光棍佬教仔便宜莫貪 Featured Review
2017-09-28 2846 views
又到了我逢星期日必食的「日本拉麵時間」,真的不知不覺間,我已經品嚐大約十多至二十間拉麵店,或者是有拉麵提供的日本料理餐廳。既然我是口口聲聲,說部分食店是「有拉麵提供的日本料理餐廳」,即是那些日本菜食店,拉麵與非拉麵的比例頗為接近,有拉麵提供之餘,也同時有很多日本丼飯、烏冬、燒物和炸物提供。就例如今次,我在油麻地彌敦道「恩佳大廈」樓下的日本料理餐廳「橫綱」,就屬於這種的日本菜食店。晚上去到油麻地「恩佳大廈」時,「橫綱」店外已經聚集了一定數目的輪候食客。不過,本着「有位入座用膳比搭檯更重要」很黃金法則,我不用等候太久,就立刻有一人搭檯座位,因為我是信奉「我獨自開飯」的忠實信徒。不過講還講,有些餐廳的搭檯場面,絕對不會是你或我願意看到。有時我遇到搭檯的食客,有些比較感到嘔心的行為,譬如是挖鼻孔、吐痰、進食時製造太大的聲浪,還有以很大聲浪跟同伴聊天。幸好,我這次遇到的「三對一」場面,那三位搭檯的食客的食相,還未至於出現太大,影響我食慾的行為。說油麻地「橫綱」的拉麵,很有遵從日本傳統原汁原味,其實有點值得商榷。因為「橫綱」的餐牌裡面,竟然還有「牛肉拉麵」和「咖喱牛肉拉麵」提供。我到現在才發現,原

我到現在才發現,原來日本拉麵不單不是只有豬肉叉燒拉麵,之後還開始有「霸X拉麵」、「麵X」,有雞叉燒味玉雞白湯拉麵。現在竟然也有牛肉作配菜的牛肉拉麵。我現在才知道,不只是台灣,現在日本餐廳也可以吃牛肉麵。

更是令我訝異的是,「橫綱」是我繼鑽石山「札幌mxxo No.1&辛味屋」後,另一間找會提供定食套餐給客人的日本拉麵店。所以覺得,單純地說「橫綱」是一間日本拉麵店,其實是誤解了它們,是沒有清楚了解「橫綱」。

與其說「橫綱」是日本拉麵店,倒不如說「橫綱」應該是一間日本料理餐廳。就好像我以前,曾經當作飯堂的日本餐廳「札幌Mxxo No.1 &辛味屋」,吃札幌味噌拉麵又得(雖然並不好食),吃日式丼飯咖喱飯又得。

我就揀選了定食晚餐,包括任何一款口味拉麵,加一個「橫綱」裡面有提供的指定「細版」丼飯。選擇配細版「鰻魚飯」要加收港幣四十五元,選擇配細牛肉飯、細肉粒雞蛋飯或者細照燒雞扒飯要加三十二元。

我就對油麻地「橫綱」抱着懷疑態度,晚餐選擇了稱得上是「橫綱」招牌拉麵的「九州拉麵」加一個細份的「照燒雞扒飯」。套個晚市套餐連加一服務費用,總共要收港幣一百一十一元。

套餐另外可以免費選擇飲品咖啡、茶或汽水。我當時以為自己有前科經驗,選擇了一罐雪碧汽水,便肯定不會有事發生,但是吃完「橫綱」晚飯後,問題才真真正正地,出現我的面前。

「九州拉麵」跟在我在其他拉麵店見過的傳統拉麵,肯定是平凡中,略帶一點點的缺憾與不足,因為「橫綱」的「九州拉麵」,裡面沒有溏心蛋,沒有厚塊灸燒叉燒,卻有一大堆粟米粒,和一大塊紫菜插在拉麵面頭。
九州拉麵

「橫綱」沒有供食客自行點菜的點餐紙,食客變相無權選擇拉麵湯底的濃淡,跟麵條的粗幼,「橫綱」煮什麼口味拉麵,客人只能硬食。

至於「九州拉麵」的麵條,在我沒有權利選擇的情況下,麵條口感只是很一般的拉麵水平,沒有麥香,亦不會有十足嚼勁的硬質麵條可以食,如果我說「橫綱」「九州拉麵」麵條口感有多好,肯定是騙你的。

甚至是「橫綱」「九州拉麵」湯底豬骨湯湯味,亦很難稱得上它會有多純厚,「橫綱」「九州拉麵」豬骨湯底或許會遜色於「霸X拉麵」,甚至濃度也比不上,「博多拉麵X天神」的濃郁壓縮真空煲豬骨濃湯。

「橫綱」「九州拉麵」的豬肉叉燒,口感固然不可能媲美,「霸X拉麵」的灸燒半肥瘦豚肉厚叉燒。「橫綱」叉燒甚至連「博多拉麵X天神」壓縮煲煲出來,軟嫩豬肉叉燒都不如,「橫綱」叉燒只是一塊層次口感中等,勉強過得去的叉燒。

值得一提的是,「橫綱」「九州拉麵」湯的本身,裡面有少許被切絲的薑絲在裡面。薑絲令「九州拉麵」的豬骨湯,略帶少許來自薑絲的辛辣辣味。

如果單純以「橫綱」招牌「九州拉麵」味道去評論食店高低,是有點點不足,因為我還要再試試「橫綱」晚餐內,搭配的套餐細飯「照燒雞飯」的味道,才能真正地下定論。

可能因為「橫綱」晚餐的「九州拉麵」味道口感都只是一般水平,對比之下,跟餐端出來的「照燒雞扒飯」,廚房真的把照燒雞扒汁味道造得很甜。
照燒雞飯

另一方面,跟餐的細版「照燒雞扒飯」,雖然雞扒只有區區的一小塊,但「橫綱」廚房真的把那塊小巧的燒雞扒,煮至新鮮滾熱辣的樣子,照燒汁味道真的很甜,雞扒口感煮得很軟腍,令整碗「照燒雞扒飯」都做得很入醬汁味。

「橫綱」區區一塊份量不大的燒雞扒,搽上了很多很濃的日本照燒汁,照燒汁液隨雞扒流進白飯裡頭,白飯亦因此充滿了照燒汁的甜味與香味。

「照燒雞扒飯」除了其醬汁味道很甜之外,廚房廚師還把雞扒燒得十分之香,令照燒醬汁的甜味,完全和雞扒白飯完全合而為一,整碗照燒雞扒飯味道,竟然比「九州拉麵」更出色,今次是有點「本末倒置」,「妹仔大過主人婆」了。

今次我來到油麻地「橫綱」,本來是為了食拉麵,結果反而被「橫綱」廚房,一碗精心泡製的「照燒雞扒飯」的甜熱味道感覺所吸引住,這樣試食的結果,無疑是有點的本末倒置。

更令我事後懊悔的是,我竟然一時貪小便宜,在臨走準備結帳埋單之前,竟然把餐廳跟餐附送的紅茶「麥茶」都喝下才走。

結果我回到家中,整晚也被麥茶的「咖啡因」影響着,整晚無法自然進入睡眠狀態。結果要等到第二日早上,食完早上第一次藥後,我才能勉強入睡兩個小時,整天精神很差。

香港現在還有多少間拉麵餐廳,會以紅茶招待光顧上門的客人?我突然想起以前蘇永康有首歌曲「點夠喉」,歌詞大概是「收到,求求其分組,旋風式起舞,放心去操,夜晚即管去蒲」。「橫綱」是否見餐廳鄰近尖沙咀夜店的士高,又多「喜愛夜蒲」的朋友,所以才製作紅茶給客人提神,這麽「好帶脅」呢?

「橫綱」的照燒雞扒飯,味道固然是神來之筆,味道很甜很易入口。但是「橫綱」竟然選擇晚飯以紅茶跟餐,而不是正常常見的綠茶。我這次被「橫綱」害到失眠的經驗,再次教訓了我,「光棍佬教仔,便宜莫貪」,明明見到是紅茶,就不要隨便喝啦!
(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice's point of view.)
2017-09-17
照燒雞飯
香港的拉麵鼻祖 Featured Review
2017-03-25 5954 views
香港的拉麵店戰爭,大概可以說是由《豚王》帶起。而這,大概是2010/11年的事。不過,在《豚王》出現之前,香港已經有好味的拉麵店。放心,我不是說越做越差的《味千拉麵》。我是次要說的,是位於油麻地,我細細過就聽過的日本麵店,《橫綱》。《橫綱》,1987年已經開業。當年,相信香港人對日本拉麵的認識不會太多,但湯底濃郁的日本麵,多年來到吸引到客人的青睞。我每一次經過《橫綱》的門口,都發現有一大班人在門口等位。是日一個人來到容易搵位,就好快趣地入到來《橫綱》一試這一間有好多人認為是香港日式拉麵鼻祖的人龍好店。 人很多,餐廳所有的食客都要搭檯,像同我同檯的三個人,本以為可以霸一個卡位,誰知道,店方會把像我這些一人食客,盡量塞入去。而且我被安排坐在一個角落位,而且小店是長期 full house。所以,我並沒有去拍一些店內部的照片,直接說食物好了。在等位時,我早在門口看了一遍餐牌,有一個拉麵加飯或小食的套餐看似非常實惠。坐下來的時候,只是要從中嚴選一個啱口味的拉麵而已。而我就嚴選了魚豚骨拉麵作為我是日的午餐。套餐,我加了一客細的鰻魚飯。輕輕份量的,作為一個拉麵的 side order,份量剛好夠,

套餐,我加了一客細的鰻魚飯。輕輕份量的,作為一個拉麵的 side order,份量剛好夠,而且亦滿足到我呢一種一心想食多樣野既死肥仔。

這鰻魚飯,如果是 full size 一定好正宗,鰻魚肉厚,醬味濃郁,而飯帶有汁,也帶有蛋絲,輕份量,輕輕的滿足。

主角是魚豚骨拉麵,也就是豚骨湯加鰹魚湯底的拉麵,配料除叉燒之外,有荀,有木耳絲,半熟蛋等等,用料豐富。其實這麵夠大碗,不需要替玉,不需要加套餐,已經夠晒飽。

麵條煙韌可口已經是令人開心,但令人更開心的,就是火灼過的叉燒。充滿油脂的叉燒,帶點點的燒焦味,味道很可愛。

說可愛,最可愛的就是湯,鰹魚同豚骨湯 crossover,味道極之香濃。濃得黎又未至於飲唔落口果隻。如果唔係有個飯仔打底,我會飲晒個湯。

餐後,有一杯咖啡。日式的咖啡是我最喜歡的其中一種沖調方法。這咖啡,不會太熱,但飲到香滑的感覺,而且濃濃的,很香味道的,就這樣去飲齋啡,是最美妙的飲法。

水準絕對不比現今的過江龍麵店差。我甚至可以說,某些日本師傅坐陣及過江龍麵店,是不及《橫綱》的拉麵好食的。這一個長龍,值得大家去排。
$100 (Lunch)
2017-02-14 4728 views
路經永星里,打開開飯網Apps搵食,排第一位嘅我冇興趣,於是揀咗排第二位嘅横綱。响門口迎賓嘅係位中熟啊豬媽,心諗:「唔係卦,我食拉麵喎,唔係車仔麵、雲吞麵喎,年輕新世代嘅潮流飲食,唔係應該由年輕人主理咩?」邊行邊猶豫之際,行到水吧淥麵位,望一眼淥麵師傅,當堂放心哂。肥仔奇獨門速辨掂與唔掂以貌取男人六字心法有云❝有鬚根,冇染髮❞,即係食力穩重廚房真漢子,唔係玩玩吓Hea做花𡃁仔。一場嚟到,好日都唔經過,梗係盡量叫多些少款式試吓咩料。邊睇邊諗之際,先至發現此店聘用啊豬媽原來大有妙用。原來行出行入,幾乎全是熟客,眾食客與啊豬媽之間話題不斷,一睇就知幫襯咗好耐。亦只有啊豬媽先可以帶畀客人一種無芥蒂嘅親切感。而且,啊豬媽主動斟茶、執碗碟、抹檯、落單、搭訕,工作效率與效果俱佳。滷蛋生熟恰到好處,滷得香甜。可惜蛋唔似係日本貨,輸咗啲蛋嘅鮮香味。筍尖嫩、木耳爽、香葱香,個麵底略有些少鹼水味,唔算突出。豚肉夠肥軟,滿油口香。湯底唔太鹹,確係有啲鰹魚豬骨味,但就❝好漏❞吓。跟餐細鰻魚丼。一句講哂:「响食拉麵嘅地方,千祈唔好好似我咁,無鬼聊叫個飯食,一定冇好下場。」日式叉燒做得標準,肥瘦均勻,入口有豬味。最

鰻魚飯
元祖拉麵
日式叉燒做得標準,肥瘦均勻,入口有豬味。最特別嘅係佢有一種好綠,但係食唔出係乜嘢菜嘅菜,幾清爽。炆筍冇渣,海藻唔夠鮮,湯底醬油味幾突出。
煎餃子
即叫即煎,皮薄餡香,合格之上。
凍奶茶
凍奶茶糖水另上,細心。茶味同奶味清楚分明,驚喜。估唔到食日本嘢嘅地方,杯凍奶茶竟然靠得住。
乾濕紙巾齊備,係中上價餐廳嘅基本特色。
閒日下午三至六點,原價八折。
八折後埋單$180.80,即係原價$226.00。

2017-02-14
$90.4 (Tea)
元祖拉麵
凍奶茶
2018-01-14 43 views
很久沒來,心血來潮,想吃一下。本來係好特式的香港地日本拉麵,味道尚可,吸引可多新舊客人,廚師可記大功!但可惜是樓面似著自己是特式小店,不憂無人幫襯,態度其差無比。根本不知道自己店價其實算貴,我吃的是廚師功勞,但要受樓面氣,可真考慮是否值得!真懷念以往店裏上上下下的親切招待....😓
真懷念以往店裏上上下下的親切招待....
😓

2018-01-14
$80 (Lunch)
2018-01-07 102 views
現在的拉麵店開到成行成市。質素參差。而橫綱卻是最早期由日本人親自操刀把日本拉麵文化帶入香港的原祖級拉麵店,開店超過二十五年,至今仍屹立不倒。店子小小,但人流不絕,繁忙時間,一定要耐心排隊等位。所以我多數選非繁忙時間才幫襯,否則等候的時間往往是用膳時間的幾倍。現在的種類配搭巳越來越多,而價錢仍然保持在合理水平。我每次也選套餐,傳統的叉燒拉麵,半熟流芯蛋,再加一碗全港獨一無異,口感味道都超好食的细碗肉碎雞蛋飯,再加一杯凍檸檬茶。 彷如置身日本當中
現在的拉麵店開到成行成市。質素參差。
現在的種類配搭巳越來越多,而價錢仍然保持在合理水平。
肉粒雞蛋飯
2018-01-03 57 views
話說有間拉麵店係由以前第一年同老公拍拖時開始食,呢間就係位於油麻地嘅橫綱拉麵。吃了快七年,店內永遠坐無虛席,店外永遠充滿人流排隊等食,多年來人氣不減反增今日又想重拾拍拖回憶,所以決定前往等了大概半小時左右便能內進,店外等候區有張小長櫈,但有沒座位便要一看運氣了店內雖小,但充滿日式風格,就像去了小日本似的餃子是必食!多汁又脆!仲有叉燒小食,不會太油,恰到好處我點了味玉拉麵,湯底十分濃郁,配半熟蛋一流!老公點了魚介拉麵,香濃湯底搭配足料叉燒,令人食指大動!埋單只收現金,所以平時look開咭之食客最好帶定現金埋單時店員會送上獨立包裝嘅萬樂珠!好正

今日又想重拾拍拖回憶,所以決定前往

店內雖小,但充滿日式風格,就像去了小日本似的

餃子是必食!多汁又脆!

仲有叉燒小食,不會太油,恰到好處

我點了味玉拉麵,湯底十分濃郁,配半熟蛋一流!

老公點了魚介拉麵,香濃湯底搭配足料叉燒,令人食指大動!

埋單只收現金,所以平時look開咭之食客最好帶定現金

埋單時店員會送上獨立包裝嘅萬樂珠!好正

2017-12-16 187 views
魚介豚骨拉麵 $79(8折左姐係$63.2)以鰹魚及豚骨熬成湯底。原本以為湯底會比較鮮甜,但原來係淡淡咸香,而且鰹魚味比豚骨味重。湯底愈食愈濃郁,唔會有膩同口渴既感覺。-溏心蛋未至於流心質地,但蛋白嫩滑,蛋味濃郁,忍唔住一啖食曬🐣而叉燒較厚,一半係脂肪,一半係肉,經調味同火炙後,無論賣相定味道都無可挑剔,入口即融🤤-沙發位置舒適,但冷氣凍左啲。服務態度唔錯,狂幫我斟茶,結帳既時侯仲送糖果。冰涼既茶同拉麵真係絕配👍🏻👍🏻原來下午茶有八折,呢個價錢有咁既質素,唔錯!-
魚介豚骨拉麵 $79(8折左姐係$63.2)

2017-12-12 172 views
性價比高!每次光顧都大排長龍,雖然如此,店主好細心提供座位和茶水給等候的客人。而且麵條很有咬口,環境乾淨,款式很多,連飯都有提供!裝修後化妝室後大很舒服,所有細節都做得很好!
2017-12-10 73 views
橫綱一間在香港歷史悠久的日本麵店,好早好早時,我記得是一間日本人開的麵店,在內可見到一位日本師傅細心幫你煮日本麵,在那時香港要去一轉日本是需要成萬幾銀,仲要親身去日本領事館攞簽証,又麻煩又貴隊又長。因此,在當時不是人人能夠去日本走轉,想食地度日本麵,橫岡是唯一一間在港正宗的日本麵店。如果我冇記錯,現時橫岡的老板應該是當年日本師傅的助手。我仲記得他要經常要在麵爐裏攞麵餅出來揈,讓煮麵水走曬,這樣本身的豬骨湯底就不會變味了。推介指數:10/10
橫綱

推介指數:10/10
2017-12-09 68 views
成日聽朋友講話好好食,等左一個鐘終於試到!雖然等左好耐,但物有所值!湯底好濃,但食完一啲都唔口渴,而且叫一碗已經夠晒飽,小食都唔使嗌!希望下次同朋友食可以試埋小食啦!
2017-12-07 64 views
最近係油麻地附近返工,咁食遲少少,費事咁多人啦見好耐無食日本拉麵,記得好耐之前食過呢間,仍然好掛住久違的叉燒拉麵叉燒大片,起碼2,3塊,唔會好薄湯底濃郁,葱好香口,粟米香甜只係坐得迫左少少啫
最近係油麻地附近返工,咁食遲少少,費事咁多人啦
見好耐無食日本拉麵,
記得好耐之前食過呢間,仍然好掛住久違的叉燒拉麵
叉燒大片,起碼2,3塊,唔會好薄
湯底濃郁,葱好香口,粟米香甜

只係坐得迫左少少啫
2017-12-04
2017-12-05 103 views
每次來<橫網>,必定試不同的菜色。今次也不例外,約了朋友下午6點15到左右,已經要開始排隊等,大約15分鐘後便到我們。我們便立刻下單 魚豚骨拉麵 和 牛肉拉麵!!牛肉拉麵之前試過牛骨味濃,今次特意介紹給朋友試,拉麵軟𥒏適中,質感亦不錯,朋友說很好吃,但本人喜歡吃硬身拉麵,所以只能說可以。牛肉是用肥牛薄切,口感不錯,適合喜歡吃拉麵的朋友們。魚豚骨拉麵第一次試,我喜歡吃硬身拉麵,所以特意叫硬身少少!濃濃的湯水浸入魚豚骨和拉麵。魚豚骨很大塊好像吃東坡肉的感覺,上層脆脆中間有點脂肪肉下層口感少少硬身又鬆軟,好好味的菜式。麵是硬身,口感一流,有點似在日本九州時吃的感覺。湯味不錯,而且有半隻蛋來配合,感覺不錯也滿足。這間店舖已經多年,所以定時來品嚐不同的味道,坐位雖少,但人流不絕。是我喜歡來的原因,因為師傅咁多年都保持水準~~但今次由落單到菜色來都有30分鐘以上時間,希望大家留意考慮清楚~才決定來試試~!

牛肉拉麵

牛肉拉麵
2017-11-07
2017-11-30 57 views
自從去過日本之後,都好少食拉麵,今次係第一次食橫綱,夜晚八九點去到,都要排隊,差唔多九點半先有得食,不過都係值得既,因為湯底濃得尼但食完唔口渴,而且份量大,就咁食一本都飽晒,抵食!
2017-11-04
  • 魚豚骨拉麵
2017-11-25 97 views
經常見到好多人排隊今日咁啱肚餓又經過又無人排真係好好彩!食咗味玉拉麵,個蛋做得好好!整個湯麵都好正!我無嘢可以挑剔!我係反傳統嘅,我鍾意有熱茶多過凍水😆其實去到日本食拉麵要request熱茶還是會有的😄感謝拉麵師傅細心地問我需唔需要橡筋紥起頭髮真心細心的服務感動到我!覺得必須要上嚟讚下!我一定會再幫櫬不過要等無乜人排隊先😆
經常見到好多人排隊
今日咁啱肚餓又經過又無人排
真係好好彩!

食咗味玉拉麵,
個蛋做得好好!
整個湯麵都好正!
我無嘢可以挑剔!

我係反傳統嘅,
我鍾意有熱茶多過凍水😆
其實去到日本食拉麵
要request熱茶還是會有的😄

感謝拉麵師傅
細心地問我需唔需要橡筋紥起頭髮
真心細心的服務感動到我!
覺得必須要上嚟讚下!
我一定會再幫櫬
不過要等無乜人排隊先😆
味玉拉麵
味玉拉麵
2017-11-19 146 views
多年前已經聽過朋友話過呢間拉麵好食~最後我前兩日先第一次去試, 閒日嘅下午3-6點仲有8折添~ 揀咗魚豚骨拉麵(豬骨鰹魚湯底), 原價$85不用加一, 8折後$68.  個豬骨鰹魚湯底真係夠香濃, 濃厚豬骨湯再加上一陣陣鰹魚香, 又唔會過鹹! 麵底就冇乜特別, 勝在軟硬適中, 口感都算煙韌~除咗個湯底, 另一亮點係用火微微烤過嘅一大條豬腩肉, 肥瘦適中, 聞落香香地, 肉質軟腍, 可以話入口即溶, 我覺得比叉燒更更更吸引了(當然都會肥膩好多!)~仲有我最愛嘅味蛋都整得好味道, 有流心效果~服務就一般啦, 聽到有個瘦瘦地既後生男仔侍應同其他食客講嘢既口吻都唔太友善..

2017-11-15