光棍佬教仔便宜莫貪 Featured Review
2017-09-28 1298 views
又到了我逢星期日必食的「日本拉麵時間」,真的不知不覺間,我已經品嚐大約十多至二十間拉麵店,或者是有拉麵提供的日本料理餐廳。既然我是口口聲聲,說部分食店是「有拉麵提供的日本料理餐廳」,即是那些日本菜食店,拉麵與非拉麵的比例頗為接近,有拉麵提供之餘,也同時有很多日本丼飯、烏冬、燒物和炸物提供。就例如今次,我在油麻地彌敦道「恩佳大廈」樓下的日本料理餐廳「橫綱」,就屬於這種的日本菜食店。晚上去到油麻地「恩佳大廈」時,「橫綱」店外已經聚集了一定數目的輪候食客。不過,本着「有位入座用膳比搭檯更重要」很黃金法則,我不用等候太久,就立刻有一人搭檯座位,因為我是信奉「我獨自開飯」的忠實信徒。不過講還講,有些餐廳的搭檯場面,絕對不會是你或我願意看到。有時我遇到搭檯的食客,有些比較感到嘔心的行為,譬如是挖鼻孔、吐痰、進食時製造太大的聲浪,還有以很大聲浪跟同伴聊天。幸好,我這次遇到的「三對一」場面,那三位搭檯的食客的食相,還未至於出現太大,影響我食慾的行為。說油麻地「橫綱」的拉麵,很有遵從日本傳統原汁原味,其實有點值得商榷。因為「橫綱」的餐牌裡面,竟然還有「牛肉拉麵」和「咖喱牛肉拉麵」提供。我到現在才發現,原

我到現在才發現,原來日本拉麵不單不是只有豬肉叉燒拉麵,之後還開始有「霸X拉麵」、「麵X」,有雞叉燒味玉雞白湯拉麵。現在竟然也有牛肉作配菜的牛肉拉麵。我現在才知道,不只是台灣,現在日本餐廳也可以吃牛肉麵。

更是令我訝異的是,「橫綱」是我繼鑽石山「札幌mxxo No.1&辛味屋」後,另一間找會提供定食套餐給客人的日本拉麵店。所以覺得,單純地說「橫綱」是一間日本拉麵店,其實是誤解了它們,是沒有清楚了解「橫綱」。

與其說「橫綱」是日本拉麵店,倒不如說「橫綱」應該是一間日本料理餐廳。就好像我以前,曾經當作飯堂的日本餐廳「札幌Mxxo No.1 &辛味屋」,吃札幌味噌拉麵又得(雖然並不好食),吃日式丼飯咖喱飯又得。

我就揀選了定食晚餐,包括任何一款口味拉麵,加一個「橫綱」裡面有提供的指定「細版」丼飯。選擇配細版「鰻魚飯」要加收港幣四十五元,選擇配細牛肉飯、細肉粒雞蛋飯或者細照燒雞扒飯要加三十二元。

我就對油麻地「橫綱」抱着懷疑態度,晚餐選擇了稱得上是「橫綱」招牌拉麵的「九州拉麵」加一個細份的「照燒雞扒飯」。套個晚市套餐連加一服務費用,總共要收港幣一百一十一元。

套餐另外可以免費選擇飲品咖啡、茶或汽水。我當時以為自己有前科經驗,選擇了一罐雪碧汽水,便肯定不會有事發生,但是吃完「橫綱」晚飯後,問題才真真正正地,出現我的面前。

「九州拉麵」跟在我在其他拉麵店見過的傳統拉麵,肯定是平凡中,略帶一點點的缺憾與不足,因為「橫綱」的「九州拉麵」,裡面沒有溏心蛋,沒有厚塊灸燒叉燒,卻有一大堆粟米粒,和一大塊紫菜插在拉麵面頭。
九州拉麵

「橫綱」沒有供食客自行點菜的點餐紙,食客變相無權選擇拉麵湯底的濃淡,跟麵條的粗幼,「橫綱」煮什麼口味拉麵,客人只能硬食。

至於「九州拉麵」的麵條,在我沒有權利選擇的情況下,麵條口感只是很一般的拉麵水平,沒有麥香,亦不會有十足嚼勁的硬質麵條可以食,如果我說「橫綱」「九州拉麵」麵條口感有多好,肯定是騙你的。

甚至是「橫綱」「九州拉麵」湯底豬骨湯湯味,亦很難稱得上它會有多純厚,「橫綱」「九州拉麵」豬骨湯底或許會遜色於「霸X拉麵」,甚至濃度也比不上,「博多拉麵X天神」的濃郁壓縮真空煲豬骨濃湯。

「橫綱」「九州拉麵」的豬肉叉燒,口感固然不可能媲美,「霸X拉麵」的灸燒半肥瘦豚肉厚叉燒。「橫綱」叉燒甚至連「博多拉麵X天神」壓縮煲煲出來,軟嫩豬肉叉燒都不如,「橫綱」叉燒只是一塊層次口感中等,勉強過得去的叉燒。

值得一提的是,「橫綱」「九州拉麵」湯的本身,裡面有少許被切絲的薑絲在裡面。薑絲令「九州拉麵」的豬骨湯,略帶少許來自薑絲的辛辣辣味。

如果單純以「橫綱」招牌「九州拉麵」味道去評論食店高低,是有點點不足,因為我還要再試試「橫綱」晚餐內,搭配的套餐細飯「照燒雞飯」的味道,才能真正地下定論。

可能因為「橫綱」晚餐的「九州拉麵」味道口感都只是一般水平,對比之下,跟餐端出來的「照燒雞扒飯」,廚房真的把照燒雞扒汁味道造得很甜。
照燒雞飯

另一方面,跟餐的細版「照燒雞扒飯」,雖然雞扒只有區區的一小塊,但「橫綱」廚房真的把那塊小巧的燒雞扒,煮至新鮮滾熱辣的樣子,照燒汁味道真的很甜,雞扒口感煮得很軟腍,令整碗「照燒雞扒飯」都做得很入醬汁味。

「橫綱」區區一塊份量不大的燒雞扒,搽上了很多很濃的日本照燒汁,照燒汁液隨雞扒流進白飯裡頭,白飯亦因此充滿了照燒汁的甜味與香味。

「照燒雞扒飯」除了其醬汁味道很甜之外,廚房廚師還把雞扒燒得十分之香,令照燒醬汁的甜味,完全和雞扒白飯完全合而為一,整碗照燒雞扒飯味道,竟然比「九州拉麵」更出色,今次是有點「本末倒置」,「妹仔大過主人婆」了。

今次我來到油麻地「橫綱」,本來是為了食拉麵,結果反而被「橫綱」廚房,一碗精心泡製的「照燒雞扒飯」的甜熱味道感覺所吸引住,這樣試食的結果,無疑是有點的本末倒置。

更令我事後懊悔的是,我竟然一時貪小便宜,在臨走準備結帳埋單之前,竟然把餐廳跟餐附送的紅茶「麥茶」都喝下才走。

結果我回到家中,整晚也被麥茶的「咖啡因」影響着,整晚無法自然進入睡眠狀態。結果要等到第二日早上,食完早上第一次藥後,我才能勉強入睡兩個小時,整天精神很差。

香港現在還有多少間拉麵餐廳,會以紅茶招待光顧上門的客人?我突然想起以前蘇永康有首歌曲「點夠喉」,歌詞大概是「收到,求求其分組,旋風式起舞,放心去操,夜晚即管去蒲」。「橫綱」是否見餐廳鄰近尖沙咀夜店的士高,又多「喜愛夜蒲」的朋友,所以才製作紅茶給客人提神,這麽「好帶脅」呢?

「橫綱」的照燒雞扒飯,味道固然是神來之筆,味道很甜很易入口。但是「橫綱」竟然選擇晚飯以紅茶跟餐,而不是正常常見的綠茶。我這次被「橫綱」害到失眠的經驗,再次教訓了我,「光棍佬教仔,便宜莫貪」,明明見到是紅茶,就不要隨便喝啦!
(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice's point of view.)
2017-09-17
照燒雞飯
香港的拉麵鼻祖 Featured Review
2017-03-25 5140 views
香港的拉麵店戰爭,大概可以說是由《豚王》帶起。而這,大概是2010/11年的事。不過,在《豚王》出現之前,香港已經有好味的拉麵店。放心,我不是說越做越差的《味千拉麵》。我是次要說的,是位於油麻地,我細細過就聽過的日本麵店,《橫綱》。《橫綱》,1987年已經開業。當年,相信香港人對日本拉麵的認識不會太多,但湯底濃郁的日本麵,多年來到吸引到客人的青睞。我每一次經過《橫綱》的門口,都發現有一大班人在門口等位。是日一個人來到容易搵位,就好快趣地入到來《橫綱》一試這一間有好多人認為是香港日式拉麵鼻祖的人龍好店。 人很多,餐廳所有的食客都要搭檯,像同我同檯的三個人,本以為可以霸一個卡位,誰知道,店方會把像我這些一人食客,盡量塞入去。而且我被安排坐在一個角落位,而且小店是長期 full house。所以,我並沒有去拍一些店內部的照片,直接說食物好了。在等位時,我早在門口看了一遍餐牌,有一個拉麵加飯或小食的套餐看似非常實惠。坐下來的時候,只是要從中嚴選一個啱口味的拉麵而已。而我就嚴選了魚豚骨拉麵作為我是日的午餐。套餐,我加了一客細的鰻魚飯。輕輕份量的,作為一個拉麵的 side order,份量剛好夠,

套餐,我加了一客細的鰻魚飯。輕輕份量的,作為一個拉麵的 side order,份量剛好夠,而且亦滿足到我呢一種一心想食多樣野既死肥仔。

這鰻魚飯,如果是 full size 一定好正宗,鰻魚肉厚,醬味濃郁,而飯帶有汁,也帶有蛋絲,輕份量,輕輕的滿足。

主角是魚豚骨拉麵,也就是豚骨湯加鰹魚湯底的拉麵,配料除叉燒之外,有荀,有木耳絲,半熟蛋等等,用料豐富。其實這麵夠大碗,不需要替玉,不需要加套餐,已經夠晒飽。

麵條煙韌可口已經是令人開心,但令人更開心的,就是火灼過的叉燒。充滿油脂的叉燒,帶點點的燒焦味,味道很可愛。

說可愛,最可愛的就是湯,鰹魚同豚骨湯 crossover,味道極之香濃。濃得黎又未至於飲唔落口果隻。如果唔係有個飯仔打底,我會飲晒個湯。

餐後,有一杯咖啡。日式的咖啡是我最喜歡的其中一種沖調方法。這咖啡,不會太熱,但飲到香滑的感覺,而且濃濃的,很香味道的,就這樣去飲齋啡,是最美妙的飲法。

水準絕對不比現今的過江龍麵店差。我甚至可以說,某些日本師傅坐陣及過江龍麵店,是不及《橫綱》的拉麵好食的。這一個長龍,值得大家去排。
$100 (Lunch)
2017-02-14 4311 views
路經永星里,打開開飯網Apps搵食,排第一位嘅我冇興趣,於是揀咗排第二位嘅横綱。响門口迎賓嘅係位中熟啊豬媽,心諗:「唔係卦,我食拉麵喎,唔係車仔麵、雲吞麵喎,年輕新世代嘅潮流飲食,唔係應該由年輕人主理咩?」邊行邊猶豫之際,行到水吧淥麵位,望一眼淥麵師傅,當堂放心哂。肥仔奇獨門速辨掂與唔掂以貌取男人六字心法有云❝有鬚根,冇染髮❞,即係食力穩重廚房真漢子,唔係玩玩吓Hea做花𡃁仔。一場嚟到,好日都唔經過,梗係盡量叫多些少款式試吓咩料。邊睇邊諗之際,先至發現此店聘用啊豬媽原來大有妙用。原來行出行入,幾乎全是熟客,眾食客與啊豬媽之間話題不斷,一睇就知幫襯咗好耐。亦只有啊豬媽先可以帶畀客人一種無芥蒂嘅親切感。而且,啊豬媽主動斟茶、執碗碟、抹檯、落單、搭訕,工作效率與效果俱佳。滷蛋生熟恰到好處,滷得香甜。可惜蛋唔似係日本貨,輸咗啲蛋嘅鮮香味。筍尖嫩、木耳爽、香葱香,個麵底略有些少鹼水味,唔算突出。豚肉夠肥軟,滿油口香。湯底唔太鹹,確係有啲鰹魚豬骨味,但就❝好漏❞吓。跟餐細鰻魚丼。一句講哂:「响食拉麵嘅地方,千祈唔好好似我咁,無鬼聊叫個飯食,一定冇好下場。」日式叉燒做得標準,肥瘦均勻,入口有豬味。最

魚豚骨拉麵
鰻魚飯
元祖拉麵
日式叉燒做得標準,肥瘦均勻,入口有豬味。最特別嘅係佢有一種好綠,但係食唔出係乜嘢菜嘅菜,幾清爽。炆筍冇渣,海藻唔夠鮮,湯底醬油味幾突出。
煎餃子
即叫即煎,皮薄餡香,合格之上。
凍奶茶
凍奶茶糖水另上,細心。茶味同奶味清楚分明,驚喜。估唔到食日本嘢嘅地方,杯凍奶茶竟然靠得住。
乾濕紙巾齊備,係中上價餐廳嘅基本特色。
閒日下午三至六點,原價八折。
八折後埋單$180.80,即係原價$226.00。

2017-02-14
$90.4 (Tea)
魚豚骨拉麵
元祖拉麵
凍奶茶
1 day(s) ago 2 views
多年前已經聽過朋友話過呢間拉麵好食~最後我前兩日先第一次去試, 閒日嘅下午3-6點仲有8折添~ 揀咗魚豚骨拉麵(豬骨鰹魚湯底), 原價$85不用加一, 8折後$68.  個豬骨鰹魚湯底真係夠香濃, 濃厚豬骨湯再加上一陣陣鰹魚香, 又唔會過鹹! 麵底就冇乜特別, 勝在軟硬適中, 口感都算煙韌~除咗個湯底, 另一亮點係用火微微烤過嘅一大條豬腩肉, 肥瘦適中, 聞落香香地, 肉質軟腍, 可以話入口即溶, 我覺得比叉燒更更更吸引了(當然都會肥膩好多!)~仲有我最愛嘅味蛋都整得好味道, 有流心效果~服務就一般啦, 聽到有個瘦瘦地既後生男仔侍應同其他食客講嘢既口吻都唔太友善..

5 day(s) ago
Tea
2017-11-09 65 views
繼續拉麵系列🍜以下呢一間係小女子極度推薦長期都有人排隊嘅橫綱今次都係大概等左10分鐘到...必食叉燒拉麵 我揀左辣味湯底湯底夠濃 辣味係無得輸而呢碗有足足5塊炙燒過的叉燒配上煙靭而份量足夠嘅拉麵👍🏼另外 必要食餃子啊 好juicy ga😋_________________________裝修環境:✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)價錢:$79+36________________________唔信我嘅可以自己去試試😂地址:油麻地彌敦道466-472號恩佳大廈地下
繼續拉麵系列🍜
以下呢一間係小女子極度推薦
長期都有人排隊嘅橫綱
今次都係大概等左10分鐘到...
必食叉燒拉麵 我揀左辣味湯底
_________________________
裝修環境:✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
價錢:$79+36
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
地址:油麻地彌敦道466-472號恩佳大廈地下
叉燒拉麵(辣味)
餃子
叉燒拉麵(辣味)
餃子
2017-11-04 68 views
一早路經旺角,想起很久沒有食過橫綱拉麵,便專誠從旺角步行去油麻地一食,11點半到達已有6-7個人在排隊,等到12點正式開門,仍有部份食客未能入座,證明仍有很多人慕名而來。餐牌上的選擇比以前豐富了很多,以往都是吃豬骨湯拉麵,今次作出新嘗試,點了櫻花蝦拉麵,可惜滿心期待換來重重失望。湯底很淡,沒有什麼蝦味,整個麵吃下去是沒有味的,最好吃是半熟蛋,可能選傳統豬骨湯會好味一點。這是第一次有衝動要寫食評,我不是食家,只是分享一下味蕾的感受,吃到一半已經有不想再吃的感覺。

2017-11-04
$85 (Lunch)
2017-11-02 80 views
咩先叫一碗好拉麵?湯底何其多,麵款何其多,叉燒何其多哩碗魚豚骨拉麵,豬骨鰹魚湯底以為佢應該係好濃杰,現實係中等濃厚豬骨味道唔出,鰹魚味不錯,但感覺有啲唔均勻整體無驚喜,亦唔係我歡喜的味道麵條我只識講爽口彈牙,鹼水味唔重,係我鐘意嘅口感仲有塊叉燒,應該叫燒五花腩,肥同瘦比例剛好,瘦肉位唔會鞋,不過調味也不是我杯茶味蛋就超級驚喜,係食過咁多間嘅最愛!蛋黃香濃稠密,蛋白非常軟嫩仲散發住忌廉花奶香氣,好好食,特登嚟食蛋我都會加嗰碗鰻魚飯普普通通,個人覺得不用加也可以。反而隔離枱嗰雞串好似好正
咩先叫一碗好拉麵?
湯底何其多,麵款何其多,叉燒何其多

哩碗魚豚骨拉麵,豬骨鰹魚湯底
以為佢應該係好濃杰,現實係中等濃厚
豬骨味道唔出,鰹魚味不錯,但感覺有啲唔均勻
整體無驚喜,亦唔係我歡喜的味道

麵條我只識講爽口彈牙,鹼水味唔重,係我鐘意嘅口感

2017-10-31 45 views
其實都已經很久沒有來過吃拉麵,有一次,因為在油麻地有些活動,於是可以再次來吃拉麵。本來看餐牌,發現有一個沾麵,看來不錯,但是原來落單的時候,店員才說, 沾麵11月才會有供應,於是我只好臨時臨急,轉叫了一個醬油湯拉麵。其實先前一向不太喜好醬油湯,但是臨時臨急,沒有什麼想法,之前吃過魚介湯,味道的確不錯,但是再叫,恐怕太悶,結果就後悔了。醬油湯,比較淡味,就像是有沖淡了的那種味道,湯裏邊有少許蔥、菜、蘿蔔絲等等。幼麵條的確非常普通,雖然不算軟林,因為我叫了硬麵,但是味道確實沒有什麼特別,幸好還算是爽口彈牙。這次的醬油湯,已經比較好了,因為平日在其他地方吃到的醬油湯,很多時候都有少少酸味,這個沒有酸味,後來學多兩口湯,越學越濃,味道就有點兒改善。總括來說,這拉麵店以往覺得還好,近來還是偏好較濃湯底,及較硬麵條。如果橫綱要等,下次不會再吃。

Dinner
2017-10-25 39 views
上次嚟橫綱又係同呢個友人食自從日式拉麵店如雨後春筍,橫綱人龍就大大減少有別於以往等成晚先有得食,我哋只係排咗四枱就有位今次坐bar枱,可以同拉麵師父近距離接觸仍舊係果個重重嘅拉麵碗我仍然係食我最愛嘅味玉拉麵味玉仍舊出色,但湯底比以往淡口,叉燒粒冇咩味我轉咗粗面,因為以往橫綱嘅粗面比幼面掛湯能力高,但今次食有d令人失望友人本身想食沾麵,但要11月先開始有得食轉咗食醬油拉麵試了一兩口,同以往黃金時期嘅橫綱比起真係差太遠,可惜
上次嚟橫綱又係同呢個友人食
自從日式拉麵店如雨後春筍,橫綱人龍就大大減少
有別於以往等成晚先有得食,我哋只係排咗四枱就有位
今次坐bar枱,可以同拉麵師父近距離接觸

仍舊係果個重重嘅拉麵碗

我仍然係食我最愛嘅味玉拉麵
味玉仍舊出色,但湯底比以往淡口,叉燒粒冇咩味

友人本身想食沾麵,但要11月先開始有得食
轉咗食醬油拉麵
試了一兩口,同以往黃金時期嘅橫綱比起真係差太遠,可惜
2017-10-06 140 views
好耐以前食過呢度嘅九州豬骨湯拉麵,湯頭已經唔記得咩味。及後,香港開滿日本同本地薑嘅拉麵店,一街都係豬骨湯同豬骨湯嘅選擇。由中環食到灣仔再到銅鑼灣,好似主打全部都係豬骨同濃湯底,開始有d悶。走左轉日本,食左個上等醬油拉麵唔多夠喉,於是返香港又搵下。試過幾間都冇,一係就硬係整色整水變左其他濃味。銅鑼灣有間上晒報都OK,但太多人等。今次路過再訪,門口仍然一樣咁多人等,見有醬油味就等佢一下睇下湯如何。醬油拉麵講求個豉油、湯底同油,佢做到日本食到嘅八成到,清香嘅醬油加左香蔥油,幫個湯提味。面質有點軟,下次價叫硬d就會再好d。食得多九州、味噌或者沾麵嘅特濃鏗魚味,呢次清新之旅不錯。地方有點窄,服務和配料還好。

醬油元祖拉麵
醬油元祖拉麵
  • 元祖拉麵
  • 味蛋
  • 香蔥拉麵
  • 和風涼麵
2017-10-02 59 views
下午茶時間 唔使等 等美食其間 後來入坐 背住坐的大叔 中肥身材常 批背 ,貼背 好尷尬! 最好睇服務員的態度 , 愛理不理,顧客投訴沒給九月優惠 ,用背部回答 :唔好意思!顧客走之後 ,跟其他同事議論紛紛執位執咗5分鐘 才叫客人入坐 ,幸好未執枱,客人被呼喝 出去等的時候已被嚇跑了,知道3位 客走了 還覺得慶幸吧!美食當前 可惜找不到歷史的美味 ,食唔出當年一試難忘的日本拉麵味道 ,拉麵質感好 湯的魚味鮮,加咗蒜蓉後另一番風味,加咗少少試味之後⋯⋯服務員無問就收回了 ⋯ 可能要保持低温吧!食物 整體來說是好的 貴了一點吧
下午茶時間 唔使等
等美食其間 後來入坐 背住坐的大叔
中肥身材常 批背 ,貼背 好尷尬!

食物 整體來說是好的
貴了一點吧
2017-09-20 158 views
第一次去食係年幾前,頭幾次去,店員好細心,提醒佢地有橡筋提供俾女仔,態度好好,湯底好香,櫻花蝦拉麵好好食,最近一次去換咗人,湯底唔熱又無咩味,煎餃子又唔熱,食落無煎嘅感覺,好似啱啱叮完咁,櫻花蝦唔再係櫻花蝦,完全無蝦嘅香味,雖然menu有得揀麵嘅軟硬程度,揀咗軟身,但係到最後都係硬麵然後,成碗嘢食左一半都無,已經唔想食,之前明明成碗食曬一邊食一邊俾後面撞到我(有背對背坐嘅位)好失望⋯⋯已經無咗想再去食意欲
然後,成碗嘢食左一半都無,已經唔想食,之前明明成碗食曬
2017-09-11
2017-08-27 289 views
九洲豚肉拉麵$78 6.5/10有少少辛辣味,湯底就比較鹹,拉麵口感幾好,但食拉麵最重要係個湯底,所以整體來說麻麻哋。價錢方面係可接受嘅範圍,下午茶去食會有八折優惠。
九洲豚肉拉麵$78 6.5/10
呢間拉麵店喺香港好長時間,十幾年前都見到,真正有幾耐就唔知喇。食過咁多次我竟然一直無寫呢間, 我最愛既拉麵店之一,因為經常性排隊,所以我都數8點半後先黎,唔洗等咁耐。今次都係,9點唔知食咩好,10點半又要去機場接人, 咁就黎食拉麵啦, 好彩唔洗等位,今次點左博多屋台風拉麵。一如既往,水準穩定, 叉燒,配料,湯底,拉麵,每一樣都咁穩定, 雖然唔係驚為天人, 但就係咁穩定地好食, 豬骨湯底濃郁, 唔會油膩, 差唔多飲晒,拉麵軟硬適中, 配合埋個湯簡直一絕。
2017-08-09 212 views
橫綱既門口永遠都係有好多人等位 每次都會諗住下次先再食 所以上一次食已經係幾年前雞蛋肉粒飯🍚跟餐既飯細細碗望落普普通通 但蛋同肉既香好濃郁 拌埋酸薑絲一齊食 甜甜地好有屋企既感覺元祖拉麵(醬油湯底)🍜湯底濃郁唔會過咸 叉燒肉同脂肪平均 香口入味 拉麵煙韌 每次食拉麵最鐘意自己再加芝麻 將香味昇華 朋友既豬骨湯底好濃郁 而且唔會好油 佢食完麵後成碗湯飲晒😝大熱天時係街等足半個鐘 下次再食應該會係有涼意既時候黎試佢個期間限定既柚子沾麵!

雞蛋肉粒飯🍚

元祖拉麵(醬油湯底)🍜

朋友既豬骨湯底好濃郁 而且唔會好油 佢食完麵後成碗湯飲晒😝

$100 (Lunch)