2017-03-10 1058 views
今日落到中環做嘢,同事建議不如一齊食蕃茄湯大排檔,之唔係講緊美輪街嘅勝香園。是日都不過係十二點,就已經見到有人潮,好彩行快兩步,所以都唔係等咗好耐就有得入座。唔使睇餐牌都知道要食乜,姐姐亦都好快手幫我地落單,一碗蕃茄火腿通粉加檸檬蜜糖脆豬!提醒返大家,記得一次過落單啊,因為呢間鋪頭不設加單,就算你有錢都無得食啊!如是者,等咗大概十分鐘,通粉就到喇!番茄嘅味道真係好濃郁,聞到都已經垂涎三尺。不一匙,通粉嘅份量比較少,反之蕃茄湯就多到瀉。雖然係咁,但預你食埋個湯底,其實都幾滯㗎。又過多五分鐘左右個脆豬到喇!新鮮熱辣食,果然好脆口,而且每一口都食到檸檬同蜜糖味,酸酸甜甜真係好帶動食慾!我地一人半個真係好唔夠喉啊!總結一下,勝香園嘅蕃茄湯底真係無得輸,十分足料!每一啖都食到茄蓉,夾埋通粉食都咪話唔飽肚。脆豬都一樣,熱同脆,而且味道豐富,一碟有兩大隻,相當抵食!值得一試。有機會下次再試下蕃茄麵,另外咖央多士都係極為期待。

蕃茄火腿通粉
牛油檸檬汁蜜糖脆脆

有機會下次再試下蕃茄麵,另外咖央多士都係極為期待。
2017-02-22
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
蕃茄火腿通粉
牛油檸檬汁蜜糖脆脆