Cambo ขุนทอง (The ONE)

2020-07-14 775 views
受疫情影響,冇得去泰國,就唯有留喺香港食泰國菜思鄉一下。上次同男朋友食完,今日同🐢🍯去咗尖沙咀嘅金寶,尋找泰國嘅味道。尖沙咀呢間分店嘅裝修都幾別緻,而且菜式都好多,基本上泰國會食到嘅菜式,呢度都有,比較齊全。我哋叫咗幾個菜,第一個係泰式明爐大蜆鍋,蜆肉好新鮮,而且全部大大粒脹卜卜,加埋佢個酸辣辣嘅湯底,非常之入味。小小嘅一鍋,湯底材料非常之足夠,夠晒濃味。然後我哋又叫咗一個豬手豬脾煲,兩者都汶到好腍,豬皮下面有豐富嘅膠質,入口即溶既感覺,而且啖啖肉,完全滿足晒作為食肉獸既慾望。主食方面,我哋就叫咗最常見嘅泰式炒金邊粉。唔同嘅係,佢哋啲蝦全部係大大粒既海蝦,挑晒腸,而且好新鮮彈牙。佢哋嘅金邊粉炒得好香好入味,可能係因為佢哋啲汁落重料,所以每一啖都唔會有白灼金邊粉嘅感覺,而係每一啖都充滿甜辣味,而金邊粉加埋花生碎嘅組合,真係冇得頂!最後一道菜,係泰式炒椰菜苖,佢哋嘅原材料雖然已經長大左變咗椰菜仔,但係都不失滋味,非常香甜。最後加埋一杯青檸梳打,總算暫時可以暫時止一止我既泰國癮了。

最後加埋一杯青檸梳打,總算暫時可以暫時止一止我既泰國癮了。
2020-07-13
今日同好耐冇見嘅朋友相約喺尖沙咀The One食飯,行咗一個圈大家都係想食泰國嘢,好耐之前都食過一次,覺得呢間泰國嘢都係中高檔路線,幾適合朋友坐低傾偈,所以就揀咗佢。Menu選擇都好多,但係對比起餐廳嘅裝修,呢間餐廳相對之下係一啲都唔貴。我哋叫咗幾款比較常見嘅泰菜,第一味就係飛天通菜,呢度嘅味道都同泰國幾相似,但係就略嫌有啲細碟。食落都幾辣嘅嘢未,如果唔食得辣嘅朋友可能就要揀食蒜蓉炒通菜。主食我哋叫咗一個泰式牛炒飯,都幾接近泰國嘅風味。入面加入左野味嘅牛肉粒,個飯嘅份量比我哋想像中多,每個人都食到三細碗。之後就到今晚最推介嘅冬陰功湯,首先佢係連埋爐一齊上,已經係非常值得讚賞。一上枱就見到湯入面放咗兩隻大蝦,係真係大頭蝦嗰一種。係一碗80幾蚊嘅湯入面,真係值回票價。湯頭非常濃厚,同泰國當地煲出嚟嘅有九成似。大蝦亦都有膏,加落個冬陰功湯度飲好好味。之後我哋叫咗一份炭燒豬頸肉,豬頸肉燒得啱啱好,入面仲有肉汁同油脂。不過略嫌不足嘅係佢伴碟既汁係普通泰式辣醬,如果係魚露辣汁就會非常好食。飲品叫咗珍多冰,都係經典泰式飲品。都似泰國味道。重點係買單兩個人先至係$300多少少,呢個價錢就算喺九龍城食都

飲品叫咗珍多冰,都係經典泰式飲品。都似泰國味道。

重點係買單兩個人先至係$300多少少,呢個價錢就算喺九龍城食都食唔到啲乜嘢,但係呢間餐廳係商場入面,又坐得舒服,所以推介俾大家。
餐廳:Cambo ขุนทอง (尖沙咀)地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403舖前排係The One 4樓飲野果陣見到呢間Cambo主打泰國菜好似唔錯😋,上網都見到唔少人比好評,就決定搵次黎試下原來餐廳做堂食之後亦有專做到會派對嘅野食,岩哂想係屋企食又唔想自己煮飯嘅人😎,尤其疫情仲未真係控制好多人都唔想出咁多街,而且食物選擇都幾多架叫左兩個套餐,分別係大蝦菠蘿焗飯($85)同泰式豬頸肉濕炒河($69),另外送上冬瓜湯。菠蘿焗飯充滿啖啖菠蘿香🍍,亦有唔少配料好似菠蘿粒、炒蛋、蔬菜粒同火腿等,面頭仲有三隻大蝦同肉鬆,一個飯兩個人食都差唔多😂;豬頸肉濕炒河香濃惹味,茨汁令本身好dry嘅河粉變得易入口👍🏼,仲配上大量嘅蔬菜同豬頸肉片,$69都幾抵食串燒雞牛豬($89/半打)串燒一直係我嘅至愛🐖🐂🦃,呢到嘅串燒烤得岩岩好🔥,有少少脆邊同時香料嘅份量適中,唔會蓋過左本身嘅肉香,我最鍾意就係佢地嘅豬肉,肉質香口入味,肉唔會好韌,最重要係熱辣辣,咁食先夠過癮椰汁紅豆冰(跟餐+$8)椰奶味重🥥,叫左少冰唔會因為太多冰而慢慢整到杯紅豆冰變淡🧊,紅豆細粒得黎又夠甜,為今餐泰式風味畫上一個好嘅
餐廳:Cambo ขุนทอง (尖沙咀)
地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403舖

另外送上冬瓜湯。
菠蘿焗飯充滿啖啖菠蘿香🍍,
仲配上大量嘅蔬菜同豬頸肉片,$69都幾抵食

串燒雞牛豬($89/半打)

椰汁紅豆冰(跟餐+$8)椰奶味重🥥,叫左少冰唔會因為太多冰而慢慢整到杯紅豆冰變淡🧊,紅豆細粒得黎又夠甜,為今餐泰式風味畫上一個好嘅句號
2020-06-09
$143 (Lunch)
  • 串燒
2020-06-02 1880 views
邊個話食泰菜一定要去九龍城㗎‼️等我吳師奶呢個泰菜粉絲帶大家去尖沙咀食好西😎呢間係The one既泰菜餐廳成日要排隊🙁如果大家想食,記住訂枱先呀‼️‼️🔹泰式酸辣鳳爪$62 :我諗大部份人都會叫酸辣鳳爪但又怕太酸或太辣🤭如果係咁的話咁呢間一定啱晒大家😎我覺得佢做得幾好👍🏻酸同辣都平衡到不過份量真係會少左d🔹泰式青咖哩軟殼蟹鍋配法包$113 :食泰菜又點少得青咖哩呀☺️青咖哩一上枱果陣勁香😌食落唔會太辣,仲帶有少少椰香味青咖哩入面會有茄子🍆等蔬菜d蔬菜索晒d青咖哩汁🤩勁正同埋佢會有一個爐一直燒住,保持溫度👍🏻而軟殼蟹就會另上,咁就唔怕浸到淋晒🥰除左軟殼蟹之外,法包都係重點法包沾住青咖哩汁一齊食🤤最高享受😂🔹泰式炸蝦餅$68 :呢個又係必食👍🏻炸蝦餅夠晒厚,咬落係超彈牙🥰雖然係炸,但一d都唔油膩炸粉亦都唔厚🤩食完會再想叫多轉🤣🔹炒芥蘭$62 :有幾種唔同炒法,任君選擇😎泰式炒🌶、蒜蓉炒🧄、咸魚炒🐟同埋清炒我地鍾意食辣,所以就揀左泰式炒🌶辣度啱啱好👍🏻亦唔會過咸同好油但就份量少d,2個人食都仲可以😐🔹菠蘿焗飯$96 :第一次

🔹泰式酸辣鳳爪$62 :
不過份量真係會少左d

🔹泰式青咖哩軟殼蟹鍋配法包$113 :
食泰菜又點少得青咖哩呀☺️
青咖哩一上枱果陣勁香😌
食落唔會太辣,仲帶有少少椰香味
青咖哩入面會有茄子🍆等蔬菜
d蔬菜索晒d青咖哩汁🤩勁正
同埋佢會有一個爐一直燒住,保持溫度👍🏻
而軟殼蟹就會另上,咁就唔怕浸到淋晒🥰
除左軟殼蟹之外,法包都係重點
法包沾住青咖哩汁一齊食🤤
最高享受😂

🔹泰式炸蝦餅$68 :
呢個又係必食👍🏻
炸蝦餅夠晒厚,咬落係超彈牙🥰
雖然係炸,但一d都唔油膩
炸粉亦都唔厚🤩
食完會再想叫多轉🤣

🔹炒芥蘭$62 :
有幾種唔同炒法,任君選擇😎
泰式炒🌶、蒜蓉炒🧄、咸魚炒🐟同埋清炒
我地鍾意食辣,所以就揀左泰式炒🌶
辣度啱啱好👍🏻亦唔會過咸同好油
但就份量少d,2個人食都仲可以😐

🔹菠蘿焗飯$96 :
第一次叫菠蘿焗飯🍍
面頭有3隻大蝦,同埋一大堆肉鬆🤩
一上枱就勁吸睛👀
個飯整體都有齊基本配料
菠蘿、青豆、火腿粒、粟米粒、甘荀粒同埋腸仔粒😮
每一啖都必定食到配料🥰
不過,佢未算係我食過既最好味菠蘿炒飯😂
但都不過不失👍🏻

🔹活蝦刺身$99 :
呢個一定要食‼️‼️
佢d蝦隻隻都好大隻😍
而且肉質真係好爽口彈牙🤤
次次食都一樣咁新鮮👍🏻
再加埋醬汁,真係夠晒醒胃
次次都要叫夠2碟先夠喉🤣

• 青咖哩軟殼蟹鍋
  • 泰式青咖哩軟殼蟹鍋
  • 泰式酸辣鳳爪
2020-09-10 0 views
泰菜最緊要要做到色香味俱全,夠辣、夠入味,但同時都要有鮮味。同男朋友食冬蔭公湯,好濃味,一個字:正!蝦質感麻麻,但勝在湯水夠濃味。但如果本身唔係好鍾意食辣嘅人,可能呢一碟菜式就唔係好合適😕不過好彩我鍾意食刺激性嘅食物。

• 冬蔭功
特別推薦大家✅泰式青咖喱軟殼蟹鍋(配法包 / 印色薄餅)Green Curry Soft-Shell Crab w/ Baguette / Indian Bread✅活蝦刺身 Raw Prawn Sashimi✅冬蔭大蝦湯粉(set) Tom Yum Soup Noodle w/ Prawn 《泰式青咖喱軟殼蟹鍋(配法包 / 印色薄餅)》青咖喱係用鍋上🔥,食落小小辣椰味濃,入面仲有翠玉瓜、茄子、豆角等做底🍆🥬好入味,軟殼蟹🦀係分開上,唔會整到濕哂,保持到鬆脆感,仲有法包/薄餅點青咖喱都好正😭(不過要睇下好唔好彩係唔係啱啱整好)💰$96《活蝦刺身》活蝦生鮮爽口🦐,酸酸辣辣又多蒜🌶好開胃,清新得嚟又重口味💰$99《冬蔭大蝦湯粉(set)》冬蔭功湯底好夠味,唔算好辣,酸味比較重😌,係好醒胃嘅湯粉👅💰$65*椰青($42)🥥好清甜,椰肉多又嫩,不過就比較淡椰味**lunch set跟餐有野飲,凍奶茶似港式唔係泰式,有茶味,味道唔錯😎
特別推薦大家
✅泰式青咖喱軟殼蟹鍋(配法包 / 印色薄餅)
✅活蝦刺身 Raw Prawn Sashimi

《泰式青咖喱軟殼蟹鍋(配法包 / 印色薄餅)》
💰$96

《活蝦刺身》
活蝦生鮮爽口🦐,酸酸辣辣又多蒜🌶好開胃,清新得嚟又重口味
💰$99

冬蔭大蝦湯粉(set)

《冬蔭大蝦湯粉(set)》
冬蔭功湯底好夠味,唔算好辣,酸味比較重😌,係好醒胃嘅湯粉👅
💰$65

*椰青($42)🥥好清甜,椰肉多又嫩,不過就比較淡椰味
活蝦刺身
冬蔭大蝦湯粉(set)
  • 椰青
  • 青咖哩軟殼蟹鍋
2020-08-13 171 views
兩個朋友去咗working holiday 2年‼️終於等到佢地返黎食好野喇😋😋😋😋今次久別重逢,我地就揀咗The One既一間泰國菜,身邊食得辣🌶🌶🌶既朋友就係佢地😂😂所以好多時同佢地出去,都係食星、馬、泰既菜式🤤三個女仔,叫咗大蝦菠蘿炒飯,大蝦新鮮,炒飯滿滿既菠蘿香🤤飯粒炒得有點乾身,鐘意食軟飯既我,會覺得偏硬泰式炒介蘭,介蘭鮮嫩爽脆,食落無渣👍🏻👍🏻👍🏻可以再辣啲🌶🌶😋😋泰式青咖哩軟殻蟹鍋,軟殻蟹可以再多啲,因為size偏細隻青咖哩味道甜而不辣,可能因應香港人口味調整過,食唔到辣既朋友都食到😋同埋必點既泰式拼盤有個泰式辣醬配埋,新鮮熱辣既味道更上一層樓😋😋
三個女仔,叫咗
大蝦菠蘿炒飯,大蝦新鮮,
有個泰式辣醬配埋,新鮮熱辣既味道更上一層樓😋😋

2020-01-17
2020-07-21 54 views
今日收工同男朋友去左尖沙咀the one食飯拍下拖好多間餐廳行吓行吓最後揀咗一間泰國菜 天氣咁熱咁梗係要返兩杯冰涼嘅泰國特飲先啦🤩男朋友order嘅龍眼冰唔會太甜好好飲而我就叫咗杯青檸梳打👍🏽到左野食啦 食物份量適中 就算兩個人都可以叫三四款嘢食左右個豬頸肉真係冇得輸㗎 夠香又夠淋串燒份量都十足 我哋叫咗雞牛豬各一串試試佢👅之後仲叫咗個馬拉盞炒菜同炒河粉 嗰河粉極度推介呀‼️炒得好夠鑊氣成餐飯食完真係好滿足店員都好有禮貌👍🏽除咗九龍城有好食嘅泰國菜之外喺尖沙咀都會有㗎🥰尖沙咀地區又方便 又有街行下次都會再嚟食過‼️
今日收工同男朋友去左尖沙咀the one食飯拍下拖

個豬頸肉真係冇得輸㗎 夠香又夠淋

串燒份量都十足 我哋叫咗雞牛豬各一串試試佢👅

成餐飯食完真係好滿足店員都好有禮貌👍🏽
2020-07-18 92 views
今日一行5人去依間好多好評的泰國餐廳試下,去到都真係覺得幾誇張,超多人排隊,幸好我地訂左位,人齊等左約10分鐘都有位了。點左以下幾樣嘢:😋生虾、青咖喱軟殼蟹+法包、酥餅、冬蔭公湯、小食拼盤、咸魚炒椰菜苗。唯一覺得有待改善嘅係酥餅,可以整得大塊d😆同埋,個咸菜炒椰菜苗用嘅椰菜苗即唔夠嫩,咸魚亦無麥。其他食物呢,都真係唔錯。我會再帶我其他屋企人黎試下😁再温馨提醒一下:想試下依間餐廳嘅朋友,真係要訂位!我地食完出黎,依然見到好長龍等緊😑
我地食完出黎,依然見到好長龍等緊😑

2020-07-15 24 views
🔸泰式細拼盤 $115有蝦卷 蝦餅 蟹餅 雞肉 估唔到細既拼盤都咁多野食樣樣都唔錯 雞夠滑 蝦卷夠脆蟹餅有少少辣.🔸海南雞1/4隻 $78無骨呢樣最正! 都夠滑啊 我鍾意❤️.🔸冬蔭公湯 $83唔算辣啊 我飲到🤪 但佢都有兩隻辣椒咁食得辣既你哋實覺得無挑戰啦😂佢好多料架 有蝦有蟹有蔬菜.🔸蒜蓉炒椰菜苗 $66冇影到相 正正常常啦 都大碟.🔸龍眼冰 $28我見到都有兩三粒龍眼肉既 味道正常.🔸熱柚子蜜 $28我覺得有啲細杯😂 但好多柚子
🔸泰式細拼盤 $115
🔸熱柚子蜜 $28
我覺得有啲細杯😂 但好多柚子
Dinner
2020-07-11 44 views
今日約左舊同事聚會,㨂左地點方便嘅尖沙咀。不得不提就係依間嘅芒果糯米飯係好食嘅,芒果唔酸。我地叫左推介菜式—青咖哩軟殼蟹,青咖哩辣度啱啱好,可惜軟殼蟹唔夠多,好似唔太夾。至於其他野食,正正常常。至於服務態度方面:有待改善。員工經常圍埋一齊傾計。
今日約左舊同事聚會,㨂左地點方便嘅尖沙咀。

不得不提就係依間嘅芒果糯米飯係好食嘅,芒果唔酸。

至於服務態度方面:有待改善。員工經常圍埋一齊傾計。
2020-07-08
  • 芒果糯米飯
2020-07-10 46 views
同朋友去開尖沙咀The One shopping, 朋友想食呀泰菜,又見到呢間餐廳好多人排隊,應該唔錯掛,經過見到Cambo嘅餐牌價錢相宜,一於入去試吓。.一坐低我就叫咗杯綠豆椰汁冰,食泰國菜必選飲品吧⋯⋯夏天解暑一流😌.[冬陰功湯河]去泰國餐廳一定要試吓佢哋個冬陰功,其實呢個河粉好抵食,成個冬陰功湯好足料,再加埋個河粉又滑又幼,好有泰國風味。個人覺得這個冬陰功湯河是值得推介。.[泰式明爐大蜆煱]見到呢一疊係餐廳推介,同埋有特價所以想試試佢。好驚喜係個鍋好有層次感,有香茅,又有粉絲大蜆,有香茅嘅herbs 味道,夏天叫了一碟菜,胃口大增哦。.[泰式炒粉]呢個係朋友點嘅,但係試過幾啖,都發覺好足料好開胃,嗰份都抄得幾乾身,去泰國餐廳係其中一碟必點的,喜歡吃金邊粉的朋友可以試吓。.個人覺得這間泰國菜,價錢平民化,但係質素卻很有水準,期待下次同朋友試多d他們其他嘅菜式

[冬陰功湯河]
去泰國餐廳一定要試吓佢哋個冬陰功,

[泰式明爐大蜆煱]

[泰式炒粉]

2020-07-05 68 views
式款多多的泰式餐廳,有沙律、燒烤、海鮮、炒粉麵飯等等,十分豐富。環境企理,座位之間有適當距離,自成一格。冬蔭功 ($83)• 高甜度的冬蔭功湯,而酸辣度相對較輕微。• 大蝦和配料同樣交足貨,湯汁吸收了配料豐富的味道,非常有層次。活蝦刺身 ($99)• 蝦肉鮮嫩、帶著獨有的韌性;處理得乾淨,除了蝦尾外,剩下的都是可吃用的部分。• 而舖在蝦肉上的醬汁和蒜蓉更加是這道刺身的精髓,蝦肉充分吸收各種酸甜、微辣的味道後變得十分惹味。生菜包(豬肉 | $68)• 生菜放在雪櫃保持低溫和乾爽,菜的表面不會有多餘的水份而影響口感。• 肉粒大小均一,混合了一些香草來配合豬肉的味道,放在生菜上卷起一齊食,口感和味道同樣豐富有層次。泰式炒粉 ($72)• 不過不失的金邊粉,保持一貫泰式小炒的惹味程度,油膩度適中、口感煙韌。• 碎粒花生份量頗多,可以均勻曬在金邊粉裡,顆粒的花生加上爽脆的芽菜令金邊粉更有口感。通菜 (泰式炒 | $62)• 可選擇以泰式、蒜蓉、咸魚或是清炒。• 泰式炒通菜會有輕微的辣度,爽脆又惹味的通菜很適合配以炒粉或炒飯一齊食。

冬蔭功

冬蔭功 ($83)

• 高甜度的冬蔭功湯,而酸辣度相對較輕微。

活蝦刺身

活蝦刺身 ($99)

生菜包(豬肉)

生菜包(豬肉 | $68)

泰式炒粉

泰式炒粉 ($72)

通菜 (泰式炒)

通菜 (泰式炒 | $62)

• 可選擇以泰式、蒜蓉、咸魚或是清炒。

冬蔭功
生菜包(豬肉)
一直都有光顧開Cambo,食物質素依舊keep到,但係服務質素同態度真係有待改善今次大概17:45去食,亦都係等一次呢個時間去食,所以就問下reception係咪仲做緊lunch set,唔知係聽唔到定做緊野唔知,店員並無回應,亦無問是否入座店員亦未有給予水,但將光顧晚餐的客人帶入座後,就立即遞上水,服務同態度十分差劣!此後,應不會再光顧

2020-06-10
Lunch
2020-06-29 150 views
好食,不過菜上得好快,怕放涼,所以要密密食,可能要配合佢嘅用餐時間1. 5 hrs,而且餐廳內比較熱,食辣更加覺得熱拼盤喺正常味道,個款也有4件,正好我們每人一件,青咖喱無預期辣道,而且較稀,有個生菜包好食-份量大,豬肉蟹肉,無咁單調,價錢合理,環境也算衛生
  • 生菜包