2019-08-03 445 views
以前因為收工收得夜, 民華開到凌晨又平靚正, 所以係我昔日既飯堂! 但隨住冰室越開越多, 又轉左工收早左之後, 就少左好多黎食! 今晚夜左食飯, 就黎民華黎番個平靚正晚餐。蕃茄牛肉米+煎雙蛋多士本身設定係通粉黎既, 不過我中意食米粉而店員都好樂意幫我轉, 蕃茄湯濃郁有蕃茄粒粒係入面, 最中意米粉掛哂d汁, 牛肉係平時打邊爐個種鮮牛多士外脆內軟, 面頭搽左牛油, 太陽蛋煎得好靚, 最愛少少燶邊加橙黃生蛋黃鱆魚肉餅飯依度既鱆魚肉餅飯係出色既! 肉餅唔會鬆鬆散散, 有鱆魚粒食落味道好香, 記得撈埋佢既甜豉油西多士以前食親都會叫多個西多, 厚西多加大片牛油, 可以揀配煉奶或者糖漿, 個人喜歡煉奶。西多外脆內軟, 蛋香味濃, 雖然邪惡但點埋煉奶真係正只係廿蚊, 依個質素絕對抵食!凍檸茶同咸檸7, 不嬲都好欣賞依度既檸茶, 凍檸茶茶底夠哂濃但唔會澀, 加上碎冰使其温度天凍又唔會溶到淡哂! 至於咸檸7就第1次係度飲姐, 佢杯碎冰簡直係消暑良品! 出色!民華都算係老冰室品牌, 就算而家越開越多唔同既冰室, 依度仍然係好多客, 証明左依度既食物水準同埋價值, 支持

蕃茄牛肉米+煎雙蛋多士

常餐

西多士
只係廿蚊, 依個質素絕對抵食!

2019-08-02
Dinner
常餐
2019-07-27 576 views
去完整頭髮都已經好夜,茶餐廳自然係首選,朋友就帶咗我黎民華餐廳咁夜又唔想食飯,食常餐就最好不過,民華既常餐同平時食開嘅有啲唔同,選擇比起平時多好多,而且仲有蕃茄湯底可以選擇,番茄湯同沙嗲牛肉兩樣都好想試,所以同朋友每人叫左一款首先想講嘅就係番茄叉燒公仔麵,個番茄湯好好味,酸酸甜甜!用嘅叉燒係蜜汁叉燒,食到蜜糖嘅香味,公仔麵都煮得啱啱好,唔會淋哂另外一個係沙嗲牛肉公仔麵,個沙嗲汁好有馬來沙嗲嘅風味,牛肉唔會煮到韌哂,但又唔會用鬆肉粉整到腍哂,所以口感幾好除咗湯麵之外,會配一份炒蛋加午餐肉,火腿,或者腸仔,個炒蛋煮得好好食,用嘅係鮮雞蛋,並唔係其他茶餐廳買返嚟嘅混合蛋漿,所以食落去好滑好香蛋味常餐嘅第三樣嘢就係麵包,可以揀牛油方包或者牛油厚多士,識揀梗係揀多士,不論多士或者方包都係厚切,多士烘得啱啱好,食落去外脆內軟,牛油搽得好平均,每一啖都食到牛油香味常餐嘅份量都好勁,但係食完心思思想食啲甜嘢,所以就叫咗個西多士,西多士本身係配煉奶或者糖漿,但係我就加錢要晒兩樣,2樣各有特式,西多即叫即炸,同樣都係外脆內軟 民華餐廳呢個常餐真係令我非常驚喜,朋友都話我嘴刁既我好耐冇咁樣大讚一間餐廳,我諗

民華餐廳呢個常餐真係令我非常驚喜,朋友都話我嘴刁既我好耐冇咁樣大讚一間餐廳,我諗我食咗一次已經上癮,之後應該會心思思想再食
2019-07-25
$50 (Last Night Supper)
2019-07-02 626 views
仔仔想吃個包做晚餐,筆者想吃常餐,民華餐廳為靚裝茶餐廳,價錢又實惠,港式滋味深受歡迎。孩子馬上手指指,尋找愛吃的東東(卻阻撓了媽媽查看)。常餐有分早餐時段及其他時段,早餐至11時,餐廳開至凌晨3時,常餐有9款粉麵、4款蛋類配料,兩款包及飲品組合而成。可以自由配搭,靈活度高,筆者點了沙嗲牛肉公仔麵配餐肉炒蛋、牛油多士,加了差價要咸檸7,屬於非常地道的吃法。常餐 $46咸檸7 跟餐+$14沙嗲牛肉公仔麵如牛肉汁更多會更好,筆者很喜愛溝了牛肉汁的湯。炒蛋十分嫰滑,牛油多士及餐肉都被孩子一下子就吃掉了。孩子的爸點了咖哩豬扒飯,點了凍檸樂。咖哩味香,豬扒很嫰口,份量亦十足,男生也絕對吃得飽。咖哩豬扒飯 $47凍檸樂 跟餐+$5西多士 $20西多士上碟時金黃色的,十分吸引,店員還有問及我們要蜜糖還是煉奶,我們選了蜜糖,配合牛油,濃淡適宜,孩子也很愛吃。孩子現在總愛喝華田,這天也喝光了一大杯。華田 $15餐廳附近都是寵物店,光顧後可前往購買寵物用品,十分方便,也可以順道與孩子上一課生命教育堂呢~
常餐 $46
滋味常餐

咸檸7 跟餐+$14

咖哩豬扒飯 $47

凍檸樂 跟餐+$5

西多士 $20

孩子現在總愛喝華田,這天也喝光了一大杯。
華田 $15

滋味常餐
2019-06-30 473 views
打波前同隊友食左野先有力量去戰斗!!!上次見到隔離檯食菠蘿油同火腿炒蛋菠蘿包已經好想食!!不過上次已經食左個常餐full左食唔落,今日諗都唔諗就要左個《蛋菠(火腿炒蛋菠蘿包)餐》;)隊友就要左個常餐飲凍奶茶佢食薑絲牛肉米,但佢原來唔中意食炒蛋,每次轉做太陽蛋!!!本身都想飲凍奶茶,但又怕未食野就飲會胃痛,所以都係穩陣起身飲鮮奶~~硬係覺得玻璃樽裝嘅鮮奶比盒裝嘅好飲,唔知有冇人都有同感xppp火腿炒蛋配菠蘿包,看似不配,其實味道都幾夾!!菠蘿包經過烘焗,所以個包外脆內軟架菠蘿皮面香脆微甜,夾上嫩嫩既炒滑蛋一齊食,比起食腿蛋冶多左層酥脆既口感:)不過食完之後都好似唔多夠喉,所以就做左魔鬼,叫隊友同我share一份西多士xppp色澤金黃既又厚身既西多,牛油同蛋香互相輝映!再沾埋甜滋滋既香甜練奶咁食,呢個組合壓根沒得輸☜☜☜食完啲咁邪惡既野之後,一陣打波真係要落十二分既力去還債先得
打波前同隊友食左野先有力量去戰斗!!!

上次見到隔離檯食菠蘿油同火腿炒蛋菠蘿包已經好想食!!

隊友就要左個常餐飲凍奶茶

佢食薑絲牛肉米,但佢原來唔中意食炒蛋,每次轉做太陽蛋!!!

火腿炒蛋配菠蘿包,看似不配,其實味道都幾夾!!

菠蘿包經過烘焗,所以個包外脆內軟架

色澤金黃既又厚身既西多,牛油同蛋香互相輝映!

再沾埋甜滋滋既香甜練奶咁食,呢個組合壓根沒得輸☜☜☜

食完啲咁邪惡既野之後,一陣打波真係要落十二分既力去還債先得
Breakfast
2019-05-24 735 views
今日lunch唔想煮飯於是近近地叫外賣黎食啦方便簡單快捷又好味我地成日都會食! 一早成為了飯堂之一西多士🍴🍴$20 $20 $20炸~ 每次必點之一因爲我地住得近! 拎到番屋企仲係好熱啦啦! 加埋 more more 煉奶 勁正啊!! yummy 常餐 - 沙嗲牛肉米 🍴🍴沙嗲牛米! 牛肉超級大塊簡直係完勝其他餐廳炒蛋都好滑下! 好中意佢地而個滑蛋 再加埋個多士 !👍🏻👍🏻👍🏻咖哩牛筋腩飯 🍴🍴咖哩係甜甜地少少辣!! 拎d汁送飯真係一流而且牛腩超級大舊~ 牛筋又好軟淋淋 唔錯喔
今日lunch唔想煮飯於是近近地叫外賣黎食啦

唔錯喔

• 西多士
  • 咖喱牛筋腩飯
2019-09-18 27 views
媽咪好鐘意食民華既多士,鐘意佢多士烘到卜卜脆,同埋夠厚!所以早餐經常陪媽咪食民華。\早餐食嗌一定係食多士,剪雙蛋,蕃茄牛肉通!\我最鐘意就係蛋同多士夾埋一齊食,例牌一定係煎蛋instead of 炒蛋, 因為夾埋一齊食有多士既甜香,又有蛋既鹹香!煎蛋一咬落去流心勁正,蛋黃流哂落多士到!\呢度既牛通有得揀蕃茄湯底,湯底好稠身,仲唔洗另外加錢!檸茶有好多片厚檸檬,試左媽咪杯奶茶又香又滑!埋單都係幾十蚊!\呢個香港經典早餐set真係食極都唔會厭!🤤 !
\
早餐食嗌一定係食多士,剪雙蛋,蕃茄牛肉通!
\
呢個香港經典早餐set真係食極都唔會厭!🤤 !
2019-09-11 25 views
今日下午茶去左食民華餐廳。😀我叫左常餐,要蕃茄牛肉米粉,炒蛋配火腿,同即烘牛油多士,同埋熱檸水。☺️佢個蕃茄湯底好重蕃茄味🥳,比較濃郁完全唔水,仲會有幾件蕃茄肉🤤。牛肉就一般般,冇咩牛味,仲要比較有咬口😅。米線配蕃茄湯係唔錯既選擇,因為米線會吸曬 d 蕃茄味,正👍🏻!個炒蛋幾滑,都幾 creamy🤘🏻 ,而且色澤唔錯,可惜冇咩蛋香味🤔。個多士係烘底,兩件都好厚,每件應該都有1cm🤩。多士夠香脆😋但係唔夠熱🤨。佢都塗左唔少牛油先再烘,所以幾香同幾重牛油味😝。佢個火腿冇咩特別,有烘過不過上到檯就唔熱,比較一般😟。整體而言,蕃茄湯係唔錯既😉,但其實就好一般,只可以話係比一般茶就好少少😕。可能本身我對佢既常餐有一定既期望,但係出到黎既水準唔算太高,有少少失望😔。
今日下午茶去左食民華餐廳。😀
佢個火腿冇咩特別,有烘過不過上到檯就唔熱,比較一般😟。
2019-09-10
Tea
2019-09-08 29 views
香港地道嘅茶餐廳好多,但係令我深刻印象佢真係冇乜幾多間,其實茶餐廳最令人深刻嘅就係一啲普通嘅菜式,好似奶茶咖啡常餐,甚至一個好普通嘅雪菜肉絲湯米,民華餐廳成日都會有一啲新嘅款式推出,最近我去食仲有買點心食添,去嘆住一杯凍奶茶,嘆點心,十分之過癮當然重點就係佢嘅常餐啦,食茶餐廳唔識常餐真係差緊啲嘢咁,佢哋嘅常餐落足料而且食落唔喊,已經好過好多,最鍾意就係佢哋嘅叉燒,厚身唔硬,正呢!西多士,大大件,厚身美味,十分本港風味

西多士,大大件,厚身美味,十分本港風味
2019-09-05 30 views
陪同事去太子買魚糧,突然下起雨來,同事說找地方食埋飯先,行到近旺角見一茶餐廳,入面座滿客人,抬頭一看,是民華餐廳,櫥窗貼了不少食物圖片,有中式點心、蒸飯和粉麵,西式常餐、飯和三文治等,同事說種類不少,總有一款岩食,入座去吧!餐廳座位多以卡位為主,地方清潔乾淨。常餐都好豐富,從圖中ABC及飲品中各選擇1款。A項有九款餸選擇,還可以選通粉或米粉或麵。B項有四款,腸仔、餐肉、蛋有不同配搭。C項有二款選擇,牛油方包或即烘牛油多士。飲品是咖啡或茶,凍飲加3元,特飲補差價。我叫了义燒通粉,义燒份量都很多,味道香甜,炒蛋好滑溜,煎午餐好香口,牛油多士即叫即烘,口感香脆。特飲紅豆冰,紅豆起沙又香甜。秘製豬軟骨飯,豬軟骨又林又入味,醬汁好惹味,飯另外上,上面蓋有一個荷包蛋,將醬汁淋上蛋面,之後連飯混合一起食,又滑又好味。試試餐廳的點心,鵪鶉蛋燒賣,燒賣D豬肉彈牙,配鵪鶉蛋的蛋香,好好味!食完晚餐想食D甜品,就叫了西多士,剛炸起的西多士已切件,並放上一塊牛油,呢間餐廳有糖漿和鍊奶,個人比較喜歡糖漿,可以由細食到大,先入為主,覺得特別好味!
2019-09-03 25 views
宵夜想食清啲 叫左魚湯魚蛋河朋友叫左個糯米雞嚟到嘅時候,有啲驚喜,估唔到有炸魚皮係度諗緊已經凌晨2點,會唔會好林點知食落去,勁脆!誇張!啲魚蛋好有魚味同好彈牙個湯有魚味,但唔腥朋友叫嗰個糯米雞,我唔記得影相不過好抵食個糯米雞好大個,內面嘅雞係雞翼味道剛好,唔會太咸,唔會淡而無味價錢都親民,都係around 40 唔洗加一唔限你坐幾耐,無最低消費服務員都幾好態度
宵夜
想食清啲 叫左魚湯魚蛋河
朋友叫左個糯米雞

嚟到嘅時候,有啲驚喜,估唔到有炸魚皮
係度諗緊已經凌晨2點,會唔會好林
點知食落去,勁脆!誇張!

啲魚蛋好有魚味同好彈牙
個湯有魚味,但唔腥

朋友叫嗰個糯米雞,我唔記得影相
不過好抵食

個糯米雞好大個,內面嘅雞係雞翼
味道剛好,唔會太咸,唔會淡而無味

價錢都親民,都係around 40 唔洗加一

唔限你坐幾耐,無最低消費

服務員都幾好態度

2019-09-03 25 views
放工同女兒去太子剪頭髮,真係好怕去整頭,一坐又係2個多小時,髮廊都收工了。行出街揾嘢食,在附近見到一間民華餐廳。門口餐牌食物的圖片好吸睛,有點心、蒸飯、多士三文治、常餐等。吾知係咪太肚餓,女兒說樣樣都想食,一於入座先,餐廳地方整潔,坐得舒適。滋味常餐多選擇,ABC三項各選一款,我選了榨菜肉絲米粉,餐肉炒蛋,即供牛油多士,榨菜爽口吾會太鹹,肉絲嫩滑入味,米粉爽口,湯底夠味。炒蛋好嫩滑,餐肉夠香口。即烘多士香脆美味。送熱飲品,凍飲加3元,特飲補差價,我要了特飲紅豆冰,用左我小時候的高身懷舊杯,紅豆林甜,奶味香甜!女兒喜歡飲魚湯,所以要了魚湯魚蛋河粉,上枱時蔥花和炸魚皮放在匙上,方便客人選擇食蔥與否,炸魚皮也不會浸到湯,未食就林曬。魚湯底鮮甜,魚蛋和魚片頭鮮味彈牙,麵質爽口。見到隔離枱食西多士,忍不住叫了一份,可配糖漿或鍊奶,我當然要食傳統的糖漿,即叫即炸的西多好厚身,已經分切好一小舊,上面放有一片牛油,趁熱將牛油塗抹在西多上,西多吸收牛油的香味,再點些糖漿,一口咬下,又香又甜,美味又可口!

2019-08-23
Dinner
嗰日返大陸攞嘢返嚟經過旺角,佢嗰度係唔知雀仔街定金魚街,我見到佢有蒸嘢食就試吓啦。侍應服務都可以,但我睇唔到有下午茶餐,咁我就帶咗個糯米雞餐再加兩籠點心。OK糯米雞餐幾好,出糯米雞有料,雞扎我就後悔左,我唔記得咗我唔係好鍾意食芋頭,鵪鶉蛋燒賣都好好食。如果中午餐我都比滿分,但這是我的下午茶餐,本餐$76,水準係好好,如果有餐就更加好。可能係我囉嗦,我都係為佢好,人哋爆晒,當然有人哋嘅原因,中間落墨好緊要。

侍應服務都可以,但我睇唔到有下午茶餐,

咁我就帶咗個糯米雞餐再加兩籠點心。

2019-08-30 25 views
偶爾經過旺角通菜街,想黎個快食,食返由細到大最鍾意嘅民華餐廳🍴啲座位真係好窄,坐得麻麻哋舒服平時最鍾意食薑絲底嘅通粉,但係今日試吓沙嗲牛肉通😋😋第一時間梗係介紹佢個超級厚底湯底多士,百食不厭,麵包嘅外皮烘到少少脆,但係我覺得可以再脆啲,,再將厚多士點下啲湯,雙重享受。另外值得一提係佢滑蛋真係好滑,食得出有好濃嘅牛油味&鮮奶的香味,而且蛋夠黃夠蛋味👍🏻👍🏻相對起薑絲牛肉通,沙嗲牛肉通比較普通,但係佢都做得幾出色,沙嗲都夠辣夠味。有埋杯嘢飲夾埋係$50樓下,唔知呢個價錢係呢一區算平定貴,但係我覺得值得!
啲座位真係好窄,坐得麻麻哋舒服
平時最鍾意食薑絲底嘅通粉,但係今日試吓沙嗲牛肉通😋😋

2019-08-23
2019-08-29 28 views
旺角好多冰室我食過5、6間其中一間最重要就係民華雖然晚市係要等下位但我都會等因為對比起其他茶記佢係平靚正!嗌咗好耐無食嘅常餐午餐肉炒蛋 多士 薑絲牛麵飲凍杏廂經典配搭嚟😂😂朋友嗌咗個魚蛋河怕唔夠皮嗌多咗個多士但其實佢飲完檸蜜已經好飽😂😂因為個魚蛋河都好足料啲魚蛋大粒又彈牙招牌真係當之無愧不過個西多真係幾飽都要食上桌快 熱辣辣 香口到不得了滿瀉嘅煉奶係我哩啲嗜甜人士最愛🥺糖漿無法替代大家諗唔到食咩就嚟食啦🤪😋
旺角好多冰室
我食過5、6間
其中一間最重要就係民華
雖然晚市係要等下位
但我都會等
因為對比起其他茶記佢係平靚正!
嗌咗好耐無食嘅常餐

滿瀉嘅煉奶係我哩啲嗜甜人士最愛🥺
糖漿無法替代

大家諗唔到食咩就嚟食啦🤪😋
2019-08-29 16 views
其實唔使下下都要食魚生或者鋸扒嘅,有時都要撐下啲本土嘢。 平時食開壽司或者m記, 今日心血來潮想去茶記到食番啲本土情懷。行過見到民華餐廳就入去食下咁返起對上一次食都好似好耐好耐好耐之前所以今次入到去順手指咗個常餐再加多一份西多士👍, 因為實在太肚餓嘅關係所以一份常餐再加多一份西多士應該冇得輸,點知嚟到嘅時候個常餐比我想像中份量充足,所以真係好似有少少眼闊肚窄咗😂講番個常餐,嗰啲蛋炒得好香口,入口亦都好有蛋香同埋嫩滑👍, 西多亦都覺得恰到好處又香又軟熟。 真係冇諗過佢哋仲可以keep到呢一個水準。