Cambo ขุนทอง (The ONE)

2020-11-16 766 views
今日很忙,但也不想吃快餐,故選擇了一個快靚正的泰國餐廳。環境:一轉入餐廳就可以看到呈長方形的食堂,透光度充足,但又不會被陽光直曬,室內明亮簡潔,但整體感覺不像泰式餐廳,反而像一間港式餐廳。幸好我和朋友避過了繁忙時間,故能坐在窗邊。食物:平時到泰國餐廳,必叫包生菜、木瓜沙律、冬蔭公湯、咖哩等,但今日這些都不點叫,想試另類的食物。椒鹽軟殼蟹$148雖然這款價錢有點貴,但呈上枱時如一座小山的炸蒜,迎面飄來極香的煎味,已經迫不及待夾起軟殼蟹來吃,入口鬆脆不油膩,炸得很乾身,有很多切碎的材料,例如生菜、紅椒、蔥蒜等,調味剛好,少少的咸味,不過之後就感到愈吃愈咸。幸好我突發奇想,其實可以將椒鹽軟殼蟹撈河粉一起吃,味道更棒。軟殼蟹份量不多,但炸蒜份量極多,為了不浪費食物,將所有炸蒜撈河粉,香口的炸蒜配合軟身的河粉,無論口感或層次都提升一層,吃完真是想叫一個外賣盒裝炸蒜回家吃。泰式蝦球乾炒河$80味道不錯,有四、五隻大蝦、菜、蛋、大蔥,河粉炒得均勻,但嫌份量略少。咸檸梳打$28+菠蘿梳打$28

今日很忙,但也不想吃快餐,故選擇了一個快靚正的泰國餐廳。

環境:

食物:

椒鹽軟殼蟹$148

泰式蝦球乾炒河$80

咸檸梳打$28+菠蘿梳打$28

2020-11-11
$160 (Lunch)
  • 椒鹽炸軟殼蟹
2020-10-19 1993 views
去過The One幾次,但係從未黎過 Cambo! 上次經過Cambo見到價錢好似唔貴,都想下次試試。今日想食泰國野,就黎試下啦!餐廳位於大商埸,座位舒適,裝修企理。今日多人,無緣坐近窗望風景。餐廳供應泰越Fusion菜式,午餐價位由$62到$85不等,另收加一,配檸檬茶,奶茶,咖啡。款式有飯有河粉有湯粉等等,咖喱串燒海南雞等等選擇唔少。凍咖啡另加$5,特飲另加$8。我們一行三人,點左兩份午餐同一份本店推介,再加一份小食分享。串燒沙嗲雞牛豬配泰式炒飯連餐湯 $69+10%呢個係Cambo Set之一。串燒熱辣辣,三種肉類都好好味,雞肉無皮嫩滑,豬肉脆口啖啖香甜蜜糖味,牛肉脆夾嫩,齌食同點甜甜地既沙嗲醬都超好味。泰式炒飯濕潤唔乾,超多豆角粒,加埋少少辣椒炒,少少辣但勁好味!泰式炒貴刁連餐湯 $69+10%呢個都係Cambo Set之一。炒貴刁份量大大碟,貴刁粉好幼身又滑,配料有三隻蝦,好多韭菜,芽菜,蛋絲,櫻花蝦仔,仲有花生碎同青檸放碟邊任你自己加。重點係個醬超好味,甜得黎又唔過份,撈埋d粉食濕濕地甜甜地超正。味道好再加埋唔同材料帶黎嘅唔同口感,好味!泰式青咖喱軟殼蟹鍋配法包 (推廣價$

串燒沙嗲雞牛豬配泰式炒飯連餐湯 $69+10%

串燒沙嗲雞牛豬配泰式炒飯連餐湯

泰式炒飯

泰式炒貴刁連餐湯 $69+10%

泰式炒貴刁連餐湯

泰式青咖喱軟殼蟹鍋配法包

泰式青咖喱軟殼蟹鍋配法包 (推廣價$96+10%)

泰式青咖喱軟殼蟹鍋配法包

泰式青咖喱軟殼蟹鍋係創新招牌菜之一,價錢唔貴就叫黎試試。軟殼蟹分開上,炸得酥脆,加青咖喱汁同食更加美味。底下還配上幾大塊土豆。
泰式青咖喱軟殼蟹鍋配法包

青咖喱鍋既蔬菜配有青瓜,茄子,青豆角,都好新鮮。用鍋上把汁煮得滾滾才食用更有風味。
泰式青咖喱軟殼蟹鍋配法包

法包一大條,居然係暖既!外皮非常脆,吸盡滾起的青咖喱汁很好食!
泰式炸蝦餅

泰式炸蝦餅 4件 $68+10%

小食我們點了炸蝦餅大大件,皮薄脆入面肉質彈牙,加埋甜辣醬好好味。

每個午餐包一杯基本飲料,凍咖啡另加$5,特飲另加$8。飲品選擇可不少。

梛汁紅豆冰&梛汁綠豆冰

梛汁紅豆冰 +$8+10% 梛汁綠豆冰 +$8+10%

椰汁紅豆冰不過甜,底下紅豆粒粒分明,完全不甜,很清淡的一杯。綠豆則細細粒,可以輕易用飲管吸到。

試完幾款食品,我個人最喜歡串燒同炒貴刁,Set 價錢超抵!炸蝦餅都好好食,下次要Encore。
2020-10-19
$175 (Lunch)
串燒沙嗲雞牛豬配泰式炒飯連餐湯
泰式炒飯
泰式炒貴刁連餐湯
泰式炸蝦餅
梛汁紅豆冰&梛汁綠豆冰
2020-10-06 1604 views
尖沙咀想食高檔泰國菜,又想平民價,我就一定會來尖沙嘴的cambo。下午茶時間來cambo就最抵架啦,位於尖沙嘴The one 4 樓,地方舒適又闊落,最緊要係野食好味之餘,價錢又真係好抵,岩曬約人chill下食個靚下午茶。今日就同朋友來食好野,點左幾款招牌餐,對我來講,每次來都必食的係泰式青咖喱軟殼蟹,首先會來一鍋熱騰騰的青咖喱,新鮮滾熱辣可以慢慢滾青咖喱不會變冷,軟殼蟹係新鮮炸出來的,爽脆爽脆,喜歡直接吃也可以,放進青咖喱鍋裡煮煮也行,還有法式麵包,但這個面包不會像法式麵包那麼硬,用來沾青咖喱真的是口感剛剛好。除了這個青咖喱軟殼蟹,我還喜歡這裡的泰式鴨肉湯粉,大大碗湯粉,有鴨肉,豬紅,青菜,香菜等等,這個湯還是秘制的,有點像船面那種湯,夠濃郁惹味又好喝。再來個大家都喜歡叫的去骨海南雞飯,配有餐湯和香濃的雞油飯,單單吃這個飯已經好夠味,海南雞不出意外地滑溜,每一口都能吃得出雞的嫩香,小喝口湯再吃口飯真的叫絕👍吃著多也阻擋不了我們吃甜品的胃,最後來一個香芒糯米飯,芒果夠甜,糯米飯分兩個顏色,超多椰汁,整個飯都香噴噴的,能吃得出是熱呼呼剛剛弄好的飯,吃泰式必吃,值得吃呀。喝方面我們都和三色
喝方面我們都和三色冰,大大杯的椰汁味,不同顏色的jelly和豆,看到開心喝著解渴。
吃飽喝醉我們還可以繼續在這裡坐隻聊天,度過一個舒適的下午。
2020-09-25
$180 (Tea)
2020-12-22 41 views
放假周圍食系列😋😋😋趁住放假, 選了中午比較人少的時段, 到了喜歡的the one商場, 選擇喜歡的泰國菜。 沒有堂食晚膳的日子, 只好把握機會在午膳時間 盡情地放縱 。去骨海南雞飯🥄幸運之神的眷顧, 可以吃到雞髀位,雞肉嫩嫩的,配搭海南雞飯辣汁, 非常惹味。 油飯煙煙靭靭夠曬鹹香。泰式鮮蝦炒金邊粉🦐泰式金邊粉 夠曬鑊氣, 金邊粉質地煙韌吸收了醬汁, 加埋青檸同埋花生碎, 清新又美味。泰式明爐大蜆鍋🍲大蜆數量頗多, 肉質鮮甜美味, 配上大量泰式香料, 酸酸辣辣 ,粉絲吸收咗湯汁精華, 又爽口又夠辣。彈牙炸蝦餅 🍤炸蝦餅都幾抵食六十幾蚊已經有四件, 外層金黃酥脆, 蝦肉彈牙鮮甜。龍眼冰🍹菠蘿冰🍍🍍🍍當然 每次都要飲最鍾意嘅 泰式冰冰, 滋潤解渴, 減低油離感。
放假周圍食系列😋😋😋

去骨海南雞飯🥄

泰式鮮蝦炒金邊粉🦐

泰式明爐大蜆鍋🍲

彈牙炸蝦餅 🍤

龍眼冰🍹
菠蘿冰🍍🍍🍍

2020-12-19 26 views
之前已經同朋友食過一次咁岩行街經過要食野,大家都想食泰越菜就入左去,今次好多人食,餓餓既我地,快快點餐就食泰式青咖喱軟殼蟹配法包🦀軟殼蟹愛好者,見到點會放過,佢就算放耐左都唔會油,而且有肉食。個底仲有啲薯仔,我覺得可以再林啲,青咖喱我以為佢係會唔水,但原來內有乾坤,點過法包嘅時候,呢個水度係可以令到個法包好入味,水都做到咁入味都幾正菠蘿海鮮焗飯🍍已經好耐冇食過呢個飯,成日同朋友講笑女仔要食多啲菠蘿,味道唔錯,肉鬆絕對係精華柚子茶唔知係咪太好賣,我哋想要第二杯嘅時候已經冇晒,我唯有叫普洱茶,係呢間餐廳有普洱茶我覺得好得意,又啱晒去油,然後最後覺得唔太夠,叫多咗個菜椰菜苗雖然個樣俾我哋想像中有出入,但個味道係唔錯,我哋都成碟食晒
之前已經同朋友食過一次

泰式青咖喱軟殼蟹配法包🦀

菠蘿海鮮焗飯🍍

椰菜苗
雖然個樣俾我哋想像中有出入,但個味道係唔錯,我哋都成碟食晒
2020-12-14 25 views
即興的與舊同事聚會...選了位於尖沙咀TheOne的一間泰國菜,地點方便又容易找尋~當日大約6時半到達人流尚可可以直接入座!!!------------------------------我倆點選了必食的泰式生蝦,有驚喜生蝦面上的生蒜蓉碎上比起一塊蒜片的味道更出色,再配上店舖的醬汁極力推薦給喜愛辣的朋友們*************************其餘菜式~大致上都是味道適宜份量足。而且價錢方面~阿懵覺得在該區算是便宜的~!真心值得再光顧啊!!!------------------------------正因為餐廳位於TheOne內...👭🏻飯後還可以逛一逛消化一下
即興的與舊同事聚會...
選了位於尖沙咀TheOne的一間泰國菜,
地點方便又容易找尋~當日大約6時半到達

人流尚可
可以直接入座!!!
我倆點選了必食的泰式生蝦,有驚喜
生蝦面上的生蒜蓉碎上
比起一塊蒜片的味道更出色,再配上店舖的醬汁
極力推薦給喜愛辣的朋友們

*************************
其餘菜式~大致上都是味道適宜份量足。
而且價錢方面~阿懵覺得在該區算是便宜的~!
真心值得再光顧啊!!!
正因為餐廳位於TheOne內...
👭🏻飯後還可以逛一逛消化一下

泰式生蝦
泰式生菜包(牛/豬)
大拼盤
冬陰功
2020-11-21
泰式生蝦
泰式生菜包(牛/豬)
大拼盤
冬陰功
  • 活蝦刺身
  • 咸魚炒椰菜苗
喺尖沙咀行完街跟住去Cambo歎番個泰式風味下午茶🥢🍜每次嚟呢度都一定要點番半打✨沙嗲🔥牛、豬串燒✨😋,燒得肉香又夠腍,個沙爹醬仲好好味添👍🏻✨香茅🔥🐷烤豬頸肉✨豬頸肉口感爽脆,醃得味道極之好,烤得惹味又夠焦香,食嘅時候配埋自家製酸辣蘸汁,風味一絕👍🏻🐖😂仲有CAMBO set🥣冬蔭大蝦湯粉都係必點美食,最🥰佢嘅湯底,味道係非常非常濃郁嘅蕃茄味冬蔭🍅🍅 🇹🇭🔥🦐🦐🦐♨️🥄🤤😋💯食得飽飽🥰最後就一定要飲杯黑咖啡☕️消消滯😊😊😊
喺尖沙咀行完街跟住去Cambo歎番個泰式風味下午茶🥢🍜

食得飽飽🥰最後就一定要飲杯黑咖啡☕️消消滯😊😊😊
2020-12-11 14 views
青咖喱軟殼蟹鍋$96 青咖喱味道正宗,欣賞軟殼蟹同薯仔另外上,唔會浸到淋浸曬,個法包外脆內軟,包體入邊濕潤,整體好高質😝椰青焗飯$103其實係充滿椰漿嘅飯,會食到椰汁嘅清香😚,個飯是甜甜的,仲有蝦,章魚仔,提子乾,青豆,其實好有特色🤣,但好多人第一次都未必接受到🤣,始終甜嘅飯比較少見😚。但我今次第二次食啦,我覺得椰漿嘅甜同海鮮好夾😳👍我覺得普遍嘅椰漿焗飯個飯量都好多嘅,大概有兩至三碗飯🤣,建議同朋友share😍,香芒糯米飯$55估唔到呢個時候都食到咁甜嘅芒果😍,配埋椰漿飯好正🙌 📍Cambo ขุนทอง (The ONE) (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403舖
青咖喱軟殼蟹鍋$96

椰青焗飯$103

香芒糯米飯$55
估唔到呢個時候都食到咁甜嘅芒果😍,配埋椰漿飯好正🙌

📍Cambo ขุนทอง (The ONE) (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403舖
2020-12-10 22 views
#foodhkdiscoverer尖沙咀—去骨海南雞飯🐔🍚($68) 份量比較細🤔但係啱啱夠食🤭D雞好嫩滑👍🏻 而且好有雞味🐓 啱啱好入味🥴唔會死咸😚 個酸辣汁唔會搶左雞嘅味🌶 豉油係好稠好黑嘅印尼豉油🥸 但係又唔會好濃味😋 反而引出左D雞味🐥 去骨做得好好🦴 每一舊雞都幾大塊🐔 雞肉結實啖啖肉🍗 最重要係佢竟然雞翼都去埋骨😍 好細心🥰 油飯味道偏淡🥱 少少黃薑味🧄 但可以一試😝—串燒沙爹配泰式炒飯🐖🐄🐓🔥🍚($69) 串燒係豬牛雞各一串🍢 豬肉爽口彈牙🐷 口感好特別😋 牛肉唔會好柴🐮 雞肉最好食🐓 味道少少甜😝 好入味😚 整體嚟講火候啱啱好👍🏻 個沙爹醬偏甜😙 但係有幾濃花生味🥜 泰式炒飯好惹味😘有D豆角粒🥬 口感幾豐富🤩 值得一試😘—泰式青咖哩軟殼蟹配法包🍲🦀🥖 ($96)有個酒精爐座住🔥 保證食嗰時夠熱👍🏻 咖哩嗰耶奶同香茅味濃😋 整體較水💦 但好惹味🌶 入面有茄子同豆角🍆 但係好入味😍 吸晒啲咖哩汁🍲 而且煲到淋曬🥳 D菜令到個咖哩好鮮甜🤩 法包外脆內軟🥰 配埋咖哩食簡直一流💛 吸曬啲咖哩入去💚 差啲飲曬啲青咖哩😂 軟殼蟹份量唔係好細🦀 但係炸得好乾身而且一啲都唔油🥳 調

#foodhkdiscoverer尖沙咀

有D豆角粒🥬 口感幾豐富🤩 值得一試😘

泰式青咖哩軟殼蟹配法包🍲🦀🥖 ($96)有個酒精爐座住🔥 保證食嗰時夠熱👍🏻 咖哩嗰耶奶同香茅味濃😋 整體較水💦 但好惹味🌶 入面有茄子同豆角🍆 但係好入味😍 吸晒啲咖哩汁🍲 而且煲到淋曬🥳 D菜令到個咖哩好鮮甜🤩 法包外脆內軟🥰 配埋咖哩食簡直一流💛 吸曬啲咖哩入去💚 差啲飲曬啲青咖哩😂 軟殼蟹份量唔係好細🦀 但係炸得好乾身而且一啲都唔油🥳 調味亦都啱啱好🥰 真心推介❗️❗️❤️

豬肉生菜包🐷🥬 ($68)小編食親泰國菜都必點😝 豬肉有好多香料😋仲有洋䓤🧅同紅蔥頭🧄 好足料👍🏻 味道偏酸😆 係小編鍾意嘅味道😍 份量唔算多🥸 一共有5片生菜🥬 反而每一啖都可以包多D豬肉🐖 足料推介🥳❗️

香芒糯米飯🥭🍚 ($55)有紫米同白糯米兩種💜 紫米較濃味 有米香😋 白糯米就淡味少少 感覺溫和啲😊 糯米整體熱辣辣💨 chewy有咬口🥰 而且粒粒分明😍 第一次芒果糯米飯有咁甜嘅芒果🥭 新鮮而且甜😘 差啲想叫多份🥲

價錢: 💋💋💋💋
味道:💋💋💋💋
抵食:💋💋💋💋
環境:💋💋💋💋
. ——
地點:Cambo ขุนทอง (The ONE) (尖沙咀)
地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403舖
營業時間:11:45-23:30

#泰國菜 #文青 #香港 #00s尖沙咀 #尖沙咀美食
#likes #like #follow #likeforlikes #instagood #instagram #followme #likeforlike #likeforfollow #followforfollowback #f #followers #followback #photography #followforfollow #comment #picoftheday
2020-12-10 14 views
今日係尖沙嘴想食泰國菜🇹🇭,就同朋友黎左呢間位於尖沙嘴the one嘅泰式餐廳試下啦🥳。.泰式青咖喱牛腩鍋($69)呢度嘅青咖喱味道夠曬香同濃郁🤤,而且牛腩口感一流👍。.泰式炒貴刁($69)炒貴刁味道酸酸甜甜,另有一番風味😆,跟餐仲有一碗湯添。.泰式炒通菜($62)炒通菜味道有少少辣🙈,不過依然好香😋。.泰式炸蝦餅($68)蝦餅一向我都好鍾意❤️,而且點埋泰式辣醬更加美味😙。.焦糖燉蛋($36)(買一送一)最後當然要歎番個甜品🍮,呢度嘅焦糖燉蛋仲有買一送一優惠🤩,甜得黎又唔會膩,非常滿足💕。.青檸梳打(跟餐+$8)椰汁紅豆冰(跟餐+$8)
泰式青咖喱牛腩鍋($69)
呢度嘅青咖喱味道夠曬香同濃郁🤤,而且牛腩口感一流👍。

泰式炒貴刁($69)
炒貴刁味道酸酸甜甜,另有一番風味😆,跟餐仲有一碗湯添。

泰式炒通菜($62)
炒通菜味道有少少辣🙈,不過依然好香😋。

泰式炸蝦餅($68)
蝦餅一向我都好鍾意❤️,而且點埋泰式辣醬更加美味😙。

焦糖燉蛋($36)(買一送一)

青檸梳打(跟餐+$8)
椰汁紅豆冰(跟餐+$8)

Lunch
這家泰式餐廳是個人口袋名單之一, 午市套餐十分抵食;今次就試下晚市去食泰式青咖哩軟殼蟹鍋*評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻法包與青咖哩系完美絕配 特別是這青咖哩唔會好辣 香脆軟殼蟹蘸上青咖哩 味道更豐富 必試青咖哩冬蔭大蝦湯粉評分:👍🏻👍🏻👍🏻味道偏酸 比青咖哩更辣 個人不是特別愛好冬蔭公咸檸七喜*評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻檸檬夠咸 十分清爽

泰式青咖哩軟殼蟹鍋*

• 泰式青咖喱軟殼蟹鍋
  • 泰式青咖喱軟殼蟹鍋配法包
  • 法包
2020-12-06 11 views
不經不覺差不多一年沒有得去旅行玩了唯有搵啲唔同國家嘅菜食食食當去住旅行先今次就去咗食泰國菜點了泰菜必吃的生蝦,同埋青咖喱朋友就叫了一個豬手飯生蝦$99有八隻都OK新鮮但辣椒同蒜蓉就落得太多有點辣這兒的青咖喱牛腩煲竟然是有個火爐仔在加熱幾特別不過牛腩就有啲瘦左少少,青咖喱味就很好吃而豬手就略為遜色一點冇乜肉跟餐的飲品比較細杯味道也一般不過佢個午市餐牌都有八九種食物其他仲有炒金邊粉菠蘿飯海南雞有機會下次也會再去試試吃
不經不覺差不多一年沒有得去旅行玩了
唯有搵啲唔同國家嘅菜食食食當去住旅行先

生蝦$99有八隻都OK新鮮但辣椒同蒜蓉就落得太多有點辣

而豬手就略為遜色一點冇乜肉

跟餐的飲品比較細杯味道也一般

2020-12-04 12 views
呢一間係其中一間幾鍾意食嘅泰國菜,價錢唔貴,而且質素保持得到。食物味道唔錯,午市仲有套餐,經濟實惠。▶️生蝦刺身🦐新鮮大隻又爽口!點埋辣醬,正!另外再叫午市套餐▶️串燒沙嗲配泰式炒飯沙嗲全串燒有豬、牛、雞各一串,燒得夠惹味,仲有沙嗲醬。泰式炒飯熱辣辣,而且食落辣辣地🌶有蝦醬味好香。▶️泰式豬頸肉濕炒河真係有泰式風味,豬頸肉夠爽口。濕炒河味道夠,而且仲有好多菜。▶️珍多冰及鹹檸七🍹▶️泰式芒果糯米飯有黑糯米及糯米飯,兩款都好食😋芒果都幾甜~

▶️生蝦刺身🦐
新鮮大隻又爽口!點埋辣醬,正!

另外再叫午市套餐
▶️串燒沙嗲配泰式炒飯

▶️泰式豬頸肉濕炒河

▶️珍多冰及鹹檸七🍹

▶️泰式芒果糯米飯
有黑糯米及糯米飯,兩款都好食😋芒果都幾甜~

2020-11-28 19 views
We ordered the clams hotpot, Thai style cabbage spouts and deep fried shrimp cakes, all tasted below par... Tasted nothing like Thai and horrible at the same time, quite an achievement! This place used to be good... but I wouldn’t come back here if they pay me to now. Once again it proves that you can not trust OpenRice for your dinner choice.
2020-11-27 29 views
平時唔多嚟尼個商場食嘢!因尖沙咀實在太多選擇今日見尼間有午餐,價錢又唔太貴!咪試吓午餐~去骨海南雞飯跟熱咖啡($68+10%)雞份量偏少雞都滑!午餐~冬蔭大蝦湯粉跟凍檸茶 ($65+10%)冬蔭湯㡳夠酸都有三隻蝦
平時唔多嚟尼個商場食嘢!因尖沙咀實在太多選擇
今日見尼間有午餐,價錢又唔太貴!咪試吓

午餐~去骨海南雞飯跟熱咖啡($68+10%)
雞份量偏少
雞都滑!

午餐~冬蔭大蝦湯粉跟凍檸茶 ($65+10%)
冬蔭湯㡳夠酸
都有三隻蝦

2020-11-26
$73 (Lunch)