2018-09-06 492 views
油麻地呢間拉麵成日有人龍,但名氣不大,所以我期望好高,應該算係比較隱世既日本拉麵店夜晚7點黎到食,侍應好有禮貌問幾多位,等左45分鐘先可以入坐。入到去見到位置不多,難怪等的時間相對較耐坐得好迫夾,如果冬天來穿得厚實應該好辛苦左邊:魚豚骨拉麵(豬骨鰹魚湯底)湯底顏色深,一飲個湯就好中意,味道濃,偏鹹,但好鮮既鹹,有小小黏口,有d膠質,非常濃厚!拉麵幼身,掛湯能力高叉燒一大塊,表面有燒香,焦焦既部位食起來更香口!肥瘦適中,有油香又比較易入口!玉子得一半,有小小流心效果,頗入味!食得滿足!木耳絲爽口,增加拉麵口感,可惜紫菜浸淋曬,完全唔掂右邊:元祖拉麵(清湯湯底) 湯底較前面那晚遜色,湯味並不濃郁叉燒都無咁香整體行清淡路線,木耳絲份量好多,碗中仲撒上白芝麻,多了份清香。個人還是喜歡香濃口味的拉麵,男朋友反而幾鍾意清淡既元祖拉麵🍜一間拉麵店滿足曬我啲兩個人既願望整體性價比很高,$80左右食到如此高水準拉麵,實在難得!

坐得好迫夾,如果冬天來穿得厚實應該好辛苦

左邊:魚豚骨拉麵(豬骨鰹魚湯底)

拉麵幼身,掛湯能力高

玉子得一半,有小小流心效果,頗入味!食得滿足!

木耳絲爽口,增加拉麵口感,可惜紫菜浸淋曬,完全唔掂

右邊:元祖拉麵(清湯湯底)
湯底較前面那晚遜色,湯味並不濃郁
叉燒都無咁香

整體性價比很高,$80左右食到如此高水準拉麵,實在難得!
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner