2018-12-15 794 views
朋友係外國番黎,一直念念不排以前讀書時期食到的法式三文治。前排見到FB介紹呢間添記法式三文治就話一定要去試! 添記法式三文治位於佐敦渡船角,有小小偏僻,係柯士甸站或者九龍站行過去大約10-15分鐘。鋪面都幾細同唔起眼,要小心D留意先唔會MISS左。同老闆ORDER完就企埋一邊等,因為所有法包同蒜蓉包都係ORDER完再入爐翻焗的。原本一入到去只係有幾個人食緊,點知係我地等緊的時候就好多人黎買,企滿晒成間鋪😱,睇黎佢真係幾受歡迎!等左5分鐘左右就有得食,我地叫左一個大法包同一個蒜蓉包。一拎到即刻比滿滿的蒜蓉味吸引住,相都唔記得左影就已經食晒。🤤🤤🤤佢係係一片法包上面鋪上滿滿的蒜蓉然後再焗,外脆內軟,非常好味,喜歡蒜蓉的朋友一定要試!👍🏼👍🏼👍🏼之後就係期待已久的法式三文治喇! ORDER時可以同老闆講要一開幾,我地兩個人食就一開二啦! 一拎上手就見到D餡料滿到就黎滯出黎,一啖咬落去首先食到外脆內軟的法包,然後再食到入面的醃蘿蔔、嚼肉、扎肉、五香腩肉等等。嚼肉同五香腩肉的咸味剛剛好比醃蘿蔔微酸中和番,味道配合剛剛好,食完仲覺得意猶未盡,差D想叫多一份黎食啊! 🤤🤤🤤🤤🤤我真係好好奇究竟點解老
朋友係外國番黎,一直念念不排以前讀書時期食到的法式三文治。

法式三文治

我真係好好奇究竟點解老闆可以整到個法包表層非常脆口,而包心又極之鬆軟。🤔🤔因為屋企間唔中都會買法包食,但係翻熱完個皮會變到好硬🙈🙈,下次去真係要請教一下老闆先得喇!

不過呢度價錢唔算平,但係真係好好食,而且係香港都好難搵到做法式三文治的地方,所以就算地點唔係太就腳,都可以黎試一試。👍🏼👍🏼👍🏼
法式三文治