回味拉麵老店 Featured Review
2018-04-12 860 views
下班後,一個人在街上走著,想不到吃什麼之時,剛好路過這拉麵店,很久也沒到此,於是再一次來品嚐此老店。這是在港第一代的拉麵店,曾風靡一時,事隔多年,依然很多追隨者。多年沒品嚐,假使很多人,依然想等一下,結果也等了一段長時間。入坐後,才知道原來已是三十週年紀念,想想下,真的差不多。很久沒到來,已經忘了是如何,仍然是一般拉麵店裝修及擺設。想了又想,看了又看,雖然知道這店著名是叉燒拉麵,最後選擇了櫻花蝦拉麵,想試一下他們的新品。約等十數分鐘,送上之時,感覺上色彩豐富,好像很吸引。習慣先試湯,湯味濃郁,並不厚,稍鹹,不過仍可接受,拉麵較幼,混合湯的味道,鹹味反而剛好。叉燒香軟,肉味香,麵粉味都很香,配菜沾上湯的味道,感覺也不錯,蛋味濃郁,明顯係日本的雞蛋可惜櫻花蝦入口稍乾,有點美中不足,湯始終稍鹹,吃到最後時,拉麵吸收了湯味,變得過濃,整體上還算不錯。雖然經過了多年,早已忘了最初的味道,感覺上仍然保持著早期的風味特色,不愧多年依然屹立不倒,依然有很多食客的支持。

入坐後,才知道原來已是三十週年紀念,想想下,真的差不多。

很久沒到來,已經忘了是如何,仍然是一般拉麵店裝修及擺設。

約等十數分鐘,送上之時,感覺上色彩豐富,好像很吸引。

櫻花蝦拉麵

(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice's point of view.)
櫻花蝦拉麵
光棍佬教仔便宜莫貪 Featured Review
2017-09-28 5577 views
又到了我逢星期日必食的「日本拉麵時間」,真的不知不覺間,我已經品嚐大約十多至二十間拉麵店,或者是有拉麵提供的日本料理餐廳。既然我是口口聲聲,說部分食店是「有拉麵提供的日本料理餐廳」,即是那些日本菜食店,拉麵與非拉麵的比例頗為接近,有拉麵提供之餘,也同時有很多日本丼飯、烏冬、燒物和炸物提供。就例如今次,我在油麻地彌敦道「恩佳大廈」樓下的日本料理餐廳「橫綱」,就屬於這種的日本菜食店。晚上去到油麻地「恩佳大廈」時,「橫綱」店外已經聚集了一定數目的輪候食客。不過,本着「有位入座用膳比搭檯更重要」很黃金法則,我不用等候太久,就立刻有一人搭檯座位,因為我是信奉「我獨自開飯」的忠實信徒。不過講還講,有些餐廳的搭檯場面,絕對不會是你或我願意看到。有時我遇到搭檯的食客,有些比較感到嘔心的行為,譬如是挖鼻孔、吐痰、進食時製造太大的聲浪,還有以很大聲浪跟同伴聊天。幸好,我這次遇到的「三對一」場面,那三位搭檯的食客的食相,還未至於出現太大,影響我食慾的行為。說油麻地「橫綱」的拉麵,很有遵從日本傳統原汁原味,其實有點值得商榷。因為「橫綱」的餐牌裡面,竟然還有「牛肉拉麵」和「咖喱牛肉拉麵」提供。我到現在才發現,原

我到現在才發現,原來日本拉麵不單不是只有豬肉叉燒拉麵,之後還開始有「霸X拉麵」、「麵X」,有雞叉燒味玉雞白湯拉麵。現在竟然也有牛肉作配菜的牛肉拉麵。我現在才知道,不只是台灣,現在日本餐廳也可以吃牛肉麵。

更是令我訝異的是,「橫綱」是我繼鑽石山「札幌mxxo No.1&辛味屋」後,另一間找會提供定食套餐給客人的日本拉麵店。所以覺得,單純地說「橫綱」是一間日本拉麵店,其實是誤解了它們,是沒有清楚了解「橫綱」。

與其說「橫綱」是日本拉麵店,倒不如說「橫綱」應該是一間日本料理餐廳。就好像我以前,曾經當作飯堂的日本餐廳「札幌Mxxo No.1 &辛味屋」,吃札幌味噌拉麵又得(雖然並不好食),吃日式丼飯咖喱飯又得。

我就揀選了定食晚餐,包括任何一款口味拉麵,加一個「橫綱」裡面有提供的指定「細版」丼飯。選擇配細版「鰻魚飯」要加收港幣四十五元,選擇配細牛肉飯、細肉粒雞蛋飯或者細照燒雞扒飯要加三十二元。

我就對油麻地「橫綱」抱着懷疑態度,晚餐選擇了稱得上是「橫綱」招牌拉麵的「九州拉麵」加一個細份的「照燒雞扒飯」。套個晚市套餐連加一服務費用,總共要收港幣一百一十一元。

套餐另外可以免費選擇飲品咖啡、茶或汽水。我當時以為自己有前科經驗,選擇了一罐雪碧汽水,便肯定不會有事發生,但是吃完「橫綱」晚飯後,問題才真真正正地,出現我的面前。

「九州拉麵」跟在我在其他拉麵店見過的傳統拉麵,肯定是平凡中,略帶一點點的缺憾與不足,因為「橫綱」的「九州拉麵」,裡面沒有溏心蛋,沒有厚塊灸燒叉燒,卻有一大堆粟米粒,和一大塊紫菜插在拉麵面頭。
九州拉麵

「橫綱」沒有供食客自行點菜的點餐紙,食客變相無權選擇拉麵湯底的濃淡,跟麵條的粗幼,「橫綱」煮什麼口味拉麵,客人只能硬食。

至於「九州拉麵」的麵條,在我沒有權利選擇的情況下,麵條口感只是很一般的拉麵水平,沒有麥香,亦不會有十足嚼勁的硬質麵條可以食,如果我說「橫綱」「九州拉麵」麵條口感有多好,肯定是騙你的。

甚至是「橫綱」「九州拉麵」湯底豬骨湯湯味,亦很難稱得上它會有多純厚,「橫綱」「九州拉麵」豬骨湯底或許會遜色於「霸X拉麵」,甚至濃度也比不上,「博多拉麵X天神」的濃郁壓縮真空煲豬骨濃湯。

「橫綱」「九州拉麵」的豬肉叉燒,口感固然不可能媲美,「霸X拉麵」的灸燒半肥瘦豚肉厚叉燒。「橫綱」叉燒甚至連「博多拉麵X天神」壓縮煲煲出來,軟嫩豬肉叉燒都不如,「橫綱」叉燒只是一塊層次口感中等,勉強過得去的叉燒。

值得一提的是,「橫綱」「九州拉麵」湯的本身,裡面有少許被切絲的薑絲在裡面。薑絲令「九州拉麵」的豬骨湯,略帶少許來自薑絲的辛辣辣味。

如果單純以「橫綱」招牌「九州拉麵」味道去評論食店高低,是有點點不足,因為我還要再試試「橫綱」晚餐內,搭配的套餐細飯「照燒雞飯」的味道,才能真正地下定論。

可能因為「橫綱」晚餐的「九州拉麵」味道口感都只是一般水平,對比之下,跟餐端出來的「照燒雞扒飯」,廚房真的把照燒雞扒汁味道造得很甜。
照燒雞飯

另一方面,跟餐的細版「照燒雞扒飯」,雖然雞扒只有區區的一小塊,但「橫綱」廚房真的把那塊小巧的燒雞扒,煮至新鮮滾熱辣的樣子,照燒汁味道真的很甜,雞扒口感煮得很軟腍,令整碗「照燒雞扒飯」都做得很入醬汁味。

「橫綱」區區一塊份量不大的燒雞扒,搽上了很多很濃的日本照燒汁,照燒汁液隨雞扒流進白飯裡頭,白飯亦因此充滿了照燒汁的甜味與香味。

「照燒雞扒飯」除了其醬汁味道很甜之外,廚房廚師還把雞扒燒得十分之香,令照燒醬汁的甜味,完全和雞扒白飯完全合而為一,整碗照燒雞扒飯味道,竟然比「九州拉麵」更出色,今次是有點「本末倒置」,「妹仔大過主人婆」了。

今次我來到油麻地「橫綱」,本來是為了食拉麵,結果反而被「橫綱」廚房,一碗精心泡製的「照燒雞扒飯」的甜熱味道感覺所吸引住,這樣試食的結果,無疑是有點的本末倒置。

更令我事後懊悔的是,我竟然一時貪小便宜,在臨走準備結帳埋單之前,竟然把餐廳跟餐附送的紅茶「麥茶」都喝下才走。

結果我回到家中,整晚也被麥茶的「咖啡因」影響着,整晚無法自然進入睡眠狀態。結果要等到第二日早上,食完早上第一次藥後,我才能勉強入睡兩個小時,整天精神很差。

香港現在還有多少間拉麵餐廳,會以紅茶招待光顧上門的客人?我突然想起以前蘇永康有首歌曲「點夠喉」,歌詞大概是「收到,求求其分組,旋風式起舞,放心去操,夜晚即管去蒲」。「橫綱」是否見餐廳鄰近尖沙咀夜店的士高,又多「喜愛夜蒲」的朋友,所以才製作紅茶給客人提神,這麽「好帶脅」呢?

「橫綱」的照燒雞扒飯,味道固然是神來之筆,味道很甜很易入口。但是「橫綱」竟然選擇晚飯以紅茶跟餐,而不是正常常見的綠茶。我這次被「橫綱」害到失眠的經驗,再次教訓了我,「光棍佬教仔,便宜莫貪」,明明見到是紅茶,就不要隨便喝啦!
2017-09-17
照燒雞飯
2018-04-24 277 views
呢間餐廳係男朋友介紹,佢細細個阿爸帶佢去食,然後覺得呢間嘅拉麵係超好食,人生最好食嘅一碗🤣 事隔多年,我同佢一齊重遊舊地,試下佢係咪仲值得做佢心目中既第一位👫晚市時間六點九左右去到,已經見到幾個人排緊隊,大概等左四個字就到我地入去啦入面有bar枱位,可以望到廚師係你面前煮拉麵。旁邊既四人座位就有啲逼同窄,枱面area好細,如果冬天去仲麻煩,大家着哂厚褸,每一下動作都要好小心我地各嗌左一個魚豚骨拉麵同沾汁麵,無記錯既話沾汁麵好似揀左蝦湯,唔係好記得仲有咩款可以揀~沾汁麵湯底好濃同埋都唔會好快變凍,可能同佢用既碗有關。蝦味好重,似係真係用左好多蝦去淆個湯咁。麵條掛湯能力高,麵條無因為浸湯而變腍。麵嘅份量都多,叉燒又有三四舊,好快就飽左。叉燒都係有燒香過嘅,所以見到有啲焦黑既邊另外一款魚豚骨拉麵唔係我食,所以就冇評論~ 當男朋友覺得水準依然喺度,值得再食下一次!

魚豚骨拉麵

Dinner
魚豚骨拉麵
2018-04-07 404 views
好耐無去橫綱食拉麵,今日我和太太下午經過油麻地,可能未到晚飯時間,見到門口沒有人等,於是不作他想入去食碗拉麵。入到店內,發現整間店裝修完無耐。雖然座位間格同以前-樣,但整間店光猛好多,座位比以前坐得舒服。因為想食义燒,我哋叫左元祖拉麵豆漿湯底。太太一定叫佢至愛香蔥拉麵辣味湯底,再加左碟味蛋及銀芽。橫綱的拉麵始終保持一定水準,所以此店經常都客源不絕,唔怪得此店係這裡已開左三十年,希望橫綱拉麵繼續保持水準,因現在好多食店的食物質素不段下降。
2018-03-29 403 views
香港人喜歡吃拉麵,連鎖拉麵店林立,若要選小店而有風味的,橫綱當之無愧~橫綱開業於1987年,已經31個年頭。無論午市、下午茶、晚市 一樣大排長龍,但仍堅持做好本店不開分店。店舖裝修以木色、木傢俬為主,陳設與80年代日本電影中的拉麵小屋相似~聽着輕快的日本音樂,就像跳進另一個世界一樣。很難想像一門之隔便是熙來攘往的油麻地!定食除了滑蛋燒雞飯,還有薯仔沙律及麵鼓湯。金黃色半生熟蛋跟沾滿燒汁的雞扒纏在一起,賣相吸引。雞扒入味,有陣陣炭燒香氣。蛋味濃軟綿綿,與濕潤的日本飯同吃味道不錯,稍為鹹了點。整體感覺水準不如以往,希望只是偶有失手。

定食除了滑蛋燒雞飯,還有薯仔沙律及麵鼓湯。
滑蛋燒雞飯定食

金黃色半生熟蛋跟沾滿燒汁的雞扒纏在一起,賣相吸引。

整體感覺水準不如以往,希望只是偶有失手。
2018-03-27
$80 (Lunch)
2018-03-29 224 views
每次經過總見到長長人龍,今天難得有時間一於來湊湊熱鬧。等了25mins終於可以入內。店鋪內座位不多,亦比較狹窄。麻雀雖小卻五臟俱全,枱頭放有一系列的醬油、調味料,亦細心地提供橡筋給客人束起頭髮才慢慢品嚐拉麵,十分貼心。點了較為特別的櫻花蝦拉麵,櫻花蝦香味濃郁,拉麵遠遠已傳來震震香氣。拉麵有叉燒、糖心蛋、櫻花蝦、金菇、紫菜及一些配菜。叉燒味道一般,糖心蛋有醃製過,味道香濃亦有溜心效果。麵條粗又適中,每口拉麵都沾有炸過的櫻花蝦,除了口感增加亦令味道更豐富。水準有保證,味道跟以往的差不多!

叉燒味道一般,糖心蛋有醃製過,味道香濃亦有溜心效果。

水準有保證,味道跟以往的差不多!
2018-03-28
$90 (Lunch)
2018-03-01 459 views
橫綱拉麵 久唔久就回頭食吓……越食越唔掂 忘記了又幫襯 又失望而回今次更差四人卡位 冇背板 同後面張枱嘅客人背貼背 枱面窄 2位對面要坐人 要好小心 免撞倒人义燒拉麵 $85 豆醬湯底 4.5片薄薄嘅 配料唔多义燒切得薄薄(滷豬肉)豬腥味 肉內有血塊豆醬湯底 豆醬味超淡味 (次次都唔同水準 有時炒濃)九洲拉麵 $85 豬骨濃湯底豬骨濃湯底 唔知點解係有魚腥味 (以前食有奶香味) 可取嘅係免費供應“綠茶" 熱騰騰 不斷添加 口渴救星可要求多湯 或 麵淋啲 都得嘅閒日下午有8折 冇咁嗱唎 不過今次麵過過過淋 痴埋一嚿以前會飲晒啲湯 今次真係冇可能 實在太失望啦
橫綱拉麵 久唔久就回頭食吓……
越食越唔掂 忘記了又幫襯 又失望而回

今次更差
四人卡位 冇背板 同後面張枱嘅客人背貼背
枱面窄 2位對面要坐人 要好小心 免撞倒人
义燒拉麵 $85 豆醬湯底

4.5片薄薄嘅 配料唔多
义燒切得薄薄(滷豬肉)豬腥味 肉內有血塊
豆醬湯底 豆醬味超淡味
(次次都唔同水準 有時炒濃)
九洲拉麵 $85 豬骨濃湯底

豬骨濃湯底 唔知點解係有魚腥味
(以前食有奶香味)
可取嘅係免費供應“綠茶" 熱騰騰 不斷添加

以前會飲晒啲湯 今次真係冇可能 實在太失望啦

义燒拉麵 豆醬湯底
九洲拉麵
2018-02-26
$68 (Tea)
2018-02-27 274 views
成日都想食拉麵,於是俾我哋搵到間老字號嘅拉麵!裏面嘅裝修好似80年代嘅日本,而且嗰度嘅師傅都識日文㗎,都感覺幾地道!鍾意食辣嘅朋友一定要試吓嗰個辣湯底呀!食之前可以人手親自落蒜蓉,過足日式拉麵癮!
2018-02-09 399 views
其實呢間野好多年前已經食過一次,除左記得好逼之外已經冇其他印象啦,因為次次夜晚經過呢間鋪都多人都暈,所以已經好耐冇食過啦。今次下午經過見門口冇咩人,仲有全單8折就入去食啦!一打開個MENU,二話不說一定係揀我最愛嘅沾麵現櫻蝦麵豉汁熱食,大約等左15分鐘左右就有得食啦。首先要講下粒蛋先,冇味。再黎就夾番住麵去浸湯,個麵好重蛋味呀,個沾汁都好香櫻蝦味,好香好濃厚沾汁掛上麵度一齊食好有滿足感,個湯其實幾特別,食完之後湯得番兩淡,想加湯飲埋佢都唔係好夠了~不過個湯好似冇咩味精,因為食完都唔覺得好口渴~遲D有機會再食一定等下午先去啦,唔洗點排而且仲有折~

2018-01-19
$100 (Tea)
2018-02-03 338 views
晚上9点路过看到一堆人在这里排队,感觉很厉害的样子,逛完回来9:30还是这么多人在排,拿了号又等了半个小时,终于到我!点了鱼豚骨拉面+一客鳗鱼饭,喝到拉面第一口汤,立即惊艳,加上烤到焦香的叉烧,实在太香,再等到鳗鱼饭上来,我以为太饱肯定吃不下,没想到,一口下去根本停不下来,鳗鱼烤至焦香,酱汁淋在饭上,有特别的香味,吃完立刻还想再来一碗,完全被这碗鳗鱼饭收服,吃过最赞的鳗鱼饭!非常值得排队推荐的一家店,服务也非常好!
鳗鱼饭
鱼豚骨拉面
鳗鱼饭
鱼豚骨拉面
2018-01-27 294 views
呢間嘢,一直都知多人排,但今日都諗住去駁一駁,都好半個鐘!今日三人行,一人一個面加多個叉燒小食!冇得輸!!朋友叫咗一個魚豚骨拉麵湯底好重鰹魚味,正! 一件厚切豚肉,肥瘦適中,肉同脂肪比例好好!識落五太肥,亦唔會太乾太鞋!櫻花蝦湯拉麵超級濃嘅櫻花蝦湯麵,櫻花蝦味香濃極之好食!櫻花蝦份量都唔少,岩晒我!仲有個最好食嘅小食叉燒!嘩!入口即溶丫,肉質柔嫩,齒頰留香!最後大家都係覺得魚豚骨拉麵最正!下次如果有機會都會再試!
呢間嘢,一直都知多人排,但今日都諗住去駁一駁,都好半個鐘!

今日三人行,一人一個面加多個叉燒小食!
冇得輸!!

朋友叫咗一個魚豚骨拉麵
湯底好重鰹魚味,正!

櫻花蝦湯拉麵
超級濃嘅櫻花蝦湯麵,櫻花蝦味香濃極之好食!
櫻花蝦份量都唔少,岩晒我!

仲有個最好食嘅小食
叉燒!嘩!入口即溶丫,肉質柔嫩,齒頰留香!

最後大家都係覺得魚豚骨拉麵最正!

下次如果有機會都會再試!

2018-01-27 203 views
朋友知道我喜歡食拉麵所以刻意帶我到這裏推薦因為之後時間去果欄我們在中午12:45等咗大概半個鐘好彩好天因為本人唔太鍾意戶外等位服務員態度非常友善令人感到非常溫暖和親切下次一定要再來這就是很好的服務態度(因為始終香港是旅遊區這樣態度就值得鼓舞)我倆都安排就係坐係廚師前邊可以觀察到廚師一舉一動相當開心叫咗兩碗拉麵一個餃子好快就已經送到面前熱辣辣餃子都相當好味湯底濃郁黏著嘴巴玄米茶都好香環境相當擠迫不過就好細心櫈下邊可以放手袋值得推薦嘅我下次都會去食嘅不過我覺得非凡忙時間會好少少因為我都好鍾意行上海街果欄我又好鍾意食拉麵所以唔使再周圍搵喺油麻地區多謝你哋的服務態度繼續努力吧
朋友知道我喜歡食拉麵所以刻意帶我到這裏推薦

值得推薦嘅

我下次都會去食嘅不過我覺得非凡忙時間會好少少

多謝你哋的服務態度繼續努力吧

2018-01-24
$104 (Lunch)
2018-01-24 165 views
幾年前朋友帶我黎呢間拉麵店..橫綱就成為左我最喜愛嘅拉麵店,全因為櫻花蝦...每一次我都唔捨得試其他湯底,因為一入舖頭,就聞到佢嘅香氣,令我唔捨得轉變其實食左咁多次..整麵嘅人都唔同左,有時味道都唔係回憶中嘅味道,今次食嘅蝦,好林,好似漏左氣咁,以前會脆脆地,成個碗面都係,就係鐘意佢爆多蝦,但宜家唔會了。.但麵師傅嘅細心依然,夾麵落個碗度時如果整濕左碗邊,會抺番乾。.好鐘意坐bar枱可以望住師傅整麵,可以睇到個過程,雖然我知佢地唔想比人望😂每次食都好爆場,師傅忙到不可開交,希望客人耐心等候唔好吹,因為佢地已經好努力

Lunch
2018-01-21 174 views
平時見到排哂長龍,咁啱當日放假行完街5 點幾無人排隊,就入去食啦!魚豚骨拉麵 (豬骨鰹魚湯底) $85塊肉超林超好食,雖然會見到好似有塊大肥膏,但食落口唔會食到肥脂,好味溏心蛋啱啱好!好正!湯底有少少油,不過好香每啖麵都夾住湯咁食真係一流
平時見到排哂長龍,咁啱當日放假行完街
5 點幾無人排隊,就入去食啦!

魚豚骨拉麵 (豬骨鰹魚湯底) $85

溏心蛋啱啱好!好正!
湯底有少少油,不過好香
每啖麵都夾住湯咁食真係一流

2017-12-12
  • 魚豚骨拉麵
2018-01-14 218 views
很久沒來,心血來潮,想吃一下。本來係好特式的香港地日本拉麵,味道尚可,吸引可多新舊客人,廚師可記大功!但可惜是樓面似著自己是特式小店,不憂無人幫襯,態度其差無比。根本不知道自己店價其實算貴,我吃的是廚師功勞,但要受樓面氣,可真考慮是否值得!真懷念以往店裏上上下下的親切招待....😓
真懷念以往店裏上上下下的親切招待....
😓

2018-01-14
$80 (Lunch)