Cambo ขุนทอง (The ONE)

2010-12-01 18 views
The ONE食肆普遍都裝修得有特式而且貴, 金寶算係云云當中較平民既一間. 喱間係排隊等位的, 唔係攞號碼飛仔. 環境就麻麻, 但都算坐得舒服. 泰式豬頸肉燒得唔太濃, 所以唔算乾身, 加上本身肉有啲肥, 食落都好爽同香, 唔會太硬. 炸蝦餅炸得幾靚仔, 肉質彈牙, 又唔算好油. 最重要係個甜酸醬, 唔會好”槳”, 炸蝦餅要加埋甜酸醬先至好食. 扎肉蒸粉包饀料好多, 但好油, 我向來都不太喜愛食越式菜, 所以對於喱味餸, 我覺得就一般!青咖哩海鮮鍋 配法式長包青咖喱唔辣, 椰汁唔太重, 唔會搶咗咖喱味. 本身長法包就唔夠新鮮, 有啲硬, 不過用黎點咖喱汁食, 索晒啲汁, 都幾好食. 炒軟殼crab 都唔錯, 蝦大就夠大隻, 不過唔鮮, 肉質唔彈牙.泰式炒油麥菜炒得都幾青綠, 夠味! ♥原個菠蘿海鮮炒飯點可以少得喱個飯丫, 個飯盛得幾滿下, 有幾隻蝦放起飯面, 加多條葱起旁邊做裝飾, 幾靚. 個飯炒得標準, 其實只要係夠味既我都會覺得喱個飯好味嫁. 唯一唔好既就係無腰果!
扎肉蒸粉包
扎肉蒸粉包

法式長包
青咖喱唔辣, 椰汁唔太重, 唔會搶咗咖喱味.
泰式炒油麥菜
炒得都幾青綠, 夠味!
♥原個菠蘿海鮮炒飯
原個菠蘿海鮮炒飯