2019-09-03 115 views
放工同女兒去太子剪頭髮,真係好怕去整頭,一坐又係2個多小時,髮廊都收工了。行出街揾嘢食,在附近見到一間民華餐廳。門口餐牌食物的圖片好吸睛,有點心、蒸飯、多士三文治、常餐等。吾知係咪太肚餓,女兒說樣樣都想食,一於入座先,餐廳地方整潔,坐得舒適。滋味常餐多選擇,ABC三項各選一款,我選了榨菜肉絲米粉,餐肉炒蛋,即供牛油多士,榨菜爽口吾會太鹹,肉絲嫩滑入味,米粉爽口,湯底夠味。炒蛋好嫩滑,餐肉夠香口。即烘多士香脆美味。送熱飲品,凍飲加3元,特飲補差價,我要了特飲紅豆冰,用左我小時候的高身懷舊杯,紅豆林甜,奶味香甜!女兒喜歡飲魚湯,所以要了魚湯魚蛋河粉,上枱時蔥花和炸魚皮放在匙上,方便客人選擇食蔥與否,炸魚皮也不會浸到湯,未食就林曬。魚湯底鮮甜,魚蛋和魚片頭鮮味彈牙,麵質爽口。見到隔離枱食西多士,忍不住叫了一份,可配糖漿或鍊奶,我當然要食傳統的糖漿,即叫即炸的西多好厚身,已經分切好一小舊,上面放有一片牛油,趁熱將牛油塗抹在西多上,西多吸收牛油的香味,再點些糖漿,一口咬下,又香又甜,美味又可口!

2019-08-23
Type of Meal