2019-09-22 513 views
係香港 想食好食既切餅真係愈黎愈難搵試過好幾間ig shop/網上蛋糕店漂亮既外表但味道卻比普通更普通朋友推介下 無意中發現呢一間小店可以係上環開實體店 而且評價不俗一於就試下為左確保想食既味道有貨大家最好係網頁上訂定先訂好左就唔怕下午去 無想食既味揀小店其實好易搵 搶眼既橙色招牌係信德中心橋一望就見入到去 店員已經一早包好晒每一個tart 再獨立再包裝 唔怕會撞散收銀旁仲有張綠茶証書 睇黎無揀錯Fresh Lychee tarte 紅紅既外表 好吸引 未食已經覺得juicy紅色果層係濃濃既荔枝味jam 同cream底下有層桃味既cream 餅底亦好鬆 唔會實的的夏天食呢個 真係好fresh Mojito tarte 透透既薄荷葉 靚到唔捨得食薄荷青檸撻 面頭層mousse 圈住 jam 已經覺得好有心機整切開仲有層jelly 餅底超鬆脆食落真係好足青檸同薄荷味每一層都有唔同口感Sesame Matcha tarte 黑芝麻味超濃郁 拍得住芝麻湯丸咁濃抺茶略帶甘味 唔係死甜既抺茶加埋朱古力餅底同脆脆唔怪得係best productLemon Gianduja tarte 個人黎講 雖然
係香港 想食好食既切餅

小小既撻入面藏有幾款食材
不得不讚店主既心機同心意

• 黑芝麻抹茶撻
2019-09-03 707 views
位於上環的Tarts & Prop,是一間主打精緻法式撻的甜品店。兩位店主兼廚師勻是法國人落毅然從法國走到香港開店,是為了講香港人能品嚐到真正的法式味道。店舖分為兩個部份,一邊是售撻區,一邊是廚房,一進店已聞到香濃的牛油香,令人口水直流。由於地方不大,只供應外賣,客人可以到店內選購或上網訂購,大量訂購的話,更會有優惠哦。當天接近黃昏時份才到達,餘下法式撻選擇不多,建議大家預先訂貨唷。店主指約兩至四星期會轉餐牌一次,希望令客人保持新鮮感。黑芝麻抹茶撻 $50皇牌招牌的黑芝麻抹茶撻,果然非常好吃呀! 一大磚四方形的抹茶慕斯,令抹茶控超級興奮呀! 抹茶從日本京都引入,味道濃郁,濃苦有力,但不會太過霸道,成熟的茶香滋味,跟芝麻完美共融。芝麻也是我喜歡的食材,濃香帶餘韻。朱古力餅底,香脆可口,濃而不苦不過甜。這個撻使我一吃愛上,真想安哥一個呀!薄荷青檸撻 $50令人驚喜的法式撻,又怎會只有一個呢? 用Mojito慨念製成的甜撻,香甜中帶有清新的感覺,使人一試難忘。以薄荷和青檸慕斯,青檸醬和Mojito啫喱組成,是愛吃Mocktail之人首選。三重荔枝撻 $45店員推介的三重荔枝撻,荔枝味道超級濃

,令人口水直流。

黑芝麻抹茶撻 $50

薄荷青檸撻 $50

三重荔枝撻 $45

店員推介的三重荔枝撻,荔枝味道超級濃呀。以荔枝覆盆子啫喱,荔枝和桃忌廉,新鮮荔枝肉組成,味道頗酸,清醒味蕾唷。

法式咖啡忌廉布丁撻 $45

說起法式甜品,法式焦糖布丁是大熱甜品吧。平平無奇的甜撻,有著令人驚訝的美味。焦糖布丁忌廉跟烘焙咖啡,合乎預期的相襯,布丁忌廉包著杏仁海綿蛋糕,質感幼滑軟綿,濃郁牛油香的餅底,脆香不膩,很好吃呢!
2019-08-31
TakeAway
早前同事辭職,last day 派散水餅是指定動作,原以為又是大型西餅店的糕點,想不到他竟然到了上環,給我們買了精緻又美味的甜品撻(果然是好兄弟)。我偷偷把包裝上的店舖名字記下,隔日放工就來到撻店,買了4款mini tarte 回家。Tartes & Pop主打法式撻,店內的甜品撻賣相精緻,口味方便亦見心思,不會像坊間的單一口味,墨守成規,過於單調。Coffee Creme Brulee Tarte一直愛吃Creme Brulee,所以點了咖啡味的來試試,撻皮入口酥脆,帶有淡淡牛油香,上層焦糖不是脆片,而是焦糖漿,能中和咖啡的微苦澀味,入口時忌廉布丁超級香滑,甜度適中,咖啡味道與蛋香味融為一體,推介。Sesame Matcha Tarte這款綠茶撻同樣值得推介,因為綠茶味道非常濃醇,而撻上更灑上了一層綠茶粉,令茶香味更突出,入口除了有綠茶味,更有重重的芝麻香,誰也搶不了誰的風頭,綠茶控不能錯過。Orange Earl Grey Tarte 香橙伯爵茶撻是姪囝的至愛,無他,就是因為撻面放了味道香甜的橙肉,而Earl Grey 慕絲層口感滑捊捊,帶有獨特的清新芳香,不消一分鐘,姪囝就整個k

Coffee Creme Brulee Tarte

Sesame Matcha Tarte

Orange Earl Grey Tarte
香橙伯爵茶撻是姪囝的至愛,無他,就是因為撻面放了味道香甜的橙肉,而Earl Grey 慕絲層口感滑捊捊,帶有獨特的清新芳香,不消一分鐘,姪囝就整個ko了。

Fresh Lychee tarte
三重荔枝撻相信是四款甜品撻中最清新的一款,皆因入裏加了荔枝忌廉、紅莓荔枝果醬及香桃忌廉,而餅師為了中和果酸味,特意加了白朱古力在其中,令味道變得酸酸甜甜,吃後不會感到膩滯。
2019-08-09
Dinner
2019-08-11 437 views
在西港城側邊的摩利臣街,發現有一家專賣甜品撻的小店,裝修很繽紛,被它吸引了進去看看。像一般的西餅店一樣,在凍櫃內放滿了各式撻,大部份是$45一件,不過每天供應量有限,每款售完即止,所以最好預訂。決定買四件試試,炎炎夏日,吃些甜品可以消暑。每件撻都有獨立包裝,四件剛好放進一個大盒子,確保可以安全運送到家。包裝真的很精美,小盒子很可愛呢!而且附上一張小卡,對照每個盒子上的號碼,就知道那盒子裡是什麼撻了,很有心思。三重荔枝撻,賣相非常漂亮。果肉超新鮮,爽口又鮮甜。擺成三片花瓣形,中間加了金箔,很有奢華感覺。面層鋪了覆盤子醬,微微酸,中間原來是 雲呢拿忌廉,充滿香甜味。還有鬆脆的撻底,與荔枝清甜多汁的味道一起吃,真的是消暑良品。法式咖啡忌廉布丁撻,原來面層的焦糖仍然在流動,吃時要小心會滴下來。除了撻底的爽脆感覺,還有微微的咖啡味,雖然不是太濃,已吃得滿口咖啡香。 焦糖魚與中間的忌廉混和著吃,口感非常滑溜,很享受啊!覆盆子巧克力撻, 底層朱古力鬆脆撻底,配中間朱古力醬, 面層有一行覆盆子醬,不需多,用來平衡朱古力濃味就夠。本來以為會比較容易吃膩,但因為有覆盆子醬的酸酸甜甜味道,吃完完全不會覺得飽

覆盆子巧克力撻, 底層朱古力鬆脆撻底,配中間朱古力醬, 面層有一行覆盆子醬,不需多,用來平衡朱古力濃味就夠。本來以為會比較容易吃膩,但因為有覆盆子醬的酸酸甜甜味道,吃完完全不會覺得飽滯。朱古力味香而不苦澀,兩片朱古力薄脆增加口感,是很有心思的朱古力撻哦。

檸檬榛子朱古力撻,飾面有三粒榛子朱古力,有榛子味而不會太濃,中間 有一堆小小的醬,原來是檸檬皮,與微微酸味的檸檬醬混合著吃,十分清新。底層仍然有香滑的忌廉和鬆脆的撻底,一再讚這裏的撻底做得很不錯,鬆脆又香口而不會油膩。

每個撻都有其獨特之處,而且包裝精美,除了甜品控會試,還可以用作散水餅,或者派對用途,美觀而且美味,這種心思小店,值得去發挖呢!
2019-08-10
$90 (Tea)
我們都是這樣長大的我時常佩服有勇氣創業。。。尤其是開食店的朋友,除了因為我「為食亅外,其實同時希望可以多支持香港的小店老闆。。。無論是尚在努力當中、還是做得成功的創業家!!就好像今日來到的這家店,它做的蛋糕很有心思,口味獨一無二,雖然款式選擇不算多,但它的蛋糕不只獨沽一味「甜亅,而是跟你和我的人生一樣。。。百味紛陳! 雖然我覺得它的價錢偏貴,但正所謂「一分錢、一分貨亅,付出的 premium 就當是買店主的創意,和支持心囗有個勇字的老闆維繫它的「諗頭亅和生意吧!當然,能從福福郎囗袋中拿走鈔票的最主要原因,就是因為它的蛋糕好味!!所以工作辛苦的時候,就當是買個「甜頭」獎勵一下自己吧!Coffee Crème Brûlée tarte ③「塵世內。。。 誰無畏懼 、誰無心碎、 誰無唏噓?」咖啡的甘澀味,是在咬了第一口焦糖燉蛋之後, 慢慢從舌尖一點一滴地慢慢滲透出來的,先甜後苦。吃著吃著,這件甜品就是有一種只限飽經歷練的成年人才懂得欣賞的韻味! 一件不是只有甜味的甜品。。。果真有意思!Sesame Matcha tarte ⑨「年年適應、年年老去, 而智慧是沉着面對。」芝麻經烘培後。。。 散
我們都是這樣長大的

Coffee Crème Brûlée tarte ③

「塵世內。。。 誰無畏懼 、誰無心碎、 誰無唏噓?」

一件不是只有甜味的甜品。。。果真有意思!

Sesame Matcha tarte ⑨

「年年適應、年年老去, 而智慧是沉着面對。」

芝麻經烘培後。。。 散發出一陣烤芝麻獨有的果仁香氣。現在再混和了抹茶複雜的茶香, 和酥皮厚實的牛油味, 實在是帶了給福福郎一種 「昇華了亅的三重味覺享受。

這個撻的味道很complex, 我很喜歡店家調教的這種濃重的 「雙層味道亅, 不知道怎麼形容, 就是你也不如親身來試一下。

這件撻是今天四件撻之中,我最喜歡的一件! 值得推介。

Mojito tarte ⑧

「決定我成敗得失。。。心胸裏。亅

撻裏面包含了涼透心的薄荷味,清新怡人的青檸香,吃起來有一陣說不出的freshness。。。但,坦白說,喜歡不喜歡 ,其實只在轉念之間!在有比較之下,我還是較喜歡Sesame Matcha tarte。

雖然。。。這件mojito tarte的味道不像我預期般甜美, 我仍是無悔選了它。。。 Even 我覺得它的牙膏味道不是我杯茶, 但是未試過又怎麼知道呢?

我感激自己今天「替我自己亅選了這樣一件avant garde / 前衛的「不」甜品撻 , 讓我又擴闊了自己的眼光, 更了解自己的喜好和想法!!Thank you Mojito tarte!

Peach & Cream tarte ⑥

「人大了, 難得放肆地笑;才會懂、 煩惱盡量忘掉。亅

拿這個穩陣的蜜桃撻來做壓軸是有原因的 :

假使世界不像你預期,我們身邊仍然有好味道的甜品可以給你充飢和老懷安慰。蜜桃味的甜品,是毫無懸念的自信好味道、 讓人吃完甜入心。

簡單的蜜桃水果味道,就好像母親的關懷一樣,在你需要的時候 ,如清甜的泉水一樣湧入你心, 輕輕安慰你和支持你!

而且,在決定要試這個甜品的時候,我的心很安定,因為知道挑選這樣一件經典口味的果撻,味道一定不會令人失望,肯定不會有「surprise 亅!

。。。🦉

後記:

人生。。。就是有高山低谷,正如近期的Hit歌「我們都是這樣長大的亅唱者所言:「只有少數人能順利走完人生,有些人會在谷底~徘徊,也有人有所成就。。。亅

但,我們都是這樣長大的。。。都是在跌盪中走過人生的不同階段, 奮力前進!所以,我們更要支持小店、支持創意,支持有夢想、愛生活的人!!🙏

。。。🦉

+ ==============================
福福郎希望可以寫一些。。。有自我觀點,並非人云亦云的食評 !!也希望和你分享「戀戰中環亅的苦與樂丶貓頭鷹的人生觀丶美食和「金句亅!

有興趣可以按左上角「福福郎的貓頭鷹頭像亅 。。。閱讀/訂閱我的其他 餐廳介紹文章!
2019-07-10
2 Minutes (TakeAway)
$45 (Tea)
Celebration
Anniversary
  • SesameMatchatarte
  • CoffeeCrèmeBrûléetarte
2019-10-07 9 views
一場嚟開上環信德中心就去西港城 嗰一面行下臨走時見到呢間小店就入去睇下呢間小店位於西港城旁邊對面橙色招牌都幾鬼搶眼入到去見到一個一個精緻的撻我就忍唔住買咗四個返屋企試下首先推介嘅係熱情果榛子撻, 熱情果甜甜酸酸 剛熟的熱情果最好味, 配上榛子醬混合得美的和諧。即叫即整咬落心先好味。之後就要咗個檸檬榛子朱古力撻檸檬味道偏酸的 幸好朱古力中和咗酸味咬落撻底鬆化, 好味醒胃之後就輪到薄荷青檸撻薄荷青檸 清新可口 用嚟high tea就最啱喇最後就黑芝麻抹茶撻 呢度啲抹茶有抹茶認證證書抹茶味 恰當好處 配反黑芝麻剛好甜喎下次來到還會再嚟幫襯
一場嚟開上環信德中心就去西港城 嗰一面行下
臨走時見到呢間小店就入去睇下

呢間小店位於西港城旁邊對面

橙色招牌都幾鬼搶眼

入到去見到一個一個精緻的撻

我就忍唔住買咗四個返屋企試下

即叫即整咬落心先好味。

之後就要咗個檸檬榛子朱古力撻
檸檬味道偏酸的 幸好朱古力中和咗酸味
咬落撻底鬆化, 好味醒胃

之後就輪到薄荷青檸撻

薄荷青檸撻

獨立包裝精緻

獨立包裝精緻

店外橙色招牌好搶眼
早前同事訂法式撻做散水餅大獲好評當日品嚐的朱古力味極濃心癢癢想試埋其他口味上官網手滑咁就訂左一盒一般西式糕點重奶重油以忌廉與蛋糕作主體酥皮類則非常香口但較乾喉而法式撻既精髓在於齊集各種甜品的特色層層疊的藏於小小個子中Fresh Lychee TarteMenu中有數種清爽系的水果撻荔枝輕微糖漬 加上金箔貴氣盡現果肉仍然保持新鮮荔枝果香紅色荔枝啫喱層味道會很化學? 沒有~底下忌廉層奶味輕薄不會蓋過果香吃盡整個甜品也沒有需喝茶的意慾多吃幾個也不膩Passionfruit Hazelnut Tarte試過不少熱情果甜品口味過於濃烈熱情果的酸十分霸道於是人們總喜歡用大量糖掩蓋果酸這個小撻捨棄這個方法選以吉士醬和榛子的nutty flavour調和這款口味層次分明 (共有7層)賜予 酸 甜 香 脆 滑 濃 的味道想起要組合這甜品所花費的功夫就頭痛了最頂有: 榛子粒,焦糖杏仁脆,吉士醬中層: 榛子慕絲,以及薄啫喱保持濕潤底層: 熱情果忌廉,牛油蛋糕外層: 牛油脆撻皮Sesame Matcha Tarte聽說是店方的皇牌款式Cashier旁豎立所採用的宇治抹茶證書毫不吝嗇灑上抹茶粉茶味突出濃而不苦細

早前同事訂法式撻做散水餅大獲好評

Fresh Lychee Tarte

Menu中有數種清爽系的水果撻
荔枝輕微糖漬 加上金箔貴氣盡現
果肉仍然保持新鮮荔枝果香
紅色荔枝啫喱層味道會很化學? 沒有~
底下忌廉層奶味輕薄不會蓋過果香

熱情果的酸十分霸道
於是人們總喜歡用大量糖掩蓋果酸
這個小撻捨棄這個方法
選以吉士醬和榛子的nutty flavour調和

這款口味層次分明 (共有7層)
賜予 酸 甜 香 脆 滑 濃 的味道
想起要組合這甜品所花費的功夫就頭痛了

最頂有: 榛子粒,焦糖杏仁脆,吉士醬
中層: 榛子慕絲,以及薄啫喱保持濕潤
底層: 熱情果忌廉,牛油蛋糕
外層: 牛油脆撻皮

值得一提每個小紙盒上也貼有該款式的號碼
可對應卡片上的號碼了解內裡口味
不要像我們傻傻逐一打開呀

2019-10-06 12 views
又到散水餅時間 咁岩同事就請食tartes&pop先唔講味道 就講包裝已經嬴哂一盒9個 上面有張卡仔講係咩味道每個小盒都有個number 貼紙 指示係咩味道唔洗人一盒盒咁打開今次我食左法式咖啡忌廉布丁撻&士多啤梨忌廉撻咖啡味好濃 面頭上有一層焦糖是脆焦糖片咬下去就食埋軟布丁 再咬到低就是硬身餅底層次感好好 食出不同口感士多啤梨撻 外形設計比咖啡撻好面頭有甜嘅士多啤梨再加士多啤梨果凍一層層 再落是濃味忌廉層 有奶香又滑再咬到底都是脆餅撻底食後 味道仲停留在口中 正最後 點會回收大紙盒並給予優惠卷 $25支持埋環境 是一間有心思的店鋪 要一讚再讚
又到散水餅時間 咁岩同事就請食tartes&pop

支持埋環境 是一間有心思的店鋪
要一讚再讚
法式咖啡忌廉布甸撻
士多啤梨忌廉撻
The shop is sharp and easy to find as the color is very eye-catching.Celebrating my sister’s birthday, I want to choose some special and yummy tarts for her so I give it a try. What’s a big surprise!!!You can choose from these~ the looking seems delicious.Orange Earl Grey tea tart, the taste of Earl Grey tea is strong!! I love it very much😋 It’s fresh~Chocolate with some berries taste tart~ the taste of chocolate will not be very sweet and easy to accept! Suitable to chocolate lovers~黑芝麻Green Te

黑芝麻Green Tea tart~ both tastes are outstanding👍🏻Good try

Coffee and caramel tart~ 😋

2019-10-03 14 views
今日去開上環同西環行街,途經依間叫Tatres and Pop 的法式糕點既餅店。望入去,裝飾好簡約,只有橙同白色做對比,好有風格。而且望到法式撻賣相好精緻,顏色好繽紛,口味款式有十款到,得兩個人食唔到咁多,所以只係買四件外賣,四款撻回家食。外賣的盒好特別,好環保又方便,好方便拎唔會搖晃不定歪哂,好有心思。買左黑芝麻抹茶撻,上面舊綠茶好甘甘地味,個芯芝麻蓉味好濃,但不會太甜,撻也做到剛剛好,好鬆化,口感非常好,本身係綠茶控,呢個鍾意之後仲買左埋香橙伯爵茶撻,上面舊橙好新鮮,但唔會酸,伯爵味係外面餅店一向都地方唔多有賣,好少買到食,所以買左件試,伯爵味香,配撻好味,餅底鬆化有層次。之後食埋士多啤梨忌廉撻,士多啤梨配忌廉好滑,甜甜酸酸味道配出來,的而且士多啤梨味好新鮮,呢個屬清新之選最後食埋檸檬榛子朱古力撻, 檸檬唔係酸反而係有啲微甜, 上面嘅牛奶朱古力好滑, 榛子 餅底 脆脆地,口感很好。朱古力配檸檬,味道都好有特式。綜合以上四款撻,各有特式,味道配搭各有不同風味,個人 最愛綠茶黑芝麻tart同伯爵,夠特別必,買來食下午茶好有閒情feel。今次只食了四款, 下次經過 會嘗试其它口味法式撻

望入去,裝飾好簡約,只有橙同白色做對比,好有風格。

綜合以上四款撻,各有特式,味道配搭各有不同風味,個人 最愛綠茶黑芝麻tart同伯爵,夠特別必,買來食下午茶好有閒情feel。今次只食了四款, 下次經過 會嘗试其它口味法式撻, 味道不錯口感有層次又唔太甜, 同好有特色買嚟同朋友high tea一流
2019-10-03 23 views
呢間甜品店bookmark左好耐呢日喺上環飲完茶就過黎買幾件試下店舖就喺西港城對面,好容易搵一入店已經見到櫃入面有唔同嘅撻可以揀❤️❤️眼下揀左4件法式咖啡忌廉布丁撻☕️𝓒𝓸𝓯𝓯𝓮𝓮 𝓒𝓻𝓮𝓶𝓮 𝓫𝓻û𝓵é𝓮撻皮好脆❗️食落都幾重咖啡味,正推介比鍾意飲咖啡嘅人面頭有微甜嘅焦糖配杏仁味嘅蛋糕底口感好幼滑香橙伯爵茶撻🍊☕️𝓔𝓪𝓻𝓵 𝓖𝓻𝓮𝔂 𝓞𝓻𝓪𝓷𝓰𝓮本身幾鍾意飲伯爵茶,所以揀左呢款撻係用左杏仁餅底,配伯爵茶mousse同橙嘅jam輕輕嘅茶味加橙嘅清新🍃都幾match黑芝麻抹茶撻🍵𝓢𝓮𝓼𝓪𝓶𝓮 𝓜𝓪𝓽𝓬𝓱𝓪呢個特別在於用左京都嘅宇治抹茶粉去做咁特別梗係要試下頂頂抹茶味嘅mousse非常香濃,仲有回甘配微甜嘅黑芝麻味,雙倍滋味🤤覆盆子巧克力撻🍫𝓡𝓪𝓼𝓹𝓫𝓮𝓻𝓻𝔂 𝓒𝓱𝓸𝓬𝓸𝓵𝓪𝓽𝓮呢個就好啱朱古力lover底係可可crumble撻中間就有Dark chocolate面再有紅莓醬點綴甜甜地可中和一下黑朱古力🎁另外好想講下個包裝真係好靚每個撻都獨立用盒裝住,再有大盒裝晒4件撻拎出拎入好方便,送比人又大方得體值得一讚👍🏻
呢間甜品店bookmark左好耐
呢日喺上環飲完茶就過黎買幾件試下

店舖就喺西港城對面,好容易搵
一入店已經見到櫃入面有唔同嘅撻可以揀
❤️❤️眼下揀左4件

法式咖啡忌廉布丁撻☕️
𝓒𝓸𝓯𝓯𝓮𝓮 𝓒𝓻𝓮𝓶𝓮 𝓫𝓻û𝓵é𝓮
撻皮好脆
❗️食落都幾重咖啡味,正
推介比鍾意飲咖啡嘅人
面頭有微甜嘅焦糖配杏仁味嘅蛋糕底
口感好幼滑
法式咖啡忌廉布丁撻

香橙伯爵茶撻🍊☕️
𝓔𝓪𝓻𝓵 𝓖𝓻𝓮𝔂 𝓞𝓻𝓪𝓷𝓰𝓮
本身幾鍾意飲伯爵茶,所以揀左呢款
撻係用左杏仁餅底,配伯爵茶mousse同橙嘅jam
輕輕嘅茶味加橙嘅清新🍃都幾match
香橙伯爵茶撻

黑芝麻抹茶撻🍵
𝓢𝓮𝓼𝓪𝓶𝓮 𝓜𝓪𝓽𝓬𝓱𝓪
呢個特別在於用左京都嘅宇治抹茶粉去做
咁特別梗係要試下

頂頂抹茶味嘅mousse非常香濃,仲有回甘

配微甜嘅黑芝麻味,雙倍滋味🤤

覆盆子巧克力撻🍫
甜甜地可中和一下黑朱古力
覆盆子巧克力撻

🎁另外好想講下個包裝真係好靚
每個撻都獨立用盒裝住,再有大盒裝晒4件撻
拎出拎入好方便,送比人又大方得體

值得一讚👍🏻

Tea
法式咖啡忌廉布丁撻
香橙伯爵茶撻
覆盆子巧克力撻
2019-09-28 35 views
姐姐係識飲識食之人,我細細個就已經教我食正宗的法式水果批,今日佢叫我去西港城附近同佢攞餅,就嚟到呢間法國人開嘅批餅店,入到裏邊仲有個法國型男招呼,佢好有禮貌咁介紹自己嘅餅,係咁已經賺咗,有10款批,姐姐早已訂咗四款:熱情果榛子撻、檸檬榛子朱古力撻、香橙伯爵茶撻、法式咖啡忌廉布丁撻包裝設計細心,每個撻都獨立包裝,再加上一個大的,有手挽位,看似一個手提袋,呢個設計真係要攞獎。裏面仲有張卡教你點樣開同用,呢啲撻係要用手食嘅!四款口味,最醒神的有檸檬榛子朱古力撻,檸檬味非常強。熱情果榛子撻最好食,因為組合有對比,最值得讚是撻皮,食落好似餅乾咁鬆化,並非連鎖店的死甜,而係真正有水果味啲、細膩的。

裏面仲有張卡教你點樣開同用,呢啲撻係要用手食嘅!

四款口味,最醒神的有檸檬榛子朱古力撻,檸檬味非常強。

熱情果榛子撻最好食,因為組合有對比,最值得讚是撻皮,食落好

2019-09-28 20 views
上個星期好朋友生日,佢又咁岩話好想食啲精緻啲嘅蛋糕,所以我就喺附近搵咗呢間賣好多唔同款式tarte嘅店舖,諗住俾個驚喜朋友啦!個時因為驚啲款式會無晒貨,所以就喺網上預先訂左四個,我一去到嘅時候就有得即刻拎,過程好快!佢嘅包裝都好靚,包裝上亦都會蛋糕嘅號碼係上面,設計非常貼心。首先講吓呢一個士多啤梨忌廉撻先,食落去嗰下已經好有驚喜,因為入邊有留心嘅士多啤梨醬,食落去唔會好甜,而且餅底亦都非常之結實。而且佢上面嘅士多啤梨果肉亦都非常新鮮。而呢一個黑芝麻抹茶撻真係必,40幾蚊真係一啲都唔貴。冇諗過抹茶同黑芝麻嘅味道咁夾,而且抹茶同黑芝麻嘅味道都唔會太搶,兩個味道都好平均。抹茶亦都係嗰種濃郁,但又唔會好苦澀嘅味道。之後呢一個覆盆子巧克力撻,我覺得都係呢四個撻入面比較值得一試嘅撻!我個人對於朱古力蛋糕或者撻嘅要求比較高,但佢食落去除咗層次好豐富之外,朱古力嘅質素一啲都唔差!食落去唔係嗰種牛奶朱古力嘅味道唔會好甜,而且佢個底亦都係用咗朱古力餅底,呢個已經好花心思!最後呢一個香橙伯爵茶撻,淨係講佢上面用嘅香橙已經好新鮮。伯爵茶嘅味道唔算好濃郁,但係配搭埋上面嘅香橙果肉,食落去係比較清新嘅口味,如果唔

最後呢一個香橙伯爵茶撻,淨係講佢上面用嘅香橙已經好新鮮。伯爵茶嘅味道唔算好濃郁,但係配搭埋上面嘅香橙果肉,食落去係比較清新嘅口味,如果唔想食啲太飽嘅甜品嘅話,呢一個都係一個唔錯嘅選擇!