The Market

小編和友人在平日晚上去一嚐The Market的自助晚餐, 有事先預約, 6點半開始。小編6點20分已經到達, 已經有一條長龍正等候入座, 認真旺場, 不預約的話估計是無緣吃到。餐廳也非常準時地6點半就開始招呼客人入座。內部裝潢很美, 樓底高, 給人豪華的感覺, 餐桌之間也有適當的距離, 出入拿食物也很方便。自助區比想像中小。首先是冷盤區, 有一盤盤已切好、擺放整齊的生果, 也有沒切的奇異果和柑, 同時也有cold cut、沙律, 當中比較特別的是鮮果龍蝦沙律, 相信是因為餐廳以龍蝦為主題而設的一道冷盤。然後是海鮮區, 要注意的是沒有生蠔, 生蠔愛好者可能要失望了。但有開邊龍蝦、長腳蟹和海蝦, 旁邊還有醬汁和檸檬供客人選用, 海鮮的Refill速度很快, 這點值得一讚。值得一提的是龍蝦很新鮮, 有很多膏, 肉質爽口, 不會有一種死實的口感, 可以encore。熱食方面選擇較少, 有蝦多士、比目魚、咖哩、蟹肉佐西蘭花、燒鴨胸、燒羊肉、意粉和焗薯, 沒有什麼主題, 有種集各家之大成的感覺, 質素正常。值得一讚的是食物的保溫適宜, 把食物拿回座位也是溫熱的。Meat station有Arge

Meat station有Argentine Beef Prime Rib和羊架, Prime Rib的油脂分佈平均, 外層燒得香脆, 內裡是5成左右的熟度 (主要看位置), 沒有驚艷的感覺, 但可以一吃。羊架就頗為肥美, 很有羊味、但過於油膩小編不太喜歡。

湯方面有西湯 (龍蝦忌廉湯) 和中式燉湯 (椰子燉雞)。燉湯有驚喜, 清澈甘甜, 吸引了椰子的精華, 很好喝。

甜品方面就是榴槤的主場。先有一大盤榴槤蓉, 再有榴槤芝士蛋糕、榴槤糯米糍…等等以榴槤製成的甜品。由於小編不吃榴槤, 變相覺得甜品的選擇很少, 只要多吃幾杯Godiva雪糕補補數。Godiva雪糕以自助形式供應, 有70%黑朱古力和白朱古力口味可供選擇, 還有雪糕筒提供, 誠意一流, 可是雪糕比較快溶化, 要快點吃。
總括而言, The Market的食物選擇較少, 但很好地配襯了主題 - 龍蝦和榴槤, 如果兩者都喜歡, 那麼The Market 就物超所值。但如果像小編一樣兩者只取其一, 或者甚至兩者都不好的話, 千萬不要來吃自助餐, 你的選擇會變得很少。
2024-02-29
2024-04-10 615 views
平日晚餐 經第三方訂有優惠,約$850/人 一句講哂:用料普通,定價過貴最多值$400,再多都係浪費,諗唔明點解全場爆滿最好係椰子雞湯同法式海鮮湯海鮮冷盤一般,冇生蠔,有小龍蝦,凍蝦,蟹腳,青口。刺身三文魚鮮甜,赤身唔香。中菜大部份係兩餸飯質素,有韓式牛仔骨(冇肉味),蒸扇貝(唔錯),鼓油王中蝦(梅梅地唔新鮮),炒龍蝦(肉比較梅)等。蟹粥正路。鴨肝多士算比較好,夠甘香。冇燒味部,當日泰式豬手師傅都冇返工。海南雞飯係西九foodcourt質素,唔係難食,但冇特別。燒牛肉少少驚喜,有牛味,唔嚡口。羊架冇羊味。另有泰式鳳爪/冬蔭公湯,望落麻麻,冇試到。甜品係Godiva朱古力同三款嘅haagendazs杯裝雪糕。當日做緊榴蓮甜品,唔啱嘅話就冇乜選擇。飲品得四款,比較少。當日冇一款係我食完有意欲返轉頭再食多次。如果冇半價優惠,絕對唔建議大家嚟食。
平日晚餐
經第三方訂有優惠,約$850/人
一句講哂:用料普通,定價過貴
最多值$400,再多都係浪費,諗唔明點解全場爆滿

最好係椰子雞湯同法式海鮮湯

海鮮冷盤一般,冇生蠔,有小龍蝦,凍蝦,蟹腳,青口。
刺身三文魚鮮甜,赤身唔香。
鴨肝多士算比較好,夠甘香。
燒牛肉少少驚喜,有牛味,唔嚡口。羊架冇羊味。
另有泰式鳳爪/冬蔭公湯,望落麻麻,冇試到。
飲品得四款,比較少。
當日冇一款係我食完有意欲返轉頭再食多次。

如果冇半價優惠,絕對唔建議大家嚟食。
2024-03-25
Dining Offer
Group-buy
2024-04-02 891 views
非常失望地吃了一餐復活節Brunch。本來以為$738一位的自助早午餐會在復活節期間增添一些有節日主題的食物,怎料當天提供的食物比平日中午自助餐還少而且十分難食。首先熱盤提供的蝦好霉、冬陰功湯和龍蝦粥冇味亦冇料、慢煮羊架有很強烈的羊臊味、熱盤種類極少!至於冷盤,龍蝦鉗和木瓜沙律好像食鹽一樣咁鹹,西瓜好像在雪櫃放了很長時間,沒有爽口感覺,甜品如榴連糯米糍在當日亦比平日甜。除此之外,這天沒有坐滿人,但坐位編排極之擠迫,好像茶餐廳一樣,這個價錢可以在其他酒店享受更高質的自助餐和更好的環境,所以假期唔會再去The Market 食自助餐了,無論是食物質素、服務和環境,都完全不值這個價錢。
2024-03-31
$800 (Lunch)
2024-04-02 762 views
Hotel Icon 既自助餐不嬲都好出名,尤其是喜愛榴槤既朋友,因為佢地會出好多唔同既榴槤甜品,其他地方真係好少見。今日係復活節假期,Brunch每位$738+1。11:45-14:30因為我自己就唔食榴槤既,朋友就話榴槤蓉冇以前咁出色,味道淡左。另外我就主要食凍海鮮,長腳蟹大條又甜,唔會好咸,不過就隻隻唔同,都有食到d偏咸同口感冇咁好既,不過多數都好食新鮮既👍👍👍其他熟食就冇樣樣試,因為對我黎講都唔算好吸引🫠整體黎講呢個價錢都偏貴少少,比較岩鐘意食榴槤既人多d🤗🤗如果佢地有生蠔就好啦。😩😩😩

其他熟食就冇樣樣試,因為對我黎講都唔算好吸引🫠
Hotel icon the market 出名自助餐,性價比高,鍾意食榴槤嘅朋友,千祈唔好錯過!今次我就同朋友食早午自助餐,11:45去到2:30,時間充裕,包你食到捧住個肚走都得。食物非常豐富,有沙律前菜冷盤,芝士種類多好多。飲品選擇都好多,4種果汁,咖啡,奶或茶。我哋星期六去包氣泡酒,而且係任飲。魚生海鮮區種類基本都有,食得出好新鮮。二月主題係龍蝦。分別熱食同埋冷盤都提供左唔同烹調方法整嘅龍蝦,照顧不同喜好嘅客人。呢度嘅自助餐出名東南亞嘢食,我都有食佢嘅喇沙同埋咖喱,味道濃郁,非常之嘢味😝😋👍🏻甜品當然唔少得任食好多種類嘅榴槤甜品啦!最後食埋佢個生果,佢呢度有個人蔘果相對上喺市場上比較少見都幾好食。我哋嗰日慶祝生日,預早同佢哋講有送蛋糕。整體而言,味道價錢整體上物超所值,有機會會再返嚟食!記得如果係理工校友的話,出示校友會或者理工嘅信用卡有優惠

我哋嗰日慶祝生日,預早同佢哋講有送蛋糕。

2024-02-24
$600 (Lunch)
Celebration
  • 榴槤奶凍
  • 長腳蟹
  • 龍蝦
2024-03-09 1785 views
朋友生日,想食tea, 見到有個火焰盬焗海鮮下午茶,所以online booked and paid $300 deposit.因為星期六,所以再送一杯French sparkling,服務人員很好services👍個餐有四道菜(1)頭盤:芒果帶子(正常);(2)酥皮農蝦湯(好味);(3)主菜😰出事.. 超級難食…火焰盬焗海鮮拼盤:包住d 海鮮,上面有-層盬,跟住點火,then 剪開,食入面海鮮。d 海鮮完全冇味,又乾又柴皮😑好耐冇食過咁難食🥲;(4)甜品bar : (正常)有很多榴槤甜品,有d 榴槤肉及榴槤雪糕,朋友喜歡榴槤,說很好味。甜品唔算太多款,但不太甜,好食。有Godiva 雪糕及HD 雪糕。最後包-杯咖啡or 茶這個tea 3-5pm的價錢唔平(3位,每人平均$440)個主菜完全唔掂🥲其它食物及服務,都ok ga 🥹其實唔好再賣呢個主菜la ~
2024-02-22 2257 views
The Market @Hotel Icon🦞野生龍蝦自助餐饗宴$999/位:用上印度洋珍貴既石龍蝦,由冷盤至熱葷都有多款龍蝦先食左冰鎮龍蝦、鮮果龍蝦沙律、芒果龍蝦沙律及龍蝦薯仔沙律🥗,龍蝦好鮮甜彈牙,又爆膏,好正😘再試蔥/蒜蓉炒龍蝦、新加坡黑胡椒炒龍蝦、泰式辣椒龍蝦&印度咖喱龍蝦。除此之外仲有海鮮龍蝦粥,以鮮甜龍蝦為主要材料,配搭濃郁軟綿的粥底,非常好味🥰龍蝦湯:非常香濃,有龍蝦肉,飲落個胃好舒服😍🦐🐙日式刺身勁新鮮又肥美,星最鍾意帶子,厚肉又甜,蝦亦鮮甜。仲有成碗三文魚子&蟹子任拎,一大口一大口甘食,極邪惡好滿足💜🍣本身自助餐極少食壽司太肚,但見到師傅即場炙燒超長蟹柳,點都要試下,蟹柳係真蟹肉,鮮甜啖啖肉🤩仲有其他好多款美食:🫓鵝肝多士:鵝肝勁肥美,外層煎至微脆,超好味🥩阿根庭烤牛腓排: 賣相一般, 食落超嫩,原來牛腓排係牛肋骨之間既,呢部分活動少,肌肉纖維細,屬於牛身上最好既部位之一🧀白汁芝士燒帶子&蒜蓉燒帶子: 帶子好大粒,白汁芝士燒香口d燉湯: 有椰子湯,好足料又甜又清潤!巴東牛肉:好嫩好惹味🍤黃金蝦: 隻隻黃金包住,咸香帶脆,可以連殼食🍜喇沙: 雖然係飽肚但都想試,喇沙湯
The Market @Hotel Icon

龍蝦湯:非常香濃,有龍蝦肉,飲落個胃好舒服😍

仲有其他好多款美食:

🫓鵝肝多士:鵝肝勁肥美,外層煎至微脆,超好味
燉湯: 有椰子湯,好足料又甜又清潤!
巴東牛肉:好嫩好惹味
🍤黃金蝦: 隻隻黃金包住,咸香帶脆,可以連殼食
🍜喇沙: 雖然係飽肚但都想試,喇沙湯好好味有椰香, 蝦係彈牙既
比目魚&龍躉仔: 兩款魚都好滑

冰凍海鮮: 只食左龍蝦,其他如蟹腳、小龍蝦、青口等都冇食、咖哩角、鳳尾蝦春卷、印度薄脆餅咖哩雞、撈起就一般般
海南雞飯: 冇食啦, 雖然見好靚
印度咖喱: 好多款式, 又有薄脆同埋黃飯, 但係可能拎耐左唔脆唔好食
🍨🍰🍩甜品係呢個buffet 既另一重點🍨🍫
現場有GODIVA雪糕任斟,70%朱古力好香濃,食左轉好回本

仲有榴槤蓉同埋多款榴槤甜品如迷你D24榴槤芝士撻、自家製榴槤雪糕、榴槤斑蘭菠蘿包.... 榴槤之友好開心同好滿意
2024-02-19 1545 views
年初五來試佢哋的自助晚餐, 經佢哋酒店訂座, 沒有經openrice訂座及享有特別優惠, 由於當日是情人節, 所以需要全數支付才可留位, 去到真係見大部份都係情侶, 今次主題是是野生龍蝦和榴槤甜品, 一人一杯氣泡酒, 不過侍應也不時加添服務一流👍👍先飲個花膠鮑魚燉湯, 雖然味道唔係好濃, 但起碼夠熱辣辣👍之後去拿熱食, 有炒龍蝦尾, 避風塘炒蟹, 蟹肉煮什菜, 燒雞, 燒豬, 白汁意粉, 西式炒什菜, 比目魚, 蒸魚, 巴東牛肉, 黑椒牛仔骨, 各式咖喱, 炒飯, 蒜蓉蒸扇貝, 芝士焗扇貝, 除左牛每樣拿一点試試, 亦有試鵝肝多士, 好香不油膩😋, 二款扇貝都好好食👍, 西式炒什菜的脆肉瓜茄子青椒都好好味😋咖喱羊肉配酥餅好野味😘, 試左少少沙律都唔錯😋亦試左蟹粥同喇沙💓亦試左油甘魚同帶子刺身切得厚好新鮮😋肥仔師父比好多我都食唔晒, 飲左少少竹蔗茅根甜左少少, 再食少少甜品和G字頭軟雪糕味道也唔錯💓, 榴槤甜品興趣不大無試, 價錢雖然貴左d, 不過都物有所值, 凍龍蝦, 蝦同蜆加泰式醬都好好味💓👍, 可能係差生蠔😅, 侍應的服務態度同收野速度認真一流也抵讚🥰😍 好似係香港都好少遇到🤔大家未食過可以一試🤩

2024-02-14
  • 鵝肝
2024-02-19 1244 views
Hotel icon 的自助晚餐,一向都是十分出色的,他們的海鮮尤其新鮮,但可惜的是沒有提供生蠔,對生蠔愛好者來說就相對打了些折扣。冷盤亦是我的心頭好,款式應有盡有。而其他的熱食,種類繁多,味道也非常不錯。特別多味以龍蝦為主題的菜式,看廚師們的心思和對要滿足食客的態度。最後到了甜品,榴連是他們的主題,我本身不太感興趣,但見到其他食客都吃得津津有味,可見誠意,亦是對榴連愛好者的一種吸引力。

冷盤亦是我的心頭好,款式應有盡有。

2024-02-13 1175 views
我聖誕去了維港匯The Market 自助晚餐,讓我印象深刻的是他們的榴槤美食。如果你是一位榴槤愛好者,絕不能錯過這裡的榴槤雪糕和榴槤肉。首先,榴槤雪糕是這裡的一大亮點。它的味道濃郁、香甜,完美捕捉到榴槤的風味。每一勺都能感受到榴槤的濃郁滋味,在口中瞬間融化。它的質地非常綿密,口感柔滑,給人一種極致的享受。如果你是榴槤迷,這款榴槤雪糕絕對會讓你愛不釋手。其次,榴槤肉也非常美味。這裡的榴槤肉鮮嫩多汁,帶著濃郁的榴槤香氣。每一口都能感受到榴槤肉的鮮甜和口感。它的質地柔軟,肉質細嫩,讓人欲罷不能。如果你喜歡榴槤的味道,這裡的榴槤肉絕對會讓你舌尖上的味蕾狂歡。此外,維港匯The Market的環境非常好,餐廳的裝潢簡潔時尚,營造出舒適的用餐氛圍。這裡的食物也非常新鮮,每一道菜都令人驚艷。他們注重食材的品質,保證提供最新鮮、最美味的菜品給客人。整體來說,這裡的用餐體驗非常出色,讓人愉悅。總的來說,維港匯The Market自助晚餐是一個榴槤愛好者的天堂。榴槤雪糕和榴槤肉的美味令人難以抗拒,而且這裡的環境和食物質量也非常出色。如果你喜歡榴槤,我強烈推薦你來這裡品嚐,你一定會愛上這裡的美食。

總的來說
自助餐
自助餐
2024-01-31 1411 views
近期最後一間就係hotel icon既the marketthe market其實食過一次早餐就已經可以知道佢地夜晚一定係吹大左架啦不過呢間酒店對我地黎講都幾大意義所以覺得都係需要黎一次食下正餐咁the market就不嬲都係得poly舊生先有折今次係因為九號風球果日klook出左個800減100既優惠上到去klook仲見到竟然本身係有做the market9折減左優惠就係758蚊一位大約等於正價858蚊既78折左右不過就要兩個人分開買先抵玩越多人既話就越煩呢個自助餐係由六點半食到十點三個半鐘門口都擺左主廚塊紙牌係度一開始就話你知呢度永遠都係榴槤餐廳the market因為有落地玻璃對住中庭所以空間感都唔錯其實呢度都可以包場搞婚宴中庭仲可以用黎註冊用不過包場要百幾二百人我就唔諗住請太多人所以係地下搞就算今次坐二人梳化位張檯都OK大有簡單擺盤不過同格離檯距離都幾窄肥少少出入都有d困難the market自助區就分得好鮮明同座位完全係兩個區唔會係入地身後面拎野食甜品亦都唔會同前菜混埋一齊仲有獨立雪櫃去擺備用甜品一入門口就見到近中庭玻璃長檯擺左生果沙律芝士cold cut前菜基上同早餐擺位無
近期最後一間就係hotel icon既the market

羊架
印度食物
鵝肝同蟹粥
咁所以拎左呢碟野真係唔錯
日式芝士燒帶子, 香煎鵝肝, 泰式豬頸肉, 泰式魚餅, 香煎蟹肉包, 意式蕃茄炒加勒比海野生龍蝦
除左龍蝦
不過其他好似鵝肝帶子都好高質
真係入口即化
呢d我全部都會encore
牛扒都唔太差
印式香飯, 印度烤雞, ARGENTINE BEEF PRIME RIBS
蟹粥入面得D幼腳
砂窩鮮味蟹味
純特色野

另外個開放式廚房仲有生滾粥同喇沙
最尾最尾原來仲有中式燉湯花雕蟹鉗
同埋軟殼蝦
蟹鉗真係得呢度先有
星洲喇沙, 花雕蒸百花蟹鉗
就好似上次去海景嘉福有蟹蓋咁
得少量客好似我咁先會再行過去
蛋糕全部獨立細細件
就係為左硬塞d榴槤入面
所以基本上係得白色果三杯先係無毒可以食用既甜品
榴槤奶凍, 綠茶奶凍, 百利酣酒奶凍, 士多啤梨奶凍, 榴槤焦糖布甸, 紅毛丹蒟蒻, 烏龍茶啫喱
有綠茶奶凍

• 泰式魚餅
  • 香煎蟹肉包
  • 意式蕃茄炒加勒比海野生龍蝦
2024-01-30 1242 views
食過其他酒店buffet後 都係覺得HOTEL ICON 既好食啲😋 食物種類繁多 另外佢有勁多榴連甜品🍮🥰🥰好岩榴連控🤤🤤見到甘多美食真係心情大靚😝😝適逢聖誕🎄 仲有應節既火雞🦃特別推介即煎鵝肝多士!外脆內軟勁好食🤤清酒🍶煮大蜆亦十分出色 size係平時既幾倍 勁鮮甜飽滿 encore左幾次!😍😍其他熟食都好吾錯 甜品類係The market既強項😏😏記得留肚食🌟薑汁撞奶好滑溜同埋勁重薑味 大愛😍😍款款奶凍都好滑吾太甜👍🏻仲有D24榴連䈶配榴連雪糕🍦😝😝飽到GODIVA雪糕都食吾落了🤢🥲
見到甘多美食真係心情大靚😝😝適逢聖誕🎄 仲有應節既火雞🦃

特別推介即煎鵝肝多士!外脆內軟勁好食🤤

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 甜品
  • 貓山王榴槤雪糕
2024-01-25 1197 views
榴槤 + 龍蝦🦞dinner buffet ❤️終於有機會嚟Hotel Icon食榴槤buffet, 今期仲加埋我好鐘意嘅龍蝦🦞 主題😍 (唔係波士頓) 請睇相, 佢哋嘅熱煮龍蝦🦞, 加加埋埋我都應該食咗3-4隻😁 連個龍蝦🦞頭啲膏都唔放過🤣(好甜) , 另外超驚喜嘅係有似蝴蝶蚌嘅(澳洲珍珠蜆) 即係唔係街市隨便買到嘅蜆, 清酒牛油煮得好好食呀🤣 我食咗有1斤 😋😋😋 抺下嘴先😁 服務方面: 服務員好有禮貌, 好友善, 又快手, 感覺非常好! 刺生區姐姐好搞笑, 我問:可唔可以要5隻甜蝦刺生姐姐:無上限架我話:要多兩粒帶子刺生姐姐🤣: 兩粒夠喇?我話:要一片吞拿魚刺生姐姐:得一啖咋喎🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣嚟呢度真係食得開心又玩得開心 🥳
榴槤 + 龍蝦🦞dinner buffet ❤️
終於有機會嚟Hotel Icon食榴槤buffet
) , 另外超驚喜嘅係有似蝴蝶蚌嘅(澳洲珍珠蜆

刺生姐姐
:無上限架
我話:要多兩粒帶子
刺生姐姐🤣: 兩粒夠喇?
我話:要一片吞拿魚
  • 椰子雪耳燉雞湯
  • Seafood
  • 鵝肝
2023-12-26 2858 views
之前一直都好想試試呢間既buffet,但一直都好難book,點知12月頭打黎book聖誕buffet,都比我book到。以為呢間成日都book唔到,一定好好食啦!但可惜食物比想像中差!冷盤有長腳蟹,龍蝦,小龍蝦,龍蝦鉗,青口,冷盤同其他酒店一樣,不過不失啦!海鮮濃湯:本人覺得不太好飲蟲草鮑魚湯:好好味,好濃郁😋薑汁撞奶:太重薑味,好難食🤮炸榴槤:外層太油膩,食到打冷震!🤮鵝肝醬多士:好好味,不太肥膩👍🏻Godiva:有白朱古力同黑朱古力味,兩款都好好味!😋蛇羹:蛇王X,足料過佢好多!👎🏻飲品有好多款選擇:西柚汁,竹蔗茅根,橙汁,檸茶檸水,熱朱古力,咖啡等等......

海鮮濃湯:本人覺得不太好飲

蟲草鮑魚湯:好好味,好濃郁😋

薑汁撞奶:太重薑味,好難食🤮

炸榴槤:外層太油膩,食到打冷震!🤮

鵝肝醬多士:好好味,不太肥膩👍🏻

Godiva:有白朱古力同黑朱古力味,兩款都好好味!😋

蛇羹:蛇王X,足料過佢好多!👎🏻

2023-12-25
Celebration
Christmas
  • 燉湯
2023-12-22 2202 views
臨近聖誕又嚟到The Market食brunch buffet, 食物嘅質素一如以往都係咁高質好食,食物種類好多選擇,聖誕節仲有火雞,煙火雞胸。今次仲有野生龍蝦添!大廚即煮熱,有兩款口味揀,呢個真係要不停encore 呀!刺身區有大大粒帶子非常鮮甜同埋有魚子任食🤩godiva朱古力軟雪糕任食,有三份二係榴槤甜品,但係唔係榴槤味嘅就得返幾款,唔食榴槤就等於冇乜甜品食🥺🥺比起兩年前少咗選擇,上次仲有生蠔食,今次無喇🥹