2018-09-10 735 views
話說呢間係朋友推介嘅甜品店,專做外賣嘅,仲有靚仔外國人serve但朋友話呢度嘅撻好受歡迎,所以最好預先訂,佢就幫我訂好咗四款啦,包括每月推介的新款。店舖嘅裝修好吸引以白色同橙色為主,夠eye catching. 貌似好多名人食過當日我兩點半去到,撻已經冇得7788,心諗好彩有訂到個盒好配合店舖嘅裝修,都係以橙白為主打開入面又有四個細盒仔,原來每個都獨立包裝。店主好好附上溫馨提示卡:室溫最好30分鐘內食,放喺雪櫃可以放24小時。九月款式係芒果香蕉撻呢款香蕉味都幾重,又有少少芒果嘅清新最好食而且最推介嘅係芝麻抹茶撻!真係勁好食!好濃郁嘅抹茶同芝麻味,而且兩款配合得好好,唔會蓋過對方好有層次,食落口好滑,個撻底又夠脆,自己一個食晒成件都唔覺膩!!士多啤梨忌廉撻呢個係四款之中較為膩,好重芝士忌廉,不過有士多啤梨中和下,帶有一點酸甜。法式咖啡忌廉布丁撻撻的口感好滑,咖啡味都幾出。綜合黎講,呢間小店可以再試必試芝麻抹茶撻!!!!

當日我兩點半去到,撻已經冇得7788,心諗好彩有訂到

個盒好配合店舖嘅裝修,都係以橙白為主

九月款式係芒果香蕉撻
呢款香蕉味都幾重,又有少少芒果嘅清新

最好食而且最推介嘅係芝麻抹茶撻!

士多啤梨忌廉撻

法式咖啡忌廉布丁撻
撻的口感好滑,咖啡味都幾出。

綜合黎講,呢間小店可以再試

必試芝麻抹茶撻!!!!

(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice's point of view.)
2018-09-02 648 views
難得週末,與男友專程到上環吃一間想試很久的拉麵店,雖沒想像中那麼好吃,卻給我們巧遇附近的美味甜品小店『Tartes & Pop』!『Tartes & Pop』店面小小,裡面只有一位外籍帥哥店員,也就是tarte的主廚;裝潢以橙和白為主,走年輕活力風格,白色的磚牆很適合拍照放上IG~LOL店子顧名思義主打蛋糕撻,可選的款式雖就只有十款左右,但全都十分精緻,口味也很吸引,我們好不容易選了其中4款外帶。每個tarte都以獨立盒子包裝,十分衛生且用心,帥哥主廚也很貼心地提我們最好半小時內食或放進雪櫃。首先吃的是味道較淡的「香橙伯爵茶撻」,雖說較淡,但其實味道相當出色~這件撻用了杏仁粒做撻底,中間的幼滑摩絲是伯爵茶味,茶味剛好,吃下去會慢慢滲出伯爵茶的香氣,配上表面的清新香橙醬和橙肉,味道層次分明,每一口都帶來滿滿的幸福感~「法式咖啡忌廉布丁撻」與平時別到的Crème Brûlée不同,第一口吃下去就有很香濃的咖啡味,再仔細吃兩三口更嘗到忌廉與蛋香。布丁撻質感滑嫩,撻底以脆餅弄成,與上面的布丁很夾,增添了口感和味道上的層次,十分有驚喜!平時並不喜歡吃蔓越莓的我,竟膽粗粗的點了「蔓越莓朱古力撻」,

Orange Earl Grey tarte

Coffee Crème Brûlée tarte

Baba Cranberries tarte
平時並不喜歡吃蔓越莓的我,竟膽粗粗的點了「蔓越莓朱古力撻」,其實是因為被它的朱古力蛋糕底吸引喇~朱古力味很濃郁,內裡注滿了酸酸的蔓越莓醬,還有陣陣酒香,與朱古力味互相襯托,相信喜歡蔓越莓的人會大愛這款撻呢。

Sesame Matcha tarte
作為抹茶控的我當然會選「黑芝麻抹茶撻」,選用京都抹茶粉,抹茶味濃而帶甘,吃下去有淡淡黑芝麻味,加上脆朱古力餅底和軟綿綿的杏仁蛋糕,配搭完美~這可說是小女子吃過最美味的抹茶之一啊!!

試過就會知道為什麼小小的一件撻點要$45了,無論是賣相或味道絕對襯得上這個價錢啊!

By alvahana
2018-08-25
TakeAway
$90 (Tea)
Orange Earl Grey tarte
Coffee Crème Brûlée tarte
Baba Cranberries tarte
Sesame Matcha tarte
2018-09-01 564 views
前兩日朋友生日,但每個人的口味唔同,我又想俾個驚喜佢 所以冇問佢鐘意咩味嘅蛋糕。呢間撻嘅外型好靚,所以我就決定喺度買撻當蛋糕同佢慶祝生日有10款撻,個樣都好吸引! 原來呢度每一個撻都獨立包裝,係面頭有寫上細細的號碼。都幾靚!! 好似拆開每件都有驚喜咁手提式盒,幾方便我同朋友試左幾款口味:黑芝麻抹茶撻 sesame matcha 見佢張台有抹茶證書 , 咁我就試下抹茶口味啦!實物同佢宣傳果張menu唔一樣,我仲驚我買錯咬落去入面有層芝麻醬, 抹茶味好夠,芝麻唔會蓋過抹茶嘅味道, 兩者勁match法式咖啡忌廉布丁撻 coffee crepe呢款外型就麻麻,但鐘意咖啡味嘅朋友會愛上,因為佢嘅咖啡味好香好濃, 但就偏甜少少蔓越莓朱古力撻 baba cranberries 上面嘅紅色波波我朋友話係蛋糕嚟, 我就冇食過啦。 一切開,入面係流心的蔓越莓醬,酸酸甜甜的。撻皮係朱古力口味。 士多啤梨忌廉撻 strawberry 呢款係四款中最易膩的,cream cheese重,有點似cheese凍餅口感, 而且撻皮牛油味重d, 真係十足十係迷你士多啤梨芝士凍餅
有10款撻,個樣都好吸引!

手提式盒,幾方便

我同朋友試左幾款口味:

黑芝麻抹茶撻 sesame matcha
見佢張台有抹茶證書 , 咁我就試下抹茶口味啦!

實物同佢宣傳果張menu唔一樣,我仲驚我買錯

法式咖啡忌廉布丁撻 coffee crepe

蔓越莓朱古力撻 baba cranberries

士多啤梨忌廉撻 strawberry

2018-08-31 230 views
食盡香港出色甜品既女友,今日帶左我嚟呢間甜品店,專賣法式甜撻。一入去就比呢個corner吸引左,牆上掛左外國明星既大碟cover甚至親筆簽名,睇嚟呢間甜品店非同凡響!下午四點左右甜撻差唔多俾人賣晒,好彩我食既款式都仲有。我哋一共叫咗四款甜撻。第一款係法式咖啡忌廉布丁撻,食完第一個感覺就係咖啡味非常香濃,咖啡同焦糖味道非常夾,但唔會搶走彼此味道。上層並唔係焦糖脆片,所以最好將甜撻放平,否則焦糖就會流晒出嚟。第二款就係檸檬榛子朱古力撻。三小瓣榛子朱古力配上檸檬,非常開胃,但同時朱古力平衡返檸檬嘅酸度,嗰底非常脆口。味道同口感都非常有層次。第三款係覆盆子朱古力撻,特別既係覆盆子果醬塗係甜撻上面,令賣相有啲時尚。味道非常清新,中問既朱古力慕絲配上脆口既餅底,口感豐富。第四款,亦都係最後一款,就係香橙伯爵茶撻。之前我未飲過伯爵茶,今次食覺得伯爵非常甘香。撻上面有一大舊橙肉,配搭非常新穎。每款撻各有特別之處,相同之處在於賣相吸引,鬆脆嘅餅底,各款甜撻既配搭令人驚喜不斷,甜度不會過甜。一句作總結:實在太好味啦!

Coffee  Creme  Brulee  Tarte

Earl  Grey  Orange  Tarte
  • 法式咖啡忌廉布丁撻
  • 檸檬榛子朱古力撻
2018-08-26 445 views
年前同事派散水餅,是我第一次嚐過 Tartes & Pop 的法式甜點,一吃覺得非常岀色驚為天人~ 念念不忘之下特地去了他們在上環的門市再次回味一下。看介紹得知這裡是由兩名法國男生 Lou Campagna 和 Thibaut Carminho 主理,售的都是由他們新鮮製作的手工撻,這次特地早點來,因為試過一次黃昏來的時候很多款式都售罄了... 小店以簡單明亮的橙白色為主調,感覺非常有活力。法式撻除了100%手工製作務求口味正宗之外,原材料如忌廉麵粉牛油砂糖都是用法國貨,收銀那邊還放了一張宇治抹茶證明書,用料很巧究哩櫃內展示了九種精緻的法式撻,除了熱賣款之外其他口味會不定期更新,我這次就選了四款剛剛好可以放成一盒拿回家品嚐,圓圓波點的獨立包裝可愛之餘還很實用,搭完一程地鐵後仍可成功保護甜點完好無缺地回到家第一款是賣相奪目的黑芝麻抹茶撻,是這裡其中一個熱賣item~每款法式撻都充滿細節和層次感~最頂的是巧克力蛋糕和四四方方的抹茶慕絲,內饀是黑芝麻慕絲和杏仁蛋糕配鬆脆的巧克力撻底,甘香幼滑的抹茶和黑芝麻很是般配第二款是士多啤梨忌廉撻,頂層的士多啤梨果凍非常晶瑩剔透呢這款撻由士多啤梨的果肉果

第二款是士多啤梨忌廉撻,頂層的士多啤梨果凍非常晶瑩剔透呢

這款撻由士多啤梨的果肉果凍果醬構成,加上雲呢拿慕絲吃起來口味清新,上面的一抺青檸絲絕對是畫龍點睛之作

第三款是法式咖啡忌廉布丁撻,這個比起其他幾款外貌平實多了
就是簡簡單單 Creme Brulee 的樣子

頂層的焦糖微微烤過,內饀是滑嫩的 Creme Brulee 忌廉布丁加入咖啡豆原素,充滿咖啡香氣

壓軸之作是我最喜歡的香橙伯爵茶撻💖 賣相細緻高雅不在話下,味道還一級棒

沒想到香橙和伯爵茶味道是如此一拍即合,伯爵茶味濃郁加上清甜果香,吃起來不甜不膩,絕對會再 encore~
  • 香橙伯爵茶撻
Today 1 views
Tartes & Pop 間舖頭喺西港城隔離,有時經過會見到幾個外國人喺度睇舖,同聞到濃濃牛油香。但見佢份量咁的骰又賣成三十幾蚊件,一直都無入去買。今次係同事升職請食餅。個盒好似藝術品咁,面頭寫住店名同埋"French Pastry"。我揀咗青檸批。打開見到有白朱古力片,蛋白同砂糖打成嘅白磚同埋青檸底。啲白朱古力同白磚主要都係甜味,用嚟中和返青檸啲酸味。切面圖,原來青檸底係由青檸啫喱同mousse組成。酸甜合度,撻皮鬆化,係幾高質嘅甜品。至於係咪真係法國味道,就無從得知了。其他同事選了不同款式,大家都覺得幾好食,但咁嘅大細外賣要三十幾蚊,就多少有啲mark up。
2018-10-12
Delivery
6 day(s) ago 10 views
每次諗散水餅都諗到頭痛,唔想買d太甜太飽既cup cake,睇相見到呢間法式tart好似好靚咁,於是就膽粗粗買左16件mini tart番去。初時仲好擔心會唔會太細件唔夠體面,不過收到之後完全唔會有呢個concern!我自己覺得呢個size係岩岩好,而且賣相真係好靚,好有心思。不過唔知係唔係雪櫃唔夠凍既關係,望落有少少倒汗水。但味道黎講係好好的,就連同事都大讚好食!我自己都試左earl grey味,茶味好濃,餅底有咬口,亦唔會話太大件,好適合做飯後甜品!有機會會再買黎食!

有機會會再買黎食!
2018-10-12
2018-10-08 40 views
前排行經上環,發現到呢間法式甜撻專門店,主理人更係法國人,一直心思思想試,適逢今晚朋友間有聚會,決定買幾件去孝敬大家。店舖7點就收工,6點半去到餅櫃既選擇已經所剩無幾,亦都證明所有餅都係新鮮製造,絕對唔會留過夜。檸檬榛子朱古力撻 LEMON GIANDUJA檸檬味好fresh,味道偏酸,但幸好有三片榛子朱古力可以中和番香橙伯爵茶撻 EARL GREY ORANGE 市面上越來越多用伯爵茶整既甜品,呢度都唔例外,但呢度個伯爵茶係我食過最濃既,加埋橙都比較特別覆盆子巧克力撻 RASPBERRY CHOCOLATE 中文真係睇唔明咩叫覆盆子,一望到個英文就明哂😬法式咖啡忌廉布丁撻 COFFEE CREAM BRÛLÉE 個人最推薦呢款,咖啡味夠哂濃👍🏼不得不提每款個餅底都做得好鬆軟,好重牛油味,而且每個都有獨立包裝,唔會亂咁撞

檸檬榛子朱古力撻 LEMON GIANDUJA

香橙伯爵茶撻 EARL GREY ORANGE
香橙伯爵茶

覆盆子巧克力撻 RASPBERRY CHOCOLATE
覆盆子巧克力撻

中文真係睇唔明咩叫覆盆子,一望到個英文就明哂😬

法式咖啡忌廉布丁撻 COFFEE CREAM BRÛLÉE
法式咖啡忌廉布丁撻

個人最推薦呢款,咖啡味夠哂濃👍🏼

2018-10-06
TakeAway
$45 (Other)
香橙伯爵茶
2018-10-05 33 views
今晚約了朋友聚會,朋友特地在上環Tartes & pop訂了四件蛋糕做飯後甜品,他在中環上班趕不及,所以由我親自取貨,店鋪地點很易找到,6:30pm 關門,我大約6時正到,店內櫥窗內的蛋糕都已經售罄,見到有個外籍人士疑似是甜品師傅,質素應該都不會差,平日很少吃甜品的我今次也必定要試試。士多啤梨忌廉撻 - 士多啤梨味非常濃,配上士多啤梨果肉,忌廉超香滑,餅底不會太淋,超喜歡這個餅底黑芝麻抹茶撻 - 抹茶味重,採用日本京都宇治抹茶粉,顏色已超吸引,不太甜,餅底也是跟上面一樣,99分!杏仁杏桃撻 - 杏仁味超濃,杏仁控的我也覺得很正,餅底如一。芒果香蕉撻 - 面上鋪上芒果香蕉蓉,味道不太甜。外盒剛好放到四件蛋糕,每個蛋糕都有獨立盒,不會亂撞。總評:下次會再試其它味

芒果香蕉撻 - 面上鋪上芒果香蕉蓉,味道不太甜。

外盒剛好放到四件蛋糕,每個蛋糕都有獨立盒,不會亂撞。

總評:下次會再試其它味
2018-10-05
$45 (Other)
我是個怕麻煩的人,每逢過節生日要選禮物或餐廳總覺得非常頭疼,買生日蛋糕要顧慮壽星公的喜好,也要避免口味是參加者都不抗拒,要皆大歡喜,不容易啊。這幾年要就改變策略,不買整個蛋糕,改買不同口味的小蛋糕小甜品,每個人可以隨自己口味挑選喜歡的來吃,多麼完美的安排啊。下班趕去Tartes and Pop挑選了幾件撻,6點多趕去的時候,櫥櫃已經剩下無幾了,幸好還能選到幾個不錯的口味。黑芝麻綠茶口味是最難忘的。上面的綠茶慕斯綠茶香味清幽,柔軟細膩,綠茶的苦澀回甘;中間一層也是綠茶而且有濃郁的芝麻香味;最下層的蛋糕很鬆軟;外層的撻皮揉得薄,牛油香重。四種味道口感重疊,互相襯托,實在驚艷! 蔓越莓朱古力撻酸味強烈出位,倒是讓朱古力味的濃郁度降低了,主角是蔓越莓的酸,等到後來微苦的朱古力味道趕上,酸味反而變得沒有那麼強烈了,變得溫柔了。 士多啤梨忌廉撻,上面是很輕柔的士多啤梨Jelly, 淡淡酸味刺激味蕾,有種很清新的口感。

黑芝麻綠茶撻

2018-09-14
$50 (Other)
黑芝麻綠茶撻
2018-09-24 56 views
每次訂散水餅都幾傷腦筋,今次在網上找到呢間,不是一般蛋糕Cup Cakes,是由2位法國甜品師傅造,賣相不錯,早一天訂也可以,而且有免費送貨(過了一定金額),就決定訂了。當日很準時送到,送貨人非常有禮,不知是否就是老闆。包裝非常精美,外盒很堅固,每個小撻也有小盒盛載,不同味道用號碼代表。派發時,同事們見到包裝已嘩嘩大叫,選擇味道時更出現選擇困難,味道亦大讚不已,雖是法式甜品,但不會過甜,適合香港人口味。派得太開心竟忘了拍照。
Delivery
2018-09-19 46 views
上星期在fb看到有朋友來試過, 十分吸引, 所以今天一有空就來幫襯.店鋪門面相當簡潔,而店內白色的牆壁上,除了掛上店內法式甜撻和樂隊們唱片封套的相片外,還有樂隊們親筆簽名的紙盒,好正~檸檬榛子朱古力撻呢個食落好似食緊新鮮原個檸檬咁,好適合剛剛飯後用來中和油膩的感覺,食落一股醒神芳香的檸檬味充滿食道,一面食我自己意面讚話好清新呀!雖然怕酸者可能不太習慣, 但是比坊間食過的檸檬撻的味道來得清香.唔知係咪檸檬味比較重和偏酸, 師傅在撻的上方放了三小瓣軟身的榛子朱古力,似乎希望用朱古力的甜來平衡檸檬的酸,呢個配搭可以豐富味道,讚!杏仁杏桃撻由於友人很喜歡杏仁的關係, 事先已經會選擇買呢個. 這個撻的面層撒上有杏仁果碎與杏仁糖霜,食落口感覺很豐富. 如果呢個撻有 birthday cake size 的話就好了.香橙伯爵茶撻呢個撻比較有趣, 有件橙坐左嚮件餅上面 XD 撻面有層伯爵茶慕絲,坐落在塗滿香橙醬的撻皮上,賣相精緻,味道和質感也具很多層次,吸引。另外, 在選購的時候, 師傅告訴我門這款撻是由於重點在於每日新鮮手製,平日到中午已經賣曬,所以可以話係必食 XD黑芝麻抹茶撻無可否認實在太多人喜

杏仁杏桃撻

黑芝麻抹茶撻

無可否認實在太多人喜歡抹茶喇,而且呢個撻仲揀左京都宇治抹茶粉所製。
整個撻更不止單一抹茶味這麼單調,佢更特別的搭配了黑芝麻!
個人體驗是要一啖咬到底,咁先食到抹茶同黑芝麻兩種味道。
4個撻入面我最喜愛呢個, 佢整個結構係一層方形的抹茶,朱古力撻皮內係芝麻醬既蛋糕,最上放了一顆朱古力作點綴,層次感豐富,賣相好吸引!
入口時我覺得抹茶味濃郁,而係黑芝麻的質感和味道配搭係幾得.
2018-09-15 86 views
小店位於西港城附近,店內有一好有禮貌既氣質帥哥,環境舒服,值得一提嘅係佢嘅包裝精美,我買咗四件撻,每一件都獨立包裝用細盒載住,再用一個大盒載住,十分穩陣,亦都好環保,小店唔提供刀叉,店員話唔使用刀叉食嘅,包裝內附有點樣食嘅教學卡仔,好貼心。以下買嘅四款撻都係$45,1️⃣香橙伯爵茶撻:呢個撻唔會太甜,配香橙好fresh,茶味唔係好突出,清清淡淡咁2️⃣法式咖啡忌廉布丁撻:呢個撻係本人最鍾意既,呢個撻味道濃郁,又超級滑,大愛!3️⃣覆盆子巧克力撻:朱古力味好濃,有Raspberry 既酸味中和朱古力既漏4️⃣黑芝麻抹茶撻:同我一齊食既幾位朋友最鍾意呢款,佢地話綠茶味濃,有茶既甘香同埋甜既芝麻味,好特別!四款撻既餅底都好堅挺,牛油味好香
以下買嘅四款撻都係$45,

四款撻既餅底都好堅挺,牛油味好香
2018-09-15
$45 (Tea)
2018-09-06 64 views
朋友食過,介紹話呢間既蛋糕好食,見早收工,所以去買番四件返屋企同屋企人share黎食喺上環地鐵站一出,行3分鐘就到,電車路隔離,招牌係sharp橙色,好容易就見到店舖唔大,鋪頭係一個外國人打理,勁nice最後揀左四款黑芝麻抹茶撻最多人食既,綠茶味好香濃,蛋糕好滑杏仁杏桃撻好nutty,口感好正新鮮青檸撻好清香既檸檬味法式咖啡忌廉布丁撻雖然賣相普通,但食落真係滑到漏,陣陣咖啡香每款$45,雖然唔係好大個,但蛋糕真係好滑,每款各有秋色,好難講邊款最好味特別鐘意佢既設計,好方便。就算買一個都很好方便,返到屋企都完整無缺,好抵讚

店舖唔大,鋪頭係一個外國人打理,勁nice

最後揀左四款
黑芝麻抹茶撻
最多人食既,綠茶味好香濃,蛋糕好滑

杏仁杏桃撻
好nutty,口感好正

新鮮青檸撻
好清香既檸檬味

法式咖啡忌廉布丁撻
雖然賣相普通,但食落真係滑到漏,陣陣咖啡香

2018-09-03 91 views
往澳門必經的港澳碼頭,附近一間西餅店打工字無人不曉。不論賣相、口味的選擇,抑或外送服務,令Tarte & Pop 成為受打工仔歡迎的高級散水餅。甜品店從前設置幾個座位可供堂食,隨著訂單增長及希望專注甜點的製作,現在只提供外賣。店舖坐座落西港城對面,鮮明的亮橙色裝潢很好找。這天法國藉老闆駐店,一口流利英語的他閒聊表示香港人大多買來作散水餅,今天剛營業3小時已賣清兩批小法撻。Strawberry Vanilla Tarte 草莓雲尼拿撻外表高貴可愛的小法撻,由草莓果凍,忌廉,果醬饀組成,青檸屑畫龍點睛。由於小撻全人手製作有機會帶點缺陷美,撻底非壓至全實而出現餅底的小孔,咬下更輕盈鬆脆。Raspberry Chocolate Tarte 紅桑子巧克力撻外國廚藝比賽中常以rasberry配巧克力,卻很少於香港的甜品出現。原來的紅桑子酸性十分高,然而這件撻經過師傅的整合,酸.甜.苦於口中逐漸呈現,調配和諧。巧克力採用可可名牌Valrhona製成mousse,濃度達66%,滿是黑朱古力的香濃又不苦澀。朱古力慕絲軟滑猶如雪糕,手指體温足以溶化慕絲。此撻底特別加入朱古力法式脆片份外有口感。Orange

Strawberry Vanilla Tarte

Rasberry Chocolate Tarte

Orange Earl Grey Tarte

Orange Earl Grey Tarte 香橙伯爵茶撻

香橙與巧克力天造地設,想不到橙味與伯爵茶同樣能產生化學作用。

甜點以奶茶為基底,搽上橙皮與果蓉製的香橙醬,再放上原片去皮橙肉。先嚐一口伯爵慕絲,茶香清脆利落,奶滑的油膩感隨即被橙皮的幽香陣陣沖散。

Coffee Creme Brulee Tarte

Coffee Creme Brulee Tarte 法式焦糖咖啡燉蛋撻

以上三款甜點均是餅乾碎壓成撻底,唯獨此款碗型的撻底以shortbread製作。咖啡味來自撻面的咖啡原液,香濃馥郁。往下是薄薄焦糖,原味Creme,以及一層薄薄的蛋糕,層次豐富。各種香氣於口中融合,推薦給tea time需要瞬間喚醒精神的打工仔。

有天遇到升職致謝的場合,或離職farewell,又或想取悅女朋友,French tartes都是一個很體面的禮物。

最後送上四款法撻拼湊的大合照。

TakeAway
$45 (Tea)
  • Raspberry chocolate