2018-04-12 3438 views
下班後,一個人在街上走著,想不到吃什麼之時,剛好路過這拉麵店,很久也沒到此,於是再一次來品嚐此老店。這是在港第一代的拉麵店,曾風靡一時,事隔多年,依然很多追隨者。多年沒品嚐,假使很多人,依然想等一下,結果也等了一段長時間。入坐後,才知道原來已是三十週年紀念,想想下,真的差不多。很久沒到來,已經忘了是如何,仍然是一般拉麵店裝修及擺設。想了又想,看了又看,雖然知道這店著名是叉燒拉麵,最後選擇了櫻花蝦拉麵,想試一下他們的新品。約等十數分鐘,送上之時,感覺上色彩豐富,好像很吸引。習慣先試湯,湯味濃郁,並不厚,稍鹹,不過仍可接受,拉麵較幼,混合湯的味道,鹹味反而剛好。叉燒香軟,肉味香,麵粉味都很香,配菜沾上湯的味道,感覺也不錯,蛋味濃郁,明顯係日本的雞蛋可惜櫻花蝦入口稍乾,有點美中不足,湯始終稍鹹,吃到最後時,拉麵吸收了湯味,變得過濃,整體上還算不錯。雖然經過了多年,早已忘了最初的味道,感覺上仍然保持著早期的風味特色,不愧多年依然屹立不倒,依然有很多食客的支持。

入坐後,才知道原來已是三十週年紀念,想想下,真的差不多。

很久沒到來,已經忘了是如何,仍然是一般拉麵店裝修及擺設。

約等十數分鐘,送上之時,感覺上色彩豐富,好像很吸引。

櫻花蝦拉麵

(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice's point of view.)
櫻花蝦拉麵
2018-09-07 124 views
老字號拉麵店 但並沒有想像中的出色😔6點去到 已經要排隊 幸好不用等太耐,大約20分鐘就能進去了。店面好細 位置也坐得相當逼 坐得唔舒服而且需要搭枱坐。點了碗魚豚骨拉麵 $79,外觀看上去還可以 最吸引的是一整片厚切叉燒😍湯頭飲落較為淡口 豚骨味不香濃,但食完後會有少許覺得口渴 可能加了味精而呢間餐廳嘅拉麵偏幼身 不像一般拉麵 但還算有咬口 蛋味非常濃,感覺麵的蛋味都搶了湯的鮮味 似食緊粗身蛋麵多過拉麵🙁個人覺得非常一般嘅拉麵店 並無需要特意排隊食,除非你係蛋麵愛好者 那麼便值得一試嘅😅
老字號拉麵店 但並沒有想像中的出色😔

2018-09-06 117 views
油麻地呢間拉麵成日有人龍,但名氣不大,所以我期望好高,應該算係比較隱世既日本拉麵店夜晚7點黎到食,侍應好有禮貌問幾多位,等左45分鐘先可以入坐。入到去見到位置不多,難怪等的時間相對較耐坐得好迫夾,如果冬天來穿得厚實應該好辛苦左邊:魚豚骨拉麵(豬骨鰹魚湯底)湯底顏色深,一飲個湯就好中意,味道濃,偏鹹,但好鮮既鹹,有小小黏口,有d膠質,非常濃厚!拉麵幼身,掛湯能力高叉燒一大塊,表面有燒香,焦焦既部位食起來更香口!肥瘦適中,有油香又比較易入口!玉子得一半,有小小流心效果,頗入味!食得滿足!木耳絲爽口,增加拉麵口感,可惜紫菜浸淋曬,完全唔掂右邊:元祖拉麵(清湯湯底) 湯底較前面那晚遜色,湯味並不濃郁叉燒都無咁香整體行清淡路線,木耳絲份量好多,碗中仲撒上白芝麻,多了份清香。個人還是喜歡香濃口味的拉麵,男朋友反而幾鍾意清淡既元祖拉麵🍜一間拉麵店滿足曬我啲兩個人既願望整體性價比很高,$80左右食到如此高水準拉麵,實在難得!

坐得好迫夾,如果冬天來穿得厚實應該好辛苦

左邊:魚豚骨拉麵(豬骨鰹魚湯底)

拉麵幼身,掛湯能力高

玉子得一半,有小小流心效果,頗入味!食得滿足!

木耳絲爽口,增加拉麵口感,可惜紫菜浸淋曬,完全唔掂

右邊:元祖拉麵(清湯湯底)
湯底較前面那晚遜色,湯味並不濃郁
叉燒都無咁香

整體性價比很高,$80左右食到如此高水準拉麵,實在難得!
  • 魚豚骨拉麵
2018-07-11 585 views
記得多年前幫襯過橫綱,還記得當年拉麵的味道雖不算十分出眾,但也感受到點點的日本風味。在還未興起日本過江龍蜂擁來港的時候,當年橫綱的確是不少港人的選擇,所以從那時就常常排長龍了。時至今日,在油麻地經過此處還是會看到一堆人群,而我就這樣中伏了!這天,我和朋友點了兩碗拉麵+一份餃子。魚豚骨拉麵-先講麵上的蛋正常、紫菜黎到面前經已淋左、蔥還可以、木耳冇特別、叉燒大塊但冇肉既香味,筍比較硬不爽,拉麵冇特別,湯底令人十分失望、重味精、重魚腥味!博多屋台風拉麵-一字記之「咸」!這麼咸點解還要加上雪菜?餃子-韮菜餃子係呢餐最可取的了,不過不失!總括,我希望自己牢牢記住今次既經驗,以後吃拉麵還是去正宗的拉麵店好了!

這天,我和朋友點了兩碗拉麵+一份餃子。

博多屋台風拉麵-一字記之「咸」!這麼咸點解還要加上雪菜?

餃子-韮菜餃子係呢餐最可取的了,不過不失!

餃子
博多屋台風拉麵
$85 (Lunch)
2018-06-04 732 views
啱啱係大陸返黎香港,熱到死嘅天氣真係唔想食啲熱辣辣嘅嘢,如果要食凍嘅嘢又要飽肚,我就諗起冷麵。男友喺旺角接左我,就即刻飛奔去佐敦,當時已經夜晚九點幾,幾驚要排長龍,點知去到我都只係排第三張枱,爽呀!記得對上一次嚟呢度食晚飯,已經一年前,一打開個餐牌就發現所有價錢已經「調整左」,食一個冷麵要成舊水,真係有啲肉赤,始終一舊肉都冇,但最後都敵唔過悶熱嘅天氣,真係好想食啲凍冰冰嘅野:「夥計唔該一碗冷麵」見隔離坐嘅都叫湯麵,食到流哂大汗,而我就爽住咁食超彈口嘅冷麵,今次我落晒所有麻醬,之後再每一啖加芥辣,堅正呀!雖然貴,但呢吓感覺咁爽又彈牙,值哂!P.S. 如果自問大食如我,我建議大家可以點一個細飯食,如果唔係半夜一定會肚餓。

2018-05-26 540 views
朋友大讚的橫綱拉麵,位於油麻地較靜地方,但今日天氣熱,唔係好想食拉麵,就叫左個滑蛋雞肉飯定食之類,都幾好食,加杯凍咖啡,咖啡難飲,不過價錢唔平,lunch都食左八十幾蚊
滑蛋雞肉飯
滑蛋雞肉飯
2018-04-24 773 views
呢間餐廳係男朋友介紹,佢細細個阿爸帶佢去食,然後覺得呢間嘅拉麵係超好食,人生最好食嘅一碗🤣 事隔多年,我同佢一齊重遊舊地,試下佢係咪仲值得做佢心目中既第一位👫晚市時間六點九左右去到,已經見到幾個人排緊隊,大概等左四個字就到我地入去啦入面有bar枱位,可以望到廚師係你面前煮拉麵。旁邊既四人座位就有啲逼同窄,枱面area好細,如果冬天去仲麻煩,大家着哂厚褸,每一下動作都要好小心我地各嗌左一個魚豚骨拉麵同沾汁麵,無記錯既話沾汁麵好似揀左蝦湯,唔係好記得仲有咩款可以揀~沾汁麵湯底好濃同埋都唔會好快變凍,可能同佢用既碗有關。蝦味好重,似係真係用左好多蝦去淆個湯咁。麵條掛湯能力高,麵條無因為浸湯而變腍。麵嘅份量都多,叉燒又有三四舊,好快就飽左。叉燒都係有燒香過嘅,所以見到有啲焦黑既邊另外一款魚豚骨拉麵唔係我食,所以就冇評論~ 當男朋友覺得水準依然喺度,值得再食下一次!

2018-04-07 652 views
好耐無去橫綱食拉麵,今日我和太太下午經過油麻地,可能未到晚飯時間,見到門口沒有人等,於是不作他想入去食碗拉麵。入到店內,發現整間店裝修完無耐。雖然座位間格同以前-樣,但整間店光猛好多,座位比以前坐得舒服。因為想食义燒,我哋叫左元祖拉麵豆漿湯底。太太一定叫佢至愛香蔥拉麵辣味湯底,再加左碟味蛋及銀芽。橫綱的拉麵始終保持一定水準,所以此店經常都客源不絕,唔怪得此店係這裡已開左三十年,希望橫綱拉麵繼續保持水準,因現在好多食店的食物質素不段下降。
2018-03-29 564 views
香港人喜歡吃拉麵,連鎖拉麵店林立,若要選小店而有風味的,橫綱當之無愧~橫綱開業於1987年,已經31個年頭。無論午市、下午茶、晚市 一樣大排長龍,但仍堅持做好本店不開分店。店舖裝修以木色、木傢俬為主,陳設與80年代日本電影中的拉麵小屋相似~聽着輕快的日本音樂,就像跳進另一個世界一樣。很難想像一門之隔便是熙來攘往的油麻地!定食除了滑蛋燒雞飯,還有薯仔沙律及麵鼓湯。金黃色半生熟蛋跟沾滿燒汁的雞扒纏在一起,賣相吸引。雞扒入味,有陣陣炭燒香氣。蛋味濃軟綿綿,與濕潤的日本飯同吃味道不錯,稍為鹹了點。整體感覺水準不如以往,希望只是偶有失手。

定食除了滑蛋燒雞飯,還有薯仔沙律及麵鼓湯。
滑蛋燒雞飯定食

金黃色半生熟蛋跟沾滿燒汁的雞扒纏在一起,賣相吸引。

整體感覺水準不如以往,希望只是偶有失手。
2018-03-27
$80 (Lunch)
2018-03-29 368 views
每次經過總見到長長人龍,今天難得有時間一於來湊湊熱鬧。等了25mins終於可以入內。店鋪內座位不多,亦比較狹窄。麻雀雖小卻五臟俱全,枱頭放有一系列的醬油、調味料,亦細心地提供橡筋給客人束起頭髮才慢慢品嚐拉麵,十分貼心。點了較為特別的櫻花蝦拉麵,櫻花蝦香味濃郁,拉麵遠遠已傳來震震香氣。拉麵有叉燒、糖心蛋、櫻花蝦、金菇、紫菜及一些配菜。叉燒味道一般,糖心蛋有醃製過,味道香濃亦有溜心效果。麵條粗又適中,每口拉麵都沾有炸過的櫻花蝦,除了口感增加亦令味道更豐富。水準有保證,味道跟以往的差不多!

叉燒味道一般,糖心蛋有醃製過,味道香濃亦有溜心效果。

水準有保證,味道跟以往的差不多!
2018-03-28
$90 (Lunch)
2018-03-01 638 views
橫綱拉麵 久唔久就回頭食吓……越食越唔掂 忘記了又幫襯 又失望而回今次更差四人卡位 冇背板 同後面張枱嘅客人背貼背 枱面窄 2位對面要坐人 要好小心 免撞倒人义燒拉麵 $85 豆醬湯底 4.5片薄薄嘅 配料唔多义燒切得薄薄(滷豬肉)豬腥味 肉內有血塊豆醬湯底 豆醬味超淡味 (次次都唔同水準 有時炒濃)九洲拉麵 $85 豬骨濃湯底豬骨濃湯底 唔知點解係有魚腥味 (以前食有奶香味) 可取嘅係免費供應“綠茶" 熱騰騰 不斷添加 口渴救星可要求多湯 或 麵淋啲 都得嘅閒日下午有8折 冇咁嗱唎 不過今次麵過過過淋 痴埋一嚿以前會飲晒啲湯 今次真係冇可能 實在太失望啦
橫綱拉麵 久唔久就回頭食吓……
越食越唔掂 忘記了又幫襯 又失望而回

今次更差
四人卡位 冇背板 同後面張枱嘅客人背貼背
枱面窄 2位對面要坐人 要好小心 免撞倒人
义燒拉麵 $85 豆醬湯底

4.5片薄薄嘅 配料唔多
义燒切得薄薄(滷豬肉)豬腥味 肉內有血塊
豆醬湯底 豆醬味超淡味
(次次都唔同水準 有時炒濃)
九洲拉麵 $85 豬骨濃湯底

豬骨濃湯底 唔知點解係有魚腥味
(以前食有奶香味)
可取嘅係免費供應“綠茶" 熱騰騰 不斷添加

以前會飲晒啲湯 今次真係冇可能 實在太失望啦

义燒拉麵 豆醬湯底
九洲拉麵
2018-02-26
$68 (Tea)
2018-02-27 343 views
成日都想食拉麵,於是俾我哋搵到間老字號嘅拉麵!裏面嘅裝修好似80年代嘅日本,而且嗰度嘅師傅都識日文㗎,都感覺幾地道!鍾意食辣嘅朋友一定要試吓嗰個辣湯底呀!食之前可以人手親自落蒜蓉,過足日式拉麵癮!
2018-02-09 498 views
其實呢間野好多年前已經食過一次,除左記得好逼之外已經冇其他印象啦,因為次次夜晚經過呢間鋪都多人都暈,所以已經好耐冇食過啦。今次下午經過見門口冇咩人,仲有全單8折就入去食啦!一打開個MENU,二話不說一定係揀我最愛嘅沾麵現櫻蝦麵豉汁熱食,大約等左15分鐘左右就有得食啦。首先要講下粒蛋先,冇味。再黎就夾番住麵去浸湯,個麵好重蛋味呀,個沾汁都好香櫻蝦味,好香好濃厚沾汁掛上麵度一齊食好有滿足感,個湯其實幾特別,食完之後湯得番兩淡,想加湯飲埋佢都唔係好夠了~不過個湯好似冇咩味精,因為食完都唔覺得好口渴~遲D有機會再食一定等下午先去啦,唔洗點排而且仲有折~

2018-01-19
$100 (Tea)
2018-02-03 434 views
晚上9点路过看到一堆人在这里排队,感觉很厉害的样子,逛完回来9:30还是这么多人在排,拿了号又等了半个小时,终于到我!点了鱼豚骨拉面+一客鳗鱼饭,喝到拉面第一口汤,立即惊艳,加上烤到焦香的叉烧,实在太香,再等到鳗鱼饭上来,我以为太饱肯定吃不下,没想到,一口下去根本停不下来,鳗鱼烤至焦香,酱汁淋在饭上,有特别的香味,吃完立刻还想再来一碗,完全被这碗鳗鱼饭收服,吃过最赞的鳗鱼饭!非常值得排队推荐的一家店,服务也非常好!
鳗鱼饭
鱼豚骨拉面
鳗鱼饭
鱼豚骨拉面
2018-01-27 359 views
呢間嘢,一直都知多人排,但今日都諗住去駁一駁,都好半個鐘!今日三人行,一人一個面加多個叉燒小食!冇得輸!!朋友叫咗一個魚豚骨拉麵湯底好重鰹魚味,正! 一件厚切豚肉,肥瘦適中,肉同脂肪比例好好!識落五太肥,亦唔會太乾太鞋!櫻花蝦湯拉麵超級濃嘅櫻花蝦湯麵,櫻花蝦味香濃極之好食!櫻花蝦份量都唔少,岩晒我!仲有個最好食嘅小食叉燒!嘩!入口即溶丫,肉質柔嫩,齒頰留香!最後大家都係覺得魚豚骨拉麵最正!下次如果有機會都會再試!
呢間嘢,一直都知多人排,但今日都諗住去駁一駁,都好半個鐘!

今日三人行,一人一個面加多個叉燒小食!
冇得輸!!

朋友叫咗一個魚豚骨拉麵
湯底好重鰹魚味,正!

櫻花蝦湯拉麵
超級濃嘅櫻花蝦湯麵,櫻花蝦味香濃極之好食!
櫻花蝦份量都唔少,岩晒我!

仲有個最好食嘅小食
叉燒!嘩!入口即溶丫,肉質柔嫩,齒頰留香!

最後大家都係覺得魚豚骨拉麵最正!

下次如果有機會都會再試!