2020-10-18 0 views
疫情下散水餅都係獨立包裝比較受歡迎畢竟都係希望食得安心又放心位於上環既呢間餅店真係又靚又好食每件tart 或者 cake 都有一個獨立盒裝住送禮真係啱晒今次我有幸食左兩件都好好味😋 同好滑我自己一向鍾意飲咖啡所以對咖啡味既 creme brûlée 情有獨鍾但係如果講最好一定係我第一次食呢間店既呢件餅個樣超級靚仲要係好濃嘅開心果從來都無一間係做得咁出色可惜而家已經無左希望佢會遲啲再出返或者有其他新口味啦真心推介的餅店雖然價錢有啲偏貴但間唔中一次獎勵下自己啦
疫情下散水餅都係獨立包裝比較受歡迎

真心推介的餅店
雖然價錢有啲偏貴
但間唔中一次獎勵下自己啦
2020-09-03 1257 views
同事Last Day,搵咗呢間叫我幫手訂見到個價錢都唔平,亦都因為公司人數太多,為咗同事個荷包著數,所以無揀到$50個兩款上網揀好哂數量,信用卡俾完錢就收到Email,話你知個Order No.同埋落單詳情我係7月13日落單,7月17日送貨嘅點知因為第三波武肺嘅關係,公司要分開2 Teams人返工所以我7月16日就Whatsapp問吓佢地可唔可以延遲兩個禮拜先送貨本身係要2日通知期嘅,但係疫情關係所以破例去到7月31日,公司都仍然係分開2 Teams人返工唯有將個Order一拆二,分開兩日送啦8月3日先收四盒,8月4日收埋剩低個五盒售貨員用冰袋裝住四/五大盒西餅拎過去我公司(第二日先醒起要影相)啱啱個手抽位遮住咗個No.落Order個陣已經想試呢個,然後第一日聽同事講呢個食到有三層口感,當然要試吓係咪真係咁堅啦唔計最上面舊橙肉,明顯見到有三層中間個層有少少似果醬嘅質地淡淡嘅伯爵茶配橙,個味道好夾,加埋餅底好有層次感個餅底一啲都唔乾,都幾結實吓因為有啲同事無返 / 食嘅關係,所以可以食多舊,揀咗覆盆子巧克力撻覆盆子果醬酸酸甜甜地,襯埋朱古力嘅微苦同甜味,唔同口感,好味攞哂啲餅之後,發現可
同事Last Day,搵咗呢間叫我幫手訂

我係7月13日落單,7月17日送貨嘅
點知因為第三波武肺嘅關係,公司要分開2 Teams人返工
本身係要2日通知期嘅,但係疫情關係所以破例

去到7月31日,公司都仍然係分開2 Teams人返工
唯有將個Order一拆二,分開兩日送啦
8月3日先收四盒,8月4日收埋剩低個五盒

啱啱個手抽位遮住咗個No.

香橙伯爵茶撻

唔計最上面舊橙肉,明顯見到有三層
中間個層有少少似果醬嘅質地
淡淡嘅伯爵茶配橙,個味道好夾,加埋餅底好有層次感
個餅底一啲都唔乾,都幾結實吓

攞哂啲餅之後,發現可以拎個盒去當$25現金券咁用

價錢黎講的確唔係太親民,但係食落就知佢地真係值呢個價
2020-08-04
Delivery
$47 (Tea)
『法國人主理法式𝚃𝚊𝚛𝚝・$50定價過高了?』༆𝑻𝒂𝒓𝒕𝒆𝒔 & 𝑷𝒐𝒑, 𝑺𝒉𝒆𝒖𝒏𝒈 𝑾𝒂𝒏⠀⠀謝謝媽媽冒著雨幫我外帶回家,不過她說她被這個size驚嚇到了!我也被嚇到了!( ͠° ͟ʖ ͡°)⠀⠀꧁抹茶芝麻撻 $50꧂⠀ 𝑀𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝑆𝑒𝑠𝑎𝑚𝑒 𝑇𝑎𝑟𝑡⠀抹茶味主要源於上面的抹茶奶凍和抹茶粉,不算很濃郁,相信無論味道和份量都滿足不到茶控。⠀中間有一層芝麻味的,沙沙口感,我不確定是什麼,同樣也不算滿足到芝麻控。⠀抹茶和芝麻味適中,不算濃郁,味道上完全沒有驚喜,這個價錢我會期望有2更衝擊味蕾的味道。值得一讚的是撻皮做到非常薄脆的口感呢。⠀𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 6.65/10 (對我而言 味道價錢不成正比)⠀𝑃𝑟𝑖𝑐𝑒: $50⠀⠀說實話,$50元這個Size我覺得真的太小了,可說是真的小得有點過份😅 可以看圖二看看它跟我手心大小對比。⠀這個價錢,這個size,這個味道,試一次便可以了。我也被Openrice上接近300的好評嚇壞了😅⠀——————————————————⠀🌟推薦 ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅᴀᴛɪᴏɴ⠀⠀⠀⠀N/A⠀🤰🏻回訪 ʙᴀᴄᴋ ᴀɢᴀɪɴ? ⠀⠀⠀Yes⠀——————————

꧁抹茶芝麻撻 $50꧂⠀

Yes⠀
Tartes & Pop⠀
上環摩利臣街2號地舖⠀
2020-08-12 922 views
喺返工 last day 前兩日網上落單,好方便請同事食,個個都話好好味,所有撻都唔會死甜,食得出用料靚👍🏼香橙伯爵茶、椰子芒果、黑芝麻抹茶味都好出色,撻入面果醬/ cream 餡都好多,見佢唔同味有唔同撻底👍🏼👍🏼自己都試左個黑芝麻抹茶味,抹茶味濃但唔會苦澀,黑芝麻味都濃同埋有新鮮芝麻粒,兩樣加埋估唔到咁夾👍🏼👍🏼👍🏼總共買左4盒,對比起其他,士多啤梨忌廉撻賣相唔吸引,每盒都比人揀剩呢款💧仲要一盒入面,呢款有4個,其他款得3個,可能要轉下其他口味有4個喇包裝盒夠實淨👍🏼值得推介既散水餅💯
喺返工 last day 前兩日網上落單,好方便
包裝盒夠實淨👍🏼
值得推介既散水餅💯
  • 黑芝麻抹茶撻
  • mini  tartes  box
2020-08-02 740 views
🔹牛奶朱古力柚子撻💰50👅🌕🌕🌖🌑🌑5.5/10本身想食佢既芝麻抹茶撻,點知無哂,所以就轉為食呢個🤣 撻底幾脆口,柚子醬既味都幾香,同牛奶朱古力既tart filling一齊食就會酸酸甜甜,所以食哂成個撻都唔會膩👍🏻可惜我個人偏好黑朱古力,所以就略嫌呢個唔夠濃朱古力味,不過我相信甜品師應該有試過係牛奶朱古力先襯到柚子味,所以只可以話我同呢款撻唔夾🙈-🔙回頭指數: 6/10⚖️人均消費: 50-🔅另外因爲撻底係平既一塊係底,變相徒手食既時候手會掂到側面啲filling,都幾狼狽下😅
🔹牛奶朱古力柚子撻
💰50
👅🌕🌕🌖🌑🌑5.5/10
牛奶朱古力柚子撻

🔙回頭指數: 6/10
⚖️人均消費: 50
  • 牛奶朱古力柚子撻
2020-07-26 669 views
大食妹係一個好鍾意試新野嘅人今日朋友生日, 大食妹就訂左Tartes & Pop嘅生日蛋糕同朋友慶祝Tartes & Pop嘅撻相當有名氣, 係唔少中上環OL升職同散水餅嘅好選擇<Hazelnut Yuzu Cake>今次大食妹就嗌左Hazelnut Yuzu Cake蛋糕面頭有一層柚子醬, 上高仲放左牛奶朱古力片、捲起嘅榛子醬、果仁同青檸, 食頭嗰幾啖都覺得幾清新但中間仲有榛子味嘅mousse同多一層嘅柚子醬, 大食妹就會覺得有啲偏甜雖然最底層有一層牛油撻皮, 但係都係中和唔到蛋糕本身嘅甜膩
大食妹係一個好鍾意試新野嘅人

<Hazelnut Yuzu Cake>
今次大食妹就嗌左Hazelnut Yuzu Cake
雖然最底層有一層牛油撻皮, 但係都係中和唔到蛋糕本身嘅甜膩
2020-07-04 692 views
之前偶然見到他們的甜品,覺得賣相真係好吸引🤩🤩所以這天便買了2個嘗試一下🥰先吃清新的無花果烏龍茶撻🍃🥧太有驚喜了🤩首先烏龍茶cream的茶味很重,完全不膩,中間有無花果果醬,兩個味道非常融合,而且撻的外皮不會過厚,富牛油香氣,整個撻都很有層次感。.另外是覆盆子巧克力撻巧克力上面有覆盆子果醬,酸酸的果香,跟濃濃的巧克力,感覺很奇妙😳😳,而且朱古力撻中間也是有不同口感,非常好吃。好想試他們之後新出的味道🤤🤤🤤🤤
之前偶然見到他們的甜品,覺得賣相真係好吸引🤩🤩
所以這天便買了2個嘗試一下🥰

2020-06-22
無花果烏龍茶撻
覆盆子巧克力撻
2020-06-14 985 views
終於在工作日買了,但是味道真的有點不喜歡,巧克力還不錯,很濃郁,但是酸酸的就不太喜歡,另外還選了一個百香果?反正也是酸的不喜歡這種味道,下次不會再幫襯了!失望而歸
Yum
2020-04-24 1622 views
Possibly one of the best French patisserie. Although the shop is very tiny, the humble owners and chefs are a pair of brothers from France who surely do themselves proud by making the tarts irresistible then I will just come back for more, and more, and more.
2020-04-14 1689 views
一班朋友係屋企開party 於是選擇Tartes & Pop 做飯後甜品買夠$500仲有得色費外賣送上門所以我地就揀左個9個box set ($400) 另外再單點3個一次過可以試晒佢咁多種味道,好滿足
一班朋友係屋企開party
於是選擇Tartes & Pop 做飯後甜品
買夠$500仲有得色費外賣送上門

一次過可以試晒佢咁多種味道,好滿足
2020-04-14
  • 香橙伯爵茶撻
  • 法式咖啡忌廉布丁撻
2020-04-06 1407 views
最近辛苦做完一個project,老細就慰勞下我哋買咗Tartes&Pop嘅撻大家一齊share😋😋太多選擇唔知點揀,就由自己鍾意嘅水果開始入手。熱情果榛子撻好酸甜好開胃,食落去唔會有好膩嘅感覺,每一啖嘅texture都好rich,一定要試!另外都試咗好多人推薦嘅香橙伯爵茶撻,淡淡嘅伯爵茶味配着上面嘅香橙,有種不和諧中和諧嘅感覺,食落去比想像中夾,好有層次感,唔怪之得咁多人都推薦!

2020-04-01 1127 views
用作散水餅不二之選啊 同事都話好食😋好有心思同多選擇滿足唔同人 order左兩次 準時送到同新鮮 服務都周到 係在西港城附近好方便 希望之後有機會可以試咪其他味 唔會令人失望嘅甜點
  • 香橙伯爵茶撻
  • 法式咖啡忌廉布丁撻
  • Sesame Matcha
2020-03-19 933 views
聽講上環有間法國兩兄弟開既甜品店,佢地仲話自己可能係香港最好既法國甜品,既然今日黎到上環,就試試去。我買左個香橙伯爵茶撻,佢個包裝好迷你同埋好令。就咁睇個賣相已經無得輸,一食落去,幸福感覺滿瀉。佢最底個層係類似消化餅既餅底,但佢整得完全唔乾,仲要好結實,唔會食到d餅碎飛到周圍都係。中間個層係超級濃既伯爵茶醬,有茶香之餘完全唔甜,同上面層香橙超夾,一啖可以食到兩個層次,真係想再安哥,超級好味,所以非常值呢個價錢。
我買左個香橙伯爵茶撻,佢個包裝好迷你同埋好令。

2020-03-18 661 views
香港地真係好難搵到西式又有啲法國風情嘅撻,呢個真係數一數二。係某次機緣巧合有朋友請我食呢間嘢嘅撻,從此踏上成魔之路久唔久就要買啲返屋企食,食到想咗癮添....不得不讚下啲包裝好靚,一個一個撻咁包雖然好唔環保,啲撻唔會翻到屋企冧晒好樣衰咁本人最最最最推介係香橙伯爵茶撻! 香濃嘅伯爵茶味mousse配酸酸甜甜嘅香橙jam,fresh到呢,簡直食到停唔到! 食咗N次都唔厭真係太好食流晒口水! 仲有上面果個檸檬榛子朱古力撻都好好食,個底好脆,檸檬味好出呢個酸啲好開胃,都超好食
久唔久就要買啲返屋企食,食到想咗癮添....

本人最最最最推介係香橙伯爵茶撻!
檸檬榛子朱古力撻
檸檬榛子朱古力撻
2020-03-17 527 views
想食tart又諗唔到去邊到買?可以試下呢到呢間鋪頭既門面一啲都唔起眼😂😂 就開係上環Western Market對面 係專賣法式甜撻 但係啲味道既配搭全部都好新鮮吸引😍😍!-黑芝麻抺茶撻 $50撻皮超級脆!撻底主要係黑芝麻 第一口咬落個底到就覺得個黑芝麻味幾濃🥰🥰 之後再咬埋上面個抺茶 抺茶味都好濃😭😭兩隻味一齊食 真係超級好食🥺好高質-佢仲有啲勁正既味 例如 無花果烏龍茶撻、香橙伯爵茶、法式咖啡焦糖布丁味都勁想試😭絕對會回頭...老實講佢價錢真係有啲貴😂不過食完又覺得佢真係值既😂😂
想食tart又諗唔到去邊到買?可以試下呢到
係專賣法式甜撻 但係啲味道既配搭全部都好新鮮吸引😍😍!
黑芝麻抺茶撻 $50

兩隻味一齊食 真係超級好食🥺好高質