今日活動結束之後同朋友行返出大街諗住搭車返屋企既時候,我地見到呢間“Tartes & Pops”身為正宗小甜魔既我,之前見到其他人出post同雜誌介紹既時候都好想試,不過 一直都“的”唔起心肝搵人陪我走入嚟上環食撻今日同埋同事一齊見到啵,咁就當然要拉佢入黎陪我啦店内 牆身張貼滿雜誌嘅報導、CD cover同歌手嘅簽名,難怪要店名上有“Pop”啦,相信店主係一個音樂迷呀當中有九款不同味道既法式撻,每款都外觀精緻,好難揀呀好彩有型仔店主為我地介紹每款撻既特色同味道,原來佢地除左抹茶撻用上日本進口既抹茶粉外,其餘既食材全部都係用返法國既原料架難得黎到,我地就一口氣揀左三款大家都想試既口味一齊share黎食 揀好之後我地就坐係店內既高椅上面,型仔店主好快就為我地奉上用“黑膠碟”盛載住既三小撻果然係貫徹佢哋pop music嘅主題呀店主知道我地想share黎食,所以等我地影完相之後仲好主動咁幫我地將甜撻一分為二,更細心問我地需唔需要熱茶原來大廚希望我地用正宗既食法品嘗佢地既出品,所以無提供任何匙羹或者叉俾食客!因為正宗既食法係要用手拎起再一口咬到底,用左匙羹或者叉會好容易破壞到佢地既外觀,亦未必

今日同埋同事一齊見到啵,咁就當然要拉佢入黎陪我啦

當中有九款不同味道既法式撻,每款都外觀精緻,好難揀呀

果然係貫徹佢哋pop music嘅主題呀

原來大廚希望我地用正宗既食法品嘗佢地既出品,所以無提供任何匙羹或者叉俾食客!因為正宗既食法係要用手拎起再一口咬到底,用左匙羹或者叉會好容易破壞到佢地既外觀,亦未必可以一口品嚐到撻既層次感

我地先食相對較淡味既“Strawberry Vanilla Tarte ”HKd$45

香脆既crumble撻底上面有香濃幼滑既vailla mouse, 中間同撻面夾住新鮮草莓同jelly~
草莓既酸甜同雲尼拿既濃滑平衡得剛剛好

之後就是型仔店主所推介會比較清新嘅seasonal flavor “Mojito Mocktail Tarte”HKd$50

店主的確無介紹錯,撻底同樣香脆,而青檸同薄荷混合之後,酸度十足,清新無比

撻面既青檸啫喱粒同青檸mouse粒粒更令此撻多加一種層次

食完清新既Mojito Mocktail Tarte清左口腔之後,最後就試埋味道最濃郁同最期待嘅“Sesame Match Tarte”HKd$45

呢款撻係呢度既人氣之選,果然無令我地失望,香醇既抹茶加上濃郁既黑芝麻,估唔到兩者咁合拍
難怪會咁受歡迎啦

既可以食到咁高質素既tarte,又有型男店主親切細心既招待,當然值得用上5分鐘以上既時間黎支持"Tartes & Pop"啦
Type of Meal
Tea