糖心蛋、紫菜,
糖心蛋有流心效果,充滿蛋香,
豚肉軟嫩多汁,拉麵爽滑彈牙,正。

雞白湯拉麵
黎金鶴拉麵每次必點雞白湯拉麵,
湯底濃厚creamy、韻味醇厚,超香濃~
牛蒡新鮮炸起酥脆香甜,浸湯後更好味;
慢煮雞胸片柔嫩多汁,口感清爽;
豚肉片Q嫩軟滑,肉汁香甜。
另有黑木耳、筍、香滑糖心蛋,好足料。

日式餃子
即叫即炸,香脆可口,
豬肉蔬菜內餡新鮮。

2020-12-12
Lunch
第一次光顧天后分店,地方雖比土瓜灣店細,但都坐得舒適,骨子企理,待客有禮。大廚推介是日精選期間限定蟹湯🦀拉麵🍜,係我本來打算一嚐的。店員服務亦細心,想從盒內先取筷子🥢,及後發現只有牙籤,店員詢問後,便告知筷子會連拉麵上。試食北海道極濃蟹湯拉麵 ($138),蟹湯名副其實「極濃」,濃而不鹹,食後唔會口渴,蟹肉份量夠且鮮甜,拉麵彈牙,有咬口,軟硬適中,入味!黑蒜醬油拉麵 $98 (*$78 𝐷𝑖𝑠𝑐𝑜𝑢𝑛𝑡 𝑃𝑟𝑖𝑐𝑒 𝑜𝑛 𝑂𝑝𝑒𝑛𝑅𝑖𝑐𝑒)下次再試吓期待以久嘅金鶴鰻魚飯❗️🍱推薦: 🥢🥢/5.金鶴拉麵 𝐾𝑎𝑛𝑒𝑡 𝑆𝑢𝑟𝑢 𝑅𝑎𝑚𝑒𝑛 🍜 (蜆殼街 𝑆ℎ𝑒𝑙𝑙 𝑆𝑡𝑟𝑒𝑒𝑡)𝑃𝑟𝑖𝑐𝑒: $236𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 8/10 - 北海道極濃蟹湯拉麵 🦀𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛: 𝐹𝑜𝑟𝑡𝑟𝑒𝑠𝑠 𝐻𝑖𝑙𝑙 (𝑒𝑥𝑖𝑡 𝐴)———𝐶𝑜𝑛𝑡𝑎𝑐𝑡:𝑆𝑎𝑛𝑑𝑦 𝐿𝑒𝑢𝑛𝑔

北海道極濃蟹湯拉麵

Dining Offer
Tasting Event
北海道極濃蟹湯拉麵
2021-04-20 36 views
一坐低打開餐牌,就二話不說點左我最鐘意食既黑蒜醬油拉麵,一個前菜同一個小食。前菜點左芥辣八爪魚,份量比想像中細碟,但兩個人食就會岩岩好。芥辣味唔會話好辣,但係食落就好開胃,鐘意食芥辣既朋友可以試下食。黑蒜醬油拉麵拉麵蒜味都好濃,鐘意食蒜既我當然無令我失望。自家製嘅黑蒜醬油湯底,味道濃而不咸,夠濃但係又唔會話係好重口味個種,我覺得係調配得岩岩好,而且拉麵既口感都好有層次,麵質有彈性又唔會太淋身。加埋豚肉,溏心蛋同其他配菜一齊入口,覺得好滿足,過到拉麵癮😋。明太子釀雞翼雞翼要等耐小小,但好味既野食就唔怕等。因為係即叫即燒既關係,好新鮮熱辣,入口味道好惹味。特別一提,店員仲好細心咁用錫住包住雞尖既一邊,方便用手拎住食而又唔會整污糟。

黑蒜醬油拉麵

明太子釀雞翼
2021-04-20
Lunch
2021-04-15 54 views
今次去天后呢一間金鶴拉麵嘅分店,叫去朋友屋企食,所以今次係叫外賣嘅。今日叫咗兩個主食同埋兩個小食。主食方面第一次試呢個雞白湯拉麵($98)。雞白湯拉麵本身個湯底就比較濃厚,唔同一般嘅清湯或者係麵豉湯拉麵。 佢個濃厚程度都只係比沾麵個湯稀返少少,但好彩個湯唔係油膩,就算係外賣都好,個麵仲係咁足料。雞肉片鮮嫩唔係口、而且仲有個豚肉片夠晒飽。而朋友就叫咗個咖喱炸雞吉列豬扒($108),又有炸雞又有吉列豬扒都係買呢個價, CP值真係超高。而且已經吉列豬扒同咖喱一齊食真係超級match!至於炸雞方面同我叫咗個小食嘅炸雞一樣。咁就一齊介紹個炸雞啦,呢個唐揚炸赤雞三件都係($38)。店員都推介呢一個炸雞,炸雞唔會炸都好乾,咬落去依然充滿肉汁勁juicy! 如果可以加埋啲沙律醬食就好啦😛最後介紹埋個日式餃子啦, 四舊總共係($38),餃子有少少半煎炸嘅感覺。所以佢嘅外皮有少少硬啦,但係入邊嘅餡仍然不錯👍餃子配拉麵都唔好唔錯。

咁就一齊介紹個炸雞啦,呢個唐揚炸赤雞三件都係($38)。店員都推介呢一個炸雞炸雞唔會炸都好乾,咬落去依然充滿肉汁勁juicy! 如果可以加埋啲沙律醬食就好啦😛

2021-04-07 36 views
金鶴拉麵,一間外賣從來都不用擔心包裝問題的餐廳,是夜晚餐選擇了天后蜆殼街分店,外賣回家,所有包裝亦是完整無缺。辛味拉麵,相信是餐廳唯一以辣湯底的拉麵,辣湯底辣度只屬於小辣,然而湯底味道濃郁,而且拉麵材料非常豐富,雞肉,叉燒,雲耳,筍,配上半隻雞蛋,單單一碗拉麵已經非常滿足。當然,餐廳亦有其他鰻魚飯及咖哩飯類,小食及串燒等等亦非常出色。特別喜愛餐廳的燒雞泡魚乾,略帶甜味,配以沙律醬,作為佐酒小食,確實一流。

2021-04-07
25 Minutes (TakeAway)
2021-04-06 27 views
上次係中環分店食過佢既串燒活鰻魚之後念念不忘,於是親今日約左朋友食飯,推介呢間拉麵店比朋友。雖然黎到以白湯聞名既拉麵鋪唔叫拉麵好似幾唔正常,但係無計,我認為呢到個活燒鰻魚飯比起拉麵更值得一試,真材實料厚厚既鰻魚肉,加上燒到四邊脆脆已外皮,而家諗起都流哂口水。另外再叫左個串燒套餐,包7款串燒同飲品,個雞翼燒得非常好食,不會overcook,燒得剛好又juicy,再叫左支酒一路吹水一路食,不經不覺坐到十點,又到限聚時間迫不得爾要閃人。不然一定想叫多set一路食再一路吹落去,畢竟呢到環境同地點真係好方便同埋舒服。

今天和同事去了位於天后的金鶴拉麵由於真的很思念日本,所以我們預留左肚子準備在金鶴拉麵大快朵頤我們點了一個超值二人套餐同事點了雞白湯拉麵🍜而我點了一個黑蒜醬油湯拉麵🍜另外我們在點了一份唐揚炸雞和日式餃子唐揚炸雞真的超大份,一份有三件咬下去的時候鮮嫩多汁,肉汁傾瀉而出並有脆脆的聲音,不會有任何覺得乾的感覺而日式炸餃子共有四件肉餡十分飽滿,充滿肉汁十分好吃😋最值得嘗試的便是他們的招牌雞白湯拉麵雞白湯拉麵的湯底十分濃郁並有牛蒡相伴 ,超級脆同超級好食❤️❤️而雞肉亦有3塊,面也是比較多的溏心蛋亦是很出色,蛋漿慢慢流了下來而我的黑蒜拉麵🍜 很重蒜味如果喜歡吃蒜味的朋友一定會很喜歡這個湯底湯底亦不會太鹹,我個人是比較喜歡這個湯底的兩個人吃了這麼多也不用$300真係好抵食下次會再約埋一大班同事去金鶴拉麵感受日本的美食💓
今天和同事去了位於天后的金鶴拉麵
由於真的很思念日本,所以我們預留左肚子
準備在金鶴拉麵大快朵頤
我們點了一個超值二人套餐
同事點了雞白湯拉麵🍜
而我點了一個黑蒜醬油湯拉麵🍜
另外我們在點了一份唐揚炸雞和日式餃子

唐揚炸雞真的超大份,一份有三件
咬下去的時候鮮嫩多汁,肉汁傾瀉而出
並有脆脆的聲音,不會有任何覺得乾的感覺
而日式炸餃子共有四件
肉餡十分飽滿,充滿肉汁十分好吃😋
最值得嘗試的便是他們的招牌雞白湯拉麵
雞白湯拉麵的湯底十分濃郁
並有牛蒡相伴 ,超級脆同超級好食❤️❤️
而雞肉亦有3塊,面也是比較多的
溏心蛋亦是很出色,蛋漿慢慢流了下來
而我的黑蒜拉麵🍜 很重蒜味
如果喜歡吃蒜味的朋友一定會很喜歡這個湯底
湯底亦不會太鹹,我個人是比較喜歡這個湯底的
兩個人吃了這麼多也不用$300
真係好抵食
下次會再約埋一大班同事去金鶴拉麵感受日本的美食💓
家里附近這家店已經很想嘗試一直沒機會,今天周末特意來試一下。店鋪面積不大,最多只能座20人,但裝修滿滿日式傳統風格,加上日本音樂實在有如置身在日本小店內。點了北海道極濃蟹粉拉面,首先一定要嘗試它的湯底,喝一口湯底真的極濃,而且蟹粉香味 非常濃郁, 證明廚師花了很多功夫在這湯底內。而且拉麵上面佈滿很多蟹粉,還有溫泉蛋叉燒和紫菜。拉麵非常彈牙,整碗麵我連湯底全部喝光。實在好味到不得了。不過價錢稍為有點貴,連加一要152元。這價錢性價比有點低。如果能便宜二三十元相信價錢更超值。

2021-03-21
$152 (Lunch)
  • 北海道极浓虾汤拉面
2021-03-19 15 views
今日去到炮台山找舊同事吃午飯,由她決定去了蜆殼街的金鶴拉麵,地點是於天后與炮台山之間的一條小路,地點不算難找。店舖面積不大,我倆就在於近門口處的壽司吧枱。這間分店應該沒有二人餐,因為職員只給我們省點餐牌和午餐餐牌。午餐都是$78起,有沙律、拉麵/飯,可以加錢加配飲品及配料。《金鶴雞白湯拉麵 $98》想學湯的話雞白湯拉麵會是不二之選,經過繁複的過程下,雞的精華都盡在湯中,不油膩亦不令人口渴,味道清香。慢煮日本薩摩赤雞胸肉十分嫩滑,本黑豚叉燒薄身不韌;日本溏心蛋香甜,加上炸牛蒡十分香口。 《黑蒜醬油拉麵 $88》醬油豬骨湯底比白湯味濃,清而不油膩,帶有咸香,叉燒亦嫩滑,整體惹味。另外還+$12 追加了日本溏心蛋。《蒲燒活鰻魚串 $68》(即燒需時)餐廳嚴選每條約兩公斤的頂級鰻魚,在店內劏及生燒,即叫即燒,像鋸扒般的厚肉,燒得外脆內軟。

《金鶴雞白湯拉麵 $98》

《黑蒜醬油拉麵 $88》

另外還+$12 追加了日本溏心蛋。

《蒲燒活鰻魚串 $68》(即燒需時)
2021-03-18
$125 (Lunch)
2021-03-16 13 views
某日去左天后行街,突然路過一間叫金鶴拉麵既鋪頭,入面有一幅好巨型既鶴畫,好靚,今次揀左外賣反屋企食,外賣自取仲有優惠,拉麵既款式好多,仲有套餐,飯,小食等選擇,我揀左一碗北海道蟹極濃蟹湯拉麵,蟹肉湯底香濃鮮味,而且仲有好大片肥瘦適中既叉燒肉,蟹肉都真係幾多,流心蛋流心程度岩岩好,另一碗叫左極濃雞白湯拉麵,湯底用左香濃雞肉,入口好creamy,飲完d湯唔會好口渴甘,大大塊雞肉,另外,炸雞小食,雞肉3塊大大舊,好juicy好多汁,啖啖肉。
TakeAway
2021-02-20 28 views
好耐冇食拉麵啦🍜又好掛住日本😭,所以今日專程來到金鶴拉麵去懷念一下日本既感覺,估唔到過咗午飯時間都仲有人排隊等位,真係好受歡迎!好彩等了一會好快就可以入座✌️叫左個2人套餐,包括有2個主食2個小食和2個飲品,揀左:金鶴雞白湯拉麵😋賣相好掂,剛炸好的牛蒡甜甜哋又脆卜卜,造型靚得來又好食,個雞白湯湯底好鮮甜,慢煮雞胸肉仲好嫩滑,配上肥美豚肉,再加上彈牙的拉麵,無論口感或味道都一流。辛味拉麵🍜好彩冇想像中咁辣,但辣既味道好香,一樣咁正👍唐楊炸雞🐔外皮炸得好香脆可口,內裡雞肉咬落好juicy炸日式餃子🥟皮薄餡靚多汁,餃子皮炸得脆卜卜

叫左個2人套餐,包括有2個主食2個小食和2個飲品,揀左:
金鶴雞白湯拉麵😋

辛味拉麵🍜
好彩冇想像中咁辣,但辣既味道好香,一樣咁正👍

唐楊炸雞🐔
外皮炸得好香脆可口,內裡雞肉咬落好juicy

炸日式餃子🥟
皮薄餡靚多汁,餃子皮炸得脆卜卜
2021-02-20