The Market

2020-11-20 833 views
大部人來The Market 都主力推介榴槤甜品,其實它的Buffet仲有好多高質食品,就算你唔鍾意食榴槤,都有好多其他好食的。今次我就差不多試哂全大部分野食,來個總結。沙律選項多,新鮮。飲品有3款,都不錯。刺身帶子非常新鮮,生蝦甜夠大隻,仲有彈牙的北寄貝。海鮮區,龍蝦蟹鉗都不錯,但長腳蟹是最高質,因為清甜唔會死咸,肉質鮮甜。熟食區最多人取的是螺頭燉湯,雖然自助餐好多野食,但呢個燉湯我都拎左兩次,因為真係好足料又好飲。蟹粥一定要試,估唔倒咁濃咁甜!!喇沙我覺得味道一般。鍾意食魚的一定要試龍躉,蒸得剛剛好,每次一出都好多人拎。最後當然要介紹甜品,試了7/8款榴槤甜品,都幾好食,至愛榴槤奶凍,好滑好香。記得拎它們自家製的榴槤醬,可以來沾甜品食。其實唔食榴槤的朋友唔洗擔心,因為仲有好多其他口味的甜品/雪糕,而且自助餐唔覺有榴槤味。綠茶奶凍都好食,仲有Godiva 雪糕任食,女士至愛。終於明白點解The Market 可以多年拎倒最佳自助餐獎,想食的朋友記得早d上網book, 我也早了個半月先訂倒想要的日子。
  • 貓山王榴槤雪糕
  • 蟹粥